Rovdyrnyheter mai 2006

 

 31 Mai 2006


- Burde fått fellingsløyve på en halvtime
ULVEN BORTE: Landbrukssjef Jørn Botheim er kritisk til at det tok over fem timer å innvilge fellingstillatelse på ulven som har drept 18 sauer på Lesja.
Gudbrandsdølen Dagningen

Ulvejakta i gang igjen på Lesja
Opptil 15 jegere har postert seg i terrenget på Lesja, etter to nye observasjoner av ulven.
Nationen

Forslag til forvaltningsplan for rovvilt er oversendt DN
Rovviltnemnda har oversendt sitt forslag til forvaltningsplan for rovvilt til faglig gjennomsyn hos Direktoratet for naturforvaltning (DN). Etter dette og eventuelle justeringer fra rovviltnemnda, vil nemnda egengodkjenne forvaltningsplanen.
FM Oppland

Forvaltningsplan for rovvilt i region 3 - Oppland [pdf]

FM Oppland

Oppgjør med miljøpinglene
Når Stein Lier-Hansen taler om miljøbyråkratiet, hever miljøbyråkratene sine hoder som årvåkne rådyr. De vet at det som kommer er viktig. De kjenner ham nemlig godt og vet hva han står for. Få kan miljøbyråkrati som Stein Lier-Hansen. Han har vært generalsekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund, statssekretær i Miljøverndepartementet og direktør i Direktoratet for naturforvaltning (DN) før han søkte makta innenfor NHO-systemet.
Nationen

Industri-topp vil kutte byråkrater
Tidligere ledet han norsk miljøbyråkrati. Nå vil han slanke det: Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen ber om fortrolig møte med miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV).
Nationen

Vedums vanskeligste dag
– Jeg skjønner at enkelte har problemer med å forstå at jeg ble byttet ut, og ikke ble med i debatten om grenseulvene, medgir Slagsvold Vedum. – Men jeg har ikke sviktet. Jeg kunne ikke stemt mot min egen overbevisning. Derfor fikk jeg utbytting på Stortinget. Sp har tapt saken om grenseulvene i regjeringen, men det er likevel ingen grunn til å trekke i tvil hva Sp mener om rovdyr. Vi fremmet et tilsvarende forslag om å telle med grenseulvene i forrige periode, og vi stemte i mot rovdyrforliket.
Østlendingen

Kun to stemte for ulveforslag
Hele stortingsbenken fra Hedmark er i realiteten for forslaget om at grenseulvene skal telles med i bestandsmålet for ynglende ulv i Norge. Men bare to av åtte representanter stemte for det private lovforslaget fra Fremkrittspartiet.
Østlendingen

Rekordmange bjørnehi i vår
13 bjørnehi er registrert i Hedmark i vår. Det er rekordmange i nyere tid. Men bare ett av bjørnehiene som fylkesmannen i Hedmark har registrert i år, befant seg i Glåmdalsdistriktet, nord i Eidskog. Det har i det hele tatt vært meget få meldinger fra sørfylket, forteller rovdyrkonsulent Erling Maartmann, som sier han ikke vet om dette gjenspeiler at det faktisk er så lite bjørn i sør.
 Glåmdalen

Rovdyrfelling i rettsapparatet
Ordfører Knut Berger i Namsskogan tar til orde for at eiere av beitedyr som havner i en nødvergesituasjon, og som feller et rovdyr for å beskytte dyra sine, ikke skal sidestilles med kriminelle og trekkes inn i rettssalene.
 Namdalsavisa

Ulven borte vekk
FORDUFTA: 27 menn frå Lesja og Dovre stilte opp på stutt varsel for å bli med på den store ulvejakta. Men gråbein var som fordufta.
Gudbrandsdølen Dagningen

Kan EU redde norsk natur?
Eus habitatsdirektiv kunne vært betryggende for miljøaktivister. WWF Norge mener at EUs «habitatdirektiv» sikrer biomangfoldet langt bedre enn de norske naturvernlovene. Derfor bør Norge be om at habitatdirektivet tas inn i EØS-avtalen.
Nationen

Størst tillit til Turistforeningen
Den Norske Turistforening (DNT) kommer best ut i spørreundersøkelsen Norsk natur- og miljøbarometer utført av TNS Gallup. Undersøkelsen viser at DNT fortsatt nyter størst tillit i befolkningen. Organisasjonen har også høyest medlemspotensiale, høy kjennskap og er en organisajon det er lett å ta stilling til.
Turistforeningen

Norsk natur- og miljøbarometer [power point]

Turistforeningen

Krever ulvejakt stanset
LILLEHAMMER: Fellesaksjonen for ulv har skrevet et brev til Helen Bjørnøy der de påklager at Direktoratet for naturforvaltning har gitt fellingstillatelse på ulven som har drept 18 sauer i Lesja.
Gudbrandsdølen Dagningen

Lær deg ulvespråk
LANGEDERAG (Dagbladet.no): Ulven er alle hunders stamfar. Og hundespråket har derfor store likheter med det språket Tuva Thorson «snakker» når hun er sammen med ulvene på Langedrag.
 Dagbladet

 30 Mai 2006


Ulven på grensa skal ikke regnes med
De såkalte grenseflokkene skal ikke regnes med i tallet på hvor mange ynglende flokker ulv Norge skal godta. Dette gjentok Stortingets flertall tirsdag, og avviste dermed et forslag fra Fremskrittspartiet om å regne inn alle ulvene som er mer enn halve året på norsk side.
Sarpsborg Arbeiderblad

Halden-flokken ikke norsk
Flertallet på Stortinget holder fast på vedtatt ulvepolitikk, til tross for at ulvebestanden øker i Sverige.De såkalte grenseflokkene, som vi har her i distriktet, skal ikke regnes med i tallet på hvor mange ynglende flokker ulv Norge skal godta.
Halden Arbeiderblad

Svar på spørsmål nr. 904 om stor rovdyrbestand
Statsrådens svar: Jeg viser til spørsmål nr. 904 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Tord Lien, oversendt fra Stortingets presidentskap 22. mai 2006. Når det gjelder bjørn i Pasvik på norsk side var det i følge opplysninger fra Direktoratet for naturforvaltning registrert 2 ynglinger i 2005. Det ble i 2004 registrert ca. 85 ynglinger av bjørn totalt i Finland. Hovedvekten av disse er i sørøstlige deler av Finland. Det er svært få ynglinger på finsk side som er registrert i områder som grenser mot Norge. Bjørnebestanden i Russland er langt dårligere overvåket, og det foreligger pr i dag ingen gode estimater for denne bestanden.
Miljøverdepartementet

Fellingstillatelse på ulv i Lesja og Dovre
Direktoratet for naturforvaltning ga mandag 29. mai fellingstillatelse på en ulv i deler av Lesja og Dovre kommuner, etter at 20 skadde og drepte sau ble funnet samme dag. Tillatelsen er gitt for å hindre videre tap av sau i området.
FM Oppland

To elgkadavre funnet i Ogndal
Rovviltkontakt Johnny Meier bekrefter at det er funnet to elgkadavre i Ogndal. I det ene tilfellet har bjørnen revet ut en elgkalv fra elgkuas mage.
 Trønderavisa

Gaupe tok lam i Holsen
Måndag fann gardbrukar Lars Holsen kadaveret av eit stort lam i skogen på sørsia mot Rørvikfjellet. Liket var ikkje ein gong stivt.
Firda

Ekspertane trur på stort rovdyr
Rovviltkontakt Sverre Tveiten ved Statens Naturoppsyn (SNO) torer ikkje konkludere med at det er bjørn som har drepe sauene til Oddvar Torsnes i Gaular.
Firda

Resultatløs ulvejakt på Lesja
I går kveld var jegere på Lesja på sporet av ulven som har drept 18 sauer, men de greide ikke å felle den.
Gudbrandsdølen Dagningen

Ulv drepte 20 sauer og lam
Nå skal ulven i Nord-Gudbrandsdal skytes. Direktoratet for naturforvaltning (DN) ga oppdraget til et jaktlag som skal organiseres av Lesja kommune.
Gudbrandsdølen Dagningen

Til slutt havner rovdyrene i Oslo
Direktoratet for naturforvaltning (DN) har overført eiendomsretten til ni store rovdyr til Universitetet i Oslo.
Jeger hund og våpen

Vil skyte bjørn i Meråker
Meråker kommune har søkt fellingstillatelse på bjørn etter at flere reineiere har meldt om tap av dyr.
NRK Trøndelag

Rovviltpris til Hans J. Engan
Overlege Hans J. Engan (69) på Tynset er tildelt årets rovviltpris. Grunnen er hans mangeårige engasjement i miljøspørsmål.
Østlendingen

- Skyter igjen hvis jeg må
Sauebonde Kåre Kleiva er ingen jeger, men i fjor skjøt han en bjørn. Det gjør han også i år, dersom rovdyr angriper sauene hans. I fjor sommer måtte sauebonde Kåre Kleiva og familien hans holde vakt over sauene da de beitet på sætra. Over 700 timer brukte Kleiva, hans kone og sønn på å holde rovdyr unna sauene de fire ukene de beitet i Letjenndalen. Da måtte han skyte en bjørn, men ble frikjent da han handlet i nødverge. Nå er Kleiva redd han må hente fram våpenet igjen.
Østlendingen

Vel fortjent rovviltpris til naturvernveteran
Tidligere leder i Norges Naturvernforbund Hans J. Engan er tildelt Foreningen Våre Rovdyrs rovviltpris for 2006. Han mottok prisen på foreningens årsmøte i helgen. - Meget fortjent! sier Norges Naturvernforbunds generalsekretær Tore Killingland. Han gratulerer pisvinneren på vegne av hele organisasjonen.
Norges Naturvernforbund

Selger ulvehybrider via finn.no
11 valper av typen American Wolfdog (schæferhund/amerikansk ulv) tilbys nå norske kjøpere via nettstedet finn.no. Prisen er 10 000 per valp. Selgeren er bosatt i Sverige.
Jeger
hund og våpen

Inför stämman: Ny rovdjurspolicy
LRF skärper tonen i rovdjursdebatten. Med en ny policy ska vargoron i medlemsleden stillas. En ny rovdjurspolicy ska antas vid årets LRF-stämma i Piteå. Den innehåller egentligen inga nya krav, men har en mindre ursäktande attityd än den gamla policyn. I den ägnades det mycket mer utrymme åt att slå fast LRF:s förståelse för att rovdjurens överlevnad i Sverige är ett samhällsintresse.
 ATL-nyheter

Officials ID Bear Raiding German Farms
BERLIN — A brown bear that has raised the ire of Bavarian farmers by raiding sheep flocks and chicken coops has been identified — his name is JJ1 and he comes from a project to reintroduce bears to the wild in northern Italy.
FOX News

 29 Mai 2006


Ulvejakt i Lesja
Det jaktes nå etter ulven som natt til mandag angrep minst 18 sau i Lesja. 20 mann leter etter ulven som sist ble sett klokka 20.30.
NRK Hedmark og Oppland

Kaos etter ulveangrep
Det er kaotisk etter at en ulv har angrepet en sauebesetning i Lesja. Minst ti sauer er drept av ulven, og nå letes det etter flere døde dyr.
NRK Hedmark og Oppland

Ulv drepte sauer
DYRETRAGEDIE: Minst fem søyer er drept av ulv på Lesja i natt. Nå leter husdyreiere etter flere sauer og lam som kan være drept og skadet av ulven.
Gudbrandsdølen Dagningen

Rovviltnemnda har vedtatt kvote for betinget skadefelling av jerv og ulv
Rovviltnemnda i Nordland har fattet vedtak om tre betinga skadefellinger på jerv og to betinga skadefellinger på ulv. Fylkesmannen kan iverksette skadefelling i perioden 1. juni - 15. februar.
FM Nordland

Sauebønder fryktar fleire rovdyr
Etter fleire sauedrap i Sogn og Fjordane siste tida, fryktar fylkesleiar i bonde- og småbrukarlaget, Johnny Følling at store rovdyr skal bli langt vanlegare i fylket.
NRK Sogn og Fjordane

Atna skole avslutter sitt kunnskapsprosjekt med tur til bjørneparken Orsa Grönklitt
Fylkesmannen har gitt Atna skole tilsagn om kr. 10 000 til ekskursjon til Orsa Grönklitt. I tilsagnsbrevet heter det at tilskuddet skal benyttes til gjennomføring av aktiviteter som øker kunnskapen om rovvilt hos barn og unge.
Stor Elvdal Kommune

Rovdyr bak sauedrap Sogn og Sunnfjord
Bønder fortvilar etter sauedrap av det som kan vere gaupe i Årdal, ulv i Sogndal og bjørn i Gaular.
Firda

Bjørn har tatt fire sau
BEITSTAD: I løpet av halvannen uke fant man fire sauekadaver ved Skjærsjøen i Beitstad.
 Trønderavisa

Ber Sp snu om rovdyrene
Gunnar A. Gundersen beskylder Sp for svik; så sant de ikke stemmer for Høyre eller Frps rovdyrforslag. Frp har kommet med et forslag om å innlemme de grenseflokkene av ulv som har hovedtilhold på norsk side i det norske bestandsmålet. Dette avvises av regjeringspartiene Ap, Sp og SV.
 Glåmdalen

– Står fullt ut for prioriteringene
Det er politiet som har myndighet på stedet i slike tilfeller som der en bjørn ble skadeskutt i påberopt nødverge i Rendalen. Selve ettersøksjakten var fra Fylkesmannen bemyndiget til Statens naturoppsyn (SNO), og det var Lars Gangås i SNO som var ettersøksjaktleder.
Østlendingen

Kritisk til jakt-prioriteringer
Arild Johannesen (52) fra Deset i Åmot etterlyser klare retningslinjer for bruk av lokale ressurser i ettersøk av rovvilt. Dette gjør han på bakgrunn av at det nylig tok nærmere 30 timer å avlive en skadd bjørn i Rendalen.
Østlendingen

Krever at grense- ulvene regnes med
Senterpartiordførerne og -varaordførerne i Hedmark krever at grenseulv legges under norsk forvaltning.
Østlendingen

I rovdyrkonflikten må en part vike
Tusenvis av sauer og lam slippes i disse dager ut på beite. Mange av dem går en ublid skjebne i møte; de skal nemlig beite i områder i Romsdal der det også ferdes jerv eller gaupe eller andre rovdyr. Erfaringene fra de siste beitesomrene viser at det særlig er i fjellområdene i Ulvådalen, i Måndalsfjella, i Eikesdalsfjella og i området Vistdal-Mittet at tapene av sau har vært størst. Jerven pekes ut som den store synderen.
Romsdals Budstikke

- Kjørte nesten på ulv
– Jeg er helt sikker på at det var en ulv, sier Bjarne Karbu fra Heradsbygda. Fredag ettermiddag holdt han på å kjøre på et dyr like sør for Sollihøgda.
 Ringerikes Blad

Sitatet
«De som er opptatt av velferden til husdyra, aksepterer ikke norsk rovdyrpolitikk slik den praktiseres i dag. Derfor må den umulige beskjeden om beitenekt til bøndene, egentlig tolkes som en velbegrunnet beskjed til regjeringen, om at rovdyrpolitikken må endres.
Gudbrandsdølen Dagningen

Ulovlige ulvehybrider på finn.no
Etter at den nye hundeloven ble innført i 2004 ble alle krysninger mellom ulv og hund forbudt i Norge. Likevel er slike dyr svært populære, og mye av handelen foregår nå fra Sverige. Det er en hund av typen American Wolfdog som nå ligger ute for salg på finn.no. Selgeren er bosatt i Sverige, og har elleve leveringsklare valper.
Stavanger Aftenblad

Hundar problem för fårägare
Organisationen Lammproducenterna kräver att få skjuta hund som angriper får i hagar. Detta efter att en inventering visat att hundar är ett lika stort problem som rovdjur för fårägarna.
Lammproducenterna

Halsskydd för renar mot lodjur utvecklat i Luleå
Ett halsskydd för renar mot angrepp från lodjur har utvecklats av en grupp studenter på Luleå tekniska universitet. Halsbandet är bettsäkert och elastiskt - men täcker framförallt strupen och ger lodjuret en elektrist stöt på något tusental volt under några sekunder.
 SR - Västerbotten

Unto the City the Wildlife Did Journey
And the great beasts came down from the mountains and crossed the seas and descended upon the cities — the hind and her fawn, leaping fences in the southeast Bronx; the black bear, stout but fleet of foot, stealing through the streets of Newark; the seals of the harbor sunning themselves by the score upon the hospital ruins of Staten Island.
New York Times

The wild West: Where wolves, humans meet
'Wolves don't turn and run away immediately like we're used to with other animals,' said Carolyn Sime, gray wolf program coordinator with the Montana Fish, Wildlife and Parks Department. 'The other thing that kind of makes it unnerving is the intensity of their eyes. It's partly the color, and partly the intensity of the way they're looking at you.' Wolves nearly always blink first, experts say, but yelling will drive off a wolf as will pepper spray.
 The Salt Lake Tribune

 28 Mai 2006


Skuterjente bom fast i det ho møtte bjørn
Førre månad møtte ei jente frå Fyresdal ein bjørn då ho kom køyrande med snøskuter ved Øysævatn innafor Kleivgrend. Jenta vart livredd, og hamna utafor skuterlåma. Der blei ho ståande bom fast. Då fyresdølen måtte ta beina fatt for å kome seg vekk frå området, venta neste sjokkoppleving bak åsen der jenta observerte bjørnen.
 Vest-Telemark Blad

Kjærleik og død
Men Almås og gammelsauen vet at verken Senter partiet eller demokratiet vil gi oss noen annen rovdyrpolitikk enn den som piner titusener av beitedyr.
Nationen

Statsadvokat vil ikke ha NJFF-dommere
Statsadvokat Helge Kaasbøll vil ikke ha lekdommere fra bygda som dømmer i tiltaltes favør i rovdyrsaker. I en artikkel i Økokrims tidsskrift Miljøkrim, nevner han særlig at meddommere med bakgrunn i NJFF eller Naturvernforbundet bør unngås.
NJFF

Frykter utsetting av ulv i Ljørdalen
En ulv som tilsynelatende ikke skyr mennesker er blitt det store samtaleemnet i Ljørdalen. Flere er overbevist om at dyret er satt ut.
Østlendingen

Ny GLød med Jens A. Riisnæs på Frydenlund Teater
Sted: 'Frydenlund Teater', Bødal i Vestre Gausdal.Mandag 12. juni blir det en opplevelsesrik kveld på Frydenlund Teater i Bødalen, Vestre Gausdal. Da vil globetrotteren Jens A Riisnes snakke om hva som skal til for å gjøre et reisemål verdt å besøke, og om vår region har de kvalitetene som kreves.
Gausdal Kommune

– En helt normal observasjon
På denne tiden av året er det ifølge ulveforsker Petter Wabakken helt vanlig med denne typen ulveobservasjoner.
Østlendingen

Forventer rovviltopprør på tinget
Merete Furuberg (Sp) håper på et tverrpolitisk rovviltopprør i Stortinget tirsdag, når Fremskrittspartiets forslag om å legge grenseulven under norsk forvaltning skal behandles.
Østlendingen

Vil ha bedre rovdyrforvaltning
BARDU: Sauebonde Hans Helge Høyland foreslår å ta i bruk radiosender for å sikre kontroll med slagbjørnen som i fjor og året før herjet i sauebesetningene i Bardu.
Avisen Nye Troms

Våra gråben i dikt och verklighet
Grundläggande fakta om ulvar i sinnevärlden, i litteraturen, i mytologin, i folkmedvetandet och i de ordinarie fårakläderna presenterade av Mats Parner. Här i Skandinavien är varghatet f n avsevärt större än i alla andra delar av världen.
 Värmlands Folkblad

Vargsnack och räkmackor i Krokserud
Varje vår och höst anordnar Krokserudsskolans intresseförening marknader för att kunna bevara skolan som byggdes mellan 1917 och 1922. Krokserudsskolan används av Värmskogsborna som en samlingslokal för möten och fester.
 Värmlands Folkblad

Sameby misstänkt för jaktbrott
En sameby i Härjedalen är misstänkt för jaktbrott. Orsaken är att de skjutit en björn inom ett renkalvningsområde.
Länstidningen

Grin and Bear It? No Way, Germans Say
VIENNA — He is wanted in Germany on charges of breaking into a chicken coop, killing sheep and — surprise — stealing honey. On top of that, he's an auslander.
Los Angeles Times

 26 Mai 2006


Full beitestopp for Kleiva
Sauebonde Kåre Kleiva: - Ren systemterror. Mattilsynet sendte fredag ut varsel om at det vil komme et beiteforbud i de områdene hvor det er revierende ulv. For Elverums del vil dette innbefatte den nordøstre delen av kommunen; nord for trysilveien og øst for Glomma, der Julussa-flokken har revir.
Østlendingen

Foreløpig ikke beiteforbud i utmark
Mattilsynet vil foreløpig ikke innføre et generelt beiteforbud for husdyr i utmark, opplyser seksjonssjef i Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, Knut Rønningen.
 Gårdsplassen

Nok rovdyr - men det synes ikke oslofolk
Nå synes folk flest det er nok rovdyr i Norge. De som vil ha flere, bor i Oslo. – Ganske påfallende, sier Erik Dalen, direktør i MMI, som har utført undersøkelsen.
Nationen

Rovdyrfelling i konfliktrådet?
Konfliktrådet, ikke rettsapparatet, er riktig arena for fredede rovdyr felt i nødverge. Det foreslår ordfører Knut Berger, som mener slik organisering også vil stille forpliktende krav til forvaltningen.
 Namdalsavisa

Godtar ikke grenseulvene
Før slåss Senterpartiet for at de såkalte grenseulvene skulle regnes til den norske bestanden. Nå er tonen en annen. Ola Borten Moe skylder på Soria Moria-erklæringen.
Nationen

Nærgåande ulv i Skjåk og Lom
LOM: Etter fleire observasjonar i Lom onsdag morgon og torsdag morgon, dukka den opp på jordet til Ragnar og Eldbjørg Lund i Lundagrenda i Skjåk like før klokka 10.00 torsdag morgon. Dei såg den på ganske kloss hold. GD reiste saman med roviltkontakt for Statens naturoppsyn (SNO) Tore J. Haugen straks ut for å sjå på spora.
Gudbrandsdølen Dagningen

Skadeskutt bjørn avlivet i Rendalen
Den skadeskutte bjørnen i Haugsetlia i Rendalen ble avlivet under ettersøksjakt i går klokka 11.45. Bjørnen var fortsatt i live, men hardt skadd da ettersøksjaktlaget fikk lokalisert den.
Østlendingen

Ulv på Bergom
Det var ein heilt spesiell skapning som var på tur på Bergom tidleg onsdag morgon. To observasjonar har vorte gjort denne morgonen av eit dyr vitnane er sikre på var ein ulv.
Fjuken

Beitestopp viser feilslått rovdyrpolitikk
Mattilsynets har varsler beiteforbud for sauebønder i Elverum øst for Glomma. Sauen må stå inne, fordi ulven skal gå løs. «Systemterror», kaller sauebonde Kåre Kleiva det i dagens avis. Kleivas karakteristikk er dessverre ganske dekkende for situasjonen.
Nationen

Bjørnen sover...ikke
En voksen bjørn underholdt bygdefolket 7 kilometer utenfor Kautokeino i går. Den sto på andre siden av elva mot Økseidet.
Alta Posten

Plåtlock håller björnen borta
En björn har ätit flera gånger ur soptunnorna i Storån. Inte ens ett hänglås hindrade den. Men ett plåtförstärkt lock kanske hjälper, hoppas länsstyrelsens rovdjursansvarige.
Länstidningen

Vargen kommer!
Taxtiken Frida skulle ha fyllt fem år i måndags. Men hon blev riven av en varg enligt ägarna och ligger nu i en frysbox. Shit happens. Frida råkade vara på fel plats vid fel tillfälle och träffade en art som var henne överlägsen. Hon stod inte högst upp i näringskedjan när hon begav sig ut i det fria och då kan det gå som det gick för Frida. Tragiskt för ägarna, men så funkar det i naturen.
Arbetarbladet

Vargarna väckte ont blod på möte i Kölsillre
Vargen står inte högt i värde i de västra delarna av Medelpad. Missnöjet visades tydligt när Studiefrämjandet och länsstyrelsen i tisdags kväll bjöd in till rovdjursinformation i Kölsillre folkets hus. – Det är bara inavel i vargstammen nu, de måste skjutas bort helt enkelt, menade en av åhörarna.
Dagbladet - Sundsvall

Rovdjursdebatt i Kölsillre
Vargen var det stora samtalsämnet när Studiefrämjandet och länsstyrelsen hade bjudit in till en informationskväll i Kölsillre.
Sundsvalls Tidning

 25 Mai 2006


Bjørnen i Rendalen skutt
Bjørnen som onsdag ble skadeskutt i Rendalen, er drept av fellingslaget. Folk i området kan igjen ferdes fritt. Bjørnen som onsdag ble skadeskutt i Rendalen, er drept av fellingslaget. Folk i området kan igjen ferdes fritt. - En person fra fellingslaget skøyt bjørnen i skogen ved 12-tiden torsdag, og bjørnen ble fraktet ned til bygda, sier lensmann Mads Undseth i Rendalen til NTB.
 Aftenposten

Bjørn tok sau
Dårlig start på beitesesongen for Ole Faste Aas på Vongraven i Ålen. Først slo bjørnen ihjel to sauer på innmark - så kom vinteren tilbake. Natt til tirsdag drepte bjørnen to sauer og skadet den tredje cirka to hundre meter fra gården. Et lam er savnet.
 Arbeidets Rett

Flera björnar siktade i Öjebyn
Ett par som stannat till i närheten av bensinmacken Preem i Öjebyn i natt för att ta en rökpaus fick bråttom därifrån när två björnar kom emot dem.
 Piteå-Tidningen

Italy to save bear from German guns
Italy vowed on Wednesday to save a brown bear which has strayed over the national border and now risks being shot dead by German hunters. Italy vowed on Wednesday to save a brown bear which has strayed over the national border and now risks being shot dead by German hunters . The bear, which has allegedly killed seven Bavarian sheep and broken into a henhouse, is believed to come from the Adamello-Brenta park in northern Italy. The bear, which has allegedly killed seven Bavarian sheep and broken into a henhouse, is believed to come from the Adamello-Brenta park in northern Italy .
 ANSA

'Please look after our bear'
A brown bear whose every step on a mountain trek through three European countries has been tracked by satellite has beaten a hasty retreat from the sights of Bavarian hunters eager to kill it. The bear has left in its wake a trail of disembowelled livestock, broken beehives and chicken coops as well as a diplomatic rift between Italy and Germany
Times

3 bears make a house call; 3 girls escape
Three girls escaped from a Perry Park-area home Wednesday evening when a family of bears came calling. A mother bear and two cubs are believed to have made the call at the home in the 7200 block of Kiowa Drive, and at least one bear apparently got inside through a back sliding door.
Denver Post

 24 Mai 2006


Bjørn skadeskutt i Rendalen
Hedmark politidistrikt kan bekrefte at politiet i dag morges i 7-tiden fikk melding om at det var skutt mot en bjørn i Haugset, Rendalen. Det ble skutt mot bjørnen mens den angrep sau. Bjørnen ble skadet og den forsvant inn i skogen.
 POLITI

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Tord Lien, Ketil Solvik-Olsen, Robert Eriksson og Per Roar Bredvold om å inkludere enkelte av grenseflokkene i bestandsmålet for ulv
vedtak: Dokument nr. 8:22 (2005-2006) - forslag fra stortingsrepresentantene Tord Lien, Ketil Solvik-Olsen, Robert Eriksson og Per Roar Bredvold om å inkludere enkelte av grenseflokkene i bestandsmålet for ulv - avvises.
 Stortinget

Bjørn skadeskutt
En bjørn ble onsdag morgen skadeskutt ved Haugset i Rendalen. Bjørnen skal ha angrepet sau da den ble skutt på.
Østlendingen

Ulven i Sogndal kan vera sett i Lom sentrum
Ulven som er mistenkt for sauedrap på Åberge før helga, kan vera observert på Lom onsdags morgon. Rovdyret tusla rund ved ei rundkøyring, seier Arnt Eivind Nørjordet til VG Nett.
Sogns Avis

Ni skadd i ulveangrep
Ni mennesker, deriblant et barn, ble skadd da en ulv gikk til angrep nord i Tadsjikistan sist helg.
 Dagsavisen

- Avlives uten rovdyrstøtte
Om knappe tre uker kan de fire vokterhundene til Bernt Hågensen bli avlivet. Årsaken er myndighetenes manglende vilje til å støtte forebyggende tiltak mot rovdyrskader.
 Namdalsavisa

- Søknad om felling av ulv må avslås!
- Vi tar det for gitt at Direktoratet for naturforvaltning (DN) avslår Liernes søknad om å felle ulv. Vi er ganske oppgitt over kommunens argumenter. Det er jo hakk i plata. Samme argumentasjon ble grundig vurdert og imøtegått av DN så seint som i fjor høst, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.
Norges Naturvernforbund

Bjørneangrep på kjøkkenet
En bjørn på over 200 kilo fulgte ette en 15-årig jente og angrep morens henne inne i huset deres. Den ni år gamle bjørnen hadde rømt fra sin oppasser i en zoologisk hage i nærheten. Bjørnen så sitt snitt til å stikke da buret ble rengjort.
 Nettavisen

Så ska rovdjursakuten jobba
I slutet av sommaren blir rovdjursakutgrupperna verklighet. De ska jobba med allt från informationsspridning, till att snabbt rycka ut vid rovdjursangrepp. Värmland och Dalarna är försökslän, och projektet pågår i fyra år.
 Värmlands Folkblad

Märkta snöskotrar kan hejda tjuvjakt
Ett förslag för att hejda tjuvjakt på rovdjur presenteras av bland andra Svenska Naturskyddsföreningen och organisationen Djurskyddet Sverige
 SR - Ekot

Hund i Åmot revs ihjäl av varg
En hund dödades av en varg i Åmot under natten till måndag. - Det har inte varit roligt hemma senaste dygnet, det är fruktansvärt tragiskt, säger hundens ägare Leif Andersson och berättar att taxtiken Frida skulle ha fyllt fem år i måndags. Resterna av hunden hittades något hundratal meter från bostaden och förvaras nu i frysbox.
Arbetarbladet

Jakthundar lika stor risk som rovdjuren
Jakthundar kan utgöra en lika stor risk för får och lamm som rovdjuren. Det visar den inventering som Sveriges lammköttsproducenter håller på med.
Lantbruk

Varghatare hotar demokratin
Den nystartade organisationen Folk för varg ska anordna stödgrupper för människor som känner sig hotade av vargmotståndare. Att människor inte vågar säga att de gillar vargar är ett demokratiproblem.
 MiljöAktuellt

Ridande tjejer mötte björn
Tioåriga Jessica Johansson och en jämnårig kamrat till henne var häromdagen ute och red i trakterna av Jägra i Malung. Plötsligt fick de vara med om en händelse som skrämde både flickorna och hästarna. Det dök nämligen upp en stor björn mycket nära de båda flickorna då de red i ett hygge med småskog mellan landsvägen och Västerdalälven i Jägra.
Södra Dalarnas Tidning

En olöslig konflikt: Varg–älgjakt–skog
Om varg och jägare ska kunna samsas behövs uppåt 15 älgar per tusen hektar. Men skogsbruket behöver komma ner i fyra.
  Tidningen Skogen

Vargjägare slipper åtal
De två jägarna som varit misstänkta för att ha skadeskjutit en varg i Sörby i Hagfors kommun slipper åtal.
 Värmlands Folkblad

1st Bear in Germany in 170 Years Makes Timely Escape
The first wild bear to roam Germany in over 170 years has apparently left the country, and just in time. Authorities in the German state of Bavaria were prepared to capture or possibly shoot the animal. The brown bear was first spotted over the weekend, when regional environment minister Werner Schnappauf told the AFP news agency that the animal 'was welcome in Bavaria.'
National Geographic

 23 Mai 2006


Finland skal skyte mer ulv
Oslo (ANB): Finske myndigheter har gitt klarsignal til å skyte mer ulv.
  Bergensavisen

Historisk bjørnejakt i Tyskland
Tyskerne ruster seg til bjørnejakt - for første gang på 170 år. 100 kilos-bamsen, som kom vandrende fra Østerrike og inn i de bayerske skoger sør i Tyskland sist helg, må bøte med livet. Et stort antall sau og høns er allerede blitt bjørnemat, og nå er delstatsmyndighetenes tålmodighet slutt. Jegerne har fått grønt lys for å lade børsa, skriver nyhetsbyrået Reuters.
 Nettavisen

Raser mot Bjørnøy
Dyrevernalliansen og naturvernforbundet er dypt skuffet over at Miljøvernminister Helen Bjørnøy tillater hiuttak av jervunger. Fredag kveld viste TV 2-nyhetene hvordan jervevalper tas ut av hiene sine og blir avlivet. Virkemidlet er fullt lovlig og kalles «hiuttak». Reaksjonene etter TV 2-innslaget lar ikke vente på seg.
 Nettavisen

DNA skal avsløre bjørn
Det er ikke bare potensielle kriminelle som DNA-testes for å fastslå skyld og uskyld. Nå står nemlig Bardu-bamsen i Salangsdalen for tur.
 Troms Folkeblad

SNO har avvlivet 21 jerver
Statens naturoppsyn (SNO) har i løpet av våren avlivet 21 jerver, 4 tisper og 17 valper. Samtlige hiuttak har skjedd etter vedtak fattet av Direktoratet for naturforvaltning (DN).
Jeger
hund og våpen

Polis tar krafttag mot tjuvjakt på rovdjur
Poliser och naturbevakare i de län där det finns rovdjur ska nu få en universitetsutbildning i jakträtt och hur man säkrar DNA-spår för att komma åt tjuvjakten på de stora rovdjuren. Förhoppningen är att fler tjuvjägare ska dömas för brotten.
 SR - Ekot

Enigt om folkomröstningom rovdjur
Det blir folkomröstning om rovdjurspolitiken i Älvdalen i höst. Det var kommunfullmäktige så gott som eniga om när frågan avgjordes på måndagskvällen. Frågan på valsedlarna i höstens val i Älvdalen blir 'Skall kommunen verka för att det ska bli möjligt att freda tamdjur och hundar vid ett direkt rovdjursangrepp även utanför hägn?'
Mora Tidning

Ingen skyddsjakt på varg i Kilsbergsreviret
Det blir ingen skyddsjakt på varg i Kilsbergsreviret. Naturvårdsverket avslår en ansökan från en grupp som består av representanter för älgskötselområden, jaktvårdskretsar och markägare i Örebro län.
 SR - Örebro

Jägarförbundet rasar mot sossarna
MARIESTAD. Var står riksdagspartierna i jaktfrågorna? Jägareförbundet Skaraborg hade bjudit in till allmänt möte i Mariestad i går. Men bara några timmar innan mötet skulle börja backade socialdemokraterna plötsligt ur. - Skandalöst, respektlöst, fegt, säger kritikerna.
Göteborgs Tidningen

170 years on, wild bear returns - to a death sentence
Wild brown bears were once commonplace in the forests and mountains of Bavaria. But yesterday Germany was fascinated by the news that one had been spotted in the country for the first time since 1835. It had wandered across the Bavarian Alps from Austria. The euphoria was short-lived, however; Bavaria's environment minister said hunters were free to shoot it. Werner Schnappauf described the bear as 'out of control', and said: 'We can't take the risk that it harms humans.'
The Guardian

Home on the Range: A Corridor for Wildlife
They want to create a sustainable environment for wildlife from the Yukon to Yellowstone, even as people move ever deeper into the Rocky Mountains of the United States and Canada. Participants in the collaboration, called Y2Y, have designed and monitored overpasses and underpasses to help animals cross highways safely. They have negotiated limits on access to golf courses and ski slopes so animals can traverse them. They have encouraged the creation of wildlife corridors around or even across towns.
New York Times

Gillett pledges he'll rid Idaho of wolves
Anti-wolf founder promises his initiative will be on 2008 ballot. Ron Gillett is determined to rid Idaho of wolves, and he's pledged that he won't quit until he's accomplished that goal. Gillett, the president of the Idaho Anti-Wolf Coalition, unsuccessfully tried to place the issue on the November 2006 ballot. To do so he needed 47,881 signatures from registered Idaho voters. He claims he collected about 40,000 signatures, but only about 13,500 were from registered voters.
  Idaho Mountain Expres

COULD THIS DOG BE A BEAR NECESSITY?
Always alert for predators, full of energy for play. 'They can scent them about three miles away,' Alves said, as her pack of Karelian bear dogs eagerly milled around her and a visitor to their home in the Dover Pines section. 'Before you can see them, they'll scent them.'
 Ashbury Park Press

 22 Mai 2006


Kvinne sparket seg fri fra bjørn
En ilter bjørnebinne gikk til angrep, men møtte kraftig motstand fra den 22 år gamle kvinnelige turgåeren.
 Dagsavisen

Berørte parter må blir hørt i rovdyrdebatten
Forrige uke var bondelagsrepresentanter fra hele landet samlet i Oslo for å diskutere rovdyr og beitebruk. - Bøndene legger stor vekt på dyrevelferd. Ingen bønder ønsker å produserer rovdyrmat, slo generalsekretær i Norges Bondelag Harald Milli fast under seminaret.
 Bondelaget

Ulv kan ha drepe sauer på heimebeite
SOGNDAL:Fredag fann Lars Jørgen Åberge to sauer drepne og stygt maltrakterte på eit inngjerda beite like i nærleiken av garden. Det kan vera ein streifulv som har tatt livet av dei store sauene. – Det er enten ein stor hund eller ulv. Eit stygt syn var det uansett, seier sauebonden på Åberge.
Sogns Avis

Spørsmål fra Tord Lien (FrP) til til miljøvernministeren
Det rapporteres fra mange steder i landet om rekordstore rovdyrbestander. I Paasvik ynglet det ca 50 binner, minst 9 i Norge. På Høylandet, Lierne og Meråker i Nord-Trøndelag er det større bestander enn på mange år. Den ulven som Miljøverndepartementet forutsatte ville begi seg sørover er der fortsatt. Samtidig er det mer bjørn enn spredt over et større område enn tidligere. Problematikken på Elverum forutsettes kjent. Hva vil regjeringen gjøre for å unngå en blodig sommer eller beitenekt i disse områdene?
 Stortinget

Vemodig beiteslipp for sauebonden i Rendalen
Her slipper Karl Sigurd Hole sauene sine på beite - kanskje for siste gang. Nå presses sauenæringen fra skanse til skanse i rettssalene.
Nationen

Frykter bjørnen
Sauebonde Hans Helge Høyland i Salangsdalen i Bardu har begynt å slippe de første sauene på beite. Men det gjør han slett ikke med godt hjerte.
 Troms Folkeblad

Første bjørn i Tyskland på 170 år
Berlin (NTB-AFP): For første gang på 170 år er det observert bjørn i Tyskland. Bjørnen skal ha kommet fra Østerrike hvor det finnes en bjørnestamme på om lag 30 dyr.
 Sunnmørsposten

Slaktrester lockar björn till Ås
Nu kommer nya rapporter om björn i trakten av Ås. Länsstyrelsens rovdjursexpert tror att den lockats dit av slaktrester.
Östersunds-Posten

Nude protesters aim to stop bear killing for guards' hats
DOZENS of nude animal rights supporters staged a protest yesterday against the use of bearskin to make hats for the Queen's palace guards. About 70 men and women lay in the rain on steps near St Paul's Cathedral in London to demonstrate against the killing of black bears in Canada to make the hats.
 Scotsman

 21 Mai 2006


På beite med dødsvarsler
Det er med blandede følelser sauebonde Grethe Andersen skal sende værlammet Prikken ut på sommerbeite. Rundt halsen har lammet en dødsvarsler.
Avisa Nordland

Møtte bjørn på E6
De spøkte om å se bjørn og plustselig hoppet et eksemplar over vegen rett foran bilen.
 Namdalsavisa

Gjetere mot Slagbjørnen?
Beitelagene på Kongsmoen og Høylandet søker om 200000 kroner for å tilsette to gjetere med våpen mot rovdyrtrusselen.
 Namdalsavisa

Sponser væpnet sauegjeter
HØYLANDET: I påvente av fellingstillatelse på en bjørn som herjer i saueflokken på Kongsmoen, sender bøndene nå en væpnet sauegjeter til fjells.
 Trønderavisa

Takke meg til George Orwell
Statsadvokat Helge Kaasbøll i Økokrim er for eksempel lei av legdommere fra bygda i rovdyrsaker. De gir ikke Økokrim rett. Da vil Kaasbøll fjerne dem. Det er like meningsfullt som å avkreve legdommerne en grunnholdning som enten er rovdyrvennlig eller tjener den sak statsadvokaten taler. Forslaget er særdeles sprettent - særlig tatt i betraktning at faktagrunnlaget til Kaasbøll er 1 - én - sak i Høyesterett - om den såkalte Arvasslibinna. Statistikere ville hevde at det er et spedt grunnlag.
Nationen

Beredskapsplan skal sikre sau på beite
...men saueholderne frykter nye store rovdyrskader. Det nærmer seg tida da tusenvis av lam og søyer skal slippes på beite. I Nordre Land håper saueeiere at beredskapsplanen for beitedyr i utmark kan bidra til reduserte tap.
Oppland Arbeiderblad

Fryktar ny gaupesommar
- Me har ikkje fått noko skriftleg pålegg frå Mattilsynet. Difor slepper me saueflokken på beite som normalt i Stavnsmarka.
Hallingdølen

Inget åtal mot misstänkta vargjägare
Det blir inget åtal mot de två jägare som varit misstänkta för illegal vargjakt i Sörby i Hagfors kommun under julhelgen 2004.
 SR - Värmland

Dom fastställd mot advokat som köpte järv
Hovrätten fastställde idag tingsrättens dom mot den advokat från Malmfälten som hade köpt en gammal uppstoppad järv på auktion.
 SR - Norrbotten

Vet cannot explain attack bear's motives
CALGARY -- An examination on the carcass of a black bear that mauled a Banff man last week has revealed the creature was healthy despite being underweight. Calgary Zoo veterinarian Dr. Doug Whiteside conducted a necropsy on the 144-pound animal yesterday to check for any diseases or other factors that may have spurred the bruin to maul 41-year-old Greg Flaaten.
 Edmonton Sun

Bear attack near Quesnel
Trails at 10 Mile Lake Provincial Park are closed following a bear attack in the area. B.C. Parks has closed the area north of the city for 10 days starting Monday to protect park users, and to allow time for the black bear to relax after the incident Sunday, said Bob Coyle, acting enforcement manager for the Northern Region.
Williams Lake Tribune

DNR gets green light to kill problem wolves
Price County wolf population said to be stable. The federal government recently granted the Wisconsin Department of Natural Resources the authority to resume lethal controls for problem wolves in the state. That authority was suspended for nearly a year as the issue was reviewed by federal courts. With the new permit, issued by the U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS), state wildlife officials may kill as many as 43 wolves in 2006.
The Bee

 19 Mai 2006


- Forfulgt av ulv på ridetur
Løp etter to ryttere i en kilometer. De to kvinnene var ute på ridetur med hestene, da de plutselig ble oppmerksom på en ulv. Ulven skal så ha fulgt etter ryttere og hester i om lag en kilometer. Episoden skjedde på en traktorvei ute i skogen tirsdag 16. mai, sør i Elverum.
Østlendingen

Slagbjørn tok 25 sauer på en uke
Tre sauebønder på Kongsmoen i Høylandet overveier å leie inn en væpnet gjeter for å holde slagbjørnen i sjakk.
 Adresseavisen

Fylkeskommunen sponser væpnet gjeter
Minst 24 sau er revet i hjel på et par dager, men bøndene får ikke felle slagbjørnen på Høylandet. Nå sender de i stedet en væpnet gjeter til fjells, betalt av fylkeskommunen.
Nationen

Skremt av falske bjørnespor
Hemnes (ANB): Noen har begynt å sette ut falske bjørnespor i et populært turområde i Nordland. Rovviltkontakt Knut Sjøfors synes ikke noe om den slags humor.
Helgeland Arbeiderblad

Rovdyr og klassejuss
Statsadvokat Helge Kaasbøl er lei lekdommere fra bygda som dømmer i tiltaltes favør i rovdyrsaker. Ergo vil han fjerne dem fra slike rettssaker. Det er noe kjent med denne argumentasjonen. Vi gjenkjenner holdninger som har preget embetsmenn og jurister helt siden ordninger med jury og lekdommere ble innført. Nettopp slik opptrer storsamfunnets representanter når de møter brysomt folkevett på nært hold. Da vil man ha det brysomme og folkelige fjernet. Deretter kan juristenes kjølige - men akk så miljøbestemte - holdninger råde grunnen mer alene. Det er klassejussen som stikker hoven fram her.
Nationen

Interpellation: Ansvaret för rovdjuren
Interpellation 2005/06:430 av Bengt-Anders Johansson (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s). Vilka åtgärder ämnar ministern vidta, utöver de förslag som ligger, för att ge människor ökad trygghet i rovdjurstäta områden?
Sveriges Riksdag

54 lodjur föll under jakten
Sammanlagt 54 lodjur fälldes under årets lodjursjakt, 19 inom renskötselområdet och 35 utanför detsamma. Jakten pågick under mars månad.
Svenska Jägäreforbundet

Björn fick räddas ur flytgödselbrunn
I tisdags påträffades en björnhona i en flytgödselbrunn i finländska Kerimäki, rapporterar nyhetsbyrån FNB. Efter en omfattande räddningsoperation kunde björnen räddas upp på fast mark och släppas fri, nedkyld men i övrigt oskadd.
 ATL-nyheter

Rovdjursförslag drogs tillbaka i sametinget
Ett förslag till ny modell för fördelning av samebyarnas medel för rovdjursinventering blev återremitterat vid sametingets plenum i Funäsdalen. Bland flera förslag om ändringar och tillägg fanns ett om full kostnadstäckning vid rovdjursinventering från helikopter i högfjällsområden.
Östersunds-Posten

Bears in New Jersey increasingly showing up in cities
Soon after a black bear was found wandering a few doors down from her home in Millburn, Renee Minter found herself outside, anxious about every sound she didn't recognize.
Newsday NJ

 18 Mai 2006


Skal vi drepe flere rovdyr?
Må flere rovdyr dø for at vi mennesker skal føle oss trygge? Burde det ikke være plass til både rovdyr og mennesker?
NRK Rett På

Vil kaste ut bygde-dommere
Statsadvokat Helge Kaasbøll er lei av legdommere fra bygda som dømmer i tiltaltes favør i rovdyrsaker.
Nationen

Norway besieged by bear army
Not content with having brutally murdered a defenceless monkey, Europe's bears continue their relentless march toward supremacy. The fall of the iron curtain has been a boon for Russia's own bear insurgency*, allowing them to expand into defenceless Norway. The advancing brown bears on the formerly fortified border are reaping the benefits of not being shot at random by bored communists, Reuters reports.
The Register

Samene styrker sine interesser
SNÅSA: Sørsamene skal nå si sin mening om 'Nordisk samekonvensjon'. Konvensjonen skal sikre samenes rettigheter.
 Trønderavisa

Bjørn slo elg ved hus
En bjørn slo natt til 17.mai ihjel en elgokse kun 100 meter fra et hus i Elverum. Småbarnsfamilien Økseter er utrygge.
NRK Hedmark og Oppland

Lover bedre gaupetelling
Gaupebestanden i vår region bør ligge over minimumsbestanden på 12 familier. - Da blir vi herrer i eget hus, sier leder for den regionale rovviltnemnda, Lars Bjaadal (Sp).
 Varden

Bjørn slo i hjel elg 150 meter fra huset
150 meter fra husveggen til Petter Økseter i Strandbygda slo en bjørn i hjel en elgokse natt til 17. mai. Beboerne i området uroer seg nå for hva som blir bjørnens neste bytte.
Østlendingen

BJØRNEJAKT I KARASJOK?
Et stadig økende fokus på bjørn i Øst-Finnmark, gjør det aktuelt for mange å skaffe seg kompetanse på jakt og ettersøk etter bjørn. Norges jeger- og fiskerforbund avdeling Finnmark har derfor, etter mange oppfordringer tatt konsekvensen av dette, og arrangerer i samarbeid med lokallaget i Karasjok, bjørnejaktkurs i juni.
Sagat

Adopterte bjørneunge
En av tvillingbjørnene som ble født i vår er nå adoptert av sin tante.
 Troms Folkeblad

Får ikke felle slagbjørnen
Direktoratet for naturforvaltning (DN) nekter sauebøndene på Kongsmoen å felle slagbjørnen som har herjet i saueflokkene de siste dagene.
 Namdalsavisa

Dusør for tips om jerveynglinger
Dersom du finner spor etter jervevalper eller en hiplass for jerv kan det lønne seg å tipse Statens naturoppsyn om dette. Rovviltnemnda i Nordland gir nemlig 15.000 kroner i dusør for tips om nye ynglinger av jerv.
 Jakt

Vargen strök kring knutarna i Kyrkslätt
Agneta Sandström-Lappalainen satt i soffan och vilade. Då såg hon vargen komma över berget och snedda över gårdsplanen i Kyrkslätt. Den var enorm, säger hon, tur att man inte har hund.
 Hufvudstadsbladet

Rovdjur tog 190 000 kor och kalvar
Det är inte bara i Sverige som bönderna har problem med rovdjur. I fjol förlorade lantbrukare i USA totalt 190 000 kor och kalvar på grund av rovdjursattacker.
Lantbruk

 17 Mai 2006


Gjetere raser mot bjørneslipp
For å sikre biologisk mangfold settes det ut slovenske brunbjørner i Pyreneene i Frankrike. Det har satt gjeternes sinn i kok.
 Aftenposten

– Vi må ha bedre bestandstall
– Forutsetningen for å lykkes med en god rovviltforvaltning, er at vi har kvalitetssikrede tall som sier hvor stor gaupebestanden egentlig er.
 Laagendalsposten

Ber om bråk
- En oppskrift på økt konfliktnivå i rovdyrspørsmål. Slik betegner Erlend Fuglum forslaget fra statsadvokat Helge Kaasbøll om at 'rovdyrvennlige legdommere' skal byttes ut med fagdommere i rettsaker om rovviltfelling.
 Senterungdommen

Lytterstorm etter rovdyrutspill
Det kommer sterke reaksjoner etter at statsadvokat Helge J Kaasbøll sa at han ikke vil ha legfolk som dommere i rettsaker om rovvilt.
NRK Trøndelag

VIDEO: Tollvesenet beslagla svartbjørn
Tollvesenet i Kristiansand gjorde storfangst. Gjemt i en tilhenger fant de en svartbjørn.
Fædrelandsvennen

Feil å fjerne legdommere
Ordfører i Lierne, Arnodd Lillemark, reagerer sterkt på forslaget om å fjerne legdommere i rovvilt-rettssaker.
NRK Trøndelag

Rovdyrfiendtlige dommere må ut
Trønderske legdommere fra bygda dømmer i tiltaltes favør i rovdyrkonflikt-saker. Det mener statsadvokat som vil ha inn fagdommere i stedet.
NRK Trøndelag

En bjørn er skutt! Hva gjør politiet og påtalemyndigheten?
Politiet og påtalemyndigheten har i det siste fått en del rovviltsaker til behandling. I slike saker stiller partene store krav til korrekt saksbehandling. I denne artikkelen nevner jeg enkelte forhold ved etterforskningen og domstolsbehandlingen som jeg mener kan være nyttige for politiet og påtalemyndigheten. I rovviltsaker ser man at meddommere fra områder hvor rovdyrvern er i konflikt med husdyrhold, gjennomgående dømmer i tiltaltes favør. Ikke sjelden gjør meddommerne åpenbart uriktige vurderinger. Undertiden må saken tas helt til Høyesterett for å sikre riktig avgjørelse.
Økokrim

Minst fire bjørner på ferde
Per Tuseth mener det er minst fire bjørner på farten akkurat nå. Bamsen er heller ikke langt unna bebodde strøk.
Stjørdalens Blad

Vargdomen överklagas
Anders Thoms, som sköt en varg som hade närkontakt med Thoms jämthund i oktober, friades nyligen från anklagelsen om grovt jaktbrott av tingsrätten i Mora med hänvisning till nödrätten. Men nu går åklagaren vidare med ett överklagande till hovrätten.
Svenska Jägäreforbundet

Valparna överlever utan alfaparet
Det skandinaviska vargprojektet har publicerat en rapport om vad som händer i ett vargrevir då de vuxna reproducerande vargarna försvinner.
Svenska Jägäreforbundet

Konkurrerar vargen ut jägarna?
Ser man över landet som helhet är vargen inte någon stor konkurrent till jägarna om bytesdjuren älg, hjort och rådjur. Men lokalt finns stora risker att det inte blir något överskott kvar till jägarna när vargen tagit sitt byte.
Svenska Jägäreforbundet

Hotade vargspårare – mister sina vapen
Den 30 mars åtalades en 63-årig man för olaga hot mot vargspåraren Mats Rapp och länsstyrelsens handläggare Lena Berg. Nu kämpar 63-åringen en förgäves kamp om sina vapen och sin fortsatta rätta att få jaga. I oktober beslagtogs hans sju vapen med motiveringen att det finns risk för att han missbrukar dem och då det kan antas att licenserna kommer att återkallas.
Dala-Demokraten

Birgitta fick björnbesök i stugan
Det var ingen hund som ställde sig på bakbenen - tolv meter bort. Strax före tio på söndagskvällen åkte Birgitta Sandin, Måttsundsronningen, till stugan vid Antnästräsket.- Jag skulle tända ugnen när jag såg något jag trodde var en hund som strök omkring. Men det var en björn och jag var bara tolv meter ifrån den, säger Birgitta Sandin.
NSD

Nej till skyddsjakt på vargar
Länsstyrelsen säger nej till skyddsjakt på tre vargar i Siljansringen. Detta i ett yttrande till naturvårdsverket. Det är Orsa kommun som ansökt om skyddsjakten, sedan vargar bl a dödat 5 hundar i området.
 SR - Dalarne

Folkomröstning blir "slag i luften"
– En lokal folkomröstning blir inget annat än ett slag i luften så länge frågan hör hemma i riksdag och regering. Det menar folkpartiet i Rättvik, som reserverat sig mot att kommuninnevånarna i höst ska få folkomrösta i rovdjursfrågan.
Dala-Demokraten

Bears thrive in Arctic on new Iron Curtain route
PASVIK VALLEY, Norway, May 17 (Reuters) - Bears are thriving in Arctic forests between Norway and Russia at the northern tip of a planned European "Green Belt" along the route of the former Iron Curtain. The brown bears are apparently benefiting from the end of the Cold War when they were used as targets by bored or jittery Soviet guards on the desolate icy frontier between NATO member Norway and the Soviet Union.
 Reuters AlertNet

More wolves, bears in the cross hairs
PREDATOR CONTROL: State expands protection efforts for moose, caribou. The Board of Game has strengthened and expanded a predator control program that's already larger than any in decades. The board broadened two of the five areas where land-and-shoot and aerial wolf kills are allowed. It nearly tripled the size of one of those areas, to 18,750 square miles, to protect caribou near the Canadian border.
 The Anchorage Daily News

Grizzly-Polar Bear Hybrid Found -- But What Does It Mean?
The animal confirmed last week to be half polar bear, half grizzly bear is certainly weird, scientists say, but he's not necessarily a symbol of global warming or anything else.
National Geographic

 15 Mai 2006


Bjørn jages fra hagen
En bjørn på besøk i Osdalen i Rendalen kommmune må jages vekk. Bjørnen har vært ivrig gjest ved fuglebrettet i hagen til Olav Floden.
NRK Hedmark og Oppland

Småfolket på Storli
Ole Andreas er ti måneder og lammet er seks dager. Mai er tid for lamming, og Silje og Ola Storli i Rindal har travle dager.
 Avisa Sør Trøndelag

Grovt innhogg i lammeflokken
Etter å mista sju villsaulam på beite til reven, søkte Nils Ingar Mehus om fellingsløyve av skadedyret som skulle visa seg å vera to revar. Sist helg bøtte dei med livet.
 Suldalsposten

- Skummel opplevelse
12-åringen Emanuel Storaunet fra Nordli prøvde å jage bort ulven. Først da han gikk inn for å hente barnevakta, lusket ulven bort fra gården.
 Namdalsavisa

Så ulv i potetåkeren
LIERNE: Lierne kommune har nå søkt om fellingstillatelse på ulven som lusker rundt husene i bygda. Fredag kveld var ulven på besøk hos familien Sandvik/Storaunet i Sandvika.
 Trønderavisa

Bjørn rev 16 sau
Sauebonde Nils Aun Okstad (62) på Kongsmoen slapp sauene sine ut på beite onsdag i forrige uke. Søndag hadde han 16 færre sau. En sulten bjørn hadde herjet til i flokken.
 Namdalsavisa

Emanuel jaget ulven
Nordli (ANB): 12-åringen Emanuel Storaunet fra Nordli i Nord-Trøndelag prøvde å jage bort ulven. Først da han gikk inn for å hente barnevakta, lusket ulven bort fra gården.
 Glåmdalen

Strid om 38 km strømgjerde
Sauebøndene i Trysil vil gjerde inn 40.000 dekar utmark og slippe sauen sin der. Nå genererer strømgjerdet høy spenning i lokalsamfunnet.
Nationen

Så bjørn på ti meters hold
Et minne for livet, sier Torstein Huset fra Hedalen. Fredag kveld var han bare noen meter unna en diger bjørn i Vassfaret.
Oppland Arbeiderblad

På jakt etter påkjørt gaupe
Katter, en og annen elg og kanskje en grevling må i ny og ne bøte med livet på travle bilveier i Telemark. Men aldri har ei gaupe blitt påkjørt på riksveien.
 Varden

Leken bjørn i nabolaget
Olav Floden i Osdalen i Hedmark har fått en ny og sjelden kamerat - en leken og vårsulten ungbjørn kommer nemlig på hyppige besøk for å forsyne seg av maten på fuglebrettet.
 P4

Svensk Jakt rapporterar från stämman
Nu ska budkavlen gå från hus till hus, från by till by, från krets till krets. Över hela landet ska Jägareförbundet samla tusentals namn för en bättre rovdjurspolitik som sätter människornas behov och intressen, jägarnas såväl som andras, i första rummet.
Svenska Jägäreforbundet

Vargen kom på besök till Rifallet
En varg som lugnt gick omkring och sniffade på tomten. Det var vad Sven Hellsten i Rifallet hade förmånen att se från sitt köksfönster tidigt på lördagsmorgonen. Naturupplevelsen varade i cirka fem minuter. Sedan vandrade 'gråbenet' vidare.
Södra Dalarnas Tidning

Sameby fick skjuta härjande slagbjörn
En stor björnhanne sköts på fredagen nära Vinklumpen norr om Valsjöbyn. Den sköts med tillstånd av länsstyrelsen efter att ha orsakat stor skada i kalvningslandet nära Murfjället.
Länstidningen

Sensationell järvupptäckt
En sensationell järvupptäckt har under vårvintern registrerats av rovdjurssakkunnige Kalle Svensson i Nordanstig jaktvårdskrets.
Sundsvalls Tidning

Renkalv blev sista bytet innan slagbjörnen fälldes
Den björn som blev påkörd i Härjedalen lever vidare. Men den som rivit renar i Hotagsfjällen är nu död.
Östersunds-Posten

 14 Mai 2006


Filmet ulven
LIERNE: Jan Bjørnar Totsås (bildet) filmet ulven som ble sett på gårdsplassen på Åstrand torsdag kveld. Han forteller at han egentlig hadde tenkt å se etter bjørnen som hadde revet en sau på gården natta før. Da han kom til gårds, fikk han høre at en ulv hadde vært der bare en halvtime tidligere.Se video av ulven her!
 Trønderavisa

Møtte ulv og bjørn på samme dag
NORDLI: Først møtte hun bjørnen. Så dukket ulven opp på tunet. I går tok Ann Brit Tangen fra Nordli en rovdyrfri dag og dro til Trondheim.
 Trønderavisa

Størrelsen teller – også for rovdyr
Rovdyr som dreper andre rovdyr sjekker størrelsen nøye før de angriper: Byttet er oftest to og fem ganger mindre enn angriperen – men heller ikke mindre. Lik kroppsform men litt ulik størrelse gir størst sjanse for aggressivitet.
 Forskning.no

Fanget ulven i kameralinsa
Ivar Lans i Ljørdalen skjøt blink i går formiddag. Sittende i bilen fanget han inn en voksen ulv i kameraet sitt, ikke langt fra vegkanten på riksveg 26 i østre Trysil.
Østlendingen

Så ulv i Tanadalen
NUORGAM: Natt til fredag så Inger Länsman fra Nuorgam ulv på finsk side i Tanadalen, rett ovenfor Laksnes.
Finnmarken

Tjuvjakten på björnarna pågår för fullt
PAJALA.Utredningen av fallet med den tjuvskjutna björnen som hittades vid byn Hukanmaa norr om Kangos pågår för fullt.- Vi har fått in några väldigt intressanta tips, säger Bengt Wasikkaoja vid Pajalapolisen.
Norrl Socialdemokraten

Nationell förening för vargkramare bildas i länet
Med säte i Dalarna men med nationella ambitioner bildas nu en ny förening för vargkramare. Den ska kalla sig Folk För Varg och vill bemöta varghatet.
Dala-Demokraten

Pinglan som ska skrämma vargen - och rädda hunden
En mässingspingla från Morells Metallgjuteri i Mora har seglat upp på marknaden som en billig livförsäkring för hunden. Genom att hunden bär pinglan ska vargen avhålla sig från attack, siar viltforskare.
Mora Tidning

Bear mauls mountain biker
Attack just east of Banff townsite sends 41-year-old man to Calgary hospital. Emergency services and park wardens rushed to the aid of a man mauled by a bear near the Banff townsite last night. The attack happened about 8:15 p.m. in the Tunnel Mountain area just east of the townsite.
Canoe

 12 Mai 2006


Økt støtte til de regionale rovviltnemndene
De regionale rovviltnemndene får 1 mill kr ekstra for å stimulere til gode regionale og lokale prosesser i forbindelse med utarbeidingen av forvaltningsplaner for rovvilt i hver region.
Miljøverdepartementet

Økte reindrifterstatninger ved rovvilttap
Det settes av 4 mill kr ekstra til reindriftserstatninger grunnet rovvilttap i 2006. Pengene skal benyttes til å styrke dagens erstatningsordning ved å kompensere for tapt produksjonspremie.
Miljøverdepartementet

Første lammet teke av gaupe i Luster i år
Så er det på`an igjen: Første meldinga om lam teke av freda rovvilt er registrert. Fjelloppsynsmann og rovviltkontakt Einar Fortun kan stadfeste at det første innmelde drapet skjedde i Skjolden, og at det er gaupa som er syndaren.
 Luster Kommune

Jamter vil skyte flere bjørner
Gladmelding til alle sauebønner i grensetraktene i Midt-Norge: Svenskene vil skyte mer bjørn! En gruppe av toppolitikere i Härjedalen i Jämtland vil skyte dobbelt så mange bjørn i lenet (fylket) ved årets jakt.
 Adresseavisen

Uttaket har sklidd ut
Statens Naturoppsyn har gravd opp over halvparten av jervehiene i Nordland. - Dette har sklidd helt ut, mener Norges Naturvernforbund.
FM Nordland

Så bjørn tok sau
Hun gikk ut for å se hva som skremte sauene. Men Ann-Brit Tangen bråsnudde da hun møtte en svær bjørn bare 10-15 meter unna.
 Namdalsavisa

Protesterer mot sauegjerde
Trysil Fellesforening for jakt og fiske går mot det planlagte beiteområdet for sau i Flendalen i Trysil. Trysil sauebønder planlegger å gjerde inn 40.000 mål utmark i Flendalen. Området skal gi plass til samtlige sau i kommunen - om lag 2.000 dyr. Meningen er å sette opp et 36-38 kilometer langt og 1,2 meter høyt strømgjerde som skal beskytte sauen mot rovdyr. Inkludert vedlikehold i ti år er kostandsrammen for gjerdeprosjektet opp mot 15 millioner kroner.
Østlendingen

– Ingen grunn til frykt
Jegere og andre friluftsfolk bekymrer seg unødig. Gjerdeprosjektet i Flendalen er ikke noe dramatisk naturinngrep og vil få minimale konsekvenser for viltet. Det mener prosjektleder Rolf Kvile, som er overrasket over motstanden fra TFJF.
Østlendingen

Grizzly-isbjørn oppdaget i Canada
Kanadiske forskere mener de har oppdaget en ny type bjørn, nemlig en blanding mellom grizzly og isbjørn.
Rana Blad

– Arrogant ledelse til skade for Høyre
Leder i Hedmark Høyre, Frode Knutzen Midtlund, anklager Erna Solberg og den sentrale Høyre-ledelsen for avvisende og arrogant holdning til distriktene. Da vi tok opp rovdyrproblematikken med nestleder Per Kristian Foss, svarte han følgende: Hvem i all verden er det i byene våre som er opptatt av ulv og rovdyr? Rovdyr var ikke-tema i Høyre-ledelsen, det opptok verken partiet eller byvelgerne.
Jeger
hund og våpen

Tvilsom bjelleklang
Den svenske jordbruksministeren mener bjelle på jakthunden vil skremme bort ulven. - Bjellelyden kommer til å bli et signal for ulven om at 'nå kommer det mat,' mener svenske jegere.
Jeger
hund og våpen

Ulvevalpene blir TV-kjendiser i Tyskland
Et tysk TV-team har de siste dagene filmet på Langedrag. I går var det de nyfødte ulvevalpene sin tur foran kamera, og også NRK hadde tatt turen til naturparken ved Tunhovd. TV-teamet fra Tyskland filmer for et program som går hver søndag i Nord-Tyskland og har halvannen millioner seere. Ulvevalpene blir derfor kjendiser i Tyskland i svært ung alder.
 Laagendalsposten

Möte om varg drog jägare
En informationsträff där man talade om vargen, älgen, skogsbruket och jägarna hölls häromkvällen på Olnispagården i Sälen.
 Nya Ludvika Tidning

Kommunstyrelsen vill öka björnkvot
Härjedalens ledande politiker vill att dubbelt så många björnar ska skjutas i år. Det skriver en enig kommunstyrelse i ett brev till länsstyrelsen och Naturvårdsverket.
Länstidningen

Bra för vargar?
Men nog vore det väl åtminstone lite bra om vargen fick hållas i de delar av Sverige där det inte finns så mycket tamboskap? För det kan ju ändå inte vara rimligt att staten underlättar dödandet av föl, lamm och kalvar utan bedövning och under stor stress, när de är instängda i hagar? Men stockholmaren Johansson menar väl att Kalmar län redan nu är folktom ödemark. Och det lär väl länet bli av socialdemokratisk näringspolitik.
 Barometern

Photo in the News: Polar Bear-Grizzly Hybrid Discovered
DNA analysis has confirmed that a bear shot in the Canadian Arctic last month is a half-polar bear, half-grizzly hybrid. While the two bear species have interbred in zoos, this is the first evidence of a wild polar bear-grizzly offspring.
National Geographic

 11 Mai 2006


- Når bestandsmålet på jerv i år
Statens naturoppsyn tror Stortingets mål på rundt ti jerveynglinger i fylket nås i år.
FM Nordland

Ulv angrep «Batman»
Like over midnatt onsdag, ble elghunden «Batman» angrepet av en stor ulv. Angrepet skjedde mens hundens eier, Per Egil Juleshaug (39) lå og sov. Han våknet av et voldsomt spetakkel, og klarte å jage ulven unna - fra soveromsvinduet.
 Namdalsavisa

Bjällra skyddar din hund från vargattacker
Hundägare i protest: Vargarna kan vänja sig vid ljudet. Så här ser bjällran ut som Ann-Christin Nykvist, jordbruksministern, tror ska skrämma vargen. Ganska liten, men med ett genomträngande ljud. - Vänjer sig vargarna vet de att ljudet kommer från en tänkbar måltid, säger Christina Olsson-Dag, informationschef på Jägarförbundet.
 Aftonbladet



Jyrki mötte björn när han joggade på Grisberget
PITEÅ (PT) BJÖRNMÖTE. Löpturen på Grisberget i Piteå fick ett abrupt slut när Jyrki Kangasmaa plötsligt ställdes öga mot öga med en björn.- Det brakade till rejält när björnen gjorde ett kort utfall.
 Piteå-Tidningen

"Det finns ingen anledning till oro"
PITEÅ (PT) Lars Olsson, naturvårdsbevakare vid länsstyrelsen, håller inte observationen på Grisberget alltför märklig.- Ett klassisk björnmöte, kommenterar han.
 Piteå-Tidningen

Sms talar om hur björnarna rör sig
Tekniken med radiosändare i halsbandet är på väg ut - nu är det GPS-teknik och sms som gäller för björnforskarna. 15 björnar inom det Skandinaviska björnprojektet har försetts med den nya utrustningen.
 Trelleborgs Allehanda

Inplantering av rysk varg föreslås i Ånge
Ånge kommun är ett lämpligt område att prova inplantering av rysk varg. Det anser riksdagsledamot Jan-Emanuel Johansson, s, som de närmaste åren vill se ett 40-tal importerade vargar planteras ut i Sverige. – Det behövs nya vargar för att stoppa inaveln, säger han i SVT:s Debatt.
Dagbladet - Sundsvall

De skrämde bort vargen
I tisdagskväll diskuterades varg i en av Sveriges Televisions kanaler. ”Varg snart i var mans trädgård?” var temat. För familjen Olars i Östbjörka, Rättvik, var det mer än så. För dem var det verklighet. - Vi kunde inte se debatten eftersom vi försökte skrämma iväg en varg från vår gård, säger Jan Olars, som hann föreviga det flerfaldiga vargmötet med sin mobiltelefons kamera.
Dala-Demokraten

Grizlar a rare bear indeed
But Roger Kuptana, an Inuvialuit guide from Sachs Harbour, NWT, was the first to suspect it had actually happened when he proposed that a strange-looking bear shot last month by an American sports hunter might be half polar bear, half grizzly. Territorial officials seized the creature after noticing its white fur was scattered with brown patches and that it had the long claws and humped back of a grizzly. Now a DNA test has confirmed that it is indeed a hybrid — possibly the first documented in the wild.
The Globe and Mail

 10 Mai 2006


Gaupe tok voksen elg
Det er stor sannsynlighet for at den radiomerkede gaupa 'Randi', som har tre unger, drepte ei voksen elgku i Rendalen i vinter. Det er ytterst sjelden det forekommer at gaupe tar voksen elg.
Østlendingen

Kan skyte skade-rovdyr
LILLESTRØM: To ulver, en bjørn og tre gauper kan skytes i regionene Akershus, Oslo, Østfold, Hedmark – dersom de gjør skade på husdyr. Men først må Direktoratet for naturforvaltning gi tillatelse.
Romerikes Blad

Vil ha god dialog med Bjørnøy
– Vi er opptatt av god dialog i forvaltningen av rovdyr og synes det er positivt at miljøvernministeren tar seg tid til å høre på hva som skjer i distriktene, sier Erik Hørlück Berg, leder i Buskerud Bondelag.
 Laagendalsposten

Bygdefolk mot naturvernmyndighetene
Frivillig vern innebærer at det ikke blir vernet akkurat de samme områdene som ved tradisjonelt vern. Avgrensningen av områdene blir heller ikke identisk. Totalt sett blir imidlertid helheten minst like god og konfliktnivået langt mindre.
 Sunnmørsposten

Her er de seks ulveungene på Langedrag
Den nybakte ulvemoren ble født etter at en villulv i 2001 løsrev seg fra flokken på jakt etter en make. Hun vandret utenfor innhengningen og ville ikke gå herfra. Dermed fikk vi tillatelse til å ta henne inn. Og ikke lenge etter parret hun seg maken hun hadde pekt seg ut.
 Dagbladet

Polisen utreder jaktbrott där en järv jagats av skoter
Polisen utreder ett fall av grovt jaktbrott där en järv jagats av två snöskotrar i trakterna av Lövnäsvallen 30 km väster om Lillhärdal. I mitten av april har ett misstänkt grovt jaktbrott skett i trakterna av Lövnäsvallen, väster om Lillhärdal. Just nu utreder polisen brottet som är anmält av någon som sett händelsen eller sett spår av den samma.
Länstidningen

Nallar med nallar kräver bra täckning
Nu har landets björnar vaknat upp ur sin vintersömn. Därmed är det dags att byta batteri i nallarnas nallar.
Östersunds-Posten

Utbildning i hur man spårar björn blev populär
Under vårkvällarna har jägarfolket i Svegstrakten gått ur sitt idé för att delta i en björneftersöksutbildning. - Intresset har varit fantastiskt, säger Anders Roos som varit kursledare tillsammans med B-G Högdahl.
Östersunds-Posten

Varg i sikte?
Halv åtta i morse kom den lunkande efter vägen vid Loftberget - vargen. Hans Eriksson, Skelleftehamn, iakttog den från sin lastbil: - Det var en varg, det är jag helt säker på, säger han.
Norra Västerbotten

Exploring the wolves in dogs' clothing
A boggle-eyed pooch tucked into a Balenciaga handbag; an elite greyhound tearing around the track in a flash of fur and claws; a sniffer dog on the trail of illicit drugs.
 BBC

An ursine battle brews in Pyrenees
LUCHON, FRANCE -- Armed only with a small pair of pliers to repair his wire fences, Césare Lafieulle warily scanned the thickly wooded slopes as he paced the meadow in a narrow pass of the Pyrenees. His cows lolled in the afternoon sunshine, blissfully unaware of any danger.
The Globe and Mail

 09 Mai 2006


Felte elg utenfor sauefjøset
300 meter fra fjøsveggen har bamsen felt og spist en elgokse. Sauebonde Ståle Bech i Hemnes i Nordland frykter rovdyrsommer.
Nationen

Bjørnespor i Bardu
BARDU: Steinar Bjørkeng fra Sørdalen i Bardu observerte forrige helg at bamsefar i Bardu har stått opp fra vinterdvalen.
Avisen Nye Troms

- Bjeller mer effektivt enn skytevåpen mot ulv
Jakthunden kan få anti-ulvedressur, bjelle rundt halsen eller spesielle GPS-halsbånd. Alt dette er mer effektiv beskyttelse enn å bruke skytevåpen mot ulv, mente den svenske jordbruksministeren under debatten i riksdagen mandag.
Jeger
hund og våpen

Stor aktivitet i SNO i 2005
Årsmeldinga for 2005 viser at SNO gjorde en betydelig innsats med informasjon, skjøtsel, tilrettelegging og rydding av søppel i de 1685 verneområdene SNO fører tilsyn med her i landet. Det ble satt opp og skiftet 1600 informasjonstavler og skilt, gjennomført 119 skjøtselstiltak for å opprettholde verneverdien i områdene, samt 64 tilretteleggingstiltak for friluftsliv og bruk av verneområdene. I tillegg ble det gjennomført 67 ryddeaksjoner.
Statens Naturoppsyn

Fem jerver tatt i Midt-Troms
BALSFJORD: Jervebestanden gikk ned med fem individer, deriblant to valper, i løpet av helga. Det melder Statens Naturoppsyn (SNO). Thomas Johansen i SNO forteller at tispa med unger som tidligere i uka ble vedtatt felt, ble lokalisert ved Blåtind i Balsfjord fredag.
Avisen Nye Troms

Vargen är barnens favorit bland rovdjuren
Vargen röstades fram till det i särklass populäraste rovdjuret bland barn i Rättvik. Lodjur och björn kom på delad andra plats. Svenska naturskyddsföreningens utställning om rovdjur besöktes av ett stort antal förskolebarn och skolbarn i Rättvik. Naturskyddsföreningen i Dalarna fortsätter satsa på information om rovdjur bland barn som bor där det finns vargrevir.
Södra Dalarnas Tidning

Göran vill rädda vargen
Nu drar den nystartade organisationen Folk för varg i gång en kampanj för vargen. - Vargen är akut hotad av både tjuvjakt och inavel, säger ordföranden och initiativtagaren Göran Steen i Borlänge.
Södra Dalarnas Tidning

En första klassens björnhistoria från Björnträsk
Ann-Kristin Rutqvist, 55 år, från Buddbyn i Boden fick i lördags vara med om en mycket märklig upplevelse. Hon fick se en stor björn som slog en älg som den sedan började äta av.
Norrl Socialdemokraten

Björn mötte björn i Ryggenområdet
'Björnen sover' heter det i visan. Men nu har björnarna vaknat till. En som sett en björn på nära håll är Björn Daniels, som på torsdagskvällen fick följa en björn på nära håll.
Falu Kuiren

Myskoxarna fick besök av björn
Myskoxgruppen i västra Härjedalen hade besök av en stor björn en dag i april månad. Naturbevakaren Lasse Rehnfeldt, som håller ett vakande öga över myskoxarna, berättar att han såg när den stora björnen vandrade mot myskoxarna.
Länstidningen

Minister: Sätt pinglor på vargar
Pinglor eller särskilda GPS-halsband fästa på vargar är ett effektivare skydd än att använda vapen mot vargar. Det hävdade jordbruksminister AnnChristin Nykvist när jägarnas krav på att få skjuta vargar som angriper hundar debatterades i riksdagen.
SVT

Grovt jaktbrott när järv dödades
Med hjälp av två snöskotrar jagade förarna den fridlysta järven i flera kilometer. Efter det dödades det utmattade djuret.
Östersunds-Posten

 08 Mai 2006


Blankt nei til ynglende binner
HEMNES: Hemnes kommunestyre ønsker ikke bjørnetilstander à la Lierne på Indre Helgeland. Derfor sier de nei til at det skal være to ynglende binner i området. Si din mening!
Rana Blad

Invitasjon til møte med miljøvernministeren om rovviltforvaltning
Miljøvernminister Helen Bjørnøy vil besøke Rovviltregion 2 - Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder. Formålet med møte er statsrådens ønske om å gjøre seg bedre kjent med regionale problemstillinger og utfordringer i rovviltforvaltningen.
FM i Telemark

Trolig to jervynglinger i Oppdal
Statens naturoppsyn (SNO) avlivet nylig to valper i et jervehi på Tynset. Trolig er det imidlertid langt flere hi med ynglinger i distriktet, blant annet to i Oppdal. SNO antar ifølge Arbeidets Rett at det også er minst to jervehi i Oppdal. I løpet av våren har SNO avlivet 16 jerver. Samtlige hiuttak har skjedd etter vedtak fattet av Direktoratet for naturforvaltning (DN).
Nett OPP

Tre jervunger avlivet i Dovre
Fredag ble tre jervvalper avlivet ved et ynglehi i Haverdalsområdet i Dovre.
NRK Hedmark og Oppland

Felling av jerv
Det er gjennomført hiuttak av jerv i Blåtindan, og felling av jerv i Skoelvdalen og på Malangshalvøya. Fredag 5. mai ble det felt ei jervetispe og to valper i forbindelse med hiuttak i Blåtindan, Balsfjord kommune. Lørdag 6. mai ble ei tispe felt i Skoelvdalen i Bardu kommune og ei tispe felt på Malangshalvøya i Balsfjord kommune.
FM i Troms

Dramatisk björnkontakt skrämde slag på Malin
När den morrande björnen reste sig på bakbenen och började gå mot Malin Sedin grep frossan tag i henne. - Jag blev så rädd att jag blödde näsblod i två timmar efteråt, säger hon själv om närkontakten.
 Örnsköldsvik Allehanda

Minst tre jervehi i Nord-Østerdalen
Statens naturoppsyn avlivet nylig to valper i et jervehi på Tynset. I Rendalen er det dokumentert ytterligere ett hi, og SNO antar at det er minst to jervehi i denne kommunen.
 Arbeidets Rett

Bjørn drepte elg
En elg ble funnet bjørnedrept på Tronfjell i helga. En ren tilfeldighet gjorde at en skigåer fant en død elg i Tronfjell, Alvdal, i helga. Etter det retten.no erfarer, var elgen nylig tatt av dage av en bjørn.
 Arbeidets Rett

Ny gaupe radiomerkt
Gaupebestanden i Hallingdal er under overvaking. I forrige veke vart ei ny gaupe fanga i Gol og påsett GPS-sendar.
Hallingdølen

– Får mindre sjølråderett
Fylkesdelsplanen for Dovrefjellområdet svekker kommunenes sjølråderett i randsonene. Planen må ikke bare være for rein og jerv, mener fylkesutvalget.
Romsdals Budstikke

Avslår forlenget rødrevjakt i Sylene
Den lokale Fjellrevgruppa jakter rødrev i håp om å få tilbake fjellreven i Sylene og Kjøli, men direktoratet har ikke tro på prosjektet. Å snu om på konkurransen mellom to konkurrerende arter er nesten umulig og dessuten etisk betenkelig, skriver DN og avslår ekstra jakttid på rødrev.
 Selbyggen

Kameraövervakning av järv i fjällnära skog
Under den pågående järvinventeringen testas just nu om övervakningskameror kan användas för att fastställa om det finns järvungar i lyorna. Fram till den 15 maj testas två automatiska kameror i de fjällnära skogarna i Västerbotten. Kamerorna har rörelsesensorer och tar bilder när ett djur rör sig i upptagningsområdet. - Vi testar nu om kamerorna kan ersätta naturbevakarnas upprepade besök vid lyorna, säger Björn Jonsson naturvårdsdirektör vid Länsstyrelsen.
Länsstyrelsen i Västerbotten

Jägare vill jaga björn inom naturreservat
Jägareförbundet i Dalarna kräver nu att få skjuta björnar och lodjur också inom de stora naturreservaten i norra delen av länet. Rovdjuren har varit fridlysta där sedan reservaten bildades men jägareförbundet vill nu att landshövdingen häver jaktförbudet.....
SVT

- Skyddsjakt på varg ingen idé, säger forskare
Skyddsjakt på varg minskar inte skadorna på tamdjur, det hävdar kanadensiska forskare som studerat effekterna av jakten.
 SR - Jämtland

Pastry-eating bruin gets a death sentence
On Tuesday, shortly after midnight, a bear walked through an automatic door of the IGA and headed to the bakery where he jumped into the cake display. One person in the store took pictures.
 Edmonton Sun

Getting to know the wolverine better
I have never seen an untrapped wolverine in the wild. I know only one person who has. Wildlife managers worry that the lack of sightings is because wolverines may be on the brink of extinction. Catch-and-release studies here in Yellowstone and in Washington's Cascade Mountains are aimed at learning more about the lives of the secretive wolverines and just how many are left.
San Francisco Chronicle

 07 Mai 2006


Anmeldelser for ulovlig jakt på jerv og gaupe
Kontroll av kvotejakta og gaupe og lisensjakta på jerv førte til at Statens naturoppsyn (SNO) i fjor anmeldte til sammen elleve tilfeller av ulovlig jakt.
NRK Østfold

Bjørnespor funnet ved Høylandet
En bamse trasker for tiden rundt i Skrøyvdalen ved Høylandet. Sporene er funnet langs en 100 meter lang strekning på en traktorvei i Skrøyvdalen.
 Adresseavisen

Bjørnen herjer nært fjøsveggen
HEMNES: Bamsefar har drept en ettårig elgokse 300 meter fra fjøsveggen til sauebonde Ståle Bech på Bjerka. Han frykter for hva som kan skje når han skal slippe 300 små og store sauer til fjells.
Rana Blad

Bjørnspor på Salnes
På Salsnes har noen personer i dag funnet avtrykk i bakken de mener kan være bjørnespor.
 Namdalsavisa

Var augevitne til at ørn tok livet av lam
ARNAFJORD: Gardbrukar Olav E. Nese i Arnafjord trudde knapt det han såg då ei ørn gjekk til åtak på eit lam 200 meter frå huset hans, og tok det med på ei vill luftferd.
Sogns Avis

Jerv vandret fra Rendalen til Trondheim
Siden 2001/2002 har en jerv hatt tilhold i Trondheim Bymark. Hvor den kom fra og hvorfor den etablerte seg der, har vært et mysterium. Nå har Norsk institutt for naturforskning (NINA) ved hjelp av DNA-metodikk avslørt jervens historie.
 Arbeidets Rett

– Gjerdeprosjektet er en skandale
Storfebonde Magne Fjeldseth i Grue karakteriserer gjerdeprosjektet til to millioner som en skandale. – Det flytter bare rovdyrproblemet over til en annen gruppe, sier han.
Østlendingen

VIL LØNNE ROVDYRJEGERE
MSame-APs lokallag i Nord-Troms vil gjøre det mulig å avlønne jaktlag for å få ned rovdyrbestandene til vedtatt nivå. Forslaget er oversendt APs samepolitiske konferanse og vil trolig bli tatt opp der i helgen.
Sagat

Skadeskyting under årets gaupejakt
Det har vært mange tilfeller av skadeskyting under årets gaupejakt. Særlig i Østfold og Akershus, der fire dyr ble påskutt uten at det førte til umiddelbart fall. Ved ett tilfelle førte skadeskytingen til at dyret ble felt etter et kort ettersøk. I ett tilfelle viste ettersøk at jeger ikke hadde truffet dyret. I de to siste tilfellene ble dyrene påskutt og truffet. Dyrene ble etter gjennomført ettersøk vurdert til så lite skadet at de ville overleve og klare seg bra med de skadene de var blitt påført.
Villmarksliv

Hiuttak av jerv
SNO har foretatt hiuttak av jerv i Tynset og Rondane øst for Dovre. Ordførerne i Tynset, Alvdal og Folldal har dermed fått oppfylt sitt jerve-krav.
Østlendingen

Jägareförbundet startar budkavle för rovdjurspolitiken
LULEÅ. Jägareförbundet har förslag på hur rovdjurspolitiken bör utformas och förbundsordförande Owe Wiktorin startar därför en budkavle
Norrl Socialdemokraten

 05 Mai 2006


Billigere å felle rovdyr
Ingen beitelag i Nord-Østerdalen får midler til tidlig sausanking i år. Det blir billigere for fylkesmannen i Hedmark å gi fellingstillatelse på rovdyr som gjør skade.
 Arbeidets Rett

Rovviltnemnda i region 2 har møte 11 og 12. mai på Hovden
Rovviltnemnda i region 2 skal ha møte 11.-12. mai 2006 på Hovden i Setesdal (Aust-Agder). Torsdag er avsatt til fagdag, mens fredag avholdes ordinært møte med behandling av kvote for betingete fellingstillatelser og høringsutkast til forvaltningsplan for rovvilt. Det ordinære møtet er åpent for tilhørere.
FM i Buskerud

Vil drepe utsatt bjørn
Sinnene er i kok etter utsettingen av slovenske bjørner i de franske Pyrenéene. Det er funnet mange bokser med honning som inneholder knust glass.
Jeger
hund og våpen

Interpellation: Hundägares rätt att skydda sina hundar
Interpellation 2005/06:340 av Annika Qarlsson (c) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s). Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att hundägare ska ges möjlighet att skydda sin hund?
Sveriges Riksdag

EU lovar inte att ge efter i vargfrågan
Det är inte alls säkert att EU kommer att böja sig för Finland i vargfrågan. Miljökommissionären Stavros Dimas besökte Helsingfors på torsdagen och sade att han inte kan lova att EU drar tillbaka sin talan mot Finland i EG-domstolen.
 Hufvudstadsbladet

Lodjur dödat i Älvdalen
Ett lodjur som tagit två lamm i Älvdalen sköts i går kväll. Lodjuret dödades eftersom det inte visade någon rädsla för människor.
 SR - Dalarne

Lokal folkomröstning ger sällan resultat
Lokala folkomröstningar där initiativet kommer från folket används allt oftare som opinionsmätning och påtryckningsinstrument gentemot staten i frågor där kommunerna inte har rätt att fatta beslut. Men chansen att verkligen påverka är liten. Det visar en genomgång som gjorts vid Stockholms universitet.
 SR - Ekot

Uthus blev dödsfälla för lodjur
När Per Norberg hade ett ärende till ett uthus som ligger i skogsbrynet vid fastigheten i Ulvkälla på torsdagen gjorde han en sällsam upptäckt.
Länstidningen

Stor björnjakt i Lima
Över 200 jägare väntas i första björndrevet. Senaste gången en björn sköts i Lima var 1894. Men till hösten ska det smälla igen är det meningen. Lima besparingsskog håller på att organisera en stor björnjakt på sitt markinnehav. Ett par hundra jägare väntas delta.
Mora Tidning

Activists disrupt bear release scheme in Pyrenees
FRANCE has suspended a controversial programme to introduce five brown bears into the French Pyrenees after activists opposed to the scheme placed honey mixed with shards of broken glass close to the release site.
 Scotsman

Man seriously injured in encounter with mother bear and cub
UOZU, Toyama -- A man was seriously injured after being attacked by a bear while picking wild plants in the mountains here with two of his friends Friday, police said At around 8 a.m., Mineyuki Sakamoto, 58, a construction worker, and two of his friends were walking along a road in a mountain forest in the Furukakuma district of Uozu when they encountered two bears believed to be a mother and its child, local police said.
Mainichi Daily News

 04 Mai 2006


Møtte bjørn i hyttefelt
Hytteeier Fred Martinsen trodde nesten ikke sine egne øyne da han 1. mai traff på en bjørn like i nærheten av hyttefeltet Løset Osdalen ved Gjøta i Åmot.
Østlendingen

Lite tap av radiomerkede lam i Bygland Austhei
Dette går fram av sluttrapporten fra Peileprosjektet som legges fram nå. Blant forsøksdyrene ble det i disse to feltsesongene funnet i alt 22 kadaver. For 16 av disse kan en si noe om tapsårsak. 1 lam døde av sykdom, 2 døde av ulykke, 10 ble tatt av fredet rovvilt, (2 av gaupe, 8 av kongeørn)
FM i Vest-Agder

Høring - Forvaltningsplan for rovvilt region 6
Kort fortalt foreslår rovviltnemndas flertall at vi i Tydal skal ha ansvar for 2 ynglinger av jerv i området Tydal/Selbu/Røros/deler av Holtålen. Vi skal ikke ha ansvar for ynglinger av ulv, gaupe eller bjørn. Beiteretten undergraves med dagens rovviltforvaltning. Kun en radikal endring kan redde husdyr- og tamreinnæringa. Dagens rovviltpolitikk er klart en medvirkende årsak til at flere stiller spørsmålstegn med om vi i framtida klarer å opprettholde dagens beitebruk i utmark. Mattilsynet har nå lagt sterke føringer for beitedyr som står i fare for å bli angrepet av rovdyr. Dette til sammen kan få negative konsekvenser både for sysselsetting, kulturlandskap og biologisk mangfold. Dagens sauehold mer på grunnlag av innmarksbeiter vil bety en halvering av næringa og stort behov for andre innsatsfaktorer som handelsgjødsel, sprøytemidler og medisiner etc.
 Tydal Kommune

Hiuttak i Nordreisa
Jerv har forårsaket store sauetap i et område i Nordreisa flere år på rad. Ei jervetispe og to unger ble forrige torsdag avlivet i Nordreisa. Torsdag 27.04.06 ble ei jervetispe med to unger avlivet i Nordreisa. Avlivningen ble utført i forbindelse med et hiuttak i en av jervelokalitetene i området.
 Statsskog

Tillatelse til hiuttak av jerv i Dovre
Direktoratet for naturforvaltning har gitt tillatelse til uttak og avliving av en jervtispe med valp(er) fra et ynglehi i Haverdalsområdet i Dovre. Tillatelsen er gitt ut fra store tap av sau til jerv i området, og er fattet i samråd med rovviltnemnda i Oppland. Statens naturoppsyn leder fellingsforsøket. Tillatelsen varer fra 1. mai til 10. mai.
 Jakt

Björnfrossan i Bredbyn
BREDBYN. Yrvakna och hungriga björnar stryker tätt runt centrala Bredbyn. Ändå anser rovdjurskonsulent Gunnar Ledström att anledningarna till björnfrossa är små.
 Örnsköldsvik Allehanda

Vargen ska få bättre rykte
'Vargen hotar Vasaloppet - fara för deltagarna", "vargen äter upp barnen på väg till skolan'. Det är några av fördomarna som naturskyddsföreningen vill råda bot på genom att starta en informationskampanj bland mellanstadieeleverna i Dalarna.
 Dagens Nyheter

”Ett svek mot jägarna” - Regeringens jaktpolitik delar förbunden i två läger
– Ett svek mot jägarna! Så ryter Owe Wiktorin, förbundsordförande för Svenska jägareförbundet. Hans ilska riktar sig mot regeringen. – Vi har fått upp jaktfrågorna på den politiska agendan på ett bra sätt. Så uttrycker sig Conny Sandström, förbundsordförande för Riksjägarna.
Dagbladet - Sundsvall

Björn kalasade på sopor i Rickebo
En björn har varit i farten i den lilla byn Rickebo åtta kilometer söder om Hällbo. - Tio soptunnor har den vält och släpat skräppåsarna långt in i skogen, berättar Ragnvald Pettersson från Stockholm, som är en av fritidshusägarna i den nu på fastboende tomma byn.
 LJUSNAN

Vargen är tillbaka i Leksand
Det finns varg i Leksandsreviret igen. Sedan i höstas vistas en varghona iskogarna mellan Leksand och Dala-Järna.
Lantbruk

Gällivareadvokat kräver frikännande
GÄLLIVARE.Gällivareadvokaten Bengt Nergård, dömd för brott mot miljöbalken efter att han köpt en uppstoppad järv på auktion, krävde via sin advokat att han skulle frikännas under hovsrättsförhandlingarna.
Norrl Socialdemokraten

Jägare vill skjuta varg
Jägarnas riksförbund i Värmland kräver på nytt skyddsjakt eller licensjakt på varg i länet.
 SR - Värmland

 03 Mai 2006


Ulv på loffen i norddalen bekymrer
I forrige uke forsynte en ulv seg med fire lam og én kalv i Brydalen. Fredag ble en ulv observert i Fådalen. – Det kan bli en urolig sommer, advarer fylkesmannen.
 Arbeidets Rett

Tillatelse til hiuttak av jerv i Dovre
Direktoratet for naturforvaltning har gitt tillatelse til uttak og avliving av en jervtispe med valp(er) fra et ynglehi i Haverdalsområdet i Dovre. Tillatelsen er gitt ut fra store tap av sau til jerv i området, og er fattet i samråd med rovviltnemnda i Oppland. Statens naturoppsyn leder fellingsforsøket. Tillatelsen varer fra 1. mai til 10. mai.
FM i Oppland

Bjørn slo elg i Ogndal
OGNDAL: Mandag morgen ble det funnet et elgkadaver og bjørnespor like i nærheten av Støa i Ogndal. Det er ytterst sjelden at det blir registrert bjørnespor så langt ned i dalen.
 Trønderavisa

Miljøvernminister Helen Bjørnøy besøker Rovviltregion 2
Miljøvernminister Helen Bjørnøy vil besøke Rovviltregion 2 som omfatter Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder. Møtet finner sted på Kongsberg 16. mai og er åpent for inviterte organisasjoner og etater. Bakgrunnen for å delta, er at Statsråden ønsker å gjøre seg bedre kjent med regionale problemstillinger og utfordringer i rovviltforvaltningen
FM i Buskerud

Jervefamilie avlivet i hiet
NORDEISA : En jervetispe med to valper ble forrige uke avlivet i hiet sitt i Rongadalen i Nordreisa. Jegerne fant dyrene i ei hule i en fjellskrent, grov seg inn og skjøt dem.
Nordlys

Her overvintra bjørnen
BJØRNEHI: Så er det dokumentert, at Skjåkbjørnen har overvintra i Skjåk. Det er mange tiår sidan det har skjedd i Gudbrandsdalen.
Gudbrandsdølen Dagningen

– Ulven har forlatt Follo
For bare få år siden drepte ulven flere sauer i Ås. Nå er det så godt som ulvefritt i Follo. Det er ikke første gang at melding om ulv skaper frykt i Follo. For fire-fem år siden tok en ulv fra det såkalte Mossereviret livet av flere sauer i Kroer og Kråkstad. Noe som førte til at innbyggere i Kroer fryktet for barnas sikkerhet. Men ifølge leder av Ski viltnemnd, Egil Johannessen, er det ingen grunn til ulvefrykt i Follo.
 Østlandets Blad

– "Ulven" er bikkja mi
Flere personer i Elverum har de siste dagene observert det de trodde var en ulv. «Ulven» er hunden til Bjørn Håvard Hørsandlien fra Hernes og har vært savnet siden mandag morgen.
Østlendingen

Elever får vargkunskap på schemat
Nu ska länets elever i femte klass få lära sig mer om vargen. Naturskyddsförening, naturvårdsverket och länsstyrelsen står bakom projektplanerna och de hoppas få ut varginformation till skolor i nio av våra femton kommuner. Lilian Lundin på naturskyddsföreningen säger att de vill starta projektet för att öka kunskapen och förståelsen för rovdjur och framförallt vargen.
 SR - Dalarne

Varning för björn i centrala Bredbyn
BREDBYN. En argsint björn rör sig i trakterna av Bredbyn. Byinvånarna bör därför vara försiktiga, uppmanar polisen.
 Örnsköldsvik Allehanda

jursspanare utsatta för försök till misshandel
Ett par natur- och rovdjurs-intresserade personer utsattes på lördagen för försök till grov misshandel sedan de fått bekymmer med sin bil.
Dala Demokraten

Domstolsprocesser har blivit ett allt vanligare sätt att nå politiska mål
I SVERIGE GÄLLER flera exempel på pressure through law miljöfrågor. Utöver Öresundsbron och Botnia-banan, som nämnts tidigare, har den så kallade rovdjursfrågan debatterats både lokalt och nationellt. Ett flertal lagändringar har genomförts och domstolarna tar fortlöpande ställning till enskilda åtal för påstådda jaktbrott. Grupper som Riksföreningen hänsynsfull jakt arbetar för att skydda enskilda rovdjur samt hela lo- och vargstammen. EU:s regelverk åberopas ofta som stöd. Huvudargumentet är att den svenska lagstiftningen, eller tillämpningen av den, strider mot EU-rätten. Vid sidan av traditionell lobbying av Naturvårdsverket, regeringen och riksdagen informerar de aktiva grupperna EU-kommissionen om den aktuella situationen.
Axess

Yellowstone Wolf Population Tops 1,000, States Seek Delisting
The population of gray wolves in and around Yellowstone Park has reached more than 1,000, according to a March 10 federal government report. The number of wolves, including nearly 100 breeding pairs, is more than sufficient for the wolves' removal from Endangered Species Act (ESA) protection. But disagreements between Wyoming and the federal government have delayed the wolves' delisting.
 Heartland Institute

Elk, Wolf Researchers Probe Wildlife Battlefield
Christianson and Creel are researching elk in the northwest part of the Yellowstone Ecosystem to see how they're affected by wolves. From previous years, they know that wolves cause elk to change herd sizes, behavior patterns and use of the landscape. Now, the researchers are trying to understand how these changes affect the elks' nutrition, reproduction and survival
News Wise

 02 Mai 2006


Bjørnespor funnet i Støa
OGNDAL: Mandag morgen ble det observert bjørnespor og et kadaver av ei elgku i Støa, bare 100 meter fra Ogndalsveien.
 Trønderavisa

Bjørnehiet funne
Bjørnehiet låg i Stamseterlia i tett granskog berre ti minutters gange frå Riksveg 15. På bildet ser du ein fire år gamal gut som ligg i reiret. Han har omtrent same lengde som bjørnen som overvintra i Skjåk. Reiret er bygd opp av avbitne grankvister frå trærne kring hiet.
Skjåk Kommune

Dødsdom over Rondane-jerv
JAKT: I dag har Direktoratet for Naturforvaltning (DN) gitt en jervefamilie i Haverdalen i Rondane dødsdommen.Statens Naturoppsyn (SNO) har fått i oppdag å avlive en tispe med unger.
Gudbrandsdølen Dagningen

Ni jerv avlivet i Nordland av Statens naturoppsyn
Statens naturoppsyn har så langt i vinter gjennomført tre hiuttak der 6 jervevalper, og to av de tre tilhørende tispene er avlivet. I tillegg er en hannjerv avlivet i Gildeskål. Tillatelser til hiuttak og skadefelling i ynglefredningstida gis av Direktoratet for naturforvaltning (DN).
FM i Nordland

–Tror det var ulv
Rundt restene av rådyret er det et virvar av ulldotter, som kan tyde på kamp.–Jeg så to dyr som lignet svært på ulv, stikke av gårde, sier Tassos Barbantonis (20).
 Østlandets Blad

Vanskelig å fastslå dødsårsak for sau og rein
Trondheim (NTB): Statens naturoppsyn (SNO) klarte å fastslå dødsårsaken bare for knapt halvparten av vel 7.000 sau og rein som ble gjenfunnet og som mistenkes å være drept av rovdyr i 2005.
 Gårdsplassen

Referat fra møte i Rovviltnemnda
Rovviltnemnda for Nordland hadde møte den 5. april. Referat fra møtet ligger vedlagt. Hovedsak på møtet var tildeling av midler til forebyggende og konfliktdempende tiltak, og avsetting av midler til akutte tapsforebyggende tiltak og midler til drift av nemnda.
FM i Nordland

Bjørn tok lam på gårdstun
Natt til første mai ble et lam tatt av bjørn på gårdstunet til Åge Stabbforsmo på Tangen ved Stabbforsmoen i Grane. – Dette er trolig bare begynnelsen på en blodig sommer på beite, frykter bonden.
Helgeland Arbeiderblad

16 jerv avlivet av SNO i vår

Samipress

Tror det er ulv
Bare skinnrester og ribben er igjen av rådyret som ble funnet drept i Ås i helgen. 20-åringen som fant rådyret, så to dyr med grå, ragget pels forsvinne inn i skogen.
 Østlandets Blad

Junilistan vill in i riskdagen genom jägare
Junilistan tror på framgångar i riksdagsvalet. Och det är Dalarnas jägare som ska fixa det. Det hoppas EU-parlamentarikern Héléne Goudin.
 SR - Dalarne

Peter Nilsson kartlägger och spårar länets vargar
Han vet det mesta om vargar. Peter Nilssons jobb är att spåra och kartlägga Västernorrlands flock. – Det finns för tillfället en hona med tre valpar, men nu sticker ungarna från reviret, berättar han.
Dagbladet - Sundsvall

Inavel ett stort hot mot Skandinaviens vargstam
Varg ska finnas i Sverige och vargstammen existens ska vara säkrad på lång sikt. Det är fastslaget av såväl riksdagen som internationella avtal. Men hur det ska gå till och hur många vargar det innebär råder det delade meningar om.
Dagbladet - Sundsvall

Björnen i Mårdsjö rekord-stor
Björnen som sköts i onsdags i Mårdsjö, Dorotea, var en riktig rekordbjörn. Med sina 255 kilo var det den största björn som Statens veterinärmedicinska anstalt tagit hand om. Och innan den långa tiden i ide uppskattar SVA att björnen vägt ännu mer, uppemot 300 kilo.
SVT

Varning för nyvakna björnar
Björnarna har kommit ur sin långa vinterdvala. Utanför Långänget mellan Bensbyn och Örarna skymtades en björn så sent som i fredags. Nu vill länsstyrelsen informera om risksituationer som kan uppstå med björnar nära bebyggelse. - På något sätt måste vi lära oss att leva med detta, säger Lars Olsson, naturbevakare på länsstyrelsen.
 Nordbotten Kuriren

Färre älgar och fler vargar – mindre jakt
Skogsbruket vill ha till stånd en kraftig sänkning av antalet älgar i områden med stora älgskador. En mindre älgstam i områden med vargrevir kan innebära att älgjägare får lägga studsaren på hyllan.
Dagbladet - Sundsvall