28 januar 2003
Red:  Åsmund Ystad
Prod:  Lars Erik Brattås

28 Januar 2003

Fra miljøpessimisme til naturpraktikere:
Folk strømmer til friluftslivsorganisasjonene

Mens kjernen i miljøbevegelsen opplever medlemsflukt - har organisasjoner med solid fundament i aktiviteter innen friluftsliv rekordtilstrømning. De norske friluftslivsorganisasjonene satser også stadig mere på miljøvernarbeid.


Lars Kristian Steen

Både Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) og Den Norske Turistforening (DNT) trapper nå opp miljøvernarbeidet - samtidig som nye medlemmer strømmer til som aldri før.

NJFF har de siste 10 årene vokst fra 86.000 medlemmer til 101.000 i dag. DNT er dobbel så stor, og har nå rundt 200.000 medlemmer. Dette er medlemsrekord for begge organisasjonene og betyr at Norges to største friluftslivsorganisasjoner har over fem ganger så mange medlemmer som de sju kjerneorganisasjonene i miljøbevegelsen til sammen. I går presenterte Nationen den nye rapporten fra Maktutredningen som slår fast at den tradisjonelle miljøbevegelsen har mistet rundt 40 prosent av medlemmene de siste 10 årene, og har nå til sammen 47.000 medlemmer.

Sårbare for trender

- Vi har hatt en formidabel medlemsøkning de siste 20 årene. I 1981 hadde vi bare 61.000 medlemmer, opplyser informasjonssjef i NJFF, Espen Farstad, til Nationen.

Han mener at noe av årsaken til at de friluftaktivitet-baserte organisasjonene har en pen økning, i samme periode som andre miljøorganisasjoner går tilbake, er at mere idealistiske organisasjoner som Naturvernforbundet er mye mere sårbare for svingninger og trender i samfunnet. - NJFF har solid fundament i en aktivitet - det å drive jakt og fiske - som er en livslang interesse. I tillegg har vi en menneskelig faktor i dette: Det å skulle synes at verden er trist og på en måte ikke få gjort noe med dette, vil på sikt tappe folk for motivasjon. NJFF er mye mere konkrete: Er det surt vann så kalker vi. Vil vi gjøre noe med kommende generasjoner; så tar vi barna med ut på fisketur.

Enkel budskap

Vi er veldig håndfaste og på en måte enkle i budskapen vår, framholder Farstad. Han mener at NJFF er praktiske naturvernere:- Vårt prosjekt med kalking av vann og vassdrag over hele landet er et av de mest vellykkede naturrestaureringsprosjekt vi kan vise til i Norge, med flere 100.000 dugnadstimer. Vi satser også mye på fiskestell i vann og vassdrag og viltstell og er således blitt en aktiv del av naturforvaltningen. Vi engasjerer oss også politisk i krafutbyggingssaker som Beiarn og Øvre Otta, der vi er sterkt inn med vårt utgangspunkt. Vi spenner over hele sektoren, og delte i fjor ut 30.000 fiskestenger til norske skolebarn - fordi vi synes det er svært viktig å få barna ut i norsk natur. Farstad framholder at en vil aldri klare å få til et naturvern i Norge dersom folk ikke er glade i naturen. - Her er vi konkrete, målbare og synlige, mens andre deler av miljøbevegelsen har vært mere for spesielt interesserte, mener Farstad. - Viss du begynner å snakke om naturforvaltning av Barentshavet, som selvsagt er uhyre viktig, så vil det for folk flest oppleves langt borte og fjernt fra hverdagen. NJFF vil være til stede i lokalmiljøet og på en måte påvirke naturforvaltningen, der også arealforvaltningen er uhyre viktig, sier Farstad og viser til 20.000 nye planlagte hytter i Oppland og Buskerud - som også truer friluftslivet.

Opplevelser for livet

Generalsekretær i DNT, Jan Thompson, viser til at Miljøvernminister Børge Brende i Nationen ifjor karakteriserte Turistforeningen som landets viktigste friluftsliv- og miljøvernorganisasjon. - Vårt utgangspunkt et at det viktigste er å gi naturopplevelser for livet. Da må vi ha folk ut - og gjøre dem glad i naturen. Det krever igjen en natur med alle de opplevelseskvaliteter som gjør at du får et forhold til den. Da er også et aktivt forhold til forvaltning av naturen viktig, mener Thompson. Han opplyser at DNT er blitt mere aktive i forhold til opprettelse av nasjonalparker og er veldig årvåkne når det gjelder utfordringer og trusler som kan føre til ytterligere oppskyting og fragmentering av naturen. - Det gjelder både nedbygging av verdifulle uberørte områder ved hyttebygging og andre trusler. Thompson opplyser videre at DNT også er aktive i Samarbeidsrådet for natur og friluftssaker (SNR). Å få barna ut i naturen er blitt et annet viktig satsingsområde for DNT - som på kort tid har fått hele 20.000 barnemedlemmer. - Norsk Gallup slår fast at vi har et potensiale som er fire ganger så stort som dagens 200.000 medlemmer. Det viser at folk er svært opptatt av frilufts- og miljøarbeid. DNT har en litt annen profil og er et viktig supplement til den tradisjonelle miljøbevegelsen, mener Jan Thompson.

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 62 36
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org