Rovdyrnyheter juli 2006

 

 31 Juli 2006


- Fylkesmannen bryt lovnaden sin!
- Fylkesmannen held ikkje lovnaden sin om vi ikkje no får skadefellingsløyve på bjørn. Det seier leiar i Jostedalen sankelag Arne Bjørk, etter fleire ferske bjørnespor i fjellet.
NRK Sogn og Fjordane

Så gaupe i Vannbassengan
Ei dame på joggetur i Vannbassengan er sikker på at hun så ei gaupe. Dyret sto rolig og kikket på henne, like ved pumpehuset.
Dalane Tidende

Jegerlønn gav raskt jervefall
Fredag kveld ble en jerv skutt i Liafjellet i Lom. I helga er en rekke nye lam og søyer funnet jervedrepte i fjellet mellom Vågå og Lom. Fylkesmannen i Oppland har avslått en ny søknad om fellingsløyve.
Nationen

Så «grizzly» på plena
HJELLBOTN: Da bjørnen sto på to bein bare meter unna, la Barbara Krasiniska og Maria Slawinska på sprang. Barbara og Maria er jordbærplukkere på Bjorøy gård i Hjellbotn i Beitstad. Etter endt arbeidsdag satt de ute på noen benker og tok seg en røyk fredag kveld. Klokken var 23.30 da Barbara plutselig fikk se en bjørn som sto på to bein kun få meter unna. Hun kom seg opp og ropte til Maria at hun måtte løpe. Da de snudde seg kunne de seg at bjørnen luntet inn i skogen igjen.
 Trønderavisa

Beitebruk og rovviltforvaltning
Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og miljøvernminister Helen Bjørnøy sendte fredag ut en presisering og oppsummering for hvordan beitebruk og rovviltforvaltning forsøksvis skal forenes i en samlet politikk fra myndighetenes side. Brevet ble sendt alle offentlige aktører som har en rolle å ivareta i håndteringen av de stadig flere rovdyrsakene vi har her til lands.
Gudbrandsdølen Dagningen

Samler kunnskap om nordtrøndersk gaupe
Forsknings- og forvaltningsdata om gaupas liv og levnet i Nord-Trøndelag og Fosen de siste 11 årene er nå samlet mellom to permer. Forskere ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) og rovdyrforvaltningsmiljøet hos Fylkesmannen står bak utredningen, som blant annet summerer opp det store gaupeprosjektet i Namdalen.
 Forskning.no

Kjende lukta av bjørnen laurdag kveld
Seint laurdag var Olav Horpedal og svogeren framme på heimestølen Blåbærstølen i Horpedalsdalen for å sjå etter fleire spor etter bjørnen. Då slo rovviltlukta imot dei.
Firda

Rovdjurspropaganda om dödade jakthundar
Det är alltid lika fascinerande hur den lilla extremistiska rovdjursföreningen lyckas förvandla sin propaganda till nyheter. Och det är skrämmande hur lätt det är att få journalister att svälja betet. Den senaste bedriften valsar just nu runt i media, främst spridd med hjälp av TT efter en nyhetsartikel i Dagens Nyheter den 27 juli.
Jakt & Jägare

Utplantering av varg ska undersökas
De envisa ryktena om att varg planterats ut har även resulterat i en motion till Jägarnas Riksförbunds årsstämma. Det är JRF-avdelningen i Voxnadalen som föreslagit att förbundsstyrelsen undersöker om rovdjur planterats ut. Men redan till stämman kom ett intyg från Kolmården som tar udden av en del av konspirationsteorierna.
Jakt & Jägare

Världens största björn till Orsa
Världens största landlevande rovdjur, kodiakbjörnen, kan vara på väg till Orsa björnpark i Dalarna. I så fall blir det första gången som denna björnart kan ses utanför Nordamerika.
Göteborgs Tidningen

Djurparksveterinärer känner sig kränkta – men har de rent mjöl i påsen?
Bengt Ole Röken och hans kollegor känner sig kränkta! Men varför har de då inte agerat och medverkat till att avfärda de ”skrönor och felaktiga beskyllningar som förekommit under åren om djurparkernas inblandning i illegal utsättning”?
 Infocentrum

Man punches bear in face to escape attack
ODATE, Akita -- A man picking wild vegetables in a forest here Sunday afternoon escaped serious injury after he hit a bear in the face to stop the animal from attacking him, police said. The man living in Odate was picking wild vegetables in a state-owned forest in the city when a bear measuring some 1.4 meters in length charged toward him, local police said. After he hit the bear in the face with his right fist, the animal ran away from the scene.
Mainichi Daily News

Bear grabs man asleep in his tent
RUSSIAN RIVER: Yelling rousted grizzly before it did serious damage. Wakened from sleep in a tent at the Russian River Campground early Saturday, Chicago tourist Daniel Kuczero didn't consider the possibility that a grizzly bear tugging at the nylon woke him.
 The Anchorage Daily News

 30 Juli 2006


Sauekadaver funne i Fjærland
FJÆRLAND: Funn av eit sauekadaver i Fjærland fredag tyder på at bjørnen har vore i bygda att etter å ha halde seg mykje i Jostedal i sommar.
Sogns Avis

Stortingsstøtte til jaktlag
Representanter fra Sp og Frp lover å støtte ordføreren i Lom, som kjemper for at staten skal dekke utgifter til felling av rovdyr.
Nationen

Rå kamp mellom bjørn og elgku
Et par hundre meter fra innmark ble det funnet et ferskt elgkadaver i Fjellbygda i Namdalseid. -- Synet som møtte oss på traktorvegen var langt fra trivelig. Det var vondt å se på dyret som har ligget der og med store lidelser, sier hun.
 Namdalsavisa

Nye signaler møtt med skuldertrekk
Det skal bli lov å skyte skadedyr selv om det lokale bestandsmålet ikke er oppfylt, og lokale grunneiere skal brukes til å kartlegge hvor mange rovdyr som er i et område.
Nationen

Bjørn observert på gård i Hjelbotn
En bjørn labbet over et gårdstun i Hjellbotn ved RV17. Det var ved 23.30-tiden at bamsefar labbet forbi husvinduet til bonden på Hjellbotn i Steinkjer kommune. - Slikt er jo interessant i disse bjørnetider, sier Arne Henrik Ulvin ved Nord-Trøndelag politidistrikt.
 Adresseavisen

Resultatløs bjørnejakt
Bjørnejakta i Stor- Elvdal har ikke gitt noen resultater, og i går gikk fellingstillatelsen ut. Det er så langt ikke søkt om å få den forlenget.
Østlendingen

Nya jaktmarker för junilistan
LULEÅ.Junilistan jagar väljare på jaktmässan Game Fair i Jämtland i helgen.- Jaktfrågan är mycket viktig. I synnerhet i dessa tider när EU försöker ta över den svenska jaktpolitiken, säger Hélèn Goudin, EU-parlamentariker från Piteå.
NSD

Björn är inte talesman
[Ledare] Björn Sinders insändare i DD 5/7 där han gör sig talesman för större delen av Orsajägarna och omkringliggande siljanskommuner är -milt sagt- inte trovärdig.
Dala-Demokraten

Trafik och jägare farligast för hunden
Fler hundar dödas eller skadas av vådaskott från jägare än av rovdjur, enligt statistik från försäkringsbolaget Agria som DN tagit del av. Av 7.500 olyckor under åren 2000-2004 var 135 orsakade av vådaskott och 84 av rovdjursangrepp. Den största faran är trafiken, som vållade drygt 7.200 under perioden. Två tredjedelar av dem drabbade jakthundar.
SVT

Swiss spell out “bear” necessities for living with nature
Geneva - Brown bears and human beings should be able to live in harmony under the Swiss Environment Agency’s new “shoot-to-kill” policy, which at first may seem hard to accept. It is the starting point of a newly enshrined “friendship” which depends on bears keeping a low profile and humans resisting the urge to encourage them by feeding them.
Khaleej Times

Snipers target Bruno the Bear's mother
The shooting of Bruno, the young, honey-loving brown bear who made front-page news last month, caused enough anguish for wildlife lovers. Now, less than four weeks after the death of Germany's most famous ursine rebel, his mother is also facing the sniper's rifle.
 IOL

 27 Juli 2006


Dyr: Beitebruk og rovviltforvaltning
Dyr: Miljøvernminister Helen Bjørnøy og landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen presiserer i et felles brev av d.d. til Direktoratet for naturforvaltning, Mattilsynet, rovviltnemndene og fylkesmennene hvordan signalene i Soria-Moria-erklæringen om rovviltpolitikken skal følges opp i den samlede statlige forvaltningen.
Landbruksdepartementet

Kranier og skinn av bjørn og ulv
Lands Museum, en del av Randsfjordmuseene AS, er i gang med en kartlegging av hva som fortsatt finnes av skinn, kranier, tenner og evt. klør, fra felte bjørn og ulv i hovedsak fra 1800-tallet. Det fleste skinn ble tatt vare på, men det begynner nå å bli lite igjen av dem. Mange skinn ble sydd om til sledefeller, kjørepelser og lignende, og noen har blitt brukt opp, men i denne sammenheng er også rester av stor interesse. Finnes det en historie om skinnet eller kraniet; hvor det kommer fra, hvem som har skutt dyret osv, så er det bra.
Gausdal Kommune

Vil ha organisert revejakt. Forsyner seg fra sauebeitene
Om det ikke var nok at både Jerven, Bjørnen og Gaupa er glad i fårekjøtt, så viser en ny undersøkelse at også reven forsyner seg fra sauebeitene. Ifølge forsker Ronald Bjøru i Bioforsk Tjøtta blir en overraskende stor andel av lam i Rødøy og Meløy spist av rev.
NRK Nordland

Ble hjorten tatt av bjørn?
Baard Kalstad har funnet en hjort han mener bjørnen har tatt. Statens naturoppsyn er ikke like sikre. Det var på lørdag at Kalstad fant restene av en ung hjort ved Skjervøyan i Meldal. Stedet ligger mellom Storås og kommunegrensa til Rindal.
 Avisa Sør Trøndelag



Bjørn og jerv på samme sau
Onsdag ble det funnet nok en sau som er tatt av bjørn i Rennebu. På kadaveret som ble funnet ved Berkåksetrene hadde også en jerv vært og forsynt seg.
Opdalingen

Statsråd som sauegjeter
LIERNE: Mandag 7. august drar næringsminister Odd Eriksen på nattlig skogtur i Lierne for å gjete sauer. Statsrådsbesøket har kommet i stand etter initiativ fra fylkespolitiker Sara Kveli (Ap). Det var over en kopp kaffe i forbindelse med Eriksens besøk i Nord-Trøndelag i mai at Sara Kveli og næringsministeren drøftet rovdyrproblematikk.
 Trønderavisa

På sporet av bjørn
Store sva går stup i stup mot gråblå brevatnet 800 meter under oss. Her fører berre ein sti over, både for folk og dyr. Så er det også her vi finn dei, spora. Tysdag kom fire morlause lam ned til Haugen i Jostedalen. Det eine har ein tydeleg skade i ansiktet, som om eit stort rovdyra har bite over nasen. Såret er i ferd med å gro, lammet ser ut til å greie seg bra. No går dei sky nær heimebøen.
 Bergens Tidende

Ingen bjørnesport
Statens naturoppsyn fant natt til torsdag ikke spor etter bjørnefamilien i Salangen, men tror det er bjørn som er sett. Fungerende rovviltkoordinator i Troms, Trond-Erik Markussen, var natt til torsdag på leting etter spor på det stedet det ble gjort en bjørneobservasjon av Vibeke Ek og hennes kjæreste mandag. Han fant ikke spor av bjørn.
 Troms Folkeblad

Forlengelse av skadefellingstillatelse på jerv
Fylkesmannen forlenger skadefellingstillatelsen på jerv i Lyngen og Storfjord kommuner. Fellingstillatelsen utløp i natt kl 2400 og fylkesmannen har forlenget fellingen med en uke tom 2.august 06. Vedtak om forlengelse ble gjort på bakgrunn av nye kadaverfunn denne uka.
FM Troms

Bjørn tok sau i Selbu
Tre sauekadavre ble i dag funnet i Sandstadmarka sør for Selbusjøen. - Jeg fikk en mistanke da bærplukkere i området fortalte meg at de hadde kjent en merkelig lukt, sier bonde og formann i beitelaget i området Haldor Hoem til adressa.no.
 Adresseavisen

Manifestation för rovdjurspolitik
Nästa lördag den femte augusti genomförs en manifestation i Torsby med krav på en förändrad rovdjurspolitik i Sverige. Det är Jägareförbundet och Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik som arrangerar manifestationen där man bjudit in representanter från samtliga riksdagspartier.
 SR - Värmland

Bilen kommer!
Om vi bara skulle välja att följa debatten kring rovdjuren i Sverige skulle vi lätt kunna förledas att tro att rovdjuren är på väg att ta över ute i skog och mark. Rovdjursmotståndarna är en högljud skara i vårt land. De som anser att vi ska ha en livskraftig rovdjursstam något mer tystlåtna. Dagens rovdjurspolitik främjar den biologiska mångfalden. En linje som är rätt och riktig men starkt ifrågasatt på sina håll.
Arbetarbladet

Varginformatör hotad efter vargenkät
Varginformatören Jan Perjons har under den senaste tiden fått ta emot fler telefonhot från och samma person. Det hela handlar om den enkät Jan Perjons gjorde i början av sommaren och som visade att befolkningen i vargtäta områden i länet tycker att det är okej att ha varg i skogen i närheten av där dom bor. Och nu funderar Jan Perjons att själv agera mot hoten.
 SR - Dalarne

Ovanlig besökare på Mariehemsängarna
UMEÅ I länet finns 310 björnar och en av dem besökte igår skogen vid Mariehemsängarna. Petter Lindgren och Dan Ottosson fick se djuret på nära håll, efter en discgolf-runda.
Folkbladet

"Det finns ingen anledning till oro"
En björn i centrala stan låter kanske otroligt i mångas öron. - Inte alls, det är fullt möjligt. Jag har ingen anledning att betvivla uppgifterna. Men det är nog 120 år sedan det hände senast i Umeå, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.
 Västerbottens Kuriren

Wolves near Idaho City learn to chew off radio collars
IDAHO CITY -- You could call them smart or just lucky, but Idaho Fish and Game is facing a unique problem and biologists don't really know quite how to deal with it. A wolf pack at play. The timberline wolf pack near Idaho City is giving the department a headache because the predators have found a way to chew of their radio collars. That’s how the agency tracks their movement.
KTVB

Bruno the Bear's Brother Considering a Trip to Germany
A brown bear named Bruno became a cultural icon and a government headache this summer when he crossed into southern Germany. Now, Bruno's brother could be ambling towards the German border. The bear saga continues.
Deutche Welle

Bear hunting may help cub survival rates: study
EDMONTON -- Regulated bear hunting may actually improve a newborn cub's chances of survival, suggests new research from the University of Alberta. The finding contradicts theories that hunting creates higher rates of ursine infanticide as adult male bears, chased from their regular range, kill cubs they have not sired.
CTV Canada

 27 Juli 2006


Feller en jerv
Lyngsalpene sauesankelag har fått utvidet fellingstillatelse på en jerv. Fylkesmannens miljøvernavdeling har fattet vedtaket. Fellingstillatelsen gjaldt for tidsrommet 19.-26. juli i området mellom Elvevolldalen og Lyngsdalen.
Framtid i Nord

Nytt bjørneoffer i Rennebu
Fylkesmann gir penger til utvidet leting i Rennebu. Sent tirsdag kveld ble det funnet et sauekadaver som var tatt av bjørn mellom Innset og Gråhøa i Rennebu.
 Adresseavisen

Nye bjørnespor i Jostedalen
Onsdag vart det funne nye spor etter bjørn i Jostedalen. Tre bønder var ute og gjekk i fjellet på nordsida av Krundalen då dei kom over spora.
NRK Sogn og Fjordane

Kommunen punger ut for jervejakta
Ordføreren i Lom dekker både utgifter og tapt arbeidsfortjeneste for jegerne under jervejakta. Regninga sender han videre til myndighetene - men de sier blankt nei.
Nationen

Jaget i døden av bjørn
STEINKJER: Med bjørnen i hælene ble flokken på 18 vettskremte kviger jaget utfor et 20 meter høyt stup. Dyretragedien skjedde trolig rundt klokka 04.00 natt til tirsdag bare 500 meter fra gården Gulling, ved Dyrstad – rundt ni kilometer nord for Steinkjer. To av kvigene døde momentant i fallet, to måtte avlives og ytterligere to er så skadet at de står i fare for å bli avlivet.
 Trønderavisa

– Ta ikke loven i egne hender
STEINKJER: Fylkespolitiker Endre Skjervøs oppfordring til sivil ulydighet har fått politimester Sigbjørn Bjerkem til å reagere. Nå ber han folk om ikke å følge Skjervøs oppfordring om å ta loven i egne hender.
 Trønderavisa

80 på kadaversøk
Gårdbrukere og reineiere i Namdalseid, Flatanger, Osen og Roan var i går på leting etter sauekadaver. Det er økende forbitrelse i kommune over at staten er fraværende når rovdyrproblemer oppstår.
 Trønderavisa

Avviser bjørnebilder
Fotografen mente det var bjørn. Det gjorde også Statens Naturoppsyn og flere andre som gransket bildene. Men sauebonde Tor-Erik Lind i Lavangen har en helt annen forklaring.
 Troms Folkeblad

Skadefelling statlig ansvar
Lom og Vågå går sammen om et prisverdig initiativ. Kommunene vil at de som står for arbeidet med skadefelling av rovdyr skal få betalt for å utøve et statlig ansvar. Det må snart være slutt på at storsamfunnet pålegger en rovdyrpolitikk som forutsetter at de som rammes skal drive statlig politikk basert på dugnadsånd.
Gudbrandsdølen Dagningen

”Hundplågan” – ny bottennivå i vargdebatten
Nivån i vargdebatten – numera ett rent propagandakrig – tycks ständigt hitta nya bottennivåer. Till exempel har vi i denna spalt tidigare noterat konspirationsteorierna om de inplanterade vargarna. Rent nys givetvis, men ändå fullt tillräckligt för att förstöra den bästa debatt. Svenska Rovdjursföreningen, en liten och numera klart extremistisk klick rovdjursentusiaster, sysslar med samma sak. Fast nu handlar det om att rentvå vargar.
Jakt & Jägare

Handbok ska fälla fler tjuvjägare
Få grova jaktbrott upptäcks och det finns stora regionala skillnader i hur polisen hanterar brotten. Till hösten kommer varje polismyndighet att få tillgång till en handbok för att bli bättre på att upptäcka och utreda jaktbrott.
 SR - Ekot

Masajerna lever nära rovdjuren
NORRKÖPING. Kolmården har fått besök av fem masajer som är borta från sitt hemland för första gången. Och de är mäkta imponerade av djurparkens rovdjur. Trots att de lever med lejonen tätt inpå sig hemma i Afrika har de aldrig förut upplevt dem så nära.
Folkbladet

Jägare farligare för hunden än rovdjur
LULEÅ. Jägare skadar eller dödar fler hundar än vad vargar och andra rovdjur gör. Det tyder uppgifter från Agria Djurförsäkringar, där en tredjedel av landets hundar är försäkrade, på.
NSD

Har rovdjuren månne tagit semester?
Just nu verkar det stora lugnet råda när det gäller rovdjursfrågorna i södra delen av landskapet. Under fjolåret, då flera vargattacker inträffade mot får i Ovanåker, verkade det som både rovdjuren själva liksom debattörerna var mer hungriga. Men i år då det lokala centerpartiet vill göra rovdjurspolitiken till en valfråga och Svenska jägareförbundet, LRF och Svenska kennelklubben driver en budkavle för en annan och från deras synpunkt bättre rovdjurspolitik tycks rovdjuren hålla sig hur lugna som helst.
 LJUSNAN

Lodjuren blir allt fler i Sörmland
Lodjurstammen i Sörmland ökar. På tre år har antalet lodjur tredubblats och det finns kapacitet för att antalet ska kunna bli ännu fler. För några år sedan fanns inga lodjur alls i Sörmland. Men antalet har successivt ökat och i vintras räknade länsstyrelsen med att det fanns ungefär 15 stycken. Det är en tredubbling jämfört med 2003 då det endast fanns 5 stycken lodjur i länet.
Folket

Swiss Set Up Wild Bear Guidelines After Sightings
Switzerland set up guidelines on how to handle wild bears after one was sighted in the southeastern Alps last August and another was shot to death in June in southern Germany.
Bloomberg

 26 Juli 2006


Flere bjørner i Marker
MARKER: Ulvbestanden i Marker og Rømskog kan være årsaken til at det nå er grunnlag for en bjørnebestand. I sommer har det kommet inn mange rapporter om observasjon av bjørn i skogene mellom Marker og Rømskog. Spesielt området mellom Risen og Langvannet. Finnes det nå en bjørnestamme i området? – Å si at det er en bjørnestamme her er nok å ta litt hardt i, men det har nok blitt født bjørnunger her de siste årene. For tre-fire år siden, og i fjor, tror John Sigmund Moen, rovviltkontakt i Nordre Østfold.
Smaalenenes Avis

Sauekadaver etter bjørn på Innset
Bjørn har trolig vært på ferde ved fjellet Gråhøa ved Innset i Rennebu. I går ble det funnet et sauekadaver som har alle kjennetegn på sammenstøt med bjørn.
Nett OPP

Bjørn drepte sau på Ulsberg
Det anses som helt sikkert at det er en bjørn som har vært på ferde da en sau ble drept noen hundre meter ovenfor gården Lia på Ulsberg.
Opdalingen

Selvtekt i fjellet
ENDRE SKJERVØ oppfordrer sauebøndene til å glemme norsk lov, og ta seg til rette som best de kan i kampen mot rovdyr som herjer i saueflokkene. Skjervø er ingen hvem som helst. Han er Frps gruppeleder i fylkestinget og første vararepresentant til Stortinget for landets største opposisjonsparti. Han er dessuten en dyktig og intelligent politiker. Det er derfor all mulig grunn til å anta at mange vil ta til seg budskapet.
 Trønderavisa

Frp-topp oppfordrer til sivil ulydighet
Fylkespolitiker Endre Skjervø (Frp) oppfordrer nordtrønderne til sivil ulydighet. – Skyt bjørnen, sier han. Endre Skjerve føler at rovdyrproblemene bare øker for hver dag i Nord-Trøndelag, samtidig som regjering og forvaltning har gått inn i feriemodus. Frp-politikeren mener svikten fra regjeringen og rovdyrforvaltningen er så hårreisende, at han oppfordrer nordtrønderne til sivil ulydighet.
 Trønderavisa

Ordføreren blir med på kadaver-leting
Ordfører Steinar Lyngstad har fått mange henvendelser fra engstelig sambygdinger etter at en bjørn nesten ble påkjørt like ved Namdalseid sentrum. I dag går han sammen med saueeierne i sympati for å lete kadaver. – Det som har skjedd i Lierne rammer nå oss med full tyngde. Hele samfunnet her rammes, sier en fortvilt ordfører.
 Trønderavisa

Dekker utgifter til jakt på jerv
NY ORDNING: Nå går kommunene sammen om å dekke utgiftene husdyreierne pådrar seg under den pågående jervjakten i Lom og Vågå. Ordfører Simen Bjørgen vil ha hele regionen med på en ny ordning.
Gudbrandsdølen Dagningen

Seigpinte gaupe og puttet den i fryseren
Etter å ha fanget gaupa i en felle, drepte 46-åringen gaupa ved å stikke den gjentatte ganger med en kniv festet til en kjepp. Etter å ha tatt livet av gaupa, tok han den med hjem og la den i fryseren. Da Statens naturoppsyn flere uker senere skulle inspisere gaupa, tinte han den opp igjen, og påsto at den var nyskutt.
 Dagsavisen

Får trolig skyte flere gauper
Oslo (ANB): Rovviltnemnda for Oslo, Akershus og Østfold vurderer å øke antall fellingstillatelser for gaupe, etter rekordtap av sau og lam på beite i år.
Rana Blad

Får inget bidrag till rovdjurs-stängsel
[Rättvik] Grisfarmaren Jessica Johansson i byn Östanvik får inget bidrag för rovdjursstängsel. Länsstyrelsen avslog även hennes andra ansökan och erbjöd henne att låna ett stängsel tillfälligt vilket hon tackade nej till.
Dala-Demokraten

Obduktion ska nu fastställa dödsorsaken
NORSJÖ Har en tjuvskytt eller en smitare varit framme, eller har rovdjuret dött en högst naturlig död? Det visar en obduktion vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Folkbladet

Död björn hittad i Norsjö
TROS HA LEGAT I VARGFORSDAMMEN SEDAN I VÅRAS • FRAKTADES BORT AV LÄNSSTYRELSEN: NORSJÖ Det blev varken gädda eller abborre för Täfteåbon Kjell Leonardsson och hans barn. Det blev en död björn. Fisketuren i Vargforsdammen i Norsjö slutade, minst sagt, makabert.
Folkbladet

Mötte varg på natten
Natten till tisdag fick Lars-Gunnar Fors, Rantajärvi, syn på en varg från sin tjänstebil i norra delen av Övertorneå kommun. Han stannade och klev ur bilen men vargen flydde inte sin kos. - Vargen stod på andra sidan diket och tittade på mig fast jag klivit ur bilen, berättar Fors.
 Nordbotten Kuriren

Canoeist and dog recovering from bear attack
Since Tom Tilley and his dog Sam saved each other after a black bear attacked them, offers to help the duo have not stopped. Late last week, the 55-year-old from Waterloo, Ont., battled with a 90-kilogram bear by jumping on its back, straddling it, and stabbing its neck with a knife after the bear attacked his dog.
CBC

Fourteen-foot grizzly killed in Alaska
Deer hunting is one of the major seasons in Oklahoma. What would you do if you were doing just that and a huge bear charges you? An employee of the U.S. Forest Service in Alaska recently faced just that scenario. Although it was not bear season in the Last Frontier State, he was justified in killing the bear in self defense.
The Sun

 25 Juli 2006


Binne og unger beitet ilag med sauer
SALANGEN: En binne med to unger beitet side ved side med en flokk sauer i Baklia i Salangen mandag. – Det var en helt fantastisk opplevelse, sier turgåer Vibeke Ek som oppdaget bjørnen. Bjørn og sau var bare få meter fra hverandre.
Fremover

Jakter på bjørn
Jaktlag har fire dager på seg til å felle en bjørn i Stor-Elvdal. Stor-Elvdal kommune har selv fått ansvaret for å lede gjennomføringen av fellingsforsøket, som tar plass i Storgrytdalen nord for Atnbrua i Stor-Elvdal. Men det er vanskelig å finne ferske spor. I det området det nå er blitt innvilget fellingstillatelse i, har det hvert år siden 2004 vært vedvarende tap av sau. Beite-laget har nå utvidet oppsynet med dyrene i området, og totalt beiter 1.700 sauer i dette området.
Østlendingen

Vedtak om skadefelling av jerv i Steindalen, Lyngen
Fylkesmannen i Troms iverksetter på eget initiativ skadefelling av jerv i Lyngen og Storfjord kommuner. Fellingstillatelsen gis til Lyngsalpene Sausankelag v/Peter Bruvold.
FM Troms

Ferske kadaver vil bety bjørnejakt
ROAN/OSEN: Einar Volden i Lunde sauesankelag har fått tillatelse til å skyte bjørnen som har herjet i Roan og Osen den siste tiden.
Fosna-Folket

Nærgående bjørn i Pasvik
I Pasvik i Finnmark er bjørnen så nærgående at Fylkesmannen har bevilget midler til ekstra tømming av søppeldunker. Søppeldunker som blir stående utømt i sommervarmen, utvikler lukt som virker tiltrekkende på rovdyr. Bjørnen er det vanligste av de store rovdyrene i Pasvik-området og bamsene sier ikke nei takk til et ekstra måltid eller to servert i søppeldunker.
Jeger hund og våpen

Bråbremset for bjørn
Samboerparet Geir Bergli og Elin Krogstad fra Levanger var bare millimeter fra å kollidere med bjørn på Namdalseid søndag kveld. – Etter at vi hadde kjørt ca. 1,5 kilometer og like etter å ha passert et hus som ligger for seg selv på en rettsstrekning, oppdaget jeg en bjørn som kom inn på vegen fra høyresiden.
 Trønderavisa

Såg bjørn i Vats
Dimitri Delazanos trudde ikkje sine eigne auge då han oppdaga ein bjørn reise seg opp på to inntil ein søppelcontainer i Vats i Ål.
Hallingdølen

Bjørnen kan ha teke 30 søyer
Saueeigarar i Jostedalen manglar uvanleg mange søyer. Sankelaget fryktar at bjørnen kan ha teke så mange som 30 søyer. Laurdag blei det funne spor etter eit dyr som kan vere bjørn like ved Tuftebreen i Krundalen, ein sidedal til Jostedalen som går vestover innunder breen. Funnet blei gjort av ein saueeigar som var til fjells for å sjå til dyra sine. Måndag morgon blei det meldt at Statens Naturoppsyn (SNO) hadde stadfesta at det var bjørnespor, men dette er ikkje korrekt.
 Bergens Tidende

Bjørnejakt Stor-Elvdal
Det er satt i gang bjørnejakt i Stor-Elvdal etter at et titalls sauer er slått ihjel den siste tida.
NRK Hedmark og Oppland

Bjørnestamme i Østfold
Rømskog kommune kan ha fått en bjørnestamme. Det tror rovviltkontakten i Nordre Østfold etter flere regelmessige observasjoner av bjørn de siste årene. Bare i sommer har flere vært i nærkontakt med rovdyret. Skogsarbeider Jørgen Trømborg er en av dem, og han innrømmer at han ble godt skremt da han hørte rovdyret grynte.
NRK Østfold

Frykter tidenes tap
VERDAL: For fem år siden hadde Sørfjella tre–fire sau som forsvant under beitesesongen. I fjor var det 330 lam som manglet. Sauebøndene i beitelaget krever handling.
 Trønderavisa

Lama skremt hjem
– Sofus er avhengig av saueflokken, derfor er det merkelig at han har stukket fra dem igjen, mener Marianne Rynesli etter at lamaen hennes i natt kom ned fra Bjørnålia. Trolig er det rovdyr som har skremt Sofus ned av åsen.
Helgeland Arbeiderblad

Gevir og svidd gummi på Koppang
Martnslørdagen på Koppang fikk nok blodet til å bruse i årene til dem som har interesser av mer «macho» karakter. Da sto blant annet gevirutstilling og kjøretøyutstilling med påfølgende burn-outs på programmet.
Østlendingen

Allt vanligare med björn på länets vägar
Björnen har ökat väsentligt de senaste åren och det finns nu mellan 250 till 300 björnar i länet. Det säger säger Lars-Erik Nordin, ansvarig för djurskyddsfrågor vid Gävlepolisen.
 SR - Gävleborg

Jakten - en het fråga bland de förtroendevalda
Miljöpartiet är det mest jaktfientliga partiet. Åtminstone om man ska utgå från de riksdagsmotioner som lämnats in under de senaste fyra riksdagsåren. Drygt 230 motioner med anknytning till jakt och viltvård fick riksdagen ta emot. Det är en fördubbling jämfört med närmast föregående riksdagsperiod. Jägareförbundets ordförande, Owe Wiktorin, anser att det jaktpolitiska läget sedan förra valet varit en enda stor oreda.
Länstidningen

Regeringens agerande undergräver demokratin
Socialdemokraterna har ifrågasatt Jägareförbundets allmänna uppdrag som en följd av att organisationen kritiserat regeringens rovdjurspolitik. Det här utspelet speglar det maktfullkomliga styret som har drabbat Sverige.
Moderatarne

U.S. rejects proposal to kill wolves in Wyoming
CHEYENNE, Wyo. - The U.S. government on Monday denied a request from Wyoming to remove gray wolves in the northern Rocky Mountains from the federal list of threatened and endangered species.
 MSNBC

 24 Juli 2006


Fellingstillatelse for jerv i Lom og Vågå kommuner [word]
Fylkesmannen har gitt skadefellingstillatelse for en jerv i området mellom Finndalen og hoveddalføret i Lom og Vågå. Tillatelsen gjelder i 14. dager f.o.m. 24. juli. Bakgrunnen for tillatelsen er flere dokumenterte skader på sau forårsaket av jerv i dette området de siste dagene.
FM Oppland

Fellingstillatelse på bjørn i Storgrytdalen nord for Atnbrua
Fylkesmannen har den 21.juli 2006 ut fra en samlet vurdering vedtatt å iverksette skadefelling på en (1) bjørn innenfor et nærmere avgrenset område og tidsrom som framgår av vilkårene for tillatelsen. Stor-Elvdal kommune får ansvaret for å lede gjennomføringen av fellingsforsøket.
Stor-Elvdal kommune

Ingen nye kadaverfunn i Jostedalen
JOSTEDAL: – Søket etter nye kadaver i Jostedalen søndag var resultatlaust, seier rovviltkontakt Einar Fortun. Fortun var søndag på staden saman med bonden som hevdar han fann spor som kunne vera bjørnespor laurdag morgon.
Sogns Avis

Tre fellingstillatelser
Saueeier Rune Overrein har grunn til å fortvile. Han har både jerv og bjørn som herjer i saueflokken hans. Torsdag ga Fylkesmannen i Nord-Trøndelag fellingstillatelse på både bjørn og jerv som har vært på ferde i Verdal og Meråker. Bakgrunnen for fellingstillatelsene er funn av minst seks søyer som er påvist drept av bjørn i Sørfjella beiteområde i Verdal kommune, og fem lam dokumentert drept av jerv i Kråka og Sørfjella beiteområde i Verdal.
 Trønderavisa

Utvidet fellingstillatelse på jerv
Fellingstillatelsen på jerv som ble gitt på bakgrunn av skadene på Vestkjølen i Rendalen er utvidet. Tillatelsen gjelder nå ut juli måned. Utover det kommunale fellingslaget kan saueeierne selv delta i jakta.
Østlendingen

Gjeterordning i Forradalen
Risvola Beitelag i Forradal er pålagt av Mattilsynet å se etter dyrene sine tre ganger i uka når de har sluppet dem ut på beite.
Stjørdalens Blad

Folkaktionen ny Rovdjurspolitik: Vargturism, en onödig riskfaktor
Därför bör vargturism förbjudas i Sverige. Vargturismen i Nordamerika äger i huvudsak rum i nationalparker utan fast befolkning. Besökare är där på egen risk. I Sverige omfattar samtliga vargrevir bofast befolkning, ofta med barn som inte plockas upp vid dörren av skolskjutsen, barn som av hävd haft skogen som sin naturliga lekplats. Det blir de som får ta riskerna med habituerade vargar.
 Newsdesk

Vargar i Stockholm är sällsynta
I Stockholm är vargar mycket sällsynta. Men för många jägare i bland annat Dalarna, Västmanland och Värmland är de en del av vardagen. Därför tycker vi att frågor om jakt ska beslutas regionalt av länsstyrelserna tillsammans med jägarna. Alla beslut behöver inte fattas av politikerna i Stockholm. Allra minst de som har med vargar att göra.
Moderatarne

Moderaterna kör jaktkampanj inför valet

 Dagens Media

När såg du senast en varg utanför Riksdagen? [pdf]

Moderatarne

Minister vill behålla rovdjursstammen
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist som varit på besök i Trollhättan tycker att det är förhastat att riva upp rovdjurspolitiken innan man nått upp till riksdagens mål.
 SR - Västmanland

Björnmöten allt vanligare
LULEÅ.Bärplocknings- och jakttider närmar sig. Risken, eller chansen om man så vill, att träffa på björn i skogen är relativt stor då antalet björnar har ökat. Hösten 2004 inträffade en tragisk olycka, då en jägare dödades av en björn i Nausta i Jokkmokks kommun.
NSD

How to survive a bear encounter
The first thing to know about bears is they are unpredictable. There is no sure way to survive a bear attack, whether it's a grizzly or a black bear, though the lighter-coloured, humped grizzly is bigger and more aggressive. If you spot a bear at a distance and can get away without it noticing you, do it. Quietly. Shouting at or attempting to scare away a bear that is unaware of you could provoke an attack.
CBC

Canoeist stabs bear to death in Ontario
A man stabbed a black bear to death with a 15-cm hunting knife, saying he knew he would otherwise become 'lunch' after it attacked him and his dog on a canoeing portage in northern Ontario.
CBC

Grizzlies on rivers put managers on edge
PREVENTION: The Forest Service is stepping up regulation on the Kenai and Russian. From her office across from the confluence of the Kenai and Russian rivers, Dianne Owens watches a daily dance of grizzly bears and people and wonders what's next.
 The Anchorage Daily News

 23 Juli 2006


Bjørn bet speidergutt
Sopringville (ANB-AP): En svartbjørn tok et bitetak rundt armen på en sovende speidergutt i delstaten Utah onsdag. Gutten overlevde, men det gjorde ikke bjørnen
Siste.no

Bjørn som drømmejobb
LIERNE: Det er travle dager for Tore Solstad, rovviltansvarlig for Statens naturoppsyn. Fra hele fylket meldes det om rovdyrobservasjoner og husdyr revet av sau.
 Trønderavisa

Ja til sauehold
Skal vi opprettholde et kulturlandskap, gi sysselsetning i distriktene og produsere mat, er beitedyr med sau et effektivt virkemiddel! Men det koster, skriver Sigmund Fjære i denne kommentaren.
Østlands Posten

Jakter på bjørn og jerv
Det er igangsatt jakt på en jerv og en bjørn i Meråker. Det er området på nordsiden av innsjøen Feren som nå er jaktområde. Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har gitt fellingstillatelse både på en bjørn og en jerv i området.
Stjørdalens Blad

Fisketur vart bjørnetur, overraska mens han fiska

Hallingdølen

Fakta på lørdag: Ulvejakt med ørner (ttv)
I Deloun-dalen vest i Mongolia trener sauebøndene opp ørner til å jakte på ulv. Om bøndene ikke slår tilbake ulven, vil saueflokken dø ut, og befolkningen med den.
Hamar Arbeiderblad

Förbund vill ändra lagstiftning rörande jakt
LULEÅ.En bättre rovdjurspolitik, är en viktig fråga för Jägareförbundet, Lantbrukarnas riksförbund, LRF och Svenska kennelklubben, SKK. Samtliga kräver rätten att försvara sig och sina tamdjur vid rov-djursangrepp, även utanför inhägnat område.
NSD

FAKTA ROVDJUR
Idag finns cirka 150 vargar, 2550 björnar, 1400 lodjur och 500 järvar. Antalet individer har de senaste åren vuxit sig allt större.
NSD



Budkavle för en förändrad rovdjurspolitik
MELLERUD: Det går en budkavle genom landet, en budkavle för en bättre rovdjurspolitik. Bakom denna står Svenska Jägareförbundet, LRF och Svenska Kennelklubben.
 Trollhättans Tidning

Isle Royale is a study in moose, wolves
The Norwegian flag was flying over the Petersons' cabins, once a Lake Superior fishing camp. The camp with its wood plank walls and tin roofs looks like something out of 'Lord of the Rings.'
 The Wichita Eagle

Scandinavian sanctuary
When a mother brown bear is killed in Kodiak, leaving cubs alive and orphaned, a heart-wrenching decision about their fate must be made. . On June 18, Van Daele returned from a trip to Sweden, where he met with officials from a private bear park to see if it might become a future haven for one or two orphaned Kodiak cubs.
Kodiak Daily Mirror

 21 Juli 2006


2 fellingstillatelser på jerv og en fellingstillatelse på jerv gitt torsdag 20. juli
Fylkesmannen ga etter søknad fra Innhered samkommune fellingstillatelse på 1 bjørn og 1 jerv i deler av Verdal og Meråker kommuner. I tillegg ble det etter søknade gitt fellingstillatelse på jerv i Grong kommune.
FM Nord-Trøndelag

Bjørn drepte sau bak strømgjerde
Endelig er sauen i Skasberget bak sikkert strømgjerde, trodde landbrukssjefen i Grue. Men bjørnen lar seg ikke stoppe av fire strømførende tråder.
 Glåmdalen

– Vi må forbedre rovdyrgjerdene
– Etter onsdagens rovdyrangrep på sau i inngjerdet innmark, må vi se nærme på hvordan rovdyrgjerdene skal være. Kanskje må forbedringer til for å oppnå optimal beskyttelse, sier enhetsleder for landbruk og teknikk i Grue, Ivar Solberg.
Østlendingen

Lam tatt av hund
Kjell Asgeir Trones trodde det var ulven som hadde vært på ferde i saueflokken. - Lammene er tatt av laushund, konstaterer derimot fjelloppsynsmannen.
 Namdalsavisa

Varg kollade in trafiken
Allt fler ser varg runt om i Falu kommun. Där det var dags för Mats Fogd så hade han kameran redo. Det var i går vid 10-tiden som Fogd kom körande på vägen mellan Rostberg och Enviken. Folk hade redan samlats i en lite klunga för att spana in vargen som stod vid vägkanten.
 Borlänge Tidning

Både Berth och björnen klarade krocken
Han har kört på älgar, rådjur och renar tidigare. På torsdagsmorgonen kolliderade taxiföraren Berth Pettersson med det största djuret hittills - en björn.
Östersunds-Posten

Het valfråga för hundratusentals: en bättre rovdjurspolitik!
Svenska Jägareförbundet, LRF och Svenska Kennelklubben, SKK samlar nu i sommar, genom en budkavle, in namnunderskrifter från många tusentals upprörda personer i hela landet som vill ha en bättre rovdjurspolitik. Dels vill man ha rätt att försvara sig och sina tamdjur vid befarat rovdjursangrepp. Dels värnar man om artrika viltstammar vilket nu starkt äventyras ibland annat Dalsland, Värmland, Dalarna och i Gävleborg. Här finns 90 % av landets vargstam vilket inte bara minskar antalet älgar och rådjur utan också ökar attacker på tamdjur och gör att många tycker det är obehagligt att vistas i skog och mark.
Svenska Jägäreforbundet

Scout tells about fierce bear attack in the night
Stewart fell asleep on his stomach with his arm pressed against the canvas wall of the tent. He said he heard a rustling, and then felt a pinching sensation. From the outside, the bear clamped down on the boy's left arm through the tent leaving the distinct pattern of four canine teeth pressed into his skin.
 The Salt Lake Tribune

Workers watch grizzly kill juvenile female brown bear
SITKA, Alaska (AP) - About 20 workers at the Greens Creek mine witnessed a juvenile brown bear get attacked, killed and partially eaten by a slightly larger bear. A company official said the kill came after a 30-minute chase Tuesday afternoon through the heart of Greens Creek mining operations 20 miles south of Juneau on northern Admiralty Island.
 The Anchorage Daily News

 20 Juli 2006


Rovviltinfo 2006 [word]
Inneholder bl.a. info om hvordan en skal forholde seg ved funn av kadavere ved mistanke om rovviltskade, hva søknad om fellingstillatelse bør inneholde og tiltak ved større skadesituasjoner. Dessuten følger en oversikt over Fylkesmannens rovviltberedskap i 2006.
FM Sør-Trøndelag

Krever sauesanking
I går fikk Magne Fjeldseth i Grue beskjeden som gjør beitende sau i utmark på østsida av Glomma i Grue til historie. Mattilsynet krever øyeblikkelig sauesanking.
Østlendingen

Ingen jerv felt på Vestkjølen
Fram til i går var det ikke felt jerv på Vestkjølen i Rendalen på den tidsbegrensede fellingstillatelsen gitt av Fylkesmannen. Men stadig nye angrep på beitende sau oppdages.
Østlendingen

Sjelden gjest i Osen
Vi må tilbake til 1920-tallet forrige gang Osen hadde besøk av bjørn. Nå har han på ferde igjen, og i går ble det første sauekadaveret funnet. Bonde Hans Petter Hestmo er temmelig sikker på at flere sauer er drept.
 Trønderavisa

Bjørnen reiste seg på to foran Ove
MÅLSELV: Det var i ni-tida lørdag kveld etter en fisketur at Ove Berg og sønnen Magnus på 5 år møtte bjørnen. - Vi runda svingen 50 meter nedenfor ungdomshuset I Kirkesdalen og der sto han i veikanten. Det er en litt svingete strekning og bilen var ikke synlig for bjørnen hele tida, så han sto liksom og speida etter oss, forteller Berg.
Avisen Nye Troms

Selunge-kadaver i tretoppen
Stig Sørensen så en ørn kretse rundt fjelltoppen på Malmøya. Da han klatret opp for å se, fant han en død selunge i toppen av ei furu.
Østlands Posten

Bear dogs attend field school in Canmore
Canmore Leader — Eight Karelian bear dogs, their handlers, Fish and Wildlife officers, provincial and federal parks employees, biologists and wildlife trackers attended a outdoor training session on bear aversion tactics near Quarry Lake on Tuesday.
Canmore Leader

Top predators key to ecosystem survival
Top-level predators strike fear in the hearts of the animals they stalk. But when a deer is being mauled by a wolf, at least it can know that it's giving its life for the greater good.
 MSNBC

Spanish Mowgli shows how to make friends with the wolves
He is the Spanish Mowgli, a boy who grew up alongside a pack of wolves. Now the 27-year-old is the only human who can come close to Richi, an Iberian wolf which Fernando calls his best friend. He feeds Richi by hand, and often behaves like the other wolves, defending himself from any threats by growling and baring his teeth.
 Independent

 19 Juli 2006


Reagerer på fellingspraksis
LIERNE: Bildene som ble tatt av binna med de tre ungene beviser våre gamle antakelser om at det er mye bjørn i området, mener rådmannen i Lierne.
 Adresseavisen

Bjørneskyting var nødverge
Politiadvokaten i Hedmark har konkludert med at sauebonden som skjøt og skadet en bjørn på egen innmark i Rendalen den 24.mai i år handlet i nødverge. Bjørnen ble funnet og avlivet av et ettersøksjaktlag mer enn ett døgn senere.
Østlendingen

Sterk kritisk til dagens rovdyrforvaltning
Etter dokumentasjonen av ei binne med tre unger i Lierne raser diskusjonen om reglene for fellingstillatelser.
 Namdalsavisa

Rovdyrjegerne lykkes ikke
Meråker-bamsen som har tatt minst 35 sauer og reinsdyr, er igjen fredet rovvilt. Det lokale jaktlaget lyktes ikke. Hittil i beitesesongen er det gitt fellingstillatelse på 14 rovdyr. Ingen er skutt.
Jeger
hund og våpen

Ny bjørnejakt
Det pågår bjørnejakt i Steinkjer, Namdalseid og Namsos, etter at fylkesmannen har gitt en ny fellingstillatelse. 33 sauer er til nå drept av bjørn.
NRK Trøndelag

Bønder venter på bjørnen
Slagbjørnen i Salangsdalen lar vente på seg. Spørsmålet for sauebøndene er bare hvor lenge roen varer. – Så langt har jeg ikke funnet kadaver der det kan bevises at bjørnen har slått noen dyr i min besetning. Men tidligere i sommer ble det i et annet område funnet to kadaver som var tatt av bjørn, sier sauebonde Hans Helge Høyland i Salangsdalen til Folkebladet.
 Troms Folkeblad

Brølte mot bjørnen
– Jeg skulle til å sette mark på kroken da en bjørn begynte å brøle på andre siden av Jerntjernet. Da brølte jeg tilbake og da stakk den av vestover, humrer Leiv Opaas.
 Glåmdalen

Misstänkt tjuvjakt på järv
En järvfamilj misstänks ha tjuvskjutits norr om Ånn i Västjämtland. Det var vid länsstyrelsens kontroller som förladdningar till hagelpatroner hittades utanför en lya.
 SR - Jämtland

Lo och varg fortsätter att bli fler i länet
Resultatet från vinterns inventeringar av rovdjur visar att lodjuren ökat rejält medan antalet vargar sakta ökar. Samtidigt fortsätter skadorna på tamdjur att minska. Länsstyrelsens förebyggande arbete och människors ökade vana vid att ha rovdjur omkring sig tros vara två förklaringar till att problemen hålls nere. Detta är två slutsatser i en ny rapport om rovdjursläget i länet. Rapporten presenteras på Länsstyrelsens webbplats idag.
Länsstyrelsen i Örebro

Medlaren lämnar vargreviret
Nu slutar Marcus efter två år i skottgluggen mellan vargvänner och varghatare. Marcus Elfström kom som naturskyddshandläggare till länsstyrelsen i Falun för snart två år sedan. Han fick rovdjuren på sitt bord och hamnade mitt i skottgluggen mellan vargvänner och varghatare. Ändå har han aldrig känt sig hotad utan trivts med sin roll som konflikthanterare i den hetaste av frågor i Dalarna.
Mora Tidning

Viltvårdare sköt slagbjörnen - nu kan getfarmarna andas ut
Den björn som under ett års tid attackerat och dödat flera av paret Höglunds getter, vid Stortävrensvallen, utanför Sveg, sköts i måndags av länsstyrelsens viltvårdare. - Det har varit traumatiskt, säger Birgitta Höglund.
Länstidningen

 18 Juli 2006


Resultatløs bjørnejakt
Uten ferske spor eller observasjoner ble det vanskelig for jegerne i Meråker å finne bjørnen. I første omgang var det bjørnen som gikk av med seieren.
Stjørdalens Blad

Så jerv ved Finnsnes
Oddrun Jakobsen skvatt til da to jerver spratt ut av krattet få meter foran henne. Nå frykter bøndene for sauene sine.
 Troms Folkeblad

Sauebonde frikjennes for bjørnedrap
Politiet har henlagt saken mot sauebonden som skjøt en bjørn i Rendalen i mai i år. Bjørnen ble skadeskutt mens den angrep sau på et jorde i Haugset i Rendalen, og politiet mener bonden skjøt i nødverge. Et jaktlag felte bjørnen dagen etter at den var blitt skadeskutt.
 VG

Fikk gaupebesøk på tunet
Søndag fikk Eilif Bentsen besøk av ei gaupe på tunet på Pothus. Gaupa lot seg beskue en god stund. Det var like over klokka 12 Eilif Bentsen fikk det sjeldne besøket. Både han, kona Bjørg og datteren Stina hadde god utsikt til rovdyret.
Saltenposten

Bjørn i sikte!
Sauegjetar Arne Otto Sandmo frå Nordli har fått svaret på kven som tok livet av sauen hans. Sauegjetaren kjøpte seg eit kamera med infraraudt system i håp om å få dokumentert kven som tok livet av sauer i flokken hans.
NRK Trøndelag

Fjellstyrene støtter bruksrettshaverne
Voksende rovdyrbestander innskrenker adgangen til å utøve tradisjonelle og miljøvennlige bruksformer, og fører til at god beitebruk i stadig nye områder ikke lengre er mulig. Innføring av vern i store utmarksarealer oppleves som hinder for moderniserte og tilpassede driftsformer.
 Selbyggen

Dårlig uttelling på rovdyrfelling
SNO plikter å bidra til et mest mulig effektivt rovdyruttak i Norge. Hittil i beitesesongen er 14 dyr forsøkt tatt ut. Null er skutt.
Nationen

Bjørnefamilie fotografert mens de spiste kadaver
Sauegjeter Arne Otto Sandmo (18) fra Nordli satte opp kamera med infrarødt system i håp om å få dokumentert hvem som forsynte seg av besetninga hans. Resultat: Unike bilder av ei binne og tre småbjørner i aksjon ved et sauekadaver.
 Namdalsavisa

Tatt på fersken
Sauegjeter Arne Otto Sandmo (18) fra Nordli fikk bevist hvem det var som forsynte seg av besetninga hans. Han satte opp kamera med infrarødt system i håp om å få dokumentert hvem synderen var. Resultatet ble unike bilder av ei binne og tre småbjørner i aksjon ved et sauekadaver.
 Adresseavisen

- Unik dokumentasjon
Rovviltkontakt i Lierne, Mogens Totsås mener bildene er et unikt blinkskudd og en sjelden dokumentasjon av bjørnefamilien.
 Adresseavisen

Bjørn har teke fire sauer
Det kan vera Deisjøbamsen som har teke fleire sauer i Vassfaret dei siste dagane.
Hallingdølen

Såg gaupe krysse vegen i Herad
Då Knut Harald Smette sykla nedover langs riksveg sju fredag kveld kom det ei gaupe over vegen tjue meter framfor han. Han hadde vore på Gol i anledning Goldagan og var på veg attende til hytta på Bøgaset då det skjedde, like nedanfor Herad skule.
Hallingdølen

Avslutta bjørnejakta med manngard
23 bjørnejegerar og grunneigarar gjekk søndag manngard gjennom heile Krundalen utan å finne spor av rovdyret. Bjørnejakta i Sogn blei deretter avslutta. Sjølv om det også i går var høve til å jakte på bjørnen, fellingsløyvet gjekk ut ved midnatt, gjorde leiar av jaktlaget, Norvald Bakken frå Jostedalen, det klart at det ikkje kom til å bli jakta i går ettermiddag og kveld.
 Bergens Tidende

Trur ikkje det var bjørn
Politiet tvilar på at det var ein bjørn som det blei skote etter i Jostedalen. Biologisk materiale frå området Krundalen i Jostedal der ein sauebonde løyste skot måndag i førre veke, er send til DNA-test. Dette skjer ved Bioforsk Svanhovd i Pasvik, som har ansvaret for DNA-testing på bjørn i Noreg.
 Bergens Tidende

Utakknemlig og uforståelig
I 2001 gjorde Rolf Monsen både sauebønder i Saltdal og naturforvaltningen i Trondheim en stor tjeneste. Han sørget da for å felle en jerv som hadde gjort et godt innhogg i saueflokkene i Saltdal. Jakt på skadejerv er vanskelig, og de som lurer på hvordan jakta i 2001 fortonte seg kan bare kikke opp i Solvågtinden neste gang de kjører forbi Storjord i Saltdal.
Saltenposten

Må delta i lisensjakt
- Reglene er klare. Rolf Monsen får ikke beholde sitt bytte ettersom han skjøt jerven i forbindelse med en skadefellingstillatelse, sier Direktoratet for Naturforvaltning (DN).
Saltenposten

Kranier og skinn av bjørn og ulv
Lands Museum, en del av Randsfjordmuseene AS, er i gang med en kartlegging av hva som fortsatt finnes av skinn, kranier, tenner og evt. klør, fra felte bjørn og ulv i hovedsak fra 1800-tallet
Nord-Aurdal kommune

"Världens miljöhistoria"
För några år sedan ingick jag i en arbetsgrupp tillsammans med Sveriges Naturskyddsförening (SNF). Av någon anledning skulle vi genomföra en exkursion tillsammans. Det föll på min lott att planera den tillsammans med några personer. Vi valde att skildra den moderna GPS-tekniken och dess nytta ur naturvårdsändamål. Kör man nattskiftet i en skördare i djupsnö i januari är det bra om man vet var man är för att kunna ta naturvårdshänsyn vid avverkningen.
Svenska Jägäreforbundet

Död kungsörn hittades i sopsäck av turist
LULEÅ.En död örn hittades vid en parkeringsficka utanför Jokkmokk för ett par veckor sedan. Tidigare under våren har även tre järvar och två vargar dödats. Ena vargen sköts i skogslandet och den andra jagades med skoter och sköts därefter.
NSD

Björn skjuten i Härjedalen
På måndagskvällen avlivades en björn sedan den dödat tre getter i Härjedalen. Björnen, en hane på cirka 140 kilo, sköts av länstyrelsens naturbevakare vid 20-tiden. Björnen hade under dagen rivit och dödat tre getter på Stortävremsvallen, söder om Vemhån.
Östersunds-Posten

Living in bear country requires new strategies
Ethan, a 9-year-old from Powell, was explaining what he learned about using pepper spray to fend off bears after instruction by Johnson. The instruction was offered during Bear Aware Day at Wapiti School on Saturday.
Cody Enterprice

Is Killing Bruno's Mom a Bear Necessity?
The killing of Bruno the errant young brown bear by a sniper's rifle in Bavaria last month caused no end of controversy for the German authorities. Now it's feared Bruno's mom might also be shot -- by Italian hunters.
Spiegel Online

 17 Juli 2006


Staten må ta ansvar for bestandsreguleringa av rovvilt
Sogn og Fjordane Bondelag og sankelaga i Luster sender brev til miljøvernminister Helen Bjørnøy. Her søkjer vi om at SNO fullbyrdar felllingsløyve på freda rovvilt. På møte med ministeren i juni var ho klar på at det ikkje er noko skilnad på sommar og vinter, og at SNO kan bistå lokalt fellingslag også om sommaren. Les heile brevet her.
 Bondelaget

– Skyt mer kongeørn
Kongeørna tar altfor mye rein, mener rovviltnemnda, som vil ha kvoter for ørnejakt også. Det bør kunne gis kvoter på felling av kongeørn i Troms og Finnmark, slik man gjør med rovdyr som jerv og gaupe. Det mener rovviltnemnda i Troms og Finnmark, som nå har bedt Miljøverndepartementet å se på mulighetene.
NRK Troms og Finnmark

Bjørnejakta er over
Bjørnejakta i Jostedalen er no over etter at det ikkje er funne spor etter dyret. Bøndene vil avvente eventuelle nye funn før dei vil søkje om fellingsløyve på nytt. Men sjølv om dyret ikkje er funne, føler ikkje bøndene seg trygge, seier Arne Bjørk i Jostedalen sankelag.
NRK Sogn og Fjordane

Syklet fra bamsefar
– Så fort har jeg aldri syklet på grusvei. Takk og pris at det var nedoverbakke. Heldigvis ga bjørnen seg etter 30-40 meter, fortelle Stig Braanaas.
Østlendingen

Flere gauper i Buskerud
Numedal er blant de områdene som har flest gauper i Norge. Og bestanden har økt det siste året. Det viser ferske tall fra Norsk institutt for naturforskning (NINA). I region 2 som består av Aust-Agder, Telemark, Buskerud og Vestfold er det registrert 13,5 familiegrupper, mot 13 i 2005. Det er gjort 46 observasjoner av gaupe i området.
 Laagendalsposten

Ulv-sau til høyesterett
Nå skal høyesterett skal avgjøre om det er dyremishandling å sende sauer på beite i et ulveområde, forteller NRK Hedmark og Oppland. Det er 13 saueeire fra Rendalen som tidligere tatt ut stevning mot staten etter at de ble ilagt beiteforbud på grunn av rovviltfaren.
 Jakt

Lammekadaver funnet i Skaun
Et ferskt lammekadaver ble mandag funnet i marka på grensen mellom Skaun og Orkdalen.
 Adresseavisen

Varg rev fem får
Fem får revs av varg i Björsberg under lördagen. Fyra tackor var döda när de upptäcktes av ägaren, och en femte fick avlivas på grund av bitskador.
Södra Dalarnas Tidning

Polis utbildar naturbevakare
Länsstyrelsen i Örebro har fått flera tecken på olaglig jakt på rovdjur i länet den senaste tiden. För att komma tillrätta med detta ska länsstyrelsen nu i samarbete med polisen utbilda särskilda naturbevakare.
 SR - Värmland

 16 Juli 2006


Bjørn berserk i bigård
Noen få forvirrede bier og en rasert bigård. Voksrammer og kasser kastet rundt omkring. Det triste synet møtte røkter Christer Lindstrøm da han skulle se til kubene i Dalavassvegen, et stykke ovenfor gården Vassenden i Søndre Land lørdag.
Oppland Arbeiderblad

Ingen bjørnejakt i Jostedalen
Med mindre det dukkar opp nye spor, blir det ingen aktiv bjørnejakt i Jostedalen i helga.
Sogns Avis

Mislykket bjørnejakt
HEMNES: Slagbjørnen i Hemnes overlevde bjørnejakta. Han var smart nok til å holde seg utenfor det tildelte jaktområdet. Jaktleder Knut Sjøfors forteller at denne jakta endte slik han fryktet den skulle ende allerede før de satte i gang. Å leter etter bjørnen ble som å lete etter nåla i høystakken. Tillatelsen til å drive jakt gikk ut ved midnatt natt til lørdag.
Rana Blad

Klage på fellingsløyve
Foreningen våre rovdyr liker slett ikke at Fylkesmannen i Nordland sa ja til bjørnejakt i Hemnes. De har i brevs form klaget denne avgjørelsen inn til Direktoratet for Naturforvaltning, siden de mener at fylkesmannen fattet fellingstillatelsen på et for spinkelt grunnlag. Foreningen hevder i sitt brev at et sted mellom 16.000 og 17.000 sauer forsvinner på utmarksbeite i Nordland i 2005 og at bare 261 be dokumentert drept av rovdyr.
Rana Blad

Flere kadaver funnet
Natt til fredag ble tre nye kadaver funnet i Meråker. Tidligere har bjørnen trolig tatt livet av 31 sau og fire reinsdyr. Fortsatt har ikke jegerne noen ferske spor å følge.
Stjørdalens Blad

Får ikke hånd om egen jerv
Rolf Monsen fra Rognan skjøt en jerv som i dag står utstoppet på Nordland Nasjonalparksenter. Nå vil Monsen ha den hjem i eget hus og har ordnet med byttejerv, men så enkelt er det ikke.
Saltenposten

Kan bli tvinga ned frå fjellet
Jerveplaga er no blitt så stor i Guridalen ved Fortun i Luster at Mattilsynet no vurderer om dei skal be bøndene om å ta sauene heim frå beite.
NRK Sogn og Fjordane

Regeringens agerande undergräver demokratin
Socialdemokraterna har ifrågasatt Jägareförbundets allmänna uppdrag som en följd av att organisationen kritiserat regeringens rovdjurspolitik. Det här utspelet speglar det maktfullkomliga styret som har drabbat Sverige. Det handlar inte längre om att man vill upprätthålla den demokratiska ordningen genom att stödja olika intresseorganisationer, utan att socialdemokraterna endast vill stödja de som stöttar regeringen i sina beslut.
 Svenska Dagbladet

Vargar dödar indiska barn
Vid förberedelserna för riksdagsbeslutet om en sammanhållen rovdjurspolitik var Anders Bjärvall inkallad som sakkunnig beträffande vargens farlighet. Enligt obekräftade källor gällde att ett tveksamt fall inträffat i Indien 1996. Men det finns källor som ger en helt annan bild av vargproblemen i Indien, hävdar Calle Seleborg, aktiv i Folkaktionen ny rovdjurspolitik.
Jakt & Jägare

Allt fler hundvargar säljs i Finland
Det föds allt mer hundvargar, det vill säga korsningar mellan hund och varg, i Finland.
YLE News

Kungsörn ihjälplågad
En död kungsörn har hittats vid en parkeringsficka utanför Jokkmokk. Obduktionen visar att örnen har skjutits och kvävts. Också två järvar som skickats för obduktion har dött av yttre våld.
 Nordbotten Kuriren

Plan to re-release wolf puppies into wild runs into major hurdle
There is a very uncertain future this weekend for three wolf pups after a plan to release them into the wild hit a major snag. Their father, whom scientists had hoped would care for them and ultimately teach them to hunt and survive on their own, apparently was killed.
 KARE-11

Analyzing the issues on wolves
Much has been made of reintroducing timber wolves to their former historical range. Such plans are sentimental favorites with some environmentalists who advocate extermination of non-native species and a return to the biological diversity that existed before man's interference.
Fremont Tribune

What to do with Boo?
By now, many readers will have heard the story of Boo, the gallivanting grizzly from Kicking Horse, B.C. Raised in captivity after his momma bear was reportedly shot by a poacher four years ago, Boo escaped from his well-appointed pen at a bear refuge — not once, but twice — last month when his adolescent nostrils picked up the musky scent of a lady grizzly sauntering along the mountain byways.
CBC

Officials catch bear they say attacked boy
MENA — Wildlife officials captured a bear Wednesday afternoon that they believed attacked a toddler the previous day in the Shady Lake Recreation Area of the Ouachita National Forest. Arkansas Game and Fish Commission employees set three traps in and around the campground Wednesday, and a Forest Service technician spotted a bear in one shortly after 4 p. m. The bear will be taken to the Arkansas Livestock and Poultry Commission in Little Rock, where it will be killed today.
Arkansas Democrat

Bruno Finds Final Resting Place in Germany
Even though Bavaria can hardly be called a good host after shooting and killing him, the German state has refused to give back the remains of wandering brown bear Bruno to Italy.
Deutche Welle

In the company of bears
I used to have nightmares about bears. They entered my dreams in the 1970s, shortly after I came to Alaska, and roamed the forests of my subconscious for many years after. A geologist just out of graduate school, I spent my first Alaska summers in some of the state's wildest, most remote grizzly bear country. Each year, usually toward the end of the field season, phantom grizzlies would stalk me, chase me, attack me. They lurked in my dream shadows, ominous and haunting
Anchorage Press

Tough-love bear control
CHATTANOOGA, Tenn. — Before relocating bears that have lost their natural fear of people, wildlife managers in Great Smoky Mountains National Park try to change the behavior by using what amounts to a nightmare visit to a dentist.
Citizen-Times

Black bear takes swipe at camper
A camper on Grand Mesa was treated and released at St.Mary’s Hospital Saturday morning after a black bear took a swipe at her after waking her up.
The Daily Sentinel

 14 Juli 2006


Ingen bjørn i Krundalen
Det var truleg ikkje bjørn det vart skote mot i Krundalen i Luster natt til måndag. Bioforsk i Svanevik har DNA-analysert biologiske prøver frå plassen der bjørnen skulle vore, og avviser at prøvane er frå bjørn, seier lensmann Asle Karoliussen i Luster. Bioforsk seier derimot ikkje noko om kva slags dyr prøvane er frå.
NRK Sogn og Fjordane

Det er gitt fellingsløyve av ein jerv
Fylkesmannen har i dag gitt skadefellingsløyve av ein jerv i deler av Luster og Årdal kommunar i perioden fredag 14.07. – 28.07.06.
 Luster Kommune

Ørn angrep sau på Håland
To hardt skadde lam, det ene dødt, ble onsdag funnet på Håland. Nå frykter eierne lammevond ørn i området. Onsdag var Trond Laupstad ute og kjørte på Hålandsveien ved Aase. Like ved Hålandsdammen så han et dødt lam, med ett av beina brukket av. Like etter fikk han øye på en ørn som sirklet over noen sauer som beitet. Plutselig angrep ørnen et av lammene.
Dalane Tidende

– Holder ikke rovdyrløftene
Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk karakteriserer regjeringens manglende oppfølging av nye retningslinjer for rovdyrforvaltningen som et svik. I et møte med rovdyrnemndene på Lillehammer 8. juni, hvor både miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) og landbruksminister Terje Riis Johansen deltok, ble det gitt klare signaler om nye retningslinjer for forvaltning av rovdyr. Det ble også lovet et felles brev fra de to som skulle klargjøre retningslinjene. Siden har ingen sett brevet. Trolig kommer det ikke før beitesesongen er slutt. Trønder-Avisa kontaktet i går Miljøverndepartementet og etterlyste brevet, samtidig som vi ba om status i arbeidet med gjennomgang av nødvergeparagrafen.
 Trønderavisa

Første ulve-angrep
Onsdag kom det første ulveangrepet i Grue. Magne Fjeldseth mistet fire sau. – Ja, det er dokumentert ulveangrep på utmark. Vi fant tre skadde og ett dødt dyr sør for Grinder, i «Vesleseterberget», sier Fjeldseth. I går ble det fakset søknad om fellingstillatelse til fylkesmannen. Søknaden er underskrevet av Fjeldseth, Dyrevernsnemnda i Grue ved Bente Hauge og Foreningen for ny rovdyrpolitikk, avdeling Glåmdal ved Jan Søgård.
 Glåmdalen

Vil skyte ulv
Magne Fjeldseth på Grinder i Grue søker nå fylkesmannen om fellingstillatelse på ulv etter angrep i saueflokken på utmarksbeite i Vesleseterberget.
Østlendingen

Bjørnen Bruno blir i Bayern
München (ANB-AP): Brunbjørnen Bruno, som ble skutt og drept i Bayern i slutten av juni, blir ikke utlevert til Italia - slik italienerne ønsker. Italias miljøvernminister Alfonso Pecoraro Scanio ønsker kadaveret av den toårige bjørnen «hjem» til Italia. Men det sier Bayerns miljøminister Werner Schnappauf nei til.
Avisa Nordland

Sauer drepne av jerv rekordtidleg
I løpet av dei to siste dagane er det funne tre sauekadaver i Guridalen ved Fortun i Luster som er drepne av jerv. I tillegg har jerven truleg stått bak enno eit kadaver. Fjelloppsynsmann Einar Fortun seier at jerven i år har drepe sauer rekordtidleg. - Det er uvanleg tidleg dette året, normalt byrjar den ikkje å ta sauer før i august, seier han.
NRK Sogn og Fjordane

Bitesikre vester mot ulv
Den svenske regjeringen vil at hundeeiere sikrer hundene sine med bitesikker vest, slik at de ikke blir drept av rovdyr. Et firepunktsprogram skal i følge politikerne bedre situasjonen for jegere med hund, og det foreslås blant annet at jakthunder kurses for å bli ulverene, og at de skal ha på seg bjeller i skogen. Svenske jegere mener forslaget er latterlig.
Villmarksliv

Flera spår av Brändöbjörnen
Ingen har sett Brändöbjörnen sedan den sågs förra tisdagen. Däremot har man hittat flera nya spår och gropar så sent som i tisdags, berättar Staffan Sjöman på Åva.
Ålandstidningen

Efter flera misstänkta jaktbrott i länet. ’Naturbevakare’ anlitas mot olovlig rovdjursjakt
Efter flera allvarliga indikationer på olaglig jakt på rovdjur i Örebro län har nu Länsstyrelsen beslutat att vidta åtgärder. I samverkan med polisen ska man anställa och utbilda särskilda tillsynsmän, s.k. Naturbevakare, för att förebygga tjuvjakt på framför allt lodjur och varg.
Länsstyrelsen i Örebro

Hallå kossorna, var är ni?
Hallå...Margit Engberg i Edsleskog utanför Åmål, som letat med helikopter efter sina saknade kor.
Göteborgs-Posten

Död varg låg kvar på vägen
En bilist körde på en varg utanför Hyvinge i måndags. Det här ska alltid rapporteras till polisen, men vargen lämnades på vägkanten. Ovanligt många vargar har setts i Nyland i sommar.
 Hufvudstadsbladet

Peter ”den store” har flyttat in i sitt nya hem
Kamtjatkabjörnarna släpptes ut i nytt hägn i Orsa björnpark i torsdags. Peter och hans flickvän Sofia hälsades välkomna.
Dala-Demokraten

Bear attacks local 2-year-old boy
MENA, Ark.—A 2-year-old Texarkana boy is recovering after a black bear attack at a Polk County campground in the Ouachita Mountains. The child is expected to make a full recovery, but he did suffer some scratches and bruises. The attack happened Tuesday at Shady Lake Recreation Area about 25 miles east of Mena, near the Howard County line.
Texarkana Gazette

 13 Juli 2006


Forvaltningsplan for rovvilt er nå på høring
Planforslaget omfatter Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder.
FM Aust-Agder

Forvaltningsplan for rovvilt i region 2 - Høringsutkast

FM Aust-Agder

Bjørnebørsa er ladet i Meråker
Fellingstillatelsen er gitt. Et jaktlag i Meråker er ute for å finne og skyte bjørnen som har tatt 26 sau de siste ukene.
 Adresseavisen

Forlenging av fellingsløyve på bjørn
Fylkesmannen har forlenga fellingsløyvet på bjørn i Jostedalen til og med måndag 17 juli. Bakgrunnen er mellom anna den usikre og uavklåra situasjonen i Krundalen/Jostedalen etter ein mogleg skadeskyting av bjørn i området. Saueeigarane vert oppfordra til å sjå ekstra nøye etter sauene sine, søkje etter kadaver og andre sporteikn i beiteområdet. Statens Naturoppsyn har sagt seg viljug til å vere med ut i beiteområda dersom det er saueeigarar som er utrygge på situasjonen.
FM Sogn og Fjordane

Fylkesmannens håndtering av søknader om felling av rovdyr
Norges Naturvernforbund har registrert at enkelte fylkesmannsetater innvilger fellingstillatelser på rovvilt etter meget kort behandlingstid, til og med mye basert på muntlig kontakt. – Vi er klar over det sterke, nærmest kontinuerlige, presset på fylkesmannen fra lokalt nærings- og politisk hold om raskt og effektivt uttak av såkalte 'skadedyr'. Vi vil likevel bestemt hevde at forvaltningen av våre rovdyr i alle ledd må baseres på et best mulig og objektivt faglig grunnlag, sier seniorrådgiver Thor Midteng i Norges Naturvernforbund.
Norges Naturvernforbund

- Blir pressa til fellingsløyve
Norges Naturvernforbund meiner at fylkesmenn i ulike fylke vert utsett for eit enormt press frå lokalt næringsliv og lokalpolitikara så snart eit rovdyr kjem inn over fylkesgrensa.
NRK Sogn og Fjordane

Uttalande angående vargfrågan
Jägare måste få försvara sina hundar. Husdjur måste få försvaras under attack, men inte i förebyggande syfte, skriver Sverigedemokraternas partistyrelse i ett uttalande angående vargfrågan.
 SD Kuriren

Slagbjörn gäckar jägare i Norge
Den björn som rivit femton får i Leirskardalen gäckade jägaruppbådet. - Vi är ute varje natt, men det är helt lugnt bland fårbesättningarna. Under den gångna helgen blev däremot två får björnrivna i Nymoen, vid Rössvattnet bara sju kilomter från Rönäs by i Tärna.
 Västerbottens Kuriren

Toddler Attacked By Bear
A bear attack in the Ouachita Mountains of Polk County has heightened awareness of the need for caution when camping in the wilds of Arkansas. The Arkansas Game and Fish Commission reminds everyone that bears are wild animals and should remain that way. According to reports, a black bear attacked a 23-month-old boy in his family’s tent at the Shady Lake Recreation Area in the Ouachita National Forest late Tuesday afternoon. The boy was not seriously injured, although he had scrapes and marks on an arm.
 THV KTHV

Woman recovering after wolf attack
An Anchorage woman walking along the Dalton Highway was chased down and bitten twice by a wolf Friday morning in what wildlife officials are calling a 'very rare,' but not unprecedented, attack.
 News Miner

Anchorage woman attacked by wolf near Fairbanks
FAIRBANKS -- An Anchorage woman is recovering from an attack by a wolf that chased her down, then bit her twice. 'I looked up and I saw (the wolf) just across the road,' said Becky Wanamaker, a 25-year-old schoolteacher. 'It came at me and I panicked and ran, which I probably shouldn't have done.'
 The Anchorage Daily News

 12 Juli 2006


Bjørnen er fortsatt på frifot
Bjørnen på Hemnes er fortsatt på frifot. Jegerne har jaktet på bjørn siden tirsdag i forrige uke, men så langt uten resultat.
NRK Nordland

Bjørnejakta trappa ned
Leitinga etter bjørnen som vart meldt skadeskoten i Jostedalen måndag morgon er no trappa ned.
NRK Sogn og Fjordane

Om pilotprosjekt om rovdyrforvaltning i Gildeskål, Meløy og Rødøy
Fylkesmannen tildelte i 2005 300.000 kroner i ekstra skjønnsmidler til et pilotprosjekt innen rovdyrforvaltning.
FM Nordland

No er jerven på ferde att
Jerven har no byrja å drepe sau i kommunen att. Fjelloppsynsmann Einar Fortun kunne i går slå fast at eit lam var drepe av jerv i Vetleutladalen opp mot Kongsdalsnosi.
 Luster Kommune

Fellingsløyvet for bjørnen utvida til og med måndag
Fylkesmannen har i dag utvida fellingsløyvet for bjørnen i Jostedal til og med måndag 17. juli. Det er enno usikkert om bjørnen som har herja i Jostedalen er skadeskoten eller ikkje. Det har vore leita etter spor, der spesialtrena bjørnejegrar med sporhundar har delteke, men dette har vore utan resultat.
 Luster Kommune

Stor skepsis til rovdyr
Vi er meir urolege for rovdyr i Sogn og Fjordane enn i større delar av landet. Det viser ei spørjeundersøking tinga av Bondelaget Sogn og Fjordane. 80 prosent kjenner seg uttrygge med rovdyr i skogen mot 71 prosent på landsplan. 74 prosent ser det som uansvarleg med rovdyr over heile landet mot 62 prosent på landsplan. Berre Nord-Trøndelag er meir skeptisk til rovdyr enn Sogn og Fjordane.
Firda

Søknad om felling av jerv i Verdal avslått
Fylkesmannen har ikke gitt tillatelse til å felle jerv i Verdal kommune. Innherred samkommune får et tilskudd på 5000 kroner til ekstra tilsyn til Kråka beitedistrikt.
FM Nord-Trøndelag

Fellingstillatelse på bjørn i Meråker
Fylkesmannen har gitt fellingstillatelse til Meråker kommune på en bjørn. Tillatelsen er gitt med varighet fram til 17. juli. Tillatelsen er gitt for et område sør for E75 mellom Torsbjørka og riksgrensa.
FM Nord-Trøndelag

- Bjørnen kom beint imot meg
- Først var den berre ein mørk skugge. Så såg eg at det var bjørnen. Og den kom beint imot meg. Første skotet skaut eg opp i lufta. Eg følte den var komen for nær. Dei to neste skota traff, trur eg.
 Bergens Tidende

Sikta for ulovleg bjørnejakt
Politiet har tatt beslag i våpenet som vart brukt i Krundalen. Våpenet var ikkje registrert på mannen som har erkjent å ha skote.
 Bergens Tidende

Ja til bjørnejakt
MERÅKER: Meråker kommune fikk i går ja fra Fylkesmannen til å felle en skadebjørn som de siste ukene antas å ha drept 26 sauer og lam.
 Trønderavisa

Savner bjørne-søk
SNÅSA: Etter kollisjonen mellom bjørn og bil i Roktdalen i slutten av juni, stiller Tone Vaag og Edgar Brønseth seg kritisk til oppfølgingen. – Vi er skuffet over det dårlige ettersøket, sier saueeierne.
 Trønderavisa

- Alt gikk så fort
Ove Baggetun er siktet for ulovlig jakt etter dramatisk møte med bjørn. Den 34 år gamle sauebonden møtte en streifende bjørn i Jostedal i Sogn og Fjordane mandag morgen. Han skjøt først et skudd opp i været, før han traff bjørnen med ett eller to skudd.
 Aftenposten

Ikke ulvemat lengre
Det er nesten ikke sau i utmark på Finnskogen, og rovviltet holder seg til viltmenyen. Saueeiere setter sin lit til gjerdeprosjektet ved Helgsjøen.
 Glåmdalen

Sauen dør mens regjeringen tenker
Regjeringspartiene vil ha raskere rovdyrdreping i Norge, men har brukt fire uker på å bli enige om hvordan. Fire uker senere koker det i Nord-Trøndelag. Her oppdages nye kadavre hver dag, politiet planlegger evakuering av hele boligområder dersom såret bjørn går berserk. I tillegg viser en meningsmåling at fire av fem innbyggere mener det må bli enklere å felle rovdyr.
Nationen

Lovlig rovdyrjakt uten ønsket resultat
All lovlig rovdyrjakt har vært uten ønsket resultat hittil i sommer. Sju ganger har jaktlag fått fellingstillatelse på bjørn, men uten at jegerne har kommet på skuddhold.
 Gårdsplassen

Oppfordrer gjetere til å bære våpen
Leder i Sau og geit oppfordrer gjetere til å bære våpen. Politiet i Nord-Trøndelag er redd flere rovdyr kan bli skutt.
NRK Trøndelag

Jerv tar lam på beite
LYNGEN: To lam er dokumentert tatt av jerv i Steindalen. Dette opplyser Fylkesmannens miljøvernavdeling i et brev til Lyngsalpene sauesankelag. Statens naturoppsyn kunne 1. juli med sikkerhet fastslå at lammene er tatt av jerv. Fylkesmannen tildeler 15.000 kroner til sauesankelaget mot regning fra laget på utført ekstra tilsyn.
 Bladet Tromsø

Påklager fellingstillatelse på bjørn
Norges Naturvernforbund påklager fellingstillatelse på en bjørn i Hemned kommune i Nordland. – Fylkesmannen har gitt tillatelsen gitt på sviktende grunnlag. Skadeomfanget er ikke stort nok. Fylkesmannen burde heller brukt penger til effektive forebyggende tiltak, sier seniorrådgiver Thor Midteng i Norges Naturvernforbund.
Norges Naturvernforbund

Sirkö: Dött lodjur var skjutet
Det lodjur som hittades dött vid sjön Åsnen för en tid sedan var skjutet. Det konstaterar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Ärendet har nu lämnats vidare till polis för utredning om jaktbrott. SVA konstaterar också att lodjurshanen legat länge i vattnet innan den hitatdes.
SVT

Som en naturfilm - fast på riktigt
GÄVLE: En tidig morgon kunde Stig Andersson följa en rovdjursfrukost utanför Norrsundet. - Det var som en naturfilm.
Gefle Dagblad

Wolf pups sent back to father in wild
Trio rescued when mom was found dead. Three orphaned wolf pups headed on a road trip across Wisconsin on Monday. The pups are part of a high-stakes biology experiment that scientists in Minnesota and across the border are crossing their fingers over.
Green Bay Gazette

Bear Attack Survival Tips
First, we need to understand some bear behavior. Bears are opportunistic, intelligent and very curious. They are not unpredictable. (They only seem that way to someone who doesn’t understand their behavior). The most important things to a bear are food, breeding and personal space. The size of their personal space varies depending on the bear, season, food availability, etc. They will defend that space!
KIFI

Who's afraid of the big, gray wolf?
BOISE, IDAHO - Thousands of vacationers in the West will likely see a wolf in the wild for the first time this summer, often from the road but sometimes while camping or hiking. The federal government and state agencies that manage wolves have concise rules on what is legal in these encounters, and experts who study wolf behavior offer advice on how to handle what is likely to be an unforgettable experience.
The News Observer

 11 Juli 2006


Dødpeileprosjekt på lam i Lund
Lund østre beitelag har fått tilskot til eit peileprosjekt på lam i beiteområdet Lund, Sirdal og Flekkefjord for å få meir kunnskap om årsaken til dei høge tapstala på utmarksbeite.
FM Rogaland

Skadeskjøt bjørnen med bane-rifle
Sauebonden fra Jostedal sier han beskyttet sauene sine – med en eldre Krag Jørgensen-rifle. Nå er han siktet for å ha skutt mot bjørnen i Krundalen i Jostedal natt til mandag. Bonden skal ha mistet mange sau til rovdyret de siste dagene og skal ha vært ute i terrenget for å passe på buskapen da episoden skjedde. Han er ikke en del av det offisielle jaktlaget.
Nationen

Jegerne turte ikke skyte
Bjørnejegerne i Verdal var hjelpesløse vitner da en jerv angrep to lam natt til søndag. Uten skriftlig fullmakt fra saueeierne, turte ikke jaktlaget å skyte.
Nationen

Kommentar: Drømmen om blåklokkevikua
Kampen mot gjengrodde landskap har vært sommersnakkis i flere år. Det er jo om sommeren vi forlater våre urbaniserte liv og oppsøker minnenes lykkeland, barndommens Arkadia. Og oppdager at paradiset er tapt. Vi finner ikke igjen blåklokkevikua. Det skyldes ikke at nostalgiens ibonde fordreningskraft spiller oss et puss. Landskapet er fordreid til det ugjenkjennelige. Der det før vokste berusende duftende orkideer, er det nå et buskas av selje og bjørk og annet ubestemmelig kratt. Ingen ser lenger at dette var et åpent landskap av knauser og hauger, der vi som unger raket, spredde og snudde gras som tørket på marka.
Nationen

Nytt bjørnejakthefte
Så er det fjerde og siste heftet klart i serien fra NJFF og NINA om jakt på store rovdyr. 'Jakt på bjørn i Norge' gir deg en grundig innføring i bjørnens biologi, forvaltning og råd vedrørende praktisk jakt. For NJFF er det et poeng at de store rovdyrene skal forvaltes som annet vilt når bestandsmålet tilsier det. Det er tidligere utgitt tilsvarende hefter om jakt på jerv, ulv og gaupe.
NJFF

Krever flere fellingstillatelser
Bondelaget i Nord-Trøndelag krever flere fellingstillatelser på bjørn. - Det er uholdbart at vi bare har en fellingstillatelse igjen.
 Namdalsavisa

Sauebonde sikta
Den anonyme innringaren som i går hevda han hadde skadeskote bjørnen i Jostedalen er no sikta for forholdet.
NRK Sogn og Fjordane

Sikta for ulovleg bjørnejakt
Politiet har tatt beslag i våpenet som vart brukt i Krundalen i Jostedal natt til mandag. Våpenet var ikkje registrert på mannen som har erkjent å ha skote. Ammunisjonen som vart brukt, er av heilmantla type og ikkje godkjent til storviltjakt.
 Bergens Tidende

Det tetner til
Regjeringen vil bidra i kampen mot gjengroing. I jordbruksavtalen er det satt av 100 millioner kroner ekstra til bønder som tar utmarka i bruk. Målet er et åpnere og penere kulturlandskap, og å ta vare på dyrkbar mark. Tilskuddsordningen skal stimulere til økt bruk av utmarksbeitet.
Gudbrandsdølen Dagningen

Fra bjørn til jerv
VERDAL: De hardt prøvede saueeierne Karin Rekve og Mette Karlgård søker om fellingstillatelse på jerv, dagen etter at fellingstillatelsen på bjørn gikk ut.
 Trønderavisa

Gir Bjørnøy klar rovdyrmelding
Stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande (Ap) ber miljøvernministeren om rydde opp i rovdyrproblemene i Nord-Trøndelag. Bak seg har han et enstemmig Fylkesting. – Rovdyrsituasjonen i Nord-Trøndelag blir mer og mer anstrengt, og sentrale myndigheter må se på problemet på nytt. Jeg vil ta opp saken med miljøvernminister Helen Bjørnøy, sier Stokkan-Grande. Han er glad for at Fylkestinget har fattet et enstemming vedtak, som han nå legger på ministerens bord.
 Trønderavisa

Uklart om drap på søye
To lam og ei søye vart funne døde på beite i Dagali fredag. Lamma er påvist drepne av rev, medan det er uvisse om søya. Rovdyrkontakten fann tydelege spor etter revebitt i strupen på dei to lamma, men fordi søya hadde ligge død for lenge, kan han ikkje seie kva som er dødsårsaka hennar. Sauene gjekk inngjerda på ein setervoll på Hallingsetroe tre kilometer vest for Dagali.
Hallingdølen

Bjørn krysset E6
Omlag 50 bjørn streifer nå rundt i Finnmark. Saueeierne har høynet beredskapen etter flere meldinger om bjørn i beiteområdene.
NRK Troms og Finnmark

Gallivanting grizzly
A grizzly bear called Boo is on the run after breaking down a 180kg steel door and getting past the electronic fence surrounding his enclosure at a resort in British Columbia. It was Boo's second escape, and brought him nationwide media coverage. He had lived in captivity since his mother was shot by a hunter in 2002, and seemed happy enough - until, that is, he reached sexual maturity.
The Guardian

 10 Juli 2006


Hund og helikopter søkjer etter skadeskoten bjørn
Ein hundeekvipasje frå Nord-Trøndelag er måndag kveld på plass inst i Jostedalen for å leite etter den skadeskotne bjørnen. I tillegg leitar politiet med eit varmesøkjande spesialhelikopter.
Firda

Fleire til avhøyr om skadeskoten bjørn
GAUPNE: Fleire personar har måndag ettermiddag og kveld vore inne til avhøyr på lensmannskontoret i Gaupne. Alle har etter det Sogn Avis forstår status som vitne etter påstanden om ein skadeskoten bjørn i Krundalen natt til måndag.
Sogns Avis

Åtvarer mot skadeskoten bjørn
Politiet åtvarer no folk mot å ferdast i Krundalen i Jostedalen. Årsaka er ei anonym melding om ein skadeskoten bjørn.
NRK Sogn og Fjordane

Politiet advarer mot skadeskutt bjørn
Politiet i Sogn og Fjordane advarer folk mot å ferdes i Krundalen i Jostedalen, fordi en skadeskutt bjørn kan befinne seg i området.
 VG

Korgen: Bjørnen har stukket av
Bjørnejegerne i Hemnes sliter med å finne spor i terrenget etter slagbjørnen. Helt siden de fikk fellingstillatelse har det vært rolig i alle beitelagene innenfor skadefellingsområdet. Sauene går fredelig og gresser på fjellbeite.
Rana Blad

Fortvilt leting etter død sau
VERDAL: Sauebøndene Rekve og Karlgård hadde en siste fortvilt leteaksjon etter kadaver eller skadede sauer før fellingstillatelsen går ut i dag.
 Trønderavisa

Har kriseplan mot bjørn
Samtlige lensmannskontor i Indre Namdal er forberedt på at skadet bjørn kan være til fare for folk og fe. Politiet i Namdalen har utarbeidet en egen kriseplan.
 Namdalsavisa

Rovdyrpolitikk på dagsorden
For sauebøndene i Indre Namdal ble fjorårets sesong langt på veg et mareritt med store tap og store rovdyrplager. I deler av fylket må gjetere passe på saueflokkene døgnet rundt. Tross iherdig vakthold ser det ut til at tapene vil bli rekordstore.
 Namdalsavisa

Så bjørn krysse E6
En bamse tok veien mot Ferdesmyra lørdag ettermiddag etter å ha krysset E6 mellom Bugøyfjorden og Neiden.
Finnmarken

Fångade vargen på film
Att dalfolket får syn på en varg händer allt oftare. Men Helena Franz, som bor i den lilla byn Andersbo utanför Falun, lyckades fånga vargen på film. - Jag hann få upp kameran, och fick vargen på bild när den passerade vardagsrumfönstret, säger Helena.
Mora Tidning

 09 Juli 2006


Møtte bjørnen på Veståsen
Lørdag morgen opplevde Asbjørn Eriksen at en stor, mørk bjørn bykset over veien foran bilen hans mellom Åmot og Veslsandungen på Veståsen. Samme bjørn ble trolig observert lenger nord dagen før.
Oppland Arbeiderblad

Resultatløs bjørnejakt (Verdal)
Heller ikke sist natt fikk jegerne i Verdal teft av bjørn. I alt sju jegere var sist natt på jakt etter slagbjørnen i Verdal.
 Trønderavisa

Lager kriseplan mot bjørn
Politiet har lagt kriseplaner for hvordan bygdefolket i Grong skal beskyttes mot skadeskutt, livsfarlig bjørn.
Nationen

- Kan være 20 bjørner
Ifølge miljøvern-direktør Svein Karlsen aner ikke myndighetene hvor mange bjørner som finnes i Nord-Trøndelag. - Det kan være 20, eller for den saks skyld bare to, sier Karlsen.
 Adresseavisen

Ny bjørnejakt i natt
Eetter at det ble funnet nok et sauekadaver, ble det satt i gang ny bjørnejakt ved Ådalsvollen i Verdal.
 Adresseavisen

Bjørn har revet sju sauer i Namdalseid
Fortvilte sauebønder har denne uka funnet sju sauekadavre ved Finnvoldvatnet. Nå hjelper bøndene hverandre med å lete etter flere døde dyr.
 Namdalsavisa

Nye kadaverfunn
Bjørnen herjer i Nord-Trøndelag. I går ble det funnet fire nye sauekadaver etter sau i Namdalseid.
 Trønderavisa

Tjære stopper rovdyr
32 000 norske sauer blir tatt av rovdyr årlig. Bonde Rolv Kristen Øygard smører sine dyr inn med tjære, og har ingen tap.
 Aftenposten

Polsk turist vart skremd av stort dyr
JOSTEDAL: – Eg såg eit brunsvart dyr, i overkant av ein meter høgt på ryggen, seier den polske sykkelturisten Gosia Zlotkowska. Ho vart livredd då ho sykla forbi det store dyret onsdag kveld.
Sogns Avis

Antallet bjørner skal kartlegges
DNA-analyser av avføring skal gi svar på hvor mange bjørner det er i Nord-Trøndelag.
NRK Trøndelag

 07 Juli 2006


Tiltakene i planen
Tiltakene mot tap av husdyr på beite retter seg mot alt fra dårlige gjerder til rovdyr. Men sanking og samling på reservebeiter ser saueeierne som et håpløst tiltak.
Oppland Arbeiderblad

Jerv på ferde i Berdalen?
Peter Cowx kom over tre ihelrivne sauer i Berdalen. Leiar i Indrejordet beitelag, Øyvind Bergøy, fryktar at det er jerv som er på ferde. Fredag var Peter Cowx på fisketur i Berdalen. På tre ulike stader fann han sauer som var blitt drepne av eitkvart, sannsynlegvis rovdyr.
 Ryfylke Nett

Lite konstruktivt å jakte ulovlig
WWF reagerer med bekymring på Nord-Trøndelag sau og geits utspill om å skyte bjørn ulovlig.
NRK Trøndelag

Mest negativ til rovdyr
Ingen i Norge er mer negative til rovdyr enn nordtrønderne. Hele 78 prosent ønsker at det skal bli lettere å avlive rovdyr.
NRK Trøndelag

- Resultatet er bygd på uvitenhet
Resultatet av rovdyr-undersøkelsen er bygd på uvitenhet blant folk. Det mener Per Flatberg i Naturvernforbundet.
NRK Trøndelag

Frykter jerv har tatt sauer
Sauebønder frykter at jerv har drept tre sauer i Berdalen, i området mellom Sauda og Røldal. Beitelagsleder Øyvind Bergøy sier dyrene ble funnet bare to uker etter at de ble sendt på beite. Rundt 1500 sauer går på beite i området, som har vært fritt for rovdyrangrep lenge.
NRK Rogaland

Bjørn herjer i Namdalseid
NAMDALSEID: Det er de siste dagene blitt funnet fem sauekadaver dokumentert tatt av bjørn i traktene rundt Finnvollvatnet i Namdalseid. Saueeier Magnhild Gjelland fortviler over at en overskuddsdreper herjer i saueflokken hennes.
 Trønderavisa

Redde jostedøler fortvilar over SNO
JOSTEDAL: – Det er vår form for livskvalitet å få gå i fjellet om sommaren. Det er heilt utenkjeleg no, seier Mette Grov. Frykta for å treffa på bjørnen er merkbar i bygda, både blant born og vaksne. Dei er skuffa over at Statens Naturoppsyn (SNO) yter ansvaret for felling over på bøndene og dei lokale jegerane.
Sogns Avis

Resultatløs bjørnejakt i Verdal
VERDAL: I går ble det løst ut en fellingstillatelse på bjørn i Verdal. I hele natt har det pågått jakt, men uten resultat. Saueeier Mette Karlgård fant i går kveld en skadet sau, og det gjør at man er oppe i 14 sau tatt av bjørn totalt.
 Trønderavisa

Kvinne skamslått av bjørn
Anchorage (ANB-AP): En kvinne fra Hawaii ble sendt til sykehus etter at hun ble angrepet av en brunbjørn i Alaska.
 Dagsavisen

– Bruk nødvergeretten
Nord-Trøndelag sau og geit (NTSG) er på krigsstien og kommer med følgende tordentale: – Vi kan ikke lenger stå og se på at sauene våre blir drept. Bruk nødvergeretten dersom bjørnen går til angrep på sau.
 Trønderavisa

Fikk fellingstillatelse på bjørn
VERDAL: Fylkesmannens miljøvernavdeling har gitt fellingstillatelse på bjørn i Ådalsvoll-området i Sul i Verdal.
 Trønderavisa

Lite rovdyrskader i fylket hittil i sommer
Hittil i sommer har det vært lite rovdyrskader i Hedmark. I fjor var det jerv i Nord-Østerdal som sto for halvparten av rovdyrskadene i Hedmark. Ulven preger avissidene, mens jerven er grådigst på beitemarkene. Nord-Østerdal har halvparten av rovdyrskadene i Hedmark.
Østlendingen

Gjerde holdt ulven unna
I Grue jobbes det for å gjerde rovdyr ute fra beiteområder. Merete Furuberg forteller at gjerde holdt ulven borte.
Østlendingen

Fjellrevvalpene har det bra
De seks fjellrevvalpene som ble født i avlsstasjonen på Sæterfjellet 22. juni vokser og har det bra.
Opdalingen

Vargfälla drar till sig intresse
HöGSBY Hembygdsgården i Bötterum flyttar fram positionerna. Det senaste tillskottet bland klenoderna är sydöstra Sveriges största vargfälla.
 Barometern

Going AWO(O)L
Homeland Security lacks manpower to hunt herders who disappear. Wolves kill for the joy of killing, often not eating their prey, Soulen said. “The dogs are no match for them, but they help alert the herders. When they start whimpering, you know trouble’s coming,” the rancher said.
Capital Press

Town kicking in for bear aversion program
The Town of Canmore finds itself with strange bedfellows after approving funding for a program that will increase the amount of aversive conditioning on provincial lands. The initiative, arranged through Mayor Ron Casey, will see the town inject $12,310 into the manpower and dog power needed to prevent human-bear encounters in the dense woods surrounding the town site.
Rocky Mountain Outlook

Bear injures woman after forest encounter
WRANGELL -- A grizzly mauled a 57-year-old Hawaii woman while she was hiking on a trail near Wrangell on Sunday, Alaska State Troopers said.
 The Anchorage Daily News

Food-conditioned bears destroyed
Conservation officers spent the Canada Day long weekend trying to deter or capture bears at campgrounds in Whistler and at Nairn Falls and Birkenhead Lake provincial parks, but in the end found it necessary to destroy food-conditioned bruins in each of the Pemberton-area parks.
Whistler Question

 06 Juli 2006


Jakten fortsetter
Bjørnen i Hemnes er fortsatt på frifot. Jegerne har jaktet på bjørnen siden tirsdag, men uten resultat.
NRK Nordland

Turist skal ha sett bjørnen i Jostedal
Ein utanlandsk turist skal ha sett bjørnen sein onsdag kveld. Jaktlaget vart samla og har gjennomført søk i området i fleire timar. Bjørnejakta i Jostedalen er i gang att.
Sogns Avis

Bjørnejakt i Verdal
Etter flere funn av drept sau den siste tida, vil det bli igangsatt jakt på bjørn i Verdal kommune ikveld.
NRK Trøndelag

Har gitt fellingstillatelse på bjørn i Hemnes
Fylkesmannen i Nordland har gitt fellingstillatelse på én bjørn i deler av Hemnes kommune. Fellingstillatelsen gjelder fra og med 04.07.2006 til og med 14.07.2006.
FM Nordland

Kritiserer rovviltnemndene
Norges Naturvernforbund og Foreningen Våre Rovdyr kritiserer flere av landets rovviltnemnder for partisk forvaltning og for å ha «en meget lav terskel for skadefellingsvedtak». De to organisasjonene hevder at lederne i fem av de åtte nemndene «tar beitenæringens parti» i uttalelser til medier, og ved å presse Direktoratet for naturforvaltning i spørsmål om jaktkvoter og skadefellingsvedtak.
 Gårdsplassen

Så at bjørnen angrep
GRONG: Sauebonde Kjell Johansen og hans sønn Bengt Anders fra Harran i Grong hadde bjørnen så nære som 30 meter da den angrep sauene deres natt til onsdag. De hadde skutt om avstanden var større.
 Trønderavisa

Rovviltkontakt med egen sau
Ingebrigt Kirkvold i Tydal driver sauebruk med 60-70 vinterfõra dyr, men er også alltid parat til å rykke ut for å dokumentere rovvilttap på oppdrag for staten. – Kombinasjonen går ganske greit, men jeg må alltid være passe på hvilken hatt som er på, sier sauebonden på Kirkvoll.
 Selbyggen

Uimotståelig pizza
Den lille bjørnungen kunne ikke motstå fristelsen da den kjente pizzalukt på sin vandring i gatene i Lake Tahoe vest i USA. Den hoppet like gjerne opp i en rød Buick fra 1964. Der fant bjørnungen både barbeque-kylling og jalapeno pizza, og den satte i gang med å hive innpå, skriver AP.
 Dagbladet

Vargen får skjutas
Vargen i Rudskoga tros vara både sjuk och nästan blind. Därför har polisen beslutat om avlivning. Men någon varg har inte synts till i området sedan man skrämde den med fyrverkeripjäser förra veckan.
 Nerikes Allehanda

Landshövdingen svarar på jägarkritik
Jägareförbundet är kritisk mot länsstyrelsens handläggning av björnjakten. Nu lovar den tillförordnade landshövdingen Inger Eriksson att rutinerna ska ses över.
 SR - Dalarne

”Jag sade åt vargen att den ska lämna våra får i fred”
Först trodde Göran Härmälä inte sina ögon. Det var en varg på hans åker i Sottungsby i Vanda. Han stod bara fyrtiofem meter ifrån den. Halv fyra på lördag morgon körde han sin traktor på åkern och kastade ett öga på något som han trodde var en hjort. Då han tittade närmare tyckte han att hjorten var ovanligt stor. Sedan märkte han att det var en varg.
 Hufvudstadsbladet

Tre såg björn i Brändö – Fånga den på bild och vinn matbiljetter
Natten till tisdag såg tre personer en livs levande björn på Åva, Brändö. – Den stod tjugo meter från oss och grävde i marken, säger Staffan Sjöman. Vikarierande jaktförvaltare Marcus Nordberg på LR är inte säker men tror inte att björn setts på Åland i modern tid. Inte på 1900-talet i alla fall.
Ålandstidningen

 05 Juli 2006


Jervebestanden kraftig overvurdert
Jervebestanden i Sør-Norge kan være kraftig overvurdert på grunnlag av tellinger av ynglehi, går det fram av en rapport fra Norges institutt for naturforskning (NINA).
 Gårdsplassen

Både ungar og vaksne er redde for bjørnen
GJERDE: Utanfor butikken på Gjerde har det samla seg ein gjeng som diskuterar bjørnen i Krundalen. – Ingen likar denne situasjonen, både ungar og vaksne er redde og torer ikkje å gå i skogen, fortel karane på trappa.
Sogns Avis

Bønder vil dele ut skyte-fullmakter
Sauebøndene vil dele ut skyte-fullmakter til hverandre for å unngå juridisk tvil om nødverge - og de vil bære våpen i fjellet. Det sier Odd E. Risan i Norsk Sau og Geit. I går skrev Nationen om jerve-jegerne som felte en bjørn i Grong og som nå skaper juridisk debatt.
Nationen

Bjørnejeger kom med sterk advarsel
Bjørnejaktkurset tirsdag ble ingen oppfordring om å skyte med henvisning til nødvergeretten. – Vær i hvert fall klar over konsekvensene hvis du skyter, sier bjørnejeger Kåre Vik
Helgeland Arbeiderblad

Kun én bjørn kan skytes i år
Det er uenighet mellom Direktoratet for Naturforvaltning og rovviltnemnda om det kan tas ut flere enn sju skadebjørn i vår region.
 Trønderavisa

27 bjørner skutt på 31 år
NAMSOS: Siden 1975 er det blitt skutt 27 bjørn i Nord-Trøndelag. 21 av bjørnene er skutt i kjerneområdet for bjørn i Lierne. Det siste året har også en rekke andre kommuner opplevd større aktivitet av bjørn.
 Trønderavisa

Ulvestrid havner i Høyesterett
Høyesterett skal avgjøre om det er dyremishandling å sende sauer på beite i et ulveområde.
NRK Hedmark og Oppland

Jegerforbund klager på bjørnekvotene
Svenska Jägareförbundet i Dalarne sier de holder på å miste all tillit til saksbehandlerne for rovdyrspørsmål i området. Årets bjørnekvoter har fått begeret til å renne over.
Jeger
hund og våpen

Mattilsynet i full digital beredskap
Da fugleinfluensaen herjet i Sverige var det en dame i nabolaget som ikke ble varslet. Mattilsynets nye beredskapssystem skal hindre slike avvik.
 Varden

Jervejakt i Måndalen
Et jaktlag på 20 personer prøver har de siste par ukene drevet intens jakt på jerven som har slått seg til i måndalsfjella.
Romsdals Budstikke

Har startet bjørnejakta
HEMNES: Jakten etter slagbjørnen er startet, men så langt har den holdt seg skjult for jegerne. Tirsdag ettermiddag dro 11 jegere til fjells. Av jaktledelsen ble de plassert ut på ulike deler av terrenget.
Rana Blad

Slagbjørn i Åfjord
ÅFJORD: I går morges ble det funnet to sauekadaver i Åfjord. Statens Naturoppsyn har nå bekreftet at det er bjørn som står bak.
Fosna-Folket

Sekretessen lyft om närgången varg
Länstyrelsen har nu tagit bort sekretessen kring beslutet av skjuta den varg i Rudskoga som varit närgången mot människor och boskap. Jägaren Per Larsson fick uppdraget att avliva vargen efter att han och en kollega försökt skrämma bort djuret. Vargen har dock inte synts till på en vecka - Den har kunna avlidit eller så har den kanske lämnat området, säger jägare Per Larsson.
 SR - Värmland

Hon mötte björn i skogen
När Gerd Mattsson tog en skogspromenad nära boningshuset i Hede, stod hon plötsligt öga mot öga med en fullvuxen björn. - Det var otäckt, jag fick bly i benen,säger hon.
Länstidningen

Ilskna jägare
Jägareförbundet I Dalarna är på kollisionskurs med länsstyrelsen i synen på hur många björnar som borde få skjutas i höst. I ett brev till landshövding Ingrid Dahlberg framför dalajägarna stark kritik över att myndighetens handläggare i rovdjursfrågor sänkt avskjutningskravet till 27 björnar.
Falu Kuiren

Jägareförbundet hotar att hoppa av rovdjursgruppen
Jägareförbundet i Dalarna hotar att hoppa av länsstyrelsens rovdjursgrupp - och andra organ som administreras av myndigheten. 'Det är inte meningsfullt längre', skriver ordföranden Lars-Olov Kristiansson i ett brev till landshövding Ingrid Dahlberg.
Falu Kuiren

Läsarna grillar miljöpartiet
I min by i Ångermanland har vi björnspillning i samhället och björnmöten i motionsspåret och rivmärken på bebodda trähus. Vad anser ni är en lagom nivå på rovdjur?
Expressen

Riksdagens latmaskar
ALMEDALEN. Var femte riksdagsledamot har klippt och klistrat för att få ihop sina motioner. Trots att de tjänar 48 000 kronor i månaden orkar de inte skriva själva utan lånar andras argument och åsikter. Främst från olika intresseorganisationer.
Expressen

Vargar i Dalarna har försvunnit
Enligt vad tidningen erfar har flera vargar försvunnit i Dalarna under vintern. Anledningen kan vara att de vandrat över gränsen, att de skadats naturligt - eller blivit utsatta för olaglig jakt.
Falu Kuiren

Tahoe Bear Swills Booze With Pizza Snack
A bear cub drew a crowd of spectators at a Lake Tahoe neighborhood as it munched on barbecue-chicken-and-jalapeno pizza in the back seat of a vintage red Buick convertible.
Washington Post

Expert touts wolf changes
Biologists made some erroneous assumptions about wolf behavior around cattle and sheep during the wolf reintroduction planning process in the late 1980s, Timm Kaminski told an audience at the AMK Ranch in Grand Teton National Park. Kaminski worked on those plans as a biologist with the Mountain Livestock Cooperative. He said researchers thought most wolf packs would remain deep in wilderness areas in Yellowstone and central Idaho. 'Most packs moved out to the boundary areas where there is grazing,' he said. 'We didn't anticipate that. There's been a fair amount of conflict. Reconciling the conflict has been torturous for some.' Early planners also thought that wolves wouldn't eat livestock as long as they lived near an abundance of natural prey. 'Wrong, wrong, wrong,' he said.
Star Tribune

There are things you need to know about bears
The best way to keep bears away from a residence or neighborhood is to make sure food is inaccessible, according to bear behavior experts. Frank Van Manen, director of the University of Tennessee bear research study, lives in a subdivision in the foothills of Chilhowee Mountain. Recently a bear was spotted wandering around his neighborhood.
The Daily Times

 04 Juli 2006


Hemmelig jakt på nærgående ulv
I går ble det kjent at jegere jaktet på en ulv i Värmland i Sverige, men få andre opplysninger slapp ut.
Jeger
hund og våpen

ROVVILT - INFO FRA FYLKESMANNEN I SØR-TRØNDELAG [doc]
For å styrke overvåkningen av bjørn skal det i løpet av 2006 og 2008 samles inn ekskrementer fra bjørn for DNA-analyser i Sør-Trøndelag og resten av rovviltregion 6. En tilsvarende undersøkelse skal foretas i Jämtlands län i Sverige. Analysene vil gi oss en bedre oversikt over antall bjørner i Midt-Norge samt i tilgrensende områder i Sverige.
FM Sør-Trøndelag

Hvordan oppdage drepte beitedyr?
Det kan være vanskelig å finne igjen beitedyr som er drept av fredet rovvilt. Her er derfor noen tips til hvordan dere som ferdes i beiteområder lettere kan oppdage eventuelle skadde og døde beitedyr.
FM Sør-Trøndelag

Fann nytt spor etter bjørnen
Eit nytt spor etter bjørnen vart seint mandag kveld funne I Krundalen I Jostedal. Fotavtrykket sat i våt jord, og er av same storleik som tidlgare spor.
 Bergens Tidende

Finjuss kan avgjøre nødverge etter bjørnefelling
Hvem opptrådte jerve-jaktlaget som felte bjørnen i Grong på vegne av? Det kan bli helt avgjørende for om fellingen blir godtatt som nødverge.
Nationen

80 sau tatt av bjørn
GRONG: Fram til 20. juni er 80 sau bekreftet tatt av bjørn i Nord-Trøndelag. Ingen av disse er i Grong. Bjørnen som ble felt uten fellingstillatelse i Tømmeråsfjellet natt til lørdag ble ferdig obdusert i går ettermiddag. Det vil ikke foreligge noe resultat før Grong lensmannskontor er ferdig med etterforskningen. Det sier lensmann Herolf Nordaune (bildet). Til tross for at bjørnen angivelig jaktet på sau er det ikke blitt registrert sauekadaver tatt av bjørn i Grong kommune hittil i år
 Trønderavisa

Spar oss for honnørordene
Miljøvernminister Helen Bjørnøy deltok 6. juni på det sentrale kontaktutvalg for rov-viltforvaltningen. I sin innledning la hun bl.a. vekt på følgende: Det legges opp til et lavere konfliktnivå. Det skal være forutsigbare rammebetingelser. Det skal merkes at vi har fått en ny regjering. Dyreeier skal ikke få økonomiske problemer som følge av rovdyrpolitikken.
Østlendingen

Bjørn på Golsfjellet
Ein bjørn har vore på vandring på Golsfjellet og sett tydelege spor etter seg. Han er også utpeikt som gjerningsmann for ei sundriven søye som vart funne på Valdressida aust for Sanderstølen.
Hallingdølen

Åpner for bjørnejakt
HEMNES: Slagbjørnen i Hemnes lever nå utrygt. Etter hans herjinger i saueflokkene der, har Fylkesmannens miljøvernavdeling gitt grønt lys for skadefelling.
Rana Blad

Bjørn observert ved Grov
Slagbjørnen som har drepe meir enn eit dusin sauer dei siste vekene, er nettopp observert ved Grov i Jostedal. Etter det Sogn Avis forstår er det gjort sikre observasjonar av bjørnen som vart gjort for ein halvtime sidan, like etter klokka 23.00.
Sogns Avis

Fann nytt sauekadaver i Krundalen måndag
Måndag ettermiddag vart det funne noko eit sauekadaver, som etter alle solemerke er drepe av bjørn, i Jostedal. Denne gongen i Krundalen. Seint måndag kveld blir det vurdert om det permitterte jaktlaget skal aktiviserast att med det same.
Sogns Avis

- Ikke flere bjørner
Til tross for flere møter mellom folk og bjørn i det siste, tror ikke forskerne at det er flere bjørner enn før i Nord-Trøndelag.
NRK Trøndelag

Landshövding indragen i rovdjurskonflikt
Jägareförbundet i Dalarna riktar i ett brev till landshövding Ingrid Dahlberg mycket stark kritik mot de som handlägger rovdjursfrågor på länsstyrelsen.
 SR - Dalarne

Jakt på varg i Rudskoga
Sen i fredags så pågår det vargjakt i Värmland. Det är en varg i Rudskoga som Polisen beslutat om jakt på.
 SR - Värmland

Varg värd 400 mil
Familjen har sponsorer till resan och samarbetar med den tyska miljöorganisationen Bund. Syftet med den cirka 400 mil långa vandringen genom Tyskland, Sverige, Norge, Finland och med finsk-ryska gränsen som slutmål är att få uppmärksamhet för vargens situation och behovet att värna dess rätt. Heiko Thies är biolog med särskilt intresse för människans förhållande till rovdjur och vill gärna ändra inställningen till vargen hos de människor som är negativt inställda till den.
Helsingborg Dagblad

Varg 200 meter från bebyggelsen
Det var i lördags eftermiddag, omkring klockan tre, som Börje Svensson hade en nära varg-upplevelse. Han var ute och gick med hunden nere vid älven i närheten av Limas centrala delar. Precis när han nått bron vid kyrkan började hunden morra. Och i spåren som de just kommit från dök en varg upp.
Södra Dalarnas Tidning

Daurer såg varg vid Östra Kikkejaur
ARVIDSJAUR (NN) En varg rör sig i Arvidsjaurs kommun. Steve Daurer, Dartsel, fick på söndagskvällen se den på nära håll. 'Jag har sett varg i Kanada och Alaska, men aldrig tidigare i Sverige', säger han.
 Piteå-Tidningen

Italy wants body of slain bear
Rome, July 3 - Italy wants to gain possession of the carcass of Bruno, the brown bear shot dead by Bavarian hunters last week after walking from his home in northern Italy to southern Germany . Environment Minister Alfonso Pecoraro Scanio intends to send a formal request for the Italian-born animal's corpse to his opposite number in Bavaria this week, officials at the ministry confirmed on Monday .
ANSA

 03 Juli 2006


Bjørnefelling får konsekvenser
Bjørnefellinga i Grong i helga får konsekvenser for andre. Nå kan det bli vanskeligere å få fellingstillatelser der det virkelig trengs.
NRK Trøndelag

Avventar bruk av helikopter
Sverre Tveiten i Statens Naturoppsyn meiner det ikkje er naudsynt med eit helikopter når ein kan finne spor på eiga hand. Han viser òg til at det er det lokale fellingslaget som styrer jakta, og at dei difor foreløpig held seg i bakgrunnen.
NRK Sogn og Fjordane

Fann nytt kadaver
luster: Det vart i går funne eit nytt sauekadaver i Luster, men kadaveret er neppe av nyare dato. Det er heller ikkje funne nye spor etter bjørnen, og jaktlaget er difor permittert.
Sogns Avis

Slagbjørnen må vekk
Ifølgje NRK Sogn og Fjordane er Verdas Villmarksfond kritisk til at det blir jakta på bjørn. Villmarksfondet meiner at det bør vera bjørn her i fylket, først og fremst fordi Sogn og Fjordane tidlegare var eit viktig rovdyrfylke. Me trur ikkje det er særleg stor støtte i denne regionen for villmarksfondet sitt syn i denne saka. At dette dessutan kolliderer med stortinget sitt vedtak om at Sogn og Fjordane saman med Hordaland, Rogaland og Vest-Agder skal vera bjørnefri sone, gjer ikkje villmarksfondet si sak spesielt mykje betre.
Sogns Avis

Jegerne i Grong: -Bjørnedrap var nødverge
I følge jegerne i Grong skjøt de bamsen da den kom halsende 10 meter bak en flokk på 50 sauer. Det kommunalte jaktlaget varslet politiet klokken 03.52 natt til søndag om at de hadde skutt en bjørn i Tømmeråsfjellet, fire-fem kilometer øst for Grong. Bjørnen skal ha blitt felt i totida. Jaktlaget hadde ikke fellingstillatelse for bjørn, men derimot for jerv.
 Adresseavisen

Skjøt ung bjørn på jervjakt
GRONG: Et jaktlag fra Grong skjøt natt til søndag en bjørn i Tømmeråsfjellet mens de var på jervjakt. Ifølge jaktleder Jon Vongraven (59) ble det løsnet fem skutt i nødverge mot en bjørn som sprang etter sau. Like før klokken 02.00 natt til søndag ble det kommunale jaktlag på fem jegere fra Grong oppmerksom på en liten bjørn som kom springende etter en saueflokk i Tømmeråsfjellet.
 Trønderavisa

Vil ha bjørnen Bruno «hjem»
Roma (ANB-AP): Italias miljøvernminister vil ha brunbjørnen Bruno, som ble skutt og drept i Bayern i forrige uke, hjem til Italia.
Rana Blad

Tapsårsaker i utmarksbasert beitebruk [pdf]
Vi registrerer med interesse at Mattilsynet starter opp et prosjektarbeid for å finne årsaker til tap av beitedyr i utmark. Målrettet innsats på dette feltet imøteses med forventning av beitenæringa og næringas hovedorganisasjon Norsk Sau og Geit. Samtidig er det med en viss undring vi må konstatere at Mattilsynet etablerer dette prosjektet uten å ta kontakt med dem dette i første rekke angår, nemlig beitebrukerne.
 NSG

Møter i Rovviltnemnda for region 6
Fylkesmannen legger her ut innkallinger og referater fra møter som Rovviltnemnda i region 6 har hatt/ skal ha.
FM Nord-Trøndelag

Inget stopp för vargröstning
Kommunfullmäktige i Älvdalen och i Mora har tagit beslut om att genomföra kommunala folkomröstningar. Det med frågeställningen ”om kommunen skall verka för att det ska bli möjligt att freda tamdjur och hundar vid ett direkt rovdjursangrepp även utanför hägn”. Mot det beslutat har en begäran om inhibition, verkställighetsförbud, kommit från både Älvdalen och Mora. Länsstyrelsen har dock valt att avslå den begäran.
Mora Tidning

Björn i Pålberget
Piteåpolisen fick under lördagkväll rapport om att en björn synts i Pålberget. Personen som anmälde händelsen rapporterade att björnen verkade vara helt orädd när den gick genom byn.
 Piteå-Tidningen

Fyrbent honungstjuv oroar älgfarmare
En björn har setts smyga kring staketet vid älgfarmen i Bjurholm. Det har gjort ägaren, Christer Johansson, nervös. Samma björn har troligtvis även gjort ett besök hos en biodlare några kilometer bort.
 Västerbottens Kuriren

Ryska jättebjörnar flyttar till Orsa
Nu är det klart att Orsa björnpark får två nya jättebjörnar från Kamtjatka i sommar. Parken har jobbat i ett års tid för att få klart med alla tillstånd som behövs.
 SR - Dalarne

 02 Juli 2006


Bjørn skutt uten tillatelse
Et bjørnedrap i Nord-Trøndelag etterforskes nå av politiet. Jaktlaget hevder å ha skutt i nødverge. Om bjørnedrapet blir stemplet som nødverge, vil det være den fjerde rovdyrfellingen i Nord-Trøndelag det siste året som henlegges med denne begrunnelsen.
 Aftenposten

Jakt på gaupe i Sigdal
Fylkesmannen tillater felling av gaupe på grunn av sauetap. Eggedal Beitelag har søkt om å få felle ei gaupe som den siste tida har tatt minst 10 lam på beite i Eggedal.
FM Buskerud

Bjørnen viser seg ikkje
Leitinga etter bjørn eller ferske bjørnespor i Jostedalen har vore resultatlaus fram til laurdag middag.
NRK Sogn og Fjordane

Har ikkje funne ferske bjørnespor i Jostedal
JOSTEDAL: Jakta på bjørnen i Jostedal held fram etter at Direktoratet for Naturforvaltning avslo kravet om oppsetjande verknad frå Foreninga Våre Rovdyr. Men laurdag føremiddag er det ikkje funne ferske spor etter bjørnen og jaktlaget kan bli permittert.
Sogns Avis

I januar og mars krasjet han med elg. Torsdag stanget bjørnen bilen til Tomas Anders
SNÅSA: Etter to viltpåkjørsler trodde Tomas Anders Danielsen at uflakskvoten var brukt opp da han sammen med to kamerater var ute på en nattlig kjøretur for å kikke etter vilt i Roktdalen i Snåsa. Men like over klokka 23.00 torsdag inntraff det utrolige: - Vi kjørte rolig og så ut over myrene mens vi pratet. Da vi kom ut i åpent lende etter å ha passert en liten skogteig, kom plutselig noe stort og brunt byksende på skrå opp av grøfta og traff bilens A-stolpe, stolpen mellom frontruta og sidedøra, med hodet først, sier sjåfør Tomas Anders Danielsen.
 Namdalsavisa

Skikkelig nærkontakt med bjørnen
De tre kompisene pleier å bruke kveldene til å kjøre langs skogsbilveier i håp om å se noen dyr de kan fotografere. Det var en slik tur trekløveret var på torsdag ved midnatt. De hadde valgt seg Roktdalen sør i Snåsa kommune. Her er de unge menns fantastiske historie: – Vi hadde kjørt til veis ende og var på tur tilbake da en brun, stor skapning plutselig kom hoppende på skrå mot bilen forfra. Jeg rakk ikke å reagere i det hele tatt selv om farten var lav, sier Danielsen.
 Trønderavisa

Krever en bjørneaksjon
MPR-utvalget frykter for bjørneutviklingen i regionen. De mener at Fylkesmannens miljøvernavdeling og rovviltnemnda i Nordland er for passive. I en uttalelse signaliserer Rana-politikerne at de har en stigende uro for økningen i bjørnestammen på Helgeland. De ser på tapsutviklingen i Hemnes i forhold til beitedyr som svært problemfull.
Rana Blad

Bildet tatt rett ved boligfeltet
I halvannen time kunne Tom Smestadmoen følge denne gaupa – rett bortenfor huset ved Krokenskogen. – Det er tydelig at gaupa holder til her i området, sier den erfarne jegeren om dyret han fikk studere bare 50–100 meter fra sin egen hage.
Sandefjords Blad

Vargenkät hade för dåligt underlag
Nästan halva befolkningen i ett vargtättområde gillar vargen, det visade en undersökning som kom förra veckan. 250 hushåll i ett område fick chansen att svara på en enkät från varginformatören Jan Perjons i samarbete med Grimsö Viltskadecenter. Men bara 114 personer av de 250 svarade, mer än hälften gjorde det inte.
Bergslagsposten

I dag slipper Stig fotbojan
MELLERUD: I dag knäpps fotbojan av vargskytten Stig Engdahl i Uddalen utanför Dals Ed. Nu har Stig sonat sitt straff, ett straff som varit omdiskuterat och omdebatterat, och han kan åter röra sig fritt hemma på gården och i samhället.
 Trollhättans Tidning

Gemensam aktion mot rovdjur
Jägareförbundet och LRF sätter gemensamt press på politiker att plocka ner statlig rovdjurspolitik på regional nivå.
 Borås Tidning

Kristdemokraterna svänger i vargfrågan
Göteborg. Kristdemokraterna vill göra det lättare att skjuta varg. Det beslöt rikstinget på lördagen. Därmed sällar sig kd till de partier som försöker profilera sig i den infekterade vargfrågan.
 Dagens Nyheter

Övergiven björnunge kan klara sig
På länsstyrelsen är man inte så orolig för den lilla björnungen som setts lufsa omkring i Holsvattnet utanför Boden. - Det har visat sig att årsungar kan klara sig ganska bra själva, säger Alf Karlsson, naturbevakare på länsstyrelsen.
 Nordbotten Kuriren

Bear injures Sevierville man in possible attack
A man was injured Friday afternoon during a possible bear attac. Max Lemmons, 50, of Sevierville reported around 4:30 p.m. that he had been attacked by a bear in the nearby woods off Ski Mountain Road, according to Allen Ricks, information officer for the Tennessee Wildlife Resource Agency.
 The Mountain Press

Bear-sized man lives to tell of an attack
Standing more than 6 feet tall and weighing about 300 pounds, George Petta is a bear of a man and not easily intimidated. But when a bear lunged at him on a Sussex County golf course Thursday morning he froze. 'I never knew what hit me,' recalled the groundskeeper. 'She hit me so fast, tearing my shirt, hitting my chest and my arm. She hit me at least three or four times. And then she punched me one last time in the face before she left.
New Jersey Ledger

Experts urge caution in bear country
If you go down to the woods today, ensure there’s no big surprises. And if you go down to the woods today, do your best to ensure there is no chance of surprising a grizzly bear in the midst of its daily routine. Most grizzly encounters are the result of an animal being surprised, says Jay Honeyman, human/bear conflict specialist and executive director of the Karelian Bear Shepherding Institute. For that reason, he said, arming oneself with knowledge and repellent products like spray, bangers, bells and air horns before heading out is the way to go.
Rocky Mountain Outlook

State kills bear after attack at golf club
HARDYSTON -- A young female black bear swatted at a golf course groundskeeper, causing minor injuries, and will be tested for rabies after it was killed Friday by state workers, authorities said. The 150-pound bear attacked the groundskeeper Thursday morning as he was working on one of the greens at Crystal Springs Golf Resort, officials said. The bear was caught early Friday and killed by state workers, as required by state regulations for bears considered dangerous.
Daily Record