Rovdyrnyheter januar 2006

 

 31 januar 2006


Ikke oppsettende virkning ved klager på gaupekvote
Miljøverndepartementet har vedtatt at de ikke gir klagene på gaupekvota i region 4 oppsettende virkning. Dette medfører at gaupejakta i region 4 kan foregå mens klagene på kvotevedtaket er til behandling i departementet.
FM Oslo og Akershus

Skaut jerv i Nørdstedalen
LUSTER: Natt til måndag klarde Leidulf Veka nok ein gong å ta ein jerv i Nørdstedalen. Denne gongen vart jerven skoten då han gjekk på åta som var lagt ut. Dette er andre jerven Leidulf Veka har teke på litt over ein månad. Den forrige jerven var ei tispe som vart fanga i bås, skriv luster.kommune.no
Sogns Avis

Referat fra fellesmøte for rovviltnemndene i region 4 og 5
Rovviltnemndene for henholdsvis Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark avholdt felles møte i Oslo den 25. januar d.å.
FM Oslo og Akershus

Føler seg ulikt behandlet
13 sauebønder er svært kritisk til fylkesmannens erstatningspraksis i forhold til sau tapt på beite. Nå ønsker de ny vurdering av søknadene.
Verdalingen

Vurderer beiteforbud
Store beiteområder i Trøndelag kan bli forbudt for sau i sommer. Bestandsmålet på rovdyr må også ned, krever Mattilsynet.
Nationen

Mattilsyn med rovdyrpolitikk
Mattilsynet er ute på jakt. Det kan det se ut som om sauebønder blir tilsynets første bytte. Mattilsynet sier stopp, dette kan ikke fortsette, rovdyr og husdyr går ikke sammen. Derfor må bøndene i enkelte områder heretter holde dyrene sine innenfor gjerdet. I utmark blir det for mye dyrelidelser når husdyra rives i hjel av rovdyr.
Nationen

Slår ring om beiteretten
SNÅSA: Et enstemmig kommunestyre i Snåsa vil gi inntil 10.000 kroner til 13 sauebønder i Rendalen som har gått til sak mot staten. Dyrevernsnemnda har nektet dem å slippe sauene på beite.
 Trønderavisa

– Krav om færre rovdyr
«Akseptabel dyreetikk i tamreindrifta i Namdal kan etter vår vurdering kun opprettes gjennom bestandsreguleringer av rovdyra». Dette er bare ett av argumentene forbannede dyreholdere kan ta med når landbruks- og miljøvernministeren besøker rovdyrområdene i Nord-Trøndelag 15. februar.
Nationen

Gaupa lider under uforsvarlige rovviltnemnd-regimer
Rovviltnemndene misbruker sitt mandat. Både totalkvoten og hunndyrkvoten er satt for høyt. Gaupebestanden ligger fortsatt langt under det vedtatte nasjonale målet. Stortinget har vedtatt at gaupebestanden skal vokse – da kan vi ikke akseptere jaktkvoter som holder bestanden nede. Det er synd at rovviltnemndene misbruker den tillit gitt gjennom rovviltforliket i Stortinget. De to nemndene som selv kan vedta sine kvoter står for over halvparten av den nasjonale kvoten – i praksis forsøker de å redusere gaupebestanden, stikk i strid med sitt mandat. WWF vil påklage disse kvotene til
WWF

WWF: bestanden fortsatt 40 prosent lavere enn i 1996 – neppe vekst med årets høye jaktkvote
Etter mange års knallhard nedskyting var Norges gaupebestand i 2004 redusert til rundt 250 dyr. Direktoratet for naturforvaltning (DN) har satt årets fellingskvote til hele 48 dyr, herav en hunndyrkvote på 20 dyr. Gaupebestanden er fortsatt på bare ca. 48 årlige ynglinger, mens det Stortingsvedtatte nasjonale målet er på 65 ynglinger. – Med denne kvoten vil vi sannsynligvis ikke nærme oss det nasjonale målet i år , sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF. Organisasjonen er også meget kritisk til den nye ordningen, der regionale rovviltnemnder selv fastsetter fellingskvotene i to regioner.
WWF

Jonny Jones mordhotad. Vargfrågan är orsaken
Rättviks kommunalråd Jonny Jones har mordhotats. I ett brev till kommunen hotas han till livet med anledning av uttalanden, som han gjort i rovdjursdebatten.
 SR - Dalarne

Gaupejakta starter, kvoten ankes
Onsdag starter gaupejakta, men Næringsorganisasjonene for skog- og jordbruket i regionen mener kvoten på seks dyr er for liten.
 Laagendalsposten

Ingen gaupejakt i vinter
Det blir ingen kvotejakt på gaupe i Nord-Norge i vinter. I dag skulle jakta startet opp, men Direktoratet for naturforvaltning (DN) mener gaupebestanden er for liten. Derfor er det ikke gitt tillatelse til å felle ei eneste gaupe verken i Nordland, Troms eller Finnmark.
 Harstad Tidende

Jakt på ni gauper starter i morgen
Rovviltmenda for Østfold Akershus og Oslo vedtok i går mot to stemmer å opprettholde kvoten på ni gauper i jakta som starter i morgen. Ankene sendes nå videre til Miljøverndepartementet.
Halden Arbeiderblad

Fackeltåg till stöd för vargskytten Engdahl
I slutet på februari blir det fackeltåg i Ed som stöd för Stig Engdahl som sköt en varg och fick sex månaders fängelse som straff.
 SR - Väst

 30 januar 2006


Bjørnemiddag i Tallinn
Er du i London, spiser du kanskje fish and chips, og om du er i Hellas bestiller du sikkert moussaka. Men om du drar til Estland? Da er det selveste bamse Brakar som står på menyen.
NRK Østfold

Kvotefri gaupejakt i Vest-Agder i februar og mars
Gaupejakta begynner 1. februar og varer til og med 31. mars 2006. Gaupejakta er underlagt grunneiers enerett til jakt.
FM Vest-Agder

Må ikke felle mer enn tre gauper
Rovviltnemnda for Østfold og Oslo og Akershus (region 4) har vedtatt at det skal kunne felles i alt ni gauper, hvorav fire hunndyr, under jakta som starter 1. februar. - Vi mener det er forsvarlig å felle kun tre gauper hvorav ei hunngaupe. Vi har også bedt om at gaupejakta ikke settes i gang før klagen er behandlet av Miljøvernedepartementet, sier Tore Hoell i Naturvernforbundet i Østfold.
Norges Naturvernforbund

Klager på gaupekvoter
Fire naturvernorganisasjoner har klaget på Rovviltnemdas avgjørelse om å tillate jakt på ni gauper i Østfold og Akershus.
NRK Østfold

Ingen gaupejakt i Nordland i år
Direktoratet for naturforvaltning har fastsatt kvotene for årets gaupejakt. I Nordland er bestanden så mye lavere enn de nasjonale målene at det ikke er åpnet for jakt i 2006.
FM Nordland

Reagerer på gaupekvota
Anker DIRNATs kvote. Direktoratet for naturforvaltning (DIRNAT) har i forkant av gaupejakta gitt fellingstillatelse på sju dyr i Hedmark. Rovviltnemda i Hedmark ønsket opprinnelig fellingstillatelse på 11 dyr.
Østlendingen

Ingen gaupejakt i Vestfold i 2006
Direktoratet for naturforvaltning har besluttet at det ikke skal jaktes på gaupe i Vestfold i 2006. I Buskerud og Telemark kan det totalt felles seks gauper.
FM Vestfold

"Vargen" var Bella på utflykt
Familjen Höglund-Ohlsson i Överboda kan andas ut. Det var ingen varg som smög omkring huset utan den pigga och levnadsglada vovven Bella. - Jag kan förstå att man tror att Bellas spår är vargspår, men nog tycker jag att man borde bakspårat innan man går ut i pressen, säger husse Göran Spaxes.
 Nya Ludvika Tidning

Seminarium för balans i vargfrågan
Seminarium vid rovdjurscentret i Järvsö ska söka medelväg i het vargfråga. Finns det en medelväg i vargfrågan? Det är det heta ämnet för ett seminarium den 22 mars vid rovdjurscentret De fem stora, Järvsö. Medelvägen, om den finns, skall hittas mellan frågeställningarna om vargen är räddningen för den svenska skogen eller om vargen hotas av skogsbrukets krav på låga älgstammar. Till seminariet har snabbt anmälts tunga representanter som värnar om varg, skog respektive jakt.
Halsinge Kuriren

Elva får dödade av varg i Suttarboda
Minst två vargar, troligen ur Kilsbergsflocken, attakerade djur i en fårhage i Suttarboda starx utanför Örebro på söndagen och dödade ett stort antal djur. Det var en förbipasserande skidåkare som såg de döda djuren i hagen och slog larm.
 SR - Örebro

Rovdjur rev elva får
Två rovdjur, troligtvis varg rev elva får i en hage i Suttarboda i går förmiddag. - Det är varg. Det finns inget tvivel, säger Länstyrelsens besiktningsman William Lundin.
Bergslagsposten

Kritisk till regeringens hantering av rovdjursfrågan
Moderaternas talesman i jakt- och viltvårdsfrågor, Bengt-Anders Johansson, riktar skarp kritik mot s-regeringens sätt att hantera rovdjursfrågan.
Länstidningen

Ge varg-Stig nåd
Vargen dödade tio av Stig Engdahls får. Tre dagar senare dödade samma varg flera får hos en granne - och gav sig sedan i väg rakt mot Engdahls fårhage igen. Då sköt Stig.
Gøteborgs Tidningen

Vargskytt frias från misstankar om jaktbrott
Det blir inget åtal mot den man som i augusti förra året sköt en vargtik i Åsteby, norr om Torsby. Enligt åklagaren har mannen handlat helt enligt lagens skrivningar om skyddsjakt på enskilt initiativ. Vargen hade dödat och rivit flera lamm. Fårägaren försökte först jaga bort den, men när det misslyckades sköt han.
SVT

Lars Näslund: Om en varg kommit lös i Stockholm
En av vargarna på Skansen i Stockholm har lyckats rymma över det tre meter höga stängslet och ut på kungliga Djurgården. Där har vargen under kort tid attackerat och bitit ihjäl tio hästar som hör till en populär ridskola. En av ridlärarna lyckades i går skjuta ihjäl vargen när den smög omkring utanför ridskolan på jakt efter ett nytt offer.Ridläraren har nu gripits av polisen och riskerar ett kännbart fängelsestraff.
Gøteborgs Tidningen

Underskrifterna strömmar in
Mejlen strömmar in till stöd för GT:s krav att ge vargskytten Stig Engdahl nåd.
Gøteborgs Tidningen

GT startar kampanj för Stig Engdahl
Idag startar tidningen GT en kampanj för att få Stig Engdahl från Rölanda utanför Ed benådad. Stig Engdahl har dömts till sex månaders fängelse för att ha skjutit en varg utanför sitt hem. - Vi har blivit inspirerade av Engdahls nådeansökan till regeringen och kände då att finns det en chans att vi kan ändra på detta så gör vi det, säger Lars Näslund, GT:s chefredaktör.
 SR - Väst

 27 januar 2006


Gaupekvote på totalt 48 dyr
Gaupejakta starter onsdag 1. februar. Årets kvote er 48 dyr. Det er en reduksjon på tre dyr sammenlignet med fjoråret. I fjor vinter ble det felt 44 gauper.
Jeger hund og våpen

Gaupejakta starter onsdag
Deler av Selbu og Tydal ble altså med på tildelingen av to gauper under årets kvotejakt i Innherred Sør. Jakta starter 1. februar, og følger arealet til Essand Reinbeitedistrikt.
 Selbyggen

Nei til gaupejakt
Saltdal:: Rovviltnemnda i Nordland anbefaler ikke at det settes i gang kvotejakt på gaupe fra 1. februar i år. Årsaken er at gaupebestanden ligger på et lavmål i fylket. Rovviltnemnda har ingen myndighet til å fatte vedtak om kvotejakt på gaupe i år ettersom bestandsmålet for regionen på ti familiegrupper av gaupe ikke er oppnådd.
Avisa Nordland

Kommentar: Jakt med kanoner
Det ligger store prinsipper i potten når Tage Collberg går til sak mot NRK. På den ene siden pressens virkemidler i kampen for den «gode avsløringen». På den andre enkeltmenneskets vern mot pressens overgrep. Jeg står selvsagt opp for pressens frihet. Den må det kjempes for. Men dette er en veldig dårlig sak å ta denne kampen på.
Nationen

Krever 10 mill fra NRK
Tage Collberg (63) ble presentert som illegal ulvejeger i NRK-serien «Ulvejegerne». Nå krever den hjertesyke svensken full politibeskyttelse og 10 millioner i erstatning fra NRK-Brennpunkt.
Nationen

Collberg slipper åtal för jakthäleri
Tage Collberg åtalas inte för jakthäleri. Brottet går inte att styrka, förklarar kammaråklagare Katarina Lindström. Collbergs uttalanden i ett tv-program räcker inte för en fällande dom, säger hon.
Dala Demokraten

Nu vill han stämma SVT
Förundersökningen mot Tage Collberg rörande jakthäleri har avslutats. Åklagaren har funnit att brott inte går att styrka. Nu är jag rentvådd, säger Tage Collberg
Mora Tidning

Jakt på tre dyr
Første vinteren etter at myndighetene nektet gaupejakt i Gudbrandsdalen, kan det bli skutt tre dyr i distriktet allerede første jaktdag. Fra nå er Oppland ett jaktområde. Det er ikke satt noen begrensning på gaupeuttaket i Gudbrandsdalen i den avgjørelsen som Direktoratet for naturforvaltning (DN) har tatt. Totalkvoten for hele Oppland er på seks dyr, med en hunndyrkvote på to. Fra jaktstart onsdag 1. februar, har DN gitt fellingstillatelse på tre dyr. Det blir opp til rovviltnemnda for Oppland sammen med fylkesmannen å iverksette hele eller deler av restkvoten på tre dyr
Gudbrandsdølen Dagningen

Skremmer ulven med knallskudd
Tromsø (ANB): Enkelte ulver kan bli svært tamme og nærgående. Forskere prøver derfor å skremme ulvene til skogs med knallskudd.
Siste.no

Skuffet over gaupekvote
Fellingstillatelsen for gaupe er halvert i region 2 som omfatter Buskerud. Rovviltnemnda føler seg overkjørt.
 Laagendalsposten

Søker om å felle ulv i Østfold og Akershus
Aurskog-Høland i Akershus og Rømskog og Marker i Østfold har søkt om fellingstillatelse for ulv i de tre kommunene. En ulvetispe - omtalt som «den gamle alfatispa» - er mistenkt for å ha tatt 45 av 49 hunder som hevdes å være drept av ulv i dette distriktet.
 Aftenposten

Jägare vill jaga varg - nu
SANDVIKENDet finns för många vargar i Gävleborg och Dalarna, anser Svenska Jägareförbundets läns-representanter. Därför kräver de att jakt på varg tillåts snarast.
Gefle Dagblad

C hakar på omröstningståget
Folkaktionen ny rovdjurspolitik har påbörjat en namninsamling för att få en kommunal folkomröstning i rovdjursfrågan. Nu har även centerpartiet lämnat en motion till kommunfullmäktige med förslag om en kommunal rådgivande folkomröstning i samband med höstens val.
 Nya Ludvika Tidning

Järvsö satsar vilt - bjuder in till vargträff
Nu stundar ett seminarium, där alla parter ska få komma till tals om vargen. Initiativet kommer från Rovdjurscentret De 5 Stora och seminariet, Varg, älg, skogsbruk och jakt, hålls i Järvsö den 22 mars.
Länstidningen

Här tassade vargen
Ung ulv strök kring husknutenhemma hos familjen Höglund. En ungvarg har i flera dagar uppehållit sig i byn Överboda strax norr om Leksand. Spår har säkrats efter djuret i såväl omgivningar som på flera förstubroar. - För min egen del är jag inte rädd, men det känns olustigt för barnens skull, säger Mona Höglund som har vargen strykande kring knutarna.
 Nya Ludvika Tidning

Collbergs argument håller inte
Jag har aldrig påstått att vargen smittat hästar och älgar med bandmask. - Däremot finns det varghatare som vill att jag ska säga det, säger Johan Beck-Friis i Sveriges Veterinärförbund.
 Nya Ludvika Tidning

Hund ska få skyddas mot varg. Jordbruksministern lovar ändringar i Jaktförordningens § 28
Under ett möte med en delegation från Svenska Kennelklubben i onsdags lovade jordbruksminister Ann-Christine Nyqvist att ändringar ska göras i jaktförordningen så att hundar enklare kan skyddas mot vargangrepp. I mötet deltog Svenska Kennelklubbens ordförande och VD samt Åsa Juberget, veterinär från vargtäta Torsby och Britt-Marie Wettergren, vars stövare dödades av varg i fjol.
 SKK

Krav på tuffare tag mot vargen
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist utsattes för hård kritik när rovdjurspolitiken debatterades i riksdagen på fredagen.
Dala Demokraten

Krav på tuffare tag mot vargen
ordbruksminister Ann-Christin Nykvist utsattes för hård kritik när rovdjurspolitiken debatterades i riksdagen på fredagen. Regeringens beslut som ska göra det lättare att döda varg som angriper inhägnade djur från den 1 mars är en halvmesyr, menade flera ledamöter.
Östersunds-Posten

Concern for wolf
THE Shanghai Zoo hopes to be home to the largest pack of wolves in the country, in order to save the species from extinction in China. Five wolves from Xi'an, Shaanxi Province arrived in the city on Tuesday. They, and four wolves already living at the zoo, will be on public display during the Spring Festival, which starts on Sunday. The new arrivals are currently undergoing physical examinations.
Shanghai Daily

Alaska Revives Aerial Wolf Control Program
The state reinstated a population control program Thursday that allows shooting wolves from the air more than a week after a judge ruled it was illegal. The program was reinstated after the Board of Game filed new regulations passed in response to Superior Court judge Sharon Gleason's concerns.
ABC News

 26 januar 2006


Kvotejakt på gaupe i 2006
Kvotejakta på gaupe starter 1. februar. Det er fastsatt jaktkvoter innenfor alle forvaltnings-regioner, med unntak av region 1 (kvotefri jakt), og region 7 og 8. I de to sistnevnte regioner åpnes det ikke for jakt.
DIRNAT

- Ikke rom for ulv
Nå må vi velge mellom ulv og kulturlandskap, sier ulvemotstanderne etter at Rovviltutvalget i går sa nei til ulvejakt.
NRK Østfold

Jakt på gaupe
Rovviltnemnda i region 1 har vedteke at det skal opnast for kvotefri gaupejakt i 2006. Region 1 er Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder. Jakttida for gaupe er 1. februar til 31. mars 2006.
FM Sogn og Fjordane

Ingen gaupejakt i Aust-Agder frå jaktstart
Totalkvota for i år er på 6 dyr, fordelt med 3 dyr i Buskerud, 2 i Telemark, og ei restkvote på 1 dyr. Direktoratet for naturforvalting (DN) har delegert myndigheit til å iverksette restkvota på eitt dyr innanfor region 2 (Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder) i løpet av jaktperioden til Rovviltnemnda i samråd med fylkesmennene.
FM Aust-Agder

Motsetter seg gaupejakt
Fellesaksjonen for ulv klager gaupejakta i Akershus, Oslo og Østfold inn for Miljøvernministeren. Rovviltnemnda vedtok i forrige uke at det skal felles ni gauper i rovviltregionen. Jakta starter 1. februar. Fellesaksjonen mener det er feil å skyte gaupene og viser til at det nasjonale bestandsmålet på 65 familiegrupper ikke er nådd.
NRK Østlandssendingen

Jerv felt i Porsanger, jervejakta fortsetter
Tirsdag ble en hannjerv skutt i Porsanger. Lisensområdet er nå slått sammen med et tilgrensende område, slik at det fortsatt kan jaktes jerv over hele fylket.
FM Finnmark

Søkjer om løyve til jervebås
Fortun beitelag i Luster søkjer fylkesmannen om løyve til bruk av jervebås også i år. I Luster har sauebøndene har hatt store tap på grunn av jerv, og i fjor klarde dei å fange ei jervetispe i jervebåsen i Nørstedalen. For kunne halde forsvarleg tilsyn med jervebåsen, ynskjer beitelaget økonomiske støtte frå Fylkesmannen. Sjølve reknar dei med å kunne yte omlag 20.000 kroner i eigeninnsats.
NRK Sogn og Fjordane

- Det var ulv
Terje Hilmarsen i Bardu er skråsikker: Det var en ulv han fulgte på syv-åtte meters hold forleden kveld.
 Bladet Troms

Så ulv i Bardu
En lys levende ulv ble sett på veien i Øvre Bardu sent tirsdag kveld. Terje Hilmarsen kjørte i privatbilen på Østerdalsveien da han fikk øye på rovdyret som sto midt i veibanen. Han satt i bilen og fulgte ulven på ganske nært hold i flere minutter før dyret la på sprang opp mot Fossmoen og derfra ut på et jorde.
 Troms Folkeblad

Bjørneskyttere avvist av retten
Høyesterett avviser en ny, femte rettssak om Arvasslibinna. - Tragisk. Dette får konsekvenser for folk i distriktene, mener Peder Lundemo. Gjeteren fra Lierne må leve med stempelet som miljøkriminelle for å ha skutt etter Arvasslibinna i sauehegnen til nabo Tore Leirfald 10. juli 2003. 9. januar avviste Høyesteretts kjæremålsutvalg å behandle fellingen for andre gang. Dermed blir dommen for felling av fredet rovvilt, betinget fengsel og bøter på 10.000 kroner stående for Tore Leirfald og Peder Lundemo.
Nationen

Rovviltforvaltningen
Styret i Trysil lokallag for Folkeaksjonen ny rovviltpolitikk synes det er underlig og skremmende at leder i Energi- og Miljøkomiteen, Gunnar Kvassheim, vil se på årsakene til at bestandsmålene for rovdyr ikke er nådd. (Leserinnlegg 21. januar). Er det ikke naturlig at ledere ser på årsaker til at mål ikke nås, uansett hvilken bedrift en er leder i? Har man satt seg mål, som burde være enkle å oppnå, er det kritikkverdig om man ikke ser på årsaker og eventuelt finner andre metoder for å nå målet, hvis metoden en bruker ikke virker.
Østlendingen

Klart for radiomerking av gaupe
Gaupa si vandring i Hallingdal skal kartleggjast. Så snart det lykkast å fange dei inn, vil to-tre hogauper bli utstyrt med GPS-sendar. Norsk institutt for naturforsking (NINA) står bak prosjektet, som er del av eit større skandinavisk gaupeprosjekt som har pågått sidan 1993. I åra sidan er i alt 260 dyr radiomerka, av dei ca. 65 på Austlandet.
Hallingdølen

Gaupe som stadig kjem tilbake
På gardsbruket Rotebakkdokken i Ål går dei på tå hev om dagane. Dei par siste vekene har gaupa drepe to vaksne sauer og skadd ein bekar så han måtte bøte med livet.
Hallingdølen

- Indre Namdal blir rovdyrreservat
Inge Staldvik (SV), medlem i den regionale rovviltnemnda, mener Ap og Sp i den nye forvaltningsplanen legger opp til at Indre Namdal skal bli rovdyrreservat. Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk mot forslaget fra Inge Staldvik om å fordele rovdyrbelastningen mest mulig over hele Midt-Norge. Han foreslo at hele Nord-Trøndelag og østre deler av Sør-Trøndelag, fra Meldal i sør, skulle bli yngleområde for bjørn. Dessuten at jerveynglinger skulle ikke tillates i de sentrale reindriftsområdene. Staldvik fikk støtte i nemnda fra Jøran Jåma, som representer Sametinget.
 Trønderavisa

Varsler bråk om liten gaupe-kvote
Direktoratet for naturforvaltning (DN) reduserer gaupe-kvota fra 11 til 6 dyr, hvorav 2 eller 3 kan felles i Telemark. - Nå blir det bråk, varsler Lars Bjaadal, leder for den regionale rovviltnemnda.
 Varden

Bør ikke jakte ulv i Østfold
Det bør ikke bli noen ulvejakt i Østfold. Rovviltnemnda mener det ikke er nok ulver i fylket til at noen kan skytes.
NRK Østfold

- Departementet må ta ansvar
Miljøverndepartementet er altfor passive i kampen mot jerven. Det mener sauenæringen som fryktar nye rekordtap av sau til sommeren. Både rovviltnemnda og fylkesmannen i Nordland vil gjøre det lettere å jakte på jerv, men myndighetene sier nei.
NRK Nordland

- Skyt 10 ulver!
Ulf Uddman og Nils Erik Åhmansson fra Svenska Kennelkluben vil at Värmland, deler av Dalarna og Örebro skal danne et felles forvaltningsområde for ulv.
Jeger
hund og våpen

NINA nektes fjellrevfangst
Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) i Trondheim får fortsatt drive avlsstasjonen på Oppdal, men får ikke fange inn flere fjellrev-valper. Det er forsøksdyrutvalget som nå setter ned foten for videre fangst av fjellrev. De vil heller ikke uten videre godta at det settes ut fjellrev som har vært i fangenskap.
NRK Trøndelag

Søkjer om løyve til jervebås
Fortun beitelag i Luster søkjer fylkesmannen om løyve til bruk av jervebås også i år.
NRK Sogn og Fjordane

Jerv nummer åtte skutt
Natt til 25. januar ble det skutt en ung tispe nord for Langvatnet i Rana. Det er til nå felt åtte dyr av en kvote på 22. Det er tidligere felt fem jerv i Saltdal, en i Gildeskål og en i Rana. Jakta varer til 15. februar. Sju av de åtte dyrene er felt i Saltfjellområdet. Sist vinter ble det registrert 16 ynglinger av jerv i Nordland, 12 av disse i Saltfjellområdet. I kommunene omkring Saltfjellet har det i lengre tid vært store tap av både sau og rein. Det siste dyret ble skutt på åtejakt i et område i Rana kommune hvor det har vært store tap av både sau og rein.
FM Nordland

Rømlingen tilbake i innhengningen
OPPDAL: Nå er den ene av de to fjellrevene som rømte i fjor høst tilbake i innhengningen på Sæterfjellet i Oppdal. Den viste seg ikke ute i går - den hvilte ut inne i ett av de kunstige hiene som er bygd på avlstasjonen.
 Adresseavisen

Ulveangst ga statsstøtte
Bonden måtte dope kuene sine, etter at de trolig ble skremt til skogs av ulv. Hjemturen måtte staten betale. Det var trolig ulv som skremte den svenske bondens kuer på flukt. Så redde ble kuene at de ikke var å finne på tre uker. Da bonden endelig kunne nærme seg kuene sine igjen, var de så sky at han brukte tre uker på å komme nær dyrene, og få bygd opp tillitten igjen.
NRK Østfold

Hallå där!
BRITT-MARIE WETTERGREN - som i går uppvaktade jordbruksminister Ann-Christin Nykvist för att berätta hur det kändes att mista sin hamiltonstövare Jazza i ett vargangrepp i fjol.
 Värmlands Folkblad

Rovdjuren i Dalarna ska spåras
Ett stort antal jägare i Dalarna ägnar hela torsdagen till att räkna lodjur och varg. Enligt Jägareförbundet berörs jaktvårdskretsarna i Säfsnäs, Ludvika, Grangärde, Nås, Floda-Björbo, Söderbärke och Smedjebacken.
 Nya Ludvika Tidning

Lodjur utsatta för plågsam tjuvjakt
Länstyrelsen har polisanmält jakt med illegala saxar eller slagfällor i norra delen av Ströms vattudal. Naturbevakarna har hittat spår efter en skadad lodjurshona som hoppar på tre ben efter att hon mist vänster framfot.
 SR - Jämtland

Lodjursstammen minskar i länet
Ett 30-tal intresserade jägare och friluftsmänniskor lyssnade till rovdjursspåraren Kalle Svensson från Nordanstig och Lennart Nilsson från Länsstyrelsen när det kallades till rovdjursmöte i Västanå kapell.
Sundsvall Tidning

Misstänkt jaktbrott - lodjur i fångstsax
Länsstyrelsen i Jämtlands län har polisanmält ett misstänkt grovt jaktbrott sedan man hittat spår efter ett lodjur som blivit av med en tass. Det var en av länsstyrelsens naturbevakare som upptäckte spåren när han var ute i uppdrag att inventera lodjursförekomst i de nordvästligaste delarna av länet. Spåren visar tydligt att lodjuret bara har en stump att stödja sig på. Troligtvis är det ett av kattens framben som gått av och enligt länsstyrelsens rovdjursansvarige, Magnus Kristofferson, har djuret med stor säkerhet fastnat i en otillåten fälla.
Länstidningen

Järven - en usel jägare som snyltar på byten
Efter att det då och då sedan 1980-talet förekommit enstaka förbivandrande järvar i Ångermanland har en stationär järvstam etablerat sig under 2000-talet. Hittills under åren 2000-2004 har 19 olika järvindivider konstaterats i länet. Hur läget ser ut i år hoppas man få svar på i höst, sedan forskarna analyserat DNA från spillning och saliv av järv.
Tidningen Ångermanland

Grannlaga uppgift för Jonsson
Det är ingen lätt uppgift han har fått, Hans Jonsson. Att ta sig an jobbet som statlig utredare av 'effekterna av rovdjursstammarnas utveckling' måste vara som att trampa i ett jordgetingbo.
 ATL-nyheter

”Kommunen kan inte fatta beslut om rovdjurspolitiken”
Runt om i de vargtäta kommunerna i Dalarna pågår nu namninsamlingar med krav på att få folkomrösta om rovdjurspolitiken. Målet är att få en stark opinion för att minska antalet vargar i norra och västra dalarna. Men att folkomrösta i en fråga som inte är kommunal utan beslutas av riksdagen, det är att missbruka möjligheten att folkomrösta menar en statsvetare som Dalanytt har talat med.
 SR - Dalarne

Jimmy Fredriksson: En avslöjande vargstudie
'Den är ju inte i fårhagen på studiebesök.' - Så står det på framsidan av en rapport från Göteborgs universitet. Den 81-sidiga studien har författats av Annelie Sjölander Lindqvist. Hon är forskare i humanekologi vid CEFOS, centrum för forskning om offentlig sektor. Annelie har undersökt hur invånarna i vargrevir upplever vargens närvaro, rovdjurspolitiken och myndigheternas agerande. Det är första gången någon vetenskapligt tagit sig an människorna, deras livskvalitet, reaktioner och tankar. Ingen har frågat tidigare.
Gøteborgs Tidningen

Frias från jaktbrott
Rovdjursdebattören Tage Collberg från Säter frias från de sista misstankarna om jaktbrott. Kammaråklagare Katarina Lindström har avslutat förundersökningen och beslutat att inte väcka åtal då brott inte kan styrkas.
Falu Kuiren

Rovdjuren i Dalarna ska spåras
Ett stort antal jägare i Dalarna ägnar hela torsdagen till att räkna lodjur och varg. Enligt Jägareförbundet berörs jaktvårdskretsarna i Säfsnäs, Ludvika, Grangärde, Nås, Floda-Björbo, Söderbärke och Smedjebacken. Inventering görs samtidigt i delar av Värmlands, Västmanlands och Örebro län.Ett stort antal jägare i Dalarna ägnar hela torsdagen till att räkna lodjur och varg. Enligt Jägareförbundet berörs jaktvårdskretsarna i Säfsnäs, Ludvika, Grangärde, Nås, Floda-Björbo, Söderbärke och Smedjebacken. Inventering görs samtidigt i delar av Värmlands, Västmanlands och Örebro län.
Mora Tidning

Jägareförbundet kräver att vargjakt ska tillåtas
Svenska Jägareförbundet i Dalarna och Gävleborg kräver att jakt på varg omedelbart måste tillåtas inom dom båda länen. En preliminär rapport från länsstyrelserna visar att det här skett sju föryngringar, alltså sju nya kullar, i Gävle-Dala.
 SR - Dalarna

 25 januar 2006


Ingen avklaring om grenseflokkene
NJFF har skrevet brev til miljøvernminister Helen Bjørnøy, der forbundet tar opp den uholdbare situasjonen med at grenseflokkene av ulv ikke skal telle inn i norske bestandsmål. Svaret fra miljøvernministeren gir ikke noen avklaring.NJFF har skrevet brev til miljøvernminister Helen Bjørnøy, der forbundet tar opp den uholdbare situasjonen med at grenseflokkene av ulv ikke skal telle inn i norske bestandsmål. Svaret fra miljøvernministeren gir ikke noen avklaring.
NJFF

Hederspris til ulveskytter
Småbrukere i Vest-Sverige deler ut hederspris til bonden som skjøt hannulven Gulliver i Halden-Ed- flokken. Vil oppmuntre bonden, som er dømt til seks måneders fengsel.
NRK Østfold

Revemor gikk i fella
Godt og vel tre måneder etter at hun forsvant fra innhegningen på Seterfjellet, ble mor fjellrev fanget igjen i helga.
Opdalingen

Høyring av forvaltningsplan for rovvilt i region 1
Utkast til forvaltningsplan for rovvilt vart handsama av rovviltnemnda 16. januar 2006. Region 1 omfattar Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder. Frist for å gi innspel til forvaltningsplanen er 17. mars 2006.
FM Sogn og Fjordane

Kvotejakt på gaupe i region 2
Vedtaket innebærer en kvote i regionen på totalt seks dyr inkludert et reservedyr. Det åpnes for jakt i to områder - Telemark fylke med to dyr, og Buskerud fylke med tre dyr. Direktoratet for naturforvaltning vedtok kvoten 24. januar i år. Hunndyrkvoten er på to dyr ett år eller eldre. Rovviltnemnda delegeres myndighet til å forvalte reservekvoten på ett dyr innenfor regionen i samråd med Fylkesmennene. Det åpnes ikke for kvotejakt på gaupe i Aust-Agder eller Vestfold. Jakta starter 1. februar, og varer ut mars eller avsluttes tidligere ved oppfylt kvote.
FM Buskerud

Jerv nummer åtte skutt
Natt til 25. januar ble det skutt en ung tispe nord for Langvatnet i Rana. Det er til nå felt åtte dyr av en kvote på 22. Det er tidligere felt fem jerv i Saltdal, en i Gildeskål og en i Rana. Jakta varer til 15. februar.
FM Nordland

Kvotejakt på sju gauper i Hedmark
Direktoratet for naturforvaltning har i dag fattet vedtak om kvotejakt på gaupe i Hedmark i 2006. Kvoten settes til 7 dyr, hvorav maksimalt 3 hunndyr ett år eller eldre. Familiegrupper av gaupe unntas fra kvotejakta. Hele vedtaket kan du lese her.
FM Hedmark

Jakt på 2 eller 3 gauper i Telemark
Gaupejakta starter 1. februar, og Direktoratet for Naturforvaltning (DN) har fastsatt en samlet fellingskvote for Buskerud og Telemark på 6 dyr. Det åpnes for jakt på 2 dyr i Telemark og 3 dyr i Buskerud. Et dyr holdes tilbake, og kan tildeles av den regionale rovviltnemnda seinere i jakta. Det kan felles inntil 2 voksne hunngauper. Skulle disse to hunngaupene bli felt før kvoten er oppfylt, kan jakta bli stanset. Det blir ikke gaupejakt i Aust-Agder eller i Vestfold som også er med i rovviltregionen.Gaupejakta starter 1. februar, og Direktoratet for Naturforvaltning (DN) har fastsatt en samlet fellingskvote for Buskerud og Telemark på 6 dyr. Det åpnes for jakt på 2 dyr i Telemark og 3 dyr i Buskerud. Et dyr holdes tilbake, og kan tildeles av den regionale rovviltnemnda seinere i jakta. Det kan felles inntil 2 voksne hunngauper. Skulle disse to hunngaupene bli felt før kvoten er oppfylt, kan jakta bli stanset. Det blir ikke gaupejakt i Aust-Agder eller i Vestfold som også er med i rovviltregionen.
FM Telemark

Vedtak om kvotejakt på gaupe gjort av DN for Oppland (region 3)
Direktoratet for naturforvaltning har vedtatt en totalkvote på 6 gauper for region 3. Hunndyrkvota er på 2 dyr ett år eller eldre. Totalkvoten og hunndyrkvoten er den samme som rovviltnemnda for region 3 oversendte som tilrådning til DN. Det heter i vedtaksbrevet til DN:
FM Oppland

Referat fra møte i Rovviltnemnda 19. januar
Rovviltnemnda for Nordland hadde møte den 19. januar. I møtet tok nemnda stilling til blant annet kvotejakt på gaupe og mulige tiltak for å redusere rovvilttapene som reineierne opplever på Styrkesneshalvøya i Sørfold.
FM Nordland

Fem gauper kan skytes
Jegerne i Asker og Bærum har mulighet til å skyte fem gauper når jakta starter neste onsdag.
Asker og Bærums Budstikke

Åpner ikke for gaupejakt
BRØNNØYSUND: Det blir neppe kvotejakt på gaupe i Nordland. – Men det er for mye rovviltskader på sau og rein, innrømmer Jon Tørset, leder for rovviltnemnda i Nordland fylke.
Brønnøysund Avis

- Støyen holder ulven unna
Trond Giske (Ap) spøkte da motorsportforkjempere kom på besøk. Mens kreftene bak de tre motorsportanleggene kjemper en hard kamp om statlige midler, valgte kulturministeren å spøke om ulv da han fikk besøk fra Hedmark.
 Ringerikes Blad

Ingen gaupe å skyte på
SURNADAL: Hadde du tenkt deg på jakt etter gaupa? Glem det, for indre Nordmøre blir nå et fristed for det smidige rovdyret. de to trønderfylkene og Møre og Romsdal kan det felles inntil 17 gauper i løpet av vinteren. De aller fleste av disse er nord for Trondheimsfjorden og i Nord-Trøndelag. Fra sørsiden av elva Driva og nedover vårt fylke, kan det også jaktes fra 1. februar. Men jegerne bør ikke ha for store forhåpninger om å skyte seg et trofé. Siste gaupe som er rapportert skutt i vårt fylke, er så langt tilbake som i 1980.
 Tidens Krav

Vargskytt får småbrukarpris
Småbrukare i Väst ger sin utmärkelse Koskällan till Ann-Christine och Stig Engdahl. Det sker vid förbundets årsmöte på lördag i Väne-Ryr. De får utmärkelsen för att de försvarat sina djur mot vargen trots att de insåg att det skulle innebära mycket obehag för dem. Obehaget blev så stort att Stig Engdahl dömdes till sex månaders fängelse för att han sköt en varg på våren 2003. Den 1 mars ska han inställa sig på fängelset Östragård i Vänersborg för att börja avtjäna straffet.
 Bohusläningen

Kennelklubben tycker till om vargbeståndet
- Skjut bort ett tiotal vargar och plantera in ett par nya. Det skulle vara bra för vargstammen och samtidigt göra det lättare för lokalbefolkningen att acceptera vargarna. Det säger Ulf Uddman, vd i Svenska kennelklubben. I dag uppvaktar han, tillsammans med sin ordförande och två värmländskor, landets jordbruksminister.
 SR - Värmland

Namninsamling i Orsa för folkomröstning om varg
Folkaktionen ny rovdjurspolitik har börjat samla in namnpåskrifter för att få en kommunal folkomröstning om vargarna. Ola Håkansson, som var förgrundsfigur för manifestationen Vargfacklan, har bett Region Siljan agera för en folkomröstning.
Falu Kuiren

Björn och lo tog fler tamdjur än vargen förra året
Varg angrep tamdjur i Dalarna vid sex tillfällen 2005. Björn och lo gjorde 19 angrepp. Det framgår av länsstyrelsens nyligen sammanställda statistik
Dala Demokraten

”Vilda djur ska inte medvetet närma sig människor”
- Inte sällan kan vilda djur såsom älgar, lodjur, rävar, vargar och björnar stryka förbi nära bebyggelse på landsbygden. Detta är ett helt naturligt och förväntat beteende som av vissa är välkommet medan andra ser det som ett i allra högsta grad oönskat beteende, säger Marcus Elfström som jobbar med rovdjur på länsstyrelsen i Falun.
Dala Demokraten

Varg inpå knutarna i Furudal
På måndagsmorgonen gick en varg 25 meter från Tord Björklunds hus åt Näset, bara sisådär en halv kilometer meter från Furudals centrum.- Inte acceptabelt, menar Tord som under tisdagen spårade vargen tillsammans med Jörgen Johansson från länsstyrelsen.
Dala Demokraten

Vargångest hos korna gav statligt stöd
Vargen skrämde korna på flykt och det tog veckor innan bonden hittade sina djur igen. Då var de skygga och nervösa och han lade ner flera veckor på att försöka bygga upp deras förtroende igen, innan de blev så lugna att de kunde sövas och föras hem till gården igen.
SVT

Beslut om vargjakt i Rättvik dröjer
Det blev inget beslut om vargjakt när kommunstyrelsens allmänna utskott träffades igår tisdag. Frågan skjuts upp i två veckor. Kommunalrådet Jonny Jones fick därmed varken ja eller nej från övriga politiker på sitt förslag att skjuta fyra vargar i vargfamiljerna Voxna och Amungen.
Dala Demokraten

- Dyreutvalg et supperåd
Forsøksdyrutvalget er et supperåd. Det sier tidligere medlem av utvalget, professor Rigmor Austgulen ved NTNU. Selv har hun trukket seg fra vervet som utvalgsmedlem.
NRK Trøndelag

- Ett mentalt helvete 365 dagar om året
Lodjurshannen har slitit av den grova ståltråden i rovdjursstängslet. Ett vargpar med fyra ungar och troligen några vargar till finns i trakten. Dessutom björn och kungsörn. Ulf Ekholm bor i rovdjursland. - Jag lever 365 dagar om året i ett mentalt helvete, förklarade han när han fick besök av Ingrid Pettersson, statssekreterare på jordbruksdepartementet.
 Värmlands Folkblad

 24 januar 2006


Kunnskap om ulv i Skandinavia samlet
Alle sider ved den felles svensk-norske forskningen på ulv i Skandinavia de siste fem åra er nå sammenfattet i en ny NINA-rapport. Rapporten presenterer det skandinaviske ulveprosjektet – SKANDULV – og gir en oversikt over hovedaktivitetene i perioden 2000-2004. Dette er en del av prosjektet Rovvilt og Samfunn (RoSa), støttet av Forskningsrådet. Utdrag fra innholdsfortegnelsen viser bredden i problemstillinger som har vært gjenstand for forskning
NINA

Jakt på gaupe
Rovviltnemnda i region 1 har bestemt at det er opna for kvotefri gaupejakt i 2006. Region 1 er Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Jakttida for gaupe er 1. februar til 31. mars 2006.
FM Rogaland

Referat fra årets første møte i rovviltnemnden
Rovviltnemnden i Oslo, Akershus og Østfold avholdt sitt første møte i 2006 den 20. januar. På dagsorden sto blant annet fastsettelsen av årets kvoter for kvotejakt på gaupe.
FM Oslo og Akershus

Vil felle 11 gauper
Rovviltnemnda i regionen vil felle 11 gauper, men det er Direktoratet for Naturforvaltning som bestemmer.
NRK Telemark

Jervejegere kan søke om betinget skadefellingstillatelse på jerv i skadeområder
Det er rovviltnemnda for Troms og Finnmark som oppfordrer jegere til å søke for å få tatt ut en større andel av jervekvota innen jakta avsluttes den 15. februar. Rovviltnemnda har fastsatt en kvote for jerv i region 8 (Troms og Finnmark fylker) på 17 dyr. Så langt er 8 dyr felt.
FM Finnmark

Nulljakt etter rekordskade
I fjor spiste gaupa 30 prosent mer sau i Telemark. I år er det nulljakt på gaupe Den norske gaupekvoten kan synke fra 51 til 29 dyr dersom DN følger boka. - Høl i hue, sier bondeleder Steinar Straume.
Nationen

Skal lære om rovdyr
Viltnemnder med tilbud til skoler – elevene ut på tur. Viltnemndene i Spydeberg og Hobøl har gått sammen om et felles prosjekt for å skolere barn om rovdyr.
Smaalenenes Avis

Fylkesmannens plan best likt
Det er Fylkesmannens forslag til rovviltplan som blir best mottatt blant saueeierne i Dovre og Lesja. LESJA/DOVRE: Slik flertallet av gardbrukerne i norddalsbygdene oppfatter innstillingen fra rovviltutvalgets leder, Erik S. Winther, blir det ikke mulig å redusere de store sauetapene i deler av Rondane og Lesja. - Det er viktig at vi blir flest mulig til å bære byrdene. Vi vil ha rovdyrene der det er minst beitetrykk. På den måten kan det bli mindre tap, kommenterer ordføreren i Dovre, Erland A. Løkken. Han inviterte alle beitelagene i kommunen til drøftingsmøte. Totalt sett er det Fylkesmannens forslag til forvaltningsplan som vil være det beste for distriktet, oppsummerer Løkken.
Gudbrandsdølen Dagningen

Såg ulv krysse Rv7 ved Torpo
Maggi Bjørgan er ikkje i tvil: Det var ein ulv som kryssa riksvegen like framfor bilen hennar ved Torpo sundag kveld.
Hallingdølen

Stortinget må se på nødretten
Høyesterett har avvist begjæringa fra de dømte i etterkant av fellinga av Arvaslibinna. Til tross for flere runder i rettsapparatet med ulikt utfall og ulik lovtolking, vil ikke landets øverste rett behandle den prinsipielt viktig saken fra Lierne. Det er både skuffende og beklagelig. Slik vi ser det er det nå nødvendig at Stortinget ser på lovteksten. Vi er av den oppfatning at norsk rett ikke anvender loven om nødverge slik intensjonen til de folkevalgte egentlig var.
 Namdalsavisa

Blir veileder
Stein Halvorsen har startet i prosjektet som Nordlands aller første jervejaktveileder. Forespørselen fikk han for et par uker tilbake, og Halvorsen nølte ikke med å si ja. Nå har han tatt permisjon fra jobben sin som snekker for å reise rundt og veilede andre jegere i jakten på jerven.
Saltenposten

– Går ikke inn for ulovlig jakt
– Jeg har aldri sagt at jeg er for ulovlig ulvejakt eller at jeg støtter ulovlig ulvejakt, presiserer Merete Furuberg, medlem i rovdyrnemnda i Hedmark.
Østlendingen

Gaupe på høylys dag
Folk på Åkrestrømmen i Rendalen hadde en naturopplevelse av de virkelig sjeldne utenfor stuedørene i morges.
NRK Hedmark og Oppland

Gjorde sjeldne gaupeopptak
I dag morges kunne bilister på riksveg 30 langs Åkrestrømmen i Rendalen få en særdeles flott naturopplevelse.
Østlendingen

Vargspårningskurs snöade inne
I helgen var det meningen att Naturskyddsföreningen i Dalarna skulle ordna en vargspårningskurs i Malung. Men kursen snöade inne.
 Nya Ludvika Tidning

Vargstammen ökar
Vargstammen i Västerdalarna har det senaste året ökat kraftigt. I Malungsområdet och ner mot den värmländska gränsen och mot Dala-Järna och Äppelbo finns idag cirka femton vargar. - I Malungsområdet har vi fyra områden där vi idag anser att det är förenat med stora risker att vara ute och jaga, säger Lars-Olof Kristiansson som också är ordförande i Dalarnas jägarförbund
 Nya Ludvika Tidning

Vargen kvar hos renarna
Hede. Det var länsstyrelsens naturbevakare som i slutet av förra året upptäckte spåren efter en varg i trakterna av Ransjö och Linsell. Bland annat hade den slagit minst en älg och även renar hade råkat illa ut. Man lyckades aldrig spåra vargen utan det mesta talade då för att den hade vandrat ut ur området. Så var aldrig fallet. Nya spår har kommit och det mesta talar nu för att vargen finns kvar i ett område där det även finns mycket ren.
Östersunds-Posten

Jakt räddar vargen
Flytta ned besluten om skyddsjakt på regional nivå Det finns knappast någon fråga som är så brännhet för värmlänningarna som vargens vara eller icke vara. Så snart vi skriver om Värmlands landskapsdjur bränner det till i e-brevlådan och i insändarhögen. Ingen fråga är så full av glasklara åsikter och så lite förmåga att ta till sig motståndarnas argument.
 Värmlands Folkblad

Nytt förvaltningsområde?
Statssekreterare Ingrid Petterson fick ta del av nytt rovdjursförslag. Bilda ett förvaltningsområde av hela Värmlands län, hela Örebro län och Dalarnas län väster om Västerdalälven, med Ludvika som östligt hörn. Inom det området skulle man på försök arbeta med förvaltningsplaner för både varg och lo.
 Värmlands Folkblad

Jordbruksdepartementet följde med på värmländsk vargspårning
I två dagar har en av jordbruksdepartementets viktigaste beslutsfattare besökt länet för att få en bättre bild av problemen med varg och lo. Nu är förhoppningarna stora att Värmland ska få bli försökslän med möjligheter att bestämma mer om rovdjursstammens storlek.
 SR - Värmland

 23 januar 2006


Värmland kan få besluta om skyddsjakt redan i vår
Redan i vår kan Värmland bli försökslän för ett försök med regional styrning gällande rovdjurspolitik. På måndagen besökte jordbruksministerns närmaste medarbetare lantbrukare i Värmland för att diskutera rovdjursfrågan.
SVT

Jerv nummer sju felt av jegerveileder
Tirsdag 19. januar ble Stein Halvorsen fra Saltdal ansatt av NJFF-Nordland som 'jegerveileder'. Han skal veilede og bistå fylkets jegere om åtejakt på jerv.
FM Nordland

Radiomerker gauper i Hallingdal
Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) skal sette i gang radiomerking av to gauper i Hallingdal.
NRK Buskerud

Rovviltnmemnda i region 6 har fastsatt kvote for kvotejakt på gaupe i 2006
På møtet i rovviltnemnda 18. januar 2006 ble det fattet vedtak om kvoter og kvotejaktsområder for gaupejakta 2006. En kvote på 17 gauper iverksettes fra jaktstart 1. februar 2006. Denne kvoten er fordelt som nedenfor til 8 avgrensete kvotejaktsområder:
FM Nord-Trøndelag

– Svenske tilstander uaktuelt
LIERNE: Fylkestingsrepresentant Sara Kveli mener det blir feil å ta etter erfaringer fra svensk side når det gjelder oppbygging av en bjørnestamme i Indre Namdal.
 Trønderavisa

– Miljøpolitikken må ikke svekkes
SVs Hallgeir Langeland er redd for at økt makt til regionene kan svekke nasjonal miljøpolitikk. Han vil ikke gi regionene kontroll over strandsonen og biologisk mangfold.
Nationen

Ulv, ulv
Spørsmålet om ulv eller ikke ulv i norsk natur skaper igjen alvorlige spenninger i regjeringen. Hva med å hyre inn Kirkens lærenemnd til å fastslå at begge syn er akkurat like rødgrønne?
Sandefjords Blad

Interpellation: Regeringens rovdjurspolitik
Interpellation 2005/06:218 av Rigmor Stenmark (c) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s). Min fråga till jordbruksministern: På vilket sätt kommer ministern att vidta åtgärder för en trovärdig och folkligt förankrad rovdjurspolitik?
Riksdagen

Vargstammen tillräckligt stor i Värmland nu
Värmland borde få bestämma storleken på rovdjursstammen och bli försökslän med en egen viltförvaltning, det är huvudbudskapet när tunga beslutsfattare från jordbruksdepartementet besöker länet idag. Socialdemokratiska riksdagsledamoten Ann-Kristine Johansson anser att Värmland nu nått gränsen för storleken på vargstammen.
 SR - Värmland

Jakthundar fortfarande oskyddade
LULEÅ.Jakthundar får fortfarande inte skyddas från rovdjursangrepp. Den nya jaktförordningen ger tamdjursägare rätt att skjuta ett rovdjur som kommit in i ett tamdjurshägn. Men reglerna gäller inte rovdjursangrepp på fritt strövande jakthundar och tamdjur utanför hägn.
Norrl Socialdemokraten

De vill att vargarna ska bli en valfråga
I samband med valet till riksdag, landsting och kommun hoppas man i Älvdalen även kunna hålla val om vargfrågan. Initiativet kommer från moderaterna som i förra veckan påbörjade en namninsamling för att kunna gå vidare till kommunfullmäktige med en begäran om folkomröstning.
Länstidningen

Spårkurs flyttas till Rättvik
Svenska rovdjursföreningen förlägger sin årliga spårkurs, inklusive inkvartering, till Rättvik. Kursen pågår i drygt tre dagar och lockar folk från hela Sverige samt ibland även utlandet.
Dala Demokraten

Per-Erik Granström positiv till förändringar i rovdjurspolitiken
Riksdagsledamoten Per-Erik Granström, från Ludvika, är positiv till de förändringar i jaktförordningen som Ann-Christine Nykvist och Lena Sommestad presenterade på torsdagen. Och han är även positiv till att en särskild utredare tillsatts.
Dala Demokraten

Fler lodjur i de uppländska skogarna
Lodjurstammen i Uppland fortsätter att växa. Det visar den inventering som Länsstyrelsen hittills gjort i skogarna. Området kring Uppland är ett av de lodjurstätaste i landet och de senaste åren har stammen stadigt ökat.
 SR - Uppland

Jordbruksdepartementet besöker bönder
Statssekreteraren vid Jordbruksdepartementet besöker idag lantbrukare i Värmland för att diskutera rovdjursfrågor. En av alla som ska får besök är fårbonden Ulf Ekholm i Väse som flera gånger hittat spår efter vargar som försökt ta sig in i de stängselskyddade hagarna
 SR - Värmland

Fler lodjur i de uppländska skogarna
Lodjurstammen i Uppland fortsätter att växa. Det visar den inventering som Länsstyrelsen hittills gjort i skogarna.
Arbetarbladet

 22 januar 2006


Frp og Sp vil kopiere svensk lovendring
Frp og Sp ønsker å endre jaktloven slik svenskene gjør. I Sverige kan husdyreiere etter 1. mars skyte dersom ulven angriper husdyr innenfor innhegninger.
Nationen

Yellowstone grizzlies coming off endangered list
Federal officials have begun removing grizzly bears around Yellowstone National Park from the Endangered Species List, ending 30 years of protection and shifting responsibility for their management to state officials who might allow hunting. Seen as a major conservation success story, the Yellowstone population of grizzlies has increased about fourfold, from 150 to nearly 600 since the bears went on the endangered list in 1975, and continues to grow at an annual rate of 4 percent to 6 percent, according to the U.S. Department of Interior.
Baltimore Sun

Alaska aerial hunt of wolves declared illegal
A judge declared illegal Alaska’s controversial program of shooting wolves from the air to boost the population of moose and other game, prompting state officials to suspend the policy. Superior Court Judge Sharon Gleason said Tuesday the Alaska Board of Game failed to follow its own requirements when it launched a program allowing private hunters to gun down wolves from an aircraft to remove the animals from the food chain.
 MSNBC

Nytt samarbete inom rovdjursinventering
Länsstyrelserna i Uppsala och Västmanland har inlett ett samarbete inom rovdjursförvaltningen. Johan Månsson, ansvarig för rovdjursinventeringen i Uppsala län, har fått i uppgift att bygga upp en liknande organisation vid Länsstyrelsen i Västmanland.
 Uppsalanytt

Ni gauper skal felles
Under et møte i Rovviltnemnda i Oslo, Akershus og Østfold ble det fredag besluttet å felle ni gauper.
Romerikes Blad

Dalaprojekt ger kunskap om rovdjuren
Flera organisationer i Dalarna driver i vinter projekt för att öka kunskaperna om rovdjur. Naturskyddsföreningen har bl a en kurs, där man i markerna får lära sig vargspårning. Man kommer också att ha träffar med bl a färbodbrukarna, jägarförbundet och länsstyrelsens rovdjursgrupp
 SR - Dalarne

- Positivt med ny rovdjursutredning
Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning för att analysera effekterna av rovdjursstammarnas utveckling. Utredaren heter Hans Jonsson och är tidigare ordförande för Lantbrukarnas Riksförbundet, LRF. - Vi ställer oss mycket positiva till utredningen, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Värmland.
Svenska Jägäreforbundet

Björn väcktes ur vintersömnen
GIMO. En björn väcktes tidigare i veckan ur sin vintersömn i skogarna sydost om Gimo, troligtvis av en hund som deltog i älgjakten.
Uppsala Nya Tidning

Samarbete om rovdjur
Länsstyrelserna i Uppsala och Västmanlands län har beslutat inleda ett samarbete kring hanteringen av rovdjur. Johan Månsson, som arbetar med rovdjursinventering i Uppsala län, ska nu hjälpa till att bygga upp en liknande verksamhet i Västmanland. Under vintern ska en större inventering av rovdjur ske i bland annat stora delar av Västmanlands och Örebro län
 SR - Uppland

Idaho agency considers killing wolves to help elk
Thirty-five wolves were reintroduced to Central Idaho in 1995, and now there are about 600 in the state. An estimated 30 are believed to roam the Clearwater. On Jan. 5, Gov. Dirk Kempthorne took the wolf-management baton from U.S. Interior Secretary Gale Norton, giving the state more control over its growing population of predators that have federal protections under the 1973 Endangered Species Act. Last week, the state Fish and Game Commission, meeting in Boise, got its first look at a plan that would remove some wolves to help restore elk populations southeast of Lewiston. “That’s one of the areas of the state where we’ve had our biggest struggle with elk numbers,” said Fish and Game Director Steve Huffaker. “Can we say wolves are decimating this elk population? Not specifically. But we can say there are a lot of wolves in that area.”
Capital Press

 20 januar 2006


Lettere å skyte rovdyr
Den svenske regjeringen vedtok torsdag at eiere av husdyr lettere skal kunne skyte rovdyr, som angriper husdyr innenfor en innhegning.
NRK Østfold

Svartbjørn ødelegger vinmarker
Svartbjørner ødelegger vinmarker i California. Druene er blitt en delikatesse for bamsefar som ved å bryte seg inn i vinmarkene har banet veien for andre ville dyr også.
Dagens Næringsliv

Nemnden har fastsatt en kvote på totalt 9 dyr
Rovviltnemnden i region 4 (Østfold, Akershus og Oslo) har i dag vedtatt kvote for jakt på gaupe i region 4. Nemnden har fastsatt en kvote på totalt 9 dyr fordelt med 4 dyr i jaktregion 1, 1 dyr i jaktregion 2 og 4 dyr i jaktregion 3.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus

Lokale gaupetall teller lite
Det har ikke vært gaupejakt i Sør-Trøndelag på mange år, med unntak av Fosen, men onsdag vedtok rovviltnemnda at det blir kvotejakt på gaupe både i Oppdal og de deler av Selbu og Tydal som omfattes av Essand reinbeitedistrikt. Det er mange gaupemeldinger i Neadalen, men jakta ble bestemt selv om det offisielt er bare ei familiegruppe i hele fylket.
 Selbyggen

Merking av gaupe i Hallingdal
Gaupas atferd skal kartlegges ved daglig registreringer i et år Informasjonsmøte om prosjektet mandag 23. januar. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har fått midler fra Rovviltnemnda i region 2 til merking av et par gauper i Hallingdal. Det nasjonale overvåkingsprogrammet overvåker bestanden av gaupe ved bruk av avstandsregler for å skille observasjoner av familiegrupper fra hverandre.
Fylkesmannen i Buskerud

Vil betale samene for å leve med rovdyr
Leder i den regionale rovviltnemnda, Anne Irene Myhr, ønsker å forsøke samme modell som svenskene i forvaltning av rovdyr i reinbeiteområder. I Sverige får de svenske samebyene utbetalt 200.000 kroner for hvert jerv- og gaupehi som registreres innenfor beiteområdet. Svenskene får til og med 200.000 kroner for hi av gaupe eller jerv som ligger inntil fem kilometer på norsk side, og som grenser til svensk beiteområde.
 Trønderavisa

Vil drepe flere gauper
Det har blitt flere gauper, så nå vil rovviltnemnda øke jaktkvoten. Ni gauper risikerer å måtte bøte med livet. Det er sekreteriatet for rovviltnemnda i Oslo, Akershus og Østfold som ønsker å øke jaktkvoten på gaupe til ni dyr i år. Grunnen er altså at bestanden har økt, og nå teller seks familiegrupper på tilsammen 45 dyr.
NRK Østlandssendingen

Her kan gauper bli skutt
Her er den detaljerte oversikten over hvor gaupene kan bli skutt:
NRK Østlandssendingen

Søker om midler til forebyggende tiltak
Uttak av ynglehi, ekstraordinært tilsyn og tilsyn med spesiell vekt på kongeørn og rødrev er blant tiltakene Oppdal beite- og rovviltutvalg, beitelagene i Oppdal og Oppdal kommune søker Fylkesmannen om støtte til.
Opdalingen

Fylkesmannen skal godkjenne gaupebåser
Dersom du ønsker å bruke bås til fangst av gaupe må du søke Fylkesmannen om tillatelse. Dette har blitt et krav etter at forskriften om utøvelse av jakt og fangst ble endret sist høst.
Fylkesmannen i Oppland

Jerv og Mikkel på tre minutt
Sundagsnatta kjem han til å hugse godt, jegaren Leif Egil Rustad i Nordberg. Ti over tre ende ein stor hannjerv sine dagar på åta ved Tålormsletta. Medan jegaren roa seg ned, stappa pipa og gjorde seg klar for å gå ut for å ta rovdyret i augesyn, fekk åta nytt besøk. Ein flott raudrev på måneskinstur.
Fjuken

Jerv tatt av toget
RAUMA: Påkjørselen skjedde klokken 14.30 ved utgangen av vendetunnelen, nær Verma stasjon. Lokføreren så jerven som sprang foran toget, men rakk ikke å stanse toget. Jerven ble truffet av plogen og kastet utfor toglinja. Formann i Rauma viltnemnd, Stein Remmen, forteller at lokføreren stanset toget og gikk ut for å se etter jerven.
Romsdals Budstikke

Ann Beskow: "Jag andas försiktig optimism"
Förslaget om att göra ett försök med lokalt inflytade över rovdjurspolitiken och en ändring av paragraf 28 så att även jägare och fäbodbrukare kan ingripa innan deras djur blir direkt angripna kommer från kommunalrådet Ann Beskow (s).
 Nya Ludvika Tidning

Löfte om försök med regionalt inflytande
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist och miljöminister Lena Sommestad lovade i torsdags att försök ska göras med regionalt inflytande på rovdjurspolitiken så att det blir möjligt att skydda jakthundar och djur på fäbodar. När och var det här försöket ska genomföras är ännu inte bestämt.
 Nya Ludvika Tidning

Samerna kritiska till nya regler i jaktförordningen
LULEÅ.Rovdjursstammarnas utveckling ska utredas av förre LRF-ordföranden, Hans Jonsson. Det har regeringen bestämt. Anledningen är att både antalet björnar och antalet vargar har ökat.
Norrl Socialdemokraten

"Krävs mycket tur för att förhindra en vargattack"
I somras dödade vargen totalt fjorton får och lamm för Ingvar Zedig i Bångbro. Nu har han sjutton stycken kvar och funderar på elstängsel till sommaren. - Det är bra att reglerna ändras. Men jag kommer ju knappast sitta på pass vid hägnet, säger Ingvar Zedig.
Bergslagsposten

Jakten på Untorparn kan tas upp i högsta instans
Björnen Untorparn sköts i augusti 2001 i trakterna väster om Emådalen, norr om Orsa. Jägarna fälldes av tingsrätten i Mora för att ha skjutit björnen vid en åtel, men friades i hovrätten. Nu vill överåklagare Björn Ericson vid Åklagarmyndigheten att riksåklagaren, Fredrik Wersäll, begär att hovrättens friande dom ska överklagas till Högsta domstolen.
Falu Kuiren

Sp-politiker krever felling av ulv i Elverum
Stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ber miljøvernministeren si ja til felling av en ulveflokk i Elverum. I denne saken må hensynet til lokalbefolkningen veie tyngre enn målet om økning i ulvebestanden, sier Sp-politikeren til NRK.
 Gårdsplassen

 19 januar 2006


Jaktförordningen ska ge rätt att döda rovdjur för att skydda tamdjur
Regeringen har idag fattat två viktiga beslut angående den svenska rovdjurspolitiken. En särskild utredare ska analysera effekterna av rovdjursstammarnas utveckling och paragraf 28 i jaktförordningen ska ändras så att tamdjursägare eller den som har ägarens uppdrag får rätt att i försvar av tamdjur döda ett rovdjur som kommit in i ett hägn.
 Jordbruksdepartementet [SE]

Pølser, politikk og journalistikk
Jens og Sylvia Brustad sitter på den ene siden av bordet, Hallgeir Langeland og Kristin Halvorsen på den andre. De prøver å få til en felles rovdyrpolitikk for SV og Arbeiderpartiet. SV stiller med bundet mandat fra miljøbevegelsen. Jens og Arbeiderpartiet kommer rett fra møte med opprørte jord- og skogeiere i Elverum. Drektige jerver og ynglende ulvefamilier slenges på bordet i en stadig mer hasardiøs dyreart-poker. Kamera lar oss få kikke Jens og Sylvia i kortene og viser at de faktisk har én ulv igjen i ermet som de kan legge i potten hvis de blir presset til det.
 VG

Ulven tar hunden fra jegerne
Etter at tre jakthunder har blitt tatt av ulv i områdende nord for Ørje, sier rovviltkontakten at jegerne tar sjanser når de jakter i området.
NRK Østfold

Hund blir ulvemat
På et år har tre jakthunder blitt drept av ulv i skogområdene nord for Ørje. Rovviltkontakt for Østfold og Akershus, Torbjørn Tveter, mener jegerne tar sjanser når de jakter i området.
Nationen

Regionale rovviltnemnder diskuterer
Hvor skal rovdyrene holde til i Hedmark, Oppland og Trøndelag? De tre regionale rovviltnemndene har hver lagt lagt fram to forslag. Nå skal høringsrundene avgjøre.
Jeger
hund og våpen

Vil teste vokterhund
POSITIV: Rovviltnemnda ønsker å prioritere vokterhund som et forebyggende tiltak mot rovvilttap. Sauebønder kan få penger til prøveprosjekter allerede i år. LILLEHAMMER: Forsøk i regi av Bioforsk Nord Tjøtta har vist at patruljering med såkalte vokterhunder i beiteområder kan redusere rovvilttapene betraktelig. Leder av Rovviltnemnda i Oppland, Erik S. Winther, har tro på å bruke hund i utsatte områder.
Gudbrandsdølen Dagningen

Lesja krever færre jerv
- Vi har prøvd alle mulige slags dumme tiltak som myndighetene har funnet på de siste tjue årene. Likevel øker tapstallene hvert eneste år. Det sier jordbrukssjef i Lesja, Jørn Botheim. Han tviler på at bruk av vokterhund kan hindre jerven i forsyne seg av fersk lammekotelett i tusentall i kommunen hver eneste beitesesong. - Ulike forsøk med vokterhund viser at kostnaden blir for stor i forhold til effekten. Dessuten kan løse vokterhunder bli et stort problem for fri ferdsel. Hundene kan være en fare for folk, sier Botheim.
Gudbrandsdølen Dagningen

– Bør bygge opp en bjørnestamme i Lierne
Rovdyransvarlig Magnus Kristoffersson i Jämtland mener erfaringer fra Sverige tilsier at det eneste fornuftige for Trøndelag er å bygge opp en bjørnestamme i Lierne. I Jämtland er det to bjørneområder, Strømsund i nord og Herjedalen i sør. Mellom de to områdene er det nesten ikke bjørn, kun streifdyr. Bjørnen, især binnene, utbreder seg svært sakte.
 Trønderavisa

Blir ikke enige i rovdyrnemnda
Den regionale rovdyrnemnda klarer ikke å bli enig om hvordan de store rovdyra i Nord-Trøndelag skal forvaltes i årene som kommer. Uenigheten blant nemndas medlemmer går i første rekke ut på hvor de ulike rovdyrene skal yngle. - Løpet av møtet kom det fram veldig mange endringsforslag til planen. Disse forslagene skal sekretariatet nå bearbeide og legge inn i planforslaget før de blir sendt ut på høring, sier Myhr.
 Namdalsavisa

Åpner for jakt på 20 gauper
Rovviltnemda har bestemt at det kan felles 20 gauper når jakta starter 1. februar. De fleste dyra kan felles i Namdalen, men gaupejakta skal også foregå på Fosen, Innherred, Snåsa og Oppdal.
NRK Trøndelag

Fritt fram döda varg i tamdjurshägn
Det blir fritt fram att döda en varg eller ett annat rovdjur som kommit in i ett tamdjurshägn. Kravet på att rovdjuret först ska ha dödat eller skadat tamdjuret slopas, beslutade regeringen i dag.
Norra Västerbotten

Håper på snø til rovdyrsporing
Trøgstad:Sporing av gaupe og ulv har startet i Østfold, og den har allerede gitt resultater.
Smaalenenes Avis

Ny rovdjursutredning tillsatt
Regeringen har beslutat att tillsätta Hans Jonsson som utredare av effekterna av rovdjursstammarnas utveckling. Den omstridda paragraf 28 har också ändrats. Besluten togs vid regeringssammanträdet i dag. Utredare är Hans Jonsson, lantbrukare och ordförande i Bergvik Skog och tidigare LRF-ordförande. Han ska med dagens rovdjurspolitik som utgångspunkt beskriva dagens situation och förväntade utveckling av rovdjursstammarna samt föreslå hur problem kan förebyggas och åtgärdas.
 ATL-nyheter

Många jägare vill skjuta lodjur
Intresset för årets lodjursjakt är påfallande stort. Till Naturvårdsverkets jaktregister i Kiruna har inte mindre än 7 850 jägare anmält sig. Årets lodjursjakt äger rum under tiden 1 till och med 31 mars.
Uppsala Nya Tidning

Landsortsbor misstror myndigheter i vargfrågan
Jägarförbundet kan bara bekräfta bilden om lokalbefolkningens låga förtroende för myndigheter när det gäller vargstammens tillväxt.
 SR - Värmland

Rättvik ansöker om jakt på varg
RÄTTVIK: Under vårvintern vill Rättviks kommun att det ska bli fritt fram för jakt på varg. - Även om vi i Sverige ännu inte helt har nått upp till de nationella målen anser vi att läget är sådant i Rättvik att det nu är dags att börja förvalta stammen, säger Rättviks kommunalråd Jonny Jones. Därför har han i en ansökan till Naturvårdsverket ansökt om att fyra vargar ska få jagas inom kommunens gränser under vårvintern.
Dala Demokraten

Hans Jonsson utreder effekterna av rovdjursstammarnas utveckling
Regeringen har idag fattat två viktiga beslut angående den svenska rovdjurspolitiken; en särskild utredare ska analysera effekterna av rovdjursstammarnas utveckling och paragraf 28 i jaktförordningen ska ändras så att tamdjursägare eller den som har ägarens uppdrag får rätt att i försvar av tamdjur döda ett rovdjur som kommit in i ett hägn.
 Jordbruksdepartementet [SE]

Jakt och viltvård
– Vilka förändringar av skyddsjakten har regeringen beslutat om? – Varför genomför regeringen dessa ändringar i jaktförordningen? – Varför är inte all form av rovdjursjakt förbjuden i Sverige? – Vad gör regeringen för att hejda rovdjurens utbredning i landet? – Vad gör regeringen för att stoppa illegal rovdjursjakt?
 Jordbruksdepartementet [SE]

Presskonferens om jakt och rovdjur
Miljöminister Lena Sommestad och jordbruksminister Ann-Christin Nykvist presenterade aktuella beslut kring jakt- och rovdjursfrågor. På presskonferensen deltog också regeringens särskilde utredare som ska utreda effekterna av rovdjursstammarnas utveckling.
 Jordbruksdepartementet [SE]

Wolf populations down by a third
The wolf population in Yellowstone National Park has dropped by almost one-third, the park's top wolf specialist said Wednesday. An end-of-the-year count turned up only 118 wolves, wolf biologist Doug Smith said. 'That's down 30 percent from last year,' when 171 wolves were counted, he said. Scientists noted several months ago that the numbers appeared to be dropping in Yellowstone. Smith estimated late in August there were 131 wolves.
 Bozeman Daily Chronicle

Aerial wolf hunting
When we hear about aerial wolf hunting it is usually a politician or an environmentalist talking. We don't always hear from the people who are directly impacted. One of Alaska Department of Fish and Game's answer to low game populations was aerial wolf control--until a state judge put a stop to it.
KTVA

 18 januar 2006


Ber partene snakke sammen
Jord- og skogbrukssjef Sverre Ãrsland i Lund inviterer til et oppklaringsmøte angÃ¥ende de store sauetapene pÃ¥ Hauklandsheia.
Agder Flekkefjord Tidene

Raser over rigid lovtolking
Forargede sauebønder fikk bare rovvilt-erstattet en brøkdel av de skremmende mange lammene og sauene som i 2005 forsvant på Hauklandsheia mellom Lund og Sirdal.
Agder Flekkefjord Tidene

«Rovdyrsjef» i IN
Etter flere år med uakseptable høye tap av sau og rein på utmarksbeite, vil de seks IN-kommunene nå ansette en egen regionale «rovviltsjef».
 Namdalsavisa

Møte i Rovviltnemnda i region 6
Rovviltnemnda i Region 6 skal ha møte 17.-18. januar. På møtet skal nemnda blant annet fatte vedtak om kvotejakt for gaupe 2006. De skal også behandle utkast til forvaltningsplan for store rovdyr i region 6, og sende denne på høring.
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag

Plan for rovviltet i Hedmark
Innen 10. mars skal høringsinstansene si sitt om forslaget til 'Forvaltningsplan for rovviltet i Hedmark'. For ulv skal planen samordnes med Østfold, Oslo og Akershus.
Jeger
hund og våpen

Tre jerv skutt sist helg
Det ble sist helg felt to jerv i Saltdal og en i Gildeskål. Det er til nå felt seks dyr av en kvote på 22. Det er tidligere felt to jerv i Saltdal og en i Rana. Jakta varer til 15. februar.Det ble sist helg felt to jerv i Saltdal og en i Gildeskål. Det er til nå felt seks dyr av en kvote på 22. Det er tidligere felt to jerv i Saltdal og en i Rana. Jakta varer til 15. februar. De siste dyrene ble felt på åtejakt. Denne jaktformen ser ut til å gi best uttelling. Fullmåne og klarvær, slik det delvis var sist helg, er godt jaktvær for åtejakt om natta.
Fylkesmannen i Nordland

Skøt to jerver samme natt
Jan-Erik Sørdal fra Vassbotnfjell skjøt to jerver med en times mellomrom natt til mandag. SALTDAL: En falt klokka ett og neste klokka to. Sørdal skjøt de to unge hannjervene på et åte han har 400 meter fra huset. SALTDAL: En falt klokka ett og neste klokka to. Sørdal skjøt de to unge hannjervene på et åte han har 400 meter fra huset. SALTDAL: En falt klokka ett og neste klokka to. Sørdal skjøt de to unge hannjervene på et åte han har 400 meter fra huset.
Saltenposten

Skjøt to jerver på en time
Saltdal: Maksimal flaks! Jan Erik Sørdal fra Vassbotnfjell felte to jerver samme natt, med en times mellomrom! – Det må jo være mye jerv, seier en nøktern jeger, som fikk bra uttelling på elgåtet han har lagt ut en halv kilometer fra heimgården på Vassbotnfjell natt til mandag. Han brukte bare to patroner på to jerver. Den første jerven kom luskende fram til åtet ved ett-tiden. Dyret falt for et skudd fra 60 meters hold.
Avisa Nordland

Patriksson fick inget gehör
Det blev blankt nej i vargfrågan men bättre besked när det gäller dispens för bly i jaktammunition. - Där tycker jag det ser lovande ut för jägarna, Norma i Åmotfors och Värmland, sa Runar Patriksson (fp) efter interpellationsdebatten i riksdagen i går. v
 Värmlands Folkblad

Presskonferens om jakt och rovdjur
Miljöminister Lena Sommestad och jordbruksminister Ann-Christin Nykvist presenterar aktuella beslut kring jakt- och rovdjursfrågor. På presskonferensen deltar också regeringens särskilde utredare som ska utreda effekterna av rovdjursstammarnas utveckling.
Regeringskansliet, SE

Ingen inplantering av varg i Sverige, lovar regeringen
Den värmländske folkpartisten Runar Patriksson krävde idag att få besked av regeringen om det har förekommit inplantering av varg i Sverige.
 SR - Värmland

Judge blocks wolf control
An Anchorage judge shot down Alaska's wolf control program on Tuesday, saying the state Board of Game did not follow its own rules when it instituted the aerial killing of wolves to enhance moose and caribou herds around the state. State officials, however, said the decision is based on a technicality, not biology, and are hoping to resuscitate the state's lethal predator control program in a matter of days.
 News Miner

 17 januar 2006


Miljøbevegelsens rike onkler
Norske selskaper og rikinger blar opp millioner til miljøorganisasjonene. Sponsingen og de såkalte partnerskapene utgjør ryggraden i økonomien til flere av organisasjonene. Blant støttespillerne er oljeselskaper, kraftutbyggere, oppdrettsselskaper og skipsredere – altså virksomheter som miljøbevegelsen i mange saker er på direkte kollisjonskurs med. Alle hentydninger om at bedriftene kan kjøpe seg fri fra møkkagraving og negativt fokus ved å gi milde gaver, blir blankt avvist av landets fremste miljøverntopper:
 Bergens Tidende

Statoil sponser Naturvernforbundet på Bryggen
Statoil vil de neste tre årene finansiere Norges Naturvernforbund sitt nyetablerte marine kontor på Bryggen. Prislappen er 1,5 millioner kroner.
 Bergens Tidende

Beite/rovdyrsaken i Rendalen
Som medlemmer av Rendalen dyrevernsnemnd i 2002 ønsker vi å komme med noen synspunkter til beite/rovdyrsaken fra Rendalen, og som har vært behandlet i rettsapparatet.
Østlendingen

- Ta mer ansvar for rovdyra!
Fylkesmannen innrømmer nå at det generelt er vanskelig å finne gode tiltak og virkemidler som kan sikre at sau og rovvilt har tilhold i det samme området. Derfor mener man nå at man må vurdere å flytte sauen for å skille sau og rovvilt gjennom hele beitesesongen.
 Namdalsavisa

Rovdyrforkjemper på NRK
Paul Granberg (70) fra Koppang portretteres i kveldens utgave av «Ut i Naturen» på NRK. Utallige avisinnlegg har hatt Granbergs signatur opp gjennom årene, og han taler rovdyrenes sak i særdeleshet.
Østlendingen

Vil få has på den gamle tispa
Marker kommune vurderer å søke om ny fellingstillatelse for ulv. Den gamle ulvetispa i grensetraktene kan ha drept flere hunder i vinter. Marker kommune mener ulver med forkjærlighet for hunder bør avlives.
Smaalenenes Avis

Jervtispe skutt i Tydal
En jerv ble skutt i Tydal på lørdag. Jerven på 9,3 kilo ble skutt ved Essandsjøen og fellingen skjedde midt på dagen. Med denne fellingen er lisensjakta på jerv i Tydal avsluttet. Kvoten for området var på bare ett dyr, melder Nea Radio.
NRK Trøndelag

Mattias lyckades fälla den vargrivna kalven
Vargar började äta av låret på den levande älgkalven. Men innan vargflocken hann återvända för att få mer älgkött kunde Mattias Olsson avsluta lidandet för kalven och skjuta den i en tät granplantering. – Det här är djurplågeri av hög grad, säger han om den vargrivna kalven som tvingats gå med sina skador en längre tid.
Jakt & Jägare

Krav på nollvision efter vargmöte i Gällö
Jägare i Mellannorrland vill inte ha varg. Det är en slutsats man kan dra efter det rovdjursmöte som Jägarnas Riksförbund och ABF Bräcke arrangerade i folkets hus i Gällö. – Jakt likställs med livskvalitet och den vill man inte ha försämrad, säger Mats Eriksson, Jägarnas Riksförbund, efter mötet.
Jakt & Jägare

Lodjuren på tillväxt i Blekinge
RONNEBY Efter många års glesa rapporter om lodjur i länet så kan vi nu konstatera att en lodjurshona med ungar har rört sig i Blekinge. Och med stor sannolikhet är det här en föryngring vi delar med Kronobergs och även Kalmar län. Det säger natur– och viltvårdaren Le Carlsson i Ronneby.
Sydöstran

Inplanterad eller inte?
I dag kräver Patriksson sanningen om vargen av miljöministern blev vargen inplanterad? - Jag kommer att ställa frågan direkt till miljöminister Lena Sommestad, berättar Runar Patriksson (fp) inför dagens interpellationsdebatt i riksdagen.
 Värmlands Folkblad

Få vargspår i Härjedalen
- Jag är förvånad att det inte rapporteras fler vargspring i Härjedalen eftersom det finns etableringar runt om i gränstrakterna. Det säger länsstyrelsens rovdjursansvarige Magnus Kristoffersson. I Dalarnas gränsområden mot Härjedalen finns numera gott om varg, bland annat i älvdalsområdet. Vidare har föryngringar konstaterats i Voxna och i Naggen.
Länstidningen

"Sveriges rovdjurspolitik är orimlig"
Lantbrukaren Stig Engdahl i Dals Ed dömdes av hovrätten till sex månaders fängelse i maj förra året. För att få sex månaders fängelse måste en tjuv eller våldsverkare ha åtskilliga brott på sitt samvete. En rattfyllerist som riskerar sina medmänniskors liv och hälsa får i värsta fall sitta av en månad på öppen anstalt. Sex månaders fängelse är minimistraffet för grovt jaktbrott. Straffet kan bli hårdare för den som vill skydda sina tamdjur mot en anfallande varg än för den som utövar våld mot sina medmänniskor.
 Dagens Nyheter

Untorparn till HD
Åklagarmyndigheten Utvecklingscentrum i Stockholm tycker att Högsta domstolen HD bör pröva hovrättens dom om den skjutna björnen Untorparn i Orsa Hovrätten friade fem män, som Mora tingsrätt dömt till fängelsestraff för grovt jaktbrott och grovt jakthäleri. Eftersom hovrätten tyckte att det fanns osäkerhet om rättstillämpningen i det här målet, bör domen prövas tycker Utvecklingscentrum Stockholm. Det här framgår av ett yttrande till Riksåklgaren som senast 27 januari ska besluta om ett överklagande.
 SR - Dalarne

Patriksson vill få svar om varg från jordbruksministern
Har det förekommit inplantering av varg i Sverige? Den frågan hoppas värmländske folkpartisten Runar Patriksson att få svar på av jordbruksminister Ann-Christin Nykvist vid en interpellationsdebatt i riksdagen tisdag eftermiddag, med start kl 13.30.
 SR - Värmland

2005 et godt produksjonsår for fjellrev
Overvåkingen av fjellrev har avdekket hele 21 ynglinger fordelt på 7 fjellområder i 2005. Dette er flere enn på mange år. Til sammen 39 valper er observert, men 12 av disse ble funnet døde i løpet av juli/august.
NINA

 16 januar 2006


Djurens rätt – en organisation med många ansikten
Förbundet Djurens rätt hävdar att man bara arbetar politiskt med opinionsbildning och att man tar avstånd från alla sorters olagliga aktioner. Men på flera poster inom organisationen finns personer som utfört olagliga djurrättsaktioner. De har inte utfört brotten i Djurens rätts namn, utan i en sammanslutning som kallar sig Räddningstjänsten. Men kopplingen mellan organisationerna är stark.
Svenska Jägäreforbundet

Moderaterna har insett problemen med vargfrågan!
Äntligen har ett politiskt parti lyssnat på de människor som drabbats av regeringens orättvisa rovdjurspolitik. Nu föreslår moderaterna en rad förändringar som jägare och tamdjursägare i flera år krävt. En av de viktigaste punkterna är rätten att få skydda hundar och andra tamdjur mot attackerande vargar.
Jaktjournalen

Nanook skremmer rovdyra
VÅPEN:Den veier 55 kilo, er 82 cm høy og har null respekt for jerv, bjørn og gaupe. Spesialtrente vokterhunder som Nanook kan bli sauebøndenes neste våpen i kampen mot rovdyra.
Gudbrandsdølen Dagningen

Rovviltnemnda har anbefalt kvotejakt på gaupe i Hedmark
Gaupebestanden i Hedmark er under det nasjonale målet for regionen. Rovviltnemnda har gitt en anbefaling til DN om en kvote på 11 dyr for jakt på gaupe i 2006.
Fylkesmannen i Hedmark

Ønsker mer lokal deltakelse i rovviltnemndene
- Kontakten til våre organisasjoner regionalt og lokalt synes å ha bli svekket. I de tidligere rovdyrutvalgene var organisasjonene direkte representert, skriver Skogeierforbundet og Norskog i en høringsuttalelse til Fylkesmannen i Oslo og Akershus om Forvaltningsplan for store rovdyr.
Skog.no

Vil fjerne sauen
For å hindre nye sauedrap i Østfold, vil Naturvernforbundet nå fjerne sauen fra ulveområdene.
 Nettavisen

Høring på forvaltningsplan for rovvilt i Hedmark
Rovviltnemndas utkast til forvaltningsplan for rovvilt i region 5 - Hedmark sendes nå ut på høring. Høringsfristen er 10. mars 2006.
Fylkesmannen i Hedmark

Innkalling til fellesmøte for rovviltnemndene i region 4 og 5
Onsdag 25 januar 12:00 – 16:00, Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Statens hus, Tordenskioldsgate. 12 Store møterom, 6. etasje
Fylkesmannen i Oslo og Akershus

Bjørn bet armene av barn
En bjørn bet av armene på et barn i en dyrehage i Ukraina i helga.
NRK Utenriks

2 jerver felt i Oppland
I løpet av helgen er det felt en jerv i Lesja og en i Skjåk. Jerven i Lesja ble tatt i bås, jerven i Skjåk ble felt på åte. Etter felling av de to jervene er det igjen 5 dyr på totalkvota for Oppland (region3).
Fylkesmannen i Oppland

Vargflock med nio djur kan vara på väg mot Gällö
Gällö. I går hölls ett folkbildningsmöte om vargen på Folkets hus. Runt 60 personer kom för att lyssna på föreläsare från Norge och Värmland.
Östersunds-Posten

Värmlänningar vittnade om problem med varg
Jägarna i Mellannorrland vill inte ha varg. Åtminstone om man tolkar inställningen under rovdjursmöte som Jägarnas Riksförbund - Landsbygdens Jägare och ABF Bräcke arrangerade i Gällö under söndagen. Intresset är stort när det gäller rovdjur i allmänhet och i synnerhet när det gäller varg. Flera av de cirka 60 besökarna hade åkt mer än 15 mil för att komma till mötet i Gällö. Runar Naess , vargexpert från Norge och med flera års erfarenhet av varg i USA och Kanada föreläste om vargen som individ och flockmedlem. Han tog inte ställningom vargens vi tillåtas bilda revir i länet.
Länstidningen

Grizzlies May Lose Protection
CODY, Wyo. — Federal officials have begun the process of removing grizzly bears around Yellowstone National Park from the endangered species list, ending 30 years of protection and shifting responsibility for their management to state officials who may allow hunting. Seen as a major conservation success story, the Yellowstone population of grizzlies has increased about fourfold, from 150 to nearly 600 since going on the endangered list in 1975, and it is continuing to grow at an annual rate of 4% to 6%, according to the U.S. Department of Interior.
Los Angeles Times

Fällfångstförslaget röstades ned i EU
När fällfångsdirektivet gick upp till omröstning i EU-parlamentet i mitten av november röstades förslaget ned med stor majoritet. Direktivet hade både jägare och djurrättsorganisationer emot sig
Svenska Jägäreforbundet

Brottsförebyggande rådet JO-anmäls
Mats Eriksson från Gällö i Jämtland har tillsammans med en annan jägare, Kent Henriksson, JO-anmält Brottsförebyggande rådet (Brå). Anledningen är en Brå-studie om illegal jakt, där jägare jämställs med kriminella nätverk, som bör kartläggas och infiltreras. – Det här bland annat hets mot folkgrupp och tecken på att man vill inskränka yttrandefriheten i Sverige, säger Mats Eriksson.
Jakt & Jägare

Vargar hoppade in över eltråd och bet sig ut ur fårhagen
Hur effektiva är egentligen elstängsel mot varg? Svaret på den frågan kan tolkas lite olika efter ett drama i en fårhage i Kärvsåsen i Dalarna. Två hungriga vargar lyckades hoppa in i fårhagen. Men de fick en rejäl och obehaglig elstöt av eltråden, som sitter högst upp på det meterhöga stängslet.
Jakt & Jägare

Efter vargen kommer järven
Jaktvårdskretsens viltspårare, Karl-Arne Olander, kan konstatera att järv kommit till trakterna öster om klitten i Älvdalen. De nya järvspåren upptäcktes nästan på exakt samma ställe där de sågs för sex-sju år sedan. Järv har även rapporterats i närheten av Rivsjön på skjutfältet.
Jakt & Jägare

 15 januar 2006


Beiterett prøves i Høyesterett
De 13 bøndene i Rendalen som i 2005 tapte en beiterettssak mot Staten, har bestemt seg for å anke saken inn for Høyesterett. Leder i NSG, Odd E. Risan, sier i en kommentar at dersom Høyesterett opprettholder dommen i lagmannsretten, vil det være et alvorlig slag mot beiteretten.
 NSG

Utvider gauperegistreringen
OTTA: I vinter blir gauperegistreringen utvidet. Tidligere år er all sporingsaktivitet blitt avsluttet i midten av februar. Men i år skal alle aktuelle spor undersøkes fram til 1. mars. Det er påvist spor etter en gaupefamilie i Sjodalen. Andre familiegrupper er hittil ikke registrert i Gudbrandsdalen.
Gudbrandsdølen Dagningen

Jerv drept i påkjørsel
En jerv måtte bøte med livet etter en påkjørsel på veien mellom Lierne og Røyrvik fredag kveld.
 Adresseavisen

Ulveforkjempere vil fjerne sauene
Naturvernforbundet i Østfold vil avvikle saueholdet på østsiden av Glomma for å verne ulven.
NRK Østfold

Naturvernforbundet kritiske til rovviltnemda
På sine egne nettsider går Norges naturvernforbund krast ut mot rovviltnemda i Hedmark. Kritikken har sin bakgrunn i Elverum kommunes søknad om felling av minst én ulveflokk. Søknaden ble avslått av Direktoratet for naturforvaltning (DIRNAT), men er påklaget til Miljøverndepartementet. Rovviltnemda i Hedmark gikk så ut og støttet søknaden fra Elverum kommune. Det liker Norge naturvernforbund dårlig.
Østlendingen

Protesterer mot revejakt i Fjaler
Dyrevernorganisasjonen NOAH reagerer på at dei vil skyte rev i Fjaler. Dyrevernarane meiner kommunen ikkje kan dokumentere at det er reven som tek sauen.
NRK Sogn og Fjordane

Ulveskytter fra Ed får støtte
Personer helt inn i den svenske Riksdagen støtter nå Stig Engdals søknad om benådning for å ha skutt ulv ved Dals-Ed.
Halden Arbeiderblad

Berörda känner sig överkörda i vargdebatten
Det är myndigheternas brist på lyhördhet för de närmast berörda som påverkar vargdebatten och som också är orsaken till den illegala vargjakten. Det sägs i en rapport från Cefos (Centrum för offentlig sektor) vid Göteborgs universitet.
 SR - Göteborg

Kvinnorna tog över debatten om vargen
Fembarnsmammam Bodil Östblom, Garsås, berättade om oron för sina barn. Anna-Lena Erstadius, Boda, talade om rovdjurspolitikens konsekvenser för fäbodbruket. Kvinnorna tog för signär fäbodbrukare, jägare, politiker och föräldrar på fredagseftermiddagen uppvaktade centerledaren Maud Olofsson angående rovdjurspolitiken.
 Nya Ludvika Tidning

"BRÅ pekar ut jägare som kriminella"
BRÅ pekar ut jaktintresserade arbetslösa som tjuvjägare och jägarkåren som kriminellt nätverk i en förstudie om illegal jakt på rovdjur. Det hävdar Mats Eriksson och Kurt Henriksson och JO-anmäler Brottsförebyggande rådet.
Länstidningen

Är vargen hot eller inte?
Vargstammen fortsätter växa och är nu rekordstor för modern tid. Men den som har tamdjur nära vargreviret i nordvästra Västmanland har ingen särskild anledning till oro säger Jens Karlsson på Grimsö forskningsstation.
 SR - Västmanland

”Finland kryper för EU i vargfrågan”
Kommissionär Olli Rehn vill att EU-kommissionen tar tillbaka sitt beslut att dra Finland inför domstol i vargfrågan. bryssel Den finländska vargdelegationen åkte till Bryssel för att vinna förståelse för vargproblemet i östra och norra Finland. Den åker tillbaka övertygad om att felet inte finns i Bryssel utan i Helsingfors.
 Hufvudstadsbladet

Dalamoderaterna vill ha folkomröstning om varg
Dalamoderaterna gjorde ett politiskt utspel på torsdagen och föreslog att kommunerna runt Siljan ska folkomrösta i rovdjursfrågan. - Genom en folkomröstning får vi verkligen reda på vad människor i de berörda kommunerna tycker om vargar, förklarar Ulf Berg, kommunalråd i Avesta och ledamot i moderaternas förbundsstyrelse.
Mora Tidning

Deadly Disease Is Suspected in Decline of Yellowstone Wolves
HELENA, Mont., Jan. 14 -An annual census of wolves at Yellowstone National Park has found a precipitous drop in the population. But park biologists, who suspect a deadly disease, canine parvovirus, say they will let nature take its course.
New York Times

 13 januar 2006


Oppfyller ikke rovdyrmål
Fortsatt er det færre rovdyr i Norge enn det Stortinget mener er nødvendig for å sikre en bærekraftig bestand. Både ulven, bjørnen og gaupa ligger under målet for hvor mange familiegrupper som bør være ute naturen.
NRK Innenriks

Rovdyrforsvarerne går amok
«Eller kan det være slik at Furseth har sittet med skylapper over sine kirkebøker inne i Storfjorden, uten å få med seg hva som har skjedd i resten av landet?» Dette sitatet fra Viggo Ree - informasjonskonsulent i Foreningen Våre Rovdyr - gir i et nøtteskall et avslørende bilde av den primitive hets Astor Furseth utsettes for av de store rovdyrenes forsvarere i Norge. Det dreier seg om to innlegg som alle kan hente ned fra internett, nemlig «Gamle myter utgis som fakta» av Lars Johan Berge, og «Lokalhistorie som partsinnlegg i rovviltdebatten» av Viggo Ree. Begge utmerker seg ved sin ordrikdom, til sammen ca. 10 tettskrevne A4-ark, og om begge kan det sies det som sto i en reportasje om et innlegg i EU-debatten: «Han pratet mye og sa lite»
 Sunnmørsposten

Vil ha fart i jervjakta
BODØ: Fylkesmann Åshild Hauan i Nordland har sendt brev til miljøvernministeren og pekt på nye muligheter til å få fart på jervjakten - blant annet skuddpremie og bruk av snøskuter.
Rana Blad

Rovviltnemnda i Hedmark respekterer ikke Stortinget pålegg om omforent ulveforvaltning
Norges Naturvernforbund reagerer sterkt på at rovviltnemnda i region 5 (Hedmark) legger opp til en rovviltforvaltning som er i strid med stortingsvedtak og forskrifter. Nemnda får videre kritikk for ikke å samråde seg med nemnda i rovviltregion 4. Også dette er i strid med vedtak og forskrifter. Nemnda i region 4 får derimot ros for eksemplarisk saksbehandling.
Norges Naturvernforbund

Raser mot feil fra fylkesmannen
Færre sau og lam tapt til rovdyr i Sør-Trøndelag i fjor, skrev Fylkesmannen og ble sitert i mange medier. Men dataene var feil, og verst ble resultatet i VG. Med Selbu som eksempel ble det hevdet at en enkelt sauebonde i fjor fikk en kvart million kroner i lukrativ erstatning, med en ganske sterk antydning om juks.
 Selbyggen

Grasrotaksjon for beiteretten
FJELLREGIONEN: Grasrotaksjonen for å støtte sauebøndene i Rendalen som anker rettssaken mot staten har passert 100.000 kroner.
 Arbeidets Rett

Uvisst om bjørnejakt på vårsnø
Moslet-Kulset Beitelag og Selbu Sau og Geit klaget i høst på avslag på fellingstillatelse av bjørn. 13. oktober gikk klagen videre fra fylkesmannen til Direktoratet for naturforvaltning, og der har den blitt liggende.
 Selbyggen

Viktigt att rovdjuren debatteras
Med en sådan inställning tycker jag att forskare Sjölander-Lindqvist och hennes informatörer har missuppfattat den svenska demokratins grundbult-mötesfriheten. Jag trodde i min enfald att informationsmöten, stora eller små, arrangeras i avsikt att skapa debatt och opinion, och att samhällets företrädare skulle bejaka företeelsen. Men tydligen delar inte alla rovdjursforskare den uppfattningen. Det är beklagligt.
Falu Kuiren

Dalamoderaterna vill ha folkomröstning om varg
Dalamoderaterna gjorde ett politiskt utspel på torsdagen och föreslog att kommunerna runt Siljan ska folkomrösta i rovdjursfrågan. - Genom en folkomröstning får vi verkligen reda på vad människor i de berörda kommunerna tycker om vargar, förklarar Ulf Berg, kommunalråd i Avesta och ledamot i moderaternas förbundsstyrelse.
 Borlänge Tidning

Mer ilska över politik än vargar
Hur människor som lever i vargens närhet uppfattar rovdjurspolitiken och förvaltningen av rovdjursstammen har forskare Annelie Sjölander-Lindqvist, Göteborgs universitet undersökt. Hon kommer bland annat fram till i sin rapport att få av de intervjuade är emot varg, men negativa till rovdjurspolitiken. Förtroende för myndigheter Annelie Sjölander-Lindqvists rapport visar att många har dåligt.
 Borlänge Tidning

Gör om paragraf 28
Stig Engdahl ångrar inte sitt brott och har i dagarna sökt nåd hos regeringen. Engdahl, en lantbrukare från Ed, friades av tingsrätten i Vänersborg men dömdes till sex månaders fängelse av hovrätten för att han skjutit en varg. Högsta domstolen har inte beviljat prövning.
Norrköpings Tidningar

Fråga av Jörgen Johansson till justitieminister Thomas Bodström: Skydd mot rovdjur
Många människor som bor på landet känner stor oro för den allt mer ökade andelen varg. Angrepp på boskap och hundar är vanligt förekommande. Den rättstrogne boskaps och hundägaren skyddar naturligt sina ”vänner”. Allt annat är moraliskt onormalt. Vad avser statsrådet göra för att en folkligt förankrad och förutsägbar lagstiftning skapas på det här området?
Riksdagen

Länets björnstam rekordstor
Östersund. Länets björnstam är rekordstor. Det visar jägarnas rapportering från höstens jakt. Under ett antal år har länets jägare rapporterat in alla observationer av björn under en viss tid av hösten. Allt för att man genom att jämföra de olika åren ska kunna få en uppfattning om björnstammens storlek. 2004 års siffror är de högsta sedan björnobsen startade 1997.
Östersunds-Posten

Allmänhetens uppfattning om varg- en forskarstudie
Vargen i det svenska landskapet är idag en omtvistad fråga. I en studie finansierad av Naturvårdsverket (Viltvårdsfonden) har Annelie Sjölander-Lindqvist, fil. dr. i humanekologi och verksam vid CEFOS (Centrum för Forskning om Offentlig Sektor), Göteborgs universitet, undersökt hur man i berörda områden uppfattar vargens närvaro, rovdjurspolitiken och förvaltningen.
Svenska Jägäreforbundet

Allt fler vargobservationer i länet
Misstänkta vargspår har setts utanför Lennart Lignells bostad i Labbgård norr om Lit. Vargspåraren Lars Svanberg bedömer att det är en draghund som har varit i farten.
Länstidningen

Polisen utreder inte 20 försvunna katters öden
Upprörda ägare ifrågasätter polisens agerande. 20 katter har försvunnit från Notgården det senaste året. Tre har kommit tillbaka, varav två med brännmärken. En har hittats död.
Falu Kuiren

Järven jagar renflocken
LT kan i dag visa en helt unik bild, tagen av flygchefen på Jämtlandsflyg, Ulf Grinde. Bilden visar en järv som jagar en renflock i Hotagen.
Länstidningen

Vargfacklan träffar partiledare
Fredagens demonstration i Mora mot vargar har väckt debatt. Nu ska representanter för Vargfacklan träffa centerns partiledare Maud Olofsson.
Dala Demokraten

Hultqvist vill ha Dalarna som försökslän för ny rovdjurspolitik
Regeringen är positiv till en förändring av rovdjurspolitiken. Det säger Peter Hultqvist, s-ledare i länet som vill se Dalarna som ett försökslän.
Dala Demokraten

Norske forskaren föreläser om vargens beteende
Nu på söndag kommer norske vargforskaren Runar Naess till Folkets hus i Gällö för att berätta om vargens beteende. ABF och Landsbygdens jägare står bakom arrangemanget. Runar är en omtyckt föredragshållare där utgångspunkten är att var och en skall ta ställning till vargen med utgångspunkt från Runars berättelse. - Jag kommer att berätta om vargens sätt att bete sig. Inte minst jaktbeteende i flock.
Östersunds-Posten

Fatality in Canada stokes debate over wolves
Attack on human emboldens group opposed to federal wolf protections. The ripple effect surrounding a human fatality in Canada, which was apparently the result of a wolf attack, has reached Wisconsin and other states with wild wolf populations.
The Bee

Finland's man in EU says to re-engage wolf case in commission
Olli Rehn, the Finnish member of the European Commission, was quoted as saying in the Friday issue of the newspaper Maaseudun Tulevaisuus that he intended to bring up the wolf issue anew in the commission. The commission has referred Finland to the European Court of Justice over what it says are lax wolf hunting permit practices. As a response, Finland sent a new wolf population management plan to the commission in December.
 Newsroom Finland

 12 januar 2006


Utkast til forvaltningsplan for rovvilt i Midt-Norge

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag

Møte i Rovviltnemnda i region 6
Rovviltnemnda i Region 6 skal ha møte 17.-18. januar. På møtet skal nemnda blant annet fatte vedtak om kvotejakt for gaupe 2006. De skal også behandle utkast til forvaltningsplan for store rovdyr i region 6, og sende denne på høring.
Fylkesmannen i Nord-Trøndelag

«Rødhette i Ulverum»
Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) møtte over 200 ulvemotstandere da hun kom til rovdyrmøte ved Norsk Skogmuseum i Elverum i går.
Nationen

Se, hun lytter!
Det er midt på svarteste vinteren, men allerede nå er konfliktnivået rundt rovdyrforvaltningen høy. Vi kan gå mot en het beitesesong. Den rødgrønne regjeringa vil få litt å hanskes med. Det er langt mellom Senterpartiets og SVs rovdyrpolitikk.
Nationen

Brubygging om rovdyrpolitikk
En lyttende og lærende miljøvernminister Helen Bjørnøy bekreftet overfor ordfører Terje Røe i Elverum i går at hun er opptatt av dialog og brubygging.
Østlendingen

Miljøvernministeren møtte rovdyrmotstandere
Rundt 150 rovdyrmotstandere var møtt opp utenfor Skogmuseet i Elverum onsdag for å møte miljøvernminister Helen Bjørnøy.
NRK Hedmark og Oppland

Gaupe kikket inn i stua
Arne Aasgaard og kona fikk seg en skikkelig overraskelse da de oppdaget at det store kattedyret de hadde sett på terrassen, viste seg å være en gaupe.
Nordstrands Blad

Gaupejakt i marka
Rovviltnemnda i regionen skal fastsette kvote for årets jakt på gaupe. Det skjer på et møte hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus 20. januar. Vestregionene hadde for to år siden tillatelse til å felle én gaupe. Det var en reduksjon fra tidligere år, fordi bestanden da ble vurdert som mindre enn tidligere. Man har hatt mistanke om ulovlig gaupejakt i området.
Asker og Bærums Budstikke

Økt fellingskvote for jerv
Rovviltnemnda for Troms og Finnmark har økt kvoten for lisensjakt på jerv til 17 dyr etter store tap av sau og rein i 2005.
Fylkesmannen i Finnmark

Uenighet om antall gauper
Det er uenighet mellom Naturvernforbundet og organisasjonen Sau og geit om størrelsen på gaupekvoter under årets jakt.
NRK Trøndelag

Økt jervkvote
TROMSØ: Jegerne i Troms og Finnmark får skyte flere jerv. Rovviltnemnda har fattet nytt vedtak om kvote på inntil 17 jerv for lisensjakten i Region 8 (Troms og Finnmark) for perioden 2005/2006, melder fylkesmannen i Troms i ei pressemelding.
Nordlys

- Rovviltforvaltningen truer livskvaliteten
Lokalbefolkningen i Elverum er oppgitt over regjeringens rovviltpolitikk. Det kom klart til uttrykk da langt over 200 bønder og bygdefolk møtte opp ved Skogbruksmuseet under miljøvernminister Helen Bjørnøys besøk onsdag.
 Gårdsplassen

Forbereder årets gaupejakt
1. februar starter gaupejakta i Nes. Først 20. januar fastslås det hvor stor kvota blir. I år blir den fastsatt uten høring.
 Raumnes

Fikk has på jerven
Sauebonde Bjørnar Brandmo i Nedre Bardu mistet over 60 lam i fjor. Nå har han fått has på en jerv. Nå er jervekvota økt. Rovviltnemnda har fattet nytt vedtak om kvote på inntil 17 jerv for lisensjakten i Region 8 (Troms og Finnmark) for 2005 og 2006.
 Troms Folkeblad

Ønsker flere døde gauper
Nordreisa kommune reagerer sylskarpt på at det ikke blir gaupejakt på fastlandet og i indre strøk av fylket. Rovviltnemda ønsker fri jakt på gaupe på Malangshalvøya, Lyngenhalvøya og øyene i Troms fylke. Det vekker sterke reaksjoner hos skogmester i Nordreisa, Dag Funderud.
Framtid i Nord

Dobbelt så mange gaupespor som i fjor
Resultater fra helgas sportellinger viser at det ble funnet spor av 18 gauper i Ringsaker. Det er dobbelt så mange som i fjor. Blant disse er det to familiegrupper.
Ringsaker Blad

Ulveskytter søker benådning
Bonden som skjøt hannulven Gulliver fra Halden-Dalsland-flokken i 2003, søker om benådning fra dommen på seks måneders fengsel.
NRK Østfold

Myndigheternas brist på lyhördhet späder på varghatet
Är du byråkrat? Då ska du nog inte gå ut i skogen, åtminstone inte i trakter där det finns mycket varg. Alright, jag överdriver lite, men en undersökning visar nämligen att myndigheternas brist på lyhördhet påverkar vargdebatten. Det kvittar om vi är positiva eller negativa till vargen, myndigheterna upplevs som en byråkratisk betongkoloss nedgrävd i jorden och givetvis omöjlig att påverka.
 Aftonbladet

Jägare vill skjuta minst 50 björnar i höst
LULEÅ.Länets björnstam växer så det knakar och Jägareförbundet i Norrbotten kräver avskjutning av minst 50 björnar under höstens jakt.- Jägarna och deras ”fackförbund” skriker alltid ”gu’bevars”. Säger vi att det finns hundra, så säger de att det finns tvåhundra. Så har det alltid varit, säger länsstyrelsens naturbevakare, Lars Olsson.
Norrl Socialdemokraten

Folks agerande blev björnars död
LULEÅ.Sjulsmarksborna klandras av länsstyrelsen efter sommarens björntumult, som samlade hundratals nyfikna varje kväll.- De lockade medvetet in björnarna på knutarna, med åtlar av slaktavfall, för att kunna titta och fotografera. Det blev dödsdomen för en av björnarna, säger naturbevakare Lars Olsson, länsstyrelsen. Lars Olsson är mycket kritisk till sjulsmarksbornas obetänksamhet i augusti i fjol.
Norrl Socialdemokraten

”Fel väg att gå” – forskare negativ till stora vargprotester
Motståndarna mot rovdjurspolitiken har arrangerat flera stora protestmöten mot vargen i norra Dalarna. Nu tackar folket bakom fackeltåget mot varg i Mora i helgen för den stora uppslutningen. Men stormöten är fel väg att gå, säger nu Annelie Sjölander-Lindqvist vid Göteborgs universitet.
 SR - Dalarne

Jovnevaerie sameby tror på framtiden - trots rovdjuren
Trots att ovanligt många kalvar rivits av rovdjur under det senaste halvåret präglas Jovnevaerie av en positiv framtidssyn. I går genomförde samebyn årets stora renskiljning och en rad övriga förberedelser inför flytten mot vinterbetesområdena i sydost.
Länstidningen

Bonde som sköt varg ansöker om nåd
Den lantbrukare i Dalsland som dömts till sex månaders fängelse för att ha skjutit en varg på sin gård ansökte i dag om nåd hos regeringen.
Sundsvall Tidning

Naturalists defend wolves in caribou herd decline
Edmonton -- Naturalists are criticizing the Alberta government for killing wolves in a last-ditch attempt to save endangered woodland caribou. A provincial report warns that the Little Smoky herd north of Hinton is one of three distinct caribou populations in Alberta considered at immediate risk of disappearing. The herd shrank by two-thirds between 1988 and 2000 and the government says only about 100 animals remain.
The Globe and Mail

State calls for killing 51 wolves
BOISE – Idaho wants to kill as many as 51 wolves in north-central Idaho, according to a plan introduced Wednesday that state Department of Fish and Game managers say will help boost the region's elk herds. The killings would take place on the state's mountainous border with Montana, near State Highway 12. Biologists estimate there are between 43 and 69 wolves there, but too few elk for hunters. The plan is to initially kill 75 percent of the area's wolves.
The Spokesman Review

INTERVIEW - Lion Attacks on Rise in Tanzania, Mozambique
JOHANNESBURG - Attacks on humans by man-eating lions are on the rise in Tanzania and Mozambique, raising the stakes in the conservation game as environmentalists strive to save the big cats from extinction.
 Planet Ark

 11 januar 2006


- Velkommen til Ulverum!
Miljøvernminister Helen Bjørnøyd ble møtt av en tydelig apell da hun ankom Elverum - eller Ulverum - onsdag.
Østlendingen

Miljøvernministeren møtte rovdyrmotstandere
Rundt 150 rovdyrmotstandere var møtt opp utenfor Skogmuseet i Elverum i formiddag før møtet med miljøvernminister Helen Bjørnøy.
NRK Hedmark og Oppland

Trøndere vil hjelpe sauebønder i Rendalen
Flere kommuner i Trøndelag vil være med å betale når sauebønder i Rendalen nå går til Høyesterett for å slåss for beiteretten sin.
NRK Hedmark og Oppland

Møte i Rovviltnemnda 19. og 20. januar
På torsdag den 19. januar vil det være et ordinært møte i Rovviltnemnda. Fredag 20. januar er satt av til referansegruppa for forvaltningsplanen for rovvilt.
Fylkesmannen i Nordland

Ønsker ikke bjørn og ulv i fylket
I forslaget til ny rovviltforvaltning ønskes det ikke bjørn og ulv i Møre og Romsdal. Jerv godtas i Rauma og Nesset som en del av stammen fra Trollheimen, Snøhetta og Ottadalen.
Romsdals Budstikke

- Ny rovdyrplan betyr slutt for sauen
MØTE I KVELD: Politikerne og saueeierne i Nord-Gudbrandsdal frykter rovdyrnemndas leder Erik S. Winther som vil ha jerven samlet innenfor et mindre område. Det betyr slutten for sauen.
Gudbrandsdølen Dagningen

Satser på ulv som turistattraksjon
Liv Engholm og Thomas S. Nilsen i tur- og opplevelsesfirmaet Turgleder satser nå på å ulvesporing som turistattraksjon.
Østlendingen

- Eksos er verre enn ulv
Ungene i nordre Elverum er glad i naturen og lar seg ikke skremme av rovdyra. - Det må være verre å bo i byen, med all den eksosen, sier Julie Matsen Nystuen (10) fra Bergeberget, midt i «ulveland». Selv er hun mest redd for edderkopper. Men tiåringen innrømmer at det av og til er litt skummelt å være alene ute. For kanskje er hun ikke alene, likevel.
Østlendingen

Ulvunger i Familieparken
NAMSSKOGAN: – Alt ligger til rette for at vi for første gang kan vise fram ulvunger i parken i sommer. Men først må ulvene vi har pare seg.
 Trønderavisa

Ulvehannen får dame
Ulvehannen i Dyreparken i Kristiansand har ikke hatt fast make siden 2003, da en tispe ble skutt etter å ha rømt gjennom gjerdet. Nå skal han få tispebesøk.
NRK Sørlandet

Rovviltnemnd-medlem forstår ulvedrap
Merete Furuberg (Sp) i rovviltnemnda i Hedmark, sier hun forstår at folk i distriktene skyter ulv når de føler sitt livsgrunnlag truet.
 Gårdsplassen

Feil i Fylkesmannens tabell over antall sau og lam erstattet som tapt til fredet rovvilt 2005
I Fylkesmannens nyhet av 21.12.2005 om antall sau og lam erstattet som tapt til fredet rovvilt 2005 kunne en blant annet lese av tabellen av 1 søker i Selbu kommune hadde fått erstattet kr 255 711.-.
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag

Vargfacklan möter Maud
Orsapolitikern Mikael Thalin (c), har ordnat så att representanter för Vargfacklan får träffa centerpartiets partiledare Maud Olofsson. - Syftet med träffen är att de lokala företrädarna för Vargfacklan ska få tillfälle att förmedla vad bygdens folk så kraftigt uttryckte vid fredagens manifestation i Mora, säger Mikael Thalin.
Södra Dalarnas Tidning

Vargstammen ökar - men inte i länet
LULEÅ.Vargstammen i Sverige och Norge är större än på länge och beräknas uppgå till runt 150 djur.- Men Norrbotten är inget stort varglän, säger Ola Larsson, inventeringsansvarig på länsstyrelsen i Norrbotten.Här har bara tre vargar konstaterats under den gångna vintern.
Norrl Socialdemokraten

Björnarna blir fler
Björnstammen i Norrbotten ökar markant. Det visar Jägareförbundets björn-obs från hösten. Jägarna väntas kräva avskjutning på 60–70 björnar till höstens jakt för att stoppa tillväxten.
 Nordbotten Kuriren

Hundar testas i vargspår
Nytt forskningsprojekt mellan Grimsö och Hundcampus i Hällefors. Vargen väcker starka känslor var den än uppträder. Det finns en stark opinion för att skyddsjakt ska tillåtas på varg medan andra förespråkar att vargen ska bort helt och hållet ur den svenska faunan.
Bergslagsposten

Vargjakt myndigheternas fel
Det är myndigheternas fel att det förekommer illegal jakt på varg, det tycker många människor som bor med vargen kring sig. Den slutsatsen kan man dra av en färsk rapport som bygger på djupintervjuer i bland annat Dals Eds-trakten och norra Bohuslän.
 SR - Väst

Vargstammen närmar sig 20 föryngringar per år
Femton nya kullar vargungar har fötts under 2005 och det kan ha fötts ytterligare en eller ett par kullar. Det visar de undersökningar som Grimsö forskningsstation har gjort tillsammans med högskolan i Hedmark. Det skulle innebära att den svensk-norska vargstammen nu uppgår till rekordantalet 150 stycken djur - kanske ännu fler.
 Värmlands Folkblad

Finnish wolf lobby travels to Brussels
A delegation of Finnish rural dwellers travelled to Brussels on Wednesday to lobby against the European Commission's plans to stop Finland from limiting its wolf population.
 Newsroom Finland

Alberta killing off wolves to save Hinton-area caribou
EDMONTON - The Alberta government is killing wolves in the foothills north of Hinton in a last-ditch attempt to save a woodland caribou herd on the verge of disappearing. Environmentalists condemn the move as unbalanced, saying the government should stop new industrial development in the area as well. Instead, the government is busy selling more leases to companies in the area inhabited by the Little Smoky herd.
Canada.com

 10 januar 2006


ULV I SKANDINAVIA PR. 31. DESEMBER 2005
Denne månedsrapporten gir en oppdatering på antall valpekull av ulv som så langt er bekreftet født i Skandinavia i 2005. Disse 15 kull er fordelt på respektive land eller revir med utbredelse på tvers av riksgrensa (pr. 31. desember; Figur 1, Tabell 1). Videre registreringer på sporsnø vil sannsynligvis påvise ett eller noen flere kull fra sist sommer. ittil i vinter er det påvist 34 ulver i Norge, hvorav 28 i Hedmark. Disse har enten helnorsk tilhold eller tilhold på begge sider av riksgrensen (flere dyr kan bli påvist, i så fall primært forventet i Kynnareviret, Gräsmarksreviret eller Østfold). Tilsvarende tall for sjuårs-perioden 1998/1999 – 2004/2005 var gjennomsnittlig 40 og 30 ulver i h.h.v. Norge og Hedmark.
Skandulv

Jaktkhunden Tinka ble ulvemat
Lørdag fant Johnny Tangen dreveren Tinka delvis nedgravd i snøen øst for Ulfsby i Rødenes. – Her har ulver vært på ferde, slår Torbjørn Tveter fast. Eier: Dette er veldig trist – men vi må nesten være forberedt når vi jakter i områder der det er ulv.
Smaalenenes Avis

Spor etter 12 gaupefamilier
12 familiegrupper av gaupe er registrert etter den fylkesomfattende sportellingen i helga. Sportellingen i helga, der mellom 600 og 800 personer var engasjert, viste spor etter 12 familiegrupper. De er fordelt på Rendalen (en gruppe på fire dyr), Nord-Odal mot Eidsvoll (en gruppe på tre dyr), Ringsaker mot Brummundsaga (en gruppe på to dyr), Eidskog (tre grupper, to med to dyr og en med fire), Vang (en gruppe på tre dyr), Furnes i Ringsaker (en gruppe på tre dyr), Linnerudsjøen i Stange (en gruppe på tre dyr), Bergesjøen i Stange (en gruppe på fire dyr), Ljørdalen i Trysil (en gruppe på tre dyr) og Sør-Odal mot Eidskog (en gruppa på to dyr).
Hamar Dagblad

Rovviltnemnda i region 4 avholder møte 20.01.2006
På møtet hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus skal blant annet kvote for kvotejakt på gaupe fastsettes.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus

Ikke kvote på gaupejakt
Det blir ikke kvotejakt på gaupe i Møre og Romsdal i 2006 hvis rovviltnemndas forslag blir vedtatt. I statistikken for viltskader er det kun registrert to dokumenterte drepte sauer etter gaupeangrep i Møre og Romsdal i fjor. For resten av regionen var det dokumentert 125 gaupeskader på sau med 19 i Sør-Trøndelag og 104 i Nord-Trøndelag. 65 rein er dokumentert tatt av gaupe i regionen fjor, men ingen av disse er tatt i Møre og Romsdal. I 2005 ble det registrert 14 familiegrupper av gaupe i regionen. Med bakgrunnen i dette tallet er det regnet ut å være 83 gauper i hele området.
Romsdals Budstikke

Vil ha gaupejakt i vinter
Rovviltjegerne kan gjøre klar gaupebåsen og pakke jaktsekken. Rovviltnemnda vil ha gaupejakt i vinter. Seks dyr kan bli felt.
Gudbrandsdølen Dagningen

Jaktet på Mikkel i helgen
Tre rever skutt - jakten på viltspiseren fortsetter i Indre Østfold Både i Trøgstad og Trømborg ble en revetispe skutt. Men vel så viktig som selve jakta, er nok hyggen og praten rundt bålet.
Smaalenenes Avis

Har snart felt kvota
I helga ble det felt jerv i Øvre Salangen. Dermed er nesten alle dyrene i jaktkvota tatt i Troms. Egentlig skulle jervejakta avsluttes etter den siste fellingen i Øvre Salangen. Men ut fra bøndenes tapstall og at det i tillegg er dokumentert flere jerv får de fortsette.
 Troms Folkeblad

Alle taper på jervtap
Alle taper på at Fylkesmannens miljøvernavdeling har mistet kontrollen på jervbestanden i Nordland. Til og med jerven selv kan tape på at mangelfull forvaltning lar den formere seg fritt og herje vilt i saueflokkene.
Saltenposten

Støtt en stille markering
De siste månedene har spesielt rovdyrdebatten blusset opp igjen i vår region. Etter flere ulveangrep, blant annet mot hunder, ble det iverksatt ulvetellinger som blant annet viste at det er 24 ulver i Elverum kommune. Søknaden om felling er avvist av Direktoratet for naturforvaltning, men avslaget er anket videre. Anken vil til slutt havne på miljøvernminister Bjørnøys bord, og derfor knytter det seg særlig spenning til hvordan hun vil håndtere rovdyrpolitikken i praksis.
Østlendingen

Skjøt gaupe i bur
To menn fra Hegra må betale 3000 kroner hver i bot for å ha skutt og drept ei gaupe.
NRK Trøndelag

Rekordstor ulvestamme
Hittill er det bekreftet 15 nye valpekull i den skandinaviske ulvestammen. En rapport fra det skandinaviske ulveprosjektet SKANDULV viser at ulvestammen har økt, og det utelukkes ikke at det kan fødes flere kull i 2006, melder Sveriges Radio Väst.
NRK Østfold

Rådjuret i Vägsjöfors dödades av Nyskoga-flocken
Vargarna som rev ihjäl rådjuret i Vägsjöfors norr om Torsby förra veckan var sex stycken. Det kunde Per Larsson på länstyrelsen bekräfta i går efter att han själv spårat dem.
 Värmlands Folkblad

Varghatet tar sig obehagliga former
Nyligen såg jag att ett fackeltåg ordnades i Mora i syfte att protestera mot rovdjurspolitiken och i synnerhet mot vargen. Det var ett spontant arrangemang och olika röster från tåget spottade ut sitt hat mot vargen och krävde att den skulle utrotas.
 Aftonbladet

Stort intresse för rovdjuren i Söröje
När Söröjebygdens intresseförening hade ett 'Björnmöte' var intresset långt över förväntan. Så i stället för att arrangera en studiecirkel i ämnet de stora rovdjuren blir det nu två och den första startar redan på torsdag
Sundsvall Tidning

Renkalvar har blivit rovdjursmat i vinter
God förekomst av lodjur, järv och örn bidrar till att många renkalvar blivit rovdjursmat i vinter. - Det har försvunnit kalvar i onaturlig mängd. Och det här följer mönstret med hur mycket rovdjur som finns, säger Sture Åhrén, ordförande i Ohredahke sameby i trakterna av Frostviken.
Länstidningen

Länsstyrelsen vill skjuta flera lodjur: Utrymme finns för större tilldelning
Länsstyrelsen vill att betydligt fler lodjur får skjutas än de 16 som Naturvårdsverket gett tillstånd till. För liten förekomst av kalvar har upptäckts i bland annat Njaarke sameby. En bedöming är att omkring 70 procent av kalvarna blivit rovdjursmat att sammanlagt cirka 1000 renar försvunnit.
Länstidningen

Lo-inventeringen har inletts
Hudiksvall Under januari och februari inventeras lo-beståndet i Gävleborgs län på uppdrag av länsstyrelsen. Tommy Forsström i Hudiksvall är ansvarig för lospårningen i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner.
Hudiksvalls Tidning

Sköldinge: Lodjur kan ha dött av skabb
Ett lodjur har hittats död i en bergsficka i skogarna mellan Sköldinge och Valla i Sörmland.
SVT

Vargstammen ökar snabbt
Den skandinaviska vargstammen är rekordstor. Femton nya valpkullar har bekräftats hittills i vinter och det kan ha fötts ytterligare en eller ett par kullar, enligt en rapport från Skandinaviska vargprojektet.
Södra Dalarnas Tidning

Vargmotståndarnas manifestation kostade 25000
Omkring 25 000 kronor kostade den vargmanifestation, som genomfördes i Mora på trettondagens kväll där 3500 personer deltog, enligt arrangörernas beräkningar. Ola Hermansson, en av initiativtagarna till mötet, uppger att kommittén bakom arrangemanget ska ha ett uppföljningsmöte om tre veckor.
Falu Kuiren

Don't Blame The Big Bad Wolf
In the 10 years since gray wolves were introduced to Yellowstone National Park, elk numbers have dropped by over 40 percent. But don't be too quick to blame the big, bad wolf, cautions a researcher from Michigan Technological University. Years of drought and pressure from the elk's primary predator, the human hunter, appear to have had a far greater impact on the region's elk population.
Science Daily

MEPs demand action on bear farms
The European Parliament has passed a resolution demanding pressure on China to ban the farming of bears for bile. The bile is extracted from the caged bears' gallbladder by means of a metal catheter, then sold for use in Chinese medicines and cosmetics.
 BBC

Grizzly bear hunting debated
SALMON, Idaho (Reuters) -- The U.S. Fish and Wildlife Service initiated a public debate on Monday over its plan to lift federal protections from grizzly bears in the Yellowstone National Park area, a measure that would pave the way for hunting of the bears in surrounding Western states.
CNN

Lokalsamhället och vargen

SEFOS

Ny forskning: människans inställning till varg & rovdjurspolitik
För att få acceptans för varg på lokal nivå krävs en rovdjurspolitik som ger utrymme för dialog och medbestämmande. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet. Där har man undersökt hur människor i berörda lokalsamhällen uppfattar vargens närvaro, rovdjurspolitiken och förvaltningen.
Rovdjurscentret De 5 Stora

 09 januar 2006


Tok kvota i Salangen
10 år etter at forrige jerv noensinne ble skutt i Salangen, ble det i helga skutt en ny jerv på samme plass i Øvre Salangen. Denne gang var det en hannjerv som falt for jegernes skudd.
Salangen Nyheter

Grønno, Skamsfa og Skredas bevegelser kartlagt
I Jervprosjektets nye infoskriv presenteres bl.a. kart over bevegelsene til tre radiomerkede jerver i Dovrefjelltraktene sommeren 2005. Dette er første gang vi ser hvordan voksne jerver beveger seg i naborevir, som til dels er overlappende.
NINA

Skjøt sin første jerv
Etter å ha prøvd i åtte år klarte sauebonde Ketil Løvhaug i Salangen natt til mandag endelig å skyte sin første jerv.
NRK Troms

Trønderske kommuner betaler rovdyr-rettsak på Østlandet
Trønderske kommuner vil betale for rovdyr-rettsaken til 13 sauebønder på Østlandet. Årsaken er frykt for at også sauebønder i Trøndelag vil bli nektet å slippe sauer på beite.
NRK Trøndelag

Rovdyrforvaltningen på ett nettsted
Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk som driver nettsiden www.rovdyr.org, har samlet all informasjon om de regionale rovviltnemndene.
Jeger
hund og våpen

Skal DNA-registrere bjørn
Bjørnestammen i Nord-Trøndelag skal DNA-registreres. Slik vil myndighetene skaffe seg bedre oversikt over bestanden. Miljøverndirektør Svein Karlsen i Nord-Trøndelag bekrefter at det i år blir DNA-registrering av bjørn i Midt-Norge. Dette vil få vesentlig betydning for forvaltningen.
 Trønderavisa

Miljøvernminister Helen Bjørnøy til Hedmark
Miljøvernministeren kommer til Skogmuseet i Elverum onsdag 11. januar for å delta på møte om roviltforvaltning, med spesiell vekt på ulv. Møtet med statsråden begynner kl. 12.00 og avsluttes kl. 16.00. Følgende er invitert til møtet:
Fylkesmannen i Hedmark

Rovviltnemnda anbefaler at DN gir jaktkvote på gaupe i region 3 (Oppland)
Region 3 ligger under bestandsmålet på 5 familiegrupper. Det er da DN som har myndighet til eventuelt å fastsette kvote - rovviltnemnda har vedtatt en tilrådning til DN på 6 dyr.
Fylkesmannen i Oppland

Kan ikke bruke snøskuter til sporing i Meløy
Fylkesmannen har opphevet to kommunale vedtak om bruk av snøskuter til sporing av jerv i Meløy. Bruk av motoriserte kjøretøy under jakt er forbudt, og kommunen har ikke anledning til å gi dispensasjon til bruk under sporing. Fylkesmannen må derfor oppheve vedtakene.
Fylkesmannen i Nordland

På jakt etter gaupespor
I hele Hedmark har 600-800 personer vært ute i skogen for å registrere gaupespor denne helga. I Stor-Elvdal var 50 personer ute, og ut ifra observasjonene er det per dags dato få gauper i kommunen. Rovviltkontakt i SNO, Trond Øfstaas, kan fortelle at det per dags dato er tre enslige gauper i Stor-Elvdal.
Østlendingen

3 500 deltagare i Vargfacklan
Närmare 3 500 personer deltog i den stora manifestationen Vargfacklan i Mora på trettondagens kväll. I bilar och bussar från hela Dalarna samt från angränsande län anlände folk till mötet. Från Tingshusvägen nere vid Siljan gick deltagare fyra och fyra i bredd bakom banderollen 'Mot närgångna och aggressiva vargar'. Kravet är en ändring på den rådande rovdjurspolitiken.
 Borlänge Tidning

Bra uppslutning på vargdemonstrationen
Uppskattningsvis 3000 samlades på fredagskvällen i Mora för att delta i manifestationen Vargfacklan, mot den nuvarande rovdjurspolitiken och där fokus står mot vargförekomsten. Från länet deltog ett 30-tal personer.
Länstidningen

Rådjuren blir allt färre där lodjuren drar fram
Lodjuren blir fler - och rådjuren blir färre. I Granhed finns knappast några rådjur alls kvar
 Katrineholms Kurirens

Spårare har koll på vargpar
Det vargpar som troligen håller på att bilda revir i trakterna mellan Älvdalen, Våmhus och Furudal, tillbringade nyårshelgen i området kring Hykieberg, men har därefter uppehållit sig i Våmhustrakten.
 Borlänge Tidning

Spårare har koll på vargpar
Det vargpar som troligen håller på att bilda revir i trakterna mellan Älvdalen, Våmhus och Furudal, tillbringade nyårshelgen i området kring Hykieberg, men har därefter uppehållit sig i Våmhustrakten.
Falu Kuiren

Hunting bears with dogs
A good bear dog has got to have heart more than anything else. You can get ’em where they look perfect for a Bench Show, but that doesn’t mean anything when you get in the woods with ’em. They’ve got to have heart,” Williams said. Just over a month ago, Shania, along with other hounds, made a 600-pound black bear stop running and held him at bay while Williams’ son Clint, 33, was able to bring the animal down with a shot from a few feet away.
 The Fayetteville Observer

 08 januar 2006


Hundesykdom dreper ulv
Billings (ANB-AP): De fleste av ulvevalpene som ble født i et naturreservat i USA i fjor, har dødd. Det skyldes trolig en hundesykdom. Valpene ble født innenfor naturreservatet Yellowstone. Bare 22 av de 69 valpene som ble født i fjor, er fremdeles i live. Det er sannsynligvis en hundesykdom, parvo virus, som er skyld i dette.
Siste.no

Upp till kamp mot varg
MORA: Närmare 3 500 personer deltog i manifestationen Vargfacklan i Mora på trettondagens kväll. I bilar och bussar från hela Dalarna samt från angränsande län anlände folk till mötet. Från Tingshusvägen vid Siljan gick deltagare fyra och fyra i bredd bakom banderollen 'Mot vargens närgångna och aggressiva beteende'. Kravet är en ändring på den rådande rovdjurspolitiken.
 Borlänge Tidning

Rovdyr-finte mot fylkesmannen
POLITISK: Fylkesmannen beveger seg på en skarp knivsegg i forhold til det å drive politikk, sier leder i rovviltnemnda i Oppland Erik S. Winther til GD. LILLEHAMMER: Saken dreier seg om høringsutkastet til forvaltningsplan for rovdyr i Oppland. Her har fylkesmann-administrasjonen fremmet et alternativt forslag til nemndleder og Ap-politiker Winthers eget forslag om soner for ynglende jerv og gaupe i Oppland. LILLEHAMMER: Saken dreier seg om høringsutkastet til forvaltningsplan for rovdyr i Oppland. Her har fylkesmann-administrasjonen fremmet et alternativt forslag til nemndleder og Ap-politiker Winthers eget forslag om soner for ynglende jerv og gaupe i Oppland. Under møte i rovviltnemnda i går gjentok Winther at fylkesmannen opererer i politikkens grenseland i rovviltplan-saken. Under møte i rovviltnemnda i går gjentok Winther at fylkesmannen opererer i politikkens grenseland i rovviltplan-saken.
Gudbrandsdølen Dagningen

Vil møte statsråden uten bygdetullinger
Hedmark Jeger- og fiskerforbund vil mobilisere til en stille markering i Elverum neste uke, når miljøvernministeren kommer på besøk. - Vi skal ikke framstå som bygdetullinger, sier Arvid Nyberg.
Østlendingen



Gaupespor tett ved hus
Slik ser spora etter tre gauper på tur i Flå. Bilete er tatt like ved nedlagde Flå stasjon. Det er rovviltkontakt Sverre Einar Bråten i Flå som fotgraferte spora for nokre dagar sidan. - Her har ei familiegruppe med tre gauper vore på tur.
Hallingdølen

- Må sette på skraplam
Sven-Rune Åsen har nå fått over 150.000 kroner i erstatning for lam og sau som ble tatt av rovdyr sist sommer. Likevel er han misfornøyd.
Saltenposten

Vargflock åt mitt i byn
Hundra meter från bostadshusen tog vargarna sitt byte. En flock vargar rev i torsdags ihjäl ett rådjur i Vägsjöfors norr om Torsby. Mitt bland bostadshusen har vargarna slagits om att få äta upp bytet. - De är minst sex stycken, säger Conny Lindh som upptäckte det dödade djuret.
 Värmlands Folkblad

Vargrädda dalmasar, positiva närkingar
3 500 personer kom i bussar från hela dalarna på trettondagen kväll till Mora, för att demonstrera ”Mot vargens närgångna och aggressiva beteende”. På sjön Ymningen i Kilsbergen mötte en familj en vargflock när de kom skidande på isen.(060107)
HöglandsNytt

Folk från hela landet i protesttåg mot vargen
På fredagskvällen samlades jägare från hela Sverige med folk från trakten i en manifestation för en förändrad rovdjurspolitik. Parken vid gamla kommunalhuset fylldes med tusentals facklor som visade en enorm folkopinion. I trummornas takt med facklor och plakat hade 3000-3500 människor letat sig ut från stugvärmen för att protestera mot vargen som hot mot boskap och tamdjur i samhället. Långt ifrån alla deltagande var jägare.
Dala Demokraten

 05 januar 2006


Miljøvernminister Helen Bjørnøy deltar på rovviltmøte i Elverum
Miljøvernminister Helen Bjørnøy drar til Elverum onsdag 11. januar for å delta i rovviltmøte. Tema for møtet er rovviltforvaltningen med spesiell vekt på ulv. Foruten beitebrukere og representanter fra nærings- og interesseorganisasjoner, møter ministeren rovviltnemnda i Hedmark og ordførere fra de åtte kommunene som nå er berørt av ulv i Hedmark.
Muljøverndepartementet

«Oppdalsbjørnen» herjet i Rauma
Viltmyndighetene i Møre og Romsdal tror bjørnen som drepte 74 sauer i Rauma i sommer, er den samme som tok over tre hundre sauer i Oppdal og Sunndal i 2004.
Nett OPP

Kun 13 jerver skutt
Jegerne har skutt 54 jerver mindre enn fellingskvoten som er gitt.
Østlendingen

Reineierne: - Våre tall er riktige
Leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund Aslak J. Eira sier det ikke er tvil om at reineiernes tall er korrekt.
 VG

Tror ikke på reineierne
Fylkesmannen avslår 88 prosent av erstatningssøknadene. Fylkesmannen i Finnmark tror bare en brøkdel av reineiernes påstander om rovviltskader er korrekt.
 VG

Usikkert om det blir jakt på gaupe i år
Gaupebestanden har de senere år vært noe lavere enn bestandsmålet. Direktoratet for naturforvaltning skal derfor avgjøre om det blir jakt
Fylkesmannen i Buskerud

74 sauer drept av bjørn
Bjørnen som herjet i Rauma i sommer drepte 74 sauer, mener miljøvernmyndighetene. I tillegg til jervens herjinger bringer det kommunen på topp i utbetalinger etter rovviltskade i 2005.
Romsdals Budstikke

Reven herjar i bustadfelta
Revestamma ser ut til å vere i sterk vekst i Sogn og Fjordane. I Florø herjar reven i bustadfelta der den tek både kaniner og kattar. No er folk redde for at reven skal angripe småborna.
NRK Sogn og Fjordane

Støtter rovdyrplan
Rovdyrnemnda i Hedmark støtter med tre mot to stemmer Fylkesmannens forslag til forvaltningsplan for rovdyr i Hedmark.
Østlendingen

Har sendt brev til miljøvernministeren
- Jeg er redd for at vi ikke skal få tatt ut tilstrekkelig mange jerv i løpet av vinteren. Da kan konsekvensene bli dramatiske for næringene og for utkantkommunene i Nordland, sier fylkesmann Åshild Hauan. Hun har nå skrevet brev til miljøvernminister Bjørnøy om sin bekymring.
Fylkesmannen i Nordland

- Se etter gaupe i helgen
SKIEN: Rundt 300 personer i Telemark bidrar hver vinter med sporobservasjoner av gaupe. - Søkeforholdene er gode i alle kommunene nå og vi oppfordrer kildene våre til å kartlegge spor i helgen.
 Telemark Arbeiderblad

Expert Blames Dog Disease for Wolf Decline
Most of the gray wolf pups born in Yellowstone National Park last year have died, a federal wolf expert says, and he believes a dog disease _ parvo virus _ may be behind the dramatic loss. Just 22 of the 69 pups born last year are still alive, said Doug Smith, the park's wolf project leader. That's the biggest drop in pup numbers since wolves were reintroduced to the park 11 years ago, with the greatest toll seen on the park's northern range. There, he said just eight of the 49 pups born last spring survived.
CBS News

 05 januar 2006


Miljøvernminister Helen Bjørnøy deltar på rovviltmøte i Elverum
Miljøvernminister Helen Bjørnøy drar til Elverum onsdag 11. januar for å delta i rovviltmøte. Tema for møtet er rovviltforvaltningen med spesiell vekt på ulv. Foruten beitebrukere og representanter fra nærings- og interesseorganisasjoner, møter ministeren rovviltnemnda i Hedmark og ordførere fra de åtte kommunene som nå er berørt av ulv i Hedmark.
Muljøverndepartementet

«Oppdalsbjørnen» herjet i Rauma
Viltmyndighetene i Møre og Romsdal tror bjørnen som drepte 74 sauer i Rauma i sommer, er den samme som tok over tre hundre sauer i Oppdal og Sunndal i 2004.
Nett OPP

Kun 13 jerver skutt
Jegerne har skutt 54 jerver mindre enn fellingskvoten som er gitt.
Østlendingen

Reineierne: - Våre tall er riktige
Leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund Aslak J. Eira sier det ikke er tvil om at reineiernes tall er korrekt.
 VG

Tror ikke på reineierne
Fylkesmannen avslår 88 prosent av erstatningssøknadene. Fylkesmannen i Finnmark tror bare en brøkdel av reineiernes påstander om rovviltskader er korrekt.
 VG

Usikkert om det blir jakt på gaupe i år
Gaupebestanden har de senere år vært noe lavere enn bestandsmålet. Direktoratet for naturforvaltning skal derfor avgjøre om det blir jakt
Fylkesmannen i Buskerud

74 sauer drept av bjørn
Bjørnen som herjet i Rauma i sommer drepte 74 sauer, mener miljøvernmyndighetene. I tillegg til jervens herjinger bringer det kommunen på topp i utbetalinger etter rovviltskade i 2005.
Romsdals Budstikke

Reven herjar i bustadfelta
Revestamma ser ut til å vere i sterk vekst i Sogn og Fjordane. I Florø herjar reven i bustadfelta der den tek både kaniner og kattar. No er folk redde for at reven skal angripe småborna.
NRK Sogn og Fjordane

Støtter rovdyrplan
Rovdyrnemnda i Hedmark støtter med tre mot to stemmer Fylkesmannens forslag til forvaltningsplan for rovdyr i Hedmark.
Østlendingen

Har sendt brev til miljøvernministeren
- Jeg er redd for at vi ikke skal få tatt ut tilstrekkelig mange jerv i løpet av vinteren. Da kan konsekvensene bli dramatiske for næringene og for utkantkommunene i Nordland, sier fylkesmann Åshild Hauan. Hun har nå skrevet brev til miljøvernminister Bjørnøy om sin bekymring.
Fylkesmannen i Nordland

- Se etter gaupe i helgen
SKIEN: Rundt 300 personer i Telemark bidrar hver vinter med sporobservasjoner av gaupe. - Søkeforholdene er gode i alle kommunene nå og vi oppfordrer kildene våre til å kartlegge spor i helgen.
 Telemark Arbeiderblad

Expert Blames Dog Disease for Wolf Decline
Most of the gray wolf pups born in Yellowstone National Park last year have died, a federal wolf expert says, and he believes a dog disease _ parvo virus _ may be behind the dramatic loss. Just 22 of the 69 pups born last year are still alive, said Doug Smith, the park's wolf project leader. That's the biggest drop in pup numbers since wolves were reintroduced to the park 11 years ago, with the greatest toll seen on the park's northern range. There, he said just eight of the 49 pups born last spring survived.
CBS News

 05 januar 2006


Finland defies Brussels on wolf killing
Finland is pressing the European Commission for the right to shoot wolves, despite Brussels' view that the Nordic countries' wolf population must grow tenfold before hunting can resume.
EUobserver

Finland trosser EU-kommisjonen
Finland står på sin rett til å skyte ulv. Det går fram av regjeringens nye ulveforvaltningsplan. Den legges fram idet Finland er trukket for EF-domstolen for sin lisensjakt på ulv.
Nationen

53,8 mill. utbetalt i saueerstatninger

Østlendingen

Økning i rovviltskader på sau i 2005
For beitesesongen 2005 ble det utbetalt ca. 53,8 millioner kroner i erstatning for 32 500 sau drept av fredet rovvilt. Dette er en økning på ca. 5,5 prosent sammenlignet med året før. Totalt ble det søkt om erstatning for ca. 53 300 sau. Det vil si en økning på ca. 9 prosent sammenlignet med 2004, men tilsvarende antallet som det ble søkt for i 2003.
DIRNAT

Møte i rovviltnemnda fredag 6. januar
Det er møte i rovviltnemnda i region 3 Oppland hos Fylkesmannen på Lillehammer fredag den 6. jan. kl 10.30 – 14.00. Her finner du saklista.
Fylkesmannen i Oppland

Forvaltningsplan for rovvilt – informasjonsmøter i januar
Det er planlagt fire informasjonsmøter om Forvaltningsplan for rovvilt i region 3 Oppland i regi av rovviltnemnda. Fylkesmannen er sekretariat for nemnda.
Fylkesmannen i Oppland



Set radiosendar på gaupe
Norsk institutt for naturforsking (NINA) planlegg å radiomerke gaupe i Hallingdal i vinter. Siktemålet er å kartleggje gaupa si vandring.
Hallingdølen

- Har ikke tatt rovdyr-standpunkt
TREDELING: Rovdyrnemnda i Oppland er ikke bare delt i synspunktet på forvaltningsplanen, som nå er sendt ut på høring. Det kan se ut som nemnda er nærmere en tredeling, iallfall foreløpig.
Gudbrandsdølen Dagningen

Rovdyroppgjør på regionmøte
Det blir politiskoppgjør om rovdyr på et møte som Regionrådet for Sør-Østerdal innkaller til i Elverum 31. januar, opplyser Trysil-ordfører Ole Martin Norderhaug.
Østlendingen

– Gaupa tvingar meg til å slutte med sau
Nissedølen John Olav Fjalestad mista 54 lam og fire sauer siste beitesesong. På grunn av gaupa orkar han ikkje vere sauebonde lenger. – Eg blir tvinga vekk frå sauedrifta. No byrjar eg med pelsdyr. Det er mange usikre ting i den næringa også, men då er i alle fall dyra i bur, seier Fjalestad.
 Vest-Telemark Blad

Jente (14) banket opp leopard
14-åringen reddet niesen (6) fra rovdyret med bare nevene. Det var i Junagahd-distriktet i India at heltedåden skjedde. Leoparden snek seg inn på gården og inn i hytta hvor barna lå, melder Hindustan Times.
 Dagbladet

Hedda i brunbjørnens rike
Programleder Hedda Kise har vært i de svenske skoger og blitt bedre kjent med brunbjørnen.
 Nettavisen

De mobiliserar för en anti-vargmanifestation
MORA - Busslaster med deltagare från Härjedalen, Hälsingland och Värmland väntas till Mora på fredagens manifestation mot "närgångna och aggressiva vargar".
Södra Dalarnas Tidning

Wolves likely killed Ontario man
Another expert, environmental scientist Paul Paquet, said the wolves suspected of attacking Carnegie probably had prior human contact. Paquet, who has worked with wolves for 30 years, said the attack was likely instigated by the wolves' taste for garbage or waste food.
 Barron News Shield

Bear may have attacked due to injury: Wilfred
Kota Kinabalu: Sun bears attacking man unprovoked is unheard of, says Datuk Wilfred Lingham, an ex-wildlife warden for three years till last September. 'I suspect in this case the bear was caught in pain in a Cable Trap and was trying to escape,' said Wilfred in response to report of a Sun bear attack which killed Kotin bin Inggaou, 67, in a forest in Ranau two weeks ago.
 Daily Express, MY

 04 januar 2006


Høring på forvaltningsplan for rovvilt i Oppland
Rovviltnemnda i Oppland sender nå ut forslag til forvaltningsplan for rovvilt på høring. Et hovedpunkt i forslaget er avgrensing av områder for ynglende jerv og familiegrupper av gaupe, samt differensiering av tiltak og virkemidler innenfor og utenfor disse områdene.
Fylkesmannen i Oppland

Forvaltningsplan for rovvilt i region 3 Oppland - høring
Forslag til forvaltningsplan for rovvilt i region 3 Oppland sendes nå ut på høring. Et hovedpunkt i høringsforslaget er avgrensing av områder for ynglende jerv og familiegrupper av gaupe, samt differensiering i tiltak og virkemidler innefor og utenfor disse områder.
Fylkesmannen i Oppland

Høeingsutkast: Forvaltningsplan for rovvilt i region 3 - Oppland

Fylkesmannen i Oppland

INFOBREV 04.01.2006
Varg M05-03, en hanvalp från Kilsberg-reviret född 2004, vandrade under nov-dec ut till östra Sverige (Södermanland) och blev sedan dödad av bil på E4 strax norr Södertälje sent på kvällen 27 dec 2005. Vargen bar en s.k. GSM-sändare som positionerade sig med hjälp av GSM-nätets telemaster, och skickade in sina pos via denna. Den var programmerad för en pos per dygn. Se bifogad karta över hans utvandring fram till dödsfallet. Det rapporterades in minst ett tiotal synobservationer av vargen under dess vandring, flera av dem gällde det sista dygnet
Skandulv

Bonde reagerer på vilkårlig rovdyrerstatning
Fylkesmannen i Buskerud avviste rovdyrerstatning for lam som ble borte ved Sandoren. På den andre siden av fylkesgrensa ga Fylkesmannen i Telemark erstatning.
 Laagendalsposten

Får erstatning for 143 drepte sauer
I Kongsberg og Numedal blir det for 2005 betalt ut langt mer for rovviltskader enn året før.
 Laagendalsposten

Færre rovdyrskader
15 års forskning har gitt resultater. Kunnskap og effektive tiltak gir færre rovdyrskader.
 Forskning.no

Godkjenning av båser til fangst av gaupe
Det ble den 1.9.2005 fastsatt endringer i bestemmelsene for bruk av bås ved fangst av gaupe. Endringene innebærer at alle båser som skal benyttes under gaupejakta skal godkjennes av fylkesmannen før de tas i bruk.
Fylkesmannen i Buskerud

Vil samle rovdyra
I ulvesonen øst for Glomma skal det være en friplass for ynglende rovdyr for at bestandsmålene for Hedmark skal oppnås. Dette betyr økt rovdyrpress.
Østlendingen

Håper det blir gaupejakt i år
Lars Bjaadal håper og tror det blir gaupejakt i Telemark i år også. Han er leder av den regionale rovviltnemnda for Telemark og nabofylkene.
 Varden

Vil ha mer penger for å forebygge rovdyrskader
Lederen for rovviltnemnda i Oppland, Erik S. Winter, krever mye mer penger til å forebygge rovdyrskader.
NRK Hedmark og Oppland

Er rovdyra viktigst?
Fylkesmannen i Hedmark kommer med et forslag som bør skape en grunnleggende debatt om hvilken rovdyrpolitikk dette landet skal ha. Samtidig er det god grunn til å diskutere hvilken belastning storsamfunnet har lov til å pålegge et begrenset geografisk område. I dag kan du lese at Fylkesmannen ønsker å etablere et område øst for Glomma som friplass for alle rovdyr. Dette betyr at et lite område fra Åmot til Grue vil måtte tåle ulv, gaupe, jerv og bjørn i et antall man knapt tidligere har opplevd.
Østlendingen

Meld fra om gaupespor!
Statens naturoppsyn (SNO) skal fram til midten av februar registrere spor etter familiegrupper av gaupe. Det er derfor viktig at folk melder fra om gaupespor så raskt som mulig til SNOs lokale rovviltkontakter.
Fylkesmannen i Hedmark

"Vi kräver ett beslut"
Ledande socialdemokrater i länet vill ha ny rovdjurspolitik snarast. Ledande socialdemokrater i Dalarnas sex nordligaste kommuner har gemensamt undertecknat en debattartikel, där de kräver att partikamraterna i regeringen omedelbart tar beslut om rovdjurspolitiken. - Jag har full respekt för att man måste tänka till ordentligt när nya beslut ska tas för att allt ska fungera. När det gäller rovdjurspolitiken är frågan i ett sådant läge att den inte kan dras i långbänk. Det krävs ett beslut nu, säger kommunalrådet Ann Beskow, Orsa.
 Borlänge Tidning

Vargprotester i Mora
På trettondagen, den 6 januari, arrangeras ett fackeltåg i Mora som protest mot allt fler närgångna och aggressiva vargar. Vargfacklan är ett arrangemang av vanligt folk som känner en växande oro.
Jaktjournalen

”Lodjuren tar alla kalvar”
PYHÄJÄRVI.Sixten Vanhaniemi, Rantajärvi, har arbetat med renar hela livet. Han har varit renskötare i Korju sameby i Tornedalen. Nu är han pensionär med renarna som största hobby. Han är mycket oroad för renstammen.- Lodjuren har tillsammans med sommarens björnar ätit upp 60-70 procent av fjolårets kalvar, säger han.
Norrl Socialdemokraten

Lodjur vandrade omkring i Sveg
Syskonen Jimmy och Josefine Björling fick en överraskning i går förmiddag. Ett lodjur gick över deras tomt och lade sig att sova i uthuset. Lon är antingen skabbangripen eller en övergiven unge, tror länsstyrelsens rovdjursansvarige.
Länstidningen

 03 januar 2006


Sak 1/2006: Utkast til forvaltningsplan for rovvilt i Hedmark
Fylkesmannen har som sekretariat for rovviltnemnda utarbeidet et utkast til forvaltningsplan for rovvilt i Hedmark. Prosessen har involvert interesseorganisasjonene ved at disse er blitt invitert på to møter - 24.5.05 og 22.11.05 - for å gi innspill til rovviltnemnda i forvaltningsplanarbeidet. På det sistnevnte møtet var også representanter for regionrådene invitert. Det ble i møte med rovviltnemnda den 05.10.05 lagt fram et første utkast til forvaltningsplan. Ut fra de innspill som er kommet på møter i rovviltnemnda og i møter med berørte parter legges forslag til forvaltningsplan for rovvilt i Hedmark fram til behandling.
Fylkesmannen i Hedmark

UTKAST TIL FORVALTNINGSPLAN FOR ROVVILT I HEDMARK

Fylkesmannen i Hedmark

INNSPILL FRA MEDLEMMET MERETE FURUBERG
Forvaltningsplan for store rovdyr i Hedmark - forslag til strategi for differensiert forvaltning
Fylkesmannen i Hedmark

Sak 2/2006: Kvotejakt på gaupe i Hedmark i 2006
Etter forskriften § 13 kan Direktoratet for naturforvaltning fatte vedtak også der bestanden ligger under det fastsatte bestandsmålet for regionen. Når det foreligger en vedtatt forvaltningsplan, som etablerer en geografisk differensiert forvaltning av rovvilt i regionen, kan direktoratet delegere myndighet for kvotejakt på gaupe til rovviltnemnden eller fylkesmannen, jf. §13 annet ledd . Status er nå at forvaltningsplanen er under utarbeidelse. Etter fylkesmannens vurdering vil derfor ikke myndigheten kunne delegeres. Fylkesmannen anbefaler imidlertid at nemnda gir anbefalinger til direktoratet om kvotejakt for sesongen 2006.
Fylkesmannen i Hedmark

Rovviltnemnda er splittet
TODELT: Harde runder gjenstår før forvaltningsplanen for rovvilt i Oppland kan vedtas. Politikernemnda bak planforslaget er splittet. Derfor er to alternative forslag sendt ut på høring - uten en samlet anbefaling.
Gudbrandsdølen Dagningen

Er nemnda meningsløs?
Den regionale rovviltnemnda har sendt på høring to forslag til forvaltningsplan for rovvilt. Det ene omtales som lederens forslag, og det andre som et forslag fra fylkesmannen. I virkeligheten ligger det her en skjult uenighet blant nemndas medlemmer.
Gudbrandsdølen Dagningen

Flere sau tatt av rovvilt i 2005
I Buskerud ble over 900 sau erstattet på grunn av rovvilt. Dette er en økning på 22 prosent i forhold til året før.
Fylkesmannen i Buskerud

Bøndene krever jakt
- Jeg synes ikke det er grunn til å si nei til gaupejakt i år. Så lenge tapene av sau og lam øker er det opplagt at det ikke kan være riktig å stanse gaupejakta, sier leder Steinar Straume i Telemark Bondelag. Han mener det er helt feilslått av myndighetene å operere med måltall for gaupebestanden, som nå kan føre til at det ikke blir noen gaupejakt i Telemark i år.
 Varden

Vargdrama i fårhage
Rovdjur bet sig genom stängsel efter att ha blivit elchockade. En eller två vargar bet sig genom ett elektrifierat fårstängsel i helgen. - När de hoppade in i hagen fick de troligtvis en kyss av eltråden som sitter högst upp. Då vågade de inte hoppa tillbaka. I stället bet de sig ut genom fårnätet, säger fårägare Olov Frääs
Södra Dalarnas Tidning

Rovdjur äter upp varannan renkalv
En stor del av årets renkalvar i Västerbotten kan ha ätits av rovdjur. Närmare hälften av kalvarna är döda, enligt några renägare som Västerbottens-Kuriren talat med.
 Örnsköldsvik Allehanda

Han kämpar för rovdjuren
Viltbiologen Olof Liberg är utan att överdriva en mycket efterfrågad man. Och det har han varit allt sedan han blev koordinator för det skandinaviska vargprojektet Skandulv för snart fem år sedan.
 Nerikes Allehanda

Telemark-gaupa kan bli fredet
Rovvilterstatningen til bønder i Telemark økte kraftig i fjor. Likevel kan gaupa i Telemark bli fredet for første gang på 13 år.
 Varden

Allt fler vargrapporter
Det kommer allt tätare rapporter om att man sett varg eller spår efter varg i Malungstrakten. Och detta kan tyda på att det finns betydligt fler vargar i området kring Malung än man hos länsmyndigheterna har klart för sig.
 Borlänge Tidning

Mener fylkesmann ikke kan telle gauper
Bøndene i Telemark angriper Fylkesmannen for manglende evne til å telle gauper. Ett av problemene er at dyrene ikke står stille når de blir telt.
 Agderposten

Wolf Headline Shamelessly Preys On Our Own Voyeurism
If there's one thing that readers don't know about journalists, it's that all of us lament the people who write headlines for our stories. You have no idea how much grief we get for the wordsmiths who come up with a teasing sparseness of words to entice readers to read our stories.
 New West

Idaho Ranchers Can Kill Wolves Harassing Livestock
SALMON - The image of a wolf howling at the moon has long embodied the American West, but that romantic symbol is about to get a taste of harsh reality in Idaho.
 Planet Ark

 02 januar 2006


Ulv på nyttårsbesøk
Mina og Geir Dammen fikk ulvebesøk på gårdsplassen første nyttårsdag, og Geir fikk også tatt bilder av den ville gjesten.
 Glåmdalen

Krever mer penger til forebygging
Om 14 dager går fristen for å søke om tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader ut. Rovviltnemndene krever mer penger i potten etter Soria Moria-erklæringen.
Nationen

A reason to howl
Old enemies; 'Let me tell you something. We will get rid of these wolves, one way or another,' says a member of Idaho's anti-wolf campaign.
Hamilton Spectator

Så skyddas djuren på fäbodarna
Joni Lidberg har inventerat länets fäbodar och gett förslag till åtgärder för skydd mot rovdjursangrepp. Gävleborg Det skulle kosta omkring tre miljoner kronor, att vidta åtgärder för att skydda de tamdjur som går i hägn vid fäbodar i Gävleborgs län mot rovdjursangrepp. Den bedömningen gör Joni Lidberg från Ljusdal, som kartlagt fäbodarna och de tamdjur som sommartid hålls vid dessa och granskat hur man skall kunna förebygga rovdjursangrepp.
Halsinge Kuriren

Björnjakt av det ovanligare slaget
Kalvträskskidan är känd praktiskt taget över hela världen. MIndre bekant är Natanael Nilsson från Granträsk, Kalvträsk. Och ändå var hans björnjakt 1752 av det ovanligare slaget.
 Västerbottens Kuriren

Canadian's death could alter wolf debate in U.S.
The November death of a man in northern Saskatchewan is thought to be the first documented case of healthy wolves killing a human in North America since 1900, an event that is likely to figure in the debate over wolf management policies in the United States.
 Great Falls Tribune

Man Loses Goats, Puts Wolves on Notice
SHAGRA, 3 January 2006 — After several of a Saudi shepherd’s flock of goats fell victim to wolves, he decided that something must be done, the Al-Madinah daily reported. The shepherd took to the mountain with a rifle and shot a wolf dead. Perhaps aware that wolves hunt in packs, the man took his kill and hung it from a post at the village entrance, a warning to the rest of the pack to stay away.
 Arab News