Sparbu og Stod
26 Februar 2003

Red:  Åsmund Ystad
Prod:  Lars Erik Brattås

26 Februar 2003

800 kroner per medlem:
Miljøorganisasjonene kjøper medlemmer

Møter du en "selger" på gata som vil verve deg som medlem eller giver i en miljøorganisasjon er vedkommende sannsynligvis en godt betalt proff, forkledt som miljøverner...


Lars Kristian Steen

Faktaramme - Maktutredningen: "Miljøvern uten grenser?"

Norges eldste og største miljøorganisasjon, Norges Naturvernforbund (NNV) har, etter ti år med synkende medlemstall og en halvering av medlemsmassen, nå endelig sett lyset: - Norges Naturvernforbund fikk nær to tusen nye medlemmer i 2002. Netto økning ble noe over ett tusen - i det drøyt 900 ikke fornyet sitt medlemsskap. Folk bryr seg om natur og miljø, medlemsorganisasjonenes tid er ikke forbi, jubler leder Erik Solheim.

NNV kan imidlertid takke salgsselskapet Fundraising-Gruppen for at de har klart å snu trenden: For givere og medlemmer til miljøorganisasjoner blir nå kjøpt opp på gata.

- Dette er den beste avtalen for medlemsrekruttering vi noen gang har hatt. Vi har på kort tid fått 2000 nye medlemmer, samt 2000 nye givere, opplyser informasjonssjef i NNV, Kåre Olerud, til Nationen. Folk på gata har imidlertid ikke vært like fornøyde: Å bli stoppet på Karl Johan av opptil fem selgere av medlemskap ble for mange vel slitsomt. - Vi fikk i starten noen få negative tilbakemeldinger fra gata på at noen av selgerne våre var vel pågående. Etter møter med ledelsen i Fundraising-Gruppen er koordineringen av selgere lagt opp på en mindre plagsom måte, sier Olerud. - Nå er det bare positive tilbakemeldinger fra folk som har møtt de unge ververne på gata. Vi er med på skoleringen av dem. De får et kurs der vi går gjennom budskapet vårt. Videre blir de strengt instruert i å ikke gå inn i noen faglige diskusjoner. De legger fram hovedbudskapet vårt på en sympatisk og hyggelig måte. NNV er generelt storfornøyde med Fundraising-Gruppen, slår Olerud fast.

Utrolig stort engasjement

- Vil ikke mange folk føle seg narret - dersom de tror at de blir vervet av en ekte miljøverner som brenner for saka?

- Det nytter ikke å tenke slik. Vi har prøvd i 10 år med annonsering av ulike slag uten resultat. Verving på gata viser seg å være både den billigste og mest effektive måten vi kan få flere medlemmer og givere på. Og kjøttvekta teller: Dess flere medlemmer, dess sterkere kjenner vi oss, og dess bedre miljøvernarbeid vil det bli, framholder Olerud.

- Reagerer noen når de får vite at en stor del av pengene de gir går til å lønne proffe ververe?

- Det ville vært umoralsk dersom ungdommene ikke fikk betaling. Det er jo også et apparat bak dem. Et medlemskap hos oss koster 320 kroner. Med verving på gata går vi i overskudd på medlemmer allerede etter trekvart år. Alternativet er dyre TV- eller avisannonser der pengene går til for eksempel store konsern som Schibsted. Slik annonsering har heller ikke vist seg å gi særlig resultat. Derfor er Fundrasing-Gruppen et viktig tilbud for oss, sier Olerud.

Han får støtte av avdelingssjef for kommunikasjon og innsamling i Kirkens Nødhjelp, Leila Valvik Rausdøl: - Vi var blant de første som tok i bruk face to face verving i Norge. Vi har fått tusenvis av nye faste givere. Prisen Fundraising-Gruppen tar ligger på rundt 600-800 per giver. Andre rekrutteringsmuligheter er mye dyrere, og koster ofte dobbelt så mye per hode, sier Valvik Rausdøl. Hun viser til at dersom en får et fysisk møte med mennesker hvor en kan prate og motivere, så viser det seg å være utrolig stort engasjement blant folk. - Gjennom annonser eller brosjyrer når en ikke frem lenger. Det er blitt alt for mye. Vi har også prøvd verving med egne ansatte eller frivillige. Det fungerer heller ikke. Proffe ververe er fremtiden, mener Valvik Rausdøl.

Givere følte seg lurt

Hun viser til at Kirkens Nødhjelp har justert kursen en del etter kritikken av gatevervingen. - Vi har blant annet fått klager fra folk som føler de er blitt lurt fordi de trodde selgerne var frivillige. Her må en være veldig tydelige i kommunikasjonen så dette ikke blir som en liksom-del av frivilligheten, og at en later som ingenting. Folk tåler å høre at også det å bli giver koster penger, mener Valvik Rausdøl.

- Vi har valgt å ikke bruke dette selskapet. Blant annet kan det slå tilbake på organisasjonen når folk får vite hvor stor del av innbetalingene som går til selgerne, sa informasjonsrådgiver Tor Traasdhal i WWF i fjor. Nå har han imidlertid ombestemt seg. Den 30. januar startet WWFs nye vervekampanje på i Oslogatene med selgere fra Fundraising-Gruppen. - Det har gått kjempebra, på få dager fikk vi 100 nye medlemmer. Og vervingen på gata av både medlemmer og givere vil fortsette - også i andre byer, sier Traasdahl. Han vil ikke gå ut med prisen WWF betaler per medlem som blir vervet, men slår fast at årets tilbud er vesentlig bedre ett tilbudet WWF fikk i fjor på 800,- per medlem.

- Er det problem at noen tror de blir vervet av ekte miljøvernere?

- Det kan kanskje være et problem dersom ververne ikke er godt nok skolert. Det viktigste for oss er at ververne kan vår organisasjon og at de ikke blir for dyre. WWF-ververne på gata rekrutterer flest faste givere. Velger folk å betale et fast beløp i måneden til oss er medlemskontingenten inkludert, sier Traasdahl.

Også andre ideelle organisasjoner har nå inngått avtaler om at proffe ververe skal ikle seg organisasjonenes vester og t-skjorter og overbevise forbipasserende om hvorfor det er viktig å støtte arbeid mot menneskerettighetsbrudd, sende nødhjelp til sultrammede og gi penger til truede lakser og ulver.

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 62 36
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org