Rovdyrnyheter juni 2005

 

 30 Juni 2005


Anker bjørnedom
Grisebonde Jarl Pedersen fra Pasvik anker til høyesterett etter at han fikk dom på seg for å ha skutt en bjørn i 2003.
NRK Finnmark

Bjørnejakten uten resultat i Oppland og Overhalla
Flere kadavre, men ingen bjørner: Jegere i Oppland og Nord-Trøndelag kjemper mot klokka og skadene. Hedmark får felle enda en bjørn.
Nationen

Forvaltning av rovvilt – behov for midler og større fleksibilitet
Fylkesmannen i Hedmark har i dag sendt brev til både Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet.
Fylkesmannen i Hedmark

Forvaltning av rovvilt, - behov for midler til tilpasninger/omstilling i saueholdet og forebyggende tiltak
Hedmark fylke har gjennom flere år hatt fast bestand av alle de 4 store rovviltartene, i tillegg til kongeørn. Rovviltpresset har vært stort og antas å øke ytterligere fordi bestandsmålet for bjørn på langt nær er nådd for region 5. Hedmark har i underkant av 130.000 sau på utmarksbeite.
Fylkesmannen i Hedmark

Mye knott og ingen bjørn
Døde sauer og ferske spor etter rovdyret er så langt eneste tegn til bjørnen som herjer i sauenes beiteområde i Overhalla. Men jaktlederen akter ikke å gi seg før skinnet er klart for salg.
 Adresseavisen

Varg härjar i skogarna vid Brastad
BRASTAD. Bondens kalv slukades med hull och hår. I går strök ett stort fyrbent djur omkring i samma område. En varg misstänks nu härja i skogarna kring Tuntorp i Brastad.
Expressen

DN gir 100.000 kroner til FNRs rovdyrinformasjon
To trøndere får 100.000 kroner fra DN til drift av Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikks (FNR) nettsted.
Nationen

Jager lystmordere
Flere kadavre, men ingen bjørner: Jegere i Oppland og Nord-Trøndelag kjemper mot klokka og skadene. Hedmark får felle enda en bjørn.
Nationen

Ti mann i aksjon
Ytterligere en ihjelrevet sau ble funnet i Overhalla i går. Dermed ble jakta på bjørnen i går trappet opp.
 Namdals-Avisa

Filmet bjørn to ganger på fjelltur
BARDU: Frode Elverum (35) fra Bardu traff bjørn to ganger under samme fjelltur. Heldigvis hadde han nettopp kjøpt seg nytt digitalt videokamera.
Nordlys

Fellingstillatelse på en tredje bjørn
Fylkesmannen i Hedmark fikk i går betinget fellingstillatelse på en tredje bjørn, etter at det i løpet av de siste to ukene er skutt to bjørner i Hedmark.
Østlendingen

20-30 vargar i länet
20-30 vargar rör sig i Dalarna. Men flera av dem håller oftast till i andra län. Det visar de senaste siffrona från länsstyrelsen. Siffror som bygger på vinterns inventering. Vargfamiljer finns i Amungen och Halgån, men i Furudal är familjegruppen upplöst.
Södra Dalarnas Tidning

Föryngringen av lodjurs-stammen drar ut på tiden
Det kan bli svårt att nå riksdagens mål med 300 föryngringar av lodjur per år i Sverige. I varje fall om inte lodjuren tillåts kolonisera Götaland mer än hittills.
Tidningen Ångermanland

Kungen invigde rovdjurscentret
Rovdjurscentret De 5 stora har invigts i Järvsö, Hälsingland. Invigningen förrättades 13 juni av kung Carl XVI Gustaf.
Svenska Jägäreforbundet

Skuddpremie på kråke i Budalen
Budal fjellstyre i samarbeid med tre grunneierlag i fjellbygda ønsker å innføre skuddpremie på rødrev, grevling, mår, mink og kråke.
 Trønderbladet

 29 Juni 2005


"Okontrollerad rovdjursökning"
- därför får Folkaktionen Ny rovdjurspolitik en lokalavdelning i Värmland. Folkaktionen Ny rovdjurspolitik har etablerat sig i länet. I midsommarhelgen hölls ett första möte och en interimsstyrelse utsågs. - Vårt huvudsyfte är att stötta landsbygdsbefolkningen som lever i de rovdjurstäta områdena, säger Gullmar Nilsson, Kittmon, Lekvattnet, som valdes till ordförande.
 Värmlands Folkblad

Folkaktion i rovdjurstäta områden
Folkaktionen Ny rovdjurspolitik ser som sin uppgift att stötta landsbygdsbefolkningen som lever i rovdjurstäta områden.
 Jordbruks-aktuellt

Verdens første jervsymposium ble en stor suksess
Det var stor interesse for verdens første internasjonale jervsymposium som ble arrangert i Jokkmokk i Nord-Sverige 13-15 juni. Nærmere 170 deltakere fra mer enn 10 ulike land deltok i det tre dager lange symposiet. Det ble holdt mer enn 50 foredrag og presentert et 20-talls postere - alt sammen om jerv.
NINA

Register för lodjursjägare startas i oktober
Den som tänker jaga lodjur i vinter måste registrera sig som lodjursjägare i det vanliga Jaktregistret. En förutsättning för jakt är att Naturvårdsverket beslutar om lodjursjakt i länet där jägaren jagar. Tidigast i oktober kan du registrera dig. Vi har fullt upp med att registrera jaktkort nu. Systemet för lodjursregistrering ska fungera från oktober.
Naturvårdsverket



Ingen bjørn funnet ennå
OVERHALLA: I natt var et jaktlag på ni personer ute i tolv timer på jakt etter bjørnen som har herjet i Tømmersjøområdet. Resultatet var et nytt kadaver, men ingen bjørn.
 Trønderavisa

Bjørnejakt i to fylker
25 jegere jakter på en bjørn i Oppland. Natt til i dag startet ytterligere et fellingslag jakt etter en bjørn i Nord-Trøndelag.
Nationen

Ordførere ber om økt bjørnekvote
Seks østerdalsordførere sender i dag brev til Direktoratet for naturforvaltning, der de ber om at Fylkesmannen gis betinget fellingstillatelse på en bjørn til.
Østlendingen

Kampen for fortsatt sauehold
Rasmus Hansson i Verdens Naturfond (WWF) var mandag ute med kritikk av sauebøndene som de siste ukene har måttet ty til skytevåpen for å verne om egne sauer.
Nationen

Skal Bygde-Norge være en koselig park?
Vi aner en ny fremmedgjøring i forholdet mellom by og land.
Nationen

Slagbjørn fortsatt på frifot
Det blir ingen enkel oppgave å få has på slagbjørnen som tar seg til rette i saueflokken i Overhalla. I går ble det etablert et fellingslag, som i natt satt ute med kikkert og vide ører.
 Namdals-Avisa

Uklart om bjørnefelling var nødverge
Elverum/Molde (NTB-Kjell Herskedal): Det er foreløpig uklart om det var en nødvergesituasjon da sauebonde Kåre Kleiva i Elverum skjøt en hannbjørn i Letjerndalen i Elverum mandag.
 Gårdsplassen

Bjørnejakt i to fylker fra onsdag
25 jegere har siden søndag morgen jaktet på en bjørn i Oppland. Natt til onsdag startet ytterligere et fellingslag jakt etter en bjørn, denne gang i Nord-Trøndelag.
 Stavanger Aftenblad

Stadgar för Rovdjurscentrum finputsas
Då kommunfullmäktige i måndags kväll skulle ta ställning till stadgarna för Stiftelsen Rovdjurscentrum Grönklitt och Designtorg trä blev det diskussion om några ord och något kommatecken men inget beslut, annat än en återremiss.
Mora Tidning

Nalle sätter byn på kartan
SKARDA. Den lilla byn Skarda i närheten av Örträsk, fem mil från Lycksele, har den senaste veckan invaderats av hoppfulla människor. Det alla hoppas få se är någon av de björnar som just nu uppehåller sig i närheten av byn. Och chansen att lyckas är stor om man ska tro Skardaborna.
Folkbladet

Åklagaren gav upp
Utredningen om misstänkt förgiftad åtel lades ner. En misstänkt förgiftad åtel upptäcktes i början av mars i år i trakterna öster om Vallerås i Malung. Den hade lagts ut för att förgifta varg som fanns i området.
 Nya Ludvika Tidning

Victims of bear attack were wilderness vets
THE HUFFMANS: Longtime local lawyer and teacher had taken every precaution.
 The Anchorage Daily News

Rovdjuren blir regionala
Naturvårdsverket har nu fått in nästan alla förslag till regionala förvaltningsplaner för de stora rovdjuren. Det står klart att det blir regionala delmål för björn och lodjur, men beslutanderätten ligger kvar hos Naturvårdsverket.
Svenska Jägäreforbundet

Bohusläns kristdemokrater säger ja till skyddsjakt
Kristdemokraterna i Bohuslän säger ja till skyddsjakt, som innebär att markägaren ska ha rätt att bedriva skyddsjakt på varg, björn och lo inom en 200-meters zon från boningshus, betesmark eller vilthägn.
 SR - Väst

Fler björnar får skjutas
121 björnar får fällas i årets skyddsjakt jämfört med 101 i fjol. Stammen ökar och Naturvårdsverket har ökat tilldelningen en aning.
Svenska Jägäreforbundet

Mötte tre björnar
När Daniel Ström, Erik Storvall och Mattias Rönnqvist körde på vägen mellan Kitkiöjärvi och Kangos mötte de tre unga björnar. – Det var riktigt mäktigt, en grym känsla. Jag och de andra två som såg björnarna är jägare, men ingen av oss hade någonsin sett björn innan, säger Daniel Ström.
 Nordbotten Kuriren

 28 Juni 2005


- Halvparten av ulv som dør, drept i ulovlig jakt
I går ble det kjent at Gråfjellhannen er død. Bortimot halvparten av alle ulver som dør blir drept i ulovlig jakt, mener ulveforsker Petter Wabakken, som ikke vil spekulere i om Gråfjellhannen er drept.
NRK Hedmark og Oppland

Kuene jaget ulven
Sent på kvelden tittet ekteparet Anne-Liv og Alf Åserød ut av stuevinduet sitt på Jelsnes. Utenfor løp en ulv etter kuene deres. Men så snudde jakten.
Sarpsborg Arbeiderblad

Bjørnejakt i Oppland i natt
Fylkesmannen i Oppland har gitt fellingstillatelse på én bjørn i Vest-Oppland, etter at det den siste uka er avdekket 6 skadetilfeller på sau.
NRK Hedmark og Oppland

Ble filmet i april, skutt natt til i går
I april i år ble bjørn nr. 243 'filmstjerne', da den ble filmet i to timer mens den fråtset i et utlagt elgkadaver.
 Aftenposten

Skjøt bjørnen i nødverge
I natt hadde ikke Kåre Kleiva noe valg, da den 120 kilo tunge bjørnen kastet seg inn i saueflokken hans. - Sauen sto mellom meg og bjørnen. Jeg måtte skyte.
Nationen

- Jeg skjøt på impuls
I går ble en fire år gammel hannbjørn skutt av sauebonde Kåre Kleiva, idet den skal ha angrepet dyrene han har på beite i Strandbygda i Elverum. - Jeg skjøt på impuls, sier Kleiva.
Østlendingen

Gråfjellhannen funnet død i Åmot
Lørdag ble Gråfjellhannen funnet død i nærheten av Løsset i Åmot. Hva dødsårsaken er, er det for tidlig å konkludere med.
Østlendingen

Død ulv giftsjekkes
Gråfjellhannen er sendt til obduksjon blant annet for å få avklart om den kan være forgiftet.
 Aftenposten

Bjørne-bløffen
TROMSØ : Meldinga om at det var sett en bjørn i Lavangsdalen var en bløff. Utgangspunktet var en intern spøk mellom asfaltarbeiderne i området, som igjen ble fanget opp og meldt til Statens naturoppsyn.
Nordlys

- Jeg hadde ikke annet valg enn å skyte bjørnen
- Det var et direkte angrep på sauen da jeg skjøt bjørnen. Det sier Kåre Kleiva som i natt skjøt en hannbjørn i Elverum. Han mener han ikke hadde noe annet valg.
NRK Hedmark og Oppland

Ørn, ikkje gaupe tok lammet
Det døde lammet på Klyvset i Ål var teke av ørn, ikkje gaupe. Rovviltkontakt Hans Vidar Nestegard var ikkje i tvil då han kom på staden.
Hallingdølen

Fann død gaupe på jordet
Ei død gaupe vart før helga funnen på eit jorde i Skattebøl i Ål. Alt tyder på at dyret har stroke med av sjukdom.
Hallingdølen

LRF vill ha skyddsjakt på lo
Den statliga förvaltningen av lodjur har hamnat i en rävsax. Enligt riksdagens minimimål är de stora kattdjuren fortfarande för få. Problemet är att 60 procent av lodjursstammen har fastnat i Mellansverige och både LRF och Jägareförbundet kräver därför utökad skyddsjakt.
 Dagens Nyheter

Kornas bete får hagarna att blomstra
I år blir det inte lika ofta mjölkning av korna i Vallaskogen. I stället går det bra att beundra kalvarna, som tar hand om mjölken. Eller att kika efter nattvioler.
Corren Se

Nej till skyddsjakt på vargpar
Det blev nej till skyddjakt på vargparet som dödade tamdjur i Forshyttereviret i början av maj. Naturvårdsverkets beslut följer helt yttrandet från länsstyrelsen i Värmland som menar att de åtgärder som vidtagits mot vargarna är tillräckliga.
 Värmlands Folkblad

Mötte björn på sommarjobbet
En björn på jobbet! Det hade 15-årige Daniel Rönnung från Ulvkälla i går när han sommarjobbade på soptippen vid Långskogen mellan Älvros och Sveg.
Länstidningen

Varg populär turistdragare till nationalpark
Amerikanska erfarenheter av vargen som turistmagnet presenterades vid internationell konferens i Östersund. Yellowstone nationalpark har återinplanterat gråvarg för turismens skull.
 SR - Västerbotten

 27 Juni 2005


Bonde siktet for bjørnefelling
Elverum (NTB): Politiet har siktet en sauebonde i Elverum for felling av fredet vilt, etter at bonden natt til mandag skjøt en bjørn på ei seter i Letjerndalen i Strandbygda i Elverum kommune.
 Adresseavisen

- Skjøt i nødverge
(VG Nett) Sauebonden som natt til mandag skjøt og drepte en bjørn som angrep sauene hans i Letjerndalen i Elverum kommune hevder han skjøt i nødverge.
 VG

Sauebonde siktet for felling av bjørn
Politiet har siktet en sauebonde i Elverum for felling av fredet vilt, etter at bonden natt til mandag skjøt en bjørn på ei seter i Letjerndalen i Strandbygda i Elverum kommune.
 Aftenposten

Ulv funnet død i Åmot
Lørdag ble ulven som gikk under navnet Gråfjellhannen funnet død i nærheten av Løsset i Åmot. Ulven ble ikke skutt, men dødsårsaken er ukjent.
NRK Hedmark og Oppland

Sauebonde skjøt bjørn i Elverum
(VG Nett)En sauebonde skjøt natt til mandag en bjørn på ei seter i Letjerndalen i Elverum kommune.
 VG

Bjørn på Øysletta
OVERHALLA: Det er flere år siden sist Kjell Tore Nagelhus opplevde tap av sau til bjørn. Nå har han funnet fire kadaver på tre dager.
 Trønderavisa

Så bjørn i Ramfjord
Det skal igjen ha blitt observert bjørn i Ramfjord. I 2001 ble 40 sauer drept av bjørn i det samme området, og nå jakter jegerne på dyret.
 Radio Tromsø

Forvirra ulv i Sarpsborg
En ulv forvillet seg innenfor et strømgjerde rett nord for Sarpsborg sentrum, og kom seg ikke ut igjen.
NRK Østfold

Ulv på vift
En ulv ble observert like utenfor Sarpsborg før midnatt. Nå vet ingen hvor den er.
Dagbladet

"Björnbeslutet är ett hån mot jägarkåren
Nu jäser det i jägarkåren i Härjedalen sedan Naturvårdsverket, på länsstyrelsens förslag, beslutat om tilldelningen av björnar i årets jakt. - Ett skandalöst beslut att man ger tillstånd till bara 14 björnar söder om E 14, säger Kjell Tjärnås, rovdjursansvarig vid Härjedalens Jaktvårdskrets.
Länstidningen

Två campare dödade av grizzlybjörn
Kanotsemestern slutade i tragedi. Två campare vid Hulahula-floden i Alaska hittades på lördagen döda. De hade rivits ihjäl av en grizzlybjörn. Paret var på semester och hade paddlat nerför floden.
 Aftonbladet

Old woman badly hurt in tussle with bear
NAMERIKAWA, Toyama -- An 81-year-old woman sustained severe injuries to her face and skull after she was suddenly attacked by a bear near here home here over the weekend, police said.
Mainichi Interactive

Couple killed by bear near Hulahula River
ANCHORAGE (AP) - Two people camping along the Hulahula River in the Arctic National Wildlife Refuge were killed by a grizzly bear, officials said Sunday.
 The Anchorage Daily News

Into the Woods
Economics and declining birthrates are pushing large swaths of Europe back to their primeval state, with wolves taking the place of people.
 Newsweek

De vill vara opartiska i rovdjursdebatten
På björnparken i Grönklitt räknar de med att få 55 000 besökare i år. Nu till midsammar har de öppnat årets utställning, ³Rovdjur, människa och natur'. Där presenteras merparten av aktörerna i rovdjursdebatten, grovt uttryckt både 'hatare och älskare'.
Södra Dalarnas Tidning

Mera bränsle till björnjakts-brasan
Rapporterna om nära-björn-möten har duggat tätt senaste tiden. I dag skriver Länstidningen om en man i östra Jämtland som för några dagar sedan fick skaftet på en kratta avslaget av en ungbjörn som han fick nära inpå sig.
 SR - Jämtland

Björnrivna hästar?
Björnrivna hästar? JOKKMOKK. Samer på väg till Parka lappläger har hindrats på sin färd av björnar. När samerna hade tre mil kvar till målet, slog de läger i en renvaktarstuga.
Norrl Socialdemokraten

 25 Juni 2005


Stark reaktion på ny björntilldelning från Naturvårdsverket
Nu kommer redan reaktioner Naturvårdsverkets tilldelning, inför årets björnjakt.
 SR - Jämtland

Beslut om skyddsjakt på björn 2005 [pdf]
Beslut - Naturvårdsverket beslutar, med stöd av 7 § jaktlagen (1987:259) samt 9b, 23 a, och 24 §§ jaktförordningen (1987:905) samt med beaktande av skyddsreglerna i artikel 12 i habitatdirektivet (92/43/EEG) och undantagsreglerna beträffande jakt och förvaring av jaktbyte i artikel 16 i samma direktiv, om skyddsjakt på högst 121 björnar.
Naturvårdsverket

Ökad skyddsjakt på björn
121 björnar får fällas i årets skyddsjakt jämfört med 101 i fjol. Stammen ökar och för att minska risken för skador så ökar Naturvårdsverket tilldelningen.
Naturvårdsverket

Bjørn i Namsos
Flere ganger denne uka er det observert bjørn i Bangdalen i Namsos
Fylkesmannen i Nordland

Tilbake på Vestkjølen
Siste vending er gjort for sauebøndene Karl Sigurd Hole og Per Johan Otnes i Rendalen. De har i disse dager kjørt opp og sluppet sauene sine, mer enn 700 i tallet, for utmarksbeiting på Vestkjølen i Rendalen. Sist det var sau på beite i disse traktene, var i 1997.
Østlendingen

De vill vara opartiska i rovdjursdebatten
På björnparken i Grönklitt räknar de med att få 55 000 besökare i år. Nu till midsammar har de öppnat årets utställning, 'Rovdjur, människa och natur'. Där presenteras merparten av aktörerna i rovdjursdebatten, grovt uttryckt både 'hatare och älskare'.
 Borlänge Tidning

Björnfrossa trots ökad avskjutning
Luleå. Jägarna vill fälla 50 björnar och länsstyrelsen minst 35. I går kom Naturvårdsverkets beslut: 25 björnar får fällas i höstens jakt. Nu stiger oron för den växande björnstammen. - Naturvårdsverket tar större hänsyn till rovdjuren än befolkningen, säger jaktvårdskonsulent Björn Sundgren.
Norrl Socialdemokraten

Klart for ny ulvejakt.
Mandag ga Fylkesmannen i Hedmark grønt lys for å felle en ulv etter at 15 sauer er angrepet i Rødalen i Engerdal kommune.
 Nettavisen

Nytt nummer av informasjonsblad om rovviltforvaltning
Bladet (nr 1-2005) inneholder stoff om erstatningsoppgjøret for 2004, forebyggende tiltak, informasjon fra SNO, kvotejakt på de store rovdyra i 2005, oversikt over kontaktpersoner med mer.
Fylkesmannen i Hedmark

Informasjonsblad om rovviltforvaltning - 1-2005
Informasjonsbladet er utgitt av Fylkesmannen i Hedmark i samarbeid med Statens Naturoppsyn (SNO) og sendes til saueeiere, reineiere, rovviltkontakter og kommunene i Hedmark.
Fylkesmannen i Hedmark

Här fick Bror björnfrossa
Bror Eriksson, 60, fick en guldklocka av länsstyrelsen. Fint, men inget mot naturens tack för lång och trogen tjänst: Ett björnmöte av tredje graden där endast några millimeter bilglas skilde björn från Bror. – Hade jag inte suttit i bilen tror jag att han hade slickat mig i ansiktet, säger han och skrattar.
 Nordbotten Kuriren

Rovdjursutställning i Orsa
I morgon öppnas den årliga rovdjursutställningen i Orsa Grönklitt och för första gången samsas rovdjursmotståndare och förespråkare i samma utställning.
 SR - Dalarne

JO granskar inte beslut om vargjakt
Justitieombudsmannen, JO kommer inte att granska Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på vargen i Ringvattnet.
SVT

Vargskytten går till Europadomstolen
Lantbrukaren Henrik Manfredsson har sökt prövningstillstånd i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. - Anledningen är att få någon sorts upprättelse, att domstolen säger att den svenska lagen är felskriven, säger Manfredsson.
Arbetarbladet

Klage på fellingstillatelse for ulv gitt av Fylkesmannen i Hedmark
Viser også til Forskrift om forvaltning av rovvilt av 18.03.05. Av forskriften går det frem at kvote for uttak av ulv i det aktuelle området skal settes med tanke på at bestandsmålet i regionen skal kunne nås. Dette målet er å nå tre årlige ynglinger, et mål som ikke kan nås fordi det per idag kun er en reproduserende tispe tilstede i regionen.
Fellesaksjonen for ulv

Killer Bears
Alberta--There are 13 bears where I live - a ranch southwest of Calgary. There are also one hundred newborn calves, baby foals, and 37 horses. In living memory, none of us can remember when we have had any major problems with grizzlies and black bears that live here.
Toronto Free Press

 23 Juni 2005


Frontlinje fjellrev
På Varangerhalvøya foregår det en intens jakt på rødrev for å berge fjellreven. Jegere får 750 kroner for en skrott i ordinær jakttid.
JAKT og FISKE

Dusør for jervtips
Nå kan du få 15.000 kroner i klingende mynt for tips om ynglinger av jerv i Nordland. Det noe oppsiktsvekkende tiltaket er i regi av Rovviltnemnda og Fylkesmannen i Nordland. Dersom du finner spor av jervvalper, som blir kontrollert og godkjent av Statens Naturoppsyn, og hilokaliteten ikke er kjent fra før, kan du innkassere gevinsten.
JAKT og FISKE

Ulveenke vant anke
Mangentispa kan fortsatt jakte fritt i indre Akershus, etter at Miljøverndepartementet (MD) har avvist en klage fra kommunene Marker, Aurskog-Høland og Rømskog.
JAKT og FISKE

Småvilt-rekord i ulveland
Til tross for ulvetrykket i Rendalen, melder Ytre Rendal jakt- og fiskeforening om rekordsalg av jaktkort for jaktsesongen 2004/2005: 342 jegere løste kort for småviltjakta, og med over 600 felte vilt, vendte nok mange fornøyde heim. Inntektene på 300.000 kr fra kortsalget ble dermed en bærejelke for foreningas arbeid.
JAKT og FISKE

Jägare kräver återplantering av älg och rådjur i rovdjursområden
Två företrädare för Jägarnas riksförbund i Värmland skriver till regeringen och begär att inplantering av älg och rådjur ska ske i områden där de 'är på väg att utrotas på grund av nu rådande rovdjurspolitik'. De vill också införa en 'nollvision' när det gäller förekomsten av varg.
 Värmlands Folkblad

Rekordstor björntilldelning till höstens jakt.
Naturvårdsverket har just beslutat att öka björntilldelningen från fjolårets 101 björnar till 121 björnar. Dessutom ska en arbetsgrupp se över åtaljakten, till höstens jakt är den förbjuden, men inför jakten år 2007 kan ett åtelförbud ändras.
Jaktjournalen

Ulvejakt i Engerdal.
Fylkesmannen i Hedmark har gitt grønt lys for å felle en ulv som har bitt i hjel ti sauer. Sauene tilhørte VM-skiløperen Gjermund Eggen.
Nationen

Skrämmande möte med björn i Ytterberg.
Ytterberg. - Jag hann tänka att nu dör vi. Så säger Malin Danielsson efter det björnmöte hon och hennes lillasyster Matilda och kompisen Frida Persson råkade ut för på tisdagskvällen inne i Ytterberg.
Östersunds-Posten

Se bjørn – kom til Lierne!
LIERNE: Så stor er bjørneaktiviteten i Lierne denne forsommeren at observasjonene legges ut som nyheter på kommunens meldingsblad 'Lierneguiden'.
 Trønderavisa

Gaupe tok lam i Ål.
Gaupa tek for seg av lam som no kjem på utmarksbeite. Tysdag ettermiddag måtte eit lam bøte med livet på Klyvset ovanfor Tunegardane i Ål.
Hallingdølen

Ørnebestanden ikke i fare.
Trass i en dårlig hekkesesong i Nord-Salten, har den norske havørnbestanden aldri vært så stor som nå. Det sier seniorforsker Tycho Anker-Nilssen ved Norsk insititutt for naturforskning, NINA.
NRK Nordland

Fylkesmannen har gitt fellingstillatelse på gaupe i Saltdal.
Fylkesmannen har gitt fellingstillatelse på ei gaupe i øvre Saltdal. Tillatelsen er gitt for å hindre videre tap av sau til gaupe, og varer fra 21. juni til 4. juli.
Fylkesmannen i Nordland

Fellingstillatelse på gaupe i Saltdal
Fylkesmannen i Nordland viser til deres søknad om fellingstillatelse på gaupe mottatt på e-post 21.06.2005. Vi viser også til samtale med Ingvar Ramsvik og Alf Storjord samme dag.
Fylkesmannen i Nordland

Rekordmånga björnrapporter i Härjedalen
Aldrig något år tidigare har länsstyrelsen fått in så många rapporter om björnförekomst vid gårdar och byar i Härjedalen som i år.
Länstidningen

Björnskrivelse.
Sammanställ alla data om björnstammens storlek. Ta pålitlig hjälp till detta av forskare och experter. Det föreslår Carl-Henrik Ohlsson, moderaterna och Göran Jonsson, folkpartiet i en skrivelse.
Sundsvall Tidning

Ingen resning av RÅ i vargmål.
Riksåklagaren, RÅ, tar inte upp frågan huruvida Henrik Manfredsson på Gräsö gjorde sig skyldig till jaktbrott eller inte när han sköt en varg som hade angripit grannens djur.
Uppsala Nya Tidning

Rovdjur välkomna i Västerviks skogar
Vad gäller varg, björn och kungsörn finns inga fasta stammar i Kalmar län och de som kommer hit ska följas och ges möjlighet att etablera sig. Det anser kommunekolog Gun Lindberg i ett förslag till Västerviks kommuns yttrande över länsstyrelsens förslag till 'Förvaltningsplan för de stora rovdjuren i Kalmar län'.
 Västervik Tidningen

 22 Juni 2005


Mötet med björnen blev en sann mardröm.
När Staffan Magnusson från Lungsjön vände sig mot buskarna såg han hur två ögon stirrade på honom. Sedan gick björnen till attack. - Jag slog mot den med krattan, berättar han.
Tidningen Ångermanland

Har penger til kun en jaktdag.
Det er gitt fellingstillatelse på ulv i Engerdal. Men pengene fellingslaget rår over rekker kun til en dags jakt.
Østlendingen

France's Bardot demands EU action on wolf cull.
BRUSSELS, June 21 (Reuters) - French actress turned animal rights activist Brigitte Bardot has urged the European Union to take legal action against France for authorising the killing of six wolves.
 Reuters AlertNet

"Den döda björnen" var bara sömnig.
Några fotvandrande turister fann vad de uppfattade var en död, mycket stor, björn. Det rapporterades också till länsstyrelsen och polisen som flög ut för att hämta hem nallen från Nipfjället.
Södra Dalarnas Tidning

Nu öppnar en arena för alla aktörer i rovdjursfrågan.
Utställningen 'Rovdjur, människa och natur' med underrubriken 'Kunskap, dialog och samspel för mångfald i naturen' öppnar till midsommar i Orsa Björnpark i Grönklitt. Utställningen blir en arena för alla aktörer i rovdjursfrågan.
DalaDirekt

The debate rages on bears and peaceful co-existence.
Had she been asked a year ago whether she favored another bear hunt in New Jersey, Margo Spilotras would have replied that she was uncertain.
New Jersey Ledger

Bear-y scary tactics.
If you scare the living daylights out of a black bear when it wanders into an urban area in search of food, there’s a good chance it might never return.
Northern Life

VEDR. SAU PÅ BEITE OG ROVVILTPROBLEMATIKK
Mattilsynet-Hovedkontoret (HK) deltok 27.mai i et møte Landbruks- og matdepartementet (LMD) hadde med representanter fra Norsk Sau og Geit, Norges Bondelag og Norsk bonde- og småbrukarlag. Møtet ble holdt på bakgrunn av et brev organisasjonene har sendt LMD hvor de uttrykker bekymring for vårt brev til enkelte regioner vedrørende tilsyn med sau på beite 2005 (brev av 4.3.2005 – sendt i kopi til øvrige regioner).
 Mattilsynett

Goda chanser för lämmelår.
Stockholm. Det tycks finnas goda chanser för ett riktigt lämmel- och sorkår i fjällen den här sommaren. Många rovfåglar och ugglor har redan observerats, och situationen ser ovanligt bra ut för våra fåtaliga fjällrävar.
Norrl Socialdemokraten

Bears again under the gun.
Another stormy debate over the fate of New Jersey's black bears began Tuesday night when hunters and animal lovers clashed during a Fish and Game Council hearing in Trenton.
North Jersey

 21 Juni 2005


Ulv i Lierne.
LIERNE: Familien Skogmo i Sørli så ulv på innjorda natt til i går. Det er mange år siden det er observert ulv i Lierne. Rovviltkontakt Rune Moen tror det er snakk om et streifdyr som allerede kan ha forlatt Lierne.
 Trønderavisa

- Ulv i grenseland
'Om å Inkludere grenseflokkene i bestandsmålet for ulv,' var tittelen på et av de mange forslaga som blei behandla på Stortinget nå i juni. Forslaget var et såkalt dokument 8-forslag fra Senterpartiet. Bakgrunnen for forslaget er at det råder usikkerhet om forvaltningen av grenseflokker med ulv, skriver Inger S. Enger, stortingsrepresentant, Sp, i dette innlegget.
Senterpartiet

Med staten på besøk.
Hele åtte ulike statlige tilsyn har rett til med loven i hånd å gå inn i private hjem uten rettslig kjennelse. Dette har bakgrunn i ulike lover, og motivet bak er å hindre lovbrudd, smittespredning, forurensing og tilsvarende.
Nationen

Åtte statstilsyn kan sjekke hjemmet ditt.
Hele åtte statlige tilsyn kan med loven i hånd inspisere private hjem. Noen av dem endog uten rettens kjennelse.
Nationen

Ulv - eller åpne landskap?
I en nylig publisert MMI-undersøkelse svarer hele 32 prosent av Oslos befolkning at de ønsker seg mer ulv, jerv, rev og bjørn i naturen der de bor (les: turområdene rundt Holmenkollen, Østmarkssetra og så videre). Dette er langt over landsgjennomsnittet på 18 prosent og skyhøyt over for eksempel Vestlandet der bare 9 prosent ønsker seg flere rovdyr.
Nationen

”Rovdjur bör skjutas när de anfaller tamdjur”.
Floda östra viltområde har bestämt sig för att skriva till jordbruksdepartementet och begära lagändringar angående rovdjurbestämmelserna. Föreningen tycker att varg, lodjur och björn ska få skjutas när de angriper tamdjur eller när de förbereder anfall mot tamdjur. De anser även att man borde ha rätt att skjuta varg, lodjur och björn när de äter av tamdjur som de dödat.
 SR - Dalarne

"Rovdjur ska få dödas".
Jägare går till regeringen och begär ändring i lagen.
Södra Dalarnas Tidning

Varg och björn har setts kring byar.
Många byar i Härjedalen har under de senaste veckorna haft många björnbesök. Och nu tycks även vargen ha infunnit sig.
Länstidningen

Rovdjuren flyttade in i sitt nya hem.
Vargen Ylva och äppelbjörnen har nu flyttat. I går återinvigdes rovdjurscentret, The big four of Scandinavia, i de nya lokalerna på Björns Wärdshus i Råda.
 Värmlands Folkblad

Björnar vid bebyggelse.
LULEÅ. Två björnar befann sig utanför Sunderbyns sjukhus natten mot söndag, två andra björnar oroade folk i Sjulsmark.
Norrl Socialdemokraten

By besväras av närgången björn.
HÅVEN - Byborna i finnmarksbyn Håven i norra delarna av Rättviks kommun har vänt sig till polisen sedan två björnar under de senaste veckorna blivit allt mer närgångna. Björnarna har förstört en fågelstuga, en bikupa och de har slitit loss bräder till ett garage. En björnunge har dykt upp flera gånger dagtid, medan den vuxna björnen kommer fram på kvällstid. byborna uppger att de inte vågar släppa ut barnen.
Dala Demokraten

Plötsligt stod Tomas öga mot öga med en björn.
Tomas Kristoffersson från Sundsvall stod plötsligt öga mot öga med en björn. Bara ett stängsel stod mellan honom och en förargad björn.
Dagbladet - Sundsvall

Gaupen kan være en omstreifer.
Gaupen som skal være sett i Fana lørdag kveld, kan være et streifdyr på tur fra Østlandet.
 Bergens Tidende

Kvinna slets i stycken av björnarna.
Hon dog framför ögonen på djurparkens besökare. Kvinnan hade inte en chans när hon ramlade rakt ner bland björnarna. Panikslagna djurparksbesökare blev vittnen till hennes död. -Björnarna slet henne i bitar, säger polisens talesman Jacek Pytel till AP.
 Aftonbladet

 20 Juni 2005


Utvikling i antall sau/lam på utmarksbeite og antall tapt, 1984-2004.
(kilde: SSB, Organisert beitebruk)
Landbruksdepartementet

Omfang og tap av sau på utmarksbeite 1984-2004.
Tap av sau på utmarksbeite har siden 1970 blitt registrert i ordningen Organisert beitebruk. Oppslutningen om denne frivillige ordningen, der det gis tilskudd til drift av godkjente beitelag, omfatter i dag ca. 80% av all sau som slippes på utmarksbeite.
Landbruksdepartementet

Frykter ny erstatningsordning.
Prosessen mot ny rovvilterstatning er en total overkjøring av Stortingsflertallet. Dessuten er det ikke regjeringen, men byråkratiet som styrer. Det mener Ola Arne Aune fra Sør-Trøndelag sau- og geitalslag.
 Selbyggen

Siste resultater fra DNA-analysene.
Vi har nå utførtt DNA-analyser på de ulvene som ble merket nå i vinter. I tillegg er analysene av innsamlede ekskrementer i full gang, og vi har en del klare resultater allerede.
Scandulv

Turistintäkter gör vargen populärare.
Vargen blir mer populär när folk ser hur många turister den lockar, och därmed vilken ekonomisk betydelse den kan ha.
 SR - Jämtland

Preges av rovdyrfrykt.
Rovdyrfrykten begynner for alvor å prege harehundmiljøet i Hedmark. Valper er tungomsettelige.
Østlendingen

- Sensasjon med gaupe i villastrøk.
- Hvis det er observert en gaupe i nærheten av et villaområde i Bergen, er det meget spesielt.
 Bergens Tidende

- Her så jeg gaupe lørdag kveld.
Akkurat her, på skogsstien langs Birkelandsvatnet, er Brita Fosse Drivenes (42) brennsikker på at hun så en gaupe lørdag kveld.
 Bergens Tidende

Stängsel förenar olika åsikter.
Helst borde vargar skjutas, säger bonden Anders Udd. Men åsikterna läggs åt sidan när han jobbar med djurvännerna. De har haft sina debatter, kobonden Anders Udd i Pörtom och djurskyddsvännen Sue Heinonen. Men båda är lika glada åt att få upp vargstängsel runt hans kor.
Vasabladet

Åklagaren lägger ned förundersökning.
ÄPPELBO - När en kamouflerad husvagn påträffades i skogen söder om Äppelbo i februari förra vintern drog polisen igång ett stort pådrag. Förutom att man misstänkte att det fanns en bomb i husvagnen så riktades misstankar om att man använt den för att skjuta varg. Nu har Kammaråklagare Katarina Lindström beslutat att lägga ned förundersökningen om misstänkt grovt jaktbrott i brist på bevis.
Dala Demokraten

Leder - Syn og holdninger. [pdf]
Av og til er en vitne til oppfatninger, både blant «menigmann» og offentlige myndigheter, som er slik at en må ha lov til og spørre - hva er det som er i ferd med å skje i samfunnet? beskyttet husdyra sine på den eneste mulige måten som fantes. - Når dømmende myndigheter kommer til slike konklusjoner som i denne saken, vitner uavhengig av tidligere tap. Forhåndserstatningen er ment å brukes til og forhindre rovviltskade. Brukerne må nemlig dokumentere at de har gjennomført forebyggende
Sau og Geit

 19 Juni 2005


Vil fortsette som gjeter.
Mannen som skjøt og drepte en bjørn i Gløtvola natt til fredag sier han vil fortsette å gjete sauer.
Østlendingen

Sp-Gløtvold lettet over at bjørnen er skutt.
Natt til i går ble en fire år gammel hannbjørn skutt og drept på jordet til stortingsrepresentant Ola Dagfinn Gløtvold (Sp) i Engerdal. En mann i slutten av 30-åra, som fungerte som gjeter for Gløtvold, er siktet i saken.
Østlendingen

Gjør liten skade for bestanden.
Sannsynligvis er det en streifende hannbjørn som er felt, mener rovdyrforsker.
 Aftenposten

Vargar ska få komma till Österbotten.
Varg kommer att tillåtas i Österbotten om jord- och skogsbruksministeriets riktlinjer för en förvaltningsplan för varg i Finland håller.
Vasabladet

Magnus och Frida flydde från vargen.
VALBO - - Vi såg också vargen! Den gick förbi oss, bara ett par meter från där vi stod. - Det var i torsdags natt så det måste vara samma varg som Ola Karlsson hade sett bakom korvkiosken på Mackmyravägen en stund tidigare.
Vasabladet

Norges Naturvernforbund reagerer på bjørnefelling i Engerdal.
- Sau på innmark er det letteste å passe på. For eksempel er det dokumentert gode resultater med vokterhunder. I det aktuelle området var det konstatert bjørn. Fylkesmannen hadde avslått felling, altså nei til gevær. Likevel blir geværet brukt, konstaterer Generalsekretær Tore Killingland i Norges Naturvernforbund.
Norges Naturvernforbund

Gir opp reindrifta.
VASSÅS: I nesten 20 år har reindriftssamen Kjell Roger Appfjell fulgt i sine forfedres fotspor, og han har skjøttet sine dyr både med både omtanke og bekymringer. Nå i en alder av 40 år må firebarnsfaren på Vassås i Bindal gi seg, for vilkårene ble for tøffe.
Brønnøysund Avis

En björn lämnade tassavtryck på Kjells bil.
I torsdagsmorse fann Kjell Källman från Jonskär fotavtryck på sin bil, inte vilka fotavtryck som helst.
Halsinge Kuriren

Varg vid "Köpis" i Valbo.
Tjugo minuter över midnatt natten till fredag trodde Ola Karlsson inte sina ögon. Alldels vid Valbo köpcentrum kom en varg gående.
Arbetarbladet

Närbilden av en jagande björn.
LInsell. Först kom älgkalven och efter en björn i full fart. Tomas Kristoffersson från Sundsvall fick på nära håll se nallarna i Linsell.
Östersunds-Posten

Elvis, Wolves, and The Death of Environmentalism.
How wolves, the rural West, and yes, Elvis, can inform the heated 'death of environmentalism' debate.
Tide Pool

Black bears moving into suburbia.
Officials are considering another hunt to thin ranks. Crowded highways, corrupt politicians, smelly smokestacks. Living in the nation's most densely populated state, you put up with certain things.
Courier-Post

Where the Wild Things Are.
One man kept a secret in his Western Massachusetts home: a black bear he captured in his own yard. Pet bears are only the beginning of a growing problem. Could an alligator, a bobcat, or a tiger be living next door to you?
The Boston Globe

Bear chases teen away from cubs in Steuben.
STEUBEN - Dan Leighton, 14, got the scare of his life last Friday when he found himself chased by a bear protecting her cubs.
Bangor News

 17 Juni 2005


Bjørn skutt hos stortingsmann.
Brunbjørnen gikk inn på sauebeitet til stortingsrepresentant Ola Dagfinn Gløtvold (56). Jegeren er siktet.
Dagbladet

- Glad bjørnen er skutt.
Bjørnen som ble skutt i Engerdal i natt ble felt på jordet til stortingspolitiker Ola Gløtvold (Sp). Det var sønnen som først oppdaget den ubudne gjesten.
 Nettavisen

Stortingsrepresentant fikk bjørn skutt i natt.
Mann i slutten av 30-årene siktet. Bjørnen, som ble skutt og drept i natt, angrep sau på jordet til stortingsrepresentant Ola D. Gløtvold (56).
 VG

Bjørn skutt på jordet til stortingsrepresentant.
En bjørn er i natt skutt på sauebeitet til stortingsrepresentant Ola D. Gløtvold i Engerdal. En 39 år gammel mann er siktet for å ulovlig å ha skutt bjørnen.
NRK Hedmark og Oppland

Tre jerver kan felles.
Hvis jerven gjør stor skade i saueflokkene også i sommer, kan tre av skadedyrene i Oppland felles.
Gudbrandsdølen Dagningen

Får ikke skyte kongeørn.
Kongeørn har spist av saueflokken til Magnus Søyland. Sauebonden har fått avslag på søknaden om felling. Bjørn Øfstaas mener bestanden av kongeørn er stor, og at det derfor bør diskuteres å ta ut skadedyr.
Gjesdalbuen

Mange farer lurer på skoleveien.
Skal rovdyr fortsatt være et kriterium for gratis skoleskyss på linje med trafikkfarlig skolevei? Ja, mener et splittet fylkesting, etter en debatt der også hund, katt, veps, hest og elg ble trukket fram som farer som kan skape frykt på skoleveien.
Halden Arbeiderblad

Jenter så bjørn på E6.
GRONG: I vel ett minutt så fire Grong-jenter en ungbjørn som satt i vegkanten på E6 på Snåsaheia.
 Trønderavisa

Augekontakt med bjørn.
Dei to kameratane David U. Johnson og Jostein Rogstad var på joggetur på Aurdalsåsen onsdag kveld då dei nesten braka i hop med sjølvaste Bamse Brakar.
 Avisa Valdres

Spänstig björn hoppade över gärdsgården och tog två får.

Länstidningen

Roaming Bears Concern South Jersey.
A recent spike in bear sightings in South Jersey is raising concerns. More and more bears are ending up roaming in backyards.
 WPVI News

 16 Juni 2005


Ulveboom i Sverige, reduksjon i Norge.
Mens ulvebestanden i Norge minker, vokser den med rekordfart i Sverige. Svenskene venter 50 prosent økning av ulveyngel, men i Norge blir det muligens ingen ulvekull i år.
Nationen

Han mötte björn - tre dagar i rad.
PORJUS. Björnmöten tre dagar i rad. Det fick ålderman Nils Walkeapää, i Porjus, uppleva. En av björnarna låg mitt på vägen vid Pakkobäcken. - Det har blivit så mycket björn i markerna att det hotar rennäringen. Nu kräver vi att 200 björnar redan till hösten ska reduceras i Norrbotten.
Norrl Socialdemokraten

Största björnen sköts i Jämtland.
Den sannolikt tyngsta björn som skjutits i Sverige i modern tid sköts i november i Jämtland i självförsvar. Hanen vägde 289 kilo.
Svenska Jägäreforbundet

Internationell träff för järvbitna.
Det första internationella symposiet om järv har hållits i Jokkmokk. Forskare från åtta länder har utbytt erfarenheter och vänt och vridit på allt som rör järven. – Det har kommit fram nya uppgifter – för en del var det till exempel nytt att det finns järv i Kina, säger järvforskaren Jens Persson.
 Nordbotten Kuriren

Björn slog älg farligt nära bebyggelse.
En björnhona slog en stor älgko någon gång under tisdagen mycket nära bebyggelsen i Linsell. Det var Toralf Rydell, som upptäckte älgkadavret när han vid 16-tiden var ute och rastade sina två hundar på en skogsstig alldeles bakom gamla prästgården.
Länstidningen

Meldte seg ut av Høyre i protest.
Leder i Åmot Høyre, Tollef Mykleby, fortviler over distriktspolitikken til Høyre sentralt og melder seg ut av partiet. Han møter fra nå av som partiløs i kommunestyret.
Østlendingen

Tre får i Los rivna av björn.
LOS I slutet av förra veckan dödades tre får av rovdjur i Los. En besiktningsman som kallades till platsen kunde konstatera att det fanns tydliga spår och spillning efter björn. En ansökan om ersättning för rovdjursrivna tamdjur har skickats till länsstyrelsen.
Ljusdals Posten

Rovdjur sänkte arrendepriset.
Karlskoga (JJ) Det höga rovdjurstrycket i Karlskoga/Degerfors jaktvårdskrets har inneburit att man lyckats förhandla till sig ett lägre arrende av markägaren Sveaskog.
Jaktjournalen

Varg i sikte möjligt i sommar.
Vargobservationer kan i sommar dugga tätt både i Sydösterbotten och i Österbotten. Orsaken är den bofasta vargflock som finns i Kristinestadsregionen.
Vasabladet

Woman flees bear attack
Londonderry, N.S. — Two black bears have been shot and killed in central Nova Scotia after one charged a woman as she hung out her laundry. “I heard this ungodly noise in the woods and my cats all stood up and they know when there's something wrong,” Venetia George of Londonderry said of Tuesday's attack.
The Globe and Mail

Calving season brings bear/elk conflicts.
Jasper Booster — An example of a common predator/prey struggle took place last week within view of guests at the Fairmont Jasper Park Lodge.
Jasper Booster

 15 Juni 2005


De uppvaktades av en närgången björn.
STRÖMSUND LT - Leif Nybacke höll upp cykeln som skydd när björnen med bestämda steg närmade sig honom vid vägkanten.
Länstidningen

Lam kan være drept av ulv.
Forrige søndag fant bonde Jan Ramsland på Espestad i Finsland sju lam bitt i hjel på innmarka si. I tillegg hadde seks lam forsvunnet. Statens Naturoppsyn fant bittmerker i skallen på alle lammene. Bittene stammer fra et stort hundedyr.
Fædrelandsvennen

Centerattack mot rovdjurspolitiken.
Centerpartiet går till attack mot den svenska rovdjurspolitiken. Partiet menar att besluten måste flyttas närmare de människor som berörs. – Jag tycker att lokalbefolkningen helt glömts bort i besluten gällande stora rovdjur. Berörda människor ute i landet måste få vara delaktiga i bestämmandet om rovdjuren, säger centerledaren Maud Olofsson.
Svenska Jägäreforbundet

NBS foreslår moratorium for ny erstatningsordning.
Norsk Bonde- og Småbrukarlag vil foreslå et moratorium (tenkepause) på 4 år for innføring av ny erstatningsordning for husdyr og tamrein. Begrunnelsen for dette er at ny teknologi for elektronisk overvåking av husdyr nå er i ferd med å bli utviklet. Et moratorium vil også være med å bidra til et lavere konfliktnivå, noe Stortinget har vektlagt meget sterkt. Også dette punkt vil bli utdypet og underbygget i denne høringsuttalelsen.
 Småbrukarlaget

Järvarna blir fler i Sverige och världen.
Fler vargar kan leda till att järven ökar i det svenska skogslandet. Döda vargar och lodjur ger näring för järven i dess arktiska hemländer. Nu inleds ett internationellt samarbete runt det minst kända av våra stora rovdjur.
 Svenska Dagbladet

Fäbodbrukare mötte varg och björn på buffringsvägen.
KRUPPA - Fäbodbrukaren Olof Sjeldrup, Skattungbyn, fick se både en varg och en björn när han på måndagen åkte tur och retur till fäbodarna Kruppa.
Södra Dalarnas Tidning

”Förbjud jakt med löshund”.
Sandvikens kommun vill förbjuda all jakt med löshund inom vargreviren.
Svenska Jägäreforbundet

Järvstammen minskar internationellt.
Det första internationella symposiet om järv någonsin pågår just nu i Jokkmokk. Järvforskare och andra järvintresserade från 12 länder träffas i tre dagar och utbyter bland annat kunskaper om järvbeståndet i olika länder.
 SR P1

Största björnen någonsin sköts i Hedeviken.
Den björn som sköts efter att ha tagit får i Hedeviken i Härjedalen förra hösten, är den största björn som skjutits i landet i modern tid.
 SR - Jämtland

 14 Juni 2005


Världens första järvkonferens.
JOKKMOKK. Världens första symposium om järv är i full gång i Jokkmokk.
Norrl Socialdemokraten

Betingede skadefellingstillatelser på store rovdyr 2005.
Rovviltnemnda for region 3 har fattet vedtak om skadefellingskvote på jerv, gaupe, ulv og bjørn.
Fylkesmannen i Oppland

Vargkoncentration kring Jörn och Norsjö.
Ett 30-tal säkra observationer av varg har gjorts i Västerbotten vintern 2004/2005. Vidare har 17 järvföryngringar säkrats.
Norra Västerbotten

Björnunge skjuten i Duvberg.
Under måndagskvällen sköts en av de närgångna björnarna i Duvberg. Björnen avlivades av länsstyrelsens personal. Det skriver Östersundsposten idag.
SVT

Register för lodjursjägare startas.
Den som tänker jaga lodjur i vinter måste registrera sig som lodjursjägare i Jaktregistret . En förutsättning för jakt är att Naturvårdsverket beslutar om lodjursjakt i länet där jägaren jagar. Registreringen kan börja i oktober.
Naturvårdsverket

Nyhet för lodjursjägare.
Den som vill jaga lodjur i vinter måste registrera sig som lodjursjägare i det vanliga Jaktregistret. En förutsättning för jakt är att Naturvårdsverket beslutar om lodjursjakt i länet där jägaren jagar.
Naturvårdsverket

Jackson med ulvefilm.
Oslo (ANB): «Ringenes herre»-regissør, Peter Jackson, skal lage en film om ulver, basert på en berømt kinesisk roman av Jiang Rong.
Halden Arbeiderblad

Glefser mot byråkratisk rovviltforslag.
Lars Bjaadal, leiar i det nyoppretta rovviltutvalet for Telemark, Aust-Agder, Buskerud og Vestfold, fresar mot eit byråkratisk forslag om å betale risikoerstatning for rovdyrskadar før det har skjedd angrep på husdyr.
 Vest-Telemark Blad

Kungen släppte loss ett lodjur.
Nu ska det bli lättare att bekanta sig med de stora rovdjuren. Eller vad sägs om att gå på björnexkursion och fika med vargar utanför fönstret. Det är bara en bråkdel av allt som går att göra på Rovdjurscentret De 5 stora i Järvsö.
Södra Dalarnas Tidning

De 5 stora lockade till folkfest.
Det blev en rejäl folkfest när rovdjurscentret De 5 stora i Järvsö invigdes på måndagen. Alla var där! Kungen, Lill-Babs, tusen Järvsöbor och fyra vargar.
 LJUSNAN

Så gör du om du möter en björn.
LYCKSELE. Allt fler björnar syns i skogen och i närheten av bebyggelse. När björnarna blir fler ökar även intresset för djuret.
Folkbladet

"Björnen reste sig på bakbenen framför bilen".
BJÖRNMÖTE. Björnfrossan sprider sig. Linda Boström 26, mötte två björnar på väg hem till Piteå efter ett besök i Nedre Storfors. - Den ene ställde sig upp framför motorhuven. Jag tror aldrig jag blivit så rädd, säger hon.
 Piteå-Tidningen

Ny nödvärnsrätt på gång.
Tydligare nödvärnsrätt vid rovdjursangrepp. Det aviserade jordbruksminister Ann-Christin Nykvist när hon förra veckan debatterade rovdjursfrågor i riksdagen.
Östersunds-Posten

 13 Juni 2005


Betingede fellingstillatelser på gaupe, bjørn og ulv 2005/2006. [pdf]
Med hjemmel i viltloven § 12, jf. forskrift 18. mars 2005 nr. 242 om forvaltning av rovvilt (rovviltforskriften) § 13, jf. §§ 1 og 3, gir Direktoratet for naturforvaltning (DN) med dette følgende betingede fellingstillatelser på gaupe, bjørn og ulv med gitte vilkår og avgrensninger i tid og forvaltningsregioner, jf. tab. 1-3. Myndigheten gis til de aktuelle fylkesmenn innenfor de ulike forvaltningsregionene. Der regionen omfatter flere fylker, forutsettes det nødvendig koordinering mellom fylkesmennene. Dette er særlig viktig i de tilfeller hvor det kun er/gjenstår en fellingstillatelse i området. Betingede fellingstillatelser kan iverksettes i flere områder samtidig.
DIRNAT

Närgångna björnar skapar obehag.
BJÖRNMÖTE. Förra veckan dödades en älgko av en björn ett stenkast från Eivor och Bosse Karlssons bostadshus i byn Timfors. - Så här nära bebyggelsen har vi aldrig tidigare sett björn, säger de.
 Piteå-Tidningen

Hareide ble møtt med kald skulder.
Ordfører Dag Rønning var motvillig vert da miljøvernminister Knut Arild Hareide åpnet nye nasjonalparker i Engerdal i helga. Rønning burde holdt seg hjemme, sier småbruker og turistvert Martin Waldal.
Nationen

Bikupor slaktade av björn.
En hungrig björn kunde inte låta bli två bikupor i Rutviksreveln. Björnen slog sönder kuporna och mumsade i sig all honung. – Det är andra gången på två år som jag råkar ut för det här. Och det visar att det finns för många björnar, säger biodlaren Sven Pettersson.
 Nordbotten Kuriren

”Vargskytt bör få fall prövat på nytt”.
Gräsöbonden Henrik Manfredsson, som av Högsta domstolen dömdes för att för att ha skjutit en varg, bör få sin sak prövad på nytt av HD. Det anser advokaten Stefan Lindskog som drivit ett parallellfall i Dals Ed upp till hovrätten.
 SR - Uppland

Järvsös nya turistattraktion.
Järvsö I dag invigs Rovdjurscentret De 5 stora av kungen. Järvsö får en ny turistattraktion med utställningar, hörsal, lektionssal, café och ett panorama ut mot vargarnas hägn på Järvzoo.
Ljusdals Posten

Björn dödade tre får i Orsa.
Tre får dödades av björn i Sandsjö på Orsa finnmark, natten till fredagen. Den björn som misstänks ha slagit fåren, har setts av flera personer i byn. Besiktningsman från länsstyrelsen i Gävleborg, Sture Nordlund från Edsbyn, berättar att det var helt klarlagt att det var en björn som dödat fåren.
 Borlänge Tidning

Peter Jackson to Produce "The Wolf Totem".
Beijing's Forbidden City Film Company and Peter Jackson's Weta Digital will jointly produce a haunting story about wolves.
CRI online

Skarpa vargkrav från jägarna.
Jägarnas Riksförbund irriteras över att regeringen med samarbetspartier ingenting gör kring de tilltagande problemen med varg och andra rovdjur.
 SR - Värmland

Ny nödvärnsrätt på gång.
Tydligare nödvärnsrätt vid rovdjursangrepp. Det aviserade jordbruksminister Ann-Christin Nykvist när hon förra veckan debatterade rovdjursfrågor i riksdagen.
Östersunds-Posten

Advokat begär resning av vargskyttsdom.
Advokaten Stefan Lindskog begär att Riksåklagaren ska begära resning av domen mot Gräsöbonden Henrik Manfredsson som för tre år sedan sköt en varg när denne var på väg mot kohagen. HD:s dom i december förra året var uppenbart felaktig, menar Stefan Lindskog.
Uppsala Nya Tidning

Vil fange fjellrev til avl.

NRK Trøndelag

 12 Juni 2005


Lodjur skrämmer barn.
Ett lodjur uppehåller sig i skogen vid träningsplanen Perjosvallen i Malungsfors. Då barnen cyklade hem genom skogen från fotbollsträningen så stod lodjuret och tittade på dem.
Södra Dalarnas Tidning

Rovdjurscentret i Järvsö invigs.
H.M. Konungen inviger Rovdjurscentret Med H.M. Konungen som invigare, Lill-Babs som värdinna och Östen med Resten som underhållare ser Rovdjurscentret De 5 Storas invigning ut att bli en riktig höjdartillställning. Nu är programmet för den efterlängtade invigningen 13:e juni spikat.
Utsidan

Møtte gaupa på Idd.
Haldenseren Thor Øivind Hansen har opplevd noe som svært få opplever, nemlig å treffe på et så sjeldent dyr som gaupa. Det skjedde i går da han var han på vei hjemover på den blågrønne veien. - Akkurat før riksgrensa fikk vi se gaupa ved veien, sier han.
Halden Arbeiderblad

Oenighet om lodjur.
Staten och länsstyrelserna har olika syn på hur många lodjur som bör finnas i Sverige.
 SR - Västernorrland

Trikinförekomst hos svenska lodjur.
Ett examensarbete i ämnet naturvårdsbiologi, SLU, i samarbete med Avdelningen för Parasitologi och Avdelningen för Vilt på SVA.
SVA

Man says bear attacked him in remote area of Cowlitz County.
OLYMPIA, Wash. - State wildlife agents are hunting for a bear that reportedly attacked a man in a remote area of western Cowlitz County.
KATU News

Bear attack victim upbeat as she recalls ordeal.
EDMONTON — As a rogue black bear tore the flesh from her skull, Julia Gerlach hoped only that she would die quickly.
CTV Canada

Woman Survives Terrifying Bear Attack.
EDMONTON, ALBERTA - She fought back, and she survived. Julia Gerlach, 27, didn't notice the black bear standing behind her until it was too late.
Komo News

LEKER MED ULVER.
Så nær, men ikke nærmere. Ulven bestemmer, det er han som fører an i leken. Ulven stirrer intenst på meg. Jeg flakker urolig med øynene før jeg legger hodet på skakke, ser forbi den og langsomt lukker øynene underdanig.
Vi Menn

Rovdjursplan för länet mottogs positivt.
Länsstyrelsens förslag till Naturvårdsverket om hur många rovdjur vi skall ha i länet har mottagits positivt. Enligt planen ska Östergötland kunna hysa runt 25 lodjur och en vargflock.
 SR - Östergötland

All makt til sentrale myndigheter.
Et ekspertutvalg har lagt fram forslag til en naturmangfoldlov som skal erstatte naturvernloven og deler av vilt- og fiskelovgivningen. Loven gir i tillegg generelle prinsipper for all naturforvaltning. Det betyr at loven vil kunne ha konsekvenser for all virksomhet på alt areal i Norge.
Nationen

 10 Juni 2005


Sak nr. 4 - ...om å inkludere grenseflokkene i bestandsmålet for ulv.
Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Inger S. Enger og Ola D. Gløtvold om å inkludere grenseflokkene i bestandsmålet for ulv (Innst. S. nr. 221 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:36 (2004-2005))
 Stortinget

Debatt om jaktlagstiftningen - se sak 16
Anf. 84 Jordbruksminister ANN-CHRISTIN NYKVIST (s): Herr talman! Rigmor Stenmark har frågat mig om jag avser att verka för en sådan ändring av 28 § jaktförordningen (1987:905) att det blir möjligt att fullt ut kunna skydda sina djur mot angrepp av rovdjur.
Sveriges Riksdag

Slipper åtal för tjuvjakt.
Collbergs egna uttalanden räcker inte som bevis. Tage Collbergs egna uttalanden i ett tv-program räcker inte för att bevisa att han jagat lodjur. Den fälla han visade upp i tv hade inga spår av lodjur. Därför har åklagaren lagt ned förundersökningen om grovt jaktbrott. Collberg är dock fortfarande misstänkt för jakthäleri.
Dala Demokraten

VF-artiklar vinklade till nackdel för rovdjuren.
Det påstås i en insändare nyligen att det är en alltför omfattande propaganda för rovdjuren. Men ser man till VF:s bevakning av ämnet de senaste åren, framträder en annan bild. Jägarna har till exempel dominerat insändarna, med sitt hat till rovdjuren.
 Värmlands Folkblad

Redder sjelden ulverase.
Den meksikanske gråulven er utrydningstruet. Veterinær Ragnar Thommassen laget nye valper.
Dagbladet

Bjørn drepte elg.
I et populært turområde på Helgeland har to av skogens største dyr har hatt en kamp på liv og død. Skogens konge tapte slaget.
 Nettavisen

Fikk unike jervopptak ved hytta.
Tre jerver har i hele vår vært trofaste gjester på åtet ved hytta til Kjell Horvli (59) i Dindalen. Det har gitt hobbyfotografen fantastiske videoopptak. Jeg har tenkt å sende inn en redigert video til Naturredaksjonen i NRK, ellers har jeg ikke store planer for hva jeg skal gjøre med opptakene, sier Horvli.
Nett OPP

Hugs å bruke naturoppsynet.
Når det blir funne skadde eller døde husdyr, er det avgjerande viktig at ein straks melder frå til den lokale rovviltkontakten i Statens naturoppsyn (SNO).
Hallingdølen

Mårhund observert i Skibotn.
For noen år siden ble en mårhund observert i Skibotn. Nå er den igjen sett.
Framtid i Nord

Nye tall for jervebestanden i Sør-Norge.
DNA-analyser av jervekskrementer innsamlet i 2004 har påvist 76 ulike individer av jerv i Sør-Norge (Nord-Trøndelag og sørover).
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag

Nu läggs jaktfallet ner.
Rovdjursdebattören Tage Collberg från Säter är inte längre misstänkt för olaga lodjursjakt med fälla. Det meddelar miljöåklagare Katarina Lindström och konstaterar att förundersökningen lagts ner i brist på bevis.
Mora Tidning

De klarade björnhundsprovet.
För mindre än två veckor sedan genomfördes ett jaktprov, där hundar testades på björn och det blev rena storbingon för deltagarna från Härjedalen.
Länstidningen

‘Proactive’ management better than reactive.

Whistler Question

Survivors felt grizzly 'was stalking us'.
CALGARY -- The grizzly that mauled a Canmore, Alta., woman to death on the weekend appeared to be hunting humans, survivors of the attack and at least one bear expert say.
The Globe and Mail

Judge to rule on aerial wolf-hunting program.
Anchorage, Alaska - The fate of the state’s aerial predator-control program is back in the hands of an Anchorage judge.
KTUU.COM

 09 Juni 2005


Collberg friad från tjuvjakt på lo.
Kammaråklagare Katarina Lindström har lagt ner förundersökningen om grovt jaktbrott vad gäller Tage Collberg i Säter som är ordförande i Sveriges Samarbetsforum i Rovdjursfrågor.
 SR - Dalarne

Regionala delmål för björn och lodjur.
De flesta länsstyrelserna har nu lämnat in förslag till regionala förvaltningsplaner för de stora rovdjuren björn, järv, lodjur och varg. Naturvårdsverket ska granska förslagen och samråda med länsstyrelserna om regionala delmål för björn och lodjur. Arbetet beräknas vara klart till årsskiftet.
Naturvårdsverket

Överbergsbjörn avlivas.
Länsstyrelsen tänker avliva en av björnarna vid Överberg utanför Sveg, om de fortsätter att uppehålla sig vid bebyggelsen.
SVT

Renägare tror att vargen lever.
KIRUNA. Pessinkivargen lever. Enligt Tomas Sevä, ordförande i Muonio sameby, sprider vargen skräck igen. - Vi har fått spåren bekräftade av länsstyrelsen och vi misstänker att det är samma varg, säger han.
Norrl Socialdemokraten

Uppgiften möts av tvivel.
KIRUNA. Uppgifterna om att Pessinkivargen lever mottogs med skepsis av miljöåklagare Lars Magnusson. - Man kan inte vara helt säker förrän DNA-prover gjorts, säger han.
Norrl Socialdemokraten

Naturvårdsverket JO-anmäls för Ringvattnetbeslut.
Naturvårdsverket har anmälts till Justitieombudsmannen, JO, för sitt beslut om skyddsjakt på vargen i Ringvattnet. Bakom anmälan står Riksföreningen för hänsynsfull jakt, RHJ.
Länstidningen

Lättare skjuta varg för att rädda sina husdjur.
TIERP - Man ska inte behöva se sina tamdjur rivas av varg innan man har rätt att skydda dem. Den viljeinriktningen uttryckte jordbruksminister Ann-Christin Nykvist i tisdagens interpellationsdebatt. - Kanonbra, säger riksdagsledamot Rigmor Stenmark, c, som är en av de ledamöter som driver frågan om bättre skydd av tamdjur.
Arbetarbladet

Nei til å gjøre grenseulven norsk.
Svenskeunion eller ikke: Ulv som har mer enn halvparten av reviret sitt i Norge, må regnes som norsk, foreslår Sp. Men i Stortinget er det bare Frp som er enig.
Nationen

Gaupe i hagen.
-Se, gaupespor! Fire år gamle Vilde Neverlien, på besøk hos bestemor og beste far Edda og Per Otto Neverlien på Vikerkleiva i Vikersund, kunne studere spor i blomsterbedet etter besøk av gaupe i hagen sent mandag kveld.
Drammens Tidende

Fyra älgkalvar övergivna i Ammer.
Ammer. På kort tid har fyra älgkalvar övergivits av sina mammor i närheten av Hammarstrand. Den senaste hittades i måndags, i ett dike.
Östersunds-Posten

Alaska staunchly behind wolf program.
Wolf killings more than double but fall short. Two hundred seventy-six wolves were killed in the second year of an expanded predator control program designed to increase moose and caribou numbers in five areas of Alaska.
 ESPN

Dry land habitat goes dry; animals pushed towards extinction.
BANGALORE: Not even a century ago, the planes in the foot of infamous Gopalaswamy hills near Gundlupet was a hunting ground for Cheetahs, which are now extinct in India. Slowly, the human invasion and expansion of agricultural activities took toll over the dry land habitat and like in other part of India, the magnificent hunter was pushed to extinction.
 newindpress

Bear chases Vernon woman into basement.
In the second such incident in two days, a black bear clawed its way into a house in Vernon on Wednesday morning, driving the frightened homeowner to barricade herself in the basement until police arrived.
New Jersey Herald

Now is the time to deal with a large wolf population before it’s too late.
When the Department of Natural Resources announced last month that Wisconsin is now home to an estimated 455 gray wolves — 14 percent more than a year ago and about 22 percent more than the population goal of 350 — I wondered whether to brag or complain.
Oshkosh Northwestern.

Bear attacks on the rise in Japan.
Tokyo, Japan, Jun. 8 (UPI) -- Asiatic black bears attacked 111 Japanese in 2004, nearly twice as many as in the previous year, the Mainichi Shimbun reported Wednesday.
The Washington Times

Bear raids kitchen but gets deadly reception.
Vernon, N.J. - This is the story of 'The Three Little Bears', gone terribly, terribly wrong. Margo Spilotras, of the Barry Lakes section of Vernon, N.J., went to investigate a strange noise in her kitchen yesterday, maybe thinking the neighbors' cat had somehow gotten in. Instead, she found a huge bear rummaging through her cupboards.
Record Online

 08 Juni 2005


Bjørn amok på gjesteværelset.
Svartbjørnen ramponerte familiens leilighet og skadet hunden. En svartbjørn raste inn i hjemmet til Karla Irving i Virginia i USA lørdag, og romsterte hårdhendt rundt i leiligheten i hele 40 minutter før den endelig kom seg av gårde, skriver nyhetsbyrået AP.
 Nettavisen

Nej till blyförbud och nja till skyddsjakt.
Blyförbudet i ammunition slår inte igenom 2008. Ett steg närmare skyddsjakt på rovdjur. - Med de känslorna lämnade vi riksdagshuset, berättade Kurt Borgh, distriktsordförande i Jägarnas riksförbund.
 Värmlands Folkblad

Spotlight debatt : Vargen [Real Player]
Debattdeltagare är Eva-Stina Berg, som har samlat in tusentals namn för att begränsa vargstammen, Bernt Nordman, verksamhetsledare för Natur och Miljö, Susanna Heinonen, aktiv miljövän som inte fruktar vargen och museichef Eirik Granqvist som vill se en realistisk vargpolitik. Debattledare är Stefan Backholm.
YLE News

Nya vargspår i Muonio.
LULEÅ, KURIREN - I fredags hittades nya vargspår nordöst om Pajala där en slaktplats hittades i vintras. Nu spekuleras det om Pessinkivargen, den varg som enligt länsstyrelsen sköts i vintras, verkligen är död. – Jag visste att de här spekulationerna skulle dyka upp, säger Bror Eriksson, viltspårare och naturbevakare. – Men jag var vid slaktplatsen, jag såg att spåren tog slut och jag såg blodfläcken.
 Nordbotten Kuriren

Berndt såg varg nära Gråsjön.
GRÅSJÖN LT - Fler vargar kan vara i farten i länet. I går, mitt på dagen, såg Berndt Arvidsson i Gråsjön en varghane när han var ute och körde bil.
Länstidningen

Björnvittring fick hunden att öka tempot.
Strömsund lt - I måndags när Ingemar Skarpås i Österåsen utanför Strömsund var ute och tränade sin hund Rufs, fick Rufs helt plötsligt en himla fart. Ingemar cyklade och hunden sprang på en motionsrunda efter Ljungbyvägen två kilometer söder om Österåsen.
Länstidningen

Vil hindre hijakt på jerv.
Naturvernforbundet mener hiuttakene av jerv må stanses.
NRK Nordland

Nok jerv – for lite bjørn, ulv og gaupe.
Jerven er den eneste av Norges fire store rovdyr som foreløpig har nådd det bestandsmål Stortinget har satt. Det er langt fram før bestandsmålene blir oppfylt for bjørn og gaupe, sannsynligvis også for ulv.
 Gårdsplassen

Jogger drept av grizzly-bjørn.
En kvinnelig jogger ble drept av en grizzly-bjørn i Alberta i det vestlige Canada søndag.
 VG

- Bruk av hijakt glir ut.
- Vi er vitne til en utglidning. Hiuttak av jerv introduseres gradvis som en ordinær beskatningsmetode. Det kan ikke godtas, sier leder Erik Solheim. Norges Naturvernforbund tar nå opp saken i et brev til Direktoratet for naturforvaltning (DN).
Norges Naturvernforbund

"Björnarna måste bort på ett eller annat sätt".
ÄLVROS LT - I en och en halv vecka har björnhonan med sina två årsungar uppehållit sig i omedelbar närhet av Inger och Håkan Berglunds jordbruksfastighet i Älvros.
Länstidningen

'Bears have more rights than we do'
CANMORE, Alta. -- Isabelle Dube, a well-known competitive mountain biker, was killed by a grizzly bear Sunday afternoon on a popular hiking trail while jogging with two friends, shocking residents in this mountain community 90 kilometres west of Calgary.
Canada.com

Møte i rovviltnemnda for region 4 - Østfold, Oslo og Akershus.
I møtet ble det vedtatt kvoter for betinget skadefelling av gaupe, ulv og bjørn, fastsatt rammer og kriterier for bruk av midler til forebyggende og konfliktdempende tiltak og bestemt at nemndsmøtene skal være åpne for allmennheten.
Fylkesmannen i Østfold

Sauer bitt ihjel.
Flere sauer er bitt ihjel i Finsland i Songdalen. Sju koppelam ble funnet skambitt og seks andre sauer er savnet.
NRK Sørlandet

Vill minska lodjurstrycket i länet.
Mindre lodjursstam i Gävleborg. Björn, varg, järv och kungsörnarna får växa. Gävleborg Minst femton lodjurskullar får födas i Gävleborgs län, beslutade länsstyrelsen i Gävleborg när den regionala förvaltningsplanen för rovdjur antogs på måndagen.
Halsinge Kuriren

 06 Juni 2005


Bear comes back, kills mom.
CANMORE -- A Canmore mother is dead after a grizzly attack on trails near SilverTip Golf Resort. Isabelle Dube was running on the Upper Benchlands Trail with two friends about 2 p.m. yesterday when the trio stumbled across Bear 99, a male grizzly that had been trapped and removed from the area only a week before.
 Edmonton Sun

Hvordan forebygge rovviltskade på sau og rein?
Den nye rovviltmeldinga som Stortinget vedtok i fjor legger det opp til økt ansvar for den enkelte husdyreier i å sikre dyra sine. Dette har utløst et økt behov for kunnskap om forebyggende tiltak, og Direktoratet for naturforvaltning har bl.a bedt Planteforsk Tjøtta om å bidra med.
 Planteforsk

Om lisensjakt og skadefelling av jerv.
Det er stor forskjell på begrepene 'jakt' og 'skadefelling' slik de brukes innen rovviltforvaltningen. Blanding av begrepene skjer ofte og gir stadig grobunn for misforståelser, sist i forbindelse med oppslag i media om mange ynglinger.
Fylkesmannen i Nordland

Nok jerv.
Jerven er den eneste av Norges fire store rovdyr som foreløpig har nådd det bestandsmål Stortinget har satt.
 VG

NY ERSTATNINGSORDNING: Slaktes av bøndene.
Miljøverndepartementets forslag til ny rovdyr-erstatningsordning blir kraftig kritisert av bøndene. Ordningen vil bli urettferdig, mener Nordland sau og geit.
NRK Nordland

Sterk økning av rovdyr.
Rekordmange jervevalper kan føre til en blodig sommer når to millioner sauer om få dager slippes på utmarksbeite.
Nationen

Krever felling av jerv og hannbjørner.
Jerv og streifende hannbjørner som dreper sau må kunne skytes per omgående, forlanger faglaga i landbruket. De forlanger også mer eksakte tall for antallet bjørn og ulv i Norge.
Nationen

Sterk kritikk mot forslag til ny rovdyrerstatning.
Bøndenes og reindriftsnæringens organisasjoner går sterkt imot forslaget fra Miljøverndepartementet (MD) om å utbetale «risikoerstatning» for rovdyrskader allerede før skader oppstår. Flere miljøvernorganisasjoner støtter forslaget.
 Adresseavisen

Bøndene frykter økt tap av sau.
Oslo (NTB): Hittil i vår er det registrert 50 jerveynglinger mot 47 i hele fjor. Bøndene frykter økt tap av sau på beite.
 Adresseavisen

Ulv eller sau i Norge.
Ulveforkjemperne er stadig ute i mediene, senest villmarkingen Lars Monsen som vil ha hundrevis av ulv i landet for så å jakte på dem.
 Bergens Tidende

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Inger S Enger og Ola D Gløtvold om å inkludere grenseflokkene i bestandsmålet for ulv.

 Stortinget

Wolves, Ticks, Send Michigan Moose Numbers Plummeting.
The moose population on a remote Lake Superior island is down sharply again this year. But the numbers of the moose's only predators—wolves—are holding steady, according to the latest figures from what may be the longest running study of any predator-prey system in the world.
National Geographic

Birger skrämde bort björn.
LOMSJÖKULLEN. En björn tog sig in hagen för att jaga häst. – Hade det varit en vuxen björn hade nog inte hästarna klarat sig, säger Birger Johansson som skrämde iväg björnen.
Folkbladet

 05 Juni 2005


Björnar håller byn i skräck.
NUSNÄS. Här går björnhonan helt orädd med sina ungar vid husknuten. Flera byar i Mellansverige lever nu i skräck för björnterrorn. I byn Nusnäs vågar man inte gå ut efter mörkrets inbrott. – Ska någon behöva bli dödad innan länsstyrelsen reagerar, säger Ulla Hanspers, 59.
Expressen

Glade kuer slippes ut i det fri.
I disse dager slippes hundrevis av sauer og kuer på sommerbeite. Men i Øvre Eiker er bøndene redde for at gaupa skal ta dyrene deres.
NRK Buskerud

Björn i Borås misstänks ha rivit kalv.
BORÅS. En björnhanne är på luffen i Boråstrakten. Vittnen såg den vid vägkanten sent i går natt. Björnen misstänks ha rivit och ätit på en kalv.
Expressen

Krav på möte: Utöka björnkvoten kraftigt.
Ett hastigt påkallat stormöte om den prekära björnsituationen i byarna runt Sveg hölls på torsdagskvällen i Ytterberg, där gamla skolan var fylld till sista plats.
Länstidningen

Bjørneskyttere slipper fengsel.
LIERNE: De to bjørnejegerne som skjøt og drepte Arvaslibinna i Lierne sommeren 2003, slipper fengsel dersom de blir dømt for å ha drept bjørnen når saken kommer opp for fjerde gang i retten til høsten.
 Adresseavisen

Rovdjursansvarig får jaga lodjur igen.
I november i fjol dödades fyra får och ytterligare tre skadades när ett lodjur attackerade fårbesättningen hos Ulf Ekholm, i Väse, som är rovdjursansvarig på Jägarnas Riksförbund.
 Värmlands Folkblad

Björn skjuten vid skyddsjakt i Särna.
En björnhona sköts vid 6-tiden på fredagmorgonen i Särna. Beslutet om skyddsjakten togs av länsstyrelsen, eftersom björnen långa perioder hade vistats inne i byarna Nordomsjön och Östomsjön.
SVT

Varg gick till attack mot hund.
Dala-Demokraten berättar om en händelse i byn Norra Bisen, där 63-årige Christer Ställberg och hans stövaren Odi blev angripna av en varg.
Länstidningen



Älg ut, vildsvin in.
Den svenska djurvärlden kommer att genomgå stora förändringar de närmaste 50 till 100 åren. Älg och rådjur kommer att minska rejält, medan fältharen och hönsfåglarna ökar. Den stora vinnaren blir vildsvinet som snart kommer att vara Sveriges vanligaste vilda klövdjur. – Redan år 2010 kan vi räkna med att vildsvinet är ifatt älgen, säger Johan Truvé, viltforskare vid Göteborgs universitet.
Norra Västerbotten

Nytt bidrag till Svenska rovdjursföreningen.
Svenska rovdjursföreningen med verksamhet i Linköping har fått sammanlagt 300 000 kronor i bidrag av Naturvårdsverket.
 SR - Östergötland

 02 Juni 2005


«Tam» jerv i Dindalen.
NÆRKONTAKT: – Det så ikke ut som om jerven var redd oss i det hele tatt. Vi gikk på veien og den satt på snøfonna like ved og betraktet oss, forteller Marta Ishol.
Nett OPP

Møte i rovviltnemnda for region 4 - Østfold, Oslo og Akershus.
Det ble den 10 mai avholdt møte i den regionale rovviltnemnda for Østfold, Oslo og Akershus. I møtet ble det vedtatt kvoter for betinget skadefelling av gaupe, ulv og bjørn, fastsatt rammer og kriterier for bruk av midler til forebyggende og konfliktdempende tiltak og bestemt at nemndsmøtene skal være åpne for allmennheten.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus

Svar på fråga om uppföljningen av jaktbrott.
Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att skärpa uppföljningen av jaktbrott.
Riksdagen

Flytt av naturvårdsjobb får dröja längre.
Idag tog miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet sitt beslut om utlokalisering av 60 jobb inom Naturvårdsverket till Östersund.
 SR - Jämtland

Skyt gaupa.
Da Bygdepostens nettutgave tirsdag var først ute med nyheten om at gaupa hadde drept igjen, følte vi at dette var gått for langt. Skjerp deg, gaupe! Hvis du ikke gir deg nå, kommer vi og skyter deg! Selv om Bygdeposten stadig leses av flere, er det dessverre lite trolig at opplagsøkningen gjør seg gjeldende i dyreriket. Derfor: Like mye som denne trusselen er tom, er den ment som en kraftig støtteerklæring til Midtfylkets sauebønder: De vil skyte. La dem få lov.
Bygdeposten

Rovdjuren beskrivs annorlunda av stadsmedier.
Olikheterna mellan hur rovdjur skildras i landsortens och städernas medier är så stora att man kalla det ”Skilda världar” säger Anna Havula i sin uppsats vid Umeå universitet.
 SR - Västerbotten

Vedtak om mer jervefelling i Nordland.
Direktoratet for naturforvaltning (DN) har vedtatt at en jervetispe med unger skal avlives ved såkalt hiuttak innenfor Storskog-Sjunkfjell reinbeitedistrikt i Sørfold i Nordland.
 Gårdsplassen

Färre lo-kullar - men vargstammen blir oförändradl.
GÄVLE/OCKELBO - Häromdagen fattade länsstyrelsen beslut om ny förvaltningsplan för rovdjur. Efter vilda diskussioner bestämdes att bara tillåta 15 nya lodjurskullar i stället för 20 som lagts fram som förslag. Däremot blev det inte något minskat antal föryngringar av varg - trots protester under mötet.
Arbetarbladet

Inte den bästa förberedelsen.
Jette Kvik och Åsa Johansson mötte björn när de var ute och värmde upp inför travlopp. BOLLNÄS Ljusdalsägde, Birgitta Nilsson och Claes Åsberg, kallblodstravaren Jette Kvik fick en dramatisk upplevelse när han tillsammans med en skötare var ute och värmde inför ett travlopp på Bollnäs i tisdags.
Ljusdals Posten

Jägare vill skjuta fler björnar.
NORRBOTTEN, KURIREN. Jägareförbundet i Norrbotten vill skjuta 50 björnar vid höstens jakt. Förra året beviljade Naturvårdsverket att 20 björnar skulle få skjutas. – Björnstammen har ökat rejält den senaste tioårsperioden, säger jaktvårdskonsulent Björn Sundgren.
 Nordbotten Kuriren

Motade varg med krycka.
BISEN - Sent på måndagskvällen var Christer Ställberg i Bisen ut och rastade sin hund. På gården reagerade hunden på ett djur som stod utanför huset. Det visade sig vara en varg och när den blev nyfiken motade Christer Ställberg undan den med sin krycka.
 Borlänge Tidning

Järvsymposium i Jokkmokk.
Järv förekommer på hela det norra halvklotet, men kunskapen om detta stora rovdjurs biologi och bevarande är bristfällig. Därför anordnar nu rovdjursforskare historiens första internationella järvsymposium i Jokkmokk. SLU:s institution för naturvårdsbiologi är med och arrangerar.
 Newsdesk

Grizzly spares bear hunter.
Caught with his pants down, a Flathead Valley bow hunter recently survived a violent encounter with a mother grizzly bear east of Hungry Horse Reservoir.
 The Daily Inter Lake

Fler björnobservationer än i fjol.
Över 100 björnobservationer i år. Mycket björn på norra sidan av Ljusnan.
Ljusdals Posten

 01 Juni 2005


Det finns fler björnar än väntat i Västernorrland.
Det finns ungefär 160 björnar i Västernorrlands län. Stammen är klart störst i inlandet väster om stambanan medan den är ganska gles vid kusten. Det visar de DNA-analyser av björnspillning som gjorts med hjälp av ett franskt laboratorium.
Tidningen Ångermanland

Djurägare har tröttnat, vill skjuta varg och lo.
Fem djurägare som bor inom Forshyttereviret vill ha tillstånd att skjuta vargparet som tagit tamdjur i området. En djurägare i Ölmhult, Väse, vill ha förnyat tillstånd till jakt på ett lodjur som uppehåller sig kring gården.
 Värmlands Folkblad

LRF kräver ny rovdjurspolitik.
Den nuvarande rovdjurspolitiken kan inte försvaras och måste ändras -snabbt! Det kräver Lantbrukarnas Riksförbunds förbundsstämma i ett uttalande riktat till regeringen.
SVT

Renägare får ersättning för dödsstört.
Ägarna till dom 140 renar som i mitten av april dödsstörtade 600 meter från fjället Kaskaivo i Jokkmokks kommun får ersättning av Sametinget.
SVT

Felte jervetispe med valp.
Statens Naturoppsyn skjøt mandag kveld en jervetispe og valpen hennes i Sørfold, fordi det har vært store tap av rein i området.
NRK Nordland

Fellingstillatelsen på gaupa er forlenget.
Gaupe gjør fortsatt skade på sau på beite i Modum. Fellingsstillatelsen er derfor forlenget til og med 5. juni
Fylkesmannen i Buskerud

Stortingsflertallet vil ikke ha omkamp om ulven.
Stortingsflertallet vil ikke ha omkamp om ulvebestanden. Senterpartiet får bare støtte fra Fremskrittspartiet for forslaget om å inkludere grenseflokkene i bestandsmålet for ulv.
 Stavanger Aftenblad

Rovviltskader er myndighetenes ansvar.
Norges Bondelag kan ikke akseptere at ansvaret for å finne forebyggende tiltak overføres fra miljømyndighetene til husdyreierne. Det går fram av høringssvaret til forslaget om forskrift om husdyrerstatning for rovviltskader.
 Gårdsplassen

Rovviltnemda i region 2 - PROTOKOLL FOR MØTE 23.05.2005.

Fylkesmannen i Buskerud

Regional rovviltforvaltning fra Aust-Agder til Buskerud er oppe og går.
I et møte i Rovviltnemnda for Region 2 nylig, ble det drøftet flere viktige saker som vil få betydning for den regionvise rovdyrforvaltningen
Fylkesmannen i Buskerud

Många byar har fått besök av björnar.
SVEG LT - Det stora samtalsämnet de senaste veckorna i Härjedalen har varit den björnexplosion som förekommer i landskapet.
Länstidningen

Rovdjurskritiken bar frukt.
Minskning av lodjursstammen, i den regionala förvaltningsplanen för rovdjuren.
Hudiksvalls Tidning