Rovdyrnyheter mars 2005

 

 31 Mars 2005


Kritikk mot risikoerstatning for rovdyrskader.
Trondheim (NTB-Skjalg Fremo): Miljøverndepartementet får kritikk både fra sauenæringen og Norges Miljøvernforbund for forslaget om en ny erstatningsordning for rovdyrskader.
 Gårdsplassen

Förslag till regional förvaltningsplan för rovdjur - välkommen med synpunkter.
Rovdjursförvaltningen utvecklas mot en decentraliserad och regional förvaltning. Ett steg i denna riktning är det förslag till regional förvaltningsplan för rovdjur som presenteras här. Du är välkommen med synpunkter på förslaget fram till den 29 april.
Länsstyrelsen Dalarna

Har saknade vargar utvandrat?
Kan radiomärkta vargar som forskarna tappat kontakten med ha utvandrat i stället för att ha blivit tjuvskjutna? Ja, det finns i alla fall en vargtik som gjort det. Nyligen sköts den i nordöstra Finland efter att ha märkts i Norge 2002.
Svenska Jägäreforbundet

Vil ikke tillate bjørnejakt nå.
Direktoratet for Naturforvaltning tror bjørnen kan forlate Oppdal og vil ikke tillate jakt nå. DN vil dermed ikke etterkomme Oppdal kommunes anke på avslaget om fellingtillatelse på bjørnen som i fjor tok over tre hundre sau.
Nett OPP

Vargstammen når riksdagsmålet i år?
Riksdagens etappmål för den svenska vargstammen är 20 föryngringar. Dit kan vargstammen nå redan i vår.
Svenska Jägäreforbundet

MUNKFORS - Vintermetare på Ramsjön fick besök av en varg.
'Den var nog kvar i bortåt tio minuter'. Erik Lindroth, Munkfors, och två fiskekompisar till honom fick oväntat besök mitt på blanka onsdagen. En varg dök upp på isen och närmade sig nyfiket sällskapet. - Den kom gående mot oss och var nog kvar där i bortåt tio minuter, berättar Erik. Fiskesällskapet höll till på Ramsjön i närheten av Annefors på Sunnehöjden mellan Sunne och Munkfors. Klockan var ungefär halv två på onsdagen.
 Värmlands Folkblad

Många lodjur i södra Dalarna.
[Hedemora] HEDEMORA - [Hedemora] HEDEMORA - Antalet familjegrupper med lodjur har minskat från elva till åtta inom det södra skötselområdet. Dock finns två familjegrupper strax söder om länsgränsen varför ordförande för skötselområdet, Bengt Larsson, säger att det egentligen handlar om samma antal. Uppskattningsvis rör det sig om ett 40-tal djur på de 352 000 hektar som området omfattar, plus det mörkertal med lodjur som finns.
Dala Demokraten

Gaupejakta er slutt 1. april.
Miljøverndepartementet vedtok ny forskrift om forvaltning av rovvilt 18. mars i år. Forskriften trer i kraft fra og med 1. april. Dette betyr blant annet at gaupejakta nå varer ut mars - mot tidligere ut april. Siste jaktdag på gaupe er derfor 31.mars!
Fylkesmannen i Vest-Agder

Förening vill förändra vargpolitiken.
Ikväll, torsdag, hoppas Svenska jakt -och fritidsgruppen på att bilda en lokalvdelning i Bengtsfors. Föreningen vill att den svenska rovdjurspolitiken ska förändras och att vargar enbart ska hållas i hägn .
 SR - Väst

Teknisk analys kan fälla vargdödare.
PAJALA. Utredningen om den tjuvskjutna Pessinkivargen drar ut på tiden. Polisen hoppas att analyser på Statens kriminaltekniska laboratorium ska kunna binda de fyra misstänkta gärningsmännen till brottet.
Norrlännska Socialdem

Länsborna kan tvingas acceptera vargar.
Naturvårdsverket kan tvinga länsborna att acceptera vargar. Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Västerbotten tror i varje fall inte länsstyrelsen kan säga blankt nej till vargar.
 SR - Västerbotten

 30 Mars 2005


Bjørn i barnehagen.
I dag ble det oppdaget bjørnespor i Koppang Barnehage.
NRK Hedmark og Oppland

Ståndskall på björn.
Titta på den fantastiska filmen där en finsk stövare och en jämthund skäller ståndskall på björn i skogarna utanför Orsa.
Jaktjournalen

De vägrar ha vargar på sina gårdar.
Sfp-politikern Eva-Stina Berg i Kristinestad har fått nog av närgångna vargar. I går började hon samla in namn för att övertyga EU-kommissionen om att människors trygghet väger tyngre än en stor vargstam.
 Hufvudstadsbladet

Nya regler för fällfångst väntas.
MELLERUD: EU-kommissionen jobbar på nya regler för fällfångst av vissa viltarter vilket kan innebära att nuvarande fällor i Sverige kan bli förbjudna. Jaktvårdskonsulent Benny Nilsson, Forsane jaktvårdsgård, anser däremot att Sverige ligger så långt framme i arbetet med human fällfångst att vi borde vara normgivande.
 Trollhättans Tidning

Björn bröt sig in hos familj.
Florentino Acosta fick ett minst sagt brutalt uppvaknande när han hade somnat framför tv:n i sin husvagn i Alaska, USA, i torsdags. Hans son Paul Acosta skrek då en björn som bäst höll på att bryta sig in.
 Svenska Dagbladet

Ihjälkörda vargen var från Värmland.
[Dalarna] SMEDJEBACKEN - 9 december förra året blev en varg ihjälkörd i Smedjebacken. Vargen har nu undersökts och dess ursprung har fastställts. - Den föddes i Nyskogareviret i Värmland, säger viltforskaren Olof Liberg vi SLU (Statens lantbruksuniversitet).
Dala Demokraten

Såg varg på isen.
MELLERUD: Björn Tunqvist, Dalskog, tog med familjen och några släktingar för att grilla vid Källsviken. - Plötsligt kommer det ut en varg på Teåkerssjöns is, kanske 500 meter från oss. Flera av oss studerade den i kikare. Den var fin med mycket vitt i pälsen, säger Tunqvist.
 Trollhättans Tidning

Nytt fra Fjellrevprosjektet!
En av "hybridvalpene" ble tatt av ulv da to av dem kom seg inn den store ulveinnhegningen på Langedrag.
NINA

Märkt varg fälldes - polisen utreder.
Polisen utreder dödandet av en märkt varg i Nurmes i söndags. Jägarna hade fått lov att fälla varg, men lovet gällde inte den flock som den fällda vargen tillhörde.
YLE

Iberiska lokatter födda på spanskt zoo.
Tre iberiska lokatter har fötts på ett zoo i Spanien. De är de första av sin ras att födas i fångenskap. Den iberiska lokatten är utrotningshotad och i fritt tillstånd finns bara drygt 100 kvar.
 Dagens Nyheter

 29 Mars 2005


Jägarna positiva till Ann Beskows kompromiss.
Jägarna i gruppen Dalaupproret är positiva till det kompromissförslag i rovdjursfrågan som Orsas kommunalråd Ann Beskow har lagt fram. Gruppen skriver i dag att förslaget är en bra utgångspunkt, även om detaljerna måste diskuteras.
 SR - Dalarne

Stadig flere rein drept av jerv.
Antallet reinsdyr som er tatt av jerv i Beiarn og Skjerstad stiger stadig. Nå anker Beiarn kommune avslaget om å få felle to jerv.
NRK Nordland

Bjørnen får gå i fred.
I tre dager har Statens naturoppsyn søkt etter bjørnen som nylig våknet opp av vintersøvnen.
 Adresseavisen

Avsluttet søket etter bjørn.
Søket etter bjørnen i Oppdal som har fått tidlige vårfornemmelser, ble påskeaften avsluttet uten resultat.
NRK Trøndelag

Risiko for rovdyrskade kan gi rett til erstatning.
Trondheim (NTB-Skjalg Fremo): Sauebønder og reineiere i enkelte deler av landet skal få utbetalt en «risikoerstatning» for rovdyrskade som ennå ikke har skjedd, foreslår Miljøverndepartementet.
 Gårdsplassen

Gaupa var ikke på Senja.
Var det likevel ikke to gauper som ble observert i Tranøy på mandag? De mulige sporene etter gaupe i Tranøy viste seg å være revespor.
 Troms Folkeblad

"Jaktlycka" för viltvårdare.
Tre vargar och en rekordtung vårbjörn på en och samma dag! Helikopterpiloten Ulf Grinde och veterinärprofessorn Jon Arnemo har aldrig upplevt maken sen de började märka rovdjur.
Länstidningen

Revejakt fra godstolen.
Når andre går og legger seg, setter Rolf Johnny Aagedal (52) seg til rette i godstolen med hagla i fanget.
Fædrelandsvennen

Skyddsjakt på lodjur i Filipstad.
Fyra fårägare i Filipstad har fått tillstånd till skyddsjakt på lodjur.
Svenska Jägäreforbundet

Juneau man awakens to find black bear in his trailer home.
JUNEAU, Alaska — Florentino Acosta has seen plenty of black bears around his Juneau neighborhood but never inside his trailer home — until now. Acosta woke up in the living room as the bear was breaking in. Acosta had fallen asleep while watching television.
seattlepi

 27 Mars 2005


Bjørn løs i påskefjellet.
I fjor sommer drepte den 322 sauer i Oppdal og Sunndal. Nå har bjørnen våknet fra vinterdvalen - og dratt på påsketur.
 Adresseavisen

Bjørn våknet til påske.
En bjørn i Oppdal har fått tidlige vårfornemmelser, trolig på grunn av mildværet.
 VG

Lodjur slog rådjur mitt i centrala Gagnef.
Ett lodjur slog natten mellan onsdagen och torsdagen ett rådjur mitt inne i Gagnef.
Södra Dalarnas Tidning

Säkra vargobservationer utanför Östhammar.
För första gången på länge har det gjorts direkobservationer på varg i Uppland. Det var igår eftermiddag som flera personer såg två vargar utanför Östhammar på väg norrut.
 SR - Uppland

Snart start for motorisert rødrevjakt.
Det ekstraordinære uttaket av rødrev på Varangerhalvøya i Finnmark starter om noen få dager. Prosjektet skal gå over flere år, og Staten er villig til å bruke millioner av kroner i forsøket på å redde fjellrevbestanden i området.
Jeger hund og våpen

Ulvejakta dag for dag.
Alfatispa i Koppangflokken var den første ulven som ble felt av lisensjegerne. Deretter gikk det raskt for seg. Vi har fulgt hendelsesforløpet i «jaktområde nord» dag for dag.
JAKT og FISKE

Spenning i sør.
I Jaktområde sør var det aktuelt å ta ut Åstadalsparet – et nyetablert ulvepar nord for Elverum, vest for Glomma.
JAKT og FISKE

Slik ble jakta organisert.
En av årsakene til ulvejaktas raske resultater, var effektiv organisering av jegerne. Her er modellen:
JAKT og FISKE

41 år siden sist
Siste gang det ble felt ulv i Norge av en «menig jeger», var i Østerdalen i 1964. Det var Kai Asphaug fra Stor-Elvdal, som felte den store hannulven «Fridtjof», etter å ha jaktet intenst på den i flere vintre.
JAKT og FISKE

Sirkus Lupus.
Ryktene og beskyldningene haglet mellom jegere og ulveaksjonister mens jakta pågikk. Leder av Fellesaksjonen for ulv (FFU), Ener Borg, fastholder at aksjonistene opptrådte fredelig.
JAKT og FISKE

7000 e-poster til Hareide.
Passport, WWFs nettside for miljøaktivister, oppfordrer nettsurferne til å hjelpe til med å stanse ulvejakta. På nettsiden hevdes det at den norske regjering har tillatt felling av en fjerdedel av landets ulvestamme, og at det nå bare er femten ulver igjen her til lands. Dagen før den siste ulven ble skutt, hadde nær 7000 personer sendt e-post til miljøvernminister Knut Arild Hareide, ifølge www.passport.panda.org.
JAKT og FISKE

5000 for ulvepåkjørsel.
En 31-åring fra Aurskog er ilagt bot på 5000 kroner for å ha kjørt på en ulv 21. januar 2004. Ulven «Einstein» var bedøvd og merka av ulveforskerne nær Bjørkelangen. Forskerne som så deler av episoden, har uttalt at det må ha skjedd med vilje. Mannen ble først sikta for å ha tatt livet av ulven, noe som har en strafferamme på seks års fengsel. Nå er han ilagt bot etter veitrafikklovens paragraf om plikt til å hjelpe personer og dyr som skades i trafikkuhell.
JAKT og FISKE

Lisensjakt-fakta.
I Jaktområde nord (Engerdal, Rendalen og Stor-Elvdal) kunne det felles inntil tre ulv. I Jaktområde sør (Åmot, Elverum, Løten, Hamar og Ringsaker) kunne det felles inntil to ulv. Det var utstedt totalt 424 jaktlisenser, fordelt på Engerdal (27) Rendalen (68) Stor-Elvdal (58) Åmot (37) Elverum (67) Løten (61) Hamar (48) og Ringsaker (58). Alle ulvene ble skutt i løpet av 15 dager.
JAKT og FISKE

NJFF-ros til ulvejegere.
Etter avsluttet ulvejakt, ønsker NJFF nå en gjennomgang av erfaringene. I et brev til Miljøverndepartementet heter det bl.a at «jegerne har fylt sin del av forvaltningsoppgaven på en utmerket måte, og har bevist at lisensjakt er vel så effektivt som bruk av statlig ansatte skadefellere. De har til fulle bevist at ved god organisering og bruk av erfarne jegere er det fullt mulig å bedrive en effektiv forvaltning av ulven gjennom bruk av lisensjakt.»
JAKT og FISKE

Norsk-svensk ulverekord.
Blant alle de tre «norske» familiegruppene er det bekreftet yngling i 2004. Foruten Koppang- og Gråfjell-paret regnes også Julussa-paret som norske. Det skandinaviske samarbeidsprosjektet Skandulv bekrefter hele 13 ynglinger, noe som er svensk-norsk rekord siden bestandsregistrering av ulv tok til.
JAKT og FISKE

 24 Mars 2005


Bamsen har våknet.
I dag tidlig kom en skiløper over ferske bjørnespor ved Blokhus på Lønset. Bjørnen har krysset Dindalsvegen 300 meter ovenfor gården. Funnet betyr at bjørnen som i fjor tok over tre hundre sauer i Oppdal og Sunndal, har forlatt hiet.
Nett OPP

Klagebrev på rovviltnemnd.
Jostedalen sankelag sender no brev til miljøvernministeren for å få omgjort vedtaket om å legge sekreteriatet for Rovviltnemnda til Rogaland.
NRK Sogn og Fjordane

Forskrift om om forvaltning av rovvilt.
I statsråd 18. mars 2005 ble det fastsatt forskrift om forvaltning av rovvilt. Formålet med forskriften er å sikre en bærekraftig forvaltning av gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn. Forvaltningen skal ivareta næringsutøvelse og andre samfunnsinteresser, og til at hensynet til ulike interesser vektlegges forskjellig i ulike områder og for de ulike rovviltarter, med forutsigbarhet og lokal medvirkning.
Lovdata

Vargen blir sak för EU och minister.
Att varg har observerats t.o.m. nära husknutarna har fått många österbottningar att uttrycka sin avsky i olika former. I ny massadress som läggs fram i Sydösterbotten sägs att 'mänskornas trygghet måste prioriteras framom en vargstam på tio till 20 individer'.
YLE News

Vargen i byn - var en räv.
FURUDAL - Den påstådda vargen bland bebyggelsen i Östanvik var en räv. Många av vargspåren nära bebyggelsen är i själva verket lodjursspår.
Södra Dalarnas Tidning

Eleverna i Rättvik informeras om varg.
Nu får många barn i Rättviks kommun möjligheten att lära sig mer om vargar. Det är Rättviks Naturskyddsförening som erbjudit kommunens skolor möjligheten att få mer information.
Dala Demokraten

Engagerar sig i rovdjursfrågan.
ORE - Ore hembygdsförening ger sig in i rovdjursdebatten.
Södra Dalarnas Tidning

Sameby kräver skyddsjakt.
Korju sameby kräver att länsstyrelsen genomför skyddsjakten på det lodjur som dödat ett stort antal renar. - De går inte att komma åt annat än med helikopter, säger renskötaren Lars Patomella.
 Nordbotten Kuriren

- Lodjuret bara fräste och stirrade på mig och hunden.
Rörshyttan - När Yvonne Hammarström gick ut för att hämta posten, vid halv tolvtiden på tisdagen, stod hon plötsligt öga mot öga med ett lodjur.
Falu Kuiren

Lättare få lov till vargjakt med ny plan.
Det kan bli lättare att få jaktlicens på problemvargar då den nya nationella skötselplanen blir klar till sommaren. Samtidigt blir ett nytt lagförslag klart om ersättning för den skada vargar åstadkommer.
Vasabladet

Korsholmsvargen spårades i Maxmo.
Men misstänkta spår i Gerby hade trampats av hund. Eri Friman, rovdjurskontaktperson i Maxmo, fick i går ta emot ett flertal spårobservationer från folk i trakten.
Vasabladet

 22 Mars 2005


Herjer i reinflokkene.
Åtte rein ble drept av jerv i og ved Tollådalen i Beiarn sist uke. Nå krever både kommunen, reineiere og saue-bønder skadefellingstillatelse.
NRK Nordland

Jerv bet to ben av elg.
Jerven er et økende problem i Vefsn. I helga ble en to år gammel elgkalv funnet døende, tatt av en jerv som hadde bitt av den frambenet og bakbenet.
 Adresseavisen

Ulv på ferde i Flakstadkroken.
Per Erik Lillebo på Høyli gård ved Motoppen i Flakstad tipset i helga om at han hadde ulvespor på gårdsplassen. Rovviltkontakt Hans Petter Klokkerengen kan bekrefte dette.
 Raumnes

Skjøt da gaupa angrep.
Da bonden fikk se gaupa i ferd med å angripe saueflokken inne i selve innhegningen, hentet han hagla og skjøt hanngaupen på kloss hold.
Drammens Tidende

Sampo spist av ulv.
Lørdag ble elghunden Sampo drept og spist av ulv like øst for Søndre Løsset i Åmot. - Ulv er et stort problem for oss som satser på utmarksnæring, sier eieren Per Sjølie.
Østlendingen

Forskriftene for rovdyrforvaltning vedtatt
- Skogeierforbundet har fått delvis medhold i de synspunkter som ble fremmet i høringsrunden. På andre områder er vi ikke blitt hørt, slår utmarksrådgiver Vidar Holthe i Skogeierforbundet fast.
Skognytt

Så to gauper i Tranøy.
Nå kan det endelig slås fast om det er gaupe på Senja. Hermod Halsnes på teknisk etat i Tranøy kommune hadde litt av en naturopplevelse på tur på jobb mandag morgen. I veikanten litt øst for krysset til Skatvik satt det to eksemplarer av det han er helt sikker på var det majestetiske kattedyret. Observasjonen er den sikreste som til nå har vært gjort av gaupe på Senja.
 Troms Folkeblad

Andover bear attack.
A black bear that killed a miniature horse in Andover Township had not yet been caught as of Saturday and the horse’s owner is keeping a worried eye on her other animals.
New Jersey Herald

Kvotejakta på gaupe avsluttes 31. mars.
Ny forskrift om forvaltning av rovvilt ble fastsatt ved kongelig resolusjon 18. mars 2005. Jakttida på gaupe ble her kortet inn. Endringen gjelder fra og med i år, det vil si at årets gaupejakt avsluttes 31. mars 2005.
Fylkesmannen i Finnmark

Rovvilt- nemnd.
AKERSHUS/ØSTFOLD: Ingrid Willoch fra Østfold er valgt som leder og Siri Hov Eggen fra Akershus som nestleder i ny rovviltnemnd for Akershus og Østfold. Tirsdag 15. mars hadde den nye rovviltnemnden sitt første regionale møte. I tillegg til konstituering ble det laget møteplan for resten av året, orientert om rovviltstatus for regionen og orientert om forberedelse til ny forvaltningsplan for store rovdyr som skal utarbeides i løpet av året. Rammer og kriterier for bruk av midler til forebyggende og konfliktdempende tiltak ble også behandlet i møtet.
 Moss Avis

På sporet av gaupa.
Spora i Erfjord og på Nesflaten levnar ingen tvil. Minst to gauper streifar rundt i Suldal og ei av dei er i ovanikjøpet ein jeger av det dristige merket.
Suldalsposten

Ulv i Åsmarka.
Arve Bråtesveen i Åsmarka oppdaget fredag spor i gardsvegen sin som han er sikker på stammer fra en ulv. Den hadde kommet sør-vest fra og fulgt gardsvegen i 150 meter for så å dra inn i skogen igjen og vandre nord-østver.
Østlendingen

Hundar räddade rådjur från lo.
LEKSAND - Gilbert i Rönnäs är rådjurens hjälte. Tillsammans med sin kollega och käresta - den vackra cocker spanielflickan Bonny - räddade häromdagen den irländska terriern livet på en råbock.
Falu Kuiren

Havsörn och lodjur slår mot landbygdsföretagare.
Johan Nordenfalk på Blekhem slår vakt om jaktturismen. - Hejda utarmningen av Kalmar län, slå vakt om jaktturismen. Rädda de utrotningshotade landsbygdsföretagarna och säg nej till lodjur i länet.
 Västervik Tidningen

Inte bara en varg, utan två.
Förutom i Korsholmstrakten har en varg rört sig också i Malax de senaste dagarna.
Vasabladet

Vargen besökte 17 gårdar.
En orädd varg har under helgen strövat omkring på gårdar i Helsingby och Karkmo. Skrämmande, anser ortsbor, som såg vargen på nära håll.
Vasabladet

In the spotlight.
Research into Dall sheep decline reveals surprises about the adaptable coyote
Juneau Empire

 20 Mars 2005


Vargen en potentiell rabiesbomb!
Importreglerna för hundar är stränga och från länder med rabies kan ett smuggelförsök bli mycket dyrbart. Både med höga kostnader, avlivning av hunden och fängelse.
Jaktjournalen

Problemvargar i Ore.
Har en liknande situation som den i Ringvattnet uppstått i Östanvik i Dalarna? Fyra lantbrukare i byn har nu ansökt om skyddsjakt på två vargar och hjälp att skrämma bort övriga i flocken.
Svenska Jägäreforbundet

Full EU-pott för Grönklitt.
DALARNA - EU har öppnat börsen med strukturfondspengar. Denna gång tillhör Rovdjurscentrum i Orsa Grönklitt och Monztabanan i Älvdalen vinnarna.
Svenska Jägäreforbundet

Gott om lodjur visar inventering.
södra dalarna - Årets rovdjursinventering är genomförd och Bengt Larsson, ordförande i södra skötselområdet, är mycket nöjd. Närmare 200 jägare har engagerat sig i inventeringen.
Södra Dalarnas Tidning

Samma nivå på antalet rovdjurstagna hundar.
Under 2004 skadades eller dödades 30 hundar av rovdjur. Länsstyrelserna i landet har totalt betalat ut 160 000 kronor i ersättning till hundägarna.
Svenska Jägäreforbundet

Git along, lil' liberals.
Young Portland activists didn't sway Oregon ranchers with their odes to wolves, but they'll do better next time
The Oregonian

Maratonvarg gick från Dalarna till ryska gränsen.
1 100 kilometer. Så långt hade en vargtik som sköts ihjäl i nordöstra Finland vandrat. Enligt Skandulv motsäger studierna av vargens vandring två vargmotståndarargument, utplanteringsteorin och att vargar alltid märks när de uppehåller sig någonstans.
 Värmlands Folkblad

Lodjurs-stammen ökar i Västerbotten.
Efter fjolårets bottennivå har lodjursstammen i Västerbotten ökat med en tredjedel, till omkring 180 djur, visar länsstyrelsens lodjursinventering.
 Piteå-Tidningen

HAGFORS - Tre års jaktförbud kan rädda kraschad älgstam.
Älgstammen håller på att krascha i delar av Värmland. I Hagfors och Munkfors har avskjutningen på bara ett år minskat med en tredjedel, och jägarna uppmanas nu att hålla igen. - Egentligen skulle vi inte jaga älg de närmaste tre åren, säger Bo Beckman, kretsordförande i Hagfors.
 Värmlands Folkblad

Samebas JO-anmäler polisen.
KIRUNA. Tomas Unga, ordförande i Vittangi sameby, har JO-anmält fyra poliser. Bakgrunden är att polisen genomfört en husrannsakan i hans föräldrahem. - Jag känner mig fortfarande kränkt, säger han.
Norrlännska Socialdem

 17 Mars 2005


- Ny forskrift for helhetlig forvaltning av rovvilt.
Forskrift om forvaltning av rovvilt er vedtatt i statsråd i dag. Reglene for forvaltning av gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn er nå samlet i en felles forskrift.
Miljøverdepartementet

Forskrift om forvaltning av rovvilt.
Miljøverndepartementet legger med dette frem forslag om fastsettelse av forskrift om forvaltning av rovvilt. Forskriften foreslås å tre i kraft 1. april 2005.
Miljøverdepartementet

3 gauper felt ved årets kvotejakt.
Under årets kvotejakt på gaupe ble det felt 3 gauper av en totalkvote på 6 dyr. Av de felte gaupene var det 2 voksne hunndyr og 1 årsunge hann. 2 dyr ble felt i den nordlige jaktregionen og 1 dyr i den sørlige jaktregionen. Dyrene ble felt i henholdsvis Eidsvoll og Aurskog-Høland kommuner.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus

NY FORSKRIFT: Regioner skal styre rovviltforvaltning.
Miljøverndepartementet har lagt fram en ny forskrift om forvaltning av gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn. Den overlater mye av ansvaret til regionale rovviltnemnder.
 Nettavisen

Reaksjonar på slektsband.
Det er reaksjonar på dei nære slektsbanda i rovviltforvaltninga og direktoratet for naturforvaltning. Direktoratet la i fjor haust sekretariatet for rovviltnemnda til Rogaland, til heftige protestar frå Sogn og Fjordane.
NRK Sogn og Fjordane

Ny rovviltnemnd for region 5 - Oslo, Akershus og Østfold.
Tirsdag 15. mars hadde den nye rovviltnemnden for region 4 (Oslo, Akershus og Østfold) sitt første regionale møte.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus

Järv.
Järven är ett av de fyra stora rovdjuren och är Sveriges största mårddjur.
 Piteå-Tidningen

Största mårddjuret ska föryngringsinventeras.
LULEÅ. Under mars till maj månader ska länsstyrelsen i samarbete med länets samebyar inventera föryngringar av vårt största mårddjur - järven. Den årliga inventeringen av detta, bland allmänheten relativt okända rovdjur har bedrivits i denna form sedan 1996 och fungerar som ett viktigt underlag för förvaltningsarbetet med järven.
Norrlännska Socialdem

Vargen sköts på brottsplatsen.
Den riksbekanta vargen i Ringvattnet är död. Den sköts på platsen där den olustiga historien tog sin början.
Svenska Jägäreforbundet

Ny anmälan i Ringvattnet.
En privatperson har anmält ansvariga på Naturvårdsverket, Grimsö viltforskningsstation och länsstyrelsen i Jämtland för djurplågeri.
Svenska Jägäreforbundet

Tre nya vargkullar i länet - nu tycker länsstyrelsen att länet har tillräckligt många vargar
Det finns mellan 20 och 25 vargar i Örebro län just nu. Det visar de första siffrorna från vinterns rovdjursinventering. Tre nya kullar har fötts under förra året, berättar rovdjursansvarige Kjell Johansson på Länsstyrelsen, och nu tycker han att det räcker med vargar i Örebro län.
 SR - Örebro

"Jag ska skjuta dig!"
Kommunalrådet Nils Persson berättar för första gången om dödshoten
 Värmlands Folkblad

Lodjursstammen i länet kartlagd.
DALARNA - Lodjursstammen är fortsatt stark i södra Dalarna medan den fortsätter gå tillbaka i Siljansområdet.
Mora Tidning

Rovdjur ska etableras i länet.
KALMAR Senast 2010 ska en livskraftig och permanent stam av både lodjur, varg och björn ha etablerats i Kalmar län. Detta framgår av riksdagens beslut från 2001 samt av länsstyrelsens förvaltningsplan för stora rovdjur för 2005-2010.
 Barometern

 16 Mars 2005


VERDENSREKORD I VANDRINGSAVSTAND HOS SKANDINAVISK ULV.
SKANDULV er et skandinavisk forskningsprosjekt som i hovedsak ledes av forskere ved Grimsö Forskningsstasjon i Sverige, Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Høgskolen i Hedmarks avdeling ved Evenstad i Norge. Forskningsprosjektet samarbeider også med finsk viltforskning, og dette nordiske forskningssamarbeidet har nå påvist den lengste registrerte vandringen av ulv i verden. En ulv radiomerket som valp nær Evenstad i Sørøst-Norge er nylig skutt sørøst for Enaresjøen i Nord-Finland, under én mil fra finsk-russisk grense. Ulven ble skutt av en reineier i forbindelse med skader på tamrein. Utvandringen er i luftlinje målt til ca. 1100 km (se vedlagt kart).
Scandulv

Fellingstillatelse på ulv utstedt i Sør-Varanger.
Reinbeitedistrikt 1-2-3 ved Jan Amundsen i Sør-Varanger har fått fellingstillatelse på en ulv. Fjelltjenesten i Kirkenes bekreftet allerede fredag at ulven hadde drept reinsdyr nær grensa til Russland, til nå er 6 reinsdyr funnet drept.
Fylkesmannen i Finnmark

Central Asia: Cohabitation Of Wolves, Humans Proves Difficult.
Given a choice, wolves generally steer clear of humans. But this winter, extreme temperatures in Central Asia have forced them into close contact with residents of Uzbekistan and Tajikistan, threatening their livelihoods and -- in some cases -- their lives. Wolves have presented similar problem in other places, including nearby Russia and France. Those countries' efforts to control the damage from roaming wolves could prove useful for frustrated Uzbek and Tajik villagers.
Radio Free Europe

Rovviltnemnd for region 8 , Troms og Finnmark, er opprettet.
I forbindelse med gjennomføringen av Stortingets nye rovviltpolitikk er det nå opprettet en rovviltnemnd for region 8 (Troms og Finnmark).
Fylkesmannen i Finnmark

Illegal jakt truer svensk ulvebestand.
- Illegal jakt er den største trusselen mot de svenske rovdyrbestandene. Det hevder Susanna Löfgren, sjef for viltforvaltningsenheten i Naturvårdsverket.
Jeger
hund og våpen

Illegal jakt största hotet mot vargen.

Naturvårdsverket

Kan bygdene gjenerobre naturen sin?
Hvorfor må naturvernpolitikk så ofte være molbopolikk? Hvorfor må naturforvaltningen overkjøre dem som lever av naturen i Bygde-Norge?
Nationen

Väntat resultat av rovdjurs-inventering.

Dala Demokraten

Färre lodjur men fler vargar.
Inventering under vintern visar ojämn fördelning av lodjur i länet. Minst sju vargar rör sig i länet. HÄLSINGLAND Den lodjursinventering som gjordes den 17 februari i år visar att minst 17 familjegrupper, hona med unge eller ungar, rör sig inom länet. Stammen är ojämnt fördelad över länet men sprider sig allt längre söderut. Av de inventerade familjegrupperna fanns fem söder om riksväg 80 i Gästrikland.
Ljusdals Posten

Såg gaupe på Bromma.
Kanskje var det i trygg visse om at kvotejakta er avblåsen for i år at ei gaupe synte seg på høglys dag like ved riksveg 7 på Bromma onsdag føremiddag.
Hallingdølen

Gaupe teken i Gol - kvoten fylt.
Ei vaksen hogaupe vart teken i felle (bås) i Gol laurdag. Dermed er kvoten fylt og årets gaupejakt avslutta i Buskerud.
Hallingdølen

 15 Mars 2005


Isle Royale moose population slump continues while wolves feast.
TRAVERSE CITY, Mich. (AP) -- Mercilessly hounded by blood-sucking ticks, the Isle Royale moose herd is on a downward spiral -- and the wolf packs that roam the national park in Lake Superior are taking advantage.
Detroit Free Press

Lodjurstrycket flyttar söderut.
Samtidigt som lodjuren minskar i södra Norrland ökar de i Mälardalen. Den nuvarande lodjursförvaltningen har misslyckats kapitalt med att hålla stammen uppe i de gamla kärnområdena. Det visar de preliminära resultaten från årets inventeringar.
Svenska Jägäreforbundet

Villreinen sliter med å finne mat.
Villreinen i Forollhogna sliter hardt for å skaffe seg mat. Forholdene er vanskeligere enn på mange år. Hallvard Urset, leder i villreinutvalget, henstiller til skiløpere om å vise stor forsiktighet.
Østlendingen

Stor ulv observert ved Brårud.
En stor, umerket ulv har vandret vestover forbi Brårud og inn i Eidsvoll i helgen. Torsdag kveld ble en ulv nesten påkjørt øst for Glomma.
 Raumnes

Drømmen om villmarka.
Kan du huske hvor stor, mystisk og spennende skogen var da du var liten? Tirsdag 15.03 sendes programmet 'Drømmen om villmarka' som er laget av naturfotografen Asgeir Helgestad. Han fikk BBC's Newcomer Award for sin forrige film Villrein (vises på NRK1 22.03 kl 19.45). I denne oppfølgeren tar han oss med til barndommens villmark. Ikke nødvendigvis slik den var, men slik han opplevde den med sin fantasi og barndommens åpne sinn.
NRK

Kongsvinger-mann fanget 14 mår.
I dag avsluttes jakta på mår. Årlig fanges det 4000 dyr i Norge. Leif Nilssen i Kongsvinger har alene fanget og skutt 14 dyr under årets jakt.
NRK Hedmark og Oppland

Ett stort kliv framåt.
EU-bidrag kan borga för första delen i Rovdjurscentrum. På fredag tas ett viktigt beslut i arbetet för det kombinerade projektet med Rovdjurscentrum och Designtorg Trä vid Grönklitt i Orsa. I ett möte på Fryksås hotell ges besked om EU-bidrag till en av delarna i projektet.
Södra Dalarnas Tidning

Lodjur jagade i centrala Sidsjön.
Stödmatning av rådjur kan locka lodjuren till tätbebyggda områden. Under natten mot i går blev ett rådjur rivet i centrala Sidsjön. Ett lodjur slog till mot en utfodringsplats på en villatomt.
Sundsvall Tidning

"Rovdjurspolitiken på väg att haverera".
Svenska Jägareförbundets ordförande kritisk till regeringens passivitet i jakt- och viltvårdsfrågor. Ljusdal Förbundsordförande Owe Viktorin sparade inte på krutet under gårdagens rovdjursinformationskväll i gymnasieskolans aula.
Ljusdals Posten

Bredsida mot rovdjurspolitiken.
Svenska Jägareförbundets ordförande kritisk till regeringens passivitet i jakt- och viltvårdsfrågor. Ljusdal Förbundsordförande Owe Viktorin sparade inte på krutet under gårdagens rovdjursinformationskväll i gymnasieskolans aula i Ljusdal.
Hudiksvalls Tidning

Fler lodjur i Västerbotten.
Antalet lodjur i Västerbotten ökar för första gången på 8 år. Det visar årets lodjursinventering.
 SR - Västerbotten

Ny landskapspolitikk.
Norsk kulturlandskap trues nå mer enn noen gang av gjengroing og omdisponering. Den europeiske landskapskonvensjonen krever en sektorovergripende landskapspolitikk som har som overordnet målsetning at landskapet skal være premissleverandør for framtidig utvikling.
Nationen

 14 Mars 2005


Felte jerv i Glomfjord.
Statens naturoppsyn felte sist lørdag en voksen hannjerv ved Glomfjord i Meløy. Dette er den tredje jerven som er felt i disse områdene den siste måneden.
NRK Nordland

Enda en jerv felt.
Statens naturoppsyn felte sist lørdag en voksen hannjerv ved Glomfjord i Gildeskål. Dette er den tredje jerven som er felt i disse områdene den siste måneden. Fellingstillatelsene er gitt av Direktoratet for naturforvaltning for å redusere tapene av sau til jerv i Gildeskål, Meløy og Rødøy.
Fylkesmannen i Nordland

Gaupejakta er over for i år.
Det ble felt tre gauper. En voksen hann i Kongsberg og to voksne hunngauper i Lier og i Gol. Kvotejakta er derfor avsluttet.
Fylkesmannen i Buskerud

Ekte ulvevenner finnes også i Sp.
Kristiansand (NTB): De er en minoritet blant få, men de finnes. Visst er det tilhengere av ulv i Senterpartiet.
 Gårdsplassen

Frykter dyretragedier på Varangerhalvøya.
Dyrebeskyttelsen i Finnmark frykter dyretragedier hvis Fjelltjenesten får skyte rødrev i yngleperioden. –Nødvendig for å berge fjellrevbestanden, mener biologiprofessor ved universitetet i Tromsø.
NRK Troms og Finnmark

Mål: 10.000 medlemmer.
- Målet i år er komme opp i 10.000 medlemmer her i Hedmark, sa leder i NJFF Hedmark, Arvid Nyberg, under årsmøtet på Hotell Central i Elverum lørdag.
Østlendingen

Alpha male wolf has new lady friend.
After his mate was trapped outside Denali National Park and Preserve, the alpha male of the Toklat pack is keeping company with a new female, a federal biologist said Friday.
 The Anchorage Daily News

Vargkänslor kartläggs.
Svenskarnas inställning till varg och andra rovdjur ska undersökas för första gången i en stor kartläggning.
 SR - Värmland

Mindre viltpengar oroar.
Jägareförbundets pengar från staten har plötsligt halverats. Jägareförbundet Värmland vill att regeringen ska öka takten i behandlingen av viktiga frågor. Det gäller allt det som rör den kända paragraf 28, men även det nya älgjaktförslaget och frågan om viltvårdspengar som är oerhört betydelsefull för Jägareförbundet.
 Värmlands Folkblad

Ett första steg för rovdjuren.
ABISKO. Företrädare för polisen, Naturvårdsverket och länsstyrelsen har under tre dagar genomgått en kurs i rovdjursförvaltning. Syftet är att öka kunskaperna om stora rovdjur och att ge poliser bredare kunskaper om fauna-kriminalitet.
Norrlännska Socialdem

 13 Mars 2005


Starving wolves kill six Afghan villagers.
At least six people in remote Afghan villages have been killed by wolves descending from the hills to escape hunger in the country's worst winter in 15 years.
Daily Telegraph

Inget åtal för förtal.
RÄTTVIK - Det är inget brott att förtala kollektiva enheter, brottet förtal förutsätter att ett yttrande riktat sig mot fysiska personer och att någon enskild person kan anses utpekad till följd av ett visst uttalande.
Mora Tidning

Säger ja till varg – men bara i djurpark.
LYCKSELE. – Vi vill inte att det ska finnas varg på lösdrift i Västerbotten. Det anser jägaren Erik Dahl i Tuvträsk. Han och några fler jägare ska bilda en lokal grupp som ska öka kunskapen om rodjurspolitiken hos beslutsfattare och allmänhet.
Folkbladet

Villmarksdrøm.
Naturfotografen fra Lampeland fikk BBCs Newcomer Award for sin forrige film Villrein, som vises på NRK1 22. mars.Asgeir tar deg med på en tur i sin barndoms villmark i 'Drømmen om villmarka'. Ikke nødvendigvis slik den virkelig var, men slik han opplevde den med sin fantasi og barndommens åpne sinn.
Drammens Tidende

Nytt vargpar i södra kommundelen.

Ljusdals Posten

Iberiska lodjuret starkt utrotningshotat.
Det iberiska lodjuret kan bli det första kattdjuret som dör ut i modern tid, varnar Världsnaturfonden WWF i en rapport.
 ATL-nyheter

Iberian lynx in 'gravest danger'.
The Iberian lynx, found only in Spain and Portugal, could become the first big cat to die out since the sabre- toothed tiger, a WWF report claims
 BBC

Kanske någon är rädder...
Allmänhetens inställning till rovdjur ska kartläggas i stor undersökning. Gävleborg Under året ska 4 000 personer svara på en enkät från Statistiska centralbyrån om inställningen till rovdjur. Syftet är att kartlägga om svenskarna är för eller emot lo, järv, varg och björn, och vilka skälen är till inställninge
Hudiksvalls Tidning

The Toklat wolves are not The Waltons.
One man from Iowa called and told Healy trapper Coke Wallace that he was going to 'ruin his life.' A woman from Washington phoned to call him 'a wolf killing #$%*&@%.' Ever since Wallace got 'lucky' last month and trapped the alpha female in the world's most visible wolf packs, the Toklat pack that roams in and out of Denali National Park and Preserve, his life has been a roller coaster.
 News Miner

Starring role in company of wolves.
SITTING relaxing in the family sitting room at home in Buckstone as her six-year-old sister Robyn plays on the floor, Krystina Coates looks like your average teenager. Wearing flared black trousers and a poncho, the diminutive teen talks animatedly about her friends and her day at school with mum Kim, 40.
 The Scotsman

 11 Mars 2005


Gaupejakta i Østfold etterforskes fortsatt.
Det ble bråstopp for årets gaupejakt i Østfold da ei hunngaupe ble rapportert felt i Marker i Østfold i begynnelsen av februar. Gaupejegerne i grensebygdene er overbevist om at gaupa ble skutt i nabofylket Akershus - og senere fraktet over fylkesgrensa. Politiet har siktet jegeren og etterforsker fortsatt saken.
Jeger
hund og våpen

Jakt-nei på "hemmelig" dyr.
Kongeørnen, dyret som for tre år siden var så sjeldent at Åmli kommune hemmeligholdt reirplassene, er nå så utbredt at gjøvdølene ønsker jakt. Men Fylkesmannen sier nei.
 Agderposten

Fruktar vargattack.
Oskygg varg stryker runt hage med hästföl norr om Bada.
 Värmlands Folkblad

Kompromissförslag i rovdjursfrågan.
Kommunalrådet i Orsa, Ann Beskow, presenterade sitt kompromissförslag i rovdjursfrågan i en debattartikel. Hon föreslår en försöksperiod på tre år. Paragraf 28 skrivs om så att möjligheten till självförsvar ökar och ansvaret läggs på jaktledare eller viltvårdsområden.
Södra Dalarnas Tidning

Stödet för varg minskar.
Stödet för vargar och andra rovdjur kan sjunka kraftigt i framtiden när allt färre personer har växt upp på landet. Det visar en studie som presenterades under vargsymposiet i Vålådalen i Jämtland i onsdags.
 SR - Vetenskapsradion

Besluten om varg bör tas med lokal hänsyn.
För att nå acceptens för politiska beslut i rovdjursfrågan måste lokala hänsyn tas. Det är huvudtesten i forskningen Annelie Sjölander-Lindqvist, filosofie doktor i humanekologi vid Göteborgs universitet gjort.
Falu Kuiren

Skador efter varg kan inte ersättas fullt ut.
Det är svårt att helt och fullt ersätta dom skador som varg förorsakar. Det säger Olof Liberg vargforskare vid Grimsö Viltforskningsstation i länet. Men han säger också att vargforskarna har förståelse för att vargens angrepp upprör dom som drabbas.
 SR - Örebro

Grizzlies Invade Polar Bear Territory, Outcome Uncertain.
A grizzly bear treading higher into the Arctic than ever before has scientists wondering whether a changing landscape might lead to interbreeding with polar bears and other ecological effects.
Live Science

Chinese are keen to find their inner wolf among wild stories.
Mystical bestseller is hailed as manual for modern life. TO SOME of the millions of people who have read the Chinese bestseller Wolf Totem, the book is a clarion call for more national pride in China.
Times

 09 Mars 2005


Ulv vandra rekordlangt.
Ulvtispa fra Hedmark vandra hele 1100 kilometer, før hun ble skutt i Nord-Finland.
NRK Hedmark og Oppland

Rødrevjakt fra snøskuter i Finnmark.
I et forsøk på å berge fjellrevbestanden på Varangerhalvøya i Finnmark skal rødrevene i området felles. Fjelltjenesten har fått oppdraget og jakta starter første april. Rødrevene skal spores med bruk av snøskutere. 2,4 millioner kroner er avsatt til rødrevbekjempelsen som avsluttes vinteren 2006/2007
Jeger
hund og våpen

Varghatet leder till nya konflikter.
Vargfrågan är ett ämne som väcker starka känslor i vårt område och den senaste tiden har vargen varit i hetluften inte minst i Rättvik. Gävledala träffade vildmarksguiden Anders Ståhl som förra helgen enligt honom själv blev handgripligen påhoppad av en ilsken markägare.
SVT

Lodjuren behöver nya jaktmarker - födan räcker inte till i våra trakter.
Vålådalen. Lodjuren i södra Norrland och norra Svealand har slagit i taket. Enligt en ny studie räcker inte födan till för fler av de stora katterna. Samtidigt börjar det bli ont om utrymme även i resten av Svealand. Ska riksdagens mål på 1 800 lodjur nås måste Götaland koloniseras.
Arbetarbladet

Vil felle jerv og bjørn.
Kommuner og representanter for sauebønder og reineiere har de siste ukene søkt om felling av elleve jerver og to bjørner i Nord-Norge og Trøndelag.
NRK Trøndelag

Svensk älg fegare än amerikansk.
Svenska älgar försvarar sig betydligt sämre mot vargar än vad nordamerikanska älgar gör. Orsaken kan vara det hårda jakttrycket i Sverige.
Norrköpings Tidningar

Rekordmånga vargvalpar föddes i fjol.
Vargstammen har ökat och rekordmånga valpar föddes i fjol. Åke Aronsson, varginventerare, berättar att så många som 21 vargpar kan komma att valpa i sommar.
Östersunds-Posten

Så hanteras vargfrågan i länder runt Östersjön.
VÅLÅDALEN - Norge har beslutat om tre föryngringar av varg per år i ett begränsat geografiskt utrymme.
Södra Dalarnas Tidning

Nya vargar kan flyttas till Dalarna.
Den inavlade svenska vargstammen i mellersta Sverige är i akut behov av nytt friskt blod. Men nästan inga vargar som vandrat in i norr har lyckats ta sig ner till Dalarna.
Falu Kuiren

Vargflytt - het potatis på Vargsymposiet.

Länstidningen

Lodjuren behöver nya jaktmarker.
Vålådalen Antalet lodjur i södra Norrland och norra Svealand har slagit i taket. Enligt en ny studie räcker inte födan till för fler av de stora katterna. Studien har utförts av forskare vid Grimsö forskningsstation i Bergslagen och presenterades vid det internationella rovdjurssymposiet i Vålådalen på tisdagen.
Ljusdals Posten

På spaning efter rovdjurens doldis.
Uttern är på väg tillbaka. Det firade Naturum i Vålådalen i helgen med temadagar om det charmiga lilla djuret, som alla älskar men få har sett.
Länstidningen

Idaho rancher kills wolf under new regulations.
BOISE, Idaho - A rancher in remote central Idaho shot a wolf he said was harassing his cattle, marking the first time one of the federally protected predators has been killed under new guidelines that took effect in February.
 Billings Gazette

Tillstånd att jaga lo.
Naturvårdsverket har nu tillstyrkt skyddsjakt på två lodjur för Tage Johansson i Lunån utanför Falun, som fått totalt 23 får rivna vid olika tillfällen. Skyddsjakten är beviljad från lördag och tre veckor framåt. Beslutet från naturvårdsverket kommer dock alltför sent.Tage Johansson har redan gjort sig av med alla får, och lodjuren har därför inte varit synliga vid hans gård på flera veckor
 SR - Dalarne

 08 Mars 2005


Lodjur behöver nya jaktmarker.
Lodjuren i södra Norrland och norra Svealand har slagit i taket. Enligt en ny studie räcker inte födan till för fler av de stora katterna.
SVT

Vargar kan behöva flyttas.
Vålådalen - Den inavlade svenska vargstammen i mellersta Sverige är i akut behov av nytt friskt blod. Men nästan inga vargar som vandrat in i norr har lyckats ta sig ner till sina artfränder.
Länstidningen

Vargstammen växer.
Men problem väntar med ökad inavel konstaterar vargforskare. Den skandinaviska vargstammen är i stort sett synonym med den svenska och i Dalarna väntas antalet vargar öka.
Södra Dalarnas Tidning

Bottappad varg kan visa hur vargstammen uppstått.
I går inleddes i Vålådalen i Jämtland årets rovdjurssymposium. Och där kunde Håkan Sand vid Grimsö viltforskningsstation berätta att ett mysterium med en radiomärkt varg som man tappade kontakten med för nästan två år sen lösts.
 SR - Dalarne

Fårägare fick ja till skyddsjakt på lo.
Fyra fårägare i Filipstad har sökt och fått tillstånd för skyddsjakt på lodjur av länsstyrelsen. Orsaken är att ett lodjur vid sex tillfällen under tiden från den 18 januari till den 4 mars har angripit och dödat totalt sex får. Fyra av angreppen har skett under åtta dagar.
 Värmlands Folkblad

Rett og urett.
Høgsterett har dømt fire bønder i Vang i Valdres til fengsel i tre veker. Dette er samfunnet sin reaksjon på at dei våren i 2002 skaut ein jerv utan fellingsløyve. Dommen har vekt oppsikt fordi dette er fyrste gongen at nokon har fått ubetinga fengsel i ei sak som gjeld avliving av rovdyr.
Hallingdølen

Redder utryddingstruet ulv.
Det spøker for den lokale ulvestammen i Mexico. Nå kan norsk spesialkompetanse være med på å sikre det sjeldne dyrets framtid.
 Forskning.no

Bondelaget ut mot bjørnejakt-nekt.
Sør-Trøndelag Bondelag går sterkt ut mot Direktoratet for Naturforvaltning, som nekter å gi fellingstillatelse på bjørnen som i fjor herjet i Oppdal og Sunndal. – Det virker fullstendig uforståelig at en ikke får felle denne bjørnen til våren, når det ble innvilget fellingstillatelse på den samme bjørnen i fjor høst
Nett OPP

Ulv eller laushundar?
To ulveliknande dyr skal sundag vere sett i Mykingtraktene i Nes.
Hallingdølen

Søndag falt gaupa i Bygland.
Det ble bare gitt fellings-tillatelse på ei gaupe i Aust-Agder i år. Den tok byglands-jegerne søndag.
Fædrelandsvennen

Vargsymposiet öppnar i Vålådalen.
VÅLÅDALEN • LT - I dag börjar det årliga vargsymposiet i Vålådalen där frågor om rovdjursattityder, hur vargen ska överleva och vem som bär ansvaret kommer att tas upp.
Länstidningen

Fler lodjur i Västmanland.
Lodjuren i Västmanlands län har ökat enligt nya siffror från Länsstyrelsen. I år uppskattas lodjuren till cirka 90 stycken, mot cirka 80 förra året. I Örebro län uppskattas antalet lodjur vara konstant, cirka 60 stycken.
SVT

Misstänkt giftåtel.
En misstänkt förgiftad åtel som kan ha varit avsedd för att förgifta en varg hittades på söndagen utanför Malung. Fyndet har polisanmälts och en förundersökning har inletts under ledning av miljöåklagare Katarina Lindström.
Södra Dalarnas Tidning

Idaho rancher slays wolf under new rule.
BOISE, Idaho -- A rancher in remote central Idaho shot a wolf he said was harassing his cattle - the first time one of the federally protected predators has been killed under new guidelines that took effect Feb. 2.
seattlepi

Finländarna nu positivare till varg.
I östra Finland i gränstrakterna till Ryssland finns det mycket varg.
 SR - Dalarne

Norsk kritik mot norsk vargpolitik.
Den svensk-norska vargstammen är snart en helt och hållet svensk angelägenhet.
 SR - Jämtland

Ge besked om Jägareförbundets framtid, Nykvist.
- Jordbruksminister Ann-Christin Nykvists jaktpolitik bommar grovt. Den senaste missen är hanteringen av Jägareförbundet som på grund av uteblivna klara och skriftliga besked om årets finansiering riskerar att tvingas till personalneddragningar. Nu måste jordbruksministern lämna besked i riksdagen – hur blir det med Jägareförbundets finansiering för andra halvåret 2005? Det säger ledamoten i Miljö- och jordbruksutskottet, Bengt-Anders Johansson (m), i en kommentar till den skriftliga fråga som lämnats till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist i riksdagen i dag.
Moderaterna

Fler lodjur i Västmanland.
Lodjuren i Västmanlands län har ökat enligt nya siffror från Länsstyrelsen. I år uppskattas lodjuren till cirka 90 stycken, mot cirka 80 förra året. I Örebro län uppskattas antalet lodjur vara konstant, cirka 60 stycken.
SVT

 07 Mars 2005


Alt annet enn et lystig ulve-show.
Det er nesten stille og alt annet enn et show da preparant Jøran Teig drar fram det slappe ulveskinnet fra en pose og starter en møysommelig skraping med skalpell på «vrangen». - Er det ingen motstandere her? Det er jo så stille! sier Teig ut i rommet.
Østlendingen

Når Økokrim prioriterer.
Det er grunn til undering over korleis Økokrim prioriterer. Før helga gjorde Økokrim-sjefen Einar Høgetveit det klårt at dei ikkje vil nytte sine avgrensa ressursar til å etterforske toppane i pyramideselskapet WGI. Dette vil ifølgje advokat Olav Sylte bety at rundt 200 notoriske svindlarar får fritt spelerom og at det vil bli ein sterk auke i økonomisk kriminalitet på Internett.
Nationen

Himalayas mystiske youghurt-bjørn.
Himalaya-fjellenes bjørn er av de mest fredelige, men youghurt fra landsbyene stjeler den mer enn gjerne. En bjørneforsker fra Pakistan slo seg ned i Norge for å løse gåten til den utrydningstruede bjørnen.
 Forskning.no

Isbjørn angrep forskere.
En stor isbjørn gikk til angrep på en gruppe forskere på Kapp Li på Edge-øya på Svalbard søndag.
NRK Troms og Finnmark

Vargflockarnas möte.
Myterna om den fruktade vargen är många. Enligt vissa skrifter från den katolska kyrkan på 1200-talet var vargen ett 'Djävulens redskap', satt på jorden som Guds straff för människans synder. Den har setts - och ses än i dag av vissa - som ett blodtörstigt rovdjur som tar varje tillfälle i akt att ge sig på människor.
Folkbladet

Riksjägarna höll årsmöte.
ORSA - Jägarnas riksförbund, avdelning 2008, Mora-Orsa, har haft årsmöte och valt Gunnar Håknsson, Orsa, till ny ordförande. Övriga styrelseledamöter är Göte Ersson, Sven Holmberg, Göran Lundgren, Bengt-Arne Höijer, Tage Hanser och Leif Berglund.
Falu Kuiren

Kunskaperna om järven ska förbättras.
Rovdjursforskare från hela världen kommer till Jokkmokk i sommar. Då ska nämligen det första internationella järvsymposiet att gå av stapeln.
 SR - Norrbotten

Wolves still a mystery.
ATLANTA - The truck crept along a snow-packed road in rural Montmorency County before it stopped and Dave Smith climbed out. Snow crunched under his boots as he approached paw prints that crossed the road and entered a snowbank. Smith peered down for a closer look at what he hoped were tracks left by a gray wolf.
Record Eagle

Offentlig flåing av ulv avlyst.
- En seier for fornuften! Det sier generalsekretær Tore Killingland i en kommentar til at Skogmuseet avlyste flåingen av ulv og tonet kraftig ned programposten med utstopping av ulv under Grundsetmartn i helga.
Norges Naturvernforbund

Har vi flådd oss til bygdetullinger?
Er dette oppskriften på en hyggelig familielørdag i Elverum: Ta med familien på Grundsetmart«n i Elverum, kjøp noen lodd, ta en kaffekopp med noen kjente og deretter rusle bort til Kremmetorget for å se et ulv bli flådd.
Østlendingen

Stopp ulve-flåingen.
Grundsetmart«n har lange tradisjoner som en stor markedsplass for handel og sosialt samvær. Dette har arrangørene av mart«n klart å viderføre og utvikle på en måte som gjør de dagene vi nå er inne i til et godt tilbud for mange. Men det finnes grenser for kreativitet og oppfinnsomhet. Lørdag er det planlagt flåing av ulv i en lavvo i Elverum. Norsk Skogmuseum og Kremmetorget arrangerer ulveflåingen.
Østlendingen

- Hovedstad for bygdetullinger.
Venstres Line M. Rustad frykter at ulvesaken er i ferd med å gjøre Elverum til Norges hovedstad for bygdetullinger. - Norsk Skogmuseum burde avblåst hele ulvesaken, sier hun.
Østlendingen

Våra omhuldade rovdjur.
Vargen – lon – björnen har under senaste året varit föremål för livlig diskussion. De som aldrig sett eller kommer att komma i kontakt med dessa djur får oftast gehör för sina åsikter. Enligt dessa skall rovdjuren finnas till vilket pris som helst.
 Örnsköldsvik Allehanda

Rovdjur välkomna i Västerviks skogar.
Kringströvande björn och varg kostade mycket i Kalmar län 2000-2002. Vad gäller varg, björn och kungsörn finns inga fasta stammar i Kalmar län och de som kommer hit ska följas och ges möjlighet att etablera sig.
 Västervik Tidningen

Alaska Aerial Wolf Kill Toll Surpasses 200.
ANCHORAGE, Alaska, March 4 /PRNewswire/ -- The death toll from Alaska's aerial wolf killing program has reached at least 210, with hundreds more scheduled for elimination by April 30th. Wolves are being shot directly from airplanes, or being chased to exhaustion by aerial gunning teams, who then land and shoot the wolves point blank.
Yahoo

 04 Mars 2005


Vi verner oss til god samvittighet.
På papiret er 12,1 prosent av Norge vernet. Regjering og storting skryter. Men nasjonalparkene og de vernede vassdragene er ikke vernet mot inngrep. Norsk naturvern betyr ikke nødvendigvis vern.
 Aftenposten

Norges Naturvernforbund ber Norsk Skogmuseum å avlyse offentlig flåing.
– Norges Naturvernforbund sitter i museets representantskap og har stor respekt for museets funksjon både som folkeopplyser og brobygger mellom naturvern- og naturbruksinteresser. Begge funksjoner er viktige og har til nå vært ivaretatt på en god måte. Men den planlagte ulveprepareringen faller utenfor dette gode mønsteret, sier generalsekretær Tore Killingland. Nå har Naturvernforbundet tatt opp saken i et brev museumsledelsen.
Norges Naturvernforbund

Slektskap og innavl i den skandinaviske ulvebestanden [PDF].
Den nutida skandinaviska vargstammen är både liten och starkt isolerad från andra populationer av varg. Små populationer, oavsett om det är djur eller växter, löper en risk att dö ut på grund av genetiska problem. Denna risk är större ju mer isolerad populationen är, ju smalare genetisk bas den har och ju färre djur den består av. Vad gäller alla dessa tre faktorer har den skandinaviska vargstammen dåliga förutsättningar.
Scandulv

-Flytt ulveflåinga.
Arrangørene av Grundsetmart'n i Elverum ber Norsk Skogmuseum flytte flåingen av en ulv fra sentrum til museumsområdet.
NRK Hedmark og Oppland

Fråga till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om jaktförordningens paragraf 28
I samband med att vargstammen breder ut sig uppkommer nya frågeställningar och nya problem för dem som lever med vargen i sin absoluta närhet. Problem som blir mycket påtagliga för de landsbygdsföretagare vars företag är uppbyggda på till exempel djuruppfödning och mjölkkor. En situation som de flesta människor inte kan tänka sig in i eller vars negativa effekter på företaget andra företagare inte skulle acceptera.
Riksdagen

Fråga till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om stopp för plågsamma jaktmetoder
Den illegala jakten är det största hotet mot dagens rovdjursstammar och krafttag måste tas på alla nivåer för att bekämpa den.
Riksdagen

Skärpta åtgärder mot illegal jakt på rovdjur krävs.
Riksdagen debatterade igår jakt- och viltvård. Sven Erik Sjöstrand, riksdagsledamot (v) i Miljö- och jordbruksutskottet, talade för skyddet av de stora rovdjuren. För fyra år sedan tog riksdagen beslut om en sammanhållen rovdjurspolitik med minimimål för stammarna av björn, lo och kungsörn samt etappmål för varg och järv. Detta för att stammarna ännu inte hade nått en nivå som ansågs säkra deras överlevnad i ett längre tidsperspektiv.
 Vänsterpartiet

Wolf kill stirs old debate.
DENALI: Buffer zones should be increased around protected areas, some say.
 The Anchorage Daily News

Lokal skepsis til flåing av ulvetispe.
Politistasjonssjefen i Elverum liker dårlig at en ulvetispe blir flådd foran publikum på Grundsetmart'n i Elverum i morgen.
NRK Hedmark og Oppland

Får ikke felle bjørn.
Bjørnen har drept 322 sauer i Oppdal og Sunndal. Likevel får ikke lokalbefolkningen felle den. Nå vil Oppdals ordfører Ola Røtvei be miljøvernminister Knut Arild Hareide gripe direkte inn, og overprøve byråkratene i Direktoratet for Naturforvaltning.
 Adresseavisen

- Ulveflåing må ikke bli en forlystelse.
- Det er all grunn til å være nøye med settingen hvis en ulv skal flås - slik at det hele ikke blir en forlystelse. Det sier politistasjonssjef i Elverum, Per Erik Skaugrud.
Østlendingen

Jervejakt slutt – to av tre dyr avlivet.
Trondheim (NTB-Skjalg Fremo): Jaktlaget til Statens naturoppsyn (SNO) klarte å avlive bare to av de tre jervene som det ble gitt fellingstillatelse for i Nordland etter at lisensjakta var slutt 15. februar.
 Gårdsplassen

Primitivt!
Primitivt!Flåing av ulv er en av hovedattraksjonene under den tradisjonsrike Grundsetmart'n i Elverum denne helgen. Det er ikke en hvilken som helst ulv som skal under kniven, men den såkalte Koppang-tispa, som uttrykkelig var unntatt fra den omstridte jakten i januar - og som likevel ble skutt fordi den befant seg på feil sted til feil tid.
 VG

Jägare kräver besked om skyddsjakt: "Naturvårdsverket förhalar beslutet".
Beskedet från Naturvårdsverket om skyddsjakt på varg dröjer. - Jag har givit upp. Det är ingen idé att föra diskussioner med länsstyrelsen, vi får inga svar, säger Göran Ollas, ordförande i Rättviks jaktvårdskrets.
 Borlänge Tidning

Vargbok polisanmäld.
Jägare känner sig utpekade och kränkta av uppgifter om tjuvjakt. Svenska jakt- och fritidsgruppen och dess ordförande Malte Sandström gjorde i förra veckan en polisanmälan om förtal efter de uppgifter som publicerats i en ny bok om varg. Boken är utgiven av Rättviks naturskyddsförening, men innehållet och det skrivna står journalisten Bengt Oldhammer för.
Södra Dalarnas Tidning

Bear shot dead, three at large.
One of four bears sighted in the Felda Kerteh area near here was shot dead by a hunting party today. The team, comprising National Parks and Wildlife Department and Rela personnel along with residents, found the bear's hiding place with the help of a search dog.
New Straits Times

Länsstyrelsen upphäver stämmobeslut.
Jordägarstämman kan inte bryta samarbete med björnforskarna.
Södra Dalarnas Tidning

Rovdjurpolitiken måste förankras lokalt.
Det är alldeles nödvändigt att den nationella rovdjurspolitiken blir lokalt förankrad. Det menar Orsas kommunalråd Ann Beskow i en debattartikel i länstidningarna.
 SR - Dalarne

Fråga till statsrådet Lena Sommestad om skyddet av rovdjuren.
Den riksbekanta vargen vid Ringvattnet bar på gener som hade kunnat bidra till att stärka den nordiska vargstammen. Den är nu avlivad efter att Naturvårdsverket medgivit skyddsjakt. Skälen till medgivandet är skador som vargen orsakat.
Riksdagen

 03 Mars 2005


Rovdyrpolitikk.
Thorbjørn Berntsen med flere har et debattinnlegg i VG av 25. februar. Hele innlegget oser av arroganse av personer som påtar seg rollen som bedrevitere. De uttrykker frykt for at bygdeinteressene skal få innflytelse over vår rovdyrpolitikk. Unnskyld, hvem andre skal ha innflytelse?
Fjell-Ljom

Unngikk beitenekt i ny småfeforskrift.
Mattilsynet ville i ny forskrift for småfe åpne for å begrense eller nekte utnyttelse av utmarksbeite i tilfelle store rovdyrtap. Men faglagene klarte langt på veg å hindre at dette kom med i den endelige forskriften.
 Gårdsplassen

Protestaksjon mot rovdyrforskere i Grue: Blir ulveforskerfri sone.
All radiomerking av ulv blir stanset i Grue kommune. – Så lenge grunneierne ikke får den tilbakemeldingen de ønsker fra rovdyrforskerne, sier vi stopp, sier ordfører Niels F. Rolsdorph (H).
Nationen

Forskrift for småfe - til å leve med.
Landbruks- og Matdepartementet har nylig lagt fram en ny forskrift om velferd for småfe. - Departementet har tatt konsekvensen avvåre innvendinger, sier fagsjef Bjørnulf Kristiansen.
 Bondelaget

- Uklokt og spekulativt.
Veterinær og Sp-politiker Ola Petter Borg i Elverum er rystet over at Norsk Skogmuseum i samarbeid med Kremmertorget skal flå en dø ulv for åpen scene i en lavvo utenfor Kremmertorget mart'nslørdagen.
Østlendingen

Rovdjursspårare såg vildsvin i Saxdalen.
Rovdjursspåraren Göran Jansson hade som tur var kameran i bilen när han på onsdagskvällen såg tre vildsvin komma travande på rad på landsvägen. Platsen var i södra delen av Saxdalen, cirka 300 meter söder om fastigheten där bensinstationen tidigare låg.
Dala Demokraten

Efter sin död har Galvenbjörnen blivit en kändis.
Sånt är livet. Efter att under många år levt sitt liv utan någon större uppmärksamhet fick den mer än tio år gamla björnhannen Baloos dagar ett abrupt slut. Hans liv ändades av en jägares välriktade skott mot bröstet på björnjaktens allra första dag i höstas. Och han som bara smög sig fram i ungskogen för att nyfiket titta vad som stod på. Pang! Baloos saga nådde plötsligt sitt oåterkalliga slut. Nja, kanske inte riktigt ändå.
 LJUSNAN

 02 Mars 2005


Anker DN-avslag på bjørnejakt.
Fagansvarlig miljø i Oppdal kommune er ikke overrasket over avslaget, men Arild Hoel er forundret over at avslaget fra DN ikke er faglig begrunnet.
Nett OPP

- Smakløst å flå ulv offentlig.
Dyrebeskyttelsen mener det er smakløst at ulvetispa fra Koppang skal flås foran publikum. Preparanten som skal flå ulven har i dag mottatt trusler fra ulvevenner.
NRK Hedmark og Oppland

Finske hunder får frakk mot ulver.
Helsingfors (NTB-Reuters-DPA): Innpåslitne finske ulver må forberede seg på et sjokk: Hundeeiere vil med det første få kjøpt spesielle frakker til kjæledyrene, med strømførende ledninger som gir plageånder støt.
 Gårdsplassen

Ulvepels får ny kropp - billedgalleri.
Pelsene til fire av ulvene som ble felt under ulvejakta i Hedmark får nye kropper hos preparanten. Alle foto: Bjørn Opsahl, NRK
NRK Hedmark og Oppland

Flår ulv for åpen scene.
Publikum på Grundsetmart'n i Elverum tilbys å se Koppangtispa bli flådd i en lavvo på torget i byen.
NRK Hedmark og Oppland

Flår ulv for åpen scene.
I helgen kan publikum på Grundsetmart'n i Elverum se Koppang-tispa som ble skutt under ulvejakten i januar, bli flådd for åpen scene.
 VG

Anbefaler ekstrajakt.
Fylkesmannen i Troms anbefaler at det startes ekstrajakt på to jerver i Nordreisa.
NRK Troms

Den nye rovviltnemnda - finnes det et reelt handlingsrom?
Stortingets klare intensjon ved å vedta at det skulle utarbeides en ny stortingsmelding om rovviltforvaltningen, var behovet for å få redusert konfliktnivået som etter min mening har truet hele forvaltningen. Konfliktene skyldes at næringsinteresser og andre som må leve i nærkontakt med de store rovdyrene, føler at deres interesser og livskvalitet skal ofres for å etterleve internasjonale avtaler og konvensjoner og for å tilfredsstille en urban majoritet som i liten grad vil komme i nærkontakt med de problemer det er snakk om her.
 Bondelaget

Bare regionalt handlingsrom vil redde rovviltforvaltningen.
- Hvis ikke Miljøverndepartementet ikke vil gi de regionale rovviltnemndene handlingsrom, tror jeg at rovdyrpolitikken vil bli mislykket.
 Bondelaget

Misslyckad bedövning blev döden för lodjur.
JOKKMOKK. Ett misslyckat bedövningsskott ledde till att en lodjurshona fick avlivas i förrgår. Skytten, som satt i en helikopter, knäckte djurets bakben.
Norrlännska Socialdem

Fotografen reagerar efter vargspårardispyt.
Under lördagen, när en grupp turister, en guide och en naturfotograf spårade varg, mötte de en markägare i Ore. Gruppen spårade på hans mark. De körde in på en väg men när de sedan skulle lämna området var bommen låst.
Södra Dalarnas Tidning

 01 Mars 2005


Kvinner leder lokal rovdyraksjon.
Oppdal og Rennebu har fått sitt lokallag av 'Folkeaksjonen for ny rovdyrpolitikk'. Aksjonen har så langt 180 medlemmer og et rent damelag i styret.
Nett OPP

40.000 i jervedusør.
Sporer du opp en ny jerveyngling i Meløy, Gildeskål eller Rødøy, kan du bli 40.000 kroner rikere.
Avisa Nordland

Begrenset effekt av uro-aksjoner mot rovdyr.
Erfaring fra Gratangen i Troms viser at uroaksjoner i fjellet i begrenset grad reduserer rovdyras drap av sau og lam. Men hyppige observasjoner gjør det enklere å sette inn forebyggende tiltak.
 Gårdsplassen

Lokal förankring är A och O.
Vi kan inte ha en nationell rovdjurs-politik utan lokal förankning. Därför måste vi också kompromissa, skriver Ann Beskow, (s), kommunalråd i Orsa och ledamot i Länsstyrelsens regionala rovdjursgrupp.
Dala Demokraten

Fler björnar i länet.
Björnarna får bli fler men inte vargarna, anser Regionala Rovdjursrådet.
 SR - Västerbotten

Fire gauper av en totalkvote på seks dyr er felt.
Innenfor totalkvota er det kun tillatt å felle ett voksent hunndyr som går sammen med unger. I realiteten er derfor denne delen av årets kvote tatt. Av bestandsmessige grunner har Fylkesmannen bestemt at jakten likevel kan fortsette, i første omgang på 1 dyr (fra jaktstart ble det tildelt 5 dyr og holdt igjen 1 reservedyr).
Fylkesmannen i Telemark

Gaupe felt i Kongsberg.
Per 28. februar er det felt 1 gaupe i Buskerud. Gaupa, en voksen hann, ble felt i Kongsberg kommune. Gjenværende kvote er 2 dyr, hvorav et hunndyr et år eller eldre. I tillegg utgjør ett dyr en reservekvote som etter nærmere vurdering kan tildeles områder med dokumenterte skader.
Fylkesmannen i Buskerud

Vargskräcken störst i västra Finland.
De mest negativa åsikterna kring vargstammens framtid finns på västkusten, i synnerhet i Svenska Österbotten. Det framkommer i en rapport som landsbygdsenheten vid Helsingfors Universitet publicerade på måndagen.
Vasabladet

Polishelikoptern letade efter tjuvjägare.
Den polishelikopter som Äppelbojägarna såg den 12 oktober under älgjaktsveckan förra året var ute för att förebygga illegal jakt, men också för att rekognosera inför rallyt och fotografera en del objekt som inte har med jakten att göra.
Södra Dalarnas Tidning

Oldhammers egna erfarenheter är mest värdefulla.
Bengt Oldhammer är i en delikat situation. Som privatperson är han opinionsmässigt Rättviks kanske viktigaste vargvän. Som yrkesman, lokalredaktör på halvtid för DD, förväntas han skildra opinionerna på ett neutralt sätt.
Mora Tidning

Stopp direkt för vargpark.
Alsterbro sade nej till vargpark. - Vargen väcker otroligt starka känslor, säger Andreas Helgesson.
 Barometern

Ekstrajakt på jerver.
Fylkesmannen i Troms anbefaler at det startes ekstrajakt på to jerver i Nordreisa. Under den ordinære jakta ble det ikke skutt jerv i Nordreisa, der bøndene mistet 1500 sau og lam i fjor. Mye av tapet skyldes jervebestanden, som er for stor i Nordreisa, sier skogmester Dag Funderud. Direktoratet for naturforvaltning avgjør om få dager søknaden fra Nordreisa.
 Samiweb

Gaupe skutt i Sandsvær.
En voksen hanngaupe er felt mellom Komnes og Hvittingfoss.
 Laagendalsposten