Sparbu og Stod
30 juni 2005

Red:  Åsmund Ystad
Prod:  Lars Erik Brattås

30 juni 2005

Folkeaksjon får 100.000 av DN
Steinkjer størst på rovdyr i Norden

To trøndere har utviklet Nordens ledende og mest oppdaterte informasjon om rovdyrpolitikk og forvaltning. Nylig fikk de 100.000 kroner fra DN til drift av Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikks (FNR) nettsted.

Lars Kristian Steen

STEINKJER. Åsmund Ystad og Lars Erik Brattås driver i dag Nordens største nettsted for rovdyrinformasjon fra Kunnskapsparken i Steinkjer, der både FNR og nettstedet www.rovdyr.org har sitt hovedkontor. De innrømmer imidlertid at det har vært en del motbakker på veien opp og fram. Nå er imidlertid Norges største organisasjon for en ny rovdyrpolitikk tatt inn i varmen også hos Direktoratet for Naturforvaltning (DN). Ved oppstarten av www.rovdyr.org i 2000 var målet å heve kompetansen i norsk rovdyrpolitikk og forvaltning ved hjelp av økt kunnskap og kommunikasjon.

 

Sprenge informasjonsmonopol

- Et viktig delmål var også å sprenge det vi oppfattet som informasjonsmonopolet om rovdyr i Norge, sier redaktør Ystad. Han framholder at det da over år hadde bygd seg opp en mer og mer uoverstigelig kløft mellom myndigheter, forskning og naturvernorganisasjoner på den ene siden og alle de som ble direkte berørt av rovdyrpolitikken på den andre siden. Kommunikasjonen mellom partene og tilliten fra bygdenorge til rovdyrforvaltningen var elendig. - Parallelt med at FNR ble etablert med et eget program med klare målsettinger, var vi smertelig klar over at vi ikke ville komme noen veg uten først å etablere arenaer der vi kunne kommunisere våre ønsker med myndighetene og våre meningsmotstandere. Vårt hovedtema, rovdyrpolitikkens innvirkning på folks hverdag og livskvalitet var emner som på ingen måte fikk den plass den fortjente i den vanlige myndighetskontakten som landbruks- og jaktorganisasjonene hadde om rovdyrpolitikken, mener Ystad.

Han framholder at mens andre organisasjoner stort sett bruker internett til å informere om egne meninger, har de i arbeidet med nettsiden lagt like mye vekt på generell informasjon og kunnskap som et bidrag til økt kompetanse i alle typer rovdyrspørsmål. - En rekke tilbakemeldinger tyder på at alle parter bruker og anbefaler andre å bruke Folkeaksjonens internettside for å holde seg oppdatert om hva som skjer. Og det gjelder også miljøforvaltningen, forskere og miljøvernere i organisasjonene, forteller Ystad.

 

Bader i millioner

Stoffet henter Brattås og Ystad i stor grad fra media og rapporter som de finner på internett. Ellers legger de ut stoff selv. En viktig effekt av deres arbeid, og andres påtrykk, er at rovdyrforvaltningen og forskingsinstitusjonene har blitt mye bedre til å formidle stoff selv etterhvert. Besøket har det siste året variert mellom 10.000 - 20.000 per måned, alt etter oppmerksomheten rovdyrsaken har ute i samfunnet. Nettstedet i Steinkjer har et stort nettverk av kontakter omkring i landet og etter hvert også i Sverige. Daglig mottar de tips og innspill fra hele Norden. - Tilskuddet fra DN på kr. 100.000 til www.rovdyr.org er velkomment. På den andre siden skulle det bare mangle at ikke myndighetene tok sitt ansvar. Faktisk har tilbakemeldingene i lengre tid vært entydige på at FNR og nettstedet vårt gjør en innsats som faktisk er helt avgjørende for at norsk rovdyrforvaltning skal ha sjanse til å komme seg ut av hengemyra. Da kan det ikke være riktig at vi i dugnadsorganisasjonen Folkeaksjonen skal gjøre denne viktige jobben gratis, samtidig som vi til tider motarbeides av myndigheter, forvaltning og miljøorganisasjoner som bader i millioner, mener Ystad.

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 62 36
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org