Sparbu og Stod
21 Januar 2005

Red:  Åsmund Ystad
Prod:  Lars Erik Brattås

21 Januar 2005

- En lek med ilden

Lars Kristian Steen

- Sant nok har tegneseriefiguren Fantomet en tam ulv og vi blir foret med filmer, hvor ulver framstilles like tamme og tillitsfulle som hunder. Men forskjellen mellom sosialiserte ulver eller ulve-hund-hybrider og domestiserte hunder er tusener av år med rettet avl, framholder pressetalsmann for Lillehammer lokallag Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk, Arnt Orskaug. - All erfaring viser at sosialisering av store rovdyr, bjørner, tigere og ulver er en lek med ilden, legger han til.

Orskaug mener dette er en risikosport som tiltrekker enkelte - og ennå flere tilskuere. Han påpeker videre at trenden med ulveparker med sosialiserte ulver og privat hold og avl på hund-ulv-krysninger vokste kraftig på 90-tallet i USA parallelt med politikken med reetablering av ulv. - Begge deler har spredd seg til Europa. Det blir lett diskusjonen om høna og egget, dersom en skal avgjøre om kjæledyr-holdningen til ulven har skapt den statlige politikken med reetablering av ulv - eller omvendt, sier Orskaug.

Han framholder at forskere og forvaltning i dag blant annet ser nytten av ulvesenter med sosialiserte ulver for å påvirke publikum til å bli glad i ulven. - Hensikten blir som å ikle ulven bestemors klær. At miljøvernpolitikken skulle spore av i en blind kjærlighet til ulv og villmark, ante trolig ikke de som i sin tid diskuterte de store grunnleggende miljøspørsmålene og la ned grunnsteinene til dagens miljøvernforvaltning, sier Arnt Orskaug.

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 62 36
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org