Sparbu og Stod
30 juli 2005

Red:  Åsmund Ystad
Prod:  Lars Erik Brattås

30 juli 2005

Myndighetenes behandling av nødvergesaker er uverdig og utgått på dato
Stortinget må ta ansvar!

Åsmund Ystad, daglig leder i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk

Dagens regler for nødverge stammer fra 1993. Da endret Stortinget reglene og tillot nødverge kun under direkte angrep på bufe. Før 1993 var det lov å felle for å unngå potensielt angrep.

Den strenge regelverket, kombinert med at myndigheter og rettsvesen har prioritert felling av store rovdyr som spesielt alvorlig kriminalitet, er i ferd med å legge en jernhånd over Distrikts-Norge. Dette er de harde fakta, og det skjer samtidig som Regjeringen og Stortinget har vedtatt en ny rovdyrpolitikk der honnørord som samarbeid, økt tillit og mer lokal innflytelse på rovdyrpolitikken dukker opp på annenhver linje.

Økokrim har til og med tatt til orde for 12 års fengsel for ulovlig felling av rovdyr! Les mer her

Altså er det et alvorlig misforhold mellom liv og lære som Stortingspolitikerne må ta tak i før hele systemet blir forgiftet av uopprettelig mistillit.

Problemet er at dette regime er tilpasset et verdensbilde der våre store rovdyr er utryddingstruet både i Norge og resten av verden. Det fører til at ethvert individ blir ekstremt verdifullt og hvert eneste tilfelle av rovdyrfelling blir selvfølgelig en alvorlig trussel mot målet for den vedtatte politikken.

Men i løpet av de siste årene har det skjedd ting som endrer forutsetningene dramatisk, både politisk og biologisk: Bestandene har økt kraftig og Stortinget har vedtatt at jakt og skadefelling skal være sentrale elementer i bestandsreguleringen av store rovdyr.

Samtidig er beitenæringen overlatt til seg selv og må selv ta ansvaret for å tilpasse sin drift til rovdyrene, med alt for knappe midler til rådighet både til omstilling og for å få til en effektiv lovlig skadefelling. Regjering og Storting har blant annet vedtatt at det ikke er lov til å bruke statlige midler til å lønne lokale jegere som blir utkommandert på skadefelling.

Stortinget og Regjeringen har rett og slett vedtatt et regime der det må bli adskillig mer skadefelling. Husk at Stortinget i 2004 vedtok en minimum 3-4 dobling av bjørneforekomsten i Norge. Alle måtte skjønne at dette ville føre til en sterk økning i antall fellinger i nødverge.

I en slik situasjon vil det være direkte uansvarlig og uverdig hvis Stortinget ikke følger opp med lettelser i lovverket både når det gjelder lovens innhold, strafferammer og behandling av de som blir rammet.

Nødvergefellinger er den mest effektive måten for å felle rovdyr som gjør skade. Det krever få ressurser og man får et målrette uttak av skadedyrene og man oppnår dermed å gjøre en jobb som myndighetene ellers må ta ansvar for.

Takken for dette er automatisk siktelse fra politiet, store påkjenninger fra rettsvesenet og psykisk terror fra miljøbevegelsen som sitter på sine kontorer i Oslo og uttaler seg arrogant og bedrevitende om ting de nekter å lære seg mer om.

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 62 36
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org