Sparbu og Stod
19 Januar 2005

Red:  Åsmund Ystad
Prod:  Lars Erik Brattås

19 Januar 2005

Se, de kysser med ulver

Rovdyr € Søta bror tilbyr eksklusive rovdyropplevelser for å lokke nordmenn på helgeturer til Sverige. For fem hundringser får du kysse en ekte ulv!


Lars Kristian Steen

- Helgeturer østover for å få nærkontakt med svenske ulver er blitt svært populært blant nordmenn, opplyser Anne Marie Trøbakken i den norske ulveforeningen Alphagruppen til Nationen. Hun forteller at de fleste som drar for å danse og kysse med ulver er aktive og engasjerte ulvevenner, men at ulveturene til Sverige også er åpne for andre. Reiseleder på de fleste ulveturene er en av Norges fremste ulvekjennere; Runar Næss.

Opplevelse for livet

Det er ulveflokkene i Norden største dyrepark, Kolmården, 15 mil sør for Stockholm, som er arena for de populære nærkontaktmøtene mellom ulv og mennesker. - I Kolmården er det blant annet to adskilte ulveflokker. Vel inne hos ulvene har vi en time til å bli snust på, hoppet på og slikket på av nysgjerrige ulver. De fleste kan regne med et direkte "kyss" fra en ulv - en opplevelse for livet, kan jeg love. Det er en mektig følelse å møte ulvene på riktig nært hold, sier Runar Næss til Nationen.

Næss har gjennomført flerårig studium av ulveadferd i USA, og er i tillegg faglig ansvarlig for Anglian Wolf Society i England. Han har også studert ulv/hund krysninger siden 1993 og er en anerkjent foredragsholder både i Norge og utlandet. Det var også Næss som var arrangør av Miljøverndepartementets og DNs studietur om ulveforvaltning i USA for noen år tilbake.

Hindrer utryddelse

Kolmården Djurpark, med 100 dyrearter og rundt 750 individer, besøkes hver år av nesten en halv million mennesker. Dyreparken deltar også i mange opplæringsprosjekt samt tiltak for å bevare utryddingstrua arter, deriblant ulv. I den forbindelse har Kolmården ulike aksjoner og innsamlinger i flere land, kalt Animal Aid.

Hver lørdag og søndag åpnes ulvehegnet for privatpersoner som vil oppleve det sjeldne dyret på riktig nært hold. Prisen er 500 kroner per snute og aldersgrensen er 15 år.

- Et slikt tilbud om å besøke sosialiserte ulver bør være midt i blinken også for det planlagte rovdyrsenteret i Trysil. Nærkontakt med ulver vil bli en turistattraksjon, og kan samtidig være med å dempe rovdyrfrykten, mener Næss. Han opplyser at tilbudet om å besøke ulver i Kolmården er blitt en kjempesuksess, også økonomisk, for dyreparken. - Ulvene er der jo likevel, og setter stor pris på variasjon i hverdagen med menneskekontakt, framholder Næss.

De besøkende må bruke robuste klær, og unngå skinn og mokka. - Ulvene vil gjerne hilse grundig på deg og labbene deres er ikke alltid nyvaska. Ettersom ulvene er nysgjerrige på alt som henger og dingler, er det best å legge igjen store øreringer, lange halskjeder og lignende hjemme, legger han til.

Demper ulvefrykten

- Kan slike nærmøter med ulv være med på å redusere ulvefrykten? - Dess mer du kjenner til et dyr - dess mindre redd blir du. Men det er klart at ulv i dyrepark er noe helt annet enn ulv i skogen, påpeker Anne Marie Trøbråten. Hun opplyser at det er pause i Kolmårdens ulvetreff under løpetiden om våren. - Da er hannene mer urolig enn ellers, framholder Trøbråten..

Merete Næsse i Trøgstad har også vært i Sverige og kysset ulver. - En svært spennende opplevelse. Jeg tror svenskenes tilbud om å besøke en ulveflokk kan være med å dempe angsten hos folk med ulvefrykt, sier hun.

Også i Norge blir det arrangert ulveopplevelser, både sommer og vinter, blant annet i Hedmark, Østfold og Akershus. - Utflukter sammen med lokalkjente ulvesporere gir en opplevelse av naturens villskap på kropp og sjel. Selv om vi ikke ser ulven, er det masse merker og spor etter dem i skogen. Å være på besøk ute i den samme skogen som ulvene løper rundt i hele året er jo i seg selv en opplevelse. I tiden fremover vil vi sørge for at stadig flere får oppleve slike turer, opplyser Merete Næsse, som er tidligere redaktør i Alphagruppens medlemsblad "Ulvehylet".

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 62 36
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org