Rovdyrnyheter desember 2004

 

 31 Desember 2004


Slåss for ulven.
I to dager har ulveforkjempere demonstrert mot å skyte den gamle ulvetispa, som blant annet holder til nord i Marker. Men demonstrantene møtte ikke et eneste menneske under aksjonen.
Smaalenenes Avis

Varg saknas - tjuvjakt misstänks.
En varg saknas i Idreområdet. Enligt uppgift tyder mycket på att vargen har jagats med hjälp av snöskotrar.
Falu Kuiren

Ulv i Sør-Varanger.
Fylkesmannen har i dag gitt fellingstillatelse på en ulv som de siste dagene har tatt flere rein i en reinflokk i området rundt Sandnesdalen i Sør-Varanger. Fellingstillatelsen er gitt til reineierne.
Fylkesmannen i Finnmark

– Uholdbart å være siktet i ett år.
– Å ha en Økokrim-siktelse hengende over seg i nesten ett år er uholdbart, mener advokat Magne Synnevåg, som etterlyser bevis på at «Einstein» ikke er hybrid.
Nationen

– Økokrim hindrer drifta.
Lars Toverud og 30-åringen som kjørte på hannulven «Einstein» har vært siktet for ulvedrap i henholdsvis et halvt og nesten ett år uten at det er tatt ut tiltale. – Økokrim ødelegger for skogsdrifta mi, sier Toverud.
Nationen

Viss jakt på lodjur bör vara tillåten.
Många faktorer talar för en reglerad lodjursjakt, bland annat att lodjursstammen som sådan inte tar skada av den och att de som har lodjuren som grannar accepterar den, skriver Bo Lindevall.
Uppsala Nya Tidning

Många frågor när bybor hade möte om varg.
I går samlades 28 bybor i Ringvattnets bygdegård för att få information om vargen. S-politiker fanns på plats både för att få och ge information.
Östersunds-Posten

Ny policy för varg i renskötselområden?.
Att vargen i Ringvattnet inte flyttats eller avlivats trots att det gått sex veckor sedan den kom till byn kan vara ett tecken på att Naturvårdsverket ändrat sin inställning till varg i renskötselområden.
Länstidningen

Vargar var lodjur.
Häromdagen gjorde uppgifter gällande att tre vargar varit synliga i Skattungbyn, mellan Orsa och Furudal. - Vi har kontrollerat det, men inte funnit något bevis för att det skulle röra sig om så många, uppger Lena Berg, vid länsstyrelsen i Dalarna. I trakten finns spår endast efter en varg.
Dala Demokraten

Rovdjuren måste accepteras.
Hästarna bits när krubban är tom. Det vet Jonny Jones, kommmunalråd i Rättvik, som efter flera sparsamma år ser fram emot ett år med vad han kallar den bästa budgeten på mycket länge.
Dala Demokraten

Erstatningsoppgjør for rovviltskader i 2004.

Fylkesmannen i Aust-Agder

Annica var ute på joggingrunda - plötsligt stod en varg på vägen.
Ringvattnet. Annica Olsson är rädd för björnar. När hon var säker på att de gått i ide gav hon sig äntligen ut på en joggingrunda - och mötte vargen.
Östersunds-Posten

 29 Desember 2004


Tapene i Spekedalen for høye.
RENDALEN: Kostnadene på Spekedalsprosjektet har hittil vært 13,6 millioner kroner. 1.205 sauer er så langt gått tapt.
 Arbeidets Rett

-Vet at folk er redd for ulv.
Andreas Lervik i den nye rovviltnemnda tilbakeviser kritikken om at han ikke tar på alvor at folk i Østfold er redde for ulv. Kritikken kommer fra stortingspolitiker Svein Roald Hansen (A).
NRK Østfold

King vilar ut efter vargslagsmål.
Femårige finnstövaren King gör inte mycket väsen av sig, där han ligger i sin favoritsäng. Ur pälsen sticker dräneringsslangar från halsen, ljumskarna och i baken. Minnen från ett slagsmål med en varg.
Södra Dalarnas Tidning

- Lisensjakt på ulv ingen løsning.
Det er statens ansvar å ta ut ulvene i Koppang-flokken. Lisensjakt løser ikke problemene.
Østlendingen

- Kriminaliserer en hel gruppe.
Østfold Bondelag mener Andreas Lervik (SV) i den nye rovviltnemnda kriminaliserer en hel gruppe med sine påstander om ulovlig ulvejakt i Østfold.
NRK Østfold

De første har søkt om lisensjakt på ulv.
- Vi har hatt en del henvendelser og allerede mottatt de første søknadene om lisensjakt på ulv, bekrefter Jørn Berg ved fylkesmannens miljøvernavdeling.
Østlendingen

Wolf predation on the rise.
The number of cattle and sheep killed by wolves in the West has more than doubled this year.
 Bozeman Daily Chronicle

Wolves Return to Southern France.
Eleanor Beardsley reports about the dilemma facing sheep farmers in southern France. Wolves are returning to the land after a century of near extinction, and farmers say that's jeopardizing their livelihood.
NPR

Tecken på att skadeskjuten varg kan klara sig.
Vargen som tjuvsköts i Sörby väster om Hagfors på annandagen lever fortfarande. Länsstyrelsens vargspårare Per Larsson tog upp eftersöket under tisdagen och konstaterade att vargens skador inte var så svåra att den måste avlivas. Den går undan och börjar bete sig som en varg ska. Min bedömning är att den kan klara sig, säger Per Larsson.
 Värmlands Folkblad

I vargens spår - Furudalsvargarna i praktfull bok.
Det händer i bland att man blir så där riktigt, riktigt glatt överraskad. Som nu, då jag dagarna strax före jul kom över en nyutkommen bok som helt och hållet handlar om den vargflock som har sitt revir i skogarna runt Furudal. I vargens spår - vandringar i Furudalsreviret av Bengt Oldhammer, text och Pär Johansson, foto.
 LJUSNAN

Vargbesök i Bjursås by.
Ante Nykvist och hans son trodde knappt sina ögon. Genom byn Bodarna i Bjursås kom en varg strosande. Mitt på blanka förmiddagen.
Mora Tidning

Vill skjuta vargen.
Det är oförklararligt att det plötslig dykt upp en varg i Ringvattnet i Jämtland.
 SR - Jämtland

 28 Desember 2004


Vil ha ulven fjernet.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus anbefaler nå fellingstillatelse på Mangen-tispa, og Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) krever å få fjernet det de kaller problemulven.
 Raumnes

Frykter ulveutryddelse.
Medlem av den nye rovviltnemnda frykter at ulovlig jakt skal gjøre at det ikke blir noen bestand av ulv å ta seg av.
NRK Østfold

Allerede omkamp om rovdyra?
Men alle forstår at det er vanskelig å samarbeide med næringsaktører som med den ene hånda signerer miljøkontrakter mens de med den andre hånda skyter ulv og jerv.
Nationen

- Det ringer folk från hela Sverige om vargen.
Veckorna går. Turerna kring vargen i Ringvattnet består. - Responsen har varit enormt, säger Jan Erik Bjurström om sitt och Roland Svenssons debattinlägg i gårdagens LT.
Länstidningen

Gärna varg - men inte här.
För två månader sedan befann jag mig i Bhandhavgarhs nationalpark i Indien för att försöka få en glimt av en tiger i vilt tillstånd. Efter två dagars letande fick vi slutligen syn på en hanne och en hona som lekte, jagade och sedan låg och vilade sig. Det var en fantastisk syn.
Östersunds-Posten

Norrlandsförbundet kräver fler skjutna björnar.
Norrlandsförbundet skriver till miljöminister Lena Sommestad. 'Reducera björnstammen' lyder budskapet.
Östersunds-Posten

Vargstammen ökar.
Vagstammen ökar inte bara i Dalarna utan den ökar också, och det ganska kraftigt, i gränstrakterna mellan Dalarna och Norge. Och då främst i gränstrakterna kring Rörbäcksnäs.
Södra Dalarnas Tidning

Jakt på skadskjuten varg i Värmland.
Jägare och personal från länsstyrelsen fortsätter under tisdagen letandet efter en skadskjuten varg i trakterna av byn Sörby i Värmland.
 Nordbotten Kuriren

 27 Desember 2004


Ulvejakt i Rogaland.
Statens Naturoppsyn vil i dag fortsette letingen etter ulven som tok en sau på Ytre Evje i Sokndal lille julaften.
NRK Rogaland

Ny metod för att spåra lodjur.
Bristen på spårsnö är inte det enda problemet när länsstyrelsen i år provar ett nytt sätt att inventera familjegrupper av lodjur. - Vi får in väldigt många rapporter, men vid kontroll visar det sig att det handlar om ensamma djur. I första hand är det familjegrupper, alltså hona med ungar, som ska ingå i inventeringen, säger Lars Furuholm, naturvårdsdirektör och rovdjursansvarig på länsstyrelsen.
 Värmlands Folkblad

Radiovarning för vargar i Skattungbyn.
På annandagen såg jägare tre vargar på gamla Torsmovägen genom Skattungbyn.
Södra Dalarnas Tidning

Vargar hot mot samenäring.
Tänker statsrådet agera så att vargproblemen för samerna i Idreområdet kan lösas?
 Borlänge Tidning

Dalaupproret hotar med bojkott av eftersök igen.
[Dalarna] BORLÄNGE - Nu blåser Dalaupproret upp till stridsåtgärder igen. Får man inget svar från jordbruksminister Ann-Christin Nykvist den här veckan inleder man bland annat en bojkott av eftersök av trafikskadat vilt.
Dala Demokraten

Rovdjurspolitiken är sanslös.
'Om vi idag skulle ha en folkomröstning om den statliga rovdjurspolitiken, skulle majoriteten rösta emot den. 51 procent av befolkningen skulle säga blankt nej till rovdjur' - säger Runar Brännlund, professor i nationalekonomi vid Umeå Universitet.
Länstidningen

Varg-Kalles ättlingar håller jakthistorierna i byn vid li.
Varg-kalle och hans bröder från Bråna var sin tids kändisar. 76 vargar tog de kål på inom loppet av 15 år! - De spårade upp vargen och tröttade ut honom, berättar Mark Karlsson, ättling till vargjägarna.
Østra Småland

Risk för tjuvjakt i Ringvattnet.
Dagen före julafton kom beskedet från Naturvårdsverket att det inte blir någon skyddsjakt på den varg som för några veckor sedan bet ihjäl en hund i byn Ringvattnet i Strömsunds kommun.
 SR - Jämtland

Rovdjurskunskap på skolschemat.
Debatten om rovdjuren har lett till att gymnasieskolan i Mora i Dalarna nästa höst startar en utbildning som ska ge mer kunskaper om rovdjuren.
 SR - Jämtland

 26 Desember 2004


Ulv tok sau i Sokndal.
Det er ikke bare tobente som foretrekker pinnekjøtt av sau til jul. På garden Ytre Evje ved riksvei 501 i Sokndal har også en ulv forsynt seg - riktignok av fersk og usaltet vare.
 Aftenbladet

Slog ihjäl lodjur som attackerade hund.
En man från Vasslehyttan norr om Lindesberg slog på julaftonen ihjäl ett lodjur som attackerade hans hund.
SVT

– Nok hunde-drap i IØ.
Jegere står bak søknad om å skyte ulvetispe. I løpet av 14 dager har tre jakthunder i Marker og søndre Akershus blitt drept av ulv. Jegerne har fått nok og søker om at ei eldre ulvetispe blir tatt med i fellingskvoten på ulv i vinter.
Smaalenenes Avis

Ordførerne søker om ulvejakt.
Marker: To ordførere i Indre Østfold pluss en i Akershus søker om ulvejakt på ei eldre tispe.
Smaalenenes Avis

Flest rovdyrskader i Luster.
Luster er den kommunen som har vore klart verst plaga med rovdyr i 2004. Seks av ti rovdyrerstatningar i fylket gjekk til Luster-bønder i år.
NRK Møre og Romsdal

Inget brott att skjuta björnen.
MORA - Morabon Håkan Nässén sköt en björn den 27 november norr om Nyby i Hälsingland. Miljö-åklagaren misstänkte jaktbrott och inledde en förundersökning som nu avbryts eftersom brott inte kan styrkas.
Falu Kuiren

Tålamodet tryter i Ringvattnet.
Nu är tålamodet slut i Ringvattnet. Vargen strövar fortfarande fritt och nu ser det ut som om den blir kvar.
Länstidningen

Vargen ska inte skjutas - den är alltför värdefull.
Ringvattnet. Naturvårdsverket avslår begäran om fortsatt skyddsjakt på vargen i Ringvattnet.
Östersunds-Posten

Kristdemokrat tycker att jaktlagen är orimlig.
- Jaktlagen är orimlig och måste ändras, tycker riksdagsman Dan Kihlström (kd) från Karlstad. Bakgrunden är Högsta Domstoiens fällande dom nyligen mot en man som sköt en varg som var på väg mot djur i en hage. Domstolen menade att mannen först skulle ha försökt skrämma bort vargen.
 Värmlands Folkblad

Invandrad varg får inte skjutas.
Tillståndet för skyddsjakt för en varg i Jämtland har stoppats. En första DNA-analys visar att vargen troligen är en ny invandrare österifrån. Hans nya gener är därmed värdefulla för vargstammens fortsatta utveckling i Skandinavien. Tillståndet för skyddsjakt för en varg i Jämtland har stoppats. En första DNA-analys visar att vargen troligen är en ny invandrare österifrån. Hans nya gener är därmed värdefulla för vargstammens fortsatta utveckling i Skandinavien.
 Svenska Dagbladet

 23 Desember 2004


DNA-test tyder på att Ringvattenvargen är från öst.
Vargen i Ringvattnet i Jämtland kan få stor betydelse för stammens fortlevnad i Sverige. DNA-prov tyder på att den kommer från öster. Nytt prov ska samlas in och om det bekräftar resultatet förses vargen med radiosändare. Då kan skador förebyggas och intressanta data säkras för forskningen.
Naturvårdsverket

Vargen i Ringvattnet får inte skjutas!
Det blir ingen vargfri jul i Ringvattnet, om inte vargen flyttar sig på egna ben.
 SR - Jämtland

Europarådet kan åpne for mer ulvejakt.
Sveits vil oppheve Bern-konvensjonens fredning av ulv. Det kan føre til at det åpnes for ulvejakt i Norge. I Bondelaget blir nyheten mottatt med glede.
Nationen

Bjørneskytterne til Høyesterett.
Statsadvokaten har besluttet å anke saken mot bjørneskytterne Tore Leirfald og Peder Lundemo inn for Høyesterett.
 Namdals-Avisa

Fylkesmannen vil ha ulvejakt.
AURSKOG-HØLAND: For første gang anbefaler Fylkesmannen i Oslo og Akershus at det bør skytes ulv på Romerike.
Romerikes Blad

Ber om felling av ulvetispe.
Norges Jeger- og Fiskerforbund Østfold krever at ulvetispa som forleden tok en elghund like ved en lekeplass i Aurskog-Høland, må felles.
Sarpsborg Arbeiderblad

Fortsatt stor uenighet.
LILLESTRØM:: Frontene i ulvesaken er ikke blitt mildere etter fellingsforslaget: – Nei, vi synes ikke noe om dette. Vi må ikke glemme at ulven i Norge er klassifisert som svært truet, derfor må det legges opp en forvaltningspraksis som tar vare på de få ulvene som finnes. Hvert individ har derfor stor verdi, understreker leder Arne Flor i Foreningen våre rovdyr.
Romerikes Blad

Dei store rovdyrskadane i fylket held fram.
Totalt i fylket er det i år utbetalt over 1,1 millionar kroner i erstatning for sau, lam og geit drepne av freda rovvilt. Dette viser tal frå miljøvernavdelinga hos fylkesmannen.
Firda

 22 Desember 2004


– Ulvetispa må felles.
Ulven som har drept tre hunder i Aurskog-Høland i desember bør skytes. Det mener fylkesmann, som nå ber Direktoratet for naturforvaltning gi fellingstillatelse:
NRK Østlandssendingen

– Ulv i Assebakti.

Alta Posten

Proteststorm mot rovviltforskriften.
Et halvår etter at stortingsflertallet jublet for ny rovviltmelding, skaper forslaget til ny forskrift raseri. Interesseorganisasjonene hevder miljøbyråkratiet holder politikere og lokalsamfunn for narr.
Nationen

Kamplista.
Innvendingene mot «Forskrift for forvaltning av rovvilt», som har vært ute på høring, er mange. Her er de viktigste ankepunktene – paragraf for paragraf:
Nationen

Vil sette grenser for ulven.
Stortingspolitikere vil fjerne «gråsonen» langs svenskegrensa og oppheve «frikortet» for den norsk-svenske bestanden.
Nationen

Bernkonvesjonen skal studere ulvefakta.
Rådet for Bernkonvensjonen skal bruke neste år på å studere ulvens situasjon i Europa. - Akkurat hva vi har bedt om, nå kan nye vedtak bygges på en skikkelig grunnlag, sier fagsjef Bjørnulf Kristiansen i Norges Bondelag.
 Bondelaget

- Winther eller ingen.
STO PÅ SITT: - Njet, sa fylkesutvalget enstemmig. Får de ikke rovviltnemnda de selv oppnevnte, blir det ingen slik nemnd i Oppland.
Gudbrandsdølen Dagningen

Länsstyrelsen förnekar planer på stympad rovdjursinventering.
Inge Brorssson, en av talesmännen i Dalaupproret, har, tillsammans med ordföranden Göran Ollas i Rättviks jaktvårdskrets, undertecknat ett upprop gällande vinterns rovdjursinventering i Dalarna.
Södra Dalarnas Tidning

Rasar efter HD:s vargdom.
DALS ED. – Jag hoppas att folk nu blir fullständigt uppfyllda av ett glödgat raseri mot överheten. Det säger Anne-Cristine Engdahl i Dals Ed efter vargdomen i Högsta Domstolen.
Expressen

HD-dom mot vargskytt ifrågasätts.
Det är inte juridiska sakskäl som ligger bakom HD:s fällande dom mot vargskytten på Gräsö i Roslagen, anser hans advokat.
Lantbruk

Mener Hareide går mot Stortinget.
- Miljøverndepartementets forslag til forskrift om forvaltning av rovvilt bryter med Stortingets forutsetninger, hevder Norsk Sau- og Geitalslag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.
 Gårdsplassen

Vargdomen: Riksdagsmän kräver ändring av jaktlagstiftningen.
Reaktioner på Högsta domstolens dom mot vargskytten på Gräsö kommer nu även från politiskt håll. Riksdagsledamot Bengt-Anders Johansson (m) kräver i ett pressmeddelande att jaktförordningen ändras omedelbart. Samma krav kommer från Mikael Oscarsson (kd) i en interpellation till jordbruksministern Ann-Christin Nykvist.
Uppsala Nya Tidning

 21 Desember 2004


NJFF krever at problemulven felles.
I et brev til Direktoratet for naturforvaltning ber NJFF om at den gamle ledertispa i det tidligere Kongsvinger-Årjängreviret innlemmes i den fellingskvoten som nå bør fastsettes snarest. Problemindivider av ulv av denne typen bør tas ut raskt slik at ytterligere konflikter kan unngås.
NJFF

Trosser departementet.
Fylkesutvalget foreslår å oppnevne de samme medlemmene i det regionale rovviltutvalget som de foreslo i september. Dermed trosser de Miljøverndepartementet som vil ha andre personer med.
NRK Hedemark og Oppland

Vil skyte ulvetispe.
Ulvetispa som har drept flere jakthunder i Aurskog Høland bør avlives, mener ordfører Karin Gulbrandsen (Sp).
NRK Østlandssendingen

Svenske dømt for ulvedrap.
Ulver skyter man bare i ytterste nødsfall, fastslår svensk høyesterett, som tirsdag dømte en bonde for å ha skutt og drept en ulv som han mente truet kyr og kalver.
 VG

Vil ha første lisensjakt.
En ulvetispe i Akershus og Østfold gasser seg i hund. Hun bør bli regjeringens første lisensjakt-offer, mener NJFF og kommunene.
Nationen

Folkemøte i ulvens hule.
BJØRKELANGEN : Ordfører Karin Gulbrandsen i Aurskog-Høland tar initiativet til et nytt, stort folkemøte om ulv på Bjørkelangen.
Romerikes Blad

Veit dei best på toppen?
Ein sjokkert barnefamilie og ein toppbyråkrat har heilt ulike perspektiv på eit ulvedrap
Nationen

Bildäck skars sönder.
FURUDALS BRUK - När Rickard och Johanna Engberg ordnade barnkalas på söndagseftermiddagen skars samtidigt åtta däck sönder, fyra däck på familjens bil och på en av gästernas bil, en björnforskare.
 Borlänge Tidning

Departementet provoserer.
Miljøverndepartementet mener åpenbart at det er å strekke ut en hånd når de åpner for å endre sammensetningen av den regionale rovviltnemnda for Oppland. Men departementet har hittil holdt fast ved at medlemmene skal ha plass i fylkesutvalget. Invitten er således lite egnet til å løse opp konflikten. Det vil overraske om fylkesutvalget i sitt møte i dag ikke holde fast ved at Erik S. Winther skal ha plass i nemnda.
Gudbrandsdølen Dagningen

Stiller ulike krav til rovvilt-politikerne.
ULIKT LANDET RUNDT: Miljøverndepartementet krever at medlemmene i den regionale rovviltnemnda for Oppland skal sitte i fylkesutvalget. Men bare halvparten av medlemmene i de sju andre nemndene her i landet oppfyller dette kravet.
Gudbrandsdølen Dagningen

- Bør bli skotpremie på jerv.
Luster kommunestyre vil ha skotpremie på jerv. Innstillinga er no sendt til Direktoratet for naturvern. Premien dei ser føre seg skal vere på 70.000 til 80.000 kroner.
NRK Møre og Romsdal

Trenger hjelp til telling av gauper.
SKIEN: Hvor mange familiegrupper med gauper finnes det egentlig i Telemark? Per Espen Fjeld i Statens Naturoppsyn håper folk nå går på sporjakt.
 Telemark Arbeiderblad

Det finns varg så det räcker.
FURUDAL - Det finns varg så det räcker. Lena Berg, länsstyrelsens rovdjursansvarige behöver inte vara orolig, säger Inge Östlund, jägare från Ore.
Södra Dalarnas Tidning

Alla vargrevir i Dalarna delas med andra län.
RÄTTVIK - Efter fyra veckors vargspårning kan Länsstyrelsens lämna en preliminär rapport för Dalarna. Ytterligare spårningar behövs för att följa utvecklingen under vintern och allmänhetens iakttagelser kan då vara till stor hjälp.
Dala Demokraten

Kommunalrådet: Vargen i Ringvattnet ska bort - före jul.
RINGVATTNET LT - Senast på julafton vill Lennart Oscarsson, s-kommunalråd i Strömsund, att vargen i Ringvattnet antingen ska flyttas eller avlivas.
Länstidningen

Sköt varg - fälld i HD.
Lantbrukaren sköt ihjäl en varg för att freda sina kalvar. I både tingsrätt- och hovrätt friades han från brott. Men på tisdagen dömde Högsta domstolen honom för grovt jaktbrott. Lantbrukarens juridiska ombud vill nu få fallet prövat i Europadomstolen.
 Dagens Nyheter

Wolf population declines in park.

 Billings Gazette

 20 Desember 2004




- Nei til lisensjakt på ulv.
Ordfører Sigmund Vestad i Stor-Elvdal står fast på at kommunen ikke ønsker lisensjakt på ulvene i Koppangflokken. Han mener staten selv må ta ansvar for uttaket.
Østlendingen

Skeptisk til ny gaupejakt.
Denne vinteren kan bli den fyrste på ti år utan gaupejakt i Buskerud. Fylkesmannen heller mest til eit nullalternativ.
Hallingdølen

Försök att göra hundar vargrena.
Vissa hundar söker upp vargar när de jagar. Just detta har Jens Karlsson på Grimsö viltskadecenter tagit fasta på. Nu kommer han att starta ett försök att göra hundar vargrena, enligt samma modell som använts för att göra hundar renrena.
Svenska Jägäreforbundet

Oklarhet i rovdjurspolitiken skapar förvirring.
Svenska Jägareförbundet är mycket kritiskt till regeringens oförmåga att agera i angelägna rovdjursfrågor.
Svenska Jägäreforbundet

Inget tak för björnstammen.
Björnstammen ska uppgå till minst 1 000 björnar enligt riksdagens beslut. Men var går den övre gränsen? Naturvårdsverket vill inte ange något tak, men medger genom sin generaldirektör att avskjutningen kan bli högre.
Svenska Jägäreforbundet

Räddade livet – sköt björn.
– Jag är glad att jag lever, säger Leif Johansson från Hovra, norr om Färila. När björnen 21 november var tio meter från honom sköt Leif Johansson för att rädda sig själv.
Svenska Jägäreforbundet

Tall räddade vapenlös jägare.
En tallruska, en stor klättervänlig tall och hans jämthund räddade livet på obeväpnade Anders Dahlstrand från Ljusdal när han angreps av en ilsken björnhona.
Svenska Jägäreforbundet

Rekordmange ulveunger i Hedmark.
Det kan ha vært rekordmange ulveynglinger i Skandinavia i år. Tre av valpekullene er født i Hedmark.
NRK Hedemark og Oppland

"Ruska" drept av ulv.
HEMNES: Ole Anders Tønneberg (33) raser og fortviler: Onsdag ble elghunden 'Ruska' revet i hjel av ulv – rett utenfor stueveggen hans.
Romerikes Blad

Call of the wild.
Wolves, lynx, boars, bison and bears will return to Britain if millionaire's ecological dream comes true.
 Independent

Rovdjursvänner vill se fler lodjur i länet.
- Halland bör ta ett särskilt ansvar för att sprida lodjuren! Det tycker Svenska Rovdjursföreningen, som hävdar att jägarna överdriver problemen.
 Hallands Nyheter

Närmare 20 vargar i södra Hälsingland.
Den snö som i alla fall fanns tidigare i höst har gjort att rovdjursspårarna nu fått en rätt bra bild av hur många vargar det finns i länet och var de håller till någonstans.
 LJUSNAN

 19 Desember 2004


Drept av ulv ved lekeplass.
HEMNES I AURSKOG-HØLAND (VG) Ulven drepte elghunden Ruska (8) mens hun sto bundet 25 meter fra sandkassen til Ida Cathrine Tønneberg (3). Familien er skremt.
 VG

Ulvefrykt etter hundedrap.
For tredje gang på en uke er en hund drept av ulv i Aurskog-Høland. Onsdag ble en elghund drept på en lekeplass.
NRK Østfold

15 personer skadd av ulver.
Tre ulver gikk lørdag morgen til angrep i en tyrkisk landsby. Ifølge nyhetsbyrået Anatolia ble 15 personer skadd.
 Bergens Tidende

Omkamp om rovviltnemda.
Etter å ha møtt skarp kritikk for oppnevning av rovviltnemda i Oppland, åpner Miljøverndepartementet for nye kandidater. Problemet er at det ikke er noen å velge blant.
Nationen

Ulv drepte elghund.

Siste.no

Avlyser jakt på gaupe.
Årets kvotejakt på Gaupe kan bli avlyst i store deler av Nordland.
NRK Nordland

Vargen har etablerat sig i Västernorrland.
Vargen har rotat sig i Västernorrland. Fyra upp till sex vargar finns på olika håll. Dessa slutsatser drar nu länsstyrelsen efter att konstaterat att det finns ett antal vargobservationer som är bekräftade.
Tidningen Ångermanland

Varg attackerade terrier på gårdsplan.
Vargen tog hunden på gårdsplanen till huset i Björklångsberg väster om Ekshärad. Kvinnan som äger hunden upptäckte vad som höll på att hända, rusade ut och jagade iväg vargen med en skidstav i näven.
 Värmlands Folkblad

DALARNA - Länsstyrelsen: Det finns 20-talet vargar i länet.
DALARNA - Länsstyrelsen uppskattar att det finns cirka 25 mer eller mindre stationära vargar i Dalarna. Men vad som hänt alfahannen i Furudalsreviret är fortfarande oklart.
Södra Dalarnas Tidning

Minskad jakt på lodjur.
Skyddsjakten på lodjur inom renskötselområdet skärs ned betydligt i vinter. Tilldelningen halveras jämfört med de senaste åren, beslutade Naturvårdsverket på fredagen. Orsaken är att lostammen minskat kraftigt.
 Nordbotten Kuriren

 17 Desember 2004


Tuffa vargar i Back.
Vargarna blir allt tuffare. I Back by i Ömossa händer det med jämna mellanrum att vargarna stryker förbi husknuten hos folk.
Syd-österbotten

Forskrift om lisensjakt på ulv. [pdf]
Formålet med forskriften er å sikre at de skader ulv kan forårsake på sau, geit, storfe, hest og tamrein blir minst mulig innenfor rammen av en helhetlig og bærekraftig forvaltning av ulv.
Miljøverdepartementet

Forskrift om lisensjakt på ulv er vedtatt.
Forskrift om lisensjakt på ulv er vedtatt i statsråd i dag. Utbredelsen i ulvebestanden tilsier at det er et viktig å ha et verktøy på plass for eventuelt å kunne regulere bestanden gjennom lisensjakt allerede denne vinteren. Forskriften vil bli avløst av en helhetlig forvaltningsforskrift om rovvilt fra 1. april 2005.
Miljøverdepartementet

Demokratiske virkemidler.
Marker-mannen Glenn Bjerke vil ha folk med seg på en «ulvejakt» i Marker-skogene. Vi velger å tolke Bjerke dithen at han ønsker nærmest et demonstrasjonstog på en slags liksom-jakt. Noen manngard etter ulv for å drepe det utrydningstruede og vernede dyret blir det neppe. Men budskapet er klart; ulven er en trussel, den må vekk!
Smaalenenes Avis

Skyddsjakt på lodjur i renskötselområdet.
Naturvårdsverket tillåter skyddsjakt på 16 lodjur i renskötselområdet för att hålla antalet lodjur på den nivå som regering och riksdag angett. Däremot bedömer Naturvårdsverket att skyddsjakt utanför renskötselområdet inte kan tillåtas på grund av den minskande lodjursstammen i Sverige samt efter JO:s yttrande angående tidigare beslut om skyddsjakt.
Naturvårdsverket

Beslut om skyddsjakt på lodjur vintern 2004/2005. [pdf]

Naturvårdsverket

Vil ha vraka medlemmer tilbake.
Politikere i Oppland krever at Miljøministeren må ta inn igjen de vraka medlemmene i rovdyrnemnda i Oppland.
NRK Hedemark og Oppland

Reagerer etter uttalelser om jerv.
Sauebøndene er i harnisk etter utalelser om jerv i Meløy, Gildeskål og Rødøy. Fylkesmannen føler seg misforstått.
NRK Nordland

- Lokal kontroll utryddar ulven.
Eit nytt forslag vil legge om forvaltinga av natur- og miljøvern. - Dette vil føre til at norsk rovvilt vert utrydda, åtvarar professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, Anders Skonhoft.
 Forskning.no

- Bli med på ulvejakt.
Marker-mann vil ha med 100 jegere ut i skogen – som en demonstrasjon Glenn Bjerke vil ha med seg så mange jegere som mulig samtidig ut på ulvejakt for å teste hvordan rettsapparatet vil straffe jegerne som deltar under den ulovlige jakten.
Smaalenenes Avis

Vil ha kontaktutvalg for rovviltforvaltning nå.
Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norsk Sau- og Geitalslag er samlet i sitt krav til Miljøverndepartementet om at et nytt kontaktutvalg for rovvilt må opprettes straks. - Utvalget bør være i funksjon med tanke på ferdigstilling av nye forskrifter og innføring av ny rovviltpolitikk, sier leder Bjarne A. Undheim (bildet) i Norges Bondelag
 Bondelaget

Varg och lo lika skyldiga.
Stod för samma antal skadade och dödade jakthundar i fjol. Lo-djur dödade eller skadade sju jakthundar i Värmland under 2003. Precis lika många som vargen. Det visar statistik från Viltskadecenter som VF tagit del av. - Det har sett ungefär likadant ut de tre senaste åren nu, säger viltbiologen Jens Karlsson.
 Värmlands Folkblad

Vargen härjar vidare - nu är 33 renar rivna.
KIRUNA. Antalet vargrivna renar i Pessinki natur-reservat nära Parkalompolo är nu uppe i 33. Frågan är om det räcker för skyddsjakt som samebyn kräver. Sedan 1980-talet har Naturvårdsverket endast beviljat tre sådana tillstånd.
Norrlännska Socialdem

Furudals vargflock hotad.
Det var den gamla alfatiken i Furudalsreviret som blev skjuten under älgjakten i Orsa i oktober, visar DNA-analys. Och vargspårarna har hittills i vinter inte spårat några revirmarkeringar från hennes partner, alfahannen. Det kan betyda slutet för vargflocken i Furudal, skriver Falu-Kuriren.
Hallandsposten

Kungen inviger Rovdjurscentret.
Han har accepterat inbjudan, men får inte sällskap av drottningen.
Ljusdals Posten

Gardiner late elk hunt to be cut.
HELENA -- The winter elk hunt in Gardiner will be cut from 1,180 hunters to 148 hunters, mirroring the steady downward spiral of the Northern Yellowstone elk herd, the Montana Fish, Wildlife and Parks Commission decided here Thursday.
 Bozeman Daily Chronicle

Will genetic tests of state's population throw coyote taxonomy for a lupus?
Ravenous cruell creatures. That was the unambiguous description our Colonial ancesters gave of wolves.
The Republican

Vargen försökte ta sig in i hundgård i Ringvattnet.
Ringvattnet. Vargen har setts i byn igen. Natten mot onsdagen fick Karl-Gunnar Knutssons hund påhälsning. Hunden är i hundgård om nätterna.
Östersunds-Posten

Ingen lodjursjakt.
Ingen lodjursjakt i vinter heller. Men ändring för ökad skyddsjakt i jaktförordningen kan vara på väg.
Halsinge Kuriren

Stöd till lodjursskytt.
Nu sprids protestlistor i Filipstad mot hovrättens dom på sex månaders fängelse för grovt jaktbrott mot den 42-årige mannen från Filipstad som på kvällen den 10 maj förra året sköt ett lodjur på sin villatomt.
 Värmlands Folkblad

- Lokal forvaltning vil føre til utrydding.
Professor Anders Skonhoft har ikke mye til overs for lokal styring i rovdyrforvaltninga. - Dette vil føre til at norsk rovvilt blir utrydda, påstår Skonhoft. Professoren har heller ikke sansen for lokal forvaltning av skogvernet.
 Gårdsplassen

 16 Desember 2004


Forest Dept cries wolf to catch a hyena.
LUCKNOW: A poster of a snarling wolf, some more arms, additional fuel for vehicles, awareness drives and seminars. The state forest is crying wolf instead of catching them. A 29-paged report sent for state government's sanction, comes across as a shabby response to the growing wolf menace in the state.
Times of India

Fylkespolitikerne tar bøndene på alvor.
BALSFJORD: Troms Fylkesting med tidligere balsfjordordfører Eva Johnsen i spissen ønsker å vise bøndene i nord at deres signaler om rovviltproblematikken tas på alvor.
Avisen Nye Troms

Øker gaupekvoten.
Ivrige gaupejegere i Stjørdal og Meråker kan i utgangspunktet skyte to gauper i vinter.
Stjørdalens Blad

Rovdjuren växternas vänner.
Rovdjurens effekter på sin omgivning är en sedan länge omtvistad fråga. Nu hävdar en forskare vid Umeå universitet att rovdjuren i själva verket är den drivande kraften i många ekologiska system. De styr till och med växternas utbredning.
Norra Västerbotten

Mener Hareide går mot Stortinget.
- Miljøverndepartementets forslag til forskrift om forvaltning av rovvilt bryter med Stortingets forutsetninger, hevder Norsk Sau- og Geitalslag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.
 Gårdsplassen

Tiltak mot nærgående bjørner i Pasvik: Skal skremmes til skogs.
Ingen steder i Norge blir bjørn observert så tett innpå folk og dyr som i Pasvikdalen i Finnmark. Fra neste sommer skal en lokal beredskapsgruppe skremme bamsene tilbake til skogs.
Nationen

Vanskelig å innfri krav fra sauebønder.
Kravet om at Rødøy, Meløy og Gildeskål må bli et jervfritt område, er vanskelig å innfri. Det sier fylkesmiljøvernsjef i Nordland, Roar Høgsæt.
NRK Nordland

Rovdyra tok sauer for 5,5 millioner i Troms.
TROMSØ: Rovdyrrammede bønder i Troms får utbetalt 5,5 millioner kroner i erstatning etter årets beitesesong.
Nordlys

Neutralt om vargen.
RÄTTVIK - När förutsättningarna hade skapats i naturen vandrade rovdjuren och vargen från Baltikum in genom Finland och slog sig ned i Ore. Då bilades Furudalsreviret.
 Nya Ludvika Tidning

Få vargar i Leksand.
Leksands jaktvårdskrets öppna jaktmöte i plenisalen på torsdagskvällen lockade endast ett 30-tal jägare, men så var det ju ishockey ett stenkast därifrån.
 Nya Ludvika Tidning

Ny bok ska ge vargen upprättelse.
Nu satsar naturskyddsföreningen i Rättvik på en informationskampanj för att försvara vargen i kommunen. På onsdagen kom de ut med en egen bok.
SVT

Ingripande mot varg i Jämtland.
Först skrämselåtgärder och om det inte hjälper får vargen avlivas. Det är innebörden av Naturvårdsverkets beslut att lösa problemen med en ovanligt oskygg varg i byn Ringvattnet i Jämtland.
Naturvårdsverket

Ang ansökan om skyddsjakt på varg. [pdf]
Beslut: Naturvårdsverket beslutar, om skyddsjakt på en (1) varg i Jämtlands län. Avlivning av vargen får dock inte ske förrän andra åtgärder prövats och dessa inte givit avsedd effekt samt att undersökning av vargens genetiska bakgrund genomförts.
Naturvårdsverket

Høring på gaupejakt i 2005.
Fylkesmannen har nå sendt ut forslag til kvote og området for jakt på gaupe i 2005. Det er satt opp tre alternative forslag; ingen jakt, en kvote på 1 dyr eller en kvote på 2 dyr. Alle forslagene åpner for kvotefri jakt i Lofoten/Vesterålen.
Fylkesmannen i Nordland

Björnspillningsinventeringen -närmare 700 prover inlämnade.
Hittills har över 650 björnspillningsprover lämnats in för registrering och vidare analys i Västernorrlands län. Man räknar kanske med över 700 prover innan årets inventering är helt färdig och snön gör det omöjligt att hitta fler spillningar. Resultatet är med råge över vad man från början hade förväntat sig.
Svenska Jägäreforbundet

Järv bildödad.
Plötsligt var järven framför bilen. Dan Lidström från fjällgården Sandviken väster om Arjeplog hade ingen möjlighet att undvika en olycka. Han körde på järven, som dock försvann. Kvar på Silvervägen blev bara en del trasiga plastdetaljer från Dans bil.
 Piteå-Tidningen

 15 Desember 2004


Varg som korsade riksgränsen.
ÄLVDALEN - spårades u Länsstyrelsen jagade en varg från Norge in i Sverige för att den inte ska bli skjuten i Norge. Det berättade en upprörd man i telefon på tisdagen.
Södra Dalarnas Tidning

I tvil om kvotejakt.
Fylkesmannen i Buskerud er sterkt i tvil om det er grunnlag for å foreslå kvotejakt i Buskerud neste år.
Drammens Tidende

Bevis för Kumlinge-lo.
Fotografierna på en biten katt är det första beviset på att ett husdjur dödats av lodjur på Kumlinge. Kattens ägare får ersättning från landskapet.
Nya Åland

Rovdyr tok sau og lam for sju mill.
NORD-ØSTERDALEN: Beitesesongen 2004 har vært som et eneste stort julebord for ulven og jerven, reven og bjørnen, gaupa og ørna. Gildet kostet 6,9 millioner kroner.
 Arbeidets Rett

Svar på fråga 2004/05:566 om nödrätten.
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist: Jörgen Johansson har frågat mig vad jag avser att göra för att en skyndsam ändring ska ske av 28 § jaktförordningen (1987:905).
Riksdagen

Undantag möjligt för lojakt.
Ingen lodjursjakt i år heller. Men ändring för ökad skyddsjakt i jaktförordningen kan vara på väg. Endast i renskötselområden tillåts lodjursjakt, något som jaktvårdskonsulent Bertil Bäckström hoppas att det kan bli ändring på så småningom.
Ljusdals Posten

Samebyn vill skjuta vargen.
KIRUNA. Vittangis sameby har ansökt om skyddsjakt på den varg som rivit minst 30 renar under kort tid.
Norrlännska Socialdem

Skogsbruk, varg och älgstammen.
Efter årets älgjakt kan konstateras att tillgången på älg är ojämn. Orsaken till minskningen är främst en ökad avskjutning i syfte att minska älgskadorna på skog. Samtidigt ökar rovdjurstrycket på många håll. På en del håll upplever jägare att jakten inte längre känns meningsfull.
 Nya Ludvika Tidning

Byråkratisk overstyring.
Miljøbyråkratiet ser ut til å ha eit naturtalent for provokasjonar og konfliktar med bygdefolk og distriktsinteresser. Miljøverndepartementet har komme på kollisjonskurs med fylkespolitikarane i Oppland, ved å skifte ut tre av dei fem medlemene som fylkesutvalet hadde foreslått til regional rovviltnemnd.
Nationen

Krav om endring.
Store deler av det politiske Oppland lar seg provosere av det som oppleves som statlig overstyring i forbindelse med oppnevningen av regionale rovviltnemnder. Miljøverndepartementet vraket fylkeskommunens kandidater. Politikere fra rovdyrutsatte kommuner er erstattet med politikere fra områder der de ikke har disse problemene fullt så tett på livet, og Erik S. Winther ser ut til å være uspiselig for departementet.
Gudbrandsdølen Dagningen

Jegerne slår gaupa.
Nå vet forskerne mer om hvordan rådyr ender livet. Ikke gaupa, men jegerne gjør ende på flest rådyr som har har blitt mer enn tre måneder. Jegerne slår gaupa med prosentfordelingen 60-40. Bilister havner på tredjeplass på lista.
Smaalenenes Avis

Føler seg mistenkeliggjort av Fylkesmannen.
Sauebøndene i Hægebostad raser mot Fylkesmannens miljøvernavdeling. Mens sauebøndene i nabokommunene fikk erstatning for tap av 77 sauer og 266 lam, fikk kun en eier i Hægebostad erstatning for en tapt sau og to lam på over 24 søknader.
Farsund Avis

Skogsbruk, varg och älgstammen.
Efter årets älgjakt kan konstateras att tillgången på älg är ojämn. Orsaken till minskningen är främst en ökad avskjutning i syfte att minska älgskadorna på skog. Samtidigt ökar rovdjurstrycket på många håll. På en del håll upplever jägare att jakten inte längre känns meningsfull.
Falu Kuiren

Hundar med vargblod finns i Tiveden.
I Tiveden har en eller flera varghybrider synts till den sista tiden. Enligt länsstyrelsen så rör det sig om hundägare som har hundar med vargblod i sig, vilket är olagligt. Men vilka hundägarna är, det vet inte länsstyrelsen. Lyssna på Kjell Johansson om varghybrider i Tiveden.
 SR - Örebro

Gällivare: Örn dödade ren.
Ett örnangrep i en renhage i byn Purnu i måndags resulterade i att en ren dödades och ett ännu okänt antal renar skadades. – Inte ens intill våra hem går renarna skyddade för rovdjursangrepp, konstaterar Dan Persson, renägare inom Gällivares skogssameby.
 Nordbotten Kuriren

Yttrande angående hemställan av Naturvårdsverket om vissa ändringar i jaktlagen.
Svenska Jägareförbundet delar Naturvårdsverkets (NV:s) uppfattning att berörda delar av jaktlagstiftningen behöver ändras. Som framhålls i förslaget har § 7 jaktlagen kommit att få sin största betydelse vid beslut om rovdjur, trots att paragrafen främst var inriktad på jakt för att förebygga trafikskador med älgar.
Svenska Jägäreforbundet

 14 Desember 2004


Trekker fellingstillatelse på ulv.
Det ble gitt tillatelse til å felle ulv vest i Vest-Agder i oktober. Fellingstillatelsen ble påklaget, og nå omgjør Direktoratet for naturforvaltning vedtaket.
NRK Sørlandet

Vil skremme bjørnen til skogs.
Husvarme bjørner er et stadig større problem i Pasvik. Neste sommer skal de skremmes tilbake dit de hører hjemme.
NRK Finnmark

Miljøverndepartementet ville ha siste ord - Kastet ut av rovviltnemnda.
Miljøverndepartementet bytter ut tre av fem representanter i rovviltnemnda for Oppland. Kun politikere fra områder uten rovdyrproblemer blir igjen.
Nationen

- Forstår ikke hva departementet driver med.
ROVDYR-NEKT: Fylkespolitikerne kan komme til å sette hardt mot hardt dersom ikke sammensetningen av den nye rovviltnemnda blir slik som fylkesutvalget har bestemt. Det vurderes nå om fylkesutvalget skal si nei til å møte med andre representanter enn dem de selv har utpekt.
Gudbrandsdølen Dagningen

Buskeruds nye rovvilt-mann.
SVs gruppeleder i fylkestinget, Godtfred Rygh (bildet) fra Vikersund, er av Miljøverndepartementet oppnevnt som Buskeruds mann i den nye rovviltnemnda for region 2 som består av Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Fylkesmannen i Buskerud blir sekretariat for den nye nemnda.
Drammens Tidende

Forundret over manglende rovviltoversikt.
MOEN: Kommunestyret vedtok torsdag en høringsuttalelse til Miljøverndepartementets forskrift om rovviltforvaltningen. I uttalelsen uttrykker målselvpolitikerne forundring over at forvalterne ennå ikke har fått bedre oversikt over rovviltbestandene.
Avisen Nye Troms

Bjørnen slår ut sauenæringen.
HOLTÅLEN: Bjørnens herjinger i saueflokkene truer hele næringen i Holtålen. Nå slår fjellstyrene alarm.
 Arbeidets Rett

Samarbeid om rovvilt.
Østfold, Akershus og Oslo blir samlet i én rovviltregion, når åtte regionale rovviltnemder ble opprettet av Miljøverndepartementet fredag 10. desember.
 Moss Avis

Löthgren besvarar vargfrågor.
Den lokale debattören Christer Strombergs krav, direkta svar från politikerna i vargdebatten och frågorna kring denna, tillgodosågs bara någon timme efter att artikeln publicerats i onsdags.
 Lindenytt

Jägarna tar strid om lodjuren.
Länsstyrelsen och Jägareförbundet i Halland är inte överens om hur många lodjur som det finns i länet
 SR - Halland

Disse skal overvåke nasjonalparken.
Finn Bjormyr, Arne Johs Mortensen og Nina E. Eide er ansatt som naturoppsyn på Dovrefjell og i Rondane.De to første vil få arbeidssted Dovre, mens Eide skal jobbe fra Sunndal.
Nett OPP

 13 Desember 2004


Mer ansvar, lite makt.
Miljøverndepartementet har oppnevnt nye rovviltnemnder i hver av de åtte rovviltregionene. – Rammene blir likevel lagt sentralt, sier Merete Furuberg, nyvalgt representant i rovviltnemnda for Hedmark.
Nationen

Hannjerv ble skutt i Storlidalen fredag.
Fredag morgen ble en voksen hannjerv skutt på åte i Storlidalen. I Trollheimen er det totalt en kvote på to jerver i årets lisensjakt.
Opdalingen

Vil ha krig mot jerven.
Den nyutnevnte rovviltnemnda i Nordland må straks vedta at Rødøy, Meløy og Gildeskål skal bli et jervfritt område. Det krever sauebonde Jørn Ellingsen i Meløy.
NRK Nordland

Rovvilt til regionene.
Miljøverndepartementet har nå oppnevnt nemndene som får hovedansvaret for forvaltning av rovvilt i sine regioner.
 Adresseavisen

Gaupekvote på 16 dyr.
Gaupenemnda for Nord-Trøndelag og Fosen øker gaupekvoten fra 14 til 16 dyr for 2005.
 Trønderavisa

Fler renar rivna ”Det är vargen som måste bort från området”.
KIRUNA. Vargen i Pessinki naturreservat har rivit ytterligare ett tiotal renar under helgen. Den är fortfarande kvar i området där det finns ett par tusen renar. - Nu måste vargen flyttas, säger Thomas Unga, ordförande i Vittangi sameby.
Norrlännska Socialdem

Hemsidan ska uppdateras.
STOCKHOLM - Robert Franzén, handläggare på Naturvårdsverket, säger att kartan över lodjurens utbredning inte ändrats på över ett år. Det är jättedåligt. Vi ska se till att uppdatera hemsidan, säger han.
Hallandsposten

Fel statistik om lodjur i söder.
HYLTE - Lodjuren har etablerat sig så långt söderut som i Hylte men det syns inte i Naturvårdsverkets statistik. Nu börjar fältarbetarna tröttna på att deras uppgifter inte offentliggörs.
Hallandsposten

Kräver svar från politikerna i rovdjursfrågan.
Politikerna bör ta sitt ansvar för den sociala miljön. Men så är inte fallet. Denna ”hälsofråga” är alldeles för otäck att handskas med eftersom risken att tappa röster är övervägande oavsett vilken linje man driver frågan efter. Den som hävdar detta är Christer Stromberg, som de senaste dagarna drivit debatt om vargpolitiken på LindeNytt och i Bergslagsposten.
 Lindenytt

Avliva inte vargen i Ringvattnet.
SNF anser inte att tillräckliga skäl finns att bevilja undantag från EU:s art- och habitatdirektiv och låta avliva vargen i Ringvattnet.
Svenska Naturskyddsföreningen

Tisdag blir ödesdag för vargen.
I morgon avgörs ödet för vargen i Ringvattnet norr om Strömsund - då väntas besked om vargens DNA-profil.
 SR - Jämtland

Northwestern Bears Hit Hard by Humans.
HELENA, Mont. - The two large protected grizzly bear populations that remain in the United States, one in and around Glacier National Park and the other around Yellowstone, were hit hard this year by an unusually high number of deaths caused by humans.
New York Times

Wolf spirit leads book to best-seller list.
To many, the market has few openings for serious creative writing. It is therefore a riddle how a lengthy novel that 'talks obsessively about an animal, with no spicing-up whatsoever of love or sex, and is written by an unknown author,' as one of its reviewers put it, could have worked such wonders in the market.
China Daily

 12 Desember 2004


Regeringen stoppar årets jakt på lodjur.
Det blir ingen lodjursjakt utanför renskötselområdena i vinter. Det står klart sedan regeringen inte svarat på Naturvårdsverkets framstöt om en ändring av jaktlagen så att den ska stämma bättre överens med riksdagens mål.
 Svenska Dagbladet

Regionale rovviltnemnder oppnevnt av MD.
Regionale rovviltnemnder oppnevnt av Miljøverndepartementet 10. desember 2004
Miljøverdepartementet

Krav om jervfritt område.
Den nye rovviltnemda i Nordland må straks vedta at Rødøy, Meløy og Gildeskål skal bli et jervfritt område. Det krever sauebonde Jørn Ellingsen i Meløy.
NRK Nordland

Varg rev 20 renar i naturreservat.
KIRUNA. En varg har rivit minst 20 renar i Pessinki naturreservat nära Parka-lompolo. - En varg är det värsta du kan ha i en renhjord, säger Tommy Vitblom, viltsamordnare i Vittangi sameby.
Norrlännska Socialdem

Inga märkta vargar i Furudal.
RÄTTVIK - Rättviks jaktvårdskrets har i ett brev till Länsstyrelsen, som inkom på torsdagen, frågat om någon varg i Furudal är märkt med radiosändare.
Dala Demokraten

Nu avbryts samarbetet med forskare.
ORSA - Protokollet från höstens jordägarstämma i Orsa är justerat och klart och där står det svart på vitt: ...beslutade jordägarstämman att samarbetet med björnforskningen skall avbrytas.
Falu Kuiren

Ranchers take aim at wolf reintroduction plan.
SALEM, Ore. (AP) — Eastern Oregon ranchers complained Friday that a rule to manage the reintroduction of wolves into Oregon places too many restrictions on when ranchers can kill wolves that harm livestock.
The Oregonian

Ny satsning på samspelet mellan människa och djur.
Orsa Grönklitt AB avser att upprepa sommarens informationssatsning om samspelet mellan männsikan och rovdjuren. För ändamålet söker bolaget bidrag från Naturvårdsverket, länsstyrelsen och kommunen.
Södra Dalarnas Tidning

Vargolyckan ska undersökas.
SMEDJEBACKEN - En förundersökning har inletts angående vargolyckan på torsdagsmorgonen efter riksväg 66 vid Östermoren, i Smedjebacken. Det finns misstankar om att det rör sig om en smitningsolycka och dessutom vill miljöåklagaren få visshet om hur vargen, som senare avlivades, skadades.
Dala Demokraten

 10 Desember 2004


Skjøt jerv i Storlidalen.
Kvart over sju fredag morgen felte et jaktlag en hannjerv ved Ångardsvatnet i Storlidalen.
Nett OPP

Åpner for fri bjørnejakt.
Det er ingen aprilspøk. 1 april 2005 faller bjørnens kjerneområder bort. For første gang på 30 år betraktes bamsen som jaktbart vilt.
Nationen

- Grenseflokkene en utfordring.
- Grenseflokkene med ulv i Hedmark er en stor utfordring. De regnes ikke med som norske familiegrupper og drar opp antallet ulver kraftig, sier leder i NJFF-Hedmark, Arvid Nyberg.
Østlendingen

Därför solar björnen på rygg.
Väck inte den björn som sover är en behändig och vackert formgiven samling (Alfabeta). Här återberättar författaren och sagoberättaren Per Gustavsson 24 sagor och sägner om björnen.
 Värmlands Folkblad

Vargen skjuts om den inte blir ivägskrämd.
Ringvattnet - Vargen har fem dagar på sig att försvinna från byn. Är den kvar efter det kommer den att avlivas.
Östersunds-Posten

Påkörd och avlivad.
SMEDJEBACKEN - Föraren smet - nu har åklagaren inlett förundersökning om brott. Först hittades en påkörd och levande varg mitt på vägbanan. Upphittaren stannade på platsen varefter ytterligare en bilist stannade på vägen. En tredje bilist körde då rakt in i den framförvarande bilen.
 Nya Ludvika Tidning

Ørn tok valp.
En hundevalp ble forleden ørnemat i Kautokeino.
Alta Posten

More than 2,900 bears were harvested in just-ended season.
SUNBURY, Pa. Pennsylvania's 2004 bear season has come to an official end, with preliminary figures showing just over 29-hundred bears taken in the harvest.
Wnep

Fråga for skriftligt svar om nödrätten i långbänk.
Fråga 2004/05:566 av Jörgen Johansson (c) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om nödrätten i långbänk. Allas rätt att skydda sin egendom och 'familjemedlemmar' skulle stärkas genom ändring av § 28 i jaktförordningen. Tyvärr har inget hänt vilket innebär att enskilda människor drabbas.
Riksdagen

Lantraser viktigare än vargen enligt Småbrukarna.
Småbrukare i Väst tycker att det är betydligt viktigare att skydda våra gamla lantraser än dom vargar som finns i vårt område.
 SR - Väst

"Det är ingen varg - det är min hund".
— Bilden föreställer ingen varg utan vår hund X:et! Det säger Gunilla Bjermqvist i Lögdö apropå gårdagens artikel.
Sundsvall Tidning

Varg avlivades efter påkörning.
SMEDJEBACKEN - En varg avlivades på torsdagsmorgonen sedan den med stor säkerhet körts på och skadats av en bil vid Östermoren, Smedjebacken, efter riksväg 66. Den skadade vargen upptäcktes av en bilist som larmade polis som i sin tur kontaktade en viltvårdare som avlivade den skadade vargen. Straxt efter att vargen upptäcktes kolliderade också två personbilar när de skulle passera platsen där djuret låg.
Dala Demokraten

Setter elefanter og skog foran folket.

 Dagbladet

 09 Desember 2004


Elgku drepte ulv.
En elgku har drept en ulv i Sonkajärvi i de midtre delene av Finland. Elgkua gikk til angrep etter at en ulveflokk hadde drept kalven dens, sa finske viltforskere torsdag.
 Dagbladet

Halvert erstatning Færre sauer drept.
Antall sau som er tatt av rovvilt er redusert med 38 prosent fra i fjor til i år, og samlet erstatning til saueeiere blir nesten halvert.
Drammens Tidende

Påkörd varg orsakade trafikolycka.
SMEDJEBACKEN - I morse, före halv åtta, påträffades en påkörd och svårt skadad varg på riksväg 66 mellan Smedjebacken och Lernbo.
Falu Kuiren

Kvävde kungsörn.
Under en jakttur i början av november räddade Stefan Stålnacke, Vittangi, sin finnspetstik Dessi från att bli tagen av en kungsörn. Han slängde sig över örnen och kvävde den.
Svenska Jägäreforbundet

Vargen lockades av hundmaten.
Vargen stod bara 20 meter från huset. Johnny Karlsson lyckades trots mörkret ta en bild från balkongen. — Jag hade kastat gammal hundmat i soptunnan. Kanske var det det som lockade, säger han.
Sundsvall Tidning

Vargen bet ihjäl hans bästa vän.
RINGVATTNET - Nu ska psykologisk krigföring skrämma bort den från byn. För en vecka sedan slets isländska fårhunden Piltur i stycken av en varg ute på gården.
 Aftonbladet

Vargetablering vid Finnberget Jägare såg spår efter fyra djur.
ORSA - Vargen sprider sig i de stora skogsområdena mellan Dalarna och Härjedalen. Hans-Ove Hansson såg spår efter fyra vargar under älgjakt med sina hundar Corba och Niak vid Kölsjön, strax norr om Finnberget i Orsa finnmark.
Södra Dalarnas Tidning

Dressyr gör jakthundar vargrena.
Mellan 10 och 20 hundar dödas varje år av varg i Sverige. Nu tänker Jens Karlsson, forskare vid Viltskadecenter, Grimsö forskningsstation försöka ändra på detta.
Länstidningen

 08 Desember 2004


Åpner for bjørnejakt.
1. april faller bjørnens kjerneområder bort og for første gang på omlag 30 år betraktes den igjen som jaktbart vilt.
Alta Posten

Må kurses.
Trafikk- eller jaktskadet bjørn er en farlig affære, og fylkets jegere ønsker seg nødvendig kompetanse.
Alta Posten

Enda en rettssak om bjørnedrapet.

NRK Finnmark

Spår av vargar vid Finnberget.
ORSA - Vargen sprider sig i de stora skogsområdena mellan Dalarna och Härjedalen.
Falu Kuiren

French hunter claims self-defence in bear shoot.
PAU, France, Dec 7 (AFP) - A French hunter who killed one of the 18 bears surviving in the Pyrenees mountains on the Spanish border intends to fight criminal charges claiming he fired in self-defence, his lawyer said Tuesday.
Expatica

Debatt: 84 procent är emot vargen enligt ny studie.
En helt dagsfärsk studie visar att väldigt många utanför Stockholmsområdet känner oro för rovdjur. Enligt Christer Stromberg, lokal debattör och aktiv i rovdjursdebatten, har hela 84 % av befolkningen utanför Stockholm en negativ inställning till rovdjur. Trots detta tas inte glesbygdsbefolkningens känslor för vargen på allvar, menar Stromberg i sin senaste debattartikel, som mycket bygger på den studie professor Runar Brännlund vid Umeå Universitet sammanställt.
 Lindenytt

Loss of wolves hurts ecology, OSU experts say.
CORVALLIS – Research about wolves that began in Yellowstone National Park has been replicated in an adjacent area, and a growing body of evidence leads scientists to conclude that this historic predator may have an ecological impact far more important than realized in the American West.
Bend.com

Fyra vargar etablerar revir i Härjedalen.
Håller ett vargrevir på att bildas i södra delarna av Lillhärdals socken, i gränstrakterna mot Dalarna? Åtminstone var minst fyra vargar tillsammans vid Kölsjön förra lördagen (en och en halv vecka sedan).
Länstidningen

Åsikterna om vargen går isär.
Vargen i Ringvattnet väcker heta känslor. Två läger ryms i länsstyrelsens rovdjursgrupp.
Östersunds-Posten

Lysraketer ska skrämma bort vargen i Ringvattnet.
Den närgångna vargen i Ringvattnet ska skrämmas bort med lysraketer. Det gäller bara att invänta rätt tillfälle
Länstidningen

Tre nye SNO-stillinger besatt.
Tre av seks nyopprettede SNO-stillinger er besatt; to stillinger i Forollhogna nasjonalpark og én stilling i Nærøyfjorden landskapsvernområde.
Jeger hund og våpen

Ulv i Skandinavia pr 30 november 2004. Foreløpige konklusjoner for vinteren 2004-2005.
Bakgrunnen for denne korte statusrapporten om ulv i Skandinavia er pågående og mangeårig felles svensk-norsk bestandsregistrering av ulv i vinterhalvåret, se tidligere utgitte rapporter. Resultatene i foreliggende statusrapport er å betrakte som foreløpige, etter kun ca. 2 uker med sporsnø i hoveddelen av ulvestammens utbredelsesområde.
Scandulv

Why I'm a wolf man.
If you genuinely value diversity, you should welcome the reintroduction of large predators.
The Guardian

Gaupa mesker seg på sau.
Gaupa tar stadig flere sauer på beite i Oslo og Akershus.
NRK Østlandssendingen

 06 Desember 2004


Bekrefter rekordyngling av ulv.
Det går mot et skikkelig oppsving i den svensk-norske ulvebestanden. Skandulv forventer å få bekreftet mellom 11 og 15 ynglinger i 2004.
Jeger
hund og våpen

Drept av bjørn.
En 79 år gammel bonde ble i helgen drept av en brunbjørn sør i Romania. Han ble det andre offeret for bjørneangrep på halvannen måned, meldte det rumenske nyhetsbyrået Mediafax mandag.
 Dagbladet

Vargen ska skrämmas från Ringvattnet.
Vargen som som bet ihjäl en hund förra veckan, i trakten av Ringvattnet norr om Strömsund, är fortfarande kvar i området. Länsstyrelsens rovdjursexpert Magnus Kristoffersson är där och ska försöka skrämma bort vargen
 SR - Jämtland

Närgångna vargar upprör Malungsbor.
Det är upprorsstämning i Malungsbyarna Västra Utsjö och Böle. Anledningen är vargar som senaste tiden strövat ända fram till gårdarna. Tidigare har det funnits ett stort antal rådjur kring gårdarna men sedan vargen dykt upp finns det inte ett rådjur kvar.
Falu Kuiren

"Vargen måste avlivas omgående".
En vecka har gått.*Och ensamvargen som satt skräck i byn Ringvattnet är fortfarande kvar. I en skrivelse till Naturvårdsverket begär nu byborna och Barbro Ericson, Rovdjursgruppen, att vargen omgående avlivas.
Länstidningen

Fångade lodjur vid hönshuset.
Undersåker. Lilian Alterskjaers hönor blev dödade i torsdags. Hon gillrade en fälla vid hönshuset och efter tre timmar satt ett lodjur i buren.
Östersunds-Posten

Jägare och lodjur slogs om maten.
En ovanlig kamp om födan utspelade sig i skogarna utanför Jumkil söder om Harbo i lördags. Ett ovanligt oskyggt lodjur utmanade två jägare och deras jakthund om ett byte.
Uppsala Nya Tidning

Store tap kan føre til beiteforbod.
Landbruksdepartementet arbeider no med ei skjerping av krava til beiteområde. Fylkesagronom Bjørn-Harald Haugsvær seier at det i område med store tap kan bli forbod mot beiting, dersom det ikkje blir gjort tiltak.
NRK Møre og Romsdal

La bjørnedrap- saken ligge.
Torsdag falt dommen i ankesaken for den såkalte «Bjørnedrap-saken». Bjørneskytterne fra Lierne ble med knappest mulig margin frikjent i lagmannsretten. Juridisk slås det fast at de tiltalte handlet ut fra nødvergeparagrafen. For andre gang led påtalemyndigheten nederlag i retten.
 Namdals-Avisa

Får erstatning for ulv.
Også i år får sauebønder i Rogaland erstatning etter at ulv har teke sau på beite. Fylkesmannen gjev erstatning for 30 sauer og lam som truleg er tekne av ulv i Sirdal.
NRK Rogaland

Vargspårare: Vi vet var den håller till.
Ortsborna i Ringvattnet är överens om att vargen ska avlivas, ändå är den vid liv och sprider oro.
Länstidningen

Margaretas hund Stumpen stod öga mot öga med vargen.
Stumpen och vargen stod mitt emot varandra, och på nära håll kunde Margareta Näslund uppleva händelsen.
Länstidningen

Færre sau og lam tapt på utmarksbeite.
5,8 prosent av sau og lam forsvann på utmarksbeite i 2004. Dette er 0,5 prosentpoeng lågare enn i 2003. Men tapa er framleis 1,5 prosentpoeng over tapa tidleg på 90-talet.
Firda

 03 Desember 2004


Drapsulv sprer skrekk ved norskegrensa.
Den lille jämtlandske bygda Ringvattnet, fire mil nord for Strømsund og ikke langt fra grensa til Namdalen, er i skrekk over en ensom ulv med abnorm adferd.
 Adresseavisen

Frikjent for bjørnedrap.
Bjørneskytterne Tore Leirfald (37) og Peder Lundemo (53) er frikjent av lagmannsretten for å ha skutt Arvaslibinna ulovlig - med knappest mulig margin.
 Namdals-Avisa

Hotar med polisanmälan om vargen inte avlivas.
Ringvattnet. Med skoter spårade länsstyrelsens naturbevakare efter den varg som anföll och bet ihjäl Lars-Erik Bjurströms hund
Östersunds-Posten

Landshövding vill se snabbare beslut i vargfrågan.
Landshövdingen i Dalarna, Ingrid Dahlberg, uppmanar jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, att skynda på processen om att ändra paragraf 28 i jaktförordningen.
TV4

Vargen bet ihjäl hans bäste vän.
En ensam, eventuellt beteenderubbad, varg som oförskräckt uppehåller sig intill boningshusen har satt skräck i den lilla byn Ringvattnet fyra mil norr om Strömsund.
Länstidningen

Många ansökningar om skyddsjakt på varg.
Naturvårdsverket får med jämna mellanrum in ansökningar om skyddsjakt på varg. De allra flesta avslås.
Länstidningen

Hund dog efter att ha blivit attackerad av varg.
Ringvattnet. I onsdags bet en varg ihjäl en hund på en gård i utkanten av byn Ringvattnet. - Jag hörde hur Piltur skällde två gånger och sedan skrek han bara till.
Östersunds-Posten

Ikkje meir gaupe.
Hallingane vil ikkje vera med på å auke gaupestamma og etterlyser meir fagkompetanse i rovviltforvaltinga.
Hallingdølen

2600 sauer og lam tapt på beite.
Beitelagsstatistikken fra 13 beitelag i Oppdal viser at totalt tap av sau og lam på utmarksbeite i år er 2600 dyr som utgjør 6 prosent.
Nett OPP

Kräver besked om rovdjur.
Landshövding Ingrid Dahlberg är trött på att vänta. Nu har hon och miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson skrivit ett brev till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist. De kräver ett skyndsamt besked av regeringen om det blir någon ändring av paragraf 28 i jaktförordningen.
Södra Dalarnas Tidning

Rovdjursrapport på hemsidan.
Nu finns uppdaterad information om varg på Rättvik kommuns webbplats plus information om lo och björn.
Dala Demokraten

 02 Desember 2004


Bjørnedrap var nødverge.
Trondheim (ANB): To menn fra Nord-Trøndelag er i Frostating lagmannsrett frikjent for tiltalen om ulovlig bjørnefelling.
Nordlys

Flere ulver i grenseland.
Ulveparet på Kroppefjäll og flokken i Halden-Dalsland har trolig fått valper i år.
NRK Østfold

Varg dödade sällskapshund.
Igår kväll skulle Jan-Erik Bjurström i Ringvattnet gå ut för att se till hästarna. Hans hund sprang iväg och försvann bakom stallet. - Jag hörde hur hunden skällde ett par gånger och sedan skrek den till, berättar han. När han kom fram till hunden hade den blivit biten. Han körde hunden till veterinären i Hammerdal.
SVT

Frykter at «grenseulver» vil uthule stortingsmålet.
ÅSNES: Forslaget til nye forskrifter for rovdyrforvaltning får hard medfart. Jeger- og landbruksinteresser raser over at «grenseflokker» av ulv ikke skal telles med i Stortingets målsetting om tre årlige ynglinger i den vedtatte ulvesonen.
 Glåmdalen

- Kan ikke klandres for felling.
Kun seks sekunder hadde Tore Leirfald (37) og Peder Lundemo (53) på å bestemme seg for om de skulle skyte Arvaslibinna eller ikke i fjor sommer
 Namdals-Avisa

"Rovdjurspolitiken skapar hatet".
Främstevargmotstånd-aren gav sin syn på rovdjurspolitikens konsekvenser inför fullt hus i Järvsö.
Ljusdals Posten

”Majoritet mot rovdjurspolitiken”.
– Om vi idag skulle ha en folkomröstning om den statliga rovdjurspolitiken, skulle majoriteten rösta emot den. 51 procent av befolkningen skulle säga blankt nej till rovdjur, säger Runar Brännlund, professor i nationalekonomi vid Umeå Universitet.
Svenska Jägäreforbundet

Lär hunden undvika vargen!
Vargrena hundar kan minska konfrontationsrisken. Det ökar säkerheten för hund och gynnar varg.
Ljusdals Posten

Sex månaders fängelse för lojakt.
En jägare i Filipstad dömdes på onsdagen till sex månaders fängelse för att ha skjutit ett lodjur. Tingsrätten friade mannen från anklagelserna för jaktbrott, men hovrätten för västra Sverige gjorde på onsdagen en annan bedömning.
Uppsala Nya Tidning

Lodjursskytt överklagar fängelsedom.
Den filipstadsbo som på onsdagen dömdes till ett halvårs fängelse för att ha skjutit ett lodjur, kommer att överklaga domen till Högsta domstolen.
 SR - Värmland

Fängelse för jägare som sköt lo. Djuret uppträdde hotfullt.
Lodjuret var hotfullt mot jägarens fru. Så han sköt lon, trots att det var förbjudet. Tingsrätten friade jägaren från brott, men hovrätten ändrade på onsdagen domen. Jägaren ska sitta sex månader i fängelse.
Corren Se

Varg sågs i Vikarbytrakten.
John Nilses, Vikarbystrand, vaknade strax före klockan fyra på söndagsmorgonen. På väg till toaletten tittade han ut genom köksfönstret.
Mora Tidning

 01 Desember 2004


Angrepet tre ganger av bjørn.

Rana Blad

En million i erstatning.
PORSGRUNN: Fylkesmannen har nå godkjent søknadene fra 57 sauebønder om erstatning for dyr som er tatt av rovdyr i år. 80 tapte sauer og 603 tapte lam er en liten nedgang fra i fjor.
 Telemark Arbeiderblad

Många valpar i länets vargrevir.
Sedan den första snön föll för två veckor sedan har Länsstyrelsens rovdjursenhet i Örebro län fått rapporter om att det skett flera föryngringar inom länets vargrevir. I Hasselforsreviret, Kilsbergsreviret och det nya Uttersbergsreviret har man sett spår efter valpar.
Bergslagsposten

Lodjur kan locka turister.
Kan lodjursturism i vildmark vara intressant för turister. Det tror i alla fall Jonathan Borling som studerat ämnet på Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet i flera år
 SR - Värmland

Reintroduced gray wolves fighting tooth and nail.
BLUE RANGE PRIMITIVE AREA - Mexican gray wolves would be doing a lot better if people would stop shooting them. Illegal shooting has claimed at least 20 wolves since reintroduction began in the Southwest in 1998, and bullets remain the No. 1 killer of wolves along the Arizona-New Mexico border
The Daily Star

Sun bears run amok in Jambi.

The Jakarta Post