Rovdyrnyheter desember 2005

 

 31 desember 2005


Elverum anker ulveavslag
Elverum kommune har anket avslaget i Direktoratet for naturforvaltning (DN) på søknaden om ulvejakt. Elverum fikk tidligere i desember avslag på sin søknad om å skyte ulv fordi direktoratet mener at bestandsmålet om tre ynglende ulvepar i Norge ikke er nådd.
NRK Hedmark og Oppland

Mener Elverum MÅ få ulvejakt
Elverum kommune har anket avslaget i Direktoratet for naturforvaltning på søknaden om ulvejakt.
Østlendingen

Vil skyte dobbelt så mange gauper
Sp-politiker og medlem i den regionale rovviltnemnda, Merete Furuberg, mener ei kvote på fem gauper i Hedmark til jakta i 2006 er altfor lite. Hun vil det skal skytes dobbelt så mange. Fylkesmannen har nemlig foreslått at det kun skal tas ut fem dyr i forbindelse med jakta i februar. Det vises til at myndighetene har satt et mål for Hedmark på ti familiegrupper av gaupe i Hedmark, og at tellinger som er foretatt viser at det trolig bare er et sted mellom 6-8 familiegrupper i fylket.
 Glåmdalen

Kyrkklockor får inte ringa vid vargmötet
Ringning i kyrkklockorna börreserveras för krig och nationella kriser'
 Borlänge Tidning

Jägare hoppas på många härjedalingar vid vargupprop
Sveg. Vargarna kryper allt närmare på knuten. I norra Dalarna upplever nu många boende att vargarna ställer till stora problem och därför ska ett fackeltåg hållas för att få upp ögonen på ansvariga politiker.
Östersunds-Posten

Matsson-Frost: "Det måste bli tillåtet med avskjutning"
Kommunalrådet Lars Matsson-Frost ska ta emot demonstranterna och fackelbärarna då de kommer fram till kommunalhusparken. - Vi har för mycket varg i det här området, tycker Frost.
Falu Kuiren

51 lodjur får skjutas
LULEÅ.Norrbotten blev utan tilldelning av lodjur utanför renskötselområdet när jakten återupptas efter två års förbud. Under mars nästa år får 24 lodjur skjutas, i andra lodjurstäta län. Efter två års jaktstopp på lodjur utanför renskötselområdet, blir det åter tillåtet att jaga lodjur.
Norrl Socialdemokraten

Registrera dig som lodjursjägare
Den som vill jaga lodjur i vinter måste registrera sig som lodjursjägare i Jaktregistret. Den som inte är registrerad som lodjursjägare i Jaktregistret har inte rätt att delta i jakten.
Jaktjournalen

"Tveksamt om vargar ska få finnas"
- Vi klarar oss utan kyrkklockorna, förklarar Ola Hermansson, en av dem som organiserar fackeltåget mot 'närgångna och aggressiva vargar'.
Mora Tidning

Vargfacklan tänd i Dalarna
Vagfacklan heter en aktion i Dalarna som vill skapa opinion för att skyddsjakt på varg som är nära byarna. Den 6 januair blir det en manifestation i Mora.
 SR - Jämtland

Ny manifestation mot rovdjurspolitiken hålls i januari
På kvällen den 6 januari sker en ny stor samling och manifestation mot nuvarande rovdjurspolitik, läs varg, och den här gången i Mora. Mötet inleds med ett fackeltåg från Tingnäsvägen via klockstapeln och målet är gamla kommunalhuset, där mötet hålls utomhus.
Länstidningen

Who's afraid of the big bad Canadian wolf?
Since the first captured Canadian grey wolves bounded out of their cages 10 years ago and headed into the trees, the animals that were once hunted to near-extinction throughout the American West have become a rare success story. Thanks in part to strict federal protection, nearly 900 wolves now roam in packs across their historic range.
The Age

Ønsker ny elektronisk sauebjelle
Hvert år forsvinner over 100 000 sau og rein på beitene. Staten gir nå fem millioner kroner til et system som gjør at flere kommer hjem.
 Aftenposten

INFOBREV 22.12.2005
Vargforyngringar 2005: Hittills är 14 vargföryngringar i Skandinavien 2005 säkrade, 11 i Sverige (Naggen, Voxna, Amungen, Siljansringen, Nyskoga, Tisjön, Halgån, Forshyttan, Uttersberg, Kilsbergen, Hasselfors), en på gränsen (Rotna) och 2 i Norge (Kynna, Julussa). Det är egentligen bara ytterligare två revir där vi nu förväntar oss föryngring, nämligen Gräsmark och Römskog.
Skandulv

Varg i Sverige –sammanfattning av statusrapport för vintern 2004/05
05InledningVargarna i Sverige tillhör ett gemensamt svenskt/norskt bestånd med huvudsaklig utbredning påden svenska sidan av riksgränsen. I Sverige har länsstyrelserna ansvar för inventering av kungsörn och stora rovdjur, inklusive varg. För nationell koordinering av fältarbete ansvarar Viltskadecenter, som även sammanställer och utvärderar resultatet. Fältarbetet sker vintertid och baseras påsnöspårningar. Radiotelemetri och DNA-analyser är viktiga kompletterande metoder. Inventeringarna pågår hela vinterperioden. Resultatet ger således inte en ögonblicksbild utan är en sammanfattning av hela vinterns observationer. I de antalsuppgifter som redovisas är kända döda vargar under inventeringsperioden intefrånräknade. De döda vargarna redovisas separat (se karta). Vidare redovisas endast stationära vargar, det vill säga vargar som bedöms ha etablerat revir. Revir som delas mellan Sverige och Norge redovisas som tillhörande den svenska vargpopulationen.
Viltskade Center

 29 desember 2005


Halvert gaupekvote i Hedmark
Fylkesmannen i Hedmark foreslår en halvering av gaupekvota neste år. Fylkesmannens miljøvernavdeling foreslår at det skytes fem gauper under vinterens kvotejakt i Hedmark. Dette er mer enn en halvering av kvoten under årets jakt som var 12 dyr.
NRK Hedmark og Oppland

Tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader
Fristen for å søke om tilskudd til forebyggende og konfliktdempende tiltak i forhold til rovviltskader er den 15. januar 2006. Målsettingen med tilskuddsordningen er å sikre iverksettelse av effektive forebyggende og konfliktdempende tiltak for å begrense de skadene rovvilt kan forårsake på husdyr og tamrein samt ulemper i forhold til lokalsamfunn og i forhold til andre grupper. Fra og med 2005 kan kommuner søke om midler til konfliktdempende tiltak.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus

- Store områder gir færre rovdyrskader
Politikerne i rovvilt-utvalget i Oppland vil ha mindre rovdyr-områder enn fylkesmannen. - Større rovdyrområder vil føre til færre angrep på husdyr, mener Harald Klæbo hos fylkesmannen.
NRK Hedmark og Oppland

Jerven gjør skade også på Vestlandet
Fylkesmannen i Sogn og Fjordane har utbetalt i overkant av én million kroner i 2005 i erstatning for sau, lam og geit drept av fredet rovvilt. Fylkesmannen i Oppland har til sammenligning utbetalt syv ganger så mye i erstatning for rovdyrdrepte sauer på utmarksbeite i år.
Jeger hund og våpen

Vårdplanen för Finlands vargstam färdig
Vårdplanen beskriver de åtgärder som jord- och skogsbruksministeriet kommer att vidta för vård av vargstammen och för lösning av konfliktsituationer kring vargfrågor. Vårdplanen för vargstammen är den första av de vårdplaner för enskilda viltarter som just nu bereds vid jord- och skogsbruksministeriet.
Jord- och skogsbruksministeriet (FI)

Vanskelig tilgjengelig rovdyrinfo
De statlig oppnevnte rovviltnemndene, åtte i tallet, styrer nå rovviltforvaltningen i Norge. Foreløpig er informasjonen fra nemndene vanskelig tilgjengelig for publikum.
Jeger
hund og våpen

Jakter på gaupefamilier
EVENES: Det er funnet én ny gaupefamilie i Evenes – og flere gjemmer seg i skogen. Den som er så heldig å finne, kan vente seg en saftig belønning.
Fremover

- For lett å få penger
HURDAL: Sauebonde Øystein Rønning frykter det har blitt for lett å få penger for tapte dyr. Etter årets beitesesong har bønder på Romerike fått utbetalt rekordhøye erstatninger.
Romerikes Blad

Toget kjørte på ung gaupe ved Oklungen
OKLUNGEN: Ansatte i Jernbaneverket fikk et sjeldent syn av rovdyr da de tirsdag fant en død gaupe ved Oklungen.
 Telemark Arbeiderblad

Om lag ein million i erstatning til saueeigarar
Det er dokumentert at 12 lam er teke av gaupe og kongeørn, fordelt med seks lam på kvar. Dokumentasjonen fører til at det utbetalast erstatning for langt fleire tap av lam og sau, der det er sannsynleg at skadene er voldt av desse to artene. Totalt er det utbetalt erstatning for 519 dyr i 2005, fordelt på 41 søkjarar.
Fylkesmannen i Aust-Agder

Fikk ulvebesøk til frokost
Da Liv og Jan Magnussen satt ved frokostbordet på Lillebyåsen i Aremark i morges, fikk de ulvebesøk. Dyret forsvant senere til skogs via lysløypa.
Halden Arbeiderblad

Folkaktion ska räkna varg
För två år sedan tog länsstyrelsen över ansvaret att genomföra rovdjursinventeringar. Ett upplägg som Folkaktionen ny rovdjurspolitik inte tror kommer att fungera. - Vi gör en egen inventering för att ha ett underlag att ställa mot länsstyrelsens uppgifter, säger Nils Björklund, ordförande i dalaavdelningen av Folkaktionen ny rovdjurspolitik.
 Borlänge Tidning

Fyra jakthundar dödade av varg
Inom loppet av 14 dagar har fyra hundar attackerats av varg inom Bollnäs och Ovanåkers kommuner. Dessutom saknas ytterligare en hund i området, även den antas vara dödad av varg.
Svenska Jägäreforbundet

Varför en egen undersökning?
Vad tycker lokalbefolkningen om att leva i ett vargrevir? För att få svar på den frågan har Jan Perjons ideellt delat ut en enkät till samtliga 280 hushåll inom ett 100 000 hektar stort område i Dalarna, från Lindesnäs i norr till Gravendal i söder.
Svenska Jägäreforbundet

Inga kyrkklockor vid vargprotesten
De som på trettondagsafton organiserar fackeltåget och protesten mot 'närgångna och aggressiva' vargar hade hoppats få hjälp från kyrkan som skulle ringa i klockorna. Men det är ett förslag som knappast stämmer överens med biskopsmötets intentioner.
 Borlänge Tidning

Gör en egen inventering av rovdjuren
För två år sedan tog länsstyrelsen över ansvaret för rovdjursinventeringar. Ett upplägg som Folkaktionen ny rovdjurspolitik inte tror kommer att fungera. - Vi genomför nu en egen inventering för att få ett underlag att ställa mot länsstyrelsens uppgifter, säger Nils Björklund, ordförande i dalaavdelningen av Folkaktionen ny rovdjurspolitik.
Falu Kuiren

Varg ska finnas i hela landet
Det ryms cirka 20 fortplantningsdugliga vargpar i Finland. I öster är vargarna snarare för många än för få. En jämnare spridning av djuren är ett mål i en ny plan.
 Hufvudstadsbladet

Manifestation med facklor mot varg
En manifestation med facklor arrangeras i Mora på trettondagens kväll. Syftet är att protestera mot närgångna och aggressiva vargar. Men kyrkan kommer inte att delta som arrangörerna hoppades.
Dala Demokraten

Oddvar Johnsen i strid med myndigheterna igen
Hagfors kommun är åter i strid med varghybrid-uppfödaden Oddvar Johnsen i Knappåsen utanför Hagfors. Kommunen kräver att Johnsen skaffar tillstånd för sina varghundar och begär vite på 10 000 kronor. Men Johnsen överklagar.
SVT

 27 desember 2005


New threat as wolves make comeback
America's wolves have climbed back from the edge of extinction in the past 10 years to the point where the federal government is about to relinquish responsibility for their protection. But environmentalists say the wolf is not quite out of the woods and warn that the human backlash against the predator has only just begun.
The Guardian

Ulv dreper hunder langs grensen
Ulver fra Halden/Dals Ed-reviret kan ha drept to jakthunder i grenseland i løpet av forrige uke. En hund ble drept i Marker, mens en annen ble drept nord i Bohuslän.
NRK Østfold

Jerv skoten i Luster
Sauebøndene i Sogn kryssar fingrane for at dyra skal få beite tryggare til neste år. For på fredag vart det skoten ei jervetispe i Fortunsdalen i Luster. Jervetispa vart teken av dage ved hjelp av ei jervefelle rett før jul, og fellinga vart nok motteken som ein julepresang i seg sjølv for mange sauebønder. For jerven har gjort til at fleire sauebønder har sett seg nøydde til å slutte på grunn av dei store tapa.
NRK Sogn og Fjordane

Wolf population rebounds in northwestern China, threatens livestock+
(Japan Economic Newswire)BEIJING, Dec. 26_(Kyodo) _ Wolves thought to have disappeared are making a comeback in the Xinjiang Uyghur Autonomous Region of northwestern China and threatening to upset the food chain, official media reported Monday.
 TMCnet

Couple still relives wolf encounter
JACKSON -- Half a year later, Allen Hicks is still a celebrity. Since July 4, when Hicks, companion Pegg Olson and their dog, Moby, inadvertently walked into a wolf rendezvous site, Hicks has been telling -- and retelling -- his story.
Star Tribune

Several wolf sightings confirmed 50km from Finnish capital
Finnish wildlife authorities told the Finnish News Agency (STT) on Thursday that several wolves had been active in Uusimaa, the country's most densely populated province.
 Newsroom Finland

Big game manager tackles human-bear issues
Sinnott is passionate about wildlife. The Anchorage-area manager of big game for the state Department of Fish and Game spends his summer days and nights walking through the city’s greenbelts, tracking and chasing away problem bears.
KTUU.COM

Vargarna blir fler enligt plan till EU
Ministerium satsar på förebyggande arbete i vargfrågan. ÖSP-basen besviken. Vårdplanen för varg- stammen är klar. Bland annat fastställs att stammen ska utökas och att man ska satsa mer på förebyggande åtgärder än skadeersättningar. Vargstammen ska utökas. Mer pengar satsas på åtgärder för att förebygga skador, i stället för på ersättningar.
Vasabladet

Körde ihjäl varg i natt
Ännu en varg har spårats i Stockholmstrakten. I natt blev den påkörd och dödad utanför Södertälje.
 Aftonbladet

”Vi har att göra med mycket rutinerade tjuvjägare”
Den illegala rovdjursjakten i Norrbotten är utbredd. Två fall i början av året, uppmärksammades extra landet runt.- Vi har att göra med mycket rutinerade tjuvjägare som vet exakt vad de gör, sade Karina Lövgren, chef för länsstyrelsens fjällenhet, i en artikel i slutet av april i år.
Norrl Socialdemokraten

Mörkt år för rovdjuren
LULEÅ.Det har varit ett mörkt år för länets rovdjur. Det konstaterar länsstyrelsen och länets polismyndigheter. Fram till den 10 november har ett rekordstort antal fall av illegal jakt, förföljelser och misstänkt tjuvjakt konstaterats.
Norrl Socialdemokraten

Olika uppfattningar om rovdjursgrupper
Det råder delade meningar om vad länsstyrelsernas rovdjursgrupper egentligen är till för. Det visar färsk forskning som gjorts av doktoranden Serena Cinque vid Förvaltningshögskolan i Göteborg.
 SR - Västmanland

 25 desember 2005


Traff ikke ulven, men møtte kjæresten
Hun jakter på elg, rein, rype, ulv og kjærlighet, men kliner aldri på post. Stine Iversen danket ut kjendisene og er den store overraskelsen i Nationens kåring.
Nationen

Svar på spørsmål nr. 275 om rovdyrforvaltningen
Skriftlig spørsmål fra Tord Lien (FrP) til miljøvernministeren: I Soria-Moria erklæringen står det følgende å lese: 'Norge skal ha levedyktige bestander av ulv, bjørn gaupe, jerv og kongeørn, og det skal jobbes aktivt med konfliktdempende tiltak. Bestandstall skal kunne vurderes utifra effekten på beiting, beitedyr og på livskavliteten for folk i rovdyrutsatte områder.' Hva vil statsråden gjøre for å følge opp denne intensjonen i Soria-Moria?
Muljøverndepartementet

Tvilsomme gaupetall
Gaupe får urettmessig skylden for mange hundre sauedrap i Akershus og Oslo, hevder Foreningen Våre rovdyr. Feil, mener sauebøndene.
NRK Østlandssendingen

Høring på forvaltningsplan for rovvilt i Oppland
Rovviltnemnda i Oppland sender nå ut forslag til forvaltningsplan for rovvilt på høring. Et hovedpunkt i forslaget er avgrensing av områder for ynglende jerv og familiegrupper av gaupe, samt differensiering av tiltak og virkemidler innenfor og utenfor disse områdene.
Fylkesmannen i Oppland

Rovvilterstatninger i Telemark 2005
Fylkesmannen er ferdig med behandlingen av søknader på erstatning for tap av sau og lam til fredet rovvilt i 2005. Det har blitt behandlet 59 søknader (57 i 2004), hvorav 56 søkere får erstatning for rovdyrtap.
Fylkesmannen i Telemark

Betaler 7,3 millioner for drept sau
Staten kompenserer 7,3 millioner kroner for drept sau i Troms.
NRK Troms

"Vargarna kan tänkas återkomma"
Att två vargar jagat rådjur i centrala Hällefors är inget konstigt. Det anser Olof Liberg, vargexpert på Grimsö forskningsstation. - De unga vargarna är beroende av rådjur för att överleva och dessa finns i samhällena, säger Liberg. Enligt andra iakttagelser kan dock djuren varit två lösspringande hundar.
Bergslagsposten

Färre lodjur än önskat till jakten
Naturvårdsverket har beslutat att 16 lodjur får fällas inom renskötselområdet i Jämtlands län under nästa års lodjursjakt. Detta trots att länsstyrelsen hade rekommenderat att 40 lodjur skulle få fällas.
 SR - Jämtland

Svar på fråga 2005/06:672 om översyn av rovdjurspolitiken
Det har bara gått fem år sedan riksdagen fattade beslut om den samlade rovdjurspolitiken och etappmålet för varg är ännu inte uppnått. Det kan trots detta finnas skäl att genomföra en utvärdering av vargförekomstens effekter redan nu och att utvärdera effekterna även av de andra rovdjursstammarnas utveckling. Regeringen avser därför att tillkalla en utredare med uppdrag att se över effekterna av rovdjursstammarnas utveckling.
Riksdagen

Rättvik är Sveriges vargtätaste kommun
Rättvik får i dagsläget klassas som Sveriges vargtätaste kommun. Den berörs av tre vargfamiljer och dessutom några enstaka vargar.
Dala Demokraten

Croatian wolves arrive in Rome
Rome, December 22 - Five young wolves will be settling into their new home in Rome over Christmas after being saved from hunger and probable death in Croatia .
ANSA

Siljansringens vargfamilj rör sig över ett jätteområde
Siljansringens vargar berör mer än något annat revir i Dalarna bebyggelse. Ett stort antal byar berörs i tre kommuner. Detta kan bädda för fler konflikter än normalt. Däremot råder oklarhet om hur många vargar det är och om det rentav föddes en vargkull redan i fjol?
Dala Demokraten

 22 desember 2005


Hund ble tatt av ulver
Berget livet med ulv i hælene i 2003, men i går var det siste jakt Torbjørn Tveter i Statens Naturoppsyn er ikke i tvil: Det var to ulver som drepte en jakthund i Marker i går morges.
Smaalenenes Avis

Rovdyr - trivsel - livskvalitet
På nytt har en elghund måttet bøte med livet etter møte med ulv. På nytt har en familie mistet et familiemedlem som en hund er. Elgjaktlag som nesten ikke har dyr på feltet, elgen er på retur i store områder i de store skogrike områdene på Østlandet. Elg som gir rekreasjon naturopplevelser og økologisk sunn mat. Bruken av marka til beite, sau, kjøttfe, sopp og bær, alt dette forringes, ødelegges bare fordi fanatismen får blomstre og råde. Det som våre forfedre har brukt 200 år på å skape, blir rasert av noen fanatikere i løpet av noen tiår. Det at noen hjernevaskete miljøfanatikere har forskrudde tanker om hva som er miljøvern, får så være, men at folk som bor og lever i distriktene henger seg på og ikke ser resultatene av raseringene, skuffer meg.
Østlendingen

Rovvilterstatninger for sau i Nordland beitesesongen 2005
Erstatningsoppgjøret for sau tatt av rovvilt i Nordland beitesesongen 2005 er nå ferdig. Til sammen utbetales i overkant av 7 millioner i år.
Fylkesmannen i Nordland

Rovviltnemnda i Hedmark får egen nettside
Rovviltnemnda er et statlig viltorgan med ansvar for rovviltforvaltningen i region 5 - Hedmark. Fylkesmannen i Hedmark er sekretariat for nemnda. Nyheter og informasjon om saker som nemnda behandler vil legges ut på en egen nettside for rovviltnemnda.
Fylkesmannen i Hedmark

Hon vill hagarantiermot vargattacker
Vågar jag släppa ut mina barn? Den frågan ställde fembarnsmamman Bodil Östblom till länsstyrelsen i förra veckan. Bakgrunden till hennes undran är att djurbeståndet ändrat karaktär kring familjens tomt i Garsås
Falu Kuiren

Färre lodjur än önskat får skjutas i länet nästa år
Naturvårdsverket har nu fattat beslut om lodjursjakten 2006. Totalt i landet får 51 lodjur fällas i landet och av dem alltså 16 inom renskötselområdet i Jämtlands län. Länsstyrelsen har efter ett sammanträde med sin rovdjursgrupp krävt att 40 lodjur skulle få fällas. - Det här löser inga problem. Tvärtom kommer det att bli värre. Snart förlorar vi hela årsproduktionen av renkalv, säger Jan Persson ordförande i Njaarke sameby om Naturvårdsverkets beslut.
Östersunds-Posten

Så skyddas djuren på fäbodarna
Joni Lidberg har inventerat länets fäbodar och gett förslag till åtgärder för skydd mot rovdjursangrepp. Gävleborg Det skulle kosta omkring tre miljoner kronor, att vidta åtgärder för att skydda de tamdjur som går i hägn vid fäbodar i Gävleborgs län mot rovdjursangrepp. Den bedömningen gör Joni Lidberg från Ljusdal, som kartlagt fäbodarna och de tamdjur som sommartid hålls vid dessa och granskat hur man skall kunna förebygga rovdjursangrepp.
Hudiksvalls Tidning

Fängelsedom upphävs - fem jägare frikända
Det uppmärksammade fallet när legendariske björnen Untorparn sköts norr om Orsa i augusti 2001, har nu avgjorts av Svea hovrätt. Fem män, varav två från Orsa, dömdes först till fängelse av Mora tingsrätt. Nu har åtalet ogillats i sin helhet av Svea hovrätt och de fem männen är fria från straffpåföljd.
Mora Tidning

Varg påkörd utanför Eskilstuna
En varghane är just nu på turné i Sörmland. Nyligen befann han sig i Eskilstuna. Enligt senaste observationen finns han nu utanför Nyköping. Varghanen är runt två år gammal, och kommer från ett revir i Kilsbergen utanför Örebro. Sedan den 6 december har han befunnit sig i Sörmland. Först i Vingåkerstrakten, sedan runt Eskilstuna.
Folket

Interpellation av Bengt-Anders Johansson (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist
När det gäller de svenska rovdjursstammarna har riksdagen beslutat om antalsmässiga etappmål. Jag vill understryka att vi moderater står bakom att vi ska ha frilevande rovdjurstammar. Samtidigt avvisade Moderaterna de etappmål som regeringen föreslog när riksdagen fattade sitt beslut, eftersom dessa etappmål inte är ändamålsenliga.
Riksdagen

Manifestation i Mora mot närgångna vargar
'Protest mot närgångna och aggressiva vargar'. Det är huvudbudskapet i en manifestation med ljusfacklor som arrangeras i Mora under trettondagens kväll, fredagen den 6 januari. - Folkets röst ska komma till tals. Vanligt folk ska inte behöva känna räddsla samt stå bredvid och titta på när husdjur, boskap och egendom far illa, säger Ola Hermansson, som är en av dem som håller i arrangemanget.
 Borlänge Tidning

Freda rovvilt har drepe for ein dryg million
18 sauebønder i Sogndal får utbetalt til saman 209670 kroner i erstatning for dyr drepne av jerv i 2005. Summen utgjer om lag 20 prosent av den totale rovvilterstatninga i fylket.
Firda

 21 desember 2005


- Regjeringen er handlingslammet i rovdyrpolitikken
- Regjeringen må bestemme seg for om den skal prioritere vern av rovdyr eller livskvaliteten for innbyggerne i rovdyrutsatte områder. Ulvesituasjonen langs hele svenskegrensen viser at Soria Moria-erklæringen er altfor uklar på dette, FrPs rovdyrpolitiske talsmann Tord Lien.
Fremskrittspartiet

Rovdyra spiste mer enn før
LILLESTRØM: Aldri har rovdyra i Akershus tatt så mange husdyr som i år. Det viser fersk statistikk fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Romerikes Blad

Færre sau og lam erstattet som tapt til fredet rovvilt
Totalt ble det i 2005 erstattet 2350 sau og lam som dokumentert og sannsynlig tapt til fredet rovvilt. Dette er 436 færre enn i 2004 og 1635 færre enn i 2003. 203 husdyrbrukere søkte om erstatning og dette er 11 færre enn i 2004 og 95 færre enn i 2003.
Fylkesmannen i Sør Trøndelag

43 miljoner kr till allmänna uppdraget
Regeringen beslutade den 20 december att Jägareförbundet får 43 miljoner kr för det allmänna uppdraget 2006. Pengarna kommer från viltvårdsfonden som finansieras helt av de svenska jägarna via jaktkortsavgiften.
Svenska Jägäreforbundet

Nya OS-hoppet mötte björn
Anja bor i Monaco. Foppa och Sudden lever livet i Nordamerika. Men vårt nya blågula OS-hopp jagar guldformen i en helt annan värld. - Jag mötte en björn när jag var ute och joggade, säger Anna Carin Olofsson.
Expressen

Alla friade i Untorparn-målet
I dag har Svea Hovrätt friat de fem män som dömts till fängelsestraff i det riksbekanta målet om björnen Untorparn i Orsa. Mora tingsrätt dömde i fjol våras männen till tre månaders fängelse för grovt jaktbrott och grovt jakthäleri, men hovrätten ogillar åtalet i sin helhet.
 SR - Dalarne

Varghanne rör sig i Östra Sörmland
En varg är i Nyköping, nära tätorten. Vargen har radiosändare på sig och har synts runtom i Sörmland i flera veckor.
Södermanlands Nyheter

Det stundar vargmöte i Gällö
I samarbete med Jägarnas Riksförbund och ABF i Bräcke arrangerar Gällöbon Mats Eriksson den 15 januari en vargdag i Gällö Folkets Hus.
Länstidningen

Bush administration works on new plan to delist wolves
CHEYENNE -- The Bush administration's announcement Tuesday that it is formulating a new plan to remove federal protection for gray wolves is not expected to make an immediate difference in Wyoming, the state's top wildlife official said.
Star Tribune

 20 desember 2005


Lokket jerven med elgkjøtt
Stein Halvorsen skjøt søndag kveld sesongens første jerv i Nordland. Med elg som åte lokket han fram jervtispa i måneskinnet.
Saltenposten

Lodjursjakt i mars
Naturvårdsverket har beslutat att 51 lodjur får fällas år 2006. Skyddsjakt tillåts på 27 lodjur inom renskötselområdet för att minska skadorna på rennäringen. Utanför renskötselområdet tillåts jakt på 24 lodjur.
Naturvårdsverket

Vargar dödade Kita
Magnus Kilstadius förstod direkt att något var fel när han inte fick kontakt med sin hund Kita under jakten i lördags. Han tvingades lämna hunden i skogen och på söndagen kunde länsstyrelsens personal konstatera att hunden dödats av vargar.
Mora Tidning

Jägareförbundet får uppdrag att höja säkerheten
Regeringen har idag fattat beslut om utformningen av det allmänna uppdraget till Svenska Jägareförbundet 2006. Regeringen anvisar 43 miljoner till förbundet för det allmänna uppdraget 2006. Pengarna kommer från viltvårdsfonden.
Regeringskansliet, SE

Sauebønder i Sogndal har fått merke jerven
erstatning for dyr drepne av jerv i 2005. Summen utgjer om lag 20 prosent av den totale rovvilterstatninga i fylket. Luster er framleis den største ”rovdyrkommunen” og står for 60 % av erstatningsutbetalingane, i hovudsak grunna jerve- og gaupeskade. Det er første gong jerven gjer så stor skade i Sogndal kommune.
Fylkesmannen i Sogn og Fjordane

Kartlegging av lammetap i Nordland
Med bakgrunn i store lammetap i 2005 har Roviltnemnda for Nordland bedt Planteforsk Tjøtta om å gjennomføre tapskartlegging i Meløy/Rødøy kommuner neste beitesesong. Mens tapsprosenten for lam på beite har gått ned mange steder på Østlandet inneværende sesong, har sauebønder mange steder i Nord-Norge opplevd større tap enn noensinne. Det regionale rovviltutvalget for Nordland har derfor bedt Planteforsk Tjøtta om å gjennomføre en tapskartlegging ved bruk av mortalitetsendere. Kartleggingen skal gjennomføres beitesesongen 2006 og vil bli lagt til Blåsfjellområdet i Meløy/Rødøy kommuner. Kartleggingen vil bli gjennomført i nært samarbeid med det lokale beitelaget.
 Planteforsk

Årets beitesesongen den verste i forhold til rovvilttap noen gang i Akershus
Totalt mottok Fylkesmannen 53 søknader i 2005 mot 44 søknader i 2004. beitesesongen 2005 ble det søkt om erstatning for 918 sau tatt av fredet rovvilt, fordelt på 145 voksne dyr og 772 lam. Av de omsøkte dyrene ble 618 dyr erstattet, 93 voksne dyr og 525 lam. Økningen i antall erstattede dyr fra 2004 til 2005 er på ca 33 %. Sett i forhold til beitesesongen 2003 er økningen på over 51 %.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus

- Rovdyr tok lam
Sauebonde og politimann Gjermund Ingolfsland fant søndag et lam som hadde fått hals og underkjeve avrevet av et rovdyr.
 Telemark Arbeiderblad

Vil ha fellings-premie på jerv
Rauma kommune foreslår nå å innføre fellingspremie på jerv, i et et forsøk på å redusere de store sauetapene i kommunen.
Romsdals Budstikke

– Rådyr tatt av ulv
Flere observasjoner i Indre Østfold de siste dagene. Rovdyrkonsulent Torbjørn Tveter er ikke i tvil: Rådyret som ble funnet ved Lyshaug fredag ble drept av ulv.
Smaalenenes Avis

DNA-spor gir sikrere bjørnetall
Forskere i Pasvik er i ferd med å samle inn etterlatenskaper av bjørn med sikte på DNA-fingeravtrykk. Det vil gi sikrere data på antall individ, kjønn og reproduksjon. Av våre fire stor rovdyr, har vi dårligst oversikt over antallet bjørner.
JAKT og FISKE

Fråga av Ulf Sjösten till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist
Vilka åtgärder avser jordbruksministern vidta för att se över rovdjurslagsstiftningen för att bl.a. ta större hänsyn till lokala stammar och möjligheten att freda tamdjur?
Riksdagen

Varg på genomresa - sökandet trappas ned
Länsstyrelsen drar nu ner på letandet efter den varg som tros befinna sig bland cirka 2000 renar vid Dalsvallen söder om Sånfjället. Tecken tyder på att vargen bara är på genomresa.
Länstidningen

Skadad varg härjar i Varbergs inland?
Det går en skadad varg i Varbergs inland. Flera oberoende ögonvittnen har sett det haltande djuret - men länsstyrelsen tänker inget göra. - En lätt skadad varg beter sig normalt och är inte farlig, säger rovdjursansvarige Staffan Bengtsson.
 Hallands Nyheter

Varg nordost om Nyköping
En varg befinner sig just nu nordost om Nyköping, i närheten av Sjösa samhälle. Vargen har radiosändare på sig och har synts runtom i Sörmland i flera veckor.
Södermanlands Nyheter

Länsstyrelsen skjuter skrämskott
Efter flera rapporter från boende i Nusnäs som upplever rädsla och obehag orsakat av varg har länsstyrelsen gjort observationer om vargar som uppehållit sig i nära bebyggelse.
Dala Demokraten

Animal rights group silences Alaska howl-ins
An animal rights group will no longer hold "howl-ins" as part of a grass-roots campaign aimed at stopping the killing of wolves in Alaska, but will continue its call for a tourism boycott of the state. Over the past two years, Friends of Animals helped stage hundreds of protests in cities across the country to protest Alaska's predator control program intended to increase moose and caribou numbers. The gatherings included protesters, some dressed in wolf outfits, some howling when decrying the hunts.
Star Tribune

Elk in Northern Yellowstone herd older than average
LIVINGSTON -- The northern Yellowstone National Park elk herd isn't just getting smaller, it's getting a lot older, too. 'The northern herd is fast becoming a geriatric elk population,' said Tom Lemke, a biologist here for the Montana Department of Fish, Wildlife and Parks.
 Bozeman Daily Chronicle

Montana outdoors: Hunters were first ones to predict elk crash
Let's face it, the hunters pretty much had it right long ago. Now the numbers are backing them up. In the Montana Fish, Wildlife and Parks article put together by Tom Lemke and Diane Tipton, which appears on this page, the tale is told about the status of the Northern Yellowstone elk herd.
 Billings Gazette

Death could be rare wolf attack
Scientists and wildlife officials are investigating what appears to be the first documented case of healthy wolves killing a human in North America. The attack took place in November at Points North Landing near Wollaston Lake, Saskatchewan. The body of 22-year-old Kenton Joel Carnegie was found Nov. 8. Officials say the Oshawa, Ontario, man appeared to have been attacked by four wolves that had been eating garbage in the area for some time and likely had lost their fear of people.
Duluth News Tribune

Frågor och svar från rovdjursmanifestationen
Under Jägareförbundets manifestation för en bättre rovdjurspolitik hade medlemmarna möjlighet att skriva ner sina frågor till Jägareförbundet och övriga som deltog i paneldiskussionen. Nu presenterar vi svaren på webbplatsen. Alla frågor har lästs men då många varit av samma karaktär har dessa komprimerats i antal. Andra frågor har varit svåra att tyda och därför inte besvarats.
Svenska Jägäreforbundet

 19 desember 2005


Truer med sivil ulydighet
Rovdyrforvaltningen får skylden for at bøndene i Nordland i år har opplevd sin verste sommer noen sinne med tap av sau og rein på beite.
NRK Nordland

Er lei av rovdyr
I år har bøndene i Nordland opplevd sin verste sommer noen sinne med tap av sau og rein på beite. Rovdyrforvaltningen får skylda.
Nationen

Samler inn gaupekunnskap
Fram til midten av februar 2006 skal Statens Naturoppsyn samle inn kunnskap om hvor det er familiegrupper av gaupe i flere fylker, blant annet Buskerud. Kartleggingen er en del av det nasjonale overvåkingsprogrammet for store rovdyr. I dette arbeidet er Statens Naturoppsyn avhengig av at folk melder fra når de finner spor etter gaupe med unger.
 Laagendalsposten

Ulver tok jakthund
En jakthund ble i helga tatt av ulver ved Kasebo, like over grensen til Sverige. Og nær tettbebyggelsen på Ed er det observert bjørn.
Halden Arbeiderblad

Ulvetilhengere vil boikotte Alaska
Motstandere av ulvejakt i Alaska ber turistene ligge unna den amerikanske staten. De siste par årene har dyrevernorganisasjonen Friends of Animals arrangert hundrevis av demonstrasjoner over hele USA i protest mot Alaskas rovdyrprogram der målsettingen er å øke bestanden av elg og amerikansk reinsdyr gjennom økt avskyting av ulv.
 Nettavisen

VARGSYMPOSIET 2006
Vålådalen 6 – 8 mars - Vargsymposiet är ett kunskaps- och diskussionsforum som lockar forskare, naturvårdare, intresseorganisationer, jägare, myndighetsrepresentanter, näringsidkare, media och ”vanliga” människor med intresse för rovdjursfrågorna.
 Vargsymposiet

Långt elstängsel skyddar boskapen
Sedan tidigt 1900-tal har det funnits djur på Edins gård i Julåsen – tamdjur vill säga. I dag samsas dessa med de fyra största rovdjuren som Sverige har. Nu har fyra kilometer vilstängsel satts upp för att skydda tamboskapen. – Det känns tryggt nu, säger Jan Edin.
Dagbladet - Sundsvall

Varg kan finnas bland renar i Härjedalen
En varg kan befinna sig mitt i en stor renhjord på 2 500 djur vid Dalsvallen, söder om Sånfjället i Härjedalen.
 SR - Jämtland

Vargar nära byarna ska skrämmas bort
Under helgen var fältpersonal från länsstyrelsen i byn Nusnäs, sedan en bybo slagit larm om tre vargar på gränsen mellan Nusnäs och Fu.
 Borlänge Tidning

Nu rullar miljonerna i Grönklitt
I förra veckan sattes spaden i jorden för nya Rovdjurscentrum och Designtorg Trä i Grönklitt. - Det projektet är på 32 miljoner kronor och därutöver utvecklar vi björnparken för cirka tolv miljoner kronor under en tvåårsperiod, berättar Orsa Grönklitts vd, Torbjörn Wallin. Nu rullar miljonerna i Grönklitt
Falu Kuiren

Bofast vargpar kan få en valpkull till våren
Det vargpar som konstaterades i Älvdalen för några veckor sedan håller på att markera sitt nya revir och kommer troligen att få en valpkull i vår. Det tror viltspåraren Karl-Arne Olander som, med hjälp av jägare i Blyberg, Klitten och Våmhus samt länsstyrelsens vargspårare, följt vargparet som verkar slå sig ned i området Klitten-Våmhus-Näckådalen.
 Borlänge Tidning

12 injured in wolf attack at Asavali village in Bhor taluka
TWELVE people were injured when they were attacked by a wolf at Asavali village in Bhor taluka, about 30 km from here off the Pune-Satara road, on Saturday.
Express India

Ny informasjon fra Jervprosjektet – 03.2005 [pdf]
I dette infobrevet kan du blant annet finne stoff om GPS data fra merkede jerver i år, de første resultatene fra undersøkelsen ’Valg av hi hos jerv’ og aktiviteter i forbindelse med fangst av jerv i 2006.
 Jerv.info

 18 desember 2005


Mistet halve saueflokken
STEINKJER: Fritz Opdal mistet nær halvparten av buskapen sin til rovdyr i år. Neste år kan han bli nektet å slippe sau på fjellbeite. Familien Fritz Opdal og Inger Anne Hårstad hadde 649 dyr på beite i sommer. Av disse ble 304 – eller 47 prosent – tatt av rovdyr. Dyrene ble sluppet på beite i området mellom Bangdalen og Kvam i Steinkjer, og ganske tidlig i beitesesongen begynte bøndene å ane uro etter at de selv og rovdyrkontakten begynte å registrere flere kadavre.
 Trønderavisa

Opprør mot bjørne-invasjon
SNÅSA: Den sørsamiske kulturen kan bli utradert med den nye rovviltpolitikken myndighetene legger opp til. Indre Namdal vil få 12 reproduserende binner og en stamme på over 70 dyr om noen år.
 Trønderavisa

Mindre i erstatning til Oppdal og Rennebu
Sauebøndene i Oppdal får i år 1,99 millioner kroner i erstatning for sau og lam som enten er dokumentert tatt av fredet rovvilt eller som sannsynligvis er tatt av fredet rovvilt. I Rennebu er erstatningsbeløpet 470.000 kroner.
Opdalingen

Gubben mot strømmen
Han bor i Koppang, midt i rovdyrfylket Hedmark, men ønsker seg flere rovdyr. Han er skogbruksutdannet, men ønsker seg mer skogvern. Han har en skarp penn og navnet hans har ofte gått igjen i avisenes debattsider og natur- og viltforvaltning.
NRK Ut i naturen

Ørn tok 27 lam
På eit gardsbruk i Forsand er det erstatta 27 lam tatt av kongeørn i år.
 Strandbuen

Flest rovvilttap i Hattfjelldal
Sauebøndene i Hattfjelldal får erstatning for 811 sau og lam som er tapt på grunn av rovdyr. Dermed kommer kommunen på topp i rovvilttap i hele fylket.
Helgeland Arbeiderblad

DN avslår ulvejakt
Ikke uventa har Direktoratet for naturforvaltning (DN) avslått søknaden fra Elverum kommune om å gjennomføre ulvejakt i vinter, til tross for at tre ynglende flokker har tilhold innafor kommunens grenser. Bakgrunnen er at den tredje flokken tilbringer 20 prosent av tida i Sverige
NJFF

Moderaterna ändrar rovdjurspolitiken
100, 200 eller 500 vargar i Sverige? Bort med sådana klumpiga nationella mått och lös problemen lokalt där de finns, menade moderatledaren Fredrik Reinfeldt när han besökte jägare och utsatta mitt i det täta vargreviret norr om Molkom i Värmland.
Svenska Jägäreforbundet

"Utforma en rovdjurspolitik på glesbygdens villkor"
I en skrivelse till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist kräver nu Norrlandsförbundet en förändring av rovdjurspolitiken.
Länstidningen

Anna-Lena har koll på sina björnar
Hon går hellre ut i skogen med måttbandet än springer på stan i butiker. Anna-Lena Skogh har en drömbild - en björn i kikarsiktet. Kanske inte vad varje kvinna drömmer om. - Nej, inte direkt, svarar hon skrattande åt frågan om hon har någon kompis på jobbet - äldreboendet Vibacka i Ockelbo - som hon brukar prata med om sitt stora intresse.
Arbetarbladet

Hallå där!
KURT BORG - distriktsordförande i Jägarnas riksförbund
 Värmlands Folkblad

Vargmöte i Morabyar
Det råder vargskräck i byarna Färnäs och Nusnäs utanför Mora. Så sent som förra lördagen blev en hund dödad av en varg i området. Det tillsammans med flera vargobservationer i och kring byarna har nu fått länsstyrelsen att agera.
 SR - Dalarne

The costs and benefits of animal predation: An analysis of Scandinavian wolf re-colonization

 Science Direct

 15 desember 2005


Eidsivating lagmannsrett - Dom: Forbud mot å ha sau på utmarksbeite i område med revirhevdende ulv
Lagmannsretten fant at dyrevernnemndas vedtak etter dyrevernloven § 24 om forbud mot sau på utmarksbeite så lenge det var revirhevdende ulv i området, var gyldig. Forbudet korresponderte etter rettens syn med saueeiernes plikt etter dyrevernloven § 2 til å hindre at sauene kom i fare for å lide i utrengsmål. Spørsmål om tre års tap av utmarksbeite var rådighetsinnskrening i Grunnloven § 105's forstand. Lagmannsretten fant uansett ikke at inngrepet i beiteretten, veid opp mot Norges forpliktelser til å verne ulven, kunne utløse erstatning etter prinsippet i Grunnloven § 105.
Lovdata

Gaupa skal kartlegges
Statens naturoppsyn skal samle inn data om gaupebestandene i Telemark, Buskerud og Vestfold.
Fylkesmannen i Buskerud

Gaupe sett i boligfelt
NAMSOS: En gaupe ble sent tirsdag kveld observert i boligfeltet Fossbrenna i Namsos.
 Trønderavisa

Skeptiske til avl på fjellrev
Røyrvik kommune er kritiske til forskernes arbeid for å bevare stammen av fjellrev i Børgefjell.
NRK Trøndelag

Varg rev älg och ren utanför Ransjö
En eller två vargar har skaffat sig ett skafferi i skogarna kring Ransjö. En älg påträffades riven i söndags och under tisdagen hittades en vargdödad ren.
Östersunds-Posten

Fårfarmare oroas inte för vargar
Fårfarmare Krister Mattsson i Björka Edsbruk är inte orolig för varg. Inte heller Naturskyddsföreningen i Tjust ser någon fara i att få hit vargar.
 Västervik Tidningen

Snart kan det finnas varg i våra skogar
Inom kort kan du stöta på varg när du ger dig ut i skogen. Jägarförbundet anser nämligen att det är okej med cirka 15 vargar i vårt område.
 Västervik Tidningen

Stöd för ny rovdjurspolitik
Rovdjursmanifestationen i Falun fortsatte lördagen den 3 december med ett stort rovdjursmöte i Lycksele, där Jägareförbundets ordförande Owe Wiktorin presenterade förbundets krav på en bättre rovdjurspolitik.
Svenska Jägäreforbundet

Fällfångstförslaget röstades ned i EU
När fällfångsdirektivet gick upp till omröstning i EU-parlamentet i mitten av november röstades förslaget ned med stor majoritet. Direktivet hade både jägare och djurrättsorganisationer emot sig.
Svenska Jägäreforbundet

Varg river ren i Härjedalen
En eller möjligen två vargar uppehåller sig i trakterna av Ransjö i Härjedalen. Länsstyrelsens naturbevakare har hittat vargrivna renar i området men ännu inte i någon större omfattning. Men det finns stora renhjordar i trakterna och det kan bli problem om vargen stannar i området varnar naturbevakarna.
SVT

Osäkra siffror bakom Skogsstyrelsens utspel
Minska stammarna av älg och rådjur med 30 till 50 procent uppmanar Skogsstyrelsen som med stöd av en konsultrapport ställt värdet av älg och rådjur mot samhällets kostnader för skador av samma viltstammar.
Svenska Jägäreforbundet

 14 desember 2005


Bondelaget vil ha erstatningsvern for husdyrholdere
Norges Bondelag vil ha en egen erstatningsbestemmelse i dyrevernloven, slik at husdyrholdere som for eksempel må sanke inn dyra fra beite på grunn av stor rovdyrfare, ikke må ta den økonomiske belastningen av vedtaket. Nå vil Bondelaget møte landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen sammen med 13 saueeiere fra Rendalen.
 Bondelaget

Reindrift snart bare på museum
Da områdestyret for Nord-Trøndelag fikk se utviklingstallene for rein i året 2004/2005, fikk de nærmest bakoversveis. Aldri har næringen opplevd så dramatiske endringer, og alle tall viser en næring i krise. Ikke noen gang tidligere har reindriften i fått mer i erstatning enn det næringen selv produserer. Det ble utbetalt 6,7 millioner kroner i erstatning, mens inntektene fra kjøtt samlet var på 6,5 millioner kroner.
 Trønderavisa

Dropper ulve-anmeldelse
Politiet har ikke funnet bevis for påstandene om at det er satt ut ulv i Aurskog-Høland. Nå dropper de hele saken.
NRK Østlandssendingen

Gaupe sett i boligfelt
NAMSOS: En gaupe ble sent tirsdag kveld observert i boligfeltet Fossbrenna i Namsos.
 Trønderavisa

Gaupa «Randi» har tre unger
Den eneste radiomerkede gaupa som fortsatt er med i gaupeprosjektet i Hedmark, «Randi», har i år tre unger. Det bekrefter Statens Naturoppsyn (SNO).
Østlendingen

Elgforvaltningen ropte ulv
Politiet har avsluttet etterforskingen av ryktene om at 20 ulv har blitt utplassert på strekningen fra Elverum langs svenskegrensa til Halden.
NRK Østfold

Erstatning for tap av husdyr 2005
ylkesmannen har handsama 20 søknadar om erstatning for rovviltskade frå sauebønder som er busett i Rogaland. Med unnatak frå eitt tilfelle i Åseral, Vest-Agder, har alle hatt dyr på beite i heimefylket. Stort sett alle søker om erstatning for tapt sau eller lam. Det blir utbetalt erstatning for 0 sauer og 74 lam. 12 av desse blir erstatta som drepne av gaupe, 62 som tap til kongeørn. Statens Naturoppsyn (SNO) sine rovviltkontaktar har stadfesta (dokumentert eller 'antatt') 1 sau og 3 lam som drepne av gaupe og 6 lam som drepne av kongeørn i 2005.
Fylkesmannen i Rogaland

Ylande vargar
Finländarna har kommit på ett nytt sätt att räkna vargar. ”Mitt i naturen” följer med ylande forskare ut i skogen.
Dagens.TV SE

Vil la turister jakte på jerv
Tromsø (ANB): Jegerne i Troms og Finnmark klarer ikke å felle nok jerv selv. Derfor vil lederen i rovviltnemnda ha hjelp av utenlandske turister.
Helgeland Arbeiderblad

Lodjursjakt kan tillåtas även utanför renskötselområdena
I vinter kan det bli tillåtet att jaga lodjur även utanför renskötselområdena - trots att lodjuren i Sverige är färre än vad riksdagens mål anger. Riksdagsmålet kanske aldrig kommer att nås, enligt lodjursforskaren Olof Liberg.
SR Vetenskapsradion

Varning för varg i Färnäs
Memet Pihivens drever dödades i lördags. Det finns uppgifter om varg i tätbebyggt område. Det berättar nu jägare som blir allt mer oroade över vargen som hot.
Dala Demokraten

Vargpingla ska rädda jakthundar från varg
En pingla som hänger runt halsen på jakthundar kan vara ett bra skydd för hunden under jakt.
Länstidningen

Activists hail ecotourism venture
Deal with conservationists, natives means tourists will 'shoot' bears with cameras.
The Globe and Mail

 13 desember 2005


Ønsker utenlandske jervejegere
MÅLSELV: Leder av den regionale rovviltnemnda for Troms og Finnmark, Willy Ørnebakk, mener det blant annet bør satses mer på jaktturer i reiselivsnæringa, slik at jaktkvotene på jerv lettere blir tatt ut.
Avisen Nye Troms

WWF anmoder DN om å si nei til ulvejakt i Elverum
WWF vil på det sterkeste anmode Direktoratet for naturforvaltning (DN) om å avvise Elverum kommunes søknad om felling av Julussa-flokken eller alternativt uttak av ulv gjennom lisensjakt. Nedenfor dokumenterer WWF at den norske ulvebestanden er langt unna det vedtatte bestandsmålet. Dermed foreligger det etter WWFs oppfatning ikke noe juridisk grunnlag for å tillate felling av ulv i Norge per dags dato.
WWF

– Flere rovdyr, færre sau
Foreningen Våre Rovdyr vil ha flere rovdyr og fjerne sau på frittgående beite fra Meråker langs grensen til Røyrvik.
 Trønderavisa

Vil lage kurs i rovdyrsporing
- Vi tar utfordringen. Vi arbeider med kurs i sporing av rovdyr, sier fylkessekretær Hans Ole Solberg i NJFF-Hedmark.
Østlendingen

- Feiltolkning om felling av ulv
- Rovviltnemnda og Direktoratet for naturforvaltning har feiltolket rovviltmeldinga om lisensjakt på ulv, sier Merete Furuberg (Sp) og tar saken opp i fylkestinget.
Østlendingen

Forskare ska testa jakthundar på vargspår
Nu ska forskarna på Grimsö försöka få jakthundar att bli vargrena. Sammanlagt räknar man med att testa att hundratal jakthundar.
Bergslagsposten

Samarbete om rovdjuren
Länsstyrelsens ansvariga möter spårare för att lägga upp strategi. Samarbetet ska bli bättre när det gäller att kartlägga vilka rovdjur som finns i gränstrakterna mellan Hallands, Jönköpings och Västra Götalands län. I veckan möts rovdjursspårare och länsstyrelsens ansvariga för att lägga upp en strategi.
Hallandsposten

Fråga: Kollision mellan jaktlagstiftning och djurskyddslagstiftning
Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att det ska framgå vilken lagstiftning som väger tyngst när rovdjursförordningen och djurskyddslagen strider mot varandra?
Riksdagen

"Hejda forskarträsket"
Ola Hermansson ryter till mot regeringens nya älgutredning. Först gick Skogsstyrelsen med generaldirektören Göran Enander i spetsen ut och förslog att älgstammen bör halveras. Sedan hakar regeringen på och tillsätter en utredning om vi behöver ett nytt älgförvaltningssystem i Sverige.
Falu Kuiren

 12 desember 2005


Slipper ynglende bjørn og gaupe
Tydal og Selbu er blant kommunene som skal slippe yngling av bjørn. Tydal slipper også ynglende gaupe, mens jerven skal få to kull årlig i et område som også omfatter Selbu og Røros. Også gaupe og bjørn kan få unger når bestandsmålene ikke er oppnådd andre steder.
 Selbyggen

Støtte til forebyggende tiltak mot rovdyrskade
Frist for å søke tilskudd til å forebygge skade på husdyr er 15. januar 2006.
Fylkesmannen i Oppland

I ørnekamp med hjelm og jernrive
MISTET KATTEN: Det var kamp for livet på bruket Lillerusten like nord for Sjoa da kongeørnen tok huskatten Kjartan. Kristin og Arnt Ingar Eines sloss for livet da ørnen forsvarte byttet.
Gudbrandsdølen Dagningen

Vil samle bred støtte for krav om ulvejakt
Lokale jeger- og fiskerforeninger krever nå at Solør-kommunene søker om at det snarest innføres lisensjakt på ulv.
 Glåmdalen

Færre sauer led alveld-døden
SURNADAL: For første gang på 15 år har sankebasen ikke fått rapport om lam som er døde av alveld.
 Tidens Krav

"Frodo" hjemme igjen
Hunden 'Frodo', som mange fryktet var en ulv, ble fanget lørdag kveld, og er nå trygt hjemme på Lysaker.
Asker og Bærums Budstikke

"Mitt stora naturintresse driver mig"
Politikerna borde se till att vargen inte koncentreras till några få län. Det tycker vargpejlaren Jan Perjons från Dalarna som i går, söndag, föreläste på CFL om det uppdrag han haft sedan 1999.
 LJUSNAN

De är rädda för lodjuren
Flera lodjur finns i skogarna kring Stålboga. Boende i området får ständigt besök av de skygga katterna. - Det är inte så trevligt, lodjuren är inte rädda för oss, säger Kerstin Åhlström.
 Katrineholms Kurirens

Hund dödad av varg
Dreverhane dödad vid jakt intill Moraklockan. - Han drev två rådjur när vi plötsligt hörde hemska skrik. Vi förstod att något hänt och med pejlens hjälp hittade vi Rocky död.
Mora Tidning

Varg dök upp i motionsslinga i Sandviken
Arbetarbladet rapporterar idag om att en kvinna som skulle ut och jogga med sin 4-åriga labrador vid Stensätras motionsspår fick oväntat sällskap - en varg. Hunden började skälla när vargen närmade sig och kvinnan beslutade sig när hon såg vargen för att vända på klacken och jogga åt andra hållet istället.
NYHET.NU

Six protesters arrested as bear hunt winds down
VERNON — The last day of the state's black bear hunt was much like the first, as hunters headed into the forest at pre-dawn to look for the bruins while a mob of angry protesters who oppose the hunt waited for them to re-emerge with their kills. The six-day hunt ended shortly after dusk on Saturday and hunters had bagged eight more black bears as of Saturday afternoon, raising the number of bears killed to 280. Officials said final tallies, though, would not be available until later.
 Ashbury Park Press

Fråga av Krister Hammarbergh (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist
Är det statsrådets uppfattning att björnstammen i Norrbotten är för liten, och kommer hon därför att verka för en större population?
Riksdagen

Vargpejlaren Jan Perjons om sin vardag
Jan Perjons har följt varghanen Ulrik sedan maj 1998. I går berättade han om en vargpejlares vardag på CFL.
Halsinge Kuriren

Debatt om vargens etablering
Vargen har kommit till Hälsingland och nu höjs röster om att få skjuta fler. Även från Svenska Jägareförbundets sida vill man införa jakt.
Halsinge Kuriren

Onödig skjutkampanj
Det var länge sedan jag hade älgspår i trädgården och den lilla rådjursflocken är den enda som är kvar i hela reviret öster om sjön. Populationerna minskar, och snart finns det bara vilt i den här trakten så att det räcker till varg och lodjur. Tendensen är likartad i hela riket, och därför är det mycket märkligt att Skogsstyrelsen plötsligt driver i gång en kampanj för att minska älg- och rådjursstammarna till hälften.
Expressen

 11 desember 2005


Høyeste sauetap noen gang i Nord-Trøndelag
Selv om det ble sluppet 5.000 færre sau og lam på beite i år, økte tapstallene med 28 prosent.
 Trønderavisa

Ulvejakt-krav
Det er nå dokumentert at det i sør- og midt-Hedmark er mer ulv enn noensinne i nyere tid. Noen mener bestandsmålet om minst tre ynglende familiegrupper er nådd. Direktoratet for naturforvaltning sier nei, og har avslått søknad fra Elverum kommune om å få redusere bestanden.
 Glåmdalen

DN sier nei til ulvejakt
Direktoratet for naturforvaltning (DN) har sagt nei til søknaden fra Elverum kommune om ulvejakt i vinter.
Østlendingen

...og hva mener du om ulv, Jens?
Det var ikke uventet at Direktoratet for naturforvaltning (DN) avviste søknaden fra Elverum kommune om ulvejakt. Men avgjørelsen er ikke mer riktig av den grunn. Uansett kan faktisk DNs negative svar være det beste, fordi: - ...avslaget følges opp med en anke til Miljøverndepartementet. Det vil i så fall bety at den nye rødgrønne regjeringen er nødt til å vurdere de prinsipielle spørsmålene i ulve-saken.
Østlendingen

Varg observerad vid vägkanten i Hortlax
HORTLAX (PT) ROVDJUR. En varg går lös i Hortlax. Sent på torsdagskvällen gjorde Jessica Wikström en tre minuter lång observation:- Jag är bombsäker på att det var en varg.
 Piteå-Tidningen

Vargen - inplanterad eller inte?
Frågan om det förekommit inplantering av varg i Sverige kommer att diskuteras i riksdagen - på värmländskt initiativ.
 SR - Värmland

Med varg i blodet
Det är olagligt att föda upp dem och följaktligen heller inte tillåtet att annonsera ut dem till försäljning. Men det finns ändå några varghybrider och Madelene Broström på Tomtvägen i Utmeland har två sådana hundar.
Mora Tidning

Greece and Bulgaria open bear-friendly crossing
But construction of the Ilinden crossing was delayed because of fears in Greece of a threat to the habitat of the European brown bear, a protected species. In the end, construction workers created the 447-meter tunnel, allowing the bears to range freely overhead.
 International Herald Tribune

New Jersey gives hunters licence to kill 'nuisance' bears
The state wildlife authorities issued licences to more than 4,300 hunters, giving them six days to bag themselves a bear. By Thursday night's tally, 264 had been killed, among them a brute weighing 300kgs (47st). The hunt ends at sunset tonight. Early reports indicate that most of those killed so far have been female, an indication that the bear population is on the upswing, said Martin McHugh, the director of the state wildlife division. Official figures on the number of cubs killed were not immediately available.
The Guardian

 09 desember 2005


Avslår søknad om felling av ulv i Elverum
Direktoratet for naturforvaltning (DN) avslår søknad om felling av ulv i Elverum kommune. DN har lagt avgjørende vekt på at bestandsmålet på tre årlige, helnorske ynglinger av ulv innenfor forvaltningsområdet ikke er nådd.
DIRNAT

Ingen felling av ulv
Direktoratet for naturforvaltning avslår søknad om felling av ulv i Elverum.
NRK Hedmark og Oppland

- Jeg blir nok aldri en byjente
Stine Iversen (19) fra Atna er Norges mest profilerte ulvejeger. Nå studerer hun psykologi i Oslo - og har møtt en gardbruker i Larvik.
Nationen

Krever ny runde om grenseflokkene
Norges Jeger- og Fiskerforbund krever nå at regjeringen tar en ny runde på forvaltningen av grenseflokkene med ulv. Kravet kommer som en følge av ulvetrykket i østre deler av Hedmark.
Østlendingen

Vil samle bred støtte for krav om ulvejakt
Lokale jeger- og fiskerforeninger krever nå at Solør-kommunene søker om at det snarest innføres lisensjakt på ulv.
 Glåmdalen

Norges Naturvernforbund reagerer på Elverum kommunes søknad om ulvefelling
- Elverum kommune søker Direktoratet for Naturforvaltning om 'uttak av minst en flokk'. Det er helt uforenlig med Stortingets mål om 3 årlige ynglinger innenfor ulvesonen. Det målet er ennå ikke nådd. Derfor ber vi direktoratet om å avslå søknaden, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.
Norges Naturvernforbund

Interpellation ill jordbruksminister Ann-Christin Nykvist: Den svenska vargstammen
Hur avser jordbruksministern att besvara frågan huruvida varginplantering i Sverige har förekommit?
Sveriges Riksdag

Jägarna i Alfta vill skjuta varg
Nu har jägarna i Alfta fått nog. På kort tid har flera hundar dödats av varg och idag har Naturvårdsverket fått en ansökan om skyddsjakt på två vargar.
 SR - Gävleborg

Varg jagade hare i Hjärsta
Leif Kårelius som arbetar som tidningsbud åt NA såg en varg i Hjärsta under sin runda tidigt i morse.
 Nerikes Allehanda

Slakter bok om rovdyr
Underslag av fakta, fortielse av viktig informasjon, manglende biologisk overbygning, uklarheter, feil og slurv er dommen Viggo Ree feller over Astor Furseths bok 'Drept av bjørn og ulv'.
 Ringerikes Blad

Vargen för viktig för att hamna i kommunhuset
Strömsund. Kommunalrådets förslag att placera Ringvattenvargen i kommunhuset sågas av Naturvårdsverket. Vargen är för vetenskapligt viktig.
Östersunds-Posten

Four activists arrested in bear hunt protest
Accused of harassing sportsmen, they charge a setup by ranger. Four animal rights activists were arrested yesterday at Wawayanda State Park in Sussex County on charges they tried to block hunters from entering the forest during the third day of the bear hunt.
New Jersey Ledger

Ulv sett i Oslo
Politiet i Oslo har onsdag mottatt meldinger om at en ulv streifer rundt i byen. Men det kan være huskyen Frodo.
 Nettavisen

21 ynglinger av fjellrev i år
Til sammen tjueén fjellrevkull kom til verden i Norge i 2005. Dette er det høyeste antallet fjellrevkull på mange år. Også fjoråret ble det registrert relativt mange ynglinger. Årsaken til relativt god reproduksjon de siste to åra har vært god tilgang på smågnagere i fjellet.
naturforvaltning.no

 07 desember 2005


ULV I SKANDINAVIA PR. 30. NOVEMBER 2005
Bakgrunnen for denne statusrapporten om ulv i Skandinavia er pågående og mangeårig felles svensk-norsk bestandsregistrering av ulv i vinterhalvåret, se tidligere utgitte rapporter. Resultatene i foreliggende statusrapport er å betrakte som foreløpige, etter kun ca. 2 uker med sporsnø i nordre og sentrale deler av ulvestammens utbredelsesområde.
Skandulv

Antall rein erstattet som drept av fredet rovvilt har økt det siste året
Det er for reindriftsåret 2004/2005 utbetalt ca. 26,4 millioner kroner i erstatning for 11 400 rein som drept av fredet rovvilt. Dette er en økning på ca. 1 000 dyr siden forrige reindriftsår. Det samlede tapet er ca. 58 600 rein, og av dette er det søkt erstatning for 47 800 rein som drept av fredet rovvilt. Økningen i erstatningene har vært størst i Nord-Trøndelag, Nordland og Øst-Finnmark. Her har også antall dokumenterte rovviltskader økt mest.
naturforvaltning.no

Ber Regjeringen diskutere ulv på nytt
Det brygger opp til mer bråk om ulven i Hedmark. Siste helgs sporing viser at fylket har minimum 24 ulver. Mange av dyrene befinner seg i Elverum kommune. NJFF ber nå Regjeringen revurdere synet på forvaltning av ulven i grensetraktene.
Jeger
hund og våpen

Ber direktoratet avslå søknad om ulvejakt
Norges Naturvernforbund reagerer kraftig på at Elverum kommune har søkt om lisensjakt på ulv og ber Direktoratet for Naturforvaltning om å avslå søknaden.
Nationen

Ber om væpnet vakt til moltetur
Sara Kveli (Ap) mener at rovdyrsituasjonen er så alvorlig at Lierne kommune har fått henvendelser om de kan stille væpnet vakt til bærplukkere.
 Trønderavisa

Pressemelding: Mennesker drept av bjørn og ulv
Foreningen Våre Rovdyr (FVR) har bedt to av sine medarbeidere anmelde Astor Furseths og Landbruksforlagets bok 'Drept av bjørn og ulv'. Regionleder i Midt-Norge, teolog Lars Johan Berge med doktorgrad i historie, og informasjonskonsulent Viggo Ree har sett nærmere på boken, og de kommer begge med særdeles kritiske bemerkninger til dette arbeidet.
Foreningen Våre Rovdyr

Gamle myter utgis som fakta
Det er ikke lite oppsiktsvekkende når forhenværende tannlege, nåværende forfatter og lokalhistoriker, Astor Furseth, mener å kunne legge fram historisk materiale som kan «dokumentere» og «sannsynliggjøre» 63 tilfeller der bjørn og ulv har drept mennesker i Norge de siste 400 år. Vi forutsetter at «dokumentere» etter vanlig språkbruk betyr «bevis ved hjelp av dokumenter», og at «sannsynliggjøre» betyr «gi troverdighet til».
Foreningen Våre Rovdyr

Lokalhistorie som partsinnlegg i rovviltdebatten
Astor Furseths sagnbetonte bok med underslag av fakta, fortielse av viktig informasjon, manglende biologisk overbygning, uklarheter, feil og slurv
Foreningen Våre Rovdyr

Forskere i Pasvik er i ferd med å samle inn etterlatenskaper av bjørn med sikte på DNA-fingeravtrykk. Det vil gi sikrere data på antall individ, kjønn og reproduksjon. Av våre fire stor rovdyr, har vi dårligst oversikt over antallet bjørner

JAKT og FISKE

”Allt tyder på Blixten”
KOSKULLSKULLE.Nu kan kulleborna andas ut.Siberian huskyhannen Blixten har klassats som 'Koskullskullevargen' även av länsstyrelsen.- Allt tyder på att det är Blixten som tagits för att vara varg, säger naturbevakare Jan-Erik Nilsson, efter att han tagit sig en titt på hunden.
Norrl Socialdemokraten

Frodo stakk av igjen
Det utrolige har skjedd: Huskyen Frodo som blir tatt for å være ulv, ble i natt pågrepet på Snarøya: Men stakk av på nytt!
 Asker og Bærum Budstikke

 06 desember 2005


Forskarrapport om lodjursjakt i vinter
Riksdagens mål för lodjursstammen har inte nåtts än, men det finns vissa möjligheter till jakt i vinter utan att stammen påverkas negativt, enligt en rapport från lodjursforskarna till Naturvårdsverket. Forskarna anser att viss jakt kan tillåtas i renskötselområdet, övriga Norrland, samt delar av Mellansverige. Däremot bör ingen jakt tillåtas söder om spridningsområdet, dvs. söder om en linje från Dalsland till Uppsala län.
Naturvårdsverket

Bevarandestatus och känslighet för jakt i den svenska lodjurstammen 2005
Den första faktorn är att i stora delar av Mellansverige är lodjuren idag begränsade av bytestillgången, de har en så kallad täthetsberoende reglering (Liberg & Andrén 2005). Detta innebär att ett jaktligt uttag i denna del av landet blir så kallat kompensatorisk, vilket betyder att det delvis eller helt ersätter andra mortalitetsfaktorer. Ett måttligt uttag på 5- 10 % av stammen i en sådan situation är inte bara ofarligt för stammens fortbestånd, det skulle till och med kunna vara stimulerande för tillväxten (egentligen skulle det nog krävas ännu större uttag för detta).
Naturvårdsverket

Trots problemen för rennäringen - lodjursstammen ska växa
Antalet lodjur i landet ska bli fler. Ett minimiantal är omkring 1 500 djur. Det beskedet ger Naturvårdsverkets rovdjursexpert Robert Franzén med anledning av gårdagens artikel i ÖP om Njarke samebys stora problem med rovdjur. - Robert Franzén är en rovdjursextremist och ett proffs på att bagatellisera våra problem. Fakta är att vi har 50 rovdjur inom samebyns marker och att de inte har så mycket annat att äta än ren. Efter rovdjurens framfart de senaste åren är det rätt tomt i markerna, säger Jan Persson, ordförande i Njarka sameby.
Östersunds-Posten

Innspill til forvaltningsplan for rovdyr: Hedmark har et nasjonalt ansvar
Rovviltnemdene skal utarbeide en forvaltningsplan for rovdyr i sitt område. Norges Naturvernforbund har sendt innspill til rovviltnemda i region 5, som omfatter Hedmark fylke. – Det er ingen tvil om at det hviler et stort ansvar på nemnda i Hedmark. Stortinget har bestemt at alle de fem artene – ulv, bjørn, gaupe, jerv og kongeørn – skal leve og yngle i deler av denne regionen, som den eneste i Norge. Hedmark har et nasjonalt ansvar for rovviltforvaltningen, påpeker Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.
Norges Naturvernforbund

Samarbeid i rovdyrkampen
Lesja-ordfører Per Dag Hole vil ha spleiselag for å finansiere en rettslig omkamp for å forsvare beiteretten. Igjen er det rovdyrpolitikk og rovviltforvaltning det handler om. Igjen er det følelsen av ei usikker framtid for husdyrholdet det settes søkelys på. Når Hole ber resten av kommunene i Oppland om å bidra, bør kommunene stille opp. Det er småpenger det dreier seg om, i en sak der det viktigste er at mange står sammen.
Gudbrandsdølen Dagningen

Bestandsmålet er nådd
Ulvetellinger i helga viser at det er 24 ulver i området fra Åmot i nord til Åsnes i sør. Dette er et forholdsvis lite areal, i og med at dette bare innbefatter områder øst for Glomma. Østlendingen har i høst skrevet flere reportasjer om ulvens herjinger, spesielt i Elverum. Ulvetellingen i helga viser med all tydelighet at ulveherjingene kan forklares med en økning i ulvebestanden. For noen få år siden nektet rovdyrforvaltningen for at det i det hele tatt var ulv i Østerdalen. Nå er bestanden på et nivå som ingen nålevende har opplevd tidligere.
Østlendingen

Meld fra om mulige gaupespor!
Statens naturoppsyn (SNO) skal fram til midten av februar 2006 registrere spor etter familiegrupper av gaupe over hele landet. Arbeidet er avhengig av at publikum melder fra om gaupespor umiddelbart til SNO.
Fylkesmannen i Vest Agder

Meld fra om gaupespor
Statens naturoppsyn (SNO) skal fram til midten av februar registrere spor etter familiegrupper av gaupe over hele landet. Registreringene er avhengig av at publikum melder fra om gaupespor så raskt som mulig til SNOs lokale rovviltkontakter.
DIRNAT

Utlover gaupe-dusør
I vinter lønner det seg å holde et ekstra nøye øye med gaupa. For nå lover fylkesmannen ut dusør for funn av nye familiegrupper nord for Saltfjellet.
 Vesterålen Online

Vill ha vargjakt på försök
De föreslår vargjakt i Värmland. På försök. - Här har vi mest varg. Det vore rimligt att få jaga den på licens, anser socialdemokraterna Ann-Kristin Johansson och Lars-Ove Jansson.
 Värmlands Folkblad

Trots problemen för rennäringen - lodjursstammen ska växa
Antalet lodjur i landet ska bli fler. Ett minimiantal är omkring 1 500 djur. Det beskedet ger Naturvårdsverkets rovdjursexpert Robert Franzén med anledning av gårdagens artikel i ÖP om Njarke samebys stora problem med rovdjur.
Östersunds-Posten

Hunden Akke kan vara vargen
Den varg som siktats i Gällivareområdet kan vara en hund. Det tror Dan Åkerblom vars 11 månader gamla hund Akke försvann för ett par dagar sedan i Tärendö.
 Nordbotten Kuriren

Ohly besökte Malung
Partiledaren vill ge utökade möjligheter till skyddsjakt på varg. Vänsterpartiets ledare Lars Ohly besökte i går Malung. Det var det andra officiella besöket för Ohly, som även kom på besök för tio år sedan.
 Nya Ludvika Tidning

In Mongolia, an 'Extinction Crisis' Looms
A new study of wildlife, one of the country's most distinctive resources, has revealed alarming declines in most species, especially in the last 15 years. By some estimates, the populations of endangered species - marmots, argali sheep, antelope, red deer, bears, Asiatic wild asses - have plummeted by 50 to 90 percent. The only other possible exception to the woeful trend, conservation experts say, is the apparent increase in wolves. That is hardly welcomed by herders. If the animals wolves prey on become scarce, these predators can be expected to become a greater menace to livestock, and there is reported evidence that this is already happening.
New York Times

Using Guns and Honey, Hunters Take Aim at New Jersey's Bear Population
BYRAM TOWNSHIP, N.J., Dec. 5 - Toting a shotgun and a can of uneaten honey, Scott MacMillan walked out of Allamuchy Mountain State Park late Monday afternoon growling like a bear.
New York Times

 05 desember 2005


Ulvesporingen avsluttet
I helgen er flere hundre sporkjennere i sving for å få oversikt over antall ulv i området rundt Elverum. ostlendingen.no ble med på ulvesporingen.
Østlendingen

Norsk skogvern mest konfliktfylt i Norden
Barskogvernet i Norge er mye mer konfliktfylt enn i Sverige og Finland. Det viser en studie gjort av professor Arild Vatn ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, melder NRK.
Skognytt

Rovviltnemnda ønsker innspill til arbeidet med ny forvaltningsplan
I arbeidet med forvaltningsplanen skal Rovviltnemnda ta stilling til en del viktige spørsmål og vurderinger. For å sikre god og nær prosess, vil Rovviltnemnda allerede før høringen utfordre kommunene og sentrale organisasjoner til å komme med innspill til noen av de viktigste spørsmålene
Fylkesmannen i Nord trøndelag

- Ulven tok «Emily»
Sist helg forsvant dachshunden «Emily» i Julussdalen. Ulven har skylda, mener hundeeierne Betina og Fredrik Sandviken, som frykter at de må gi opp planene om å starte hundepensjonat.
Østlendingen

Dømt til å miste beiteretten
SAUENÆRINGEN TRUES: Lesja-ordfører og regionrådsleder Per Dag Hole frykter for framtida til sauenæringen dersom en dom i Eidsivating lagmannsrett blir rettskraftig. Han vil ha Opplands-kommunene med til Høyesterett.
Gudbrandsdølen Dagningen

Slår ring om bjørneskytteren
Tidligere stortingsrepresentant Ola D. Gløtvold vil bistå den tiltalte bjørneskytteren John Nygård så langt det er mulig - også økonomisk.
Østlendingen

Sporet minst 23 ulver
Det lusker mellom 23 og 26 ulver i de sørøstlige skogene i Hedmark. Det er resultatet etter helgens store rovdyrsporing i traktene rundt Elverum, Åmot, Løten, vestre deler av Trysil, Våler og Åsnes kommuner.
Nationen

Minst 24 ulver i distriktet
I helga har det vært en storstilt dugnad for å kartlegge antall ulv i distrikt. Flere hundre sporkjennere var sving, og det er bekreftet at det finnes 24 ulver i distriktet.
Østlendingen

Bestandsmålet er ikke nådd
Erling Maartmann fra fylkesmannens miljøvernavdeling utrykker at bestandsmålet for ulv ikke er nådd.
Østlendingen

- Det kan bli ulvejakt
Helgas ulvetelling bekrefter at det er omtrent 24 ulver i områdene Elverum, Åmot, Trysil, Våler og Åsnes. - Med så mye ulv, kan det bli ulvejakt, sier Jan Erik Olbergsveen i Viltfaglig utvalg.
NRK Hedmark og Oppland

Nej till vargstam
Vargmotståndet är fortfarande kompakt bland jägare i Lycksele. Det visades tydligt under rovdjursseminariet på Medborgarhuset i lördags. Över 200 man protesterade mot Jägareförbundets nya plan som tillåter varg att etablera sig i länet.
 Västerbottens Kuriren

Varg i samhället
Koskullskulle. Ett djur som kan vara en varg uppmärksammades på flera håll i Koskullskulle under söndagsmorgonen.Kent Johansson såg djuret på fem meters avstånd, då det tittade in genom hans vardagsrumsfönster vid 06-tiden. Tre kvart senare fick industrivakten i Vitåfors överraskande besök.
Norrl Socialdemokraten

Sju av tio kalvar har blivit rovdjursmat
Sedan kalvningen i våras har det försvunnit minst 900 renar för Njarke sameby i västra Jämtland. Trycket från rovdjuren har ökat dramatiskt. Länsstyrelsens experter håller med om att situationen är ohållbar.
Östersunds-Posten

Rådjuren blir allt färre medan lo och räv ökar
Vart har alla rådjur tagit vägen? Det undrar Jerry Karlsson i Stäpelsbo och misstänker att den kraftiga ökningen av lodjursstammen ligger bakom.
 Hallands Nyheter

Varg upptäckt i Koskullskulle
Securitasanställde Peter Hahn vid LKAB:s industrivakt i Koskullskulle trodde knappt sina ögon på söndagsmorgonen. – Plötsligt dök det upp en varg från ingenstans, berättar han.
 Nordbotten Kuriren

”Väldigt svårt att avgöra om det är en varg eller en hund”
GÄLLIVARE.Tydliga spår eller spillning som kan skickas på DNA-analys.Det är de enda säkra sätten att fastställa om det verkligen är en varg som rört sig i Koskullskulleområdet, enligt länsstyrelsens miljöchef Jan-Olov Westerberg.
Norrl Socialdemokraten

Experts: Playing dead won't fool a black bear
If Chunchula hunter Kenneth Scoggin had met up with a grizzly bear, maybe playing dead would have helped ward off an attack, according to bear experts. But a black bear, like the one that Scoggin said bit him last month, probably wouldn't have been convinced by the charade.
Mobile Register

US black bear hunting season opens
US hunters take to the woods today for a controversial season aimed at reducing the population of black bears, whose hungry foraging has frightened suburban residents. Up to 5,000 hunters are expected to take advantage of the six-day hunt - only the second in New Jersey in 35 years, which begins at sunrise. Black bears have rebounded from near extinction but the loss of habitat to development is forcing many of the animals to seek food in populated areas of New Jersey.
Ireland Online

It's open season on bear as hunt begins
Loaded for bear, shotgun-toting New Jersey hunters take to the woods this morning for a controversial bear hunt aimed at thinning the ranks of a wildlife species, the hungry foraging of which has caused discomfort for suburban residents. Up to 5,000 hunters are expected to take advantage of the six-day hunt, which begins at sunrise today.
Daily Record

Beaverton man gets in tangle with wolves
While making cow moose calls, hunter has run-in with pack. Thinking there was a cow moose, the big male that had led the pack was closing on Burgoyne on the other side of the shallow rise pushed up by the bulldozer. 'He jumps over the berm coming straight at me,' Burgoyne said. 'And I just pull up -- I didn't look through the scope -- I just shot, and I shot him right through the head at 15 feet, up in the air.
 Statesman Journal

 04 desember 2005


ostlendingen.no sporer ulv
Sjekk status for ulvetellingen her. I helgen er flere hundre sporkjennere i sving for å få oversikt over antall ulv i området rundt Elverum. ostlendingen.no ble med på ulvesporingen.
Østlendingen



Fjellrevprosjektet kan bli stanset
I et enstemmig vedtak avslår det offentlige utvalget å godkjenne videre forsøk med innfanging, avl og utsetting av fjellrev. Utvalget nekter også å godkjenne den nye avlsstasjonen i Oppdal, som er verdens første i sitt slag. Det er Norsk institutt for naturforskning (NINA) som driver prosjektet.
 Adresseavisen

Fjellrevprosjektet ikkje godkjent av Forsøksdyrutvalet: NINA ankar
Avlsprosjektet for fjellrev vart godkjent for 2 år av Forsøksdyrutvalet (FDU) 24. august i 2004. Godkjenninga var avgrensa til dei revane som var fanga inn til då.
NINA

- Vi er dårlig behandlet
- Vi har opptrådt skikkelig. Forsøksdyrutvalget behandler oss slik det passer dem, sier forskningsdirektør Norunn Myklebust i Norsk institutt for natur-forskning (NINA).
 Adresseavisen

Jägare rädda för varg
Vargen är det rovdjur som ororar länets jägare mest. Det visade sig när Jägarförbundet ordnade ett rovdjursseminarium i Lycksele i helgen.
 SR - Västerbotten

Pennsylvania hunters break bear record
Hunters killed a record 3,331 black bears in the Nov. 21-23 statewide bear season, and the figure continued to swell through the extended season, which ended Saturday.
Press & Sun-Bulletin

Mixed feelings in bear country as hunt approaches
On Monday, the state will launch its second bear hunt in more than 30 years, a move designed to cull their increasing numbers. But as the hunt approaches, people in the northwest part of the state, where the bears are most plentiful, have mixed opinions on whether it's a good idea.
Newsday NJ

Spillning avslöjar antalet björnar i länet
Den björnspillning som jägare samlade in förra hösten fungerar bra för forskningen. Det institut i Frankrike som ska analysera proven har fått fram användbart DNA ur 70 procent av proven.
 SR - Västerbotten

Varg i Gällivare
Flera vittnen säger sig ha sett en varg i Gällivare på söndags morgonen. Polisen har fått samtal från vakten vid LKAB i Malmberget, där vargen gick förbi kuren strax före klockan sju på morgonen.
 SR - Norrbotten

 03 desember 2005


Tre ynglende ulvepar påvist
Sporsnøen den siste uka har vist at det kan være så mange som 40 ulver i Glåmdalen, inkludert tre ynglende par. Ulvemotstandere mener det er flere og forlanger ulvejakt.
Nationen

Tiltalt for bjørnedrap
Saue- og lamabonde John Nygård fra Engerdal er tiltalt for bjørnedrap på Ola D. Gløtvolds eiendom. Politiadvokat Thorbjørn Klundseter mener bevisene indikerer at han ikke kan påberope seg nødvergeretten.
Østlendingen

Dette er saken
17. juni 2005, cirka klokka 02.00, skjøt en mann i slutten av 30-åra en bjørn i Engerdal. Bjørnen befant seg inne på et jorde hvor det gikk sauer på innmarksbeite. Mannen var leid inn av det lokale sau- og geitavlslaget som gjeter. Det var søkt om fellingstillatelse på bjørnen 15. juni 2005 fra Engerdal sankelag, men Fylkesmannen i Hedmark hadde i vedtak 16. juni 2005 avslått søknaden. Søknaden var påklaget.
Østlendingen

Enstemmig for felling av ulveflokk
Rovviltnemnda i Hedmark støtter Elverum kommunes søknad til Direktoratet for naturforvaltning om uttak av ulv. Formannskapet i Elverum sendte i midten av november en søknad til Direktoratet for naturforvaltning (DN) om å få skyte ulv, og da uttak av minst en flokk.
Østlendingen

Ulvesporing lørdag
Elverum kommune har søkt om felling av ulv i vinter. For å dokumentere ulvebestanden gjennomføres det en stor sporingsaksjon lørdag - dersom værforholdene ligger til rette for det.
Østlendingen

Forvaltningsplan for rovvilt. Varsel om høyring
Fylkesmannen er sekretariat for Rovviltnemnda, som består av medlemer i fylkestinget, og skal ifølgje Forskrift om forvaltning av rovvilt (§ 6) stå for utarbeidinga av Forvaltningsplan for rovvilt. Nemnda er nå i ferd med å fullføre arbeidet med eit utkast til forvaltningsplan for region 3. Planutkastet vil på vanleg måte bli sendt ut på høyring. Dette vil skje i veke 50 med ein høyringsfrist sett til 31. januar.
Fylkesmannen i Oppland

Meld fra om familiegrupper
Statens naturoppsyn (SNO) skal fram til midten av februar registrere spor etter familiegrupper av gaupe over hele landet. Registreringene er avhengig av at publikum melder fra om gaupespor så raskt som mulig til SNOs lokale rovviltkontakter.
Fylkesmannen i Oppland

Leter med scooter etter tapte lam
200 lam forsvant sporløst fra beite på grensa mellom Åfjord og Roan tidligere i høst. Nå vil sauebøndene lete med scooter.
 Adresseavisen

Rungande ja till Jägareförbundets manifest
Med ett rungande JA antog närmare 3 000 medlemmar enhälligt Svenska Jägareförbundets manifest i Falun. Kvällen präglades av en känsla av enighet och gemenskap och en slags storslagenhet över att så många jägare hade samlats på samma ställe just denna kväll, den första i december 2005.
Svenska Jägäreforbundet

Vargar igen!
I skrivande stund värms bilar och bussar upp för att fyllas med folk som skall resa till Falun för att övervara Svenska Jägareförbundets rovdjursmanifestation. Manifestationen kommer säkerligen att röra upp en hel del känslor både för och emot rovdjuren, framförallt vargen. Egentligen är rovdjursförekomsten inte en biologisk fråga, det är en sociologisk. Regeringen har inte funnit det reglage som får jägarna att acceptera att ha vargar i sin närhet.
Svenska Jägäreforbundet

- Lyssna på människors vanmakt i rovdjursområdena!
Närmare 3 000 jägare krävde på torsdagskvällen en förändring av rovdjurspolitiken nu, och gehör hos regeringen för den vanmakt människor i rovdjursområdena känner. - Det största hotet idag, mot varg, lo och björn är inte, som ofta påstås, illegal jakt, inte heller genetisk utarmning. Det är den förda rovdjurspolitiken, sade förbundsordförande Owe Wiktorin.
Svenska Jägäreforbundet

Känner sig kränkt efter vargdebatten
'Ett övertramp under rovdjursdebatten'. 'Kränkande, ett övertramp.' Det säger Per-Erik Granström, s-riksdagsman från Västerbergslagen, efter ett inlägg under rovdjursdebatten på Lugnet. - Moderatorn läste upp ett inlägg från en person i publiken som föreslog att man skulle mata vargarna med politiker. Det var mycket kränkande, säger Granström.
Dala Demokraten

Björnide funnet i södra Sverige
SKEPHULT - Upptäckten av ett björnide i Skephult i Marks kommun är det definitiva beviset för att det för närvarande finns björn i södra Sverige. – Björnen blir troligen kvar i trakten. Den går inte långt nu när vintern kommit, säger Tommy Berglund.
Hallandsposten

Djurens Rätt på plats vid rovdjursmöte
Över 2 000 jägare genomförde i Falun i går kväll i den största manifestationen i Svenska Jägareförbundets historia. Djurens rätt var på plats för att protestera.
Djurens Rett

Rovdjur får man leta efter
Rovdjuren lyser med sin frånvaro i Östergötland för tillfället. En nyligen påbörjad inventering visar att det finns fyra kända lodjur och inga vargar alls. Lodjuret Hasse som fångades in och fick ett halsband med radiosändare hittades i onsdags skjutet och har nu blivit ett fall för polisen.
Motala Tidning

New Jersey Court Clears Way for Bear Hunt
TRENTON, N.J., Dec. 2 - New Jersey's second black bear hunt in 35 years will begin as scheduled on Monday after the New Jersey Supreme Court rejected a last-minute effort by animal rights groups on Friday to block it.
New York Times

Activists howling over bloody dogfight at zoo
Brookfield Zoo officials call it a case of nature. Animal rights activists are calling it neglect. Whatever the case, zoo visitors recently got an eyeful as a pack of wolves violently turned on a new member, bloodying the animal in a mauling one eyewitness estimated lasted more than five minutes.
Chicago Sun Times

Commission approves revisions to Oregon wolf plan
SALEM - The Oregon Fish and Wildlife Commission Thursday reiterated its support for the Oregon Wolf Conservation and Management Plan as it approved moving certain sections of the plan to an appendix because they are not allowed under state law.
Bend.com

 02 desember 2005


Ni ulver i Rotna-reviret
Intens sporing de siste dagene har avslørt at det går ni ulver i Rotnareviret i Åsnes/Grue, opplyser rovdyrforsker Petter Wabakken ved Høgskolen i Hedmark på Evenstad.
Østlendingen

Ulveflokk på ni i Rotna-reviret
Rotna-reviret ser nå ut til å huse en uvanlig stor ulveflokk på ikke mindre enn ni dyr.
 Glåmdalen

Tiltalt for å ha skutt bjørn
Sauebonden, som skjøt en bjørn på jordet til daværende stortingsrepresentant Ola D. Gløtvold, er nå tiltalt. Bjørnen var i ferd med å angripe sauene til Gløtvold som da satt på Stortinget for Senterpartiet. Politikeren hadde engasjert andre fra det lokale beitelaget til å holde vakt på områdene hvor sauene hans beitet.
 VG

Ulvesporing lørdag
Elverum kommune har søkt om felling av ulv i vinter. For å dokumentere ulvebestanden gjennomføres det en stor sporingsaksjon lørdag - dersom værforholdene ligger til rette for det.
Østlendingen

3000 svenske jegere protesterer
Nærmere 3000 svenske jegere var i går kveld samlet i Lugnethallen i Falun i protest mot den svenske regjeringens rovdyrpolitikk.
Jeger
hund og våpen

Stor manifestation för en bättre rovdjurspolitik
Den 1 december samlades över 2000 jägare i Falun med krav på en bättre rovdjurspolitik. Regeringens rovdjurspolitik är misslyckad och därför presenterar Svenska Jägareförbundet en rad åtgärder för hur acceptansen för rovdjuren ska öka och hur klyftan mellan stad och landsbygd kan minska i denna fråga. Owe Wiktorin, förbundsordförande, vill införa demokrati i rovdjursfrågorna inför valet 2006!
Svenska Jägäreforbundet

Sauebønder vil beholde jerven
Sør Trøndelag sau og geit ønsker å beholde yngling av jerv og gaupe i Oppdal, og er ”sterkt uenig” med Rovviltnemndas forslag om å gjøre bygda rovdyrfri. Fylkesstyret i den landsomfattende interesseorganisasjonen for sauebønder i Norge var i går samlet for å meisle ut en uttalelse til Rovviltnemndas nye forvaltningsplan for rovdyr.
Nett OPP

Många jägare på rovdjursmöte
Nästan 3000 personer kom till Svenska Jägarförbundets manifestation för en förändrad rovdjurspolitik i Lugnethallen i Falun igår. Jägarförbundet vill bland annat att skyddsjakt på till exempel lo och varg ska bli tillåten, och att politiken och besluten om rovdjuren ska förankras lokalt.
 SR - Dalarne

Jägarna slöt upp i stor protest
Det blev ett vargskall av gamla dimensioner. Jägareförbundets manifestation för en förändrad rovdjurspolitik samlade omkring 2 300 jägare från hela mellan-Sverige till Lugnets sporthall i Falun.
 Värmlands Folkblad

...men här ses jägarnas plan som ett hot mot vargstammen
Svenska Jägareförbundets handlingsplan är inget annat än en krigsförklaring mot vargen. Det konstaterar Svenska Rovdjursföreningen och ser planen som ett uppenbart hot mot hela den svenska vargstammen.
 Nya Ludvika Tidning

Rovdjurspolitik på nya villkor
Jägarförbundet storsamling i Lugnets sporthall i Falun i går kväll blev en mäktig manifestation över kraven på en ny rovdjurspolitik i landet. Men också en uppställning för landsbygden. Dessbättre heller inget "tok".
 Nya Ludvika Tidning

Hård inavel är ett hot mot vargarna
Den oberoende vargforskaren och samordnaren för det Skandinaviska vargprojektet Olof Liberg fanns på plats för att ge fakta. Han redogjorde kort för läget för landets lo och vargstammar.
Dala Demokraten

Farväl till vargen?
[Ledare] I kvällsmörkret letade sig bussar fram som kom från olika delar av Sverige: Valbo, stod det på en, Jönssons bussar på en annan och jag tyckte att några som klev ur en buss sa att de kom från Hudiksvall. I den långa kön till entrén på Sporthallen på Lugnet i Falun, som ringlade fram mellan rader av tända marschaller, talade jag med folk från Västerås, Borlänge och andra platser: Sverige var där. Och några enstaka rovdjursanhängare stod med skyltar, på en av dem löd texten Rödluvan hjärta vargen.
Dala Demokraten

2 700 på jakt efter ny politik
Varför vill du ha en annorlunda rovdjurspolitik? Drygt 2 700 jägare fyllde sporthallen på Lugnet. Det var den största manifestationen i Svenska Jägareförbundet historia. - Den nuvarande rovdjurspolitiken är ogenomförbar och saknar förankring hos dem som ska leva med varg, björn och lo, sade ordförande Owe Wiktorin.
Mora Tidning

2500 jägare protesterade mot regeringen
FALUN. Jägareförbundet anser att regeringens rovdjurspolitik är misslyckad. På torsdagen samlades drygt 2 500 av förbundets jägare i Falun för att manifestera för en förändring.
Norrl Socialdemokraten

Oppgradering av eksisterende system for ivaretagelse av data i løpende forvaltning og overvåkning av rovvilt
Direktoratet for naturforvaltning skal oppgradere eksisterende databaserte system for rovviltforvaltning til .Net-plattform. Systemet består i dag av fire moduler utviklet i Visual Basic 6.0 og MapObjects 2.0 samt en innsynsløsning basert på ASP 5.0 og ArcIMS 4.1. Data hentes og lagres i en sentral MS SQL Server 2000 database. Saksbehandlingsmodulene benyttes i stor grad av desentraliserte brukere, og det utøves streng adgangskontroll.Oppdraget går ut på å overføre og oppgradere kode til .Net-plattform med mål om at modulene skal kunne kjøre i nettleser-miljø. Oppgradert kode produseres i Visual Studio 2005 og ArcIMS 9.0 med datalagring i MS SQL Server 2005 og ArcSDE 9.0, og forutsetter at .Net Framework 1.1 er installert hos klienten.Se ellers konkurransegrunnlaget på www.dirnat.no/anbudskonkurranser
Doffin

Vargfrågan engagerar och väcker känslor
Jägareförbundet ställer krav på regeringen. - Dagens rovdjurspolitik är ogenomförbar eftersom den inte är förankrad hos de som ska leva i samexistens med rovdjuren, sade Svenska jägareförbundets ordförande Owe Wiktorin vid manifestationen där 2 300 personer krävde en bättre rovdjurspolitik. Med manifestet vill de förändra rovdjurspolitiken men det mesta handlade som vanligt om vargen.
Dala Demokraten

Naturromantik eller naturens likgiltighet?
Kanske är vårt förmänskligande av djur också ett sätt att ­konsumera dem? Walt Disney fick en stor del av mänskligheten att betrakta djur som små människor med päls. Tack vare honom utlöser tv-kanalen Animal Planet lika sentimentala reaktioner som 'Bambi'.
 Dagens Nyheter

Kangal - en vakthund för fårflocken
I sitt hemland Turkiet har Kangal blivit en väktare som skyddar fåren mot angrepp av vargar, björnar och sjakaler. Rasen är självständig och har stark egen vilja. När de är 12 veckor gamla ska de växa upp med fårflocken för att bli en del av den och vakta den. Kangal är alltså inte en vallhund utan en vakthund.
Lammproducenterna

Dålig närvaro i Jägareförbundets största manifestation
Högst 13 av 1 200 härjedalsjägare deltog i manifestationen mot rovdjurspolitiken i Falun i går kväll - Jägareförbundets största manifestation någonsin. - Jag är mycket besviken på våra medlemmar som inte ställer upp, säger Anders Thunberg, ordförande i Härjedalens jaktvårdskrets.
Länstidningen

 01 desember 2005


Dusør for funn av nye familiegrupper av gaupe nord for Saltfjellet
Rovviltnemnda utlover en dusør på kr. 15.000,- til de som finner spor etter familiegrupper av gaupe nord for Saltfjellet.
Fylkesmannen i Nordland

Gir opp saueholdet
Sauebonde Magne Anton Hojem mistet over 100 sauer på årets beite. Nå gir han opp å drive med sau, og satser heller på annen næring.
Verdalingen

Svenske jegere i protesttog
Torsdag samles 2 000 svenske jegere i Falun i protest mot Sveriges rovdyrspolitikk. Protesten er den største demonstrasjonen i Jägareförbundets 175 år lange historie.
NRK Østfold

Rovdjur blir politisk valfråga
Regeringen ska tillsätta en utredning som ska analysera utvecklingen av landets rovdjur. Det regionala inflytandet i rovdjursfrågan ska ökas och det ska bli tillåtet att skjuta varg som anfaller inom inhägnat område.
 Nordbotten Kuriren

Rovdyrpolitikk uten tillit
Kronerulling viser at rovdyrpolitikken bryter med folks rettsfølelse. Kampen mot rovdyras herjinger er for mange lang og pinefull. Gjeting, angst og våkenetter. Lyden av sau som blir jaget i skogen, leting etter dyr som er revet i hjel. Noen gir opp og leverer dyra. Og sitter igjen med stillheten etterpå.
Nationen

Stor manifestation för en bättre rovdjurspolitik!
Idag samlas över 2000 jägare i Falun med krav på en bättre rovdjurspolitik. Regeringens rovdjurspolitik är misslyckad och därför presenterar Svenska Jägareförbundet en rad åtgärder för hur acceptansen för rovdjuren ska öka och hur klyftan mellan stad och landsbygd kan minska i denna fråga. Owe Wiktorin, förbundsordförande, vill införa demokrati i rovdjursfrågorna inför valet 2006!
Sydsvenska Dagbladet

Jägare i stormöte om rovdjursfrågan
I tusental väntas jägare från hela landet i kväll till Falun för en stora manifestationen för en annan rovdjurspolitik.
Södra Dalarnas Tidning

Per skulle försvara sin jaktkompis mot varg
I dag deltar han i en stor jägarmanifestation på Lugnet i Falun. - Jag tror inte att jag kan stå och titta på när min jaktkompis blir dödad av varg. Det säger Lingbobon och jägaren Per Andersson, som i dag finns bland två busslaster jägare, från Ockelbo till Falun, för att protestera mot dagens rovdjurspolitik. De vill alla ha rätten att försvara sina hundar, med bössan.
Arbetarbladet

Svar på fråga om djurhållning och skydd mot rovdjur
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist. Annika Qarlsson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att en djurhållare ska kunna skydda sina djur utan att därigenom bryta mot gällande lagstiftning.
Sveriges Riksdag

Vargen skyddad i Europa ett år till
Schweiz får inte gehör för att öppna upp för vargjakt som landets regering nyligen ansökt om. På Bernkonventionens möte - som just nu pågår i Strasbourg i Frankrike - beslöt medlemsländerna att skjuta upp Schweiz ansökan till nästa år eftersom det vetenskapliga underlaget kom in för sent.
WWF Sverige

Lodjur dödat illegalt
Ännu ett lodjur från Östergötland har dödats illegalt. Lodjurshannen som kallades Hasse var märkt med ett halsband med pejlingsutrustning. Halsbanden hittades avskuret slängt i skogen nordost om Nyköping, söder om sjön Likstammen.
 SR - Östergötland

Varm höst har hållit björnen vaken i Rörbäcksnäs
Björnen är fortfarande vaken i trakterna av Rörbäcksnäs. Det kunde man notera bara för några dagar sedan då tydliga björnspår kunde konstateras mellan Rörbäcksnäs och Mobergskölen. Det var en ensam björn som vandrat söderut i riktning mot Hundfjället. Eftersom det var ett tunt lager med nysnö kunde man lätt konstatera att det rörde sig om björnspår och även skolbarnen i Rörbäcksnäs gavs tillfälle att åka ut för att titta på björnspåren.
Mora Tidning

Varghatar-dekal allt vanligare på bilar
I den allt mer upptrissade debatten om vargen har en ny typ av bildekal börjat dyka upp. De förekommer framför allt i Malung, Mora och Orsa, men även i Rättvik.
Dala Demokraten

"Folkomrösta om antalet rovdjur"
Folket måste få säga sin mening om hur många rovdjur det ska få finnas i Ovanåkers kommun. Folkomröstningen skulle kunna ske i anslutning till valet hösten 2006. Att få fram de namnunderskrifter som behövs är helt realistiskt.
 LJUSNAN

Naturskyddsföreningen tillbakavisar moderaternas förslag till licensjakt på varg
Det är ett populistiskt förslag anser Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
 SR - Värmland

Local teen bags 449-pound bear
Spencer Brubaker was the talk of Tioga County last week. In the woods of Tioga County, just north of the town of Morris, a 13-year- old from York is quite the celebrity. It started last week, on Nov. 22, when Spencer Brubaker shot a black bear that weighed an estimated 449 pounds.
 York Daily Record

Björn tafsade på träd
En björn. Det var vad John Aspås såg häromkvällen vid åttatiden på gårdsplanen vid Tjärhovsvägen i Kristinestad. Han stod ungefär tio meter från björnen. - Den förde ett väldigt oljud. Skrapade på trädstammen. Sprang sedan över gården till ett annat träd. Där tändes automatiskt belysningen och sedan försvann björnen österut, berättar Aspås.
Syd-österbotten