Rovdyrnyheter januar 2005

 

 31 Januar 2005


Ulvejakta er over.
Ulvejakta i Hedmark er over. Den femte og siste ulven ble skutt i Løten mandag ettermiddag.
NRK Hedmark og Oppland

I morgen er det gaupas tur.
Ulven har allerede vært jaget i tre uker, i morgen er det gaupa sin tur til å frykte jegerne i skogen.
 VG

- Trygt å slippe harabikkja.
På grunn av ulven har ikke John Smedbakken jaktet hare i Koppang Utmarksområde siden 1997. I helga kunne han endelig slippe bikkja trygt løs i terrenget igjen.
Østlendingen

Fjerde ulven ble felt i Åmot.
Tispa i Åstadalsparet falt i Fiskebekklia sør i Åmot i skumringen lørdag ettermiddag. Det var en kvinnelig jeger fra Ringsaker som felte ulven. - At jeg skulle råke på å få skyte ulv, det hadde jeg ikke i mine villeste fantasier tenkt meg, sier hun.
Østlendingen

Slakter ulvejakta.
Tidligere direktør i Direktoratet for Naturoppsyn (DN), Stein Lier-Hansen, går skarpt ut mot sine egne.
Østlendingen

100 år tilbake.
Tirsdag 31. januar 1905. De graadige ulveflokke, som streifede om her i Valdres for en halvhundrede aar siden, til stor plage og adskillig skade for befolkningen, har vi nu i lange tider været forskaanet for.
 Avisa Valdres

Internasjonale reaksjoner mot den norske ulvejakta.
Nordiske natur- og miljøvernorganisasjoner ber Miljøverndepartementet stanse lisensjakta på ulv. - Vi er glade for denne solidariteten. Ulven trenger all støtte den kan få, sier leder Erik Solheim i Norges Naturvernforbund.
Norges Naturvernforbund

Ulv skutt ved Åsta.
Ulvejegerne har skutt ulv nummer fire i nærheten av Åsta i Hedmark.
 Dagbladet

Ingen gaupejakt i Troms.
BALSFJORD: Gaupejakta er avlyst for Troms i år. Det ble utfallet etter fylkesmannens vurdering av den nåværende gaupebestanden i fylket.
Avisen Nye Troms

Vil ha mer presis gauperegistrering.
Saltdal: - Registreringen av gaupebestanden er for tilfeldig i dag. Nå vil vi gjøre noe med det, og vi har søkt om midler for å gjennomføre et kurs i gaupetaksering.
Saltenposten

Vargspår.
Ny bok vill lära oss leva Ny bok vill lära oss med vargen och förstå den alt. att leva med vargen.
Dala Demokraten

Jordbruksministern: Komplicerat att ändra jaktlagstiftningen.
Efter högsta domstolens fällande dom mot vargskytten på Gräsö har flera röster höjts för en snar förändring av jaktlagstiftningen. Men jordbruksminister Ann-Christin Nykvist menar att frågan är komplicerad och kan inte svara på när eller om en sådan förändring kan komma till stånd.
Uppsala Nya Tidning

Björnen – välgjort om vårt största rovdjur.
Björnen är kanske det mest fascinerande rovdjur vi har. När jag ser Hasse Janssons vackra akvareller är det teddybjörnens mjuka päls och outgrundliga, ändå förstående ögon som kommer mig till mötes. Fast det är nog inte så han tänkt.
Uppsala Nya Tidning

Finns plats för fler lodjur i skogarna.
NATURVÅRD: Skogarna i norra Dalsland kan inte hysa så många lodjur till. Rådjuren räcker inte till. Men i resten av Västra Götaland finns det gott om både mat och utrymme.
 Trollhättans Tidning

Fria men misstänkta.
De två män som under veckan suttit anhållna för annadagens tjuvjakt på varg i Sörby utanför Hagfors har frigivits. Åklagare och polis anser inte att de kan försvåra den fortsatta utredningen genom frigivningen. Men misstankarna om grovt jaktbrott har trots detta inte förändrats.
 Värmlands Folkblad

 28 Januar 2005


Når avisene roper ulv, ulv.
For mange lokalsamfunn er ulven en stor utfordring, spesielt for dem som driver med dyr på utmark. Er det mulig for en lokalavis å unngå å bli påvirket når våre nære omgivelser er rammet?
Østlendingen

Svar på fråga om Norges vargpolitik.
Sven-Erik Sjöstrand har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av Norges vargpolitik. Norges beslut innebär att fem vargar av den skandinaviska stammen får skjutas. En sådan förvaltningsåtgärd innebär ett svårt ingrepp i den redan hårt ansatta skandinaviska vargstammen. Jag delar Sven-Erik Sjöstrands uppfattning att ett så stort bortfall av individer är allvarligt ur bevarandesynpunkt.
Riksdagen

Stanser ikke ulvejakt.
Oslo Byrett vil ikke gripe inn straks overfor jakta på det gjenlevende ulveparet i Hamar-Løten-området.
 Adresseavisen

- Ulven ikke truet av jakt.
Direktoratet for naturforvaltning (DN) avviser kritikken av ulvejakten.
 Adresseavisen

Rådførte seg ikke om ulvejakt.
Norske myndigheter rådførte seg ikke med forskere eller svenske myndigheter før ulvejakta i Hedmark. Den svenske miljøvernministeren krever nå et tettere samarbeid med Norge om forvaltningen av den skandinaviske ulvestammen.
 Forskning.no

Ulven, Rødhette og virkeligheten.
Igjen jaktes det ulv i Østerdalen - til svenskenes og andres ergrelse. Men ulven har også ynglet som aldri før i nyere tid. 13 dokumenterte ynglinger i Sverige og Norge er ny rekord etter re-introduksjonen i Skandinavia.
 Forskning.no

Ulvejakt vekker internasjonal oppsikt.
Norge skyter ulv igjen. I utlandet vekker norsk rovdyrpolitikk stor oppsikt. Svenskene raser og EU uttrykker stor skepsis. En samlet natuvernbevegelse er i fyr og flamme. Her er en oppsummering av det som har skjedd den siste tida.
 Forskning.no

Innavl blant skandinavisk ulv.
Den skandinaviske ulvestammen ble utryddet rundt 1970. Dagens populasjon stammer fra kun tre individer som vandret inn fra øst for 15-20 år siden. Uten friskt blod, kommer innavl til å skape problemer for bestandens overlevelse.
 Forskning.no

Sjekket ikke om ulvene er innvandrere.
Den skandinaviske ulvebestanden sliter med et innavlsproblem. Innvandrerulver kan derfor ha stor betydning. Norske myndigheter har ikke tatt seg bryet med å sjekke om det nye ulveparet det jaktes på nå bærer verdifullt friskt blod.
 Forskning.no

Truer jakta ulvebestanden?
Norske myndigheter hevder ulvejakta som pågår i Hedmark ikke setter bestandens overlevelse i fare. Stemmer det?
 Forskning.no

Både varg och lo kring Fellingsbro.
Jägarna i Frövi, Fellingsbro och Rockhammar med omnejd har de senaste åren hävdat att rovdjuren i trakten ökat. Men forskarna har inte varit av samma uppfattning.
 Nerikes Allehanda

Inte svårt för lodjuren att ta sig in.
Fårägarna har drabbats så här hårt av lodjuren genom att de inte haft ett rovdjurssäkert fårhus.
Södra Dalarnas Tidning

Lodjur rev får - igen.
I skydd av mörkret natten till torsdag slog lodjuren till mot fåren igen. För femte gången på ett halvår tog de sig in i fårhuset och dödade två tackor och två lamm. Med resultat att av de 31 unika pälsfåren i Lunån återstår nu bara åtta skärrade djur.
Södra Dalarnas Tidning

Massiva protester.
Totalt blev det mer än 2 000 personer som skrev på protestlistorna för den 42-årige mannen från Filipstad, som på kvällen den 10 maj 2003 sköt ett lodjur på sin villatomt.
 Värmlands Folkblad

Vargen blir tevekändis.
Nu kommer den smått berömda vargen i Ringvattnet att bli tevekändis. Det populära programmet Mitt i Naturen har lyckas filma vargen under flera minuter.
Länstidningen

 27 Januar 2005


Jegerne er på spor av ulven.
Ulvejegerne mener Direktoratet for Naturforvaltning (DN) burde overta ulvejakta, og fnyser av at miljøvernorganisasjonene trekker inn rettsapparatet.
Nationen

"Libben" kom heim att.
Denne sauen var sakna med sine 2 lam då ulven tok eit lam ved Tunnebølknuten sør for Bjørnestadvatnet. Som lam var den koppelam og kunne springe etter ei av jentene våre kor som helst ute som inne. Den er fødd i 1999, så i april vil den bli 6 år.
 Sirdølen

Stans ulvejakta!
Direktoratet for naturforvaltning (DN) vedtok 6. januar at hele fem ulver av en totalbestand på 18-25 dyr kan skytes under lisensjakt.
WWF

Stortinget ut mot Sverige.
Hold fingrene fra fatet! Utidig innblanding! Ulvejakt-kritikken fra Sveriges miljøvernminister har satt sinnene i kok på Stortinget.
 Aftenposten

Sauebonde nær spist av ulv.

NRK

Hareide ønsket til Pasvik.
Flere organisasjoner i Pasvik ønsker at miljøvernminister Knut Arild Hareide skal komme på befaring i bjørneområdene i Sør-Varanger.
NRK Finnmark

Organiserer gaupejakt.
I går, onsdag, ble det organisert gaupejakt i Bindal, etter at fylkesmannen hadde gitt en ekstra fellingstillatelse. Reineierne frykter nye tap, med gaupe like ved reinflokken.
Brønnøysund Avis

– Ni av ti nordmenn mener noe om jakt på rovdyr!
Det slår Espen Stokke fra Årnes fast. Han har skrevet en masteroppgave om nordmenns holdninger til jakt. Men de siste årenes rovviltdebatter har ikke endret nordmenns holdninger.
 Raumnes

Varg i Töva.
Örjan Elfström som kör för Holms Taxi kom längs E14 i höjd med Töva då han gjorde den spännande upptäckten: En varg.
Sundsvall Tidning

Björnen sover inte.
I Falutrakten verkar ett par nallar vara i gång, mitt i vintern. På tisdagens morgon mötte Åsa Pers en av dem, hon blev förtjust, men hästen tvärnitade.
Södra Dalarnas Tidning

200 vargar väcker ilska.
Rovdjurspolitiken i Norden måste bli bättre och mer överensstämmande. Det menar centerpartistiske riksdagsledamoten Jörgen Johansson från Arboga.
 SR - Västmanland

Stoppa den norska vargjakten!
I förra veckan ställde Sven-Erik Sjöstrand, riksdagsledamot (v), en fråga till miljöminister Lena Sommestad med stark kritik mot norsk vargpolitik
 Vänsterpartiet

Hellre vargar än älgar.
MÖLNDAL: Ingen rädder för vargen här. Miljöskyddsnämnden i Mölndal välkomnar såväl varg som lo inom kommungränsen på bekostnad av älg och rådjur.
Göteborgs-Posten

Vill ha pistol till skydd mot rovdjur.
Vargmotståndaren Folke Tomtas Johansson från Vittsjön på Bollnäs finnskog söker nu vapenlicens för pistol - för att skydda sig mot vargar och andra rovdjur. Och han hoppas få låna eller hyra ett vapen av polisen tills vargen har utrotats.
 LJUSNAN

Ovanåker har största rovdjursmotståndet i länet.

 LJUSNAN

Rovdjursdebatt på jaktvårdskretsens årsmöte.
Just nu finns mycket älg i markerna, och det gillar jägarna. Höstens älgjakt har därför gått mycket bra. Det konstaterades på tisdagens årsmöte i Ljusnarsbergs jaktvårdskrets.
Bergslagsposten

Svar på fråga om avskjutning av varg.
Åsa Domeij har frågat mig om jag avser att begära att den norska regeringen inställer avskjutningen av varg till dess att en konsekvensutredning av vad den norska vargpolitiken innebär för Sveriges möjligheter att få till stånd en livskraftig vargstam inom Sveriges gränser har gjorts
Riksdagen

Retten griper ikke inn nå.
Oslo Byrett vil ikke gripe inn straks overfor jakta på det gjenlevende ulveparet i Hamar - Løten-området. Naturvernorganisasjoenens krav om jaktstans - 'midlertidig forføyning' - blir ikke vurdert i retten før kanskje tirsdag i neste uke.
WWF

Kan felle fire gauper i Buskerud og nordre Vestfold.
Fylkesmennene i Buskerud og Vestfold har besluttet at det i 2005 til sammen kan felles fire gauper i Buskerud og kommunene Hof, Holmestrand og Sande i Vestfold.
Fylkesmannen i Vestfold

Gaupejakt likevel.
Tre gauper kan skytes i Buskerud.
 Laagendalsposten

Ulvejakt over alle grenser.
Selv etter massiv kritikk fra både fagmiljø og Sveriges miljøvernminister, nekter Miljøvernminister Knut Arild Hareide fortsatt å stoppe den meningsløse og fulltsendig ukontrollerte ulvejakta i Østerdalen. Jegerne har hittil skutt tre ulver, hvorav en 'tilfeldigvis' var ledertispa i den flokken som IKKE skulle skytes, og som ikke har spist en eneste sau på mange år.
Greenpeace

Fastsetting av kvote på jakt av gaupe i Oslo og Akerhus 2005.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus åpner med hjemmel i ”Forskrift om forvaltning av bjørn, jerv, ulv, og gaupe av 30. juni 2000”, for kvotejakt på gaupe i Oslo og Akershus.
Fylkesmannen i Oslo og Akerhus

Det blir jakt på gaupe i år – kvoten er på eitt dyr.
Jakttida er frå 1. februar og ut april månad. Fylkesmannen oppmoder sterkt om ikkje å jakte på den einaste familiegruppa vi har i fylket, som held til i Bygland.http://www.fylkesmannen.no/fmt_hoved.asp?tgid=3148&gid=3173&amid=1134791
Fylkesmannen i Aust Agder

Seks gauper kan felles i Telemark og søndre Vestfold.
Fylkesmennene i Telemark og Vestfold har vedtatt at det kan felles til sammen seks gauper i Telemark og Vestfold-kommunene Larvik, Lardal, Andebu og Re.
Fylkesmannen i Vestfold

Rovdjursdebatt på jaktvårdskretsens årsmöte.
Just nu finns mycket älg i markerna, och det gillar jägarna. Höstens älgjakt har därför gått mycket bra. Det konstaterades på tisdagens årsmöte i Ljusnarsbergs jaktvårdskrets.
Bergslagsposten

Ringvattnetvargen nu dubbelt så dyr.
För en dryg vecka sedan uppskattade länsstyrelsen att vargen i Ringvattnet, norr om Strömsund, dittills kostat runt 100 000 kronor i bevaknings- och skrämselinsatser. Nu har den blivit minst dubbelt så kostsam.
 SR - Jämtland

Varg på E4 i Njurunda.
Vargen blockerade Mats Åhmans väg, när han var på väg från Njurunda mot Sundsvall i morse vid niotiden. — Jag höll på att köra på den. Den sprang rådvill omkring på E 4:an vid Nolbyviadukten. Sedan stannade den upp och bara stirrade, säger han.
Sundsvall Tidning

Ytterligare en anhållen.
aktkamrat till tidigare anhållen finkades i går - vargjakt på väg att klaras upp.
 Värmlands Folkblad

 26 Januar 2005


Hareide tar kritikken til etterretning.
Miljøvernminister Knut Arild Hareide tar kritikken fra sin svenske kollega til etterretning, men understreker at politikken omkring norsk ulvejakt ble vedtatt av Stortinget
 Nettavisen

Ulv og får.
Ulvens herjinger er et hett debattema i indre strøk av Østlandet. Like sikkert som det blir vinter kommer spørsmålet om ulven skal leve eller dø etter å herjet i saueflokkene over lang tid. Debatten er alltid følelsesladet og striden mellom bønder og grunneiere på den ene siden og naturvernere, som regel med støtte av Fylkesmannen, på den andre siden, er uforsonlig.
Farsund Avis

EU mot ulvejakt.
Svenskene raser. EU-kommisjonen er skeptisk. Miljøbevegelsen tar ut søksmål mot staten. Presset mot miljøvernministerens ulvejakt øker.
 Aftenposten

Ulvefelling vinteren 2005.
Den 6. januar 2005 vedtok Direktoratet for naturforvaltning lisensjaktkvote på til sammen fem ulv i Hedmark. Jakta finner sted i perioden 8. januar til 15. februar 2005. Dette vedtaket ble påklaget av Norges Naturvernforbund, WWF-Norge og Foreningen Våre rovdyr.
Miljøverdepartementet

Ønske om dialog og samarbeid om rovviltforvaltningen.
- Visst er vi uenige på en del punkter, men vi ønsker og er avhengig av en god dialog og samarbeid om rovviltforaltningen, sier leder i Norges Bondelag, Bjarne A. Undheim. Tirsdag møtte Bondelaget miljøvernminister Knut Arild Hareide. Temaet var nettopp rovviltforvaltning og forskriftene som er foreslått eter Stortingets behandling av rovviltmeldingen.
 Bondelaget

Finland borde ha minst 500 vargar.
Norrmannen Stein Arnesen vill ha fler vargar i de finländska skogarna. Men han tycker också att det ska vara tillåtet att skjuta rovdjur som uppträder hotfullt.
 Hufvudstadsbladet

Hareide vil fortsette jakta.
Oslo byfogdembete har mulighet til å stanse ulvejakta allerede i dag, men miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) lar seg ikke stanse av at jakta skal behandles i rettsapparatet.
Nationen

Vilt i retten.
Byfogden passer bedre til vielser enn rovdyrpolitikk
Nationen

Finland støtter ikke svensk ulvekritikk.
I går sa den svenske miljøvernministeren til Nationen at ikke ett eneste EU-land godtar norsk ulvepolitikk som akseptabel. – Jeg har ikke grunnlag for å kritisere Norge, sier den finske landbruksministeren i dag.
Nationen

"Ulv" kan ha vært jämthund.
Den siste tida har flere personer sett en angivelig radiomerket ulv på Herre i Bamble. Etter alt å dømme var det en jämthund de så.
 Varden

Björn och lo är populära rovdjur.
Lo och björn är de mest populära rovdjuren i Dalarna. När det gäller den allmäna synen på vargen kan man konstatera att den är hårdare.
Dala Demokraten

Tre gauper kan felles i Østfold.
Tre gauper kan felles i Østfold i 2005. Det har Fylkesmannen i Østfold bestemt. Av de tre kan et voksent hundyr felles.
NRK Østfold

Har sett spor av gaupefamilier.
Sist helg ble det sett spor etter gaupe med unger både i Svene og Nore.
 Laagendalsposten

Rovdjur retar norrlänningar.
Motståndet mot rovdjur är mycket stort på flera håll i Norrland. Det visar den hittills största attitydundersökningen om norrlänningarnas syn på varg, björn, lo och järv.
 SR - Vetenskapsradion

49-åring anhållen för grovt jaktbrott.
Annandagens tjuvjakt på varg öster om byn Sörby i Hagfors kommun kan vara på väg att lösas. En 49-årig ortsbo greps och anhölls på tisdagen misstänkt för grovt jaktbrott. Flera personer kommer att höras.
 Värmlands Folkblad

Forskare tror på varg-flytt.
Vargen i Ringvattnet har nu 12 dar på sig att ge sig av från byn och därmed undgå en trolig avlivning.
 SR - Jämtland

Vargen i Ringvattnet vägrar att flytta.
Inte heller söndagens försök att skrämma bort den omtalade vargen från Ringvattnet lyckades.
Länstidningen

 25 Januar 2005


Staten stevnet for ulvejakta.
Miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) vil ikke kommentere stevningen norske naturvernere tirsdag tok ut mot staten på grunn av ulvejakta i Hedmark.
 VG

Ros och ris till rovdjurspolitiken i unik undersökning av FjällMistra.
Majoriteten av dem som lever där rovdjuren finns är positiva till rovdjurspolitiken, men det finns betydande minoriteter lokalt som är kritiska. Svensken känner mest för lodjur, minst för järv. En stor majoritet av de svarande anser att ansvaret för rovdjursförvaltning i första hand ska ligga på Naturvårdsverket. Även länsstyrelserna får bra betyg.
Naturvårdsverket

Krever norsk-svensk ulveunion.
– Det finnes ikke ett eneste EU-land som er villig til å akseptere Norges rovviltpolitikk, slår Sveriges miljøminister Lena Sommestad fast.
Nationen

Rovdyrvennene våkner.
Den norske miljøbevegelsen taper kampen om ulven på hjemmebane. Nå samles rovdyrvennene i bunn og mobiliserer sine utenlandske søsterorganisasjoner.
Nationen

Ulvebråk i Sverige: Skyter ulv med gummikuler
En innpåsliten hannulv med verdifullt genmateriale terroriserer den svenske bygda Ringvattnet like ved norskegrensa. Nå skal den skytes med gummikuler.
Nationen

Rally-Martin gir opp ulven.
Det blir verken fjernadopsjon av ulv eller offentlig irettesettelse av miljøvernministeren i år. Martin Schanche har gitt opp håpet om ulv på norsk jord.
Nationen

SV krever stans.
Sosialistisk Venstreparti (SV) ber miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) stanse ulvejakten inntil han kan redegjøre for resten av bestanden. Det er nye toner fra partiet.
Nationen

Gaupe tok tre rein på ett døgn.
I løpet av ett døgn tok gaupa tre rein av i Bindal. Rovdyr herjer heilt ned til tettbebyggelsen på Terråk.
Brønnøysund Avis

– Må ha gaupejakt også i Numedal.
– Tapet av lam på beite er så stort at det må jaktes på gaupe.
 Laagendalsposten

Ulvens forkjemper fra Valnesfjord.
Oslo: Du har kanskje sett han på TV i det siste. Ener Borg (44) er leder av fellesaksjonen for ulv. Borg bodde i Valnesfjord fra 1976 til 1986, og han er stadig på besøk hos sin stefar, Odd Haabet.
Saltenposten

Kräver svar om bojkotten.
Var står egentligen Jägareförbundet Gävle-Dala i den pågående bojkotten gällande eftersök av trafikskadat vilt.
Södra Dalarnas Tidning

Kvotejakt på gaupe i Østfold 2005.
Tildelt kvote fra jaktstart er 3 dyr herav 1 voksent hundyr. Det er fastsatt restkvote på 1 dyr som kan tildeles under jakta dersom det påvises større bestand gjennom dokumentasjon av nye familiegrupper.
Fylkesmannen i Østfold

 24 Januar 2005


Norge nest best på liste som rangerer miljøvern.
Finland, Norge og Uruguay innehar de tre øverste plassene på en liste som rangerer hvilke land som er best på miljøvern.
 Aftenposten

Slipper sau i ulveland.
4000 sauer kommer trolig til å bli sluppet ut på beite ved Koppangskjølen etter at ulveparet der nå er skutt.
NRK Hedmark og Oppland

Traff jerven fra hytteveggen.
Fra 90 meters avstand traff Leif-Oskar Strøm fra Saltdal en jerv på 13 kilo. Lisensjakta pågår frem til 15. februar.
Jeger hund og våpen

Nære på for jegerne i Åmot: Hadde ulven på kornet.
I går formiddag hadde jegerne de to siste ulvene i jaktkvoten på skuddhold sørvest i Åmot kommune. Det ble løsnet ett skudd, men ulvene slapp unna. Samtidig varsler en samlet miljøbevegelse at den vurderer å gå til rettssak mot staten på grunn av ulvejakten.
Nationen

Fikk uventet hjelp av ulveaktivistene.
Ved 14-tida lørdag falt den tredje ulven. Ulvevernere skremte Koppang-hannen rett inn i ringen av jegerne som sto på post nord for Hornset i Rendalen.
Østlendingen

- Påkjørt av ulvejegere.
Ulveaksjonister og jegere beskylder hverandre for å oppsøke konfrontasjoner. Aksjonist Caroline Akerjordet (23) sier hun ble påkjørt av ulvejegere ved Rena i går.
 VG

Ensom ulv i Østfold-skogene.
I flere år har det bare vært en eneste, ensom ulv i skogtraktene i Østfold og søndre deler av Akershus. Ulveforsker er overrasket over at den ikke får hannlig selskap.
 Aftenposten

Hareide står imot presset.
WWF og generalsekretær Rasmus Hansson er på krigsstien. Miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) må tåle kraftig kritikk for ikke å ha avblåst jakta på ulv i Hedmark, etter at jegerne før helga skjøt tispe nummer to, og senere også en tredje ulv. WWF hadde helst sett at det ikke ble felt en eneste ulv, og at Hansson øker støynivået etter at fellinger er gjennomført, overrasker vel ingen
Gudbrandsdølen Dagningen

Ulv nummer tre felt under lisensjakt.
En hannulv ble felt under lisensjakt i Rendalen kommune sist lørdag innenfor lisensjaktområde nord. Den felte ulven er den såkalte Koppangshannen. Kvoten er nå fylt, og jakta er avsluttet i lisensjaktområde nord. Det er fortsatt åpent for jakt på to dyr i lisensjaktområde sør.
DIRNAT

Ulvejakt.
Ulvejakta i Østerdalen har på ny satt sinnene i kok over vår forvaltning av rovdyrpolitikken. Det som skulle være et brukbart politisk kompromiss, har utløst ny strid da kompromisset skulle praktiseres. Det viser hvor vanskelig det er å forene naturverninteressene og landbruksinteressene. At Sverige har en helt annen forvaltningspolitikk, gjør det hele enda mer komplisert.
 Dagbladet

Fler lodjur får plats i Götaland.
Lodjursstammen behöver öka i Götaland för att Riksdagens mål för lodjuren ska klaras. Här finns gott om bytesdjur och en liten, växande lodjursstam. I Svealand begränsas tillväxten för lodjur främst av tillgången på rådjur.
Naturvårdsverket

Rovviltforvaltningen i Telemark - siste møte i rådgivende rovviltutvalg.
Nåværende Rådgivende rovviltutvalg (RRU) har sitt siste møte 25. januar på Statens hus kl 12-16. Fra 1. april 2005 overføres myndighet i rovviltforvaltningen til den nye regionale rovviltnemnda for Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud.
Fylkesmannen i Telemark

Skulle skjuta om det vore riskfritt.
Egentligen skulle jag lägga ner dig din djävul' var tanken som flög genom Per Adeströms huvud när han i fjol höstas stod med vargen framför sig.
Falu Kuiren

Utfryst i byn för sina vargsympatier.
- Aldrig hade jag väl trott att jag skulle bli utfryst i byn för att jag är rättfram och har intresse för vargen. Det säger naturvännen Birgit Carlsson i Enviken, som fått känna på hur det är att försvara det hatade rovdjur-et i en inbiten jägarby i Dalarna.
 Borlänge Tidning

I dag görs det sista försöket att skrämma vargen från byn.
Ringvattnet. Under helgen gjordes ett sista stort försök att skrämma bort vargen. Det misslyckades. I går eftermiddag var den tillbaka i Ringvattnet igen.
Östersunds-Posten

Minst sju renar riva av vargen i Ringvattnet.
Den riksbekanta vargen i Ringvattnet har en vilja av stål. Trots att den med skotrar jagats miltals iväg dröjer det bara timmar innan den återvänder. Lever gott gör den på renar från Ohredake sameby.
Länstidningen

Interpellation till statsrådet Lena Sommestad om rovdjurspolitik.
Vad avser statsrådet att göra för att skapa en rovdjurspolitik som uppfyller kravet på förtroende och delaktighet människor emellan? Vad avser statsrådet att göra för att skapa ett förtroende inom rovdjurspolitiken mellan de skandinaviska länderna?
Riksdagen

 23 Januar 2005


Skjøt mot ulvene uten å treffe.
Jegere skjøt i dag mot to ulver i jaktområde sør, men bommet.
 Dagbladet

Skudd mot Åmot-ulvene.
Søndag formiddag ble det løsnet et skudd mot to ulver i Åstadalen i Åmot. Jegeren som skjøt bommet og undersøkelser etterpå viste at ingen av de to ble truffet.
NRK Hedmark og Oppland

Svensker vil granske ulvejakten.
Svenska Rovdjursföreningen ber den svenske regjeringen utrede de biologiske konsekvensene av norsk ulvepolitikk for den skandinaviske ulvestammen.
 Aftenposten

Ønsker utredning om norsk ulvejakt.
I et brev til miljøvernminister Lena Sommestad oppfordrer Svenska Rovdjursföreningen den svenske regjeringen til å sørge for en utredning som tar for seg de biologiske følgene av den norske ulvepolitikken for den skandinaviske ulvestammen.
NRK Utenriks

Om å rope ulv.

NRK Korrespodentene

Varsler søksmål etter ulvejakt.
(P4) En samlet naturvernbevegelse vurderer å gå til rettssak mot regjeringen på grunn av ulvejakten.
 P4

- Jakt løser ikke problemet.
Veksten i den svenske ulvebestanden betyr at det vil komme mange dyr over til Norge i årene som kommer, sier rovdyrforsker Petter Wabakken.
 Aftenposten

– Sp bidrar til mer ulvehysteri.
Senterpartiets utspill om null ulv i Østfold faller ulveforkjempere tungt for brystet. – Partiet bidrar til mer ulvehysteri, mener Helga Riekeles.
 Moss Avis

Från 4 000 fjällrävar till ett 50-tal.
För 150 år sedan fanns det 4 000 fjällrävar i Sverige. I dag finns det bara ett 50-tal rävar kvar. Fjällräven är vårt mest hotade rovdjur.
Östersunds-Posten

Ny ulv skutt lørdag.
Ulvejakten i Storelvdal ble avsluttet lørdag etter at den tredje ulven ble skutt ved 14-tiden.
 Aftenposten

Hareide forsvarer ulvejakta.
Oslo (NTB): Miljøvernminister Knut Arild Hareide forsvarer ulvejakta og regjeringens rovdyrpolitikk også etter at ulvejegerne i Hedmark fredag skjøt feil ulv.
Østlendingen

Norges fredeligste ulv skutt.
Norges fredeligste ulvetispe ble skutt ved en feiltakelse fredag morgen.
 Aftenbladet

Skjøt «feil» ulv.
Engerdølen Tom Nordsveen kunne også ha skutt hannulven etter at han felte Gråfjell-tispa ved Åkrestrømmen i Rendalen i går. Selv om ledertispene i både Koppangflokken og Gråfjellflokken nå er skutt fortsetter lisensjakta.
Østlendingen

Fylkesmannen snur i saue-erstatningssaken.
Fem av de 14 sauebøndene i Hægebostad og Eiken får likevel rovvilterstatning etter at bøndene har fremlagt ny dokumentasjon.
Farsund Avis

Varg har synts igen.
Mycket tyder på att en varg huserar i Malungsfors. För andra gången på kort tid har det synts varg i byn och invånarna vågar knappt ha barnen utomhus.
Södra Dalarnas Tidning

Ingen jakt på renrivande vargen.
Det blir ingen skyddsjakt på den varg som rev 36 renar inom Vittangi sameby i december i fjol. DNA-prov visar nämligen att vargen är av östligt ursprung.
 Nordbotten Kuriren

Were There Pack-Hunting Canids in the Tertiary, and How Can We Know?
Communal hunting allows Recent canids to catch and kill large prey (MacDonald 1983). The benefits of this cooperative behavior are expected to be particularly great when hunting prey larger than themselves
 Red Nova

Norway to kill 25% of its wolves.
The Norwegian government has decided to kill five of the country's grey wolves - a quarter of the entire population.
 BBC

 21 Januar 2005


Se, de kysser med ulver.
Rovdyr ¤ Søta bror tilbyr eksklusive rovdyropplevelser for å lokke nordmenn på helgeturer til Sverige. For fem hundringser får du kysse en ekte ulv!
Nationen

- En lek med ilden.
- Sant nok har tegneseriefiguren Fantomet en tam ulv og vi blir foret med filmer, hvor ulver framstilles like tamme og tillitsfulle som hunder. Men forskjellen mellom sosialiserte ulver eller ulve-hund-hybrider og domestiserte hunder er tusener av år med rettet avl, framholder pressetalsmann for Lillehammer lokallag Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk, Arnt Orskaug.
Nationen

- Ulvekyss er en stor bløff.
Rovdyr ¤ - Det er en gedigen rovdyrbløff å presentere ulver som kjæledyr mennesker kan kysse og danse med. Konsekvensene kan bli livsfarlige, frykter Arild Strand.
Nationen

Gråfjelltispa skutt.
Gråfjelltispa ble skutt ved Åkrestrømmen i Rendalen ved 09.30-tida fredag. Det betyr at ledertispene i både Koppangsflokken og Gråfjellflokken er tatt ut.
NRK Hedmark og Oppland

Ber jegerne spare hannen.
Rådgiver Erling Maartmann hos fylkesmannen i Hedmark ber jegerne spare Gråfjellhannen etter at tispa ble felt fredag.
NRK Hedemark og Oppland

- Stans ulvejakta nå, Hareide!
Lisensjakta på ulv må avbrytes umiddelbart. Det krever Norges Naturvernforbund i et brev til miljøvernministeren. –Et helt avgjørende vilkår for ulvejakta var at det ikke skulle ikke skytes ulv fra Gråfjell-flokken. Dette vilkåret er nå brutt, sier leder Erik Solheim.
Norges Naturvernforbund

Ulven får leve.
Ulven som kan ha drept rundt 30 hunder i Akershus og Østfold får fortsatt leve.
NRK Østlandssendingen

To ulver felt under lisensjakt.
Alfatispa i Gråfjellsgruppen ble felt under lisensjakt fredag morgen. Gjennom områdeavgrensningen for lisensjakt var det et mål å unngå dette. Fellingene kan derfor få en større bestandsmessig effekt enn tilsiktet. Fellingen gir likevel ikke grunnlag for å endre på lisenskvoten eller på områdeavgrensingen i lisensjakta.
DIRNAT

Jegerne skjøt feil ulv.
Koppang (NTB): En av landets mest sentrale ulvetisper ble skutt ved en feil fredag formiddag. Den omstridte ulvejakta medfører dermed et større innhogg i bestanden enn det som var meningen.
Nationen

Opprettholder vedtak om felling av ulv.
Miljøvernminister Knut Arild Hareide har i dag stadfestet Direktoratet for naturforvaltnings vedtak om lisensjakt på fem ulv i to områder utenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Hedmark. (21.01.05)
Miljøverdepartementet

Ulv nummer to skutt.
Det ble skutt en ulv ved Åkrestrømmen i Rendalen ved 09.30 fredag. Dette er den andre ulven som blir felt under vinterens ulvejakt i Hedmark.
NRK Hedemark og Oppland

Klar for ulv nummer to.
Lisensjakta i Hedmark held fram for fullt til helga. Fellesaksjonen for ulv gjev ikkje opp kampen for å redde rovdyra.
Nationen

”Vargarna verkar inte vilda”.
De tre vargar som nu har dykt upp, bland annat i Västerbottens skogar, kan inte ha vandrat hit själva. Det anser erfarne vargjägaren Tomas Sandström, Björnlandsbäck i Vännäs.
Folkbladet

"Inte planterade i Västerbotten".
De vargar som nu tagit sig in i vårt land är vandringsvargar. De klarar att gå sju mil på en natt. Det säger Michael Schneider, rovdjursexpert på länsstyrelsen i Umeå.
Folkbladet

Varg bland renar oroar samerna.
Vargarna i renskötselområdet oroar samerna. SSR vill därför ha en träff med Naturvårdsverket.
 Nordbotten Kuriren

Jägare nobbar spårning.
Om det inte kommer så pass mycket snö att det möjliggör en stor rovdjursinventering i Dalarna ställer inte jägarna i Järna upp.
Södra Dalarnas Tidning

Vargens dagar räknade? [web-tv]

Östersunds-Posten

 20 Januar 2005


ULV I SKANDINAVIA PR. 15. JANUAR 2005 [doc].
De felles svensk-norske registreringene vinteren 2004-2005 har så vidt begynt. Resultatene i foreliggende statusrapport er å betrakte som foreløpige, etter kun 2-8 uker med sporsnø i hoveddelen av ulvestammens utbredelsesområde.
Scandulv

Venter på sporsnø.
Det er ny rekord for antallet ulvefødsler i Sverige og Norge i 2004. Men det er usikkert om ulvene i Halden-området har forøket seg. Forskerne venter på sporsnø.
NRK Østfold

Direktoratet opprettholder sitt vedtak om lisensjakt på ulv i Hedmark.
irektoratet for naturforvaltning har behandlet klage fra Norges Naturvernforbund og WWF-Norge på vedtaket om lisensjakt på ulv i Hedmark. Direktoratet finner ikke grunnlag for å ta klagene til følge, og saken er oversendt Miljøverndepartementet for endelig avgjørelse.
DIRNAT

Ulveredde folk får penger til gjerde.
Nye regler åpner nå for at folk kan få penger til å gjerde inn huset eller gårdstunet for å holde ulven ute.
NRK Hedemark og Oppland

Klart for ulvesikring.
Staten er klar til å bruke millioner av kroner på å gjerde inn gårdstun i ulveområder. Søknader med bilder av ulv eller ulvespor ved sandkassa vil stå først i køen.
Nationen

- Ikke skremt av drapstrussel.
Ulvejeger Per Arild Ås i Stor-Elvdal vil fortsette jakta selv om han har mottatt drapstrussel i posten. I går leverte han trusselbrevet til politiet
Østlendingen

Rød revolusjon fra Finnskogen.
Det nye partiet i Åsnes har fått sitt navn. De uavhengige kommunistene danner nytt lokalparti under navnet Radikale Sosialister (RS).
Østlendingen

Minst två tjuvjägare sköt på vargen.
Vargen som tjuvsköts i Sörby på annandagen har goda chanser att klara sig. Tjuvjägarna har däremot all anledning att vara nervösa.
 Värmlands Folkblad

Jägarna vill skjuta vargen - trots myndigheternas kritik [Web-TV].

Östersunds-Posten

Mötte vargen - sätter upp elstängsel runt hunden.
Ringvattnet. Karl-Gunnar Knutsson fick tidigt i går morse stå öga mot öga med vargen. Sedan gick vargen till Margareta Näsström och avlade visit.
Östersunds-Posten

Bønder vil skyte flere gauper.
Vestfold Bondelag vil skyte flere gauper i Vestfold, Telemark og Buskerud enn det fylkesmannen legger opp til.
NRK Vestfold

Endast Östhammar skickar rovdjur per post.
Östhammarspolisen är ensam om att skicka omkomna rovdjur per post. Samtliga av länets övriga polisdistrikt tar bilen. Kunskapen om lagstiftningen är dock varierande, visar UNT:s rundringning.
Uppsala Nya Tidning

 19 Januar 2005


Sverige kritiserer norsk ulvejakt.
Miljøvernministeren i Sverige mener Norge ikke tar sin del av ansvaret for å bevare den skandinaviske ulvestammen.
 VG

Ikke overrasket over drapstrusler.
Lensmann Kjell Roar Myrvold i Stor-Elvdal er ikke overrasket over at en ulvejeger er blitt drapstruet.
NRK Hedemark og Oppland

Drapstruet ulveaksjonist: – Ekstreme folk på begge sider.
(VG Nett) Ulveaktivist Ener Borg er redd etter at han ble truet på livet per telefon.
 VG

Rekordmange ynglinger av ulv.
13 ulveflokker har fått kull med hvalper i 2004. Det viser en foreløpig rapport fra det norsk-svenske prosjektet Skandulv som følger bestanden i den sør-skandinaviske ulvestammen.
 Aftenposten

Møter Tron likevel.
Miljøvernminister Knut Arild Hareide sier likevel ja til å møte fylkesordfører Audun Tron. Men bare for å fortelle Tron at nemda er nedsatt og at ingen flere får plass.
NRK Hedemark og Oppland

Arrogant Hareide vil ikke møte Tron.
ROVVILTNEMND: Via stortingsrepresentant Torstein Rudihagen ba fylkesordføreren om et møte med miljøvernministeren. Opplendingene ble blankt avvist.
Gudbrandsdølen Dagningen

Hareide prioriterer næringsinteresser foran miljø.
(Debatt): Gjennom en ny forskrift tillater regjeringen nå lisensjakt på ulv. Ulven som er av Norges mest utrydningstruete rovvilt kan nå jaktes av lokale lisensierte jegere. Miljøvernminister Knut Arild Hareide setter nå artsmangfoldet til siden for lokale landbruksinteresser. Dette er for dårlig.
norge
IDAG

12 gauper kan felles i Hedmark.
Gaupenemnda i Hedmark har fastsatt årets jaktkvote til 12 dyr, hvorav maksimalt fem hunner over ett år.
Østlendingen

Ulvejakt.
(Debatt): Miljøpartiet De Grønne tar sterk avstand fra lisensjakten på ulv, der fem ulver er vedtatt avlivet, hvorav en ble skutt i helgen. Den ulvetispen som nå er avlivet var merket i forskningsøyemed. Den var derfor ikke særlig vanskelig å oppspore. Avlivingen av en merket ulv vidner om regjeringens vinglete og populistiske rovdyrpolitikk: I det ene øyeblikket bevaring og forskning, i det neste avliving.
norge IDAG

Hund som skyddar får.
Vanessa gör specialarbete om hundrasen som håller rovdjuren borta
Södra Dalarnas Tidning

Vargen är kvar - och debatten fortsätter.
Vargen är kvar i Ringvattnet och debatten fortsätter. I går försökte Jägareförbundet och kommunalrådet få Naturvårdsverkets gehör.
Länstidningen

Polisen skickade lodjur med posten.
Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm fick ett ruttnande lodjurskadaver med posten. Avsändaren var Östhammarspolisen, vilket har upprört länsstyrelsen i Uppsala.
Falu Kuiren

 18 Januar 2005


Ulvejeger drapstruet.
Ulvejeger Per Arild Ås fra Stor-Elvdal fikk tirsdag et brev i posten, hvor han blir truet på livet. Han var en av de som som var med i jaktlaget som felte ulv i helga.
NRK Hedemark og Oppland

- Miljøvernministeren er arrogant.
Fylkesordfører Audun Tron vil gjerne snakke rovviltnemd med Knut Arild Hareide, men det vil ikke miljøvernministeren. Han er arrogant, mener Tron
NRK Hedemark og Oppland

Tre invandrade vargar konstaterade.
DNA-analyser gjorda vid Uppsala universitet visar att det finns hela tre invandrade vargar av finskryskt ursprung i norra Sverige. Nu står hoppet till att någon av dessa djur ska få kontakt med den inhemska vargstammen för att minska inaveln och därmed säkra stammens överlevnad.
Uppsala Universitet

Tre invandrade vargar konstaterade.
DNA-analyser gjorda vid Uppsala universitet visar att det finns hela tre invandrade vargar av finskryskt ursprung i norra Sverige. Nu står hoppet till att någon av dessa djur ska få kontakt med den inhemska vargstammen för att minska inaveln och därmed säkra stammens överlevnad.
Uppsalanytt

Politianmelder falsk anklage.
- Vi finner oss ikke i å bli mistenkeliggjort og trakassert på denne måten, sier ulvejeger John Smedbakken.
Østlendingen

Ulvejegere politianmelder falske anklager.
- Vi finner oss ikke i å bli mistenkeliggjort og trakassert på denne måten, sier ulvejeger John Smedbakken.
NRK Hedemark og Oppland

Sp vil utrydde Østfold-ulven.
Østfold Senterparti mener ulven hemmer utviklingen av distriktene. Derfor åpner de for ulvejakt.
 Moss Avis

Tre invandrade vargar ska säkra stammen.
Nya DNA-analyser visar att det finns hela tre invandrade vargar av finsk-ryskt ursprung i norra Sverige. Det är en mycket god nyhet för vargforskarna. De hoppas att nytt blod ska minska inaveln i den svenska vargstammen och säkra dess överlevnad.
 Nordbotten Kuriren

Lodjur stryker omkring i Backe samhälle - kan ge sig på husdjur.
Backe ÖP. Rovdjursspåraren Björn-Olof Svanberg från Strömsund kunde konstatera att det var ett stort lodjur som rivit rådjuret i Backe samhälle.
Östersunds-Posten

 17 Januar 2005


Stine (18) en av ulvejegerne.
18 år gamle Stine Iversen fra Koppang var på jaktlaget som felte ulven i Stor-Elvdal lørdag. Hun vil hjelpe bøndene slik at de fortsatt vil holde på med dyr.
NRK Hedemark og Oppland

Slutten for ulveetableringen.

NRK Hedemark og Oppland

Utelukker scooterbruk.
Statens Naturoppsyn - SNO, har slått fast at det ikke har vært brukt snøscooter under ulvejakta i helga.
NRK Hedemark og Oppland

Ulvejegere anklages for scooterbruk.
Etter en ukes ulvejakt falt den første ulven Nord Østerdal i går. Nå anklages jegerne for å ha brukt scooter for å ringe inn ulvetispa, noe som er i strid med jaktloven.
NRK Hedemark og Oppland

Den første ulven ble skutt søndag.
Etter et godt samarbeid mellom jegere fra Rendalen og Stor-Elvdal, ble den første ulven felt i Tresdalen cirka ei mil nord for Koppang i går ettermiddag.
Østlendingen

Den første av fem ulver skutt.
Ved 14.30-tiden i går ble den første av fem ulver skutt i Hedmark. Det skjedde i Tresdalen to mil nord for Koppang i området mellom Rendalen og Stor-Elvdal.
Jeger hund og våpen

Én ulv nede - fire igjen.
- Vi satt helt stille i halvannen time, og så kom den, sier Stine Iversen (18). I går var hun med på å skyte den første av fem dødsdømte ulver i Hedmark.
 Aftenposten

Vilteksperter vil skyte tre av fire elger.
Elgkuene kalver sent og gir dårligere avkom. Vilteksperter i skogeierforeninger mener det er altfor mye elg og for lite føde i skogen.
 Aftenposten

Tuffa tag mot miljöbrott i Norge.
Norge har utvecklat en betydligt strängare syn på miljöbrottslighet än Sverige. Fängelsestraff och mycket höga böter är vanliga för miljöbrott.
 SR - Ekot

Kongeørnen tar lam.
Istedenfor å rope ulv, ulv når et lam blir drept, bør en rope ørn, ørn.
Haugesund Avis

Jakthund ihjälriven av varg.
Jägaren höll på att pejla in sin hund i Munkforstrakten när han i stället mötte en varg. Senare påträffade han sin hund, ihjälriven av vargen.
 Värmlands Folkblad

Minskat intresse för älghundar.
Kraftig minskning av utställare som deltar i älghundsklubbens utställning till helgen. Tyder på minskat intresse för jakten och oro för ökad rovdjursstam tror arrangörerna.
Hudiksvalls Tidning

Varg i sikte i Bygdeträsk.
- Jag såg vargen komma från Nabberget ut på vägen när jag satt i bilen och fikade, säger Arne Holmkvist, Skellefteå
Norra Västerbotten

Jakt på lodjur kan följas på nätet.
På SVA:s, Sveriges veterinära anstalts, hemsida kan intresserade följa hur lodjursjakten framskrider i de fem län där Naturvårdsverket gett tillstånd
 ATL-nyheter

 16 Januar 2005


Første ulv skutt.
(VG Nett)En ulvetispe er skutt 10 kilometer nord for Koppang i Hedmark. Fellesaksjonen for ulv vil forhindre flere 'ulve-drap'.
 VG

Ulv skutt i Nord-Østerdalen.
Det ble skutt en ulv like nord for Koppang ved 14.30 tiden søndag.
NRK Hedemark og Oppland

Tråler skogen for å drepe ulven.
I Hedmarks dype skoger sniker fem dødsdømte ulver seg varsomt rundt. I hælene har de 150 jegere med lisens til å drepe.
 Aftenposten

EU vil stoppe finsk ulvejakt.
EU-kommisjonen trekker finsk lisensjakt på ulv inn for EF-domstolen. – Vi anklages for dårlig forvaltning, men har aldri hatt mer ulv siden vi kom inn i EU, heter det fra landbruksdepartementet i Helsingfors.
Nationen

Aksjonistene er klare.
Leder i Fellesaksjonen for ulv bekrefter at de er klare for aksjon på Atna i Stor-Elvdal fra og med i dag. Aksjonistene tar sikte på å være i området under hele jakten.
Østlendingen

Varm vinter vekker bjørner.
(VG Nett) Rekordvarm vinter har vekket flere av Estlands 600 bjørner fra dvalen altfor tidlig. Også i Norge forstyrres bjørnene av klimaet
 VG

- Vargen i Ringvattnet utsätts för djurplågeri.
Jägareförbundet kritiserar skrämselförsöken.
Östersunds-Posten

Drangedal vil felle 10 gauper.
Rådmannen i Drangedal innstiller overfor viltnemnda å felle 10 gauper, med ei hundyrkvote på minst tre dyr under vinterens jakt.
Kragerø Blad

French farmers fume at Pyrenees bear boost.
SALIES-DE-BEARN, France, Jan 14 (AFP) - France is to introduce more bears in the craggy Pyrenees which form the border with Spain, but while ecologists are jubilant, the farmers are furious - lamb is a favourite bear meal.
Expatica

Norway to Cull 5 Wolves Out a Total Population of 20.
The Norwegian Carnivore and Raptor Society strongly opposes the Norwegian decision 6. January 2005 to cull 5 wolves in Hedmark county. The Norwegian Minister of the Environment is first in Europe to open for regular hunting of an endangered species.
PRWeb

Protestera mot vargavskjutningen i Norge!
Norge har beslutat att minska sin vargstam med 25 % trots att det saknas biologiska motiv till en sådan avskjutning. Den svenska och den norska vargstammen tillhör biologiskt samma population och består av ca 90 djur i Sverige och 20 djur i Norge.
Miljöpartiet de Gröna

Jämtlandsvargen lockades av löptik.
Försöken att skrämma den problemvarg som härjat i trakterna av Ringvattnet i norra Jämtland gick inte riktigt som Naturvårdsverket hoppats. Varghanen lät sig inte skrämmas, anledningen kan ha varit en hundtik som löpte.
Bergslagsposten

Fångat lodjur släpptes fri.
Personal från Grimsö forskningsstation tillkallades för att märka lodjuret innan det släpptes fritt.
Mora Tidning

 14 Januar 2005


Hareides manglende fornemmelse for ulv.
Det er vanskelig å fatte hvordan naturvennlige ildsjeler kan sette dyr over mennesker.
Nationen

Frykter rovdyrtap.
Sauebønder i Grane og Hattfjelldal frykter enda større rovdyrtap hvis det skal brukes mer ressurser på å bekjempe jerven i Meløy, Rødøy og Gildeskål.
NRK Nordland

Vil jakte på ulvetispe.
Over hundre jegere jakter i disse dager på fem ulver i Østerdalen. Nå er nok en ulv på vei inn i faresonen.
 Aftenposten

30.500 sauer drept på beite.
Bønder i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane har fått utbetalt nesten 3,3 millioner kroner i erstatninger for roviltskader. På landsplan ble det betalt ut erstatninger for i alt 30.500 drepte sauer.
 Sunnmørsposten

Kvotejakt på gaupe i Hedmark i 2005.
Gaupenemnda i Hedmark har på møte 14.1.2005 fastsatt kvote for gaupejakta 2005 og fordelt kvoten på jaktregioner.
Fylkesmannen i Hedmark

Ingen jakt på ulvetispe.
Det blir foreløpig ingen lisensjakt på ulvetispa som har drept rundt 30 hunder i Østfold og Akerhus.
NRK Østfold

Skuddpremieordningen i Selbu fortsetter.
Etter alt å dømme vil skuddpremieordningen for Selbu fortsette. Saken skal behandles i mandagens møte i hovedutvalg bygdeutvikling. Alle interessepartene har i alle fall innstilt på at ordningen fortsetter og er villige å gi midler.
Selbyggen

Vargskytten fälldes i HD.
Kraven på ändringar av jaktförordningen växer nu kraftigt sedan Högsta domstolen fällt vargskytten på Gräsö för grovt jaktbrott. Bland dem som kräver ändringar finns Jägareförbundet och flera riksdagsledamöter.
Svenska Jägäreforbundet

Jägare kräver vargtelefon i Amungenreviret.
Vill ha bättre besked om var vargarna befinner sig för att kunna skydda sina hundar.
Ljusdals Posten

Älghundklubb står bakom Dalauppror.
När jägarnas Dalauppror, träder i kraft i morgon lördag, har älghundklubbens 900 medlemmar också uppmanats ställa sig bakom. Därmed vägrar man delta i eftersök av trafikskadat vilt.
Dala Demokraten

Heltäckande rovdjurs-inventering i Dalarna.
En heltäckande rovdjursinventering kommer att göras i hela länet någon gång mellan 10 januari och 14 februari, enligt en överenskommelse mellan länsstyrelsen och Jägareförbundet Dalarna.
 Nya Ludvika Tidning

Tvingas se på när fåren tas av rovdjur.
nders Westlund såg på när ett lodjur dödade ett av hans får. Westlund valde att inte agera mot lodjuret. – Jag sket i det, det blir för mycket krångel. Nu vill han och andra se en lagändring i jaktlagen.
Södra Dalarnas Tidning

De nobbar upproret.
Genom Dalaupproret vill jägare protestera mot regeringens hållning i rovdjursfrågor. Många jägare anser att regeringen är för passiv. Dock deltar inte alla länets jägare i upproret. Jägarna i Södra skötselområdet, som i sak håller med, har valt en annan linje.
Södra Dalarnas Tidning

France aims for bear majority in Pyrenees.

Expatica

No rabies in suspect wolves.
DNA tests to show if wolf that attacked city man captured.
Canada.com

 13 Januar 2005


Finland indklaget for Domstolen for ulvejagt.
Finland tillader imidlertid systematisk jagt på ulve, og der udstedes jagttilladelser på grundlag af visse på forhånd fastsatte kvoter. Kommissionen finder, at denne fremgangsmåde ikke opfylder direktivets betingelser for fravigelser fra det generelle forbud mod indfangning og drab. Der udstedes regelmæssigt tilladelser, som ikke er knyttet til individuelle dyr, der forretter alvorlig skade, selv om der findes brugbare løsninger. Kommissionen har derfor besluttet at indklage Finland for Domstolen.
EU

”Katastrof lurar bortom vargskydd”.
Auditoriet vid Sursik fylldes nästan till sista plats och jägarkåren lyssnade andäktigt när konservator Eirik Granqvist talade om stora rovdjur.
Jakobstads Tidning

Finland stäms till EG-domstolen på grund av vargjakten.

Jakobstads Tidning

Uklarheter rundt ulvefellingssøknad.
Det er ikke ulven Mangen-tispa det nå er søkt fellingstillatelse for, men den gamle alfatispa fra Kongsvinger-Årjängflokken. – Denne ulven er det ingen sikre observasjoner på på over ett år, sier rovviltkontakt Ole Kristian Sauge.
 Raumnes

Lodjursjakten stoppas igen.
Trots att objektiva fakta talar för att antalet lodjursföryngringar ligger närmare 400 än 300 blir det inte heller i år någon lodjursjakt utanför renskötselområdet. Frågan har strandat på juridiska spetsfundigheter. Nu ifrågasätts hela rovdjursförvaltningen.
Svenska Jägäreforbundet

Svar på fråga om vargar och samenäringen i Idreområdet.
Rolf Gunnarsson har frågat mig om jag avser att agera så att de vargproblem som finns för samerna i Idreområdet kan lösas.
Riksdagen

Ringvattnetvargen gäckar forskarna.
Dom forskare som försökt skrämma vargen i Ringvattnet i Strömsunds kommun ger nu upp. Jens Karlsson från Grimsö forskningsstation säger till Mittnytt att det i nuläget inte går att skrämma iväg vargen från byn. Anledningen till att vargen ständigt återkommer troligen är byns löptikar.
SVT

Lunken holdning til lammeboikott.
Restaurantbransjen inntar en avventende holdning til mesterkokk Tommy Østhagens protest mot ulvejakta, en jakt som har resultert i Østhagens boikott av norsk lammekjøtt.
Hamar Arbeiderblad

Ulvejakta kan være ei bjørnetjeneste.
Stortinget har definert et mål for ulvestammen, og da må myndighetene trå til med nødvendige virkemidler for å ta ut dyrene som ikke skal være der.
Hamar Arbeiderblad

Ser på forslag om ikke å totalfrede ulv.
Regjeringa vil ikke gå vekk fra forpliktelsen om å ha ulv, men den vil vurdere et forslag om at ulven ikke lenger skal være totalfredet.
Hamar Arbeiderblad

- Veps farligere enn ulv.
Miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) er glad for at vi har ulv, og han tror at stortingsbehandlingen sist vår tar hensyn både til ulv og mennesker.
Østlendingen

Ulvejegere møter jaktsabotører.
I dag starter 211 lisensjegere jakta på to ulver i fem kommuner sør i Hedmark. Samtidig forbereder et ukjent antall jaktsabotører seg på å kartlegge og forfølge aktiviteten til de 353 jegerne som til nå har fått løyve til å jakte ulv.
Nationen

– Frykter dårlig vær, ikke ulveaksjonister.
– Mildvær, vind og snødrev har de siste dagene gjort ulvejakta svært vanskelig, sier jaktleder i Stor-Elvdal, Odd Arne Ås, til Nationen. Han opplyser at en del jegere var ute onsdag. De hadde imidlertid svært vanskelige sporingsforhold, og fikk ikke kontakt med ulvene.
Nationen

– Hører hjemme i norsk natur.
Ulven skal leve, var miljøvernminister Knut Arild Hareides (KrF) budskap i Stortingets spørretime i går.
Nationen

Ulven splitter de rød-grønne.
Ulven skaper problemer for de rød-grønne regjeringskameratene. SV og Ap vil stå på rovdyrkompromisset fra våren 2004, mens Senterpartiet varsler omkamp om ulvebestanden.
Nationen

Mener Hareide bryter med Stortinget.
SV mener lisensjakta på ulv bryter med stortingsvedtaket om at Norge skal ha tre ynglende ulveflokker.
Nationen

Ulveaktivister skyter bom.
Direktoratet for naturforvaltning har omsider gjort forsøk på å følge opp rovdyrpolitikken Stortinget har vedtatt. Lisensjakta på ulv i Hedmark er å betrakte som myndighetenes første famlende skritt for å dempe de økende rovdyrproblemene og skape en mer konstruktiv dialog, men det finnes dessverre krefter som gjør hva som helst for å hindre en mer nyansert og fornuftig rovdyrforvaltning.
Østlendingen

Peter tar helikoptern när han jagar lodjur.
Peter Segerström från Jokkmokk har ett av Sveriges ovanligaste jobb. Han åker riket runt och hjälper till med rovdjursinventering. Peter är den som skjuter bedövningspilen mot djuren.
Länstidningen

Fruktsugen björn ger villaägare ersättning.
Tre grannar i Hässjaberg i Hälsingland får ersättning från länsstyrelsens viltskadeanslag. Orsaken är skador som en fruktsugen björn åstadkom i deras trädgårdar i höstas. Villaägarna får ersättning för sju äppelträd som förstördes av björnen.
Göteborgs Tidningen

Hundägare kritiska mot dressyr med elhalsband.
Men forskarna får stöd av erfaren hundutbildare. Nyligen ansökte vargforskaren Jens Karlsson på Viltskadecenter i Grimsö om dispens för att dressera jakthundar att bli 'vargrena' med hjälp av elhalsband.
Bergslagsposten

"Människans ansvar att maka åt sig".
Människan måste anpassa sig efter naturen anser Tryggve Hedtjärn, frilansande rovdjursspårare från Fränsta i Medelpad.
Halsinge Kuriren

"Livsstilen blir totalt förändrad på glesbygden".
Göte Rösth från Skräddrabo, Edsbyn, tycker det är hög tid för vargjakt.
Halsinge Kuriren

Wyoming bicyclist fights off grizzly bear.
JACKSON, Wyo. — A mountain biker on Togwotee Pass fought off a grizzly bear that repeatedly charged him until a companion drove the animal off with pepper spray.
 ESPN

Kräver ny rovdjurspolitik.
Norrlandsförbundet kräver en förändring av regeringens rovdjurspolitik och att björnstammens tillväxt hejdas.
Svenska Jägäreforbundet

Stort upprop för dömd lodjursskytt.
Många filipstadsbor ger nu sitt stöd till den man som dömts till fängelse efter att ha skjutit ett lodjur nära sin bostad.
TV4

 12 Januar 2005


Slår ring om ulven.
Oslo (ANB): Miljøvernminister Knut Arild Hareide er ulvens aller beste venn, selv når det er ulvetider på Stortinget. Han nekter å bøye seg for sterke Sp-krav om at Norge må reservere seg mot Bern-konvensjonen om vern av rovdyr.
 Avisa Nordhordaland

Ulveaksjonister til Østerdalen.
(VG Nett) Rundt 330 jegere jakter på ulv i Hedmark. I morgen slår ulveaksjonistene leir i Østerdalen.
 VG

Satser på saueturisme.
Sauelivet er så spennende at det kan bli turisme. Hva med å bli med på skogbeite, slakting og få en liten smaksprøve etterpå?
NRK Hedemark og Oppland

MD roter i rovviltnemda.
Miljøverndepartementet gjør helomvending, men høster likevel krass kritikk for sammensetningen av rovviltnemda i Oppland.
Nationen

Rovdyrplagene opp i spørretimen: Hvor går tålegrensen ?
Rovdyrproblemene står sentralt i Stortingets spørretime i dag. Stortingsrepresentant Inger S. Enger (Sp) vil vite om den viktige rollen for de nye regionale roviltnemdene er blitt svekket.
Nationen

Polisen beredd möta Dalaupprorets bojkott.
Patruller kontaktade av polismyndigheten för eftersök av statens vilt.
Falu Kuiren

Naturoppsynet må jakte.
Sauebøndene i Meløy, Rødøy og Gildeskål mener statens naturoppsyn må å jakte på jerven. Det er ikke skutt en eneste jerv i disse kommunene etter at lisensjakten for tre måneder siden.
NRK Nordland

- Som å sparke en liggende mann.
- Sauebonden blør allerede. Å boikotte norsk sau på grunn av ulvejakta er som å sparke en mann som allerede ligger nede, sier leder i Hedmark Bondelag, Einar Frogner.
Hamar Arbeiderblad

Vurderer boikott mot mesterkokken.
Planen var at mesterkokk Tommy Østhagen skulle tilberede deler av maten til Løten bondelags fest 29. januar. Nå vurderer illsinte bønder å boikotte mesterkokken.
Hamar Arbeiderblad

Aksjonistene kommer.
Ulvesirkuset er i gang. Siden lørdag har lisensjegerne fått jakte ulv i ro og fred. Nå mobilisere Svein Sørli, og de andre i Fellesaksjonen for ulv.
Hamar Arbeiderblad

Ulvejegerne endrer taktikk.
Jaktleder for ulvejegerne i Stor-Elvdal, Odd Arne Ås, mener jegerne vil bli mer hemmelighetsfulle overfor media som en følge av at aksjonistene flagger sin ankomst.
Hamar Arbeiderblad

Liten endring i tap av husdyr til rovvilt.
Totalt er det for beitesesongen 2004 erstattet ca. 30 500 sau som er drept av fredet rovvilt, og det er utbetalt ca. 51,5 millioner kroner i erstatning. Sett i forhold til forrige beitesesong er dette en liten nedgang i erstattet antall dyr mens det totale erstatningsbeløpet er tilnærmet uendret noe som skyldes økte satser.
DIRNAT

Inleder ny jägarbojkott.
På lördag återupptar jägar-upproret bojkotten av eftersök av trafikskadat vilt.
Mora Tidning

Bojkott drabbar endast djuren.
På lördag återupptar 'Dalaupproret' sin bojkott vad eftersök av trafikskadat vilt beträffar.
Falu Kuiren

Lodjuret Fläckis sågs i Tosseryd.
Hunden Alpha som är duktig på att spåra lo fick vittring efter rymmaren från Borås djurpark, fast när sökandet avbröts var Fläckis alltjämt försvunnen.
 Borås Tidning

Rovdyr drepte for 15 millioner.

 Adresseavisen

10 years running: Wolf experiment faces the effects of own success.
After a long day of waiting and uncertainty, the quiet of the cold night air in Yellowstone National Park was a welcome relief.
 Billings Gazette

 11 Januar 2005


Vil jakte bjørn på sporsnø.
Oppdal har søkt om fellingstillatelse på slagbjørnen som i fjor tok flere hundre sau og lam i Oppdal og Sunndal. Håpet er å få jakte på sporsnø når bjørnen kommer ut av hiet i månedsskiftet april/mai
Nett OPP

Många var sugna på björnhistorier.
Björnen dräper gärna andras ungar. Forskarna har visat att hög dödlighet bland gamla björnhanar leder till ökad dödlighet bland årsungar
 Nordbotten Kuriren

Villmarkskjendis ut mot ulveslakting.
LILLESTRØM: – Det som skjer er ren nedslakting. Det er forferdelig trist. Myndighetene gitt etter for et gedigent press.
Romerikes Blad

- Kjøttboikott stigmatiserer en hel næring.
Rovdyr ¤ - Boikottaksjoner mot norsk sauekjøtt er å stigmatisere en hel næring. Her må også handelstanden gripe inn, mener Odd Risan i Norsk sau- og geitalslag. - Vi krever erstatning dersom kjøttvarer ødelegges, sier Jonny Sørå i Bunnpriskjeden A/S.
Nationen

Ulvejakta hardner til.
Ulvejakta i Østerdalen hardner til. Til helga slår ulveaksjonistene leir på Atna.
NRK Hedemark og Oppland

Ulvejegerne endrer taktikk.
Ulvejegerne i Stor-Elvdal og Rendalen endrer taktikk overfor journalister. Aksjonister er på veg inn i jaktområdet, og jegerne kutter ut all ekstern informasjon.
Jeger
hund og våpen

Meningsløs boikottaksjon.
Parolen «Norsk lammekjøtt er rovdyrfiendtlig» er direkte parodisk
Nationen

Ulvejakt fra onsdag.
Lørdag annonserte fylkesmannen etter ulvejegere i Løten, Hamar, Ringsaker, Elverum og Åmot. I går var 90 jegere registrert, men ulvejakt blir det ikke før onsdag.
Hamar Arbeiderblad

Ulv tok kalv i fjøset.
En kalv ble lørdag kveld funnet drept utenfor fjøset til Ken Wold på Løkken nedre i Styggberget. Eksperter mener at ulv må ha vært på ferde, selv om det ikke kan dokumenteres.
Østlendingen

Store utbetalinger for store sauetap.
Indre Salten: Fylkesmannen har nylig behandlet søknadene om erstatning for sau tatt av rovvilt i 2004, og enkelte bønder har nærmest fått halvert besetningen.
Saltenposten

- Rovvilt-rot.
- Verre enn noe! Fylkestoppene godtar ikke departementets nye løsning for rovviltnemnd fra Oppland. Her gis plass kun for Erik Winther.
Gudbrandsdølen Dagningen

Boikotter norske lam.
Mesterkokken Tommy Østhagen (30) nekter å bruke norske lam i sine matretter så lenge ulvejakta pågår i Hedmark.
Hamar Arbeiderblad

Jerven gikk i båsfella.
Eivind Faldet i Folldal satte ut båsfelle langt til fjells og sist torsdag smatt jerven i fella.
Hamar Arbeiderblad

Jägarprofil: - Så här ska man inte hålla på.
- Det här är barockt! Barbro Ericson i Jägarförbundet är upprörd över försöken att skrämma bort vargen från Ringvattnet.
Länstidningen

En besvärlig paragraf i jaktförordningen.
I dag avslutas serien om vargen. Du får träffa varginventeraren Hans Nordin som funderar kring rovdjursfrågan. Vi blickar också framåt - en av de faktorer som verkar orsaka största frustrationen i vargfrågan är en paragraf i jaktförordningen, som nu är under översyn.
Hudiksvalls Tidning

Man-Eating Lions Risk Extinction As Farmers Take Arms.
The lions of the greater Tsavo region in southeastern Kenya have a long history of conflict with humans. Most famously, two lions killed and ate more than 130 railroad workers during a nine-month rampage in 1898.
National Geographic

 10 Januar 2005


Winther får plass i rovviltnemnda.
Etter alt bråket snur nå miljøverndepartementet, og gir likevel Erik S. Winther frå Ringebu ein plass i den regionale rovviltnemnda i Oppland.
NRK Hedemark og Oppland

Ulv friskmeldt etter påkjørsel.
- Den er nok litt øm i skinka, sier viltforvalteren.
Fredrikstads Blad

Kjørte på ulv på E6.
En ulv ble påkjørt på E6 ved Råde i Østfold mandag morgen.
NRK Østfold

Vargbok vållar kritik i Rättviks kommun.
Är vargen ofarlig eller kan den vara ett hot mot barn? Boende i Furudal med omnejd är nu oroliga för att Naturskyddsföreningen ska ge fel information till skolbarnen i Rättviks kommun.
SVT

Ulveforkjempere starter boikottaksjon av norsk sauekjøtt.
Ulveforkjempere startet i går en butikkaksjon for å få kunder til å boikotte norsk sauekjøtt. Folk bør heller kjøpe kjøtt fra Sverige og Namibia, oppfordrer de. Rovdyrmotstanderne forbereder også aksjoner i Østerdalen for å stanse ulvejakta.
Nationen

2-0 til koppangsulven.
Ulvejegere i Østerdalen fikk en pangstart på jakta, men ble fintet ut i siste minutt etter å ha ringet inn et dyr allerede første jaktdag.
Nationen

Vil ødelegge ulvejakta i Østerdalen.
Rovdyrtilhengerne planlegger nye aksjoner for å stanse ulvejakta i Østerdalen. Fellesaksjonen for ulv (FFU) har et stort hus i Stor-Elvdal som base. I tillegg organiseres overnatting i lavvo i jaktområdene. Gruppereiser for ulveinteresserte tyskere er planlagt i februar.
Nationen

Åtte tips for ulvejakta.
Jaktlagene i Nord-Østerdalen er eksperter på lisensjakt etter rovdyr. De siste årene har godt organiserte jegere tatt ut gaupekvoten allerede første jaktdag. Her er østerdølenes tips til jegere i Elverum, Åmot og flatbygdene som starter ulvejakta i dag:
Nationen

Hadde ulven på skuddhold.
Med et godt organisert jaktopplegg var lisensjegerne i Stor-Elvdal og Rendalen nær ved å lykkes i helga. I går ettermiddag hadde to av jegerne ulven på skuddhold, men rakk ikke å skyte.
Østlendingen

Ulven er ikke lenger hellig.
I dag kan mer en 100 jegere starte jakt på ulv i vår region. Det blir jakt i både Stor-Elvdal, Rendalen og Engerdal.
Østlendingen

En "besvärlig" paragraf.
I en antal artiklar, publicerade i fredags och i lördags, har LjP presenterat fakta om vargen, dess historia och utbredning. Vi har också speglat några av de olika argument som finns för och emot en vargstam i Sverige. I dag avrundar vi serien. Du får träffa varginventeraren Hans Nordin som funderar kring rovdjursfrågan.
Ljusdals Posten

Vill du ha varg på din egen mark?
Det är kärnfrågan när man ska ta ställning, tycker Hans Nordin, Ramsjö, jägare och en av länsstyrelsens varginventerare.
Ljusdals Posten

"Livsstilen blir totalt förändrad på glesbygden".
EDSBYN - Det är svårt att vara balanserad i vargfrågan när man är djurägare och hundägare. Det säger Göte Rösth, jägare, pensionerad skogvaktare och tidigare ordförande i Svenska älghundsklubben.
Hudiksvalls Tidning

Inga spår efter de fyra vargarna i Lillhärdal.
För en tid sedan berättade vi om att spår efter minst fyra vargar setts i södra delarna av Lillhärdals socken.
Länstidningen

Vargen struntar i lysraketerna: "Skrämseltaktik borde fungera".
Nya kapitel skrivs i följetongen om vargen i Ringvattnet. Försöken att skrämma iväg den med knallskott och ljusraketeter har hittills varit resultatlösa.
Länstidningen

"Naturlagar ska inte vara föremål för mänsklig lagstiftning".
Människan måste anpassa sig efter naturen anser Tryggve Hedtjärn, frilansande rovdjursspårare från Fränsta i Medelpad.
Hudiksvalls Tidning

Helge blev biten av en varg.
Vad är det med vargen som orsakar så heta känslor? I en serie artiklar, de första publicerades i lördagstidningen försöker vi spegla de olika åsikterna, men framför allt presentera fakta om vargen, dess historia, utbredning och framtid.
Hudiksvalls Tidning

Regional forvaltning – en dårlig idé.
Nordmenns verdsetting av rovdyr er langt større enn de kostnadene dyrene påfører de lokale næringsinteresser.
Nationen

 09 Januar 2005


Resultatløs ulvejakt i Hedmark.
Første helg av ulvejakta i Hedmark ble resultatløs for ulvejegerne i Hedmark. Det hjalp lite at en av jegerne var 30 meter unna ulven.
NRK Hedemark og Oppland

Godt organisert ulvejakt.
Ulvejegerne i Stor-Elvdal og Rendalen imponerer. Jakta er godt organisert, og jegerne gjør sitt ytterste for å oppnå felling. Se bildene fra første jaktdag i den historiske ulvejakta.
Jeger
hund og våpen

Tre jegere så ulv, men gråbeinen kom seg unna.
Norge - Koppang (NTB): - Nei gitt, vi klarte ikke å få has på ulven. Vi så én, men den kom seg unna, sier jaktleder Odd Arne Ås etter andre jaktdag i Østerdalen.
Vårt Land

Ulvejakta er i gang.
Den store ulvejakta i Østerdalen begynte lørdag morgen. 130 jegere skal jakte på fem ulver som er tillatt felt. Ulveaksjonister vil forsøke å stoppe jakta.
NRK Hedemark og Oppland

Fredløs ulv uten venner i jaktskogen.
Ikke en ulvevenn har tenkt seg til skogs for å forsvare de fem fredløse ulvene i Østerdalen. Sauebøndene kan leve med både bjørn, jerv og gaupe, bare de slipper vi ulven. Over 100 jegere tar børsa på aksla og tar beina fatt når ulvejakta starter i dag.
Nationen

Tilnærming i rovdyrstriden.
Dette er mer enn slu taktikk.
Nationen

Kan leve med bjørn og jerv.
Norske sauebønder kan leve med bjørn, jerv og gaupe så lenge de får felle skadedyra. Positive toner, sier WWF.
Nationen

Østfoldtispa står for tur.
Direktoratet for naturforvaltning avgjør østfoldtispa sin skjebne kommende uke. Etter å ha avklart starten på ulvejakta i Hedmark, tar Direktoratet for naturforvaltning (DN) fatt på bunken med søknader om felling av andre rovdyr.
Nationen

Aksjonistene blir hjemme.
Ulvejegerne i Nord-Østerdalen har allerede vunnet terreng: Ankene på jakta er avvist, og ingen av de store miljøorganisasjonene planlegger aksjoner.
Nationen

Lisensjakt.
Direktoratet for naturforvaltning (DN) har fastsatt ei kvote på fem ulver som det kan jaktes på i Hedmark. Vi bedømmer dette som en riktig og avbalansert avgjørelse fra DNs side i forhold til Stortingets vedtak om rovdyrpolitikken.
Hamar Arbeiderblad

WWF: Stans jakta på direkte truet bestand, Hareide!
I dag har Direktoratet for naturforvaltning (DN) vedtatt at hele fem ulver av en totalbestand på 18-25 dyr kan skytes under lisensjakt. Jaktperioden er fra 8. januar til 15. februar, og jakta skal utføres av mer enn 130 lokale jegere i to regioner i Hedmark fylke. Jakta iverksettes ”for å forhindre framtidige skader på bufe og tamrein”, slik DN skriver i sitt vedtak.
WWF

- Burde boikottet ulvejakta.
Elgjeger Ola Myrberget på Koppang har liten tro på at lisensjakta på ulv vil gi resultater. - Lokale jegere burde boikottet jakta. Dette er en jobb for storsamfunnet, sier Myrberget.
Østlendingen

Avslag på krav om oppsettende virkning for vedtak om lisensjakt på ulv i Hedmark [doc]
Etablering av lisensjakt er en sentral del av et effektivt virkemiddelapparat for den differensierte forvaltningen av store rovdyr, både med hensyn på skadeforebygging og konfliktreduksjon. Direktoratet viser videre til at klagepartene ikke anfører momenter i klagene som ikke var kjent for direktoratet på vedtakstidspunktet. Etter en samlet vurdering finner direktoratet derfor at kravet om å gi oppsettende virkning på iverksettelse av vedtak om lisensjakt ikke tas til følge.
DIRNAT

Klage på vedtak om lisensjakt på ulv i Hedmark fylke 2005.
Norges Naturvernforbund klager med dette på vedtaket med den begrunnelse at vedtaket er i strid med vedtatte hensyn til ulvens overlevelsesevne. Dette gjelder både hensynet til den svensk-norske ulvestammen under ett, og de nødvendige hensyn ut fra Norges vedtatte regelverk for ulveforvaltningen. Det aktuelle og potensielle skadebildet er moderat. Bernkonvensjonens og forvaltningsforskriftens vilkår om at det ikke finnes andre tilfredsstillende løsninger er ikke oppfylt. Vi ber om at vedtaket om lisensjakt oppheves, og at klagen gis oppsettende virkning for å hindre at skaden har skjedd før klagen er behandlet.
Norges Naturvernforbund

Uttalelse til ny forskrift - forvaltning av rovvilt
Målet med den nye forskriften skal være å øke forutsigbarhet og lokal innflytelse i forvaltningen samtidig som overlevelsen til artene ikke trues. Målet er også å legge til rette for tilpasninger som kan redusere risikoen for rovviltangrep på bufe og rein og dermed senke det høye konfliktnivået.
Fylkesmannen i Troms

 07 Januar 2005




Utelukker ikke aksjoner.
Naturvernforbundet utelukker ikke at det kan bli aksjoner for å gjøre ulvejakta i Hedmark vanskeligere.
NRK Hedemark og Oppland

Får vi ny rovdyrpolitikk?
Debatten om rovdyrenes posisjon i norsk natur kan til tider være svært lite nyansert. Det skal mange parter ta ansvaret for, men hvis noen av de «skyldige» skal få plass øverst på pallen, vil nok Direktoratet for Naturforvaltning (DN) trone alene.
Østlendingen

Klager på ulvejakt.
Direktoratet for Naturforvaltning avgjør om det blir utsettelse av lisensjakta på ulv i Hedmark.
NRK Hedemark og Oppland

Jakt på Hedmarken.
Et nytt ulvepar har etablert seg vest for Glomma. I romjula sporet Petter Wabakken ulveparet ved Budor. Sporene gikk i retning mot Hamar, men forsvant i snøføyka.
Hamar Arbeiderblad

Toverud med nye danske ulveanalyser: Usikkert om ulvene er ekte.
Miljøkrim-siktede Lars Toverud har over tid samlet et titall vevsprøver fra ulv i Norge og Sverige. Disse er nå analysert i Danmark. – Det utelukkes ikke at den drepte hannulven «Einstein» er en hybrid, mener Toverud.
Nationen

Trenger flere prøver før konklusjon.
Det kreves mye mer materiale enn de prøvene som foreligger før en kan fastslå sikkert om ulvene er ekte eller ikke.
Nationen

Fem skal felles.
Og nesten alle jegerene får lisens. Lørdag starter ulvejakta i Østerdalen.
Hamar Arbeiderblad

Spøker for sauehold.
At saueholdere i Grue trolig ikke kommer til å slippe sau på utmarksbeite til sommeren, re- presenterer antakelig et tidsskille i saueholdet i bygda.
 Glåmdalen

Vil skyte streifulv.
En ulv streifer utrygt i Sør-Varanger etter å ha drept over ti rein.
NRK Finnmark

Ulvejakta starter i morgen.
Det blir lisensjakt på fem ulver i Hedmark. Jegere i Stor-Elvdal, Rendalen og Engerdalkan starte lørdag i jaktområde nord og jakte på tre dyr.
Østlendingen

Vargen i Ringvattnet infångad och märkt.
Ringvattnet. Vargen i Ringvattnet har varit omdiskuterad. I går fångades den in för märkning och ska skrämmas från platsen.
Östersunds-Posten

"Kunskaper ökar tryggheten".
Gävleborg är det sydligaste länet med förekomst av alla de stora rovdjuren.
Ljusdals Posten

Tre tamdjur vargrivna under 2004.
Få skador, men viktigt att anmäla de som uppstår.
Ljusdals Posten

Kortfakta om vargen.

Ljusdals Posten

Flera tusen vargar för 300 år sedan.
Under 1800-talet dödades största delen av vargstammen i Sverige. Fridlyst sedan mitten av 1960-talet.
Ljusdals Posten

Inte ovanligt med varg i Jämtland.
Allt fler har den senaste tiden hävdat att vargen som uppehåller sig runt Ringvattnet måste vara inplanterad.
 SR - Jämtland

Stans lisensjakten på ulv!
Foreningen Våre Rovdyr tar sterkt avstand fra Direktoratet for naturforvaltnings (DN) vedtak 6.1.2005 om lisensjakt på 5 ulver i Hedmark av en bestand på rundt 20 individer i dette landet. Vi krever at vedtaket trekkes tilbake på basis av den minimale bestanden, dens genetiske utarming, neglisjerbart skadeomfang og vårt nasjonale og internasjonale ansvar for en bærekraftig bestand. Vedtaket er en skam for Norges internasjonale omdømme i miljøsaker.
Foreningen Våre Rovdyr

Sekretariat for regional rovviltnemnd.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus er utnevnt til sekretariat for den regionale rovviltnemnden for Oslo, Akershus og Østfold.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus

 06 Januar 2005


Lisensjakt på ulv - endelig!
I dag vedtok Direktoratet for naturforvaltning å åpne for lisensjakt på ulv i Hedmark fylke. Norges Jeger- og Fiskerforbund hilser med glede at det nå endelig er åpnet for lisensjakt på ulv for ”vanlige jegere” i Hedmark. Samtidig etterlyser forbundet en tilsvarende fellingstillatelse for den gamle ledertispa for den tidligere Kongsvinger-Årjäng-flokken i Akershus/Østfold. (Oppdatert 6. januar)
NJFF

Direktoratet for naturforvaltning har fattet vedtak om lisensjakt på ulv.
Direktoratet for naturforvaltning har fattet vedtak om en lisensjaktkvote på til sammen 5 ulver. Lisensjaktområdet omfatter deler av kommunene Engerdal, Rendalen, Stor-Elvdal (jaktområde nord) og deler av Åmot, Elverum, Løten, Hamar og Ringsaker (jaktområde sør). Lisensjakta blir iverksatt for å forhindre framtidige skader på bufe og tamrein.
Fylkesmannen i Hedmark

Vilkår for å delta på lisensjakt på ulv i 2005 [doc].
Ved forskrift av 17.12.2004 er det åpnet for mulighet for lisensjakt på ulv i Norge. Direktoratet for naturforvaltning (DN) har 6.1.2005 vedtatt at det skal tillates lisensjakt på to ulver i deler av Ringsaker, Hamar, Løten, Elverum og Åmot kommuner. Jegere bosatt i disse kommunene kan søke om lisens for å delta på jakt. Følgende forhold ligger til grunn for jakten:
Fylkesmannen i Hedmark

Påklager lisensjakt på ulv.
-Å gi tillatelse til å felle 5 ulver på lisensjakt nå er uforsvarlig. I morgen sender vi klage og ber om at den får oppsettende virkning, sier leder Erik Solheim i Norges Naturvernforbund.
Norges Naturvernforbund

Fem ulver kan felles i Hedmark.
Lørdag starter lisensjakta på fem ulver fordelt på to ulike områder i Hedmark. DN fattet vedtaket i dag.
Jeger
hund og våpen

- Håpløs ulvejakt.
Ulvejakta i Hedmark, som starter lørdag, er håpløs. Det mener flere erfarne jegere NRK har snakket med. - Vanlige storviltjegere i flokk må ha flaks for å felle ulv.
NRK Hedemark og Oppland

Lisensjakt på fem ulver i Hedmark.
Direktoratet for naturforvaltning (DN) har fastsatt at det kan felles til sammen fem ulver i to områder i Hedmark fylke. I lisensjaktområde nord, kan det felles tre ulver. Dette området omfatter deler av kommunene Stor-Elvdal og Rendalen og hele Engerdal kommune. I lisensjaktområde sør, kan det felles to ulver. Dette området omfatter deler av kommunene Åmot, Elverum, Løten, Hamar og Ringsaker.
DIRNAT

Lisensjakt på ulv i Hedmark fylke 2005 [doc].
Lisensjakt er en skademotivert felling av et bestemt antall individer av en viltart med hjemmel i viltloven § 12, der kvoten er fastsatt av offentlig myndighet og der det kreves at jegeren etter søknad innehar en individuell personlig lisens for å kunne delta.
DIRNAT

Jervejakt på tomgang.
Det er fremdeles ikke skutt jerv i de rovdyr-utsatte kommunene Meløy, Rødøy og Gildeskål, men to er skutt i nabokommunen Beiarn. I første omgang skal det skytes fem jerv i området.
NRK Nordland

Tillater jakt på fem ulver i Hedmark.
Hamar (NTB): Direktoratet for naturforvaltning (DN) gir tillatelse til jakt på til sammen fem ulver i Hedmark.
Nationen

Østfoldulven på vent.
Nær 30 drepte hunder og en fylkesmann på krigsstien er ikke nok: Ulvetispa i Østfold blir foreløpig reddet av saksgangen hos Direktoratet for naturforvaltningen (DN).
Nationen

Østerdøler går manngard: Hver fjerde jeger søker ulvejakt.
Nærmere 150 jegere fra Stor-Elvdal, Rendalen og Engerdal har søkt om lisens for jakt på ulv utenfor fredningssonen. Men myndighetene somler med gi startskuddet.
Nationen

Ingen grunn til å somle.
Skal de mange interesserte jegerne ha noen reell sjanse til å felle ulvene før lisensjakt-periodens slutt 15. februar, må DN snarest få gjort sitt vedtak
Nationen

Mangler ulvebevis.
Berit og Oddvar Minge mistet tolv sauer i 2004. De har mottatt erstatning ni av dyrene. I de andre tilfellene mener myndighetene at det ikke er tilstrekkelige beviser for at det er ulven som har angrepet sauene.
Sarpsborg Arbeiderblad

Best i Østfold.
Leder for Østfold saue-og geitavlslag Jan Herland, er fornøyd med dagens situasjon og viser til at sauebøndene har hatt høyere tapstall enn de hadde i fjor da var tallet på drepte sauer
Sarpsborg Arbeiderblad

Tror på samarbeid med ulvemotstanderne.
Rovdyrforvalter og fylkespolitiker for SV Andreas Lervik tror ikke uttalelsene hans om ulovlig ulvejakt vil påvirke samarbeidet med Østfold Bondelag.
Sarpsborg Arbeiderblad

Mener villsau kan klare ulven bedre.
ÅSNES: I områder der det streifer ulv, bør det være interessant å prøve villsau framfor saueraser som er vanlige i dag, mener Kate Natasha Mehlum.
 Glåmdalen

Just a roly-poly fuzz ball.
Will Cohu reviews Vicious: Wolves and Men in America by Jon T Coleman.
Daily Telegraph

FEATURE-Once-hated gray wolf thrives in the US Rockies.
DENVER, Jan 5 (Reuters) - As the gray wolf hovered on the brink of extinction a decade ago, U.S. officials embarked on a controversial plan to open the vast refuge of Yellowstone National Park to the pack-based predators in the hopes of rebuilding the species.
 Reuters AlertNet

Wolf a predator, period.
For most of the past 30 years, the prevailing view among wildlife biologists has been that wolves represent no danger to humans. For this we can thank a number of ecologically minded souls, but in Canada, author Farley Mowat probably had as much to do with it as anyone.
Canada.com

Wyoming stands its ground on wolf rules.
JACKSON - Wyoming has no plans to back away from its lawsuit over wolf management even as the federal government grants Idaho and Montana more authority to kill problem wolves.
 Billings Gazette

Can Predators Threaten Iowa’s Deer Herd?
Believe it or not, wolves, bears and even cougars have been reported in Iowa! Could they, or coyotes, ever pose a threat to our deer?
Iowa Game & Fish

 05 Januar 2005


Hilser ulvejakt velkommen.
Marker: - Jeg ønsker all ulv dit pepper'n gror, sier Erling Karlstad. Han er positiv til forslaget om å skyte ulven som har drept 30 hunder i Østfold og Akershus.
Smaalenenes Avis



Ulvesonen er rensket for sau: Hver fjerde sau er borte.
Sauenæringen øst for Glomma er så godt som utradert på grunn av rovdyr. Et årlig tap på nærmere 5 millioner kroner kompenseres ikke av staten.
Nationen

Hver andre sau drepes utenfor sonen.
Nær halvparten av all sau som ble tatt av ulv i Hedmark sist sommer, ble drept utenfor ulvesonen. – Vi ser snart slutten på sauedrapene, spår Bror Yngve Rahm (KrF).
Nationen

Sameby: Vargen är utplanterad.
Ringvattnet. Vargen i Ringvattnet är utplanterad. Det är Sture Åhrén, ordförande i Ohredahke sameby säker på.
Östersunds-Posten

US wolves could be off endangered list.
The task of boosting a diminishing wolf population has made such headway in just 10 years that the predators may soon be removed from the list of endangered species in several US regions.
ABC News

”Fler lodjur i länet önskvärt”.
Rovdjursförening och jägarna i Halland oense om stammens utbredning.
Hallandsposten

Pojke vargdödad.
Först dödade vargen den 10-årige pojken med ett strupbett, sedan bet han av armen och tog den med sig.
Jaktjournalen

Återbetalning gör att samer ser rött.
Sametinget har fått ett regleringsbrev från regeringen som innebär krav på att återbetala tio miljoner av tidigare utbetald rovdjursersättning. Det har rört upp känslorna rejält i samleden.
 Nordbotten Kuriren

Nytt regelverk for dyre-tilskudd.
BØ: Et nytt og bedre regelverk er opprettet for tilskuddsordninger i forhold til rovviltskader.
 Telemark Arbeiderblad

-Tre jerver felt i Troms.
- Hittil er bare tre jerver felt under lisensjakta i Troms, bekrefter rovviltkonsulent Cathrine Henaug hos fylkesmannen.
Harstad Tidende

 04 Januar 2005


Ja til ulvejakt fra Fylkesmannen.
Norges jeger- og fiskerforbund i Østfold får støtte fra Fylkesmannen i Østfold om å sette i gang lisensjakt på ulvetispa som har drept rundt 30 hunder i Østfold og Akershus.
NRK Østfold

Registrering av gaupe i 2005.
Norges Jeger- og Fiskerforbund - Hedmark vil i løpet av januar gjennomføre sporregistrering av gaupe i Hedmark. Registreringen inngår i nasjonalt overvåkingsprogram for de store rovdyrene.
NRK Østfold

Regelverk for tilskudd til forebyggende og konfliktdempende tiltak i forhold til rovviltskader [pdf].
1.1 Målsettingen med tilskuddsordningen er å sikre iverksettelse av effektive forebyggende og konfliktdempende tiltak for å begrense de skadene rovvilt kan forårsake på husdyr og tamrein samt ulemper i forhold til lokalsamfunn og i forhold til andre grupper.
DIRNAT

Nytt regelverk for tilskudd til forebyggende og konfliktdempende tiltak i forhold til rovviltskader - søknadsfrist 31.januar 2005.

Fylkesmannen i Telemark

125 vil drive lisensjakt på ulv.
Om lag 125 jegere har søkt om å få drive lisensjakt på ulv i Stor-Elvdal, Rendalen og Engerdal.
Østlendingen

Ulven setter drapsrekord.
Selv om antallet drepte sauer er stabilt, har ulven i 2004 satt en historisk drapsrekord i Norge. For aldri tidligere har dette dyret drept så mange sau og lam.
Nationen

Lamma hardare enn nokon gong.
Fylkesmannen i Telemark har gjeve ut ein million kroner i erstatningar til bønder som hadde sauetap grunna freda rovvilt i fjor.
Vest Telemark Blad

Tør ikke lenger slippe sauen til skogs i Grue.
GRUE: Det blir neppe sluppet sau til skogs i Grue til sommeren på grunn av rovdyrene.
 Glåmdalen

Trenger 1500 mål med innmarksbeite.
GRUE: Saueeierne i Grue er nå på jakt etter 1500 dekar innmark der sauene kan beite til sommeren.
 Glåmdalen

Genetiske analyser av ulveekskrementer samlet inn i 2004. [doc]
Totalt 50 av 91 prøver (vev, ekskrement, urin og hår) lot seg analysere for DNA-profiler. Målet med prøvene var å artsbestemme individene, bestemme antall individer, fastslå kjønn og om individene hadde en kjent DNA-profil. Små mengder DNA og stor grad av slektskap mellom de skandinaviske ulvene kompliserer analysene.
DIRNAT

Lodjur dödade åtta får i Lunån.
En blodig massaker var den syn som mötte Maria Leksell när hon skulle mata sina Dala Päls-får i går morse. Åtta av dem låg döda i halmen, ihjälbitna av fyra lodjur som tagit sig in i fårhuset.
Dala Demokraten

Hund revs ihjäl av lodjur.
Ett lodjur dödade en jakthund i närheten av Harbo i söndags.
Uppsala Nya Tidning

Lodjursdom till Högsta Domstolen.
Den 42-årige mannen, som sköt ett lodjur på sin villatomt i Filipstad, har nu, genom sin försvarsadvokat Svante Linderberg, skrivit till Högsta domstolen (HD) och begär prövningstillstånd så att hovrättens dom på sex månaders fängelse för grovt jaktbrott kan överklagas.
 Värmlands Folkblad

Ingen lodjursjakt i Värmland i vinter.
Lodjuren i Värmland och övriga Mellansverige kan springa lugnt i år. Naturvårdsverket har beslutat att enbart tillåta lodjursjakt i renskötselområdena. - Tyvärr är det så, säger en besviken Gunnar Glöersen på Jaktvårdsförbundet i Värmland.
 Värmlands Folkblad

Vargen har försvunnit.
KIRUNA. Den varg som härjat i Pessinki naturreservat nära Parkalompolo och rivit minst 36 renar är försvunnen sedan den 13 december.
Norrlännska Socialdem

Byborna i Ringvattnet har tappat tålamodet.
Vargen som uppehåller sig kring byn Ringvattnet i Strömsunds kommun fortsätter att skapa oro.
 SR - Jämtland

 03 Januar 2005


Bojkotten skjuts upp.
Dalaupproret har senarelagt starten för bojkotten av eftersök och omhändertagande av trafikskadat vilt. - Vi har beslutat att skjuta upp bojkotten till den 15 januari. Anledningen är katastrofen i Asien och att landets resurser i nuläget måste kraftsamlas till att stötta katastrofens offer, säger Dalaupprorets talesman Nisse Björklund.
Södra Dalarnas Tidning

Ulvemotstandere flekker tenner i Østfold.
Allerede før de nye rovviltnemdene har kommet skikkelig i arbeid, flekkes det tenner mot de nye ulveforvalterne.
Nationen

Vi vil ikke ha ulv rundt husveggene!
Hendelsene de siste dagene der ulven har forsynt seg av hunder som har stått i bånd rett utenfor stueveggene til folk, opprører oss i Senterpartiet.
 Moss Avis

Ny uppfinning kan skydda jakthundar.
Mikael Carlstein, Hjortnäs har fått nationellt och internationellt patent på en uppfinning. Den bestårav ett nytt kombinationsmaterial, att tillverka skyddsutrustning av, som en form av skydds-plagg. Då finns möjligheten att skydda jakthundar mot rovdjurs-angrepp.
Dala Demokraten

Kvotejakt på gaupe 2005.
Fylkesmannen i Troms sendte før jul ut forslag til område og kvote for jakt på gaupe i 2005. To alternative forslag er satt opp, et der man ikke skal ha jakt og et forslag der man har foreslått jakt på totalt to gauper i utpekte kommuner. I begge forslagene er det åpnet for jakt i kvotefrie områder.
Fylkesmannen i Troms

Forslag om kvotejakt på gaupe ute på høyring til 20.1.05.
Fylkesmannen foreslår ei kvote på null til to dyr i heile fylket frå 1.2 - 30.4.05, men frarår på det sterkaste å jakte på familiegrupper, dersom det blir jakt.
Fylkesmannen i Aust Agder

Skadet gaupe funnet død.
VERDAL: Den skadete gaupa som skal ha tatt seg inn i et hus i Leksdal ved 01.30-tida nyttårsnatta, ble funnet død i formiddag.
 Trønderavisa

Leter etter skadet gaupe.
VERDAL: Viltnemnda i Verdal leter etter en skadet gaupe som skal ha tatt seg inn i et hus i Leksdal. Søket er nå avsluttet for dagen.
 Trønderavisa

Ingen lodjursjakt i år.
Lodjuren kan ta det lugnt det kommande året; Naturvårdsverket har beslutat att det inte blir någon lodjursjakt utanför renskötselområdet i år. Inte bra, tycker Jägareförbundet och LRF i Västmanland.
 SR - Västmanland

French police probe trade in wolf heads.
Paris - French police are investigating a possible trade in wolf heads operating around a nature reserve in the south of the country, newspapers reported on Monday.
 IOL

Ännu ett lodjur har avlivats i Vasselhyttan.
Det mesta tyder på att en hel kull drabbats av skabb. I onsdags fick ännu ett lodjur, som uppvisat ett onormalt beteende, avlivas.
Bergslagsposten