Rovdyrnyheter mars 2006

 

 31 mars 2006


Bjørnøy vil ikke røre grenseulvene
Miljøvernminister Helen Bjørnøy avviser blankt et forslag fra Fremskrittspartiet om å regne grenseflokkene av ulv som norske. Dermed får ulvene gå i fred.
Nationen

Premiering for observasjoner av jerv og gaupe i kommunen
Lyngen sau og geit vil premiere observasjoner av jerv og gaupe i kommunen med fenalår. Rovdyrskader hos sau og lam er et stort problem blant sauebøndene i Lyngen kommune. I 2005 var det en økning i rovdyrskadene sammenlignet med 2004
Lyngen Kommune

Ulven jager jegerne
Så godt som alle harejegere er borte, og mange fuglejegere med hund har også gitt opp jakt. Hovedårsak: Ulv. - 9 av 10 harejegere har gitt opp jakta. De tør ikke lenger slippe hundene sine av frykt for at ulven skal ta hundene. Jakthunder er blitt angrepet og alvorlig skadet, og enda flere er drept av ulv, sier Bergersen. Enkelte fuglejegere som jakter med hund, har også gitt seg av samme årsak, selv om de ikke er like utsatt som i harejakt, ettersom fuglehunder ofte er nærmere jegere. Bergersen forteller at for mange elgjegere, spesielt på Varaldskogen, er det helt slutt på å bruke løshund i jakta på grunn av ulvetrusselen.
 Glåmdalen

Hedmark ut av skogen
Det var under konferansen på Lillehammer at Jens A. Riisnæs også luftet sine tanker om at Norge bør kvitte seg med de store rovdyrene, og særlig ulven. Jeg synes ikke ulvedebatten skal være hovedsaken her, men det er helt sikkert riktig, som Riisnæs hevder, at husdyr og levende bygder er mye viktigere for utenlandske turister enn rovdyr og uberørt natur. Derfor skal vi også ta med oss hans ord om at det viktigste er å bevare kulturlandskapet – basert på primærnæringene og særlig de små gardene.
Østlendingen

Ny frist for tilskudd til tiltak mot rovviltskader
Det er en forutsetning at tiltakene med stor sannsynlighet kan forventes å ha en direkte tapsreduserende effekt. Midlene skal fortrinnsvis brukes til å beskytte sau på hjemmebeite innenfor forvaltningsområdet for ulv, men også for områder utenfor forvaltningsområde kan det søkes om forebyggende tiltaksmidler i henhold til forvaltningsplanen for store rovdyr i region 4. Husdyreiere og beitelag oppfordres til å søke. Søknadsfristen er satt til 10. mai.
FM Oslo og Akershus

Reagerer kraftig på radiomerking av rovdyr
Norges Naturvernforbund reagerer kraftig på utspillet fra Direktoratet for naturforvaltnings direktør Janne Solli i NRK1s program Brennpunkt 28. mars. Hun åpnet for merking av rovdyr av rene forvaltningsmessige hensyn. – Rovdyra er en del av vår ville natur. Vi er forpliktet til å verne om vår ville fauna og flora, sier leder Lars Haltbrekken. - Denne forpliktelsen er forankret i så vel etiske og naturvernmessig hensyn, som i Bernkonvensjonen og viltloven. Å plassere ville dyr i en elektronisk innhegning strider mot alle disse grunnleggende forholdene.
Norges Naturvernforbund

Grizzly Man
Den tyske mesteren Werner Herzog er tilbake med en storslått dokumentar som allerede kan betegnes som en av årets beste filmer, uansett sjanger!
 Filmlisten

Miljöministern utser rovdjursutredare
Miljöminister Lena Sommestad utsåg idag Åke Pettersson till särskild utredare av effekterna av rovdjursstammarnas utveckling. Åke Pettersson har tidigare bland annat utrett frågor om samhällets sårbarhet och säkerhet. Han ska, med utgångspunkt i de av riksdagen fastställda målen för en sammanhållen rovdjurspolitik, analysera rovdjursstammarnas tillväxt och lämna förslag till hur rovdjurspolitiken kan utvecklas.
Regeringskansliet, SE

Ny rovdjursutredare
En ny rovdjursutredare utsågs av regeringen på torsdagen. Det blir centerns förre partisekreterare Åke Pettersson som tar sig an uppdraget att granska hur rovdjurspolitiken bör utformas.
 SR - Norrbotten

Överdrivet lyckad lodjursjakt
En dag återstår av lodjursjakten. Elva djur återstår av tilldelningen, men överskjutning i flera län gör att antalet fällda djur redan uppgår till planerade 51.
 ATL-nyheter

 30 mars 2006


Ønsker hiuttak av jerv i Meråker
Det kan bli aktuelt med hiuttak av jervunger i Trøndelag også i år. Meråker kommune har søkt om å få ta ut alle ynglinger av jerv så nær som en. Metoden med å begrense jervebestanden ved hiutak av jerv skapte sterke reaksjoner i fjor da en jervefamilie i Lierne ble avlivet. Men rovdyrproblemene er så store i Meråker at dette må til, sier jordbrukssjef i kommunen, Marit Graftås.
NRK Trøndelag

Politikere støtter saubønder i beitestrid
Saubønder i Rendalen har havnet i langvarig rettstvist med staten. Nå garanteres de økonomisk støtte fra politikerne i Norges største saukommune. Bakgrunnen for saken er en rettstvist som nå havner i Høyesterett. Etter et ulveangrep i 2002 fikk 13 saubønder i Rendalen pålegg fra Dyrevernnemnda om å sanke inn sau i beiteområdet. Samtidig fikk de forbud mot å slippe sau i samme område. Bøndene krevde erstating for det økonomiske tapet når de måtte ta i bruk innmarksbeite og for innkrenkningen i beiterettighetene.
Nett OPP

Utsetting eller innvandring? Ny artikkel kan leses i siste nummeret av bladet Villmarksliv
Utsetting blir ofte fremhevet som den eneste forklaring til at det finnes ulv i Skandinavia, og for at bestanden har økt forholdsvis hurtig. Artikkelen i aprilnummeret av Villmarksliv (s. 82-85) tar for seg teorien om at den skandinaviske ulven kan ha vandret inn fra den finsk/russiske bestanden uten hjelp fra mennesker. Ulvens store vandringsevne, samt kunnskap vi har om ulvebestandens tidligere ekspansjoner fra øst, gjør det sannsynlig at det finnes en mer naturlig forklaring på hvorfor det finnes ulv i Norge og Sverige i dag enn som resultat av utsetting.
Skandulv

Bardu vil spore bjørn
Bardu kommune har søkt Fylkesmannen i Troms om å sporing og kartlegging av skadegjørende bjørn i kommunen.
 Harstad Tidende

Jerv erobrer nye områder
Det er 80 jerver i Nordland. Det vil si 20 for mange. Nå er spor observert i Lifjellet i Leirfjord. – Ingen populær gjest, sier skogbrukssjef Jostein Saus
Helgeland Arbeiderblad

Ulv eller åpne landskap
Debatten om rovdyr i Norge engasjerer Nationens lesere. Nylig passerte rovdyrdiskusjonen på nationen.no 50.000 innlegg. Vi som jobber her i avisa erfarer det sterke engasjementet i rovdyrdebatten hver gang vi er ute og snakker med folk som er berørt av rovdyr, og hver gang vi har saker om rovdyrforvaltning og drepte husdyr på trykk. Folk ringer og forteller om angsten ved å ha rovdyr rundt husene. De øser ut sin fortvilelse og sitt raseri over å måtte gi opp tradisjonell husdyrdrift på gården, fordi halve buskapen blir revet i hjel på beite.
Nationen

- Langt færre gauper
Gaupebestanden i Buskerud er langt lågare enn dei 34 registreringane i vinter. Men kor stor stamma er, kan ingen seie i dag.
Hallingdølen

Eng møter Bjørnøy om gaupa
Stortingsrepresentant Sigrun Eng (Ap) tek den veksande gaupebestanden i Buskerud opp med statsråd Helen Bjørnøy (SV)
Hallingdølen

Bjørnen ute av hiet
VÅRTEIKN: Skjåk-bjørnen har vakna opp etter vinterdvalen. I går var fire mann på sporet, men utan å finne verken bamsen eller hiet. Det var tysdag ettermiddag at eit ektepar frå Skjåk vart var spor etter bjørn like ved Heggebottvatnet i Skjåk. Dei deigferske spora i snøen etterlot ingen tvil, kunne sporekspertar slå fast. Ved sjutida onsdag morgon tok fire menn åt i håp om å finne hiet. For alt tyder på at bjørnen har sove seg gjennom ein lang vinter i skogen i Søre Billingsdalen i Skjåk. Nå er den på leit etter eit herremåltid.
Gudbrandsdølen Dagningen

Unik ulveundersøkelse
140 hundeeiere i Norge og Sverige, som har fått sine dyr drept av ulv, har deltatt i en verdensunik undersøkelse.
NRK Østfold

Antik björnfäll kan ge böter
Flera personer lade bud på en antik björnfäll hos en auktionsfirma. I dag åtalades säljaren av björnskinnsfällen för handel med utrotningshotade djur - och de som lagt bud på fällen kommer troligtvis att få betala böter.
SVT

Vad har hänt vargarna?
Vad har hänt vargarna? Vad har egentligen hänt de fem försvunna vargarna runt om i länet? Det försöker länsstyrelsen ta reda på och behöver din hjälp. Har du sett något eller iakttagit någon som kan kopplas samman med någon av de fem vargarnas försvinnande?
Falu Kuiren

Vargskottet i Mora blir pilotfall i rätten
Den åtalade 36-åringen hävdar att vargen angrep hans hund. Den 36-årige hundförare som sköt en varg under älgjakten 2004 ställs inför tinget i Mora tisdagen den 4 april. Mannen hävdar att vargen angrep hans hund. På hunden fanns dock inga spår av vargangreppet och nu ställer kammaråklagare Katarina Lindström 36-åringen inför rätta för grovt jaktbrott.
Södra Dalarnas Tidning

Vargen lunkar kanske ännu kring i vårgasset
För exakt ett år sedan badade vi i havet, det var iskallt, men luften 25-gradig och vi kunde spela kubb i sanden. Allt det där känns så ofantligt avlägset, när snötäcket breder ut sig om igen. Jag trodde aldrig det skulle ske. Att man överhuvudtaget inte hade lust att gå ut och leka i snön, åka snowracer eller ha snöbollskrig. Att man helt enkelt tröttnat. Särskilt som man hann se snödropparna tappert nicka till invid nyväckt jord. Och blåsippans första blad. Allt det där blev åter gömt under snön. I söderfönstret har fröna grott och glatt med första spröda bladen. En försynt påminnelse om att i alla fall ljuset räcker till för att heta vår.
ST Tidning

Who'll pay to manage wolves?
BILLINGS, Mont. -- Since it first declared gray wolves in need of protection, the federal government has largely footed the bill to help rebuild the predator's population in the Northern Rockies. But with the U.S. Fish and Wildlife Service now declaring wolves recovered and eager to hand off full management to the three states involved, the question becomes: Who will pay to manage the predators then?
Casper Star Tribune

A Montana Wolf Mystery & the Fury it Breeds
The creature, whatever it is, came out of Montana's own McCone County, wandering from the rough breaks of Timber Creek, just south of the Big Dry Arm of Fort Peck Reservoir, and the CM Russell Wildlife Refuge. Where it had wandered before that, Canada or North Dakota, nobody knows. Since December, it has struck six herds of sheep belonging to stockmen in McCone and Garfield Counties, killing 36 ewes, and injuring 71, many of which will succumb to their wounds.
 New West

 29 mars 2006


Hiregistrering av bjørn
Fylkesmannen og Statens naturoppsyn (SNO) ønsker meldinger om observasjoner av bjørn og bjørnespor.
FM Hedmark

SNO avdekket 1354 regelbrudd i fjor
Statens naturoppsyn (SNO) avdekket 1354 regelbrudd i 2005, fordelt på 652 advarsler og 702 anmeldelser. Det er en økning på totalt 324 fra 2004. 53 prosent av regelbruddene i fjor var knyttet til Laks- og innlandsfiskeloven, mens bruddene på Viltloven utgjorde knappe seks prosent.
Jeger hund og våpen

Harde tak i Brennpunkt-program
Gjennom NRK Brennpunkt tirsdag kveld rettet naturfotograf Bjørn Brendbakken sterk kritikk mot Norsk institutt for naturforskning (NINA) og radiomerkingen av store rovdyr. Sentralt i programmet stod Mangenulven, eller 'Einstein', som Brendbakken tok bilder av etter at ulven var påkjørt av bil og senere avlivet av politiet i januar 2004.
Jeger
hund og våpen

Fotfølger jerven
Med jervjakt som førsteprioritet, har Statens naturoppsyn (SNO) engasjert i alt 17 personer i det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovdyr. Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) lover 10 millioner kroner som en ekstraordinær bevilgning. Miljøverndepartementet åpner også for uttak av skadedyr ved hjelp av helikopter og snøscooter. Rammen for jerv er satt til ti dyr. To hanndyr er allerede skutt i Luster. I fjor ble det gjennomført ett hiuttak i Sørli hvor en mor med tre valper ble avlivet. Tore Solstad i Statens naturoppsyn (SNO) er regionansvarlig for rovdyr i Nord-Trøndelag. I flere år har SNO drevet et overvåkingsprogram med stadig økt fokus på jerv som den store skadevolderen.
 Trønderavisa

Direktoratet vil radiomerke rovdyr
Direktoratet for naturforvaltning (DN) vil radiomerke alle rovdyr. Dermed kan det bli lettere å felle skadedyr.
Nationen

Dåhjort er landbruk
Landbruket er under omstilling, konstant omstilling. Det er viktig at nye, levedyktige virksomheter tas vare på og utvikles. Lenge har det i landbruket vært lagt vekt på evnen til å finne nisjer. Det har også flere bønder i distriktet klart. Blant annet i Trøgstad hvor liveche-kyllingen drives fram for gourmet-restauranter.
Smaalenenes Avis

Sterk kritikk av dyreforsøk med ville dyr
Dyrevernalliansen har i lengre tid kritisert forholdene omkring dyreforsøk med ville dyr. Som dyrevernorganisasjonenes representant i Forsøksdyrutvalget har vi etterlyst bedre kontroll og klarere grenser mellom dyreforsøk og forvaltning. I en dokumentar på Nrk Brennpunkt får Dyrevernalliansen støtte av flere fagfolk i et oppgjør med viltforskningen.
Dyrevernalliansen

Vil radiomerke alle rovdyr
Direktoratet for naturforvaltning (DN) vil radiomerke alle rovdyr her i landet. Det kan bety at det blir lettere å felle skadedyr. På NRK tirsdag åpnet direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning (DN) for merking av rovdyr av rene forvaltningsmessige hensyn:
 Adresseavisen

Politibil kjørte på gaupe
MERÅKER: En gaupe ble onsdag morgen påkjørt og drept av en politibil ved Renåa i Meråker. En betjent ved Meråker Lensmannskontor kjørte på gaupa ved 05.45-tiden, og varsket operasjonsledelsen i Steinkjer om det inntrufne.
 Trønderavisa

- Stygge gnagsår etter radiomerking
LILLESTRØM: Mangen-ulven hadde stygge gnagsår på halsen etter at forskerne hadde radiomerket den. Det ble hevdet på NRK Brennpunkt i går kveld. Dokumentaren 'Gnagsåret' reiste spørsmålet om myndighetene prøver å skjule at ulv skades, påføres lidelse og dør under radiomerking fra forskere i statlig tjeneste.
Romerikes Blad

Bamse har vakna
Bjørnen som har herja og gått laus på sau både i Skjåk og Lesja i haust, har krope ut av hiet. Tysdag ettermiddag vart det funne ferske spor langs riksveg 15 ved Heggebottvatnet i Skjåk.
Fjuken

Vargar spårlöst borta
Fem av Dalarnas stationära vargar är spårlöst försvunna. Nu senast den förmodat dräktiga Våmhustiken, som saknats i två veckor. Samtidigt rapporteras hanen vara skadad och släpa ett bakben efter sig i Våmhusskogarna.
Södra Dalarnas Tidning

Vargförespråkare kuppades ut ur styrelse
DALARNA: Först fick han foten av länsstyrelsen. Nu har han 'kuppats' ut ur Jägareförbundets styrelse. -Tydligen är jag på en och samma gång allt för negativ och positiv till varg. Polariseringen i vargfrågan ökar, säger rovdjursinformatören Jan Perjons.
Södra Dalarnas Tidning

Nej till skyddsjakt
Naturvårdsverket avslog Rättviks kommuns ansökan. Rättviks kommuns ansökan om skyddsjakt på varg avslogs av Naturvårdsverket. Kommunalrådet Jonny Jones (c) tycker att beslutet är märkligt och riskerar att undergräva människors förtroende för myndigheterna.
 Nya Ludvika Tidning

"Styrelsen borde ha drivit samma linje som förbundet centralt"
Inge Brorsson, en av initiativtagarna till markeringen mot Jägareförbundet Dalarnas styrelse, säger att det finns många som ansett att den tidigare förbundsstyrelsen bedrivit en 'alltför svag' politik när det gäller rovdjur.
Södra Dalarnas Tidning

Rovdjursspåraren läser tecknen i snön
Den långa vintern med ihållande kyla och konstant snötäcke har varit svår för inte minst för rådjuren. Men rovdjuren gynnas även om vintern är svår också för dem. UNT följde med länsstyrelsens rovdjursansvarige Johan Månsson för att titta närmare på ett rådjurskadaver som eventuellt kunde ha dödats av en varg.
Uppsala Nya Tidning

Vargtik i Våmådalen saknas
MORA: En vargtik i Våmhustrakten är borta. Enligt uppgifter till DD går varghannen omkring med ett skadat ben. Frågan är om vargparet råkat ut för tjuvjägare? – Det vet inte. Vad vi vet är att tiken försvunnit för oss, säger Marcus Elfström, Länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Dala Demokraten

Vargspårningskurs med "Kecke"
MORA/MALUNG: I lördags anordnade Naturskyddsföreningen i Dalarnas morakontor en kurs i vargspårning i trakterna kring Malung. Tio deltagare fick uppleva en dag på skidor i vargens spår, tillsammans med ledaren Hans-Erik 'Kecke' Eriksson.
Dala Demokraten

Låg betalningsvilja för fler rovdjur
Det brukar sägas att svensken har en positiv inställning till de stora rovdjuren. Men viljan att betala för att vi ska få fler av dem verkar inte vara stor, särskilt inte i de delar av landet där rovdjuren redan finns.
Svenska Jägäreforbundet

Protecting the pack, hanging with the herd
ISLE ROYALE: Biologist Rolf Peterson never tires of watching wolves and moose.
Duluth News Tribune

 28 mars 2006


Løpende oppdatering av registrerte ynglinger av jerv
Årets registreringsperiode for ynglehiregistreringer av jerv er i gang. I tabellen gis en foreløpig status for 2006 basert på tilbakemeldinger fra registreringspersonellet.
Dirnat

Hadde ulven Gnagsår eller skuddsår?
Etter Mangenhannens død er det kommet påstander om at ulven hadde skader på halsen som følge av halsbåndet. Det er også viktig å huske på at ulven både var påkjørt og ble avlivet med nakkeskudd før naturfotografens bilder ble tatt.
NINA

Hvem var Mangenulven?
Kunnskapen om Mangenulven er framskaffet gjennom det norsk-svenske prosjektet SKANDULV. Radiomerking har vært et svært viktig verktøy i arbeidet med å øke kunnskapen om den svensk-norske ulvebestanden.
NINA

Tette bånd mellom forskning og forvaltning
Naturforskningen i Norge er verd millioner av kroner, miljøet er lite, og det er tette faglige og økonomiske bånd mellom de som skal forske og de som skal passe på det forskerne gjør.
NRK Brennpunkt

Rovdyr skal forvaltes med radiosendere
Norske myndigheter planlegger å radiomerke langt flere rovdyr i tida som kommer. For første gang sier nå Direktoratet for naturforvaltning at de ønsker å merke ulv og andre rovdyr bare for å ha kontroll på hvor de befinner seg.
NRK Brennpunkt

Plaget av rovdyr
Hjorteoppdretter oppgitt over forskjellsbehandling. Ole Thorvald Riiser har satset på oppdrett av dåhjort som en del av gårdens næringsgrunnlag. Men hittil har han ikke fått erstatning når gaupa har herjet.
Smaalenenes Avis

VARGMÄRKNING VINTEREN 2006
Totalt har nu 14 vargar sövts och märkts, 11 nymärkningar och 3 ommärkningar. Samtliga har fått radiosändare.
Skandulv

- Urettferdig om radiomerking
I kveld setter NRK Brennpunkt søkelyset på radiomerking av ville dyr. Professor ved Norges veterinærhøgskole, Jon Martin Auremo fra Tynset, føler at programmet på urettferdig vis mistenkeliggjør forskermiljøet og deres metoder.
Østlendingen

Krangel om sårskader på ulv
TRONDHEIM (VG) Her er ulven som skaper bølger i norsk naturforskning. Gjennom NRK Brennpunkt i kveld retter blant annet naturfotograf Bjørn Brendbakken med sterk kritikk mot NINA og radiomerking av de store rovdyra i Norsk natur.
 VG

NRK Brennpunkt 28. mars: Redegjørelse knyttet til obduksjon av ulv i 2004
Veterinærinstituttet Trondheim foretok i januar 2004 obduksjon av en ulv som var avlivet etter en påkjørsel. Den aktuelle ulven (kalt ”Mangen-ulven”) hadde vært radiomerket. Veterinærinstituttets obduksjon avdekket ikke skader som følge av radiomerkingen.
 Veterinærinstituttet

Leter opp flere hi for å ta ut jerv
Trolig vil det skje et hiuttak av jerv på Styrkesneshalvøya i slutten av denne uka. Et uttak i Saltdal og ett i Beiarn er også aktuelt.
Saltenposten

- Tull å gjeninnføre ulv i Norge
- Husdyr og levende bygder er mye viktigere for utenlandske turister, enn rovdyr og uberørt natur, mener reiseekspert Jens A. Riisnæs. - Norge bør kvitte seg med rovdyrene, mener reiseeksperten Jens A. Riisnæs, som blant annet er kjent fra en rekke NRK-programmer. Riisnæs hewvder at særlig de små gardene rundt omkring i landet vårt er gull verdt for reiselivsnæringa, mens særlig ulven er et stort problem.
NRK Hedmark og Oppland

Vil fjerne rovdyr for å få flere turister
Den kjente reiseeksperten Jens A. Riisnæs mener Norge bør kvitte seg med rovdyrene og i stedet satse mye mer på gårdsdrift. - Det er helt misforstått at ulven trekker turister til landet. Det er en reakasjonær, a-historisk sektortenkning som zoologer og biologer har kommet med og som har fått gjennomslag på grunn av deres kraft i forhold til mediene, mener Riisnæs.
Nationen

Vil fjerne rovdyr for å få flere turister
Den kjente reiseeksperten Jens A. Riisnæs mener Norge bør kvitte seg med rovdyrene og i stedet satse mye mer på gårdsdrift. Riisnæs tror husdyr og levende bygder er mye viktigere for utenlandske turister enn rovdyr og uberørt natur, melder NRK.
 Aftenposten

NINA ønsker økt kontroll fra Forsøksdyrutvalget (FDU)
NINA utøver i dag en nøye egenkontroll ved merking av ville dyr hvor rutiner og protokoller sørger for god sporbarhet. I tillegg stilles det strenge krav til forskernes etiske bevissthet ved feltarbeid.
NINA

Merking av ville rovdyr
Dyr skades og dør under forskernes merking, men er det slik at myndighetene forsøker å holde dette skjult? I forhold til planene om å radiomerke langt flere av våre ville rovdyr, dukket en ulv med mulige gnagsår i nakken opp på det verst tenkelige tidspunkt.
NRK Brennpunkt

Tjener penger på å radiomerke dyr
Ingen kontrollerer forskere som radiomerker ville dyr. Veterinærene som skal kontrollere, har startet aksjeselskap for å tjene på merkingen.
NRK Trøndelag

Vitenskap eller vareopptelling?
Dyrevernalliansen mener at det er på høy tid å reise en dyreetisk debatt om dagens 'drastiske merkemetoder' for ville dyr. Nå er problemstillingen i ferd med å nå medienes dagsorden.
 Forskning.no

Forskningsmerking av ville dyr er forsvarlig og strengt regulert
- Vi hilser velkommen en dyreetisk debatt om omfanget av og former for forskningsmerking av ville dyr, sier forskningsdirektør Norunn Myklebust i Norsk institutt for naturforskning (NINA). Hun kjenner seg ikke igjen i påstandene fra Dyrevernalliansen om manglende åpenhet: - Vi har tvert imot lagt stor vekt på åpenhet omkring våre aktiviteter. Merkingen er strengt regulert og skal foregå uten at dyrene utsettes for uforsvarlig stress og fare.
Norges Forskningsråd

Fjellreven gikk i fotoboksen
48 fotobokser har «jaktet» på fjellreven i Øst-Finnmark. Etter mer enn 200.000 knips er har den utrydningstruede reven endelig latt seg avfotografere.
Nationen

Tør ikke flytte reinen tilbake
Reineierne på Styrkesnes tør ikke flytte dyrene tilbake fra Steigen ennå. Men de er glad for at en jervemor med unger fjernes fra hiet på Styrkesneshalvøya i vår
Saltenposten

Gaupestamma i eksplosiv vekst

Hallingdølen

Hunder var ikke ulvehybrider
Økokrim har ikke funnet bevis eller holdepunkter for at en departementsansatt i Miljøverndepartementet har innført ulvehybrider. Trønder-Avisa skrev om saken tidlig i september i fjor. En omstridt hundeoppretter fra Sverige hevdet at han hadde solgt ulovlige ulvehybrider til en rådgiver i Miljødepartementet. Den ene i 1992 og den andre i 2002.
 Trønderavisa

Ny dressyrmetod ska få jägarna att gilla varg
En ny metod för att dressera jakthundar till att bli 'vargrenaa' ska minska risken för konfrontationer mellan varg och hund. Och därmed också öka jägarnas acceptans för varg. Bakom försöket ligger ett forskningsprojekt som Viltskadecenter driver, med hjälp av hundspecialistföretaget Hundcampus. En av ägarna till företaget är biologen och hundexperten Lars Fält, med rötterna i Sollefteå.
Tidningen Ångermanland

Lodjurskvoterna fylldes snabbt
Per den 13 mars var lodjursjakten utanför renskötselområdet avlyst överallt utom i Västra Götalands län, där ett lodjur fick fällas inom landskapet Dalsland. Den totala avskjutningen var då uppe i 34 lodjur tack vare överskjutningar av sammanlagt elva lodjur. Överskjutningar skedde i Värmlands (ett djur), Örebro (ett), Västmanlands (ett) och Dalarnas län (åtta). Den totala kvoten var på 24 lodjur.
Svenska Jägäreforbundet

Sameby vill skjuta lodjur
VEMDALEN LT: Handölsdalens sameby ansökte i går om skyddsjakt på en lodjursindivid. Sedan trettonhelgen har samebyn hittat över 60 rivna renar på Vemdalsfjället. Lon har stått för merparten, säger samebyns Anders Kråik.
Länstidningen

Kupp inom jägareförbundet
DALARNA: Jan Perjons bortröstad. Inge Woxmark bortröstad. Två av jägareförbundets främsta 'rovdjursarbetare' blev bortkuppade från Jägareförbundet Dalarnas styrelse under årsmötet i lördags. Anledningen till kuppen är deras arbete med vargfrågan och Inge Woxmark pekar ut Rättviks kommunalråd Jonny Jones, c, som en av de drivande bakom kuppen. – Att han stöttar kuppen smakar illa, ett kommunalråd som jobbar så odemokratiskt, säger Woxmark. – Ett helt felaktigt påstående, säger Jonny Jones.
Dala Demokraten

Jan Perjons besviken
DALARNA: Sedan 1993 har jägaren Jan Perjons från Mockfjärd jobbat med rovdjursfrågorna ur ett jägarperspektiv. – Jag började arbetet när det blev en föryngring i Säfsen, säger han. Efter det har han ägnat mycket tid åt framförallt vargarna. – Jag har lagt ner all min fritid för jägarnas skull och jag har inte känt annat än att jag haft deras stöd, säger en förvånad och besviken Pejons. – Jag är djupt besviken men inte bitter, säger han.
Dala Demokraten

"Vi var några som pratade ihop oss"
DALARNA: Inge Brorsson från Furudal pekas ut som en av hjärnorna bakom kuppen. – Vi var några som pratade i hop oss, säger Brorsson och hävdar att det finns flera orsaker till att Woxmark och Perjons inte fick nytt förtroende.
Dala Demokraten

Plan för fler rovdjur
Det kan få bli fler rovdjur i länet, frånsett varg. Det tycker länsstyrelsen i Västerbotten som bestämt sig hur man vill ha det med rovdjuren den närmsta åren.
 SR - Västerbotten

Rådjur rivet i bostadsområde
I helgen fann hunden Sappo ett rivet rådjur femtio meter från hemmet på Klockarberget. Uppe i skogsdungen femtio meter huset hittades ett rivet rådjur. Runt den döda rådjuret fanns det fullt av lodjursspår så därför drar ordförande i Sundsvalls jaktvårdkrets Stefan Eriksson slutsatsen att det var ett lodjur som fällt rådjuret. Närheten till bostadshus är inget som skrämmer lodjuren.
Dagbladet - Sundsvall

Kampanjen mot älgen
Allt oftare höjs röster för att älgstammen måste minska. Ett exempel är utspelet från Skogsstyrelsen strax före jul, som ville halvera klövviltstammarna. I detta och kommande nummer tittar vi närmare på problemet älg och skog.
Svenska Jägäreforbundet

Unik undersökning av vargangrepp
Samtliga hundägare i Sverige och Norge som fått sina hundar angipna eller dödade av varg har deltagit i en unik undersökning gjord av Viltskadecentret i Grimsö. Nästan alla hundägare har ställt upp, trots att det kan vara känsligt säger Jens Karlsson vargforskare på Viltskadecentret
 SR - Värmland

Viktigt att både vargar och jägare blir nöjda, säger forskare på Grimsö
I områden med mycket varg kommer konkurrensen om älgköttet att hårdna mellan jägare och vargar. Nya rön visar att en normal vargflock dödar mer älg än man tidigare trott. För att även älgjägarna ska vara nöjda i framtiden gäller det att hitta rätt nivå på älgstammen i områden med mycket varg, menar man på Grimsö forskningsstation, norr om Lindesberg.
 SR - Örebro

 27 mars 2006


Dusør for tips om yngling av jerv og kongeørn
Fylkesmannen utlover på vegne av rovviltnemnda for Troms og Finnmark dusør for tips om yngling av jerv og hekking av kongeørn.
FM Finnmark

Fagsamling om biologisk mangfold, naturvern og store rovdyr
Det var godt oppmøte på Fylkesmannens fagsamling om biologisk mangfold, naturvern og store rovdyr på Jægtvolden den 22. – 23. mars med hele 80 deltakere. Offentlig forvaltning, interesseorganisasjoner og vitenskapelige miljø var representert for å dele kunnskap om rovdyr og biologisk mangfold. Strategier for vern av barskog og lokal forvalting av verneområder var et sentralt tema. Artsdatabanken og Statens naturoppsyn orienterte også om sine roller og oppgaver for et bredt publikum.
FM Nord-Trøndelag

Har du sett jerven?
TROMSØ: Da kan du tjene 10.000 kroner. Mye ute i skogen - og samtidig trenger penger? Da har du sjansen nå: Myndighetene trenger din hjelp til å få oversikten over jerve- og kongeørnbestanden. Fylkesmannen i Finnmark utlover på vegne av den regionale rovviltnemnda for Troms og Finnmark dusør for tips om yngling av jerv og kongeørn.
Nordlys

Klart for tidenes villmarksmesse
Nordens største villmarksmesse åpner dørene på Lillestrøm torsdag. Villmarksmessen markerer 25-årsjubileum i år, og arrangøren har satt opp egne fly og tog for å slå den gamle besøksrekorden.
Newswire

Vargen har spårats i Halland
Den varg som den senaste tiden enligt flera rapporter synts i Västra Götaland och i Hallands gränstrakter har idag setts mellan Hyltebruk och Skärshults camping. Vargen försökte ta sig över Nissastigen, men kom inte igenom viltstängslet.
 SR - Halland

Vargsymposium lockade för många
JÄRVSÖ LT: Alla som ville vara med fick inte plats, när det tidigare i veckan anordnades ett vargsymposium på Järvzoo med den provokativa rubriken 'Är vargen räddningen för den svenska skogen?'
Länstidningen

Vargen raskade över isen
GRYTERYD: De fem vinterfiskarna trodde inte sina ögon när de på lördagsmorgonen såg en varg lugnt promenera en bit förbi dem på Hensjöns is utanför Gryteryd. – Det var en otrolig upplevelse, säger Jörgen Andersson.
Hallandsposten



Stor och rastlös hane rör sig i gränsbygden?
Från Älvsered till Horred och tillbaka. Från Källsjö in i Småland, och sedan åter till Kinnared och Halland. - Det är en oerhört rörlig varg. Han varken vilar eller jagar, utan bara går, säger viltspåraren Tommy Berglund.
 Hallands Nyheter

Miljöpartiet uteblev
Inför konklav, som när påven ska väljas. Stäng in alla parter och diskutera tills det kommer rätt färg på röken. Det var ett av förslagen till hur man ska lösa konflikterna kring jakt och upplåtelse av mark. - Vi borde tala mera med varandra inte om varandra, sa riksdagsledamoten Lennart Gustavsson (v).
Norra Västerbotten

Familj nekas utökad skolskjuts i vargrevir
En familj i Finnerödja tänker gå till kammarrätten i Jönköping för att få skolskjutsen att gå till bostaden. Skälet är de orädda vargarna i trakten.
 ATL-nyheter

Looking for lice
Lice has been spreading in Alaska's wolf population since the parasites were first detected on wolves on the Kenai Peninsula in the early 1980s. They were probably passed from sled dogs. Though canine lice was passed to wolves, it does not infest in human hair.
 News Miner

 26 mars 2006


Skaut to jervar frå helikopter
Jaktlaget til Statens Naturoppsyn (SNO) felte to jervar laurdag føremiddag framom Vigdalen. For første gong i Luster vart det nytta helikopter for å skyta jerv.
Sogns Avis

Finske hunder blir ulvemat
Stadig flere finske hunder blir ulvemat, og farligst er det å være hund lengst øst i Finland.
 Adresseavisen

Lundteigen vil ta gaupa
- Eg vil ha tala på bordet slik at familiegruppa av gaupe som herjar i Stavnsmarka i Flå kan takast ut alt i vinter. Det er Per Olaf Lundteigen (Sp) som seier dette. Opplysningar stortingsrepresentanten frå Buskerud sit inne med, tyder at gaupebestanden i området som omfattar Flå, er i sterk utvikling. Her ligg årsaka til dei enorme sauetapa som Knut Stavn har hatt, spesielt i fjor. Dette har ført til at Mattilsynet ut frå dyrevernomsyn vurderer å krevje at bonden flytter dyra sine til eit tryggare beiteområde.
Hallingdølen

Følg fjellrevane i Sæterfjellet avlsstasjon direkte på nett!
No kan alle som er interessert fylgje fjellrevane i Sæterfjellet avlsstasjon direkte på nett. Via kamera med infraraudt lys kan vi ta del i fjellrevane sitt hemmelege liv inne i hiet eller ute i innhegningane på dagtid.
NINA

"Varg, varg, varg och åter varg" på jägarstämman
- Tja, i övrigt har det handlat om varg, varg, varg och åter varg. Sa avgående ordföranden i Jägareförbundet Värmland Gunnar Johansson, sedan han sammanfattat de 25 år han själv varit aktiv i förbundet. Och även årets stämma, som hälls i Filipstad, kom till stora delar att handla om varg.
 Värmlands Folkblad

Kräver hårdare tag mot tjuvjakt
Det är hög tid nu att fatta det avgörande beslutet om märkning av skotermattor samt stoppa all jakt på lodjur, skriver Nordulv.
DalaDirekt

Naturvårdsverket svarar på kritik
RÄTTVIK: – Naturvårdsverket är väldigt restriktiv när det gäller skyddsjakt. Den ska främst inriktas på skadegörande individer och det tror jag folk förstår. Det säger Susanna Löfgren, chef för verkets viltförvaltningsenhet, som svar på den kritik kommunalrådet Jonny Jones riktade sedan hans ansökan om skyddsjakt avslagits.
Dala Demokraten

Rovdjur populära där de inte finns
Folk som har stora rovdjur inpå knutarna vill bli av med dem medan de som sällan ser skymten av ett rovdjur gärna skulle vilja se en ökad rovdjurstam. Det visar en ny rapport från forskningsprogrammet Fjällmistra.
 SR - Jämtland

Tjuvjägare platsar inte i LRF
De måste ha haft några häftiga timmar, lodjursjägarna i Norrbotten. Tänk vilken grej att sittande på snöskotern, kanske i gnistrande mars-vintersol, få hetsa ett djur till döds. Och att inte bara få komma i fatt och skjuta det vid det laget utmattade djuret utan att få köra över lon med skotern, mangla ner den, plåga den till döds. Vilken grej för en man, en riktig norrbottnisk ödemarkskarl. Det hände två gånger häromveckan, dels norr om Överkalix, dels i Pålkem mellan Boden och Jokkmokk.
Lantbruk

25 mars 1956: Helikopter får anlitas på vargjakt
Länsstyrelsen i Norrbottens län har nu fått tillstånd att anlita helikopter vid jakt efter varg inom området norr om Torneträsk, där vargen i flockar under vintern anställt omfattande skador på renhjordarna. Helikoptern skall under jakten tjänstgöra som en rörlig spaningscentral och samband skall upprättas med jägarna på marken. Det betyder emellertid inte att vargstammen i landets nordligaste hörn skall få sin absoluta dödsstöt.
 Nordbotten Kuriren

Död varg hittad i Värmland
KARLSTAD (TT)En död varg hittades på fredagen norr om Stöllet i Värmland. Det är ännu oklart vad den dött av.
 Piteå-Tidningen

Antalet dödade skadedjur under år 1905
Antalet dödade skadedjur under år 1905 utgjorde: inom Torne fögderi 24 hökar, 20 järfvar, 191 räfvar, 4 örnar, 5 ufvar, 6 mårdar och 1 utter;
 Nordbotten Kuriren

 24 mars 2006


Felling av jerv i statlig regi
Direktoratet for naturforvaltning har fattet vedtak om felling av inntil tre voksne jerv i kommunene Gildeskål, Meløy og Rødøy. Direktoratet har også fattet vedtak om uttak av ei yngling med avlivning av tispe og unger på Styrkesnes i Sørfold.
FM Nordland

Svar på spørsmål nr. 620 om jakt på rovvilt
Skriftlig spørsmål fra Tord Lien (FrP) til miljøvernministeren: I Saltenposten den 15. mars 2006 uttaler stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og miljøpolitiker Torny Pedersen at hun vil jakte jerv med helikopter. Videre uttaler Pedersen at 10 ynglende jerv i Nordland, slik rovdyrforliket legger opp til, 'kan være i overkant'. Til sist uttaler Pedersen at 'det ikke går an å leve med at Mattilsynet bestemmer hvor sauen skal gå'. Er disse utsagnene i tråd med Regjeringens politikk på området?
Miljøverdepartementet

Staten tar ansvar for uttak av jerv
Direktoratet for naturforvaltning har gitt tillatelse til felling av tre jerv i Meløy, Gildeskål og Rødøy, samt ett hiuttak i Sørfold.
Avisa Nordland

Bjørnen sover ikke i Harran
HARRAN: Kun to kilometer fra bebyggelsen plumpet to namdalinger plutselig midt oppi matfatet til en våryr Bamse Brakar. De to namdalingene var onsdag ute på skogbefaring i Harran-området, da de gikk seg på et elgkadaver med tydelig spor etter bjørn – bare 200 meter fra vegen. Det er meget uvanlig at bjørnen er ute av hiet så tidlig på året, og denne bjørnen har etter sporene å dømme vært ute en god stund. Et kadaver etter en oppspist voksen elg, og en nedligget seng like ved er tydelige tegn på at den har vært her i minst tre til fire dager. De to mennene tror bjørnen kanskje ble skremt da de kom, ettersom de kun så et ferskt spor som førte ut av området.
 Trønderavisa

Selvutnevnte naturvernere
Slike finner vi overalt. Det være seg kjendiser eller akademikere som vet best. Som skal belære oss andre dødelige. Miljøvernorganisasjoner lever godt på innsamlede midler blant de som skjer at vi forbruker vår klode. Dialekten som profilerte naturvernere fører tyder på at de ikke er vokst opp med distriktenes tradisjoner.
Fjell-Ljom

To dachser ble ørnerov?
To jegere på øya Gotland i Sverige har trolig mistet dachsene sine til ørn. Det skjedde for to år siden, omtrent på samme sted og med kort mellomrom. Eieren jakter rådyr med hunden, og losen bråstopper eller forsvinner. Hunden er borte for alltid. Begge eierne anser det som sannsynlig at det var ørn som tok hunden.
Jeger
hund og våpen

Fanget prærieulv på Manhattan
En prærieulv ble i går fanget i Central Park i hjertet av millionbyen New York etter to døgns hektisk jakt.
Jeger
hund og våpen

Politisk röra kring rovdjuren
Frågetecknen om vart regeringen är på väg i rovdjurspolitiken är, med den politiska röra som just nu uppvisas, fler än någonsin. Vad vill, eller kanske snarare vad kan, regeringen göra? När regeringen tillsatte Hans Jonsson som särskild rovdjursutredare före jul, hälsades detta med tillfredsställelse i Jägareförbundet.
Svenska Jägäreforbundet

Fråga: Herdehundar som skydd för boskap
Fråga 2005/06:1300 av Birgitta Ohlsson (fp) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s). Vilka åtgärder avser ansvarigt statsråd att vidta för att stimulera användningen av herdehundar för att skydda boskap mot rovdjur?
Riksdagen

Fråga: Upplysning om den svenska vargstammen
Fråga 2005/06:1293 av Birgitta Ohlsson (fp) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s): På vilket sätt avser jordbruksministern att verka för bättre kunskap om den svenska vargstammen och motverka fördomar?
Riksdagen

Nej till vargjakt i Rättvik
RÄTTVIK: Naturvårdsverket säger nej till skyddsjakt på fyra vargar i Rättviks kommun. Finns inte tillräckliga skäl, menar verket. – Oprofessionell hantering, anser kommunalrådet Jonny Jones om det.
Dala Demokraten

"Vi räds inte vargomröstning"
Politiska majoriteten vill hitta frågeställning som kan skapa enighet. Den politiska majoriteten i Äldalen är inte emot en kommunal folkomröstnig om vargfrågan, men frågorna i en sådan folkomröstning måste vara relevanta, säger kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson efter moderaten Rune Werfs beskyllningar om feghet efter senaste arbetsutskottet.
Falu Kuiren

Lodjur tog tio hjortar
Ägarna till hjorthägn ansöker om rätt till skyddsjakt. På gården Södra Kaserna utanför Uddevalla står ett trettital inhägnade dovhjortar på vakt med spejande ögon och öron. Ett lodjur har dödat tio andra i flocken på tolv dagar. Ägarna ansöker om rätt till skyddsjakt.
 Bohusläningen

Vilda pantrar rapporteras från Cornwall
Aldrig förr har så många av de skygga rovdjuren skådats på det bördiga slättlandskapet. De rör sig smidigt på nätterna, såväl lodjur som pumor, pantrar och andra vilda kattdjur.
 Dagens Nyheter

Biologist Never Tires of Watching Wolves
Rolf Peterson, a wildlife biologist at Michigan Tech University, poses some of the hundreds of moose antlers he has collected during three decades of studying moose and wolves at Isle Royale National Park in Lake Superior i
Houston Chronicle

 23 mars 2006


Lisensfelling på jerv avsluttet
Årets lisensfelling på jerv ble avsluttet 15. februar. Det ble åpnet for lisensfelling av jerv i alle regioner i 2005/2006, med unntak av region 4. Det ble åpnet for felling av til sammen 68 jerv. Ved fellingsperiodens slutt var det felt til sammen 38 jerv.
Dirnat

Bjørnøy sier ja til bruk av skuter og helikopter
Sauebønder og reineiere jubler: Minst 11 jerver, trolig flere, skal jaktes ned med skuter og helikopter før beiteslipp.
Nationen

NINA og NJFF utgir temahefter om rovdyrjakt
De første to heftene, som omhandler jakt på gaupe og jakt på ulv, er nå ferdige og lagt ut på internettsidene til Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF). I løpet av kort tid vil også hefter som omhandler bjørnejakt og jervejakt være tilgjengelige.
NINA

- Neste gang skyter jeg
- Neste gang skyter jeg. Jeg sitter ikke og ser på at ulven går til angrep på dyr jeg har hjemme på eiendommen. Da får jeg heller ta den straffen. Den første kalven ble født samme dagen som ulven var i området, og 25 dyr til skal kalve, sier Morønning, som hadde nærkontakt med ulven i Våler tirsdag kveld. Han er ikke tilhenger av å skyte all ulven, men synes det må til en annen forvaltning når ulven blir så nærgående som den var denne uken.
 Glåmdalen

Ulven lusket mot kuhamningen
Tirsdag kveld lusket en stor hannulv rundt Spulsåsen i Våler. – Hadde den beveget seg nærmere kuhamninga, ville jeg skutt. Innenfor skigardene mine vil jeg forsvare mitt.
Østlendingen

Vil bruke snøscooter og helikopter i jervejakt
Minst elleve jerver skal skytes før beiteslippet i vår og alle jaktmetoder er tillatt - også snøscooter og helikopter.
Fædrelandsvennen

Gaupa tatt på fersken
Måndag ettermiddag måtte ei gaupe i Ål bøte med livet. Ho vart bokstavleg tala tatt på fersk gjerning.
Hallingdølen

Ute av kontroll
Gaupa regjerer i beiteområda i Flå og sauen må vike. — Rovdyrpolitikken tvingar oss frå beite og gard, seier ein fortvila og opprørt Knut Stavn til Hallingdølen.
Hallingdølen

- EU kan redde norsk natur
Norge sakker akterut i Europa på naturvern. Nå krever miljøorganisasjonen WWF at Norge innlemmer EUs naturvernlovgivning i EØS-avtalen.
 Bergens Tidende

Nyöppnad debatt om varg, älg, skogsbruk och jakt
Trycket på att minska älgstammen är starkast i Mellansverige. Samtidigt är det där som vargstammen expanderar. Konkurrens om viltet är ofta grunden till oron för vargetablering. Hur påverkar detta vargen, älgen, skogsbruket och jägarna?
Rovdjurscentret De 5 Stora

Taxar blev örnens byte?
Två gotländska jägare och jakthundsägare har fått se sina strävhårstaxar bli örnens byte. I vart fall kan de inte se någon annan möjlighet att de båda taxarna är spårlöst försvunna mitt under jakten. Ulf Tyrefors i Lojsta och Bengt Rosén i Etelhem som jagat med sina hundar inte så långt från varandra blev med kort mellanrum av med sina hundar för två år sedan. Båda sörjer naturligtvis sina jaktkamrater, men har delvis olika uppfattningar om vad som bör göras åt problemet.
Gotlands Tidningar

När vargen kom till byn
Under 77 dagar var Sveriges ögon riktade mot den lilla byn Ringvattnet. En varg hade gjort området till sitt revir. Det var först när skotten föll och vargen dog som lugnet återvände till byn.
Östersunds-Posten

Skjuts för vargrädd avgörs i högre instans
Nu ska även kammarrätten ta ställning till om vargrädsla är skäl nog att få skolskjuts ända fram till dörren. Detta sedan ett beslut av länsrätten har överklagats.
 Nerikes Allehanda

Varglarm i Täby
När Raija Svensson i Täby tittade ut genom fönstret på torsdagsmorgonen tittade en varg tillbaka. - Jag skulle precis släppa ut min hund när jag fick se vargen, säger hon till DN.se.
 Dagens Nyheter

 22 mars 2006


Vil skyte ulv
ULV: Åmot kommune i Hedmark har søkt Direktoratet for naturforvaltning (DN) om felling av ulv i kommunen. Ordfører Ole Gustav Narud begrunner søknaden med at konsentrasjonen av ulv er i ferd med å bli «altfor stor i et så lite område som Åmot og Elverum representerer».
Gudbrandsdølen Dagningen

Kursa i rovdyrfelling
Denne helga var beredskapsgruppa for skadefelling av rovdyr samla i Skarmyr for både teoretisk opplæring og skytetrening.
Suldalsposten

Miljøminister vil ha mindre jerv
Miljøvernminister Helen Bjørnøy er positiv til ekstraordinære uttak av jerv for å hindre skader på tamrein og sau. Miljøvernminister Helen Bjørnøy øker også bevilgningene til bestandsregistrering for å sikre en bedre lokal forankring og bedre bestandstall.
Avisa Nordland

Går sterkt imot ulvefelling i Åmot
Thomas S. Nilsen og samboeren Liv Engholm startet i mai i fjor foretaket Turgleder i Åmot. I tilbudspakka inngår ulvesporing, gjerne i forbindelse med overnatting ute, og her skal de få bistand fra fagfolk fra høgskoleavdelingen på Evenstad. Turene skal både gi mulighet for avkobling og altså faglig utbytte. 1. mars søkte Åmot kommune om å få felle ulv som befinner seg innenfor kommunegrensa. Dette går Nilsen og Engholm sterkt imot.
Østlendingen

Viltfaglig samling for kommunene i Telemark
Fylkesmannen og NJFF Telemark arrangerer i samarbeid viltfaglig samling for kommunene i Telemark onsdag den 22. mars. Samlingen foregår på Høyskolen i Bø
FM Telemark

Tror bjørnen sover på Bjorli
I fjor tok den livet av hundrevis av sauer. Akkurat nå sover den muligens i et hi på Bjorli. Og den sover trygt. Direktoratet for naturforvalting (DN) er nemlig skeptisk til å gi tillatelse til bjørnejakt, selv hvor mye Rauma, Lesja og Skjåk kommuner ønsker det.
 Sunnmørsposten

Så ulv krysse Glomma
Tirsdag morgen så Scott Derbakk i Varteig en ulv bykse ut på isen på Glomma bare 50 meter nedenfor huset hans.
Sarpsborg Arbeiderblad

Årets siste gaupe skutt
Klokka 13 i går ble årets gaupejakt i Nord-Trøndelag avsluttet. Da felte Torger Haugen fra Øysletta ei hanngaupe på 17,5 kilo. Dyret ble skutt i Engstad-urda i Overhalla.
 Namdalsavisa

Nazisterna skyddade djuren – medan miljoner judar mördades
Nazisterna identifierade sig gärna med den råa och obevekliga naturen. Den lydnad de krävde av andra och av sig själva var en 'instinktens' lydnad. Skiljegränsen gick inte mellan människor och djur utan mellan segrare och besegrad, herre och slav. Antingen är man rovdjur eller också byte. De djur som intagit den främsta platsen både som nationalsymboler och inom heraldiken har varit stora vilda karnivorer som varg, lejon och örn. De frammanar fortfarande bilden av arkaiska krigarsamhällen. Örnen har ända sedan antiken symboliserat furstlig och gudomlig makt. I Sverige ingår folkungalejonet i Stora riksvapnet.
Sundsvall Tidning

Snart får Anton hem sin nya lilla fyrbenta vän Zita
Vargarna tog hans gamla hund • Pappan vågar inte längre jaga i området. För en dryg månad sedan dödades Diza av fyra vargar i skogarna utanför Erikslund. 13-årige Anton Skarpsvärd Olsson miste då sin fyrbenta vän. Om några veckor ska han hämta hem en ny hund, stövaren Zita. – Men vi kommer nog inte jaga på södra sidan Ljungan med henne, säger Antons pappa Göran Olsson.
Dagbladet - Sundsvall

Vargen som valfråga för het för politiker?
Trots en och en halv timmes debatt på tisdagen ville kommunstyrelsens abetsutskott inte ta något beslut i frågan om folkomröstning om varg. - De är för fega, menar moderaten Rune Werf.
 Nya Ludvika Tidning

Två filmare inför rätta
Åklagaren kräver att de ska dömas för att ha stört en björnfamilj i deras ide. Störning eller inte störning var frågan då Mora tingsrätt i går behandlade åtalet mot Stefan Qvint och Ronny Backäng som i mars och april 2003 filmade en björnhona och hennes ungar i ett ide på Orsaskogen. Kammaråklagare Katarina Lindström försökte bevisa att filmarna stört björnarna. Försvarsadvokaten Lars-Göran Eriksson hävdade att björnarna inte alls var störda.
 Nya Ludvika Tidning

Jägare på årsstämma
Klockan fem på morgonen avgick bussen till Vålådalen från Njurundabommen. Stefan Eriksson, ordförande i Jägarförbundets jaktvårdsskrets i Sundsvall deltog i den förvånadsvärt lugna årsstämman.
Sundsvall Tidning

Viltprat med vargen i centrum
Är rovdjuren en tillgång eller ett hot på landsbygden? Den frågan lockade ett 80-tal personer till Forum i Arbrå på tisdagskvällen.
 LJUSNAN

Sista chansen: Grizzly Man -pressvisning
ATLANTIC FILM inbjuder återigen till pressvisning av kritikerhyllade dokumentären: GRIZZLY MAN. Grizzly Man berättar historien om björnexperten Timothy Treadwells liv och död. Treadwell levde i fredlig samexistens med grizzlybjörnar under tretton somrar, och filmade sina vildmarksupplevelser de sista fem säsongerna. I oktober 2003 påträffades kvarlevorna av Treadwell och flickvännen Amie Huguenard i närheten av lägerplatsen i nationalparken Katmai i Alaska. De hade blivit lemlästade och delvis uppätna av en grizzlybjörn - de första offren att dö av en björnattack i området.
 Newsdesk

Idaho investigates wolf encounter
SALMON, Idaho (AP) -- Officials with the Idaho Department of Fish and Game are investigating a man's report that he had a close encounter with a pack of wolves while hiking with his dog. Rick Turner said he was hiking with his dog, a Labrador-Pitbull mix named Lucy, on Saturday in Donnelly Gulch in central Idaho. He said they stopped to check out a dead cow elk when he spotted a gray wolf about 300 yards away, which then disappeared. Turner said he and his dog next stopped to watch three bull elk when he noticed a different wolf, black this time, about 100 yards away. The wolf, which Turner said weighed about 150 pounds, worked its way closer to Turner and his dog, until it was 50 yards away.
Casper Star Tribune

Beijing's Unwanted Best Seller
People across China are trying to uncover the name of the mystery author behind the much-discussed best seller 'Wolf Totem,' which has sold millions of copies. The tome's author is a known Chinese dissident who is writing under the nom de plume Jiang Rong. If he had used his real name, the book never would have been published.
Spiegel Online

Animal Rights Groups Decry Bear Wrestling
Lance Palmer, a 140-pound high school wrestler and four-time state champ, taps into his substantial skills whenever he takes on Ceaser Jr. Skill comes in handy when your opponent is a 650-pound black bear. Palmer recently wrestled Ceaser at the annual Cleveland Sport, Travel & Outdoor Show, pinning the animal on its back. Although he says he never hurts the bear, Palmer and the bear's owner have been criticized by animal rights groups.
Forbes

Naturövervakare misstänker tjuvjakt
Stora Blåsjön. Blodfläcken är 30–40 centimeter i diameter och den naturövervakare som hittade den, i Stora Blåsjön, misstänker att det kan vara rester från tjuvjakt. Ett prov har därför skickats för analys. Det har fram till helt nyligen varit lagligt med ripjakt, men misstankar finns att det kan röra sig om ett annat villebråd.
Östersunds-Posten

Fråga: Lodjur och andra arter i Västmanlands län
Fråga 2005/06:1268 av Jörgen Johansson (c) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s). Förvaltningsplanen avseende lo i Västmanlands län slår fast en artrikedom om sex sju lodjursgrupper. Vad avser statsrådet att göra för att den västmanländska naturen ska ges möjlighet till en rimlig balans mellan djurarterna?
Riksdagen

 21 mars 2006


Fagsamling om - Biologisk mangfold – Naturvern – Store rovdyr
Fylkesmannens miljøvernavdeling inviterer til fagsamling om biologisk mangfold, naturvern og store rovdyr. Fagsamlingen arrangeres ved Jægtvolden fjordhotell den 22. og 23. mars 2006. Fagsamlingen er relevant for alle kommuner. Organisasjoner er også velkomne til å delta. Formidling av ny og relevant kunnskap fra anerkjente fagmiljøer er et viktig formål med samlingen
FM Nord-Trøndelag

Seminarium: ”Varg, älg, skogsbruk och jägare”
Är vargen räddningen för den svenska skogen? Eller hotas vargen av skogsbrukets krav på låga älgstammar? Var med och diskutera frågan med några av landets ledande experter!
Rovdjurscentret De 5 Stora

Dusør for tips om ynglinger av jerv
Rovviltnemnda i Nordland gir 15.000 kroner i dusør for tips om nye ynglinger av jerv. Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på 39 årlige ynglinger av jerv. 10 av disse skal være i Nordland. Både forvaltningen, beitenæringene og andre er interessert i så gode oversikter over bestandene som mulig. Registrerte ynglinger har betydning for fastsettelse av fellingskvoter og vurdering av skadefellingstillatelser. Rovviltnemnda gir derfor 15.000 kroner for tips som oppfyller disse
FM Nordland

Positiv til ekstraordinære uttak av jerv og bedre bestandsregistreringer
Miljøvernminister Helen Bjørnøy er positiv til ekstraordinære uttak av jerv for å hindre skader på tamrein og sau. Bjørnøy øker også bevilgningene til bestandsregistrering for å sikre en bedre lokal forankring og bedre bestandstall.
Miljøverdepartementet

Krever penger til gjetning av husdyr
ROAN: Kommunestyret i Roan ber statlige myndigheter om støtte til gjeting av buskapen, som kompensasjon for den nye rovviltplanen som omfatter Fosen. Gaupe, ørn og jerv utgjør den største trusselen i Roan, men også bjørn er observert nylig i kommunen.
Fosna-Folket

Drøfting av regional rovviltforvaltning
Rovviltnemnda i region 2 skal blant annet diskutere tiltak for å forebygge roviltskade. Rovviltnemnda i region 2 region holder møte mandag 27. mars 2006 på Bø Hotell i Bø i Telemark. Oppstart klokka 9.30. Hovedsakene vil være budsjett og fordeling av midler til forebyggende og konfliktdempende tiltak i 2006.
FM Buskerud

Gaupa berre flytter på seg
Buskerud bonde- og småbrukarlag reagerer kraftig på at Mattilsynet kan koma til å nekte sauebeiting i Stavnsmarka i Flå. – Det er gaupa som er problemet, ikkje sauen. Dette er ei sak som kan koma til å skjerpe konfliktnivået mellom husdyrhald og rovdyrinteresser, fastslår leiar i Buskerud bonde- og småbrukarlag (BBS), Odd Grøstad.
Hallingdølen

Referat fra møte i Rovviltnemnda den 10. februar
Rovviltnemnda for Nordland hadde et internt arbeidsmøte den 10. februar. Hovedformålet med møtet var å foreta en siste gjennomgang av forvaltningsplanen før den ble sendt ut på høring.
FM Nordland

Reportage om illegal jakt frias igen
GRANSKNINGSNÄMNDEN: Ett inslag i Uppdrag granskning om nedlagd förundersökning mot jägaren Tage Collberg sänt 31 januari 2006 anmäldes till Granskningsnämnden. Som friar inslaget. Nämndens tidigare friande beslut avseende programmen om illegal vargjakt 2004 har begärts omprövade, men Granskningsnämnden finner inte att det finns anledning att ändra det beslutet.
SVT

Debatt om vargar i kommunstyrelsen
ARVIDSJAUR (NN) Debatt. Den svenska vargstammen delade kommunstyrelsen i Arvidsjaur i två delar när saken diskuterades på måndagen.- Rovdjuren håller på att skapa en rejäl population, det är dags börja diskutera avskjutning, sa Tom Lundberg, s.
 Piteå-Tidningen

Rovdjuren fler i Västra Götaland
Vargarna etablerar sig alltmer i Västra Götaland och lodjuren sprider sig över allt större områden. Det visar en sammanfattning av rovdjursinventeringen som gjordes i mitten av februari.
 SR - Väst

Rovdjurspolicy efterlyses
Den svenska vargstammen delade kommunstyrelsen i Arvidsjaur i två delar när saken diskuterades på måndagen. - Rovdjuren håller på att skapa en rejäl population, det är dags börja diskutera avskjutning, sa Tom Lundberg (s).
Norra Västerbotten

Inavelsskador hotar vargen
Den skandinaviska vargstammen hotas av skador genom inavel. Det visar en ny studie gjord vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Problemet bottnar i att dagens stam härstammar från endast tre vargar; ett par som vandrat in från Finland och Ryssland i början av 80-talet och en hane som kom till Skandinavien på 1990-talet.
 Dagens Nyheter

Vargjaktskurs lockade många deltagare
Ett femtiotal jägare deltog i lördags i landets första kurs i vargjakt. På programmet stod allt mellan vargens beteende och olika jaktmetoder.
 SR - Värmland

Scientists Oppose Grizzly 'Delisting' Plan
BILLINGS, Mont. — More than 250 scientists and researchers have signed a letter protesting a federal proposal to no longer protect grizzly bears in the Yellowstone area under the Endangered Species Act. The letter, dated Monday, was addressed to Chris Servheen, the U.S. Fish and Wildlife Service's grizzly bear recovery coordinator. Servheen has said he expects a final decision on the proposal by year's end or early next year.
Houston Chronicle

 20 mars 2006


Jerv og gaupe er vanskelig, det. langt fram til enighet
ØMTÅLIG SAK: Rovviltnemnda i Oppland er splittet i synet på et nemndas viktigste arbeidsredskap: Forvaltningsplanen for rovvilt, med avgrensede soner for ynglende jerv og gaupe. Ut fra debatten i nemnda ville en avstemning trolig endt med flertall - fire mot en, eller tre mot to - for forslaget (alternativ 1) fra nemndleder Erik S. Winther. Dette legger opp til en sterkt begrenset jervesone nord og øst for Lågen og en komprimert gaupesone helt i sørfylket. Mindretallet tenderte i retning av et alternativ 2-forslag fra Fylkesmannen. Dette åpner for ynglende jerv i store områder også vest for Lågen og en større gaupesone i sør.
Gudbrandsdølen Dagningen

Kommentar vedrørende Mattilsynets veileder for vedtak ved rovdyrskade
Mattilsynet har i år utarbeidet en veileder om forvalting av dyrevernbestemmelsene i forbindelse med skader på beitedyr forårsaket av rovdyr. Veilederen er utarbeidet i samråd med miljøvernmyndighetene og inkluderer system for samhandling og informasjonsutveksling med disse og skal sikre at eventuelle vedtak er faglig basert på konkret rovdyrtrussel.
Mattilsynet

Næss ny leder i NJFF-Hedmark
Bjørn Næss fra Løten ble lørdag valgt som ny leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund-Hedmark etter Arvid Nyberg.
Østlendingen

Dyrevernalliansen kritisk til forskningsmerking av ville dyr: Vitenskap eller vareopptelling?
Dyrevernalliansen mener at det er på høy tid å reise en dyreetisk debatt om dagens 'drastiske merkemetoder' for ville dyr. Nå er problemstillingen i ferd med å nå medienes dagsorden.
 Norges forskningsråd

NINA kjenner seg ikke igjen i kritikken
Forskningsmerking av ville dyr er forsvarlig og strengt regulert. - Vi hilser velkommen en dyreetisk debatt om omfanget av og former for forskningsmerking av ville dyr, sier forskningsdirektør Norunn Myklebust i Norsk institutt for naturforskning (NINA). Hun kjenner seg ikke igjen i påstandene fra Dyrevernalliansen om manglende åpenhet: - Vi har tvert imot lagt stor vekt på åpenhet omkring våre aktiviteter. Merkingen er strengt regulert og skal foregå uten at dyrene utsettes for uforsvarlig stress og fare.
 Norges forskningsråd

- Vil DN avlive Prosjekt Fjellrev?
- En forunderlig og uakseptabel nedvurdering av de frivillige organisasjonenes innsats fra Direktoratet for naturforvaltnings side. Det sier styreleder Per Flatberg i Prosjekt Fjellrev etter at DN avslo prosjektets søknad om tilskudd på 120 000 kroner for 2006. Prosjektet klager på avslaget og ber om at det blir omgjort.
Norges Naturvernforbund

Bjørn Næss ny leder i NJFF Hedmark
Bjørn Næss (63) fra Løten ble lørdag enstemmig valgt til ny leder for NJFF Hedmark. Han etterfølger veteranen Arvid Nyberg. - Mange spør hva jeg mener om ulv, og sa svarer jeg flåsete men oppriktig at vi har vært uten ulv i Norge i 150 år, og jeg har ikke savnet den et øyeblikk. Men virkeligheten er at den er her, og det må vi forholde oss til, sier Næss til avisa Glåmdalen.
Jeger
hund og våpen

Vargmotståndare möttes
Dalaavdelningen av Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik, som höll sitt årsmöte i Orsa i lördags, uttalar sitt stöd för den jägare som ställs inför tinget i Mora i början på april, åtalad för att ha skjutit en varg. Jägaren hävdar att vargen hotade hans hund.
 Nya Ludvika Tidning

Lodjur dödades i en grym jaktlek
Sprang framför skotrarna mil efter mil. De två lodjuren plågades i timmar. När de tröttats ut körde gärningsmännen över dem med skoter. De blodiga spåren efter det första lodjuret hittades för en vecka sedan norr om Överkalix. Spår av det andra lodjuret hittades i Pålkem, mellan Boden och Jokkmokk, i fredags.
 Aftonbladet

Filmen vid björnidet blev slutet för Ronny
Polisanmäld av länsstyrelsen - nu ska målet upp i Mora tingsrätt. Filmen från björnidet i Orsatrakten skulle sprida värdefull kunskap och öka förståelsen för björnen i våra skogar. I stället blev den slutet på 50-årige Ronny Backängs mångåriga officiella engagemang för djur och natur. Han polisanmäldes av länsstyrelsen, som samtidigt såg till att han förlorade alla sina uppdrag som viltspårare och rovdjursinformatör.
 Nya Ludvika Tidning

Därför väcker vargen känslor
HEDMARK: Att vargen väcker starka känslor hos människor vet vargspårare och biolog, assisterande professor Petter Wabakken, Universitetet i Hedmark, Norge. Petter har allt mer kommit att intressera sig för de reaktioner vargen väcker och varför.
 Nya Ludvika Tidning

Vargjakt räddar rovdjurspolitiken
Landets rovdjurspolitik blir ett viktigt inslag i den kommande valrörelsen i Dalarna. Någon annan slutsats kan inte utläsas av den inställning som de politiska partierna redovisar i tidningens (nyhetsplats) fortsatta belysning av angeläga dalafrågor inför valet i höst. Men rovdjursproblematiken torde inte bli lika het i alla länets 15 kommuner.
 Nya Ludvika Tidning

Strategin ligger klar
Wiktorin manar på sina styrkor - Jägareförbundet skjuter in sig på politikerna. Jägareförbundet har partiernas öron i vargfrågan. Nu samlar sig förbundet för att driva igenom fler jägarvänliga beslut hos rösthungriga politiker.- Håller vi ihop är vi oerhört starka, säger Owe Wiktorin, ordförande.
Norrl Socialdemokraten

Politiker vill ha hårdare tag mot vargar - folket mjukare
Den lilla svenska vargstammen har på kort tid blivit en valfråga av hög rang. Politiker från de flesta partier har profilerat sig som anhängare av hårdare tag mot vargarna. Frågan är varför. En klar majoritet av svenskarna tycks tvärtom stöda en mjukare linje. Är politikerna i otakt med folkopinionen?
Arbetarbladet

Vargjaktskurs lockade många deltagare
Ett femtiotal jägare deltog i lördags i landets första kurs i vargjakt. På programmet stod allt mellan vargens beteende och olika jaktmetoder.
 SR - Värmland

”Vargen överlever inte utan jakt”
Vargen måste jagas om den ska överleva i Sverige. Det säger Tommy Hammarström, författare och miljökrönikör i tidningen Expressen. Han var en av de som bevakade vargjaktskursen i Köla i lördags.
 SR - Värmland

Tommy Hammarström: Nu är jag vargjägare
SÖDRA FJÄLL, EDA, VÄRMLAND. Nu är jag diplomerad vargjägare. Jag har gått en endagskurs i Köla församlingshem och lärt mig att spänna upp lapptyg, gillra vargsnaror och organisera vargskall. Och jag har lärt mig att vargen är ett synnerligen svårjagat villebråd. Och alldeles särskilt i Sverige där man inte får använda vare sig snöskoter, hagelbössa eller fällor av något slag.
Expressen

Fråga: Utökad rätt att skydda hägnat vilt
Fråga 2005/06:1235 av Sven Gunnar Persson (kd) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s). Vad avser statsrådet vidta för åtgärder för att vilthägnsägare ska kunna freda sin egendom mot rovdjur på samma sätt som ägare till tamdjur nu kan?
Riksdagen

Who cares about bears?
It all began when Chris Mullin, a former minister and Labour MP for Sunderland South, tabled an early day motion calling on the army to end 'unnecessary cruelty' by developing a fake fur version of the traditional busby, believed to have been adopted from the French following victory at the battle of Waterloo in 1815. Naturally, this won the favour of a host of animal-loving Labour and Lib Dem MPs, and even a Scottish Nat.
The Guardian

 19 mars 2006


Skal jakte på to jervar
Direktoratet for naturforvalting set i gang jakt på jerv i Luster og Sogndal i vår. Store tap av sau på fjellbeite siste åra er årsaka til at direktoratet gjev ekstraordinært fellingsløyve på to dyr.
NRK Sogn og Fjordane

Rätt hund vaktar vargar och rävflickor
Jorma Kamila är den enda i Vasatrakten som har den ryska hundrasen centralasiatisk ovtjarka. Den centralasiatiska herdehunden Habur väger 70 kilo och är fullvuxen om två år.
Vasabladet

När vargen kom till valrörelsen
Den lilla svenska vargstammen har på kort tid blivit en valfråga av hög rang. Politiker från de flesta partier har profilerat sig som anhängare av hårdare tag mot vargarna. Frågan är varför. En klar majoritet av svenskarna tycks tvärtom stöda en mjukare linje. Är politikerna i otakt med folkopinionen?
 Nordbotten Kuriren

Vargtips gav utryckning
Tidigt i går morse observerade en Föllingebo två vargliknande djur på Föllingesjöns is. Larmet gick direkt till länsstyrelsens Magnus Kristoffersson som ändrade alla sina planer för dagen och drog iväg direkt till Föllinge.
Länstidningen

Bud på björnfäll ledde till anmälan
Flera personer lade bud på en antik björnskinnsfäll på en auktionsfirmas hemsida. Då blev de polisanmälda för handel med utrotningshotade djur och riskerar nu bötesstraff tillsammans med auktionsfirman och säljaren.
 Svenska Dagbladet

 17 mars 2006


Bjørn observert i Femundsmarka
Til tross for at det er noe tidlig for den gjennomsnittelige bjørn å gå ut av hiet nå, er bamsen observert i Femundsmarka. - Bjørnen ble observert ved Krastjønna, like ved Store Vonsjøen, for et par dager siden. Den har mest sannsynlig kommet over fra Sverige, videre over Røa, og har vel gjort rørosing av seg nå, mener Sundet.
 Arbeidets Rett

Svar om grenseflokker av ulv
Soria Moria erklæringen slår fast at forliket i Stortinget i 2004 om rovviltpolitikken skal legges til grunn og følges opp på alle nivå. Jeg er kjent med at målsettingene og rammene for ulveforvaltningen ble underlagt en grundig drøfting i forbindelse med forliket. Jeg anser spørsmålet om grenseflokkene som et viktig element i forliket og viser til at det der uttrykkelig legges vekt på at grenseflokkene ikke skal regnes med i målet om 3 årlige ynglinger. Jeg kan ikke se at definisjonen av grenseflokker i det foreliggende Dokument nr. 8:22 (2005-2006) er i tråd med forliket.
Miljøverdepartementet

Alle vil ha reinkjøtt, men nå er det tomt
Nå vil alle spise reinkjøtt, etter at E.coli-bakterien har gjort kjøttfarsespising til en risikosport i Norge. Men reinkjøtt er nesten ikke å oppdrive. Det skyldes i all vesentlig grad rovdyr som herjet i reinflokkene i fjor, sier styreleder Arnstein Stensaas i Stensaas Reinsdyrslakteri AS på Røros,
 Adresseavisen

Farlig å være jakthund i Sverige
48 svenske jakthunder ble i fjor skadet eller drept av ulv og gaupe. Det er nesten dobbelt så mange som i 2004 ifølge Jakt och Jägare.
Jeger
hund og våpen

Universitetets forsøksdyr må avlives
Forsøksdyrene ved Universitetet i Oslo lever under så dårlige forhold at mange av dyrene må avlives.
 VG

Direktoratet for naturforvaltning har vedteke ekstraordinær felling av jerv
På bakgrunn av mellom anna oppmoding frå Fylkesmannen, har DN i dag vedteke felling av inntil 2 jerv i Luster og Sogndal kommunar. Fellingsperioden gjeld i tidsrommet 20. mars - 7. april 2006. DN ved Statens Naturoppsyn er ansvarleg for gjennomføring av fellingsforsøket.
FM Sogn og Fjordane

Småbrukarlag's felles årsmøte. Årsmøteuttalelser fra vårt felles årsmøte
Finnmark, Troms og Nordland Bonde- og Småbrukarlag krever at rovviltnemndene får vurdere jaktkvote på gaupe ut fra hvor store tap det er i småfenæringen i et område. Nemndene må få reell myndighet til å ta ut skadedyr ut fra lokale vurderinger. Vi betviler også at bestandstallene Direktoratet bruker for gaupe er gode nok til å trekke konklusjoner.
 Vesterålen Online

Erstatningsoppgjør for rovviltskader 2005
Kommunevis oversikt over erstatningskrav og hva som er erstattet, er nå klar. Vedlagte tabell gir en oversikt over erstatningsoppgjøret for søyer og lam. Det er i tillegg gitt erstatning for en geit og ett storfe
FM Hedmark

Oppland utfordrer med hijakt på jerv
Med Fylkesmannens anbefaling i ryggen går rovviltnemnda i Oppland inn for å starte hijakt på en jerv i Ringebu og en i Lesja. LILLEHAMMER: Nå blir det opp til Direktoratet for naturforvaltning (DN) om de godkjenner det enstemmige nemndvedtaket eller ikke. Hijakt er en kontroversiell jaktmetode som bare er brukt helt unntaksvis i nyere tid. - Det er klart at vi utfordrer direktoratet med dette vedtaket. Vi har prøvd andre jaktmetoder for å redusere antall jerv, men uten effekt. I stedet er bestanden nesten doblet. Om vi skal greie å redusere jervstamma og redusere skadene på beitedyr, er dette eneste virkemiddelet vi har igjen, sier Erik S. Winther i rovviltnemnda.
Gudbrandsdølen Dagningen

– Vi må samle oss om en rovdyrpolitikk
Arvid Nyberg (77) slutter lørdag som leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Hedmark. Han utfordrer det politiske Hedmark til å samle seg om en felles rovdyrpolitikk.
Østlendingen

Första kursen i vargjakt
- En kurs betyder inget annat än att vi vill förbereda oss. En kurs i vargjakt. I Köla. - Det blir den första som hålls i Sverige, berättar kursledaren Bernt Lindqvist, jurist i Stockholm.
 Värmlands Folkblad

Näsbyvargen var en hund
Nej, någon varg har inte rört sig i Näsby. Den förmodade gråben har blekgula ben, viftar på svansen åt folk och lystrar till namnet Kasper. Kasper är en tvåårig golden retriver som i söndags tog sig friheten att rusa fram i en vild språngmarsch över åkrarna. Spåren han lämnade i nysnön förväxlades med vargspår.
Syd-österbotten

Länsstyrelsen: Vi har inte sett ett enda vargspår i det aktuella området
- Det är nästan så att det roar mig att höra alla dessa skrönor om plantering av varg från olika djurparker i våra skogar. Det tycker naturbevakaren på länsstyrelsen, Lars Svanberg, angående gårdagens artikel i LT om den påstådda utsättningen av två vargar i Föllingetrakten. Vargarna skulle enligt uppgift komma från Skånes djurpark.
Länstidningen

Wolves to be delisted
Federal officials have a new plan to take wolves off the endangered species list. Unlike previous proposals, the plan today only affects wolf management in Minnesota, Wisconsin, Michigan, and parts of bordering states. Under the plan wolf management will soon be the responsibility of state wildlife officials instead of the federal government.
Minnesota PR

Administration proposes removing protections for some wolves
TRAVERSE CITY, Mich. -- Gray wolves have recovered fully from the brink of extinction in the western Great Lakes region and no longer need federal protection there, the Bush administration said Thursday. Interior Secretary Gale Norton said her department would propose removing the wolf from the endangered species list in Michigan, Minnesota and Wisconsin, where roughly 3,800 live.
Newsday NJ

Rovdjursförvaltningen har kollapsat
Aldrig tidigare har frustrationen inom svensk rovdjurspolitik varit så stor som nu. Stig Engdahl, fårbonde från Dalsland, har just börjat avtjäna ett fängelsestraff på sex månader. Brottet han begått är att han skjutit en varg som rivit tio av hans får. Men vargen var utanför hagen när han sköt och inte innanför, något som fått juristerna att tolka de luddigt skrivna paragraferna till en fällande dom.
Jaktjournalen

 16 mars 2006


Vil sette ut ulv i Norge
Skandinavias fremste ulveforsker mener vi må importere og sette ut ville ulver fra Øst-Europa dersom vi skal redde den skandinaviske ulvestammen.
Nationen

Rovviltforvaltninga må fylgje stortingsmeldinga
For å halde konfliktane på eit handterleg nivå er det av stor betydning at alle partar held seg til kva Stortinget har sagt, heiter det i ei fråsegn frå årsmøtet i Sogn og Fjordane Bondelag der Bjarte Nordanger (biletet) vart attvald som leiar. (foto: Turid Sylte).
 Bondelaget

Hemmelig jerv ut i lyset
AVKLARING: Nå må viltforskerne gi fra seg alle data om radiomerket jerv. Avgjørelsen vil gjøre det lettere å avlive skadedyr det blir gitt fellingstillatelse på. DOVRE: Den seigpinende konflikten mellom forskningen og forvaltningen, ble denne uken avlivet av Mattilsynet. Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) kan ikke lenger tviholde på opplysninger overfor Direktoratet for Naturforvaltning (DN).
Gudbrandsdølen Dagningen

Unike gaupeopptak
På høylys dag i januar fikk bilister på riksvei 30 langs Åkrestrømmen i Rendalen en unik naturopplevelse. Fire gauper var på isen samtidig. På plass var også naturfotografene Tore Nordberg og Bjørn Brendbakken.
NJFF

- Ser ut som en slagmark
- Det er til å bli kvalm av, sier lesjingen Per Stueflåtten, og slår ut med armene foran den groteske utstillingen under Svarthøe i Lesja. Hauger med stivfrosne og forvridde villreinkadavre er stablet opp på pakksnøen med panoramautsikt over Storhøe. Ti og ti rein i hver haug. Bukkene for seg, simlene i egne hauger - og dessverre for villreinstammen i Snøhetta vest: De fleste kadavrene som er gravd fram, er simler.
 Adresseavisen

Torny vil jakte jerv med helikopter
Stortingsrepresentant Torny Pedersen (Ap) vil sette inn store tiltak for å få bukt med jerv-problemene. FAUSKE: I etterkant av justisminister Helen Bjørnøy sitt besøk i Bodø nylig mener stortingsrepresentant Torny Pedersen at ministeren nå vil nærmest instruere direktoratet for naturforvaltning (DN) til å sette i verk tiltak.
Saltenposten

Det koker i Elverum
Jegerne og grunneiere i Hedmark er frustrerte etter tellingen av 28 ulver i vinter. Elverum har blitt Ulverum, men Miljøverndepartementet sier nei til jakt. I denne rapporten var det verken dokumentert yngling i Julussa- eller Rotnaflokken. – Dette har vi god kontroll på, så vi visste at yngling var tilfelle, forteller Olbergsveen. Det ble derfor organisert en uavhengig sportelling to uker seinere, med 200 frivillige. Det var som resultat av dette at tallet 28 ulv i Hedmark fylke ble dokumentert.
NJFF

Nordre Elverum JFF: Frustrert og oppgitt
– Vi var med på tellingene for å kunne dokumentere antall ulv i området. At vi nå får tommelen ned for jakt, gjør oss frustrert og forbannet, sier Ove Mellem, nestleder i Nordre Elverum JFF.
NJFF

Greider gräver vidare i landsortssverige
Göran Greider skriver om livet i sin by i Dalarna. Ursprungligen publicerade han dessa texter i Dala-Demokraten där han är chefredaktör.
Norrl Socialdemokraten

Rovdjuren sprider sig söderut
Rovdjursetableringen har tagit rejäl fart i Västra Götaland. Vid den länsomfattande inventeringen som genomfördes 11–12 februari konstaterades inte mindre än 14 vargar. Därtill kan läggas 19 familjegrupper av lodjur och nästan lika många ensamma lodjur.
Svenska Jägäreforbundet

Rykte i Föllinge om utplacerade vargar
Ett rykte om vargutsättning i länet har tagit fart den senaste tiden. Enligt ryktet ska två vargar från Skåne djurpark ha släppts ut i trakterna av Föllinge.
Länstidningen

"Jag kan inte säga om det stämmer"
- Den här typen av rykten förekommer då och då, men jag är inte mannen som kan säga om de är sanna eller inte. Det säger Länsstyrelsens rovdjuransvarige i länet, Magnus Kristoffersson. Men samtidigt undrar han hur Skånes djurpark kan vara så dumma att de skulle använda en märkt bil för att utföra kriminella handlingar, som en vargutsättning är, om nu ryktet talar sanning.
Länstidningen

Närmare 70 procent av byns renkalvar har dött
Länsstyrelsens rennäringsfunktion håller på att sammanställa hur många renkalvar som saknas, för att inom kort presentera detta för Naturvårdsverket. Räkningen har gjorts i Njaarke sameby, och tjänar som exempel på hur det ser ut i länet.
Länstidningen

FäLLDES MED TILLSTåND: ”Vilja till samexistens med vargarna saknas”
Den varg som fälldes med flera skott i Kuhmoinen i söndags var antagligen en fjolårsvalp. Naturskyddarna protesterar mot vargjakten, som i och för sig var laglig.
 Hufvudstadsbladet

Rovdyr viktige i samspillet mellom arter
I sin høringsuttalelse til forvaltningsplan for rovvilt i region 5, Hedmark, understreker Naturvernforbundets fylkeslag at et viktig mål er å bygge opp folks naturglede og naturforståelse der også rovdyras berettigelse blir vektlagt. Informasjon om de forskjellige artenes biologi, spor og sportegn vil virke konfliktdempende og bidra til å 'alminneliggjøre' rovdyra på linje med andre arter. Rovdyra er viktige innenfor et biologisk mangfold og et samspill mellom arter som forskningen ennå ikke har full innsikt i.
Norges Naturvernforbund

 15 mars 2006


Ulv tok rådyr i Aremark
Fredag 3. mars ble det sett ulv på veien mellom Torpedalen og Aremark. Dagen etter ble det funnet et dødt rådyr mellom Slorer og Åsgård et par kilometer nord for grensa til Halden. - Det var ikke tvil om at dyret var tatt av ulv, sier Ole Lagerholt.
Halden Arbeiderblad

Ferdig faghefte om gaupejakt

NJFF

– Mye er oppnådd
– Årsmøtet i NJFF – Hedmark sa for to år siden nei til ynglende ulv. På denne bakgrunn har vi forsøkt å arbeide pragmatisk med rovdyrsaken – med det for øyet å oppnå mest mulig, kommenterer fylkessekretær Hans Ole Solberg i NJFF - Hedmark.
NJFF

- Vi kan begrunne all snøscooterkjøring
Direktør Kai Erik Tørdal (bildet) i Statens Naturoppsyn (SNO) tar til motmæle mot kritikken fra Lesja kommune om at SNO og NINA kjører for mye snøscooter i fjellet.
Jeger
hund og våpen

Flere dissenser i høringsforslag om ulv
Det er flere dissenser i høringsforslaget om forvaltning av ulv i Østfold, Oslo, Akershus og Hedmark. Det gjelder blant annet om grenseflokkene skal inngå i bestandsberegningen.
Halden Arbeiderblad

Høring - Forvaltningsplan for rovvilt i region 5 Hedmark
I sin høringsuttalelse til forvaltningsplan for rovvilt i region 5, Hedmark, understreker Naturvernforbundets fylkeslag at et viktig mål er å bygge opp folks naturglede og naturforståelse der også rovdyras berettigelse blir vektlagt. Informasjon om de forskjellige artenes biologi, spor og sportegn vil virke konfliktdempende og bidra til å 'alminneliggjøre' rovdyra på linje med andre arter. Rovdyra er viktige innenfor et biologisk mangfold og et samspill mellom arter som forskningen ennå ikke har full innsikt i.
Norges Naturvernforbund

Båda vargarna i Svartboreviret skjutna i Rickebo
Klockan 10:55 i går sköts den första av de båda vargar i Svartboreviret som naturvårdsverket för en tid sedan beviljade skyddsjakt på. Vargen, tiken, fälldes av en passkytt i trakten av Rickebo söder om Hällbo vilket var inom revirets gränser.
 LJUSNAN

Älgavskjutning halveras
Älgavskjutningen under den senaste älgjakten i Rättviks jaktvårdsdistrikt visar på en nästan 20-procentig minskning av antalet skjutna älgar. Älgstammen är nu så låg att Rättviks jaktvårdskrets vill mer än halvera avskjutningen av älg under nästa älgjakt.
 Borlänge Tidning

Fördubbling av hundattackerna
2005 var ett mörkt år för jakthundarna. Antalet attacker av stora rovdjur på hundar mer än fördubblades jämfört med 2004. Totalt skadades eller dödades 48 hundar av varg eller lodjur under 2005. 29 av dessa var attacker från varg, 19 stod lodjuren för. Under 2004 inträffade 14 vargattacker och åtta lodjursattacker på hundar.
Svenska Jägäreforbundet

Hundangrepp, en dold belastning ?
Om du råkat ut för att hundar har härjat bland dina djur under 2005 el. tidigare, vill vi ha in rapporter till VargObs om detta.
Lammproducenterna

Familj fick besök av vargar
Lördagseftermiddagen blev en stor naturupplevelse för Mathias Johansson, hans båda bröder Samuel och Daniel samt systerbarnen Angelica och Anton. De såg fyra vargar på sjön Skagerns is – och Mathias lyckades ta en närbild på en av vargarna.
 Nerikes Allehanda

Hundratals följde Stig Engdahl
Vargskytten Stig Engdahl i Dals Ed hyllades som en hjälte av flera hundra personer som följde honom till fängelseporten i Vänersborg när han började avtjäna sitt sex månader långa straff den 1 mars.
Svenska Jägäreforbundet

Några av världens största björnar till Grönklitt
I sommar väntas två riktigt stora björnar till björnparken i Grönklitt. Det är ett syskonpar av den utrotningshotade rasen Kamchatkabjörnar, som med största sannolikhet kommer att importeras från Ungern. Björnrasen tillhör de största i världen och hannen är cirka tre gånger så tung som vår svenska brunbjörn. Ambitionen är att björnarna kommer till Grönklitt redan i sommar.
DalaDirekt

 14 mars 2006


Vil at jerven skal yngle i Sogn
Norges Naturvernforbund vil ha yngling av jerv i indre Sogn. Dette vekkjer sterke reaksjonar hos bøndene.
NRK Sogn og Fjordane

Kvotejakta på gaupe 2006 - Rovviltnemnda har for delt tilleggsdyr
Rovviltnemnda i region fordelte i telefonmøte den 14.mars det siste tilleggsdyret for kvotejakten på gaupe i 2006. Det ble tildelt felles til kvotejaktsområde 5 Bangsjøområde og kvotejaktsområde 6 Innhered.
FM Nord Trøndelag

Møte i Fylkeslandbruksstyret 17. mars 2006
Det står ei sak på saklista, og det gjeld høyring til 'Forvaltningsplan for rovvilt i region 1, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder'. Møte på fredag blir eit telefonmøte.
FM Sogn og Fjordane

Fylkeslandbruksstyret - Høyringssvar: Forvaltningsplan for rovdyr i region 1

FM Sogn og Fjordane

Skogen snart tom for jegere
Aldri har det vært solgt så få jaktkort i Åsnes JFF som i fjor. – Og vi møter en kald skulder både hos lokale sentrale myndigheter.
Østlendingen

Mattilsynet: Skjønar frustrasjonen
- Eg skjønar godt frustrasjonen til Halvor Stavn. Men det er dyrevernet me er pålagt å forvalte, seier Embrik Gjengedal i Mattilsynet Hallingdal.
Hallingdølen

Gaupa trugar både gard og grunn
Får ikkje nytte eigne sauebeite. Gaupa regjerer i beiteområda. Sauen må vike. Halvor Stavn i Flå reagerer kraftig på at rovdyr får setje ei heil gardsdrift i fare.
Hallingdølen

Vill tispe reddet ulv
Langedrag fikk inn en vill ulvetispe i flokken for noen år siden. Den «reddet» parkens ulvestamme, opplyser rovdyransvarlig Frank Andre Soma.
Nationen

Ulveslakt i dyreparkene
Innavl blant ulver i dyreparker er blitt så utbredt at de fleste parkene har avlivet dyrene. Nye ulver importeres fra blant annet Øst-Europa.
Nationen

Naturoppsynet inn på teppet
KRITISKE: Lesja formannskap vil ha Statens Naturoppsyn (SNO), Direktoratet for naturforvaltning (DN) og politiet inn til møte for å begrense bruken av snøscooter og helikopter i fjellet.
Gudbrandsdølen Dagningen

Puslete norske bevilgninger til truede dyr
Sammenlignet med Sverige er de norske bevilgningene til vern av truede dyrearter meget puslete.
Vårt Land

Miljonprojekt ska inventera björnar
I nuläget är det ingen som vet hur stor björnstammen är i Jämtland/Härjedalen. Behovet av kunskap är stort. Det är bakgrunden till en länsomfattande inventering av björnspillning som börjar i höst och som kommer att engagera länets jägare.
Länstidningen

Spillning avgör hur många björnar som får skjutas
Länsstyrelsen räknar med att få in 3 000 olika björnspillningar. Det blir grunden till hur stor avskjutningen ska vara.
Östersunds-Posten

Mystery animal kills sheep in Montana
BOZEMAN, Mont. (AP) -- Ranchers in McCone and Garfield counties, as well as federal wildlife officials, are hunting a wolf or wolf hybrid that has killed 35 sheep and wounded 70 others since late December. BOZEMAN, Mont. (AP) -- Ranchers in McCone and Garfield counties, as well as federal wildlife officials, are hunting a wolf or wolf hybrid that has killed 35 sheep and wounded 70 others since late December. The attacks started near Circle more than 250 miles from the nearest known wolf territory. Five sheep were killed and 15 wounded, some of which died later. The attacks started near Circle more than 250 miles from the nearest known wolf territory. Five sheep were killed and 15 wounded, some of which died later.
Casper Star Tribune

Resurgent Wolves Now Considered Pests by Some
That is where wolves kill the most calves, said Charles Price. Mr. Price and the 15 other ranchers in the Upper Green River Cattlemen's Association, as well as others in the state, want the freedom to kill wolves without any restrictions. 'That's the way we took care of them before,' he said. 'It's the way my grandparents took care of them. They roped them, shot them, anyway to get rid of them.
New York Times

 13 mars 2006


Flyttet buskapen - null rovdyrtap
I fjøset Grete og Gunnar Lund i Hoston går et femtitalls drektige søyer. I juni slippes de på et av Norges mest rovdyrsikre utmarksbeite. Fem saueeiere i Vorma beitelag har gjerdet inn 17 000 mål utmark. Tapsprosenten er redusert fra opp til 25 prosent, til fattige to prosent.
 Avisa Sør Trøndelag

Støttekampanje for Engdahl og Toverud
Mens over 50.000 krever benådning for ulveskytter Stig Engdahl, stiller hundrevis av nordmenn og svensker seg nå i kø for å høre fengselsdømte Lars Toverud holde foredrag om utsetting av ulver.
Nationen

Ønsker strengere rovdyrvern på Vestlandet og i Vest-Agder
Norges Naturvernforbund sendt uttalelse om utkast til forvaltningsplan for rovvilt i region 1. Denne regionen omfatter fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder. Forbundet ønsker et strengere vern av stasjonære og enslige individer av bjørn og ulv, og oppfordrer nemnda til å legge opp til yngling av jerv og gaupe i regionen. Videre understreker organisasjonen viktigheten av helhetlig bestandsforvaltning på tvers av regiongrensene.
Norges Naturvernforbund

Jägares vargrädsla kan bli skogsproblem
Den vargflock som etablerat sig i Västernorrland oroar många jägare i länet. Skogsbolaget SCA accepterar varg på sina marker, men skogschefen Per Persson är också lite bekymrad.
 SR - Västernorrland

Lodjursstammen föryngras
För fjärde året i rad föryngras lodjursstammen. Kärnan i lodjursföryngringen är en hona med två ungar. Spårstämplar har kvalitetssäkrats på åtminstone tre-fyra platser i Finspång. I hela kommunen vistas sammanlagt fem, sex lokatter, men ingen sändarförsedd. Katternas revir omfattar även skogsmarker i angränsade län.
Norrköpings Tidningar

”Mänskliga faktorn” bakom polisens lodjursmiss
- Det var den mänskliga faktorn som låg bakom polisens miss som ledde till att ett lodjur för mycket sköts i Västmanland förra helgen, säger Per Ågren på polisens rättsenhet som utrett frågan.
 SR - Västmanland

Rovdjuren dödar allt fler renar
Jord- och skogsbruksministeriet har beviljat 820 000 euro för att ersätta skador som rovdjur orsakat renar. Pengarna används huvudsakligen för att ersätta renskador under perioden juli–december i fjol. I fjol uppgick ersättningarna under motsvarande period till 490 000 euro.
 Hufvudstadsbladet

Vargens etablering ställer krav på jägare
Håkan Sand på Grimsö forskningsstation har studerat förhållandet mellan varg och älgjakt, och konstaterar att vargens närvaro ställer krav på jägarna. Så länge jägare inte skjuter kor är inte ökningen av varg något hot mot älgstammen, enligt Håkan Sand.
 SR - Västernorrland

 12 mars 2006


Henviser til sin advokat
Lars Toverud presiserer at dokumentet som Geir Sjøli trekkes inn i om ulveutsetting, kun er en upublisert arbeidskopi.
 Raumnes

Samlet nei til ynglende bjørn
Stor-Elvdal og Rendalen vil ikke ha ynglende bjørn innenfor sine kommune-grenser. Derfor går de imot forslaget til forvaltningsplan for rovdyr.
Østlendingen

Positivt møte med miljøvernminister Bjørnøy
Ordfører i Beiarn, Frigg Ottar Os, gir store rovdyrtap mye av skylda for nedlegging av bruk og nedgang i saueholdet i Salten. Etter gårsdagens møte med miljøvernminister Helen Bjørnøy tror både han og Sørfold-ordfører Lars Evjenth på en løsning.
Saltenposten

Människan i centrum av ekosystemet
Människan och viltet befinner sig i samma natur. Ju större utrymme man ger till rovdjur och annat vilt, desto mer trängs människan tillbaka. Det finns en praktisk gräns för samexistensen inom samma fysiska område. Det är uppenbart att gränsen är passerad när varken jägare eller fiskare får skydda sin egendom eller sin produktion från rovdjurens härjningar. När gränsen är överskriden måste man förändra rovdjursförvaltningen och ompröva både omfattningen och formerna för jakten. Annars trängs människan ut från naturen. Gränsen redan passerad
Yrkesfiskarna

Swiss authorities prepare ground for bears
A solitary brown bear returned to Swiss territory last July, gaining immediate celebrity status because it was the first to be seen in the country since 1904. In response, the authorities have put together a strategy document - known as the Bear Concept - to manage and protect the species.
swissinfo

Hunters: Expand predator control
Hunters from around the state lined up Saturday to tell the state Board of Game that more bears and wolves must be killed in Alaska to boost the numbers of caribou and moose.
 News Miner

 10 mars 2006


Fjellrevene i Børgefjell reddes
Den svenske fjelloppsynsmannen Håkan Berglund får likevel fortsette å fôre fjellreven og skyte rødrev i Børgefjell.
 Trønderavisa

Fjellrever kan dø av sult
Fjellreven er blant våre mest utrydningstruede rovdyr, men på Stekenjokk-fjellet trives de bra. Antall hi øker, og sist sommer ble det født 25 fjellrevvalper på Stekenjokk. Nå er imidlertid idyllen truet. I et norsk prosjekt som går ut på å studere rødrev, skal ikke fjellrevene i Børgefjell fôres, og ingen rødrever kan skytes, ifølge Östersunds-Posten.
 Trønderavisa

– Kan bety kroken på døra
Sauebonde Ove Simensen var til stede på rovviltnemdas infomøte, og mener næringa var krystallklar i sin dom over forslaget til ny forvaltningsplan.
Alta Posten

Myndighet
Ved for store tap til rovdyr, har Mattilsynet fått tildelt myndighet til å forby utmarksbeite.
Alta Posten

– Vanskelig tema
Selv om saue- og reindriftsnæringen i Alta raser mot forslaget til ny rovdyrpolitikk, går lederen for rovviltnemnda, selv bonde, ikke med på at de møtte mye kritikk.
Alta Posten

Svar på spørsmål nr. 541 om uttak av jerv i beiteområder
Det kan være områder der resultatene av en lisensfelling ikke gir tilstrekkelig måloppnåelse i forhold til skadepotensialet. Skadefelling vil da være et virkemiddel for å kunne avverge en alvorlig skadesituasjon. Direktoratet for naturforvaltning vil gjennom våren 2006 løpende vurdere om det skal iverksettes hiuttak av jerv, blant annet i Nord-Trøndelag og Nordland. Denne vurderingen vil bli foretatt i samråd med de regionale rovviltnemndene. De regionale rovviltnemndene utarbeider nå langsiktige regionale forvaltningsplaner for rovvilt innenfor sin region, med utgangspunkt i vedtatt nasjonal rovviltpolitikk. Disse planene vil bidra til å sikre en differensiert forvaltning av rovvilt innen den enkelte region. Formålet med en differensiert forvaltning er bl.a. økt forutsigbarhet og reduksjon av skadeomfang og konfliktnivå.
Miljøverdepartementet

Siste sjanse for sauebøndene
De står fortsatt langt fra hverandre, men nå er miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) siste sjanse for sauebonde Jørn Ellingsen og hans kolleger.
Avisa Nordland



Rein sulter i hjel
Vanskelige beiteforhold og rovdyrenes herjinger har ført til at Gielas reinbeitedistrikt har mistet over hundre dyr i år. Verst er det i fjelltraktene nord for Rombaken.
Fremover

Vil ha dødsflokken til forskning
DREKTIGE SIMLER: Norsk institutt for naturforskning (NINA) vil frakte ned villreinen som ble drept i snøskredet ved Svarthøhogget på Lesjaskog. Dyreskrottene skal brukes i forskningen.
Gudbrandsdølen Dagningen

Bjørnøy tar rovdyrplagen på alvor
Nordland har en alvorlig rovdyrsituasjon. Det sier miljøvernminister Helen Bjørnøy etter at sauebønder og reineiere har mistet rekordmange dyr på beite.
NRK Nordland

Bybor i Blecket kräver skyddsjakt på rovdjur
I ett brev till länsstyrelsen kräver Bleckets bysamfällighet åtgärder i rovdjursförvaltningen. Vid ett öppet möte i byn i januari framkom det att deltagarna hävdar att efterlevnaden av Naturvårdsverkets föreskrifter ännu inte fungerar. Deltagarna kräver att myndigheterna dokumenterar och åtgärdar oacceptabla problem med oskygga rovdjur i deras omgivning.
 Nya Ludvika Tidning

Gävlesystem för jaktrapport via SMS
GÄVLEEtt rapporteringssystem utvecklat i Gävle kunde ha förhindrat den gångna helgens överskjutningar av lodjur i Dalarna och Västmanland. Systemet har prövats med framgång i Norge.
Gefle Dagblad

Kräver folkomröstning om rovdjuren
Namnlistor med krav på en kommunal folkomröstning i rovdjurspolitiken har idag överlämnats till fullmäktiges ordförande i Rättvik ,Åsa Björklund. På listorna finns cirka 1200 namn och det är nästan 15 procent av dom röstberättigade i Rättvik. De som skrivit på listorna kräver i första hand laglig rätt att försvara hundar och tamdjur från rovdjursangrepp även utanför hägn.
 SR - Dalarne

Han sköt det enda lodjuret
Älvsöden. Jakten på lodjur är över i kustområdet. För Benny Nyström blev det en tämligen enkelt historia att fälla en hanne på Stranneberget.
 Örnsköldsvik Allehanda

Isle Royale moose numbers continue crash
The number of moose on Isle Royale dropped to 450 this winter, the lowest level since scientists began tracking the animals nearly a half-century ago. The moose population is down from 540 last year and is just a fraction of the all-time high moose population of 2,442 in 1995. The number of wolves on the island are holding steady at 30, according to the annual survey by Michigan Technological University researchers. But that may not last as moose become too scarce to feed the island's three wolf packs.
Duluth News Tribune

Gray Wolf Numbers in Northern Rockies Up
BILLINGS, Mont. — The number of gray wolves in the Northern Rockies has surpassed 1,000, a decade after wolves were reintroduced in and around Yellowstone National Park, a report released Thursday shows. The report, from state and federal wildlife agencies responsible for wolf management in the three-state region, shows population growth in Montana and Idaho. But it shows an overall decline in Wyoming, where wolf numbers in Yellowstone National Park fell sharply _ mainly because so many pups died. Officials suspect disease as the culprit behind the deaths.
Houston Chronicle

 09 mars 2006


Vil forby jakt med drivende hund
Ulovlig ulvejakt er nå så utbredt at den truer hele den svenske ulvestammen, hevder den svenske organisasjonen Djurens Rätt. Av den grunn ønsker organisasjonen Nordulv nå å forby jakt med drivende hund.
Jeger
hund og våpen

– Lokal bajaseri på sitt verste
Geir Sjøli er nevnt flere ganger i Lars Toveruds bokmanus-utkast om ulveutsetting. Et dokument som Sjøli betegner som et rent fantasiprodukt.
 Raumnes

Et håp om mindre tøv i ulvedebatten
Lars Toverud, opprinnelig fra Aurskog-Høland, har i årevis vært en profilert ulvemotstander. Han har også vært en ledende ideolog for dem som hardnakket påstår at ulven i Norge er satt ut av ondsinnede naturvernbyråkrater som vil bygdefolket ondt. Denne uka ble han dømt til fengsel i 40 dager for heleri av vevsprøver i kjølvannet av Brennpunkt-dokumentaren om illegal ulvejakt. Prøvene var skaffet til veie i et forsøk på å bevise at det blir satt ut ulv i norske skoger.
Romerikes Blad

Søknader om støtte til forebyggende og konfliktdempende tiltak mot rovviltskader på husdyr i 2006
Fylkesmannen i Telemark har mottatt 7 søknader fra enkeltbrukere, beitelag og forskningsinstitusjoner i 2006 om støtte til ulike tiltak. De fleste søknadene omfatter forsinket beiteslipp og tidligere nedsanking om høsten (sau), en tiltakstype som har vært støttet i fylket gjennom flere år. Det er til sammen søkt om støtte på kr 493 000,-. Det er enkeltbrukere og beitelag i kommunene Nissedal, Tokke, Vinje, Kviteseid og Siljan som har søkt.
FM Telemark

Kastes til "ulvene"
I morgen får miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) høre hva sauebøndene mener om rovdyr i Nordland. På et møte arrangert av Fylkesmannen, står rovdyrproblematikken i fokus. Og da kan fylkesmiljøvernsjef Roar Høgsæt fortelle miljøvernministeren at Fylkesmannen for perioden 1. april 2004 til 31. mars 2005 betalte ut i overkant av fem millioner kroner til reindriftsnæringen i fylket. Beløpet er noe av det høyeste som er blitt utbetalt.
Avisa Nordland

NJFF Nordland møter Bjørnøy
NJFF Nordland er invitert til å møte miljøvernminister Helen Bjørnøy, i forbindelse med at hun besøker Bodø for å drøfte rovviltproblemene i Nordland. Fylkeslagets prosjekt med egen jervejakt-veileder vekker interesse i miljøverndepartementet.
NJFF

Vargrevir kan blihot mot älgjakten
Där vargreviren ligger nära varandra och älgstammen är svag finns inget utrymme för jakt på älg. Det konstaterade Håkan Sand, forskare på Grimsö forskningsstation, när han under Vargsymposiets tredje och avslutande dag talade om vargens återkomst möjligen innebär älgens bortgång.
 Nya Ludvika Tidning

Skydd mot tamdjur diskuterades på vargsymposiet
Hur kan man bäst skydda sina tamdjur mot rovdjursangrepp? Ja det är en fråga som diskuterades under avslutningsdagen i går vid vargsymposiet i Vålådalen.
 SR - Dalarne

Fjällrävar hotas att dö av svält
Ett norskt projekt hotar utrota fjällrävsbeståndet på Stekenjokk. Naturbevakaren Håkan Berglund som jobbat med rävarna i åtta år är förtvivlad.
Östersunds-Posten

Två vargar i länet
LULEÅ.Det finns minst två vargar i länet. En i östra och en i södra delen.- Vi har klartecken från naturvårdsverket att radiosändarmärka en varg. Tyvärr har vi inte lyckats av olika skäl, säger Ola Larsson, ansvarig för rovviltinventeringarna hos länsstyrelsen i Jokkmokk.
Norrl Socialdemokraten

Fråtser i vilt
Løse hunder og strengt vintervær er dyrene i Markas verste fiende akkurat nå. Men gaupene på Blindern gleder seg.
oslopuls

Fler vargar får inte rum
Diskussion om revirplats i Värmland under vargseminarium. Värmlands län, från gränsen mot Närke, upp längs Klarälven och bort till norska gränsen, rymmer inte fler vargrevir. Det är fullt. Blir det fler vargar i området måste några söka sig någon annanstans. Det sa Åke Aronsson från Grimsö vid vargseminariet i Vålådalen.
 Värmlands Folkblad

Jimmys rävjakt förstörd av blåögda lodjur
MÅLE. I vinter har fem stycken lodjur promenerat in i Jimmy Westmans rävfalla nära centrala Örnsköldvik. Djuren han egentligen är ute efter verkar betydligt smartare. Bara en förvirrad skabbräv har hitintills låtit sig luras.
 Örnsköldsvik Allehanda

Allt fler lodjur på spåret. Det gäller att veta var man ska leta
Conny Johansson jobbar med att söka något som är svårare än att hitta en nål i en höstack. Lodjuret är inte bara sällsynt. Det är dessutom aktivt på natten och mycket skyggt.
 Barometern

Rykande färsk rapport från Vargsymposiet
Inplantering av varg, konkurrens om älgarna, svenskarnas inställning till rovdjuren - det är några av de ämnen som diskuterades under årets upplaga av Vargsymposiet. Ett par hundra personer har under tre dagar diskuterat, debatterat och lyssnat till föreläsningar om rovdjursfrågor.
Rovdjurscentret De 5 Stora

Vilka värderar ett ökat antal stora rovdjur i Sverige? [pdf]
Vi fokuserar här på människors vilja att betala för att öka antalet björnar, järvar, lodjur och vargar för att nå de av riksdagen uppställda målen. Kunskap om viljan att betala för bevarande- och kompensationsåtgärder är viktiga i dag. Intentionen att vilja betala eller inte för att få fler stora rovdjur är en central komponent för människors allmänna inställning till stora rovdjur och deras förvaltning. Andelen som är villiga att betala för att öka antalet rovdjur varierar mellan 20 och 51 % i de 69 undersökta kommunerna i norra Sverige. Det finns ett geografiskt mönster med en låg andel som är villiga att betala i delar av Dalarna, Västerbotten, Jämtland, Gävleborg, Västernorrland och Norrbotten. I flera av dessa län finns kommuner där björn, varg och i vissa fall lodjur, relativt sett är vanligt förekommande. Den högsta viljan att betala verkar finnas där förekomsten av rovdjur är låg eller inte alls finns. Av urvalet från övriga Sverige svarade 39 % att de var villiga att minska sina utgifter för att öka antalet rovdjur.
FjällMistra

Tjuvjakt på väg att utrota vargen
Tjuvjakten på varg är nu så utbredd att den hotar hela den svenska vargstammen. Rovdjursexperten Christina Lindberg pekar på nya siffror som visar att det olagligen skjuts mellan 30 till 40 stycken vargar årligen, och i dag finns det cirka 100 stycken vargar kvar i Sverige. Man har tidigare trott att det funnits mellan 150 och 170 stycken.
Djurens Rätt

Province puts end to grizzly bear hunt
In a move celebrated by environmental groups across the province, Dave Coutts, the Alberta Minister for Sustainable Resource Development (SRD) announced last week that Alberta’s controversial grizzly bear hunt would be suspended for three years. “We are suspending the hunt for the next few years while we’re completing [population studies] on the rest of the grizzly bear range,” said Dave Ealey, an SRD spokesperson.
the Gateway

Moose drop-off leaves Isle Royale wolves scrapping for food
Gnawing leisurely on the remains of a moose carcass, the wolf pack's alpha male seemed unaware that mortal danger was coming ever closer. Suddenly the eight-member rival pack burst into view. The alpha scrambled to his feet, but too late. Howling and barking, the enemy chased him down and mercilessly attacked, killing the hapless victim within a couple of minutes.
mlive.com

 08 mars 2006


Vil bekjempe rovdyrfrykt med fakta
Skoleelever i Lierne skal lære fakta om rovdyr. Mange elever er så redde for bjørn og ulv at de knapt våger å være ute. - Det er kjent at tallet på bjørner i vårt område har økt de siste 10-15 årene. Ulike observasjoner og hendelser har ført til at det er mer fokus på at vi bor i et rovdyrområde. Media er også med på å øke det negative fokuset på dette. Nå ønsker skolen å spre mer objektiv kunnskap om rovdyr og natur, sier Ellinor Bergli som er lærer ved Sørli skole. Ved skolen i Sørli ønsker man altså å bruke mer tid på å lære elevene fakta om rovdyr.
NRK Trøndelag

Hørte jerven frese
Ferske jervespor ledet Roald Skredlund til en hule. Sporene gikk inn, men ikke ut.
 Troms Folkeblad

Høring på satser for tilskudd til tidlig sanking, gjerding og hjemmebeite i 2006
Det er rovviltnemnda i Hedmark som fordeler den tildelte budsjettrammen på ulike typer forebyggende tiltak. Forslag til satser for tilskudd til hjemmebeite, tidlig sanking og gjerding i 2006 er nå sendt på høring.
FM Hedmark

Gaupe i politiets klør
Modum lensmannskontor har fått overta en gaupe som ble skutt ulovlig i Modum for ett år siden. Nå ønsker de å få stoppet den ut, og stilt den ut i egen resepsjon. -De gjenstår å se om vi får til en finansiering på utstoppingen. Kontorets egne midler kan ikke brukes til slikt, sier politioverbetjent Ståle Versland.
Drammens Tidende

Nya forskningsrön: Tjuvjakt hotar inte vargens överlevnad
Illegal jakt är den starkaste dödsfaktorn hos varg men den hotar ändå inte vargstammens överlevnad. Det gör däremot inaveln. De anmärkningsvärda forskningsrönen presenterade vargforskaren Olof Liberg från Grimsö forskningsstation på Vargsymposiets andra dag i Vålådalen. Den är beklaglig, stor och förfärande, men den hotar inte stammen i sig, sade Liberg om tjuvjakten, som för övrigt varken ökar eller minskar.
Länstidningen

Vargsymposium utan ministrar
Under flera år har Vargsymposiet haft besök av regeringsföreträdare men i år hade både jordbruksminister Ann-Christin Nykvist och miljöminister Lena Sommestad tackat nej. Tidigare i vinter var det också meningen att regeringens rovdjursutredare, Hans Jonsson, skulle komma till Vålådalen. Men efter att Hans Jonsson i början av februari meddelade att han hoppar av uppdraget försvann också han från Vargsymposiets talarlista.
Östersunds-Posten

Han vill plantera in nya vargar i Sverige
VÅLÅDALEN: Andra dagen under vargsymposiet i Vålådalen diskuterades den illegala jakten. Men Olof Liberg, Grimsö Forskningsstation, anser att den genetiska utarmningen ändå är ett större hot mot vargstammen.
 Nya Ludvika Tidning

Varg-Stig hemma - med fotboja
Varg-Stig fick komma hem i fotboja till sin hustru Ann-Christine på tisdagen. Nu får han avtjäna sitt fängelsestraff i husarrest. Med boja på foten får han de fyra månader som återstår av hans straff röra sig bortom sina egna domäner fyra timmar om dagen på vardagar, då han arbetar på grannens gård, samt två timmar per dag under helgen.
Göteborgs-Posten

Arboga vill skapa frizon för lodjuren
Inget lodjur fick skjutas i Arboga under årets jakt. - Anledningen är att vi vill skapa en frizon för lodjuren att kunna vandra söderut, säger Göte Hamplin, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.
 Nerikes Allehanda

Värmland snart mättat på varg
VÅLÅDALEN (TT)HDelar av Värmland och ytterligare en eller två platser i Mellansverige håller på att bli mättade på varg. Det visar den senaste beräkningen av antalet vargar i Sverige.
 Piteå-Tidningen

Större konkurrens om älgarna
I en nära framtid kan konkurrensen om älgarna blir svår mellan vargar och jägare i de svenska markerna, visar nya forskaranalyser. När vargarna blir fler är det möjligt att vargreviren minskar. Det kan betyda att det blir mycket få älgar över till jägarna.
 Nordbotten Kuriren

Garbage, wolves and death
If wolves killed Ontario university student Kenton Carnegie, lax environmental regulations may have played a role in the tragedy, a CBC investigation indicates. Documents obtained by the CBC show that Saskatchewan Environment Department officials have been concerned about an illegal garbage dump near the Points North Landing mining camp – a dump that wolves have been regularly visiting. The department confirms it has been trying to do something about the dump for years.
CBC

Family of wolf-attack victim waiting for answers
The family of a young man who died after an apparent wolf attack in northern Saskatchewan is angry and demanding answers about how it could have happened. Kenton Carnegie of Oshawa, Ont., died at Points North Landing four months ago, while he was on a university work term. The engineering student may be the first person in North America to be killed by wild wolves in their natural habitat.
CBC

 07 mars 2006


- Et stjålet arbeidsdokument
LILLESTRØM: Lars Toverud har politianmeldt personen som publiserte manuskriptet til 'Løgnens apostel' på Internett.
Romerikes Blad

Vil la ulven i Åmot i fred
Tore Hauge fra Rena mener det er helt feil å ta ut ulv i Åmot. – Ikke alle er enig med ordføreren om at kommunen bør søke om fellingstillatelse, hevder han
Østlendingen

Ulovlige geværer avgjorde saken
Lars Ingar Toverud må sone 21 dager i fengsel, primært for brudd på våpenloven. Han er også dømt for heleri, men vevsprøvene har hatt lite å si for straffen.
Nationen

Kjendiser henges ut som ULVEUTSETTERE
LILLESTRØM: Arne Næss, Georg Fredrik Rieber-Mohn, Thor Heyerdahl, Thorbjørn Berntsen – og Olof Palmes statssekretær. Dette er bare noen av personene som beskyldes for illegal ulveutsetting i et bokmanuskript skrevet av Lars Toverud.
Romerikes Blad

– En utrolig røverhistorie, fantasifullt tøv og vås
– En røverhistorie så fæl at det er helt utrolig. Dette er påstander hinsides enhver fornuftig virkelighet. Bare tull. Georg Fredrik Rieber-Mohn, tidligere Riksadvokat:
Romerikes Blad

Fylkesmannen støtter reineiere
BODØ: Fylkesmannen i Nordland støtter dem som mener det nå bør undersøkes om det er etablerte jervefamilier på vestsiden av Tosenfjellet.
Brønnøysund Avis

Fagsamling om - Biologisk mangfold – Naturvern – Store rovdyr
Fylkesmannens miljøvernavdeling inviterer til fagsamling om biologisk mangfold, naturvern og store rovdyr. Fagsamlingen arrangeres ved Jægtvolden fjordhotell den 22. og 23. mars 2006. Fagsamlingen er relevant for alle kommuner. Organisasjoner er også velkomne til å delta. Formidling av ny og relevant kunnskap fra anerkjente fagmiljøer er et viktig formål med samlingen
FM Nord Trøndelag

Stora problem med regional rovdjursförvaltning
VÅLÅDALEN.När rovdjurspolitiken flyttas ner på regional nivå kommer konflikterna att minska, brukar det heta i debatten. Men är det så? I Norge har motståndet mot rovdjuren fortsatt, trots regional förvaltning, och i Sverige är också läget delvis fastlåst.
Norrl Socialdemokraten

Elof debatterar för vargen
Han är född och uppväxt i skogen, där han levt och verkat nästan hela sitt liv. I unga år fjärran från allfarvägar och affärer med många munnar att mätta i hemmet. Numera mest på storviltsjakt med kameran, när han inte försvarar vargens existens på tidningens insändarsida.
 Nya Ludvika Tidning

Ökat lokalt inflytande - dominerande trend i rovdjurspolitiken
- dominerande trend i rovdjurspolitiken i både Sverige och Norge. Knut Morten Vangen från Direktoratet for Naturförvaltning i Norge berättade om utvecklingen av norsk rovdjurspolitik. Den handlar inte minst om lokalt inflytande i rovviltnämnder, där lokala politiker arbetar med de nationellt ställda målen. Nämnderna försöker dämpa konflikter, arbetar med skadereglering, licensjakt, som inte tillåts innan de nationella målen uppnåtts.
 Nya Ludvika Tidning

Vargsymposium öppnat
VÅLÅDALEN • LT I går öppnade det årliga Vargsymposiet i Vålådalen med rovdjurs-experter och andra berörda på plats.
Länstidningen

Tjuvskytte vanligaste dödsorsaken för varg
Varje år tjuvskjuts mellan 20 och 30 vargar i Sverige. Det är forskare vid Grimsö forskningsstation i Bergslagen som har undersökt döda vargar som burit radiosändare. Resultatet visar att två av tre fallit offer för tjuvskyttar.
 Dagens Nyheter

Positiv bild av regional rovdjursförvaltning
I dag inleddes det internationella vargsymposiet i Vålådalen, med ett stort antal experter och andra som berörs av rovdjursfrågor. I Norge bedrivs förvaltningen av rovdjur på regional nivå, sen ett år tillbaka.
 SR - Jämtland

Reglerna för lodjursjakt synas
Nu vill naturvårdsverket se över reglerna för lodjursjakten i Dalarna. Detta efter årets rekordsnabba lodjursjakt där sammanlagt tretton djur sköts på bara fyra timmar fast kvoten för länet bara var sex djur. - Vi blev lite tagna på sängen, säger Susanna Lövgren på Naturvårdsverket.
 SR - Dalarne

Engdahl får avtjäna straffet i hemmet
Vargskytten Stig Engdahl från Ed kan lämna anstalten Östragård inom några dagar. I måndags beslutade kriminalvården att ge honom en så kallad elektronisk fotboja, vilket innebär att han kan avtjäna straffet i hemmet
 Trollhättans Tidning

Tvjuvjakt dödar två av tre vargar
Tjuvjakt beräknas ligga bakom två tredjedelar av dödsfallen bland vargarna. Bakom analyserna, som presenterades i dag vid det internationella vargsymposiet i Vålådalen, står forskare vid det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv. Enligt deras beräkningar, som grundas på resultat från radiomärkta vargar samt andra beräkningar av fortplantning och överlevnad under åren 1998 till 2005, är dödligheten bland de skandinaviska vargarna så hög som 30 procent per år.
 SR - Jämtland

”Märkligt yttrande”
RÄTTVIK: Rättviks kommunalråd Jonny Jones är förvånad över länsstyrelsen Dalarnas yttrande angående ansökan om vargjakt i Amungenreviret. - Märkligt att länsstyrelsen lämnar ett sådant yttrande med tanke på hur situationen ser ut i Rättviks kommun, säger han i en kommentar.
Dala Demokraten

Spårare skeptisk till Tumbavarg
Flera personer i Tumbaområdet söder om Stockholm säger sig ha sett en varg på tisdagsmorgonen. Länsstyrelsen spårare är skeptisk till uppgifterna. 'Spåren och sättet stämmer inte', säger han till DN.se.
 Dagens Nyheter

Wolf seen in Colorado
A lone wolf videotaped strolling across a snowy valley in Colorado near the Wyoming border inspired joy in conservationists Friday as new evidence the wolf is making a long-predicted return to the state.
Rocky Mountain News

Bounty set on wolves in 1876
Wolves once were common throughout Colorado, including on the plains, where packs preyed on bison, elk, deer and other species that now are found primarily in the mountains. When early settlers began moving livestock into the territory, a concerted effort was undertaken to eliminate most predators and thousands of wolves were trapped, shot and poisoned.
Rocky Mountain News

Trädgården besöktes av små lodjur
HöGSBY - Jag blev mycket förvånad häromnatten när jag kom hem efter mitt skiftjobb. Först dök en lodjursunge upp i min trädgård och strax efteråt ännu en, säger Håkan Nilsson, Högsby.
 Barometern

California has a bear of a time
LOS ANGELES -- Humans aren't the only species undergoing rapid population growth in California; bears are proliferating too, especially near towns and urban centers tucked tightly against hills and mountain ranges. hese early-summer follies are indicators of a broader trend, because bruins are on the march not only in California, but also in many other states. The animals are in the midst of a population explosion, their numbers having grown up to eightfold in California in 20 years, according to state wildlife officials. Though it may seem incongruous that bears can multiply so prolifically across an urban landscape where human development has pushed aside most other mega-fauna -- including condors, elk and antelope -- many biologists say development and a taste for high-fat human food are contributing to the bear boom.
Star Tribune

 06 mars 2006


Dom i ulvesak
I ei ØKOKRIM-sak har Oslo tingrett dømt ein mann til fengsel i 40 dagar (19 av dei på vilkår) for heleri av vevprøver/hårprøver av ulv og for brot på våpenlova. I tillegg må mannen tole inndraging av to haglgevær med ammunisjon. Han må òg betale sakskostnader med 8 500 kroner.
Økokrim

Ulvemotstander dømt til 40 dagers fengsel
Oslo (NTB): Den profilerte ulvemotstanderen Lars Ingar Toverud (63) ble i Oslo tingrett mandag dømt til fengsel i 40 dager for å ha tilegnet seg vevsprøver og hårprøver av ulv og for brudd på våpenloven.
Nationen

Nei til gaupeyngling - Mot fire stemmer i kommunestyre
Flertallet i kommunestyret i Etnedal ønsket ikke gaupeyngling i kommunen. De mener gaupeynglingene bør samles på Hadeland, Toten, Land og i Sør-Aurdal.
 Avisa Valdres

Skjerper tiltak mot rovdyrskader
I områder med stor risiko for rovdyrskade, må buskapen gjetes eller gjerdes inn bak rovdyrsikkert gjerde hele beitesesongen. Det er signalet fra Mattilsynet, som under årets beitesesong vil vurdere slike tiltak for å unngå dyremishandling påført av rovdyr.
 Avisa Sør Trøndelag

- Beiteforbod vert katastrofe
Bondelaget er kritiske til at dyrevernnemdene i Sogn vil nekte sauebønder beiting i område med store rovdyrskadar.
NRK Sogn og Fjordane

Ulvemotstander dømt til fengsel
(VG Nett) Den profilerte ulvemotstanderen Lars Toverud (63) er dømt til fengsel i 40 dager for heleri av vevsprøver og brudd på våpenloven.
 VG

Møtte ulv i transitthallen på Gardermoen
Grenseveterinær Per Ivar Nordbye sperret opp øynene da han i transitthallen på Gardermoen - midt mellom burene med hunder og katter - oppdaget en sprell levende ulv.
Nationen

En viktig våpenhvile
Mattilsynet og den regionale rovviltnemnda har kommet fram til det som Erik S. Winther omtaler som «en omforent forståelse av utfordringene». Det innebærer at tilsynet ikke vil nekte bruk av beite i områder med ynglende jervtisper denne beitesesongen. Kommende beitesesong skal brukes til å høste erfaringer. Denne minneligheten er i realiteten bare en våpenhvile, men våpenhviler er dessverre det beste vi kan håpe på i flere viktige rovdyrspørsmål.
Gudbrandsdølen Dagningen

Vil ha rovdyr-vedtak tolket
STEINKJER: På fylkesårsmøtet til Nord-Trøndelag Bonde- og småbrukarlag sa tidligere stortingsrepresentant Aud Gaundal (Ap) at hun er såpass usikker på hva hun var med å stemme på i rovdyrpolitikken på Stortinget, at hun nå vil ha rovdyrvedtaket tolket.
 Trønderavisa

Håper Åmot får fellingstillatelse
Til tross for at Elverum kommune fikk avslag på sin søknad om å ta ut ulv, håper Åmot-ordfører Ole Gustav Narud at hans kommune får innvilget ønsket om å redusere antall ulver.
Østlendingen

Preparant søker gaupe
Familien flytta frå Langesund til Minnesjord Nedre i Flatdal til sau og gardsdrift. Nå ønskjer taksidermist Jan Wiggo Rudskjær seg ei gaupe.
 Varden

Dags igen att prata rovdjur i Vålådalen
I dag startar vargsymposiumet i Vålådalen. - Senaste fyra-fem åren har vi haft runt 300 personer från Skandinavien och även förläsare från andra länder som samlas för att prata rovdjur och diskutera människans förhållande till rovdjur.
 SR - Jämtland

Folkpartiet gör helt om i vargpolitiken
Folkpartiet vänder i vargfrågan och sätter nu fokus på djurägarnas rätt att skydda sina tamdjur. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.
 SR - Örebro

Länsstyrelsen sade nej till jakt på varg
RÄTTVIK: Länsstyrelsen anser att det inte bör få bedrivas skyddsjakt på varg i Rättviks kommun. I yttrande till Naturvårdsverket avslås kommunens ansökan om att fyra vargar ska få skjutas.
Dala Demokraten

Wife of man killed by bear files appeal following lawsuit dismissal
A Great Falls woman whose husband was killed by a grizzly bear has filed an appeal to the Montana Supreme Court after a District Court judge in Great Falls dismissed her lawsuit against the state
 Great Falls Tribune

 05 mars 2006


Mattilsynet møtte rovviltnemnda - Ville nekte sau på beite
HARDT MØTE: Mattilsynet var klar til å nekte gardbrukere i Oppland å slippe sau på beite i fjellområder med ynglende jerv. Men etter en hard frontkollisjon med rovviltnemndene for Oppland og Hedmark, blir det ikke noe av de dramatiske tiltakene — foreløpig. - Heldigvis kom vi fram til en omforent forståelse av utfordringene. Før møtet sluttet, ble det klart at Mattilsynet vil bruke kommende beitesesong til å høste erfaringer. Det blir ikke iverksatt beitenekt i områder med ynglende jervetisper denne sommeren, opplyser Erik S. Winther, lederen i rovviltnemnda i Oppland.
Gudbrandsdølen Dagningen

Fremmer krav til Mattilsynet
Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i møte med ledelsen i Mattilsynet fremmet flere krav i forbindelse med dyrevernlov og rovdyr.
 Småbrukarlaget

Julussaflokken på vei til Åmot
Enten har Julussaflokken utvidet reviret sitt, eller så er de i ferd med å flytte nordover fra Elverum til det gamle Gråfjell-reviret i Åmot, sier rovdyrforsker Petter Wabakken.
Østlendingen

Gaupe skutt på Austra
Gaupa som ble skutt av jeger Jostein Larsen i Nord Gutvik veide 21 kilo, og befant seg bare to-tre kilometer fra fylkesgrensa til Nordland. Siden Austraområdet ligger både i Bindal og Nærøy besto også jaktlaget av til sammen sju jegere fra begge disse nabokommunene, og fylkene.
Brønnøysund Avis

Felte gaupe i Bindal
Det var Erland Iversen som skjøt gaupa i nærheten av Holm i Bindal fredag ettermidag.
Brønnøysund Avis

Rødrev må lide for fjellreven
Flest mulig rødrev skal skytes. Gjennom et forskningsprosjekt i Lierne skal bestanden av fjellrev økes.
 Namdalsavisa

”Det ryms fler vargar i Finland”
Vargen har rätt att leva i Finland. Och stadsbor har rätt att försvara vargen. Naturens mångfald angår oss lika mycket som alla andra, säger kulturminister Tanja Karpela (c) i en Hbl-intervju.
 Hufvudstadsbladet

Stort hemlighetsmakeri kring skyddsjakt av varg
Det är 'locket på' som gäller för den aktuella skyddsjakten på vargarna i Svartboreviret erfar Ljusnan. Det är dock klart att länsstyrelsen redan utsett en jaktledare samt några vice jaktledare vilket bekräftas av Lars Bonde, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.
 LJUSNAN

Idaho seeks OK to kill up to 43 wolves
BOISE, Idaho — Idaho will ask the federal government for authority to kill most of the wolves in a pack that is preying on dwindling numbers of elk in the state's Lolo Pass region. Members of the Idaho Fish and Game Commission voted unanimously Friday to ask the U.S. Fish and Wildlife Service for permission to eliminate up to 43 of the estimated 58 wolves in the Lolo pack roaming the Clearwater River Basin in northern Idaho to try to help rebuild an elk herd in the popular hunting area.
 Settle Times

 03 mars 2006


Redd for splittelse i næringa
De som driver med sau og geit i Sør-Trøndelag frykter at den nye forvaltningsplanen for rovdyr skal skape splid i næringa ved at rovviltet blir fordelt på ulike områder. Oppdal vil være rovdyrfri, og ble av den grunn skjøvet ut av styret under fylkesårsmøtet i Selbu. Inn kom Odd Jarle Lien på benkeforslag
 Selbyggen

Kvotejakt på gaupe – Tildeling av restdyr
Fylkesmannen har i dag besluttet å tildele den siste gaupa på årets kvote til regionene 1 og 5. Direktoratet for naturforvaltning har fastsatt en kvote på til sammen 7 gauper i Hedmark for 2006, hvorav maksimalt 3 hunner over ett år. Så langt i årets kvotejakt er det felt 6 gauper, herunder 2 hunner over ett år. Fylkesmannen har i dag besluttet å tildele det siste dyret til regionene 1 og 5. Det er tillatt å jakte fra 4. mars.
FM Hedmark

Miljøvernministeren til rovviltmøte i Bodø
Miljøvernminister Helen Bjørnøy kommer til Bodø fredag 10. mars. Tema er rovviltproblematikken i Nordland. Hun har invitert organisasjoner og ordførere til møtet på Skagen hotel i Bodø. Media er også invitert.
FM Nordland

Kan ta ut enda flere jerv
Landbruksminister Terje Riis- Johansen(Sp) sa fra Stortingets talerstol at Trøndelag kan ta ut mer jerv for å regulere bestanden bedre
 Trønderavisa

Informasjonsbrev - årets ulvemerkinger
Även den andra omgången av årets vargmärkning är nu klar. Som vanligt har fångsterna utförts med bedövningsskjutning från helikopter, efter spåringsinsatser på marken. Totalt har nu 14 vargar sövts och märkts, 11 nymärkningar och 3 ommärkningar. Samtliga har fått radiosändare
Skandulv

"Organiserad tjuvjakt på varg i Sverige"
Det förekommer organiserad tjuvjakt på varg i Sverige. Nätverket är välorganiserat och dessutom trakasseras personer inom polis, naturvårdsmyndigheter och föreningar, hävdar den erfarne jaktbrottsutredaren Erold Coleman, som själv blivit utsatt för detta.
 Trollhättans Tidning

LEDARE: Rader från Hagen
Hm. Det måste ändå varit lodjursspår jag såg i snön på gården. I söndags morse siktades nämligen ett lodjur precis här, på väg över åkern. Och för inte så länge sen rev ju lon ett rådjur borta vid byn Hagens första hus. Lo-jakten i Dalarna har börjat nu också: tolv djur skjutna första dan. Dubbla kvoten. Men lon, denna den skyggaste av katter, väcker knappast lika starka aversioner som vargen. Vargen är ju en hund, eller tvärtom, och hundskräck har ju en och annan. Kattskräck är däremot ett nästan okänt fenomen.
Dala Demokraten

Hallå där Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark
Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark. En privatperson har anmält Sveriges radio för granskningsnämnden sedan en person sagt att Kolmårdens djurpark placerat ut vargar i Sverige. Är det sant? ar kommer det här ryktet från? - Det har florerat i årtionden. På 60- och 70-talet hade vi praktiskt taget inga vargar i Skandinavien. Sedan dök det plötsligt upp en flock i norska Trysil. Det var då skrönan tog fart att det var vi som hade placerat ut vargar.
Folkbladet

"I en timme satt vi och såg på vargen"
I en timme satt han och tittade på den ensamma vargen på sjön Ljugarens is. Vargen var bara 200 meter längre bort. - Det var mäktigt, säger Lars-Gunnar Björklund.
 Nya Ludvika Tidning

Idaho likely to seek authority to kill wolves preying on elk
BOISE, Idaho — A final decision won’t be made until Friday, but members of the Idaho Fish and Game Commission say they will likely ask the federal government for permission to kill up to 43 gray wolves preying on elk in the Lolo Pass region.
 Helena Independent Record

6 gauper på kvota - 12 skutt første dagen
Gaupekvota i Dalarne i Sverige var på seks dyr. 12 ble skutt allerede første mars - første jaktdagen.
Jeger
hund og våpen

Mattilsynet i møte om ulovlig avliving av rein
Med bakgrunn i Animals Angels rapporten ”The Animal Welfare in Norwegian Reindeer farming” som avdekker brudd på dyrevernlovens paragraf 2 og 9, har Mattilsynets regionkontor for Troms og Finnmark hatt møte med Reindriftsforvaltningen. Reindriftssjefen har forpliktet seg til å innkalle næringsutøvere til kurs/info-møte hvor også Mattilsynet deltar.
Mattilsynet

Nordulv överklagar beslut om skyddsjakt på två vargar i Svartbo-reviret i Gävleborgs län [pdf]
Ur tillstånd för skyddsjakt framgår tydligt att jakt beviljas huvudsakligen pga dödade jakthundar. Personer som ansökte om skyddsjakt är jägare i Gävleborgs län. Man anser att ”många” hundar har dödats. Enligt uppgift handlar det om 3 dödade jakthundar. Förutom de tre, en är försvunnen (det är osäkert vad som har hänt med den eftersom kroppen hittades inte), och för en skadad hund har besiktningsman konstaterat med ”50-procenting säkerhet” att det var varg som skadade hund.
 Nordulv

Överklagan till EU angående ändringar av § 28 Jaktförordningen
Med detta brev önskar vi få kommissionens uppmärksamhet om en lagändring i Sverige som enligt oss fattades på felaktiga grunder och strider både mot Habitat-direktivet samt internationella avtal som Sverige förbindat sig till. Saken gäller ändringen av § 28 Jaktförordningen som presenterades av Jordbruksdepartementet den 19 januari 2006 och planeras att träda i kraft den 1 mars 2006. Vi begär att ni tittar över beslut och agerar för att lagförslaget dras tillbaka snarast.
 Nordulv

Boom in California bear population, courtesy garbage
LOS ANGELES: The bear population is booming in California and other parts of the US where suburbs are fast encroaching into their natural habitats. The reason for this boom is garbage.
The Times of India

Daredevil bears find their food
It is an extraordinary climb even for the most able of mountaineers. Every summer, grizzly bears clamber up the scree slopes of Wyoming's Rocky peaks in search of food. At first sight, their rummaging among the shattered stones seems pointless.
 BBC

EU development funding threatens lynx, bears -WWF
GENEVA, March 3 (Reuters) - Funding for development projects across the European Union is increasing threats to the survival of endangered animals like the Iberian lynx and the brown bear, the WWF environmental body said on Friday.
 Reuters AlertNet

 02 mars 2006


Usikkerhet om utmarksbeite i rovdyrområder
Landbruksministeren ga i Stortingets spørretime i går ikke noe svar på hva han vil gjøre for å hindre beitenekt i Hedmark. I andre områder med mye rovdyr, som Trøndelag og Nordland, vil uttak av rovdyr kunne hindre beitenekt.
Fremskrittspartiet

Frykter for barna etter fellingsavslag
Tirsdag fikk Rømskog kommune nytt avslag på fellingstillatelse på ulv. Mens snøen legger seg tungt i skogen, lusker ulven på oppbrøyta veier og rundt hushjørnene.
Nationen

Vil premiere jervejegere
Per Gunnar Voldset (Ap) går inn for at jegere som feller jerv eller andre rovdyr ved lisensjakt får en ekstra godtgjørelse for fellingen. Han ber også om at enda mer blir gjort for å fjerne jerveproblemet i måndalsfjella. Voldset er leder for hovedutvalget for utbygging, teknisk drift, natur og miljø i Rauma. Han er dessuten også bosatt i Måndalen og kjenner godt til problemene sauenæringen har i området. I kommunestyret tirsdag tok han opp saken om mye jervespor i måndalsfjella i vinter og sommerens jerveherjing blant sau og lam i disse fjellområdene.
Romsdals Budstikke

Fryktar auke i sauetap
Lars Bjaadal, leiar i den regionale rovviltnemnda, undrar på om byråkratane i Direktoratet for naturforvalting (DN) er på villspor i gaupeforvaltinga. Bjaadal fryktar større tap av sauer enn nokon gong i komande beitesesong, grunna gaupebestanden.
 Vest-Telemark Blad

Ferdig faghefte om ulvejakt
NJFFs nye faghefte om ulvejakt er nå på vei gjennom trykkpressa. Her kan du allerede laste ned webversjon av heftet som tar for seg blant anna biologi, bestandsutvikling, utbredelse, forvaltning og jaktformer på ulven. Produktansvarlige/ forfattere er Scott Brainerd, Dagh Bakka og Hans Christian Pedersen.
NJFF

Beitebruks- og beredskapsplanen lagt ut
Styringsgruppa som har arbeidd med beitebruks- og beredskapsplanen for Skjåk er nå ferdig med sitt arbeid, og planen lagt ut til offentleg ettersyn. Med denne planen har gruppa utarbeidd eit verktøy dei meiner kan bli nyttig i møte med dei utfordringane som ligg i framtida.
Fjuken

Här går Varg-Stig in i fängelset
VÄNERSBORG. Här påbörjar Varg-Stig sitt sex månader långa fängelsestraff. Sonen Anders följde honom till portarna. - Det känns som att vara på väg till en begravning, så känns det faktiskt, sa han till Expressen.se:s utsände.
Expressen

Vargavinter i Karlskoga
Här är vargen som sätter skräck i Karlskogaborna. - Den är helt orädd för folk, säger Dennis Andersson, 56.
 Aftonbladet

Han borde ha fått nåd
Fängelsestraffet för Stig Engdahl riskerar att ytterligare trissa upp motsättningarna kring den svenska rovdjurspolitiken. Den numera riksbekante vargskytten Stig Engdahl, som dödade en varg för att skydda sina egna tamdjur, har blivit en symbol för motsättningarna i den svenska rovdjurspolitiken.
Göteborgs-Posten

Lodjursjakten inledd - och redan avslutad
DALARNA. Årets lodjursjakt inleddes på onsdagen och redan första dagen fälldes sex lodjur. Det är så många djur som får skjutas i Dalarna i år. Ett lodjur får dock ytterligare skjutas i renskötselområdet i norra Dalarna.
 Nya Ludvika Tidning

Elstängsel håller vargen borta
Det finns lagliga sätt att skydda sig mot lodjur och vargar. Djurägare som känner sig hotade kan ansöka om bidrag till att sätta upp elstängsel. I år har länsstyrelsen i Västra Götaland fått nästan två miljoner kronor till förebyggande insatser mot viltskador.
 Trollhättans Tidning

Varg var ute på morgonpromenad i Byvallen
Byvallen. Lars och Birgit Nyberg i Byvallen höll på att sätta morgonkaffet i vrångstrupen när de kikade ut genom köksfönstret. 100 meter från huset sprang en varg över vägen.
Östersunds-Posten

Forskare kartlägger vargarnas jaktvanor
Hur jagar 'Ulrik' och hans tik? Det ska forskare på Grimsö söka svar på under de närmaste månaderna genom en så kallad predationsstudie. - Det huvudsakliga syftet är att samla data om hur många älgar vargarna slår, säger Grimsöforskaren Håkan Sand.
Bergslagsposten

Stig sköt varg - nu hyllas han
Här fängslas lantbrukaren Stig Engdahl, 63. Brottet: han sköt en varg som var ute efter hans får. I går följdes han till fängelset av 100-tals anhängare.
 Aftonbladet

Varg-stig inlåst
VÄNERSBORG. - Jag är inte modig som så många säger. När jag sköt vargen gjorde jag det i djup förtvivlan. Vargskytten Stig Engdahl hade svårt att hålla tårarna borta när han på onsdagen tvingades in i fängelse. Men han var inte ensam. Hundratals personer följde honom till fängelseporten.
Gøteborgs Tidningen

Ordföranden till jägarna: ”Ni måste engagera er!”
Jägarkåren måste engagera sig mer för att bevara möjligheterna att bedriva jakt överhuvudtaget. De närmaste åren blir väldigt avgörande för detta. Det poängterar avgående ordföranden Kjell Dahlin, vid Jägarförbundets Storå-Ljusnarsbergsavdelning.
 SR - Örebro

Jägareförbundet vill skjuta fler lodjur
I dag lämnade Jägareförbundet in en ansökan till Naturvårdsverket om att få skjuta ytterligare 14 lodjur. Länsstyrelsens inventering under vinter har visat att det finns 200 lodjur i Värmland. Jägareförbundet anser i sin ansökan att det sammanlagda rovdjurstrycket i länet är oacceptabelt högt, därför söker man nu om att få skjuta ytterligare 14 lodjur.
SVT

Sex lodjur fick fällas – 12 sköts redan första dagen
Sex lodjur fick fällas utanför renskötelseområdet i Dalarna under lodjursjakten i mars. Det blev dubbelt så många – första dagen. – En naturlig konskekvens av det stora engagemanget och intresset för jakten, säger Marcus Elfström, naturskyddshandläggare på länsstyrelse.
Mora Tidning

Om Stig Engdals martyrskap – värt att veta
Stig Engdahl kunde ha fått elektronisk fotboja och inte behövt sitta i fängelse i sex månader men vägrade, enligt uppgift från jordbruksminister Ann-Christine Nykvist. Han föredrog fängelse och martyrstämpeln.
Svenska Rovdjursföreningen

 01 mars 2006


Hundratals följde Stig Engdahl till fängelset
I dag började Stig Engdahl att avtjäna fängelsestraffet han fick för att ha skjutit en varg som hotade hans får. Hundratals personer följde honom till anstalten i Vänersborg för att visa sitt stöd. Men hustrun, Anne-Christine Engdahl, stannade hemma i dalsländska Ed. – Jag klarade inte av att följa med dit ned. I dag var en fruktansvärd dag, säger hon, till aftonbladet.se.
 Aftonbladet

Påstand om 40 dagers fengsel for Lars Toverud
Aktor i saken vil i tillegg til fengsel ha inndragning av to våpen og jaktforbud i to år. Rettssaken mot Lars Toverud ble avsluttet i Oslo tingrett onsdag.
Jeger
hund og våpen

Nasjonal overvåkning av brunbjørn på Svanhovd
Fra 2006 er Svanhovd en del av det nasjonale overvåkningsprogrammet for rovvilt, og i tre år fremover skal Svanhovd ha ansvar for å utføre analyser av brunbjørn fra hele Norge.
Bioforsk

Stortingets spørretime: Hvilke tiltak vil Regjeringen treffe for å unngå beitenekt?
Spørsmål fra representanten Tord Lien: Mattilsynet kan i år komme til å nekte utmarksbeite en rekke steder. Årsaken er forventning om rekordhøye rovdyrtap. De fylkene som vil bli harderst rammet er Hedmark, Nord-Trøndelag og Nordland. Det er snaue tre måneder til beiteslippet, en løsning må finnes før den tid. I Nationen den 16. februar sier statsråden at ”nei til beite må være siste utvei” og at ” myndighetene og bøndene må tekkes Mattilsynet gjennom å treffe tiltak som gjør beitenekt overflødig”. Hvilke tiltak vil Regjeringen treffe for å unngå beitenekt?”
Landbruks- og matdepartementet

Viktig å bekjempe irrasjonell frykt
Ulvemotstanden øker, tilliten til myndighetenes rovdyrpolitikk svinner, og bare en av fem ser med positive øyne på å ha gråbein tuslende rundt i skogene.
Romerikes Blad



Ikke noe gøy med ulv
BJØRKELANGEN: Alt var mye bedre før – i hvert fall før ulven kom til Aurskog-Høland. Det mente varaordfører Kari S. Mikkelrud (Frp) fra talerstolen i kommunestyresalen mandag.
Romerikes Blad

Ei gaupe til kan skytes i Hedmark
Fra 1. mars er det tillatt å jakte på ei gaupe i hele region 3, melder Fylkesmannen i Hedmark.
Jeger
hund og våpen



Rovdyropplevelser med Arne Nævra
Torsdag 2. mars er det villmarkskveld i Ås med den kjente naturfotografen og NRK-mannen, Arne Nævra.
 Østlandets Blad

Tillåtet skjuta rovdjur i boskapshägn
I dag börjar nya § 28 i jaktförordningen att gälla. Det innebär att det blir tillåtet att skjuta stora rovdjur som tar sig in i boskapshägn. Djurägaren behöver alltså inte längre stå och vänta på att deras tamdjur först ska skadas eller dödas.
 LJUSNAN

Lokal folkomröstning om varg är kravet
3 615 namnunderskrifter överlämnades på måndagskvällen till kommunalrådet Lars Matsson-Frost. Namnlistorna kräver en lokal folkomröstning i rovdjursfrågan och det är drygt 20 procent av alla röstberättigade i Mora kommun som står bakom kravet.
Falu Kuiren

Så många rovdjur finns nära dig
GÖTEBORG. Vargarna och lodjuren blir allt fler i Västra Götaland. Om vargarna har naturen med sig kan antalet djur nästan fördubblas före sommaren.
Gøteborgs Tidningen

Nu får man skjuta vargen i fårhagen
Rovdjuren i Sverige har tidigare nästan varit utrotade. Därför finns lagar som skyddar rovdjuren. Men ibland dödar rovdjur får och andra tama djur. Därför har man nu ändrat lagen. Ett djurs ägare ska få skjuta ett rovdjur för att försvara sitt eget djur. Men först måste man försöka skrämma bort rovdjuret, säger den nya lagen.
Sesam

Vargrädda räcker inte för skolskjuts
Länsrätten avslår överklagandet från den familj som ville ha prövning om barn- och utbildningsnämnden brutit mot kommunallagen, när deras ansökan avslogs. Föräldrarna ville ha skolskjuts för sina barn från bostaden på grund av olusten med varg inpå knutarna.
 Nerikes Allehanda

Skolbarn såg lo med döende rådjur
När skolbussen närmade sig nedförsbacken mot Munkedals hamn i måndags blev förare och passagerare vittnen till ett ovanligt drama. Ett lodjur hade just släpat upp ett rådjur på vägen och stod kvar en stund innan det sprang in i skogen.
 Bohusläningen

Fp:s nya riktlinjer i vargfrågan
Folkpartiets riksdagsgrupp har antagit nya riktlinjer i vargfrågan. - Med vår linje ska det inte bli fler Stig Engdahl-fall, säger riksdagsledamoten Runar Patriksson (fp), Töcksfors.
 Värmlands Folkblad

"Engdahl är feldömd"
I dag åker Stig Engdahl från Dals Ed i fängelse, för att ha skjutit en varg på sina marker. - Men Engdahl är feldömd. Det är bara att läsa djurskyddslagen, säger djurskyddsinspektören Bo Isgren i Uddevalla.
 Bohusläningen