Adresse: | Postboks 40, 7701 Steinkjer |
Telefon: | 975 95 119 |
Telefaks: | 74 16 72 99 |
E-post: | aksjonen@rovdyr.org |
Hjemmeside: | http://www.rovdyr.org |
Skåbu (Nationen): I dag sleppes 3200 sauer i Skåbu ut på utmarksbeiter der både ulv, bjørn, jerv og gaupe de siste dagene har drept sauer.
- Det er helt unikt at alle de fire store rovdyra slår til på et såpass lite område på Vestsida av Lågen i Fron, nesten samtidig, og såpass tidlig i beitesesongen, sier rovviltkontakt Mogens Lorentzen til Nationen. I går kunne han slå fast at bjørnen hadde drept sau i Lia i Fron. Sauebonde Ole-Petter Berget i sier at spenningen i Skåbu nå er enorm. - Inge sauebonde kommer til å ta ferie i sommer, legger han til. I dag slipper han 450 sauer ut til rovdyra. - Jeg kommer til å gå med våpen i hele sommer sier Berget, og får samtykkende nikk av kollega Nils Hage, som slipper ut 250 dyr. Ulven er ikke sett i området på noen dager. Lisensløyve til ulvejakt gikk ut i går, og sankelaget i Skåbu vil dagene framover intensivere kraftig tilsynet med sauene sine i utmarka.
- Det er like før vi kan åpne en unik park med alle fire rovdyra her i området, spøker ordfører i Nord-Fron, Gunnar-Tore Stenseng, før han går over i dypt alvor. Fronsordføreren har engasjert seg voldsomt i situasjonen til sauebøndene i Skåbu de siste tre ukene. Han har lagt sterkt press på både fylkesmann, DN og ulike departement for at bønder, som ikke vil slippe rovdyr i utmark så lenge ulven er der, skal få kompensasjon for både merarbeid og produksjonstap.
Stenseng sørget for at kommunen med en gang forskutterte for forebyggende tiltaksløsninger: Støtte til innkjøp av ekstrafor, gratis strømgjerder for å utvide innmarksbeitene, og han garanterte for at de 16 kommunale ulvejegerene, som var engasjert, skulle gå en akseptabel lønn.
- Det er helt klart at Staten må holde kommunene og husdyreierene skadesløse når ulven går til angrep utenfor revirene. Men skåbu-situasjonen viser med all tydelighet at dette ikke fungerer ennå, sier Stenseng.
- Jeg drøftet forleden situasjonen med landbruksministeren. Han var også enig i at myndighetene nå var nødt til å rydde opp, og han ville gå videre med saka til MD, sier Stenseng.
Han mener at myndighetene i dette spørsmålet alt for lenge har talt med to tunger. - Nå må de bestemme seg. Det er slått fast i ulike stortingsmeldinger at en skal satse på å unytte utmarksbeita, blant annet for å opprettholde bosettinga i distriktsnorge, sier Ap-ordføreren i Fron, som også er leder for Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk i kommunen.
Det er nå klart at alle sauebøndene får seks kroner per sau og dag, for dyr på innmark etter normal slippedato, som i Skåbu er 5. juni.
Stenseng opplyser at han også har fått klar garanti fra Fylkesmannen i Oppland at han har beredskap døgnet rundt i beitesesongen. Det vil således være folk med fullmakt til å gi fellingsløyve på få minutter, dersom ulven slår til på ny. - I kommunen vil videre sørge for at noen i det kommunale jaktlaget alltid er i kommunen, og på kort varsel kan dra ut med våpen. Det vil fungere på samme måte som med brannvakta, sier Stenseng.
- Gudbrandsdølene er nok sindige folk. Men de siste ukene har jeg faktisk møtt voksne menn som har grått og ikke visst sin arme råd på grunn av ulvens herjinger i området, legger han til.
Gode råd til andre kommuner som opplever noe lignende senere i sommer?
- Ordførerne bør gå ut, si klart i fra at regelverket skal brukes - og at skade- ulven kan skytes. Videre er det viktig fra første stund å samle inn all mulig dokumentasjon på skader og tap rovdyrene fører med seg. Da blir det enklere å få støtte i neste omgang, sier ordfører Gunnar-Tore Stenseng.